Een nieuw materiaal dat in membranen gebruikt kan worden, zou de prijs van brandstofcellen flink kunnen verlagen. Het polymeer zou de duurste component, platina elektrodes, overbodig kunnen maken.
In een brandstofcel wordt waterstof gesplitst in waterstofionen en elektronen. De elektrodes die daarvoor worden gebruikt, zijn bekleed met een van platina gemaakte katalysator om ze tegen de zure omstandigheden in de brandstofcel te beschermen en de chemische reactie te bespoedigen. Een membraan dat voor het transport van de waterstofionen zorgt, levert zo een potentiaalverschil in de brandstofcel. Het platina voor de elektrodes is echter behoorlijk duur en een goedkoper alternatief is dan ook wenselijk om brandstofcellen goedkoper te maken.
Een mogelijke oplossing ligt in het gebruik van een ander type membraan, dat basische ionen in plaats van zure waterstofionen vervoert. De reactie van waterstof met zuurstof in een dergelijke brandstofcel levert water en basische hydroxylionen op. Deze ionen kunnen eveneens door een polymeermembraan geleid worden om zo een elektrische stroom op gang te brengen. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat de elektrodes van goedkopere materialen, zoals nikkel, gemaakt kunnen worden.
De ontwikkeling van een geschikt membraan dat zijn werk onder basische omstandigheden doet en hydroxylionen geleidt, is volgens een van de betrokken onderzoekers zelfs de heilige graal van de elektrochemie. De structuur van het membraan dat de onderzoekers ontwikkeld hebben, lijkt sterk op het Nafion-membraan dat in zure brandstofcellen gebruikt wordt, maar het gebruikte materiaal is goedkoper. Het nieuwe membraan werd gecombineerd met elektrodes met een coating van nanodeeltjes van nikkel en chroom. Die coating moet de elektrodes beschermen en als katalysator fungeren, maar de opbrengst van deze brandstofcellen laat nog wel te wensen over. Toch zijn de onderzoekers positief gestemd: ze hebben de eerste alkalische brandstofcel ontwikkeld die goedkope elektrodes gebruikt. Ze zullen de komende tijd werken aan verbetering van de efficiëntie en de levensduur van de brandstofcellen.