Japanse onderzoekers zien in magnesium een potentiële energiebron die in voldoende mate aanwezig is om te voorzien in de toenemende energiehonger. Het metaal kan onder meer in brandstofcellen als anode dienen.
Hoewel magnesium een veel voorkomend element op aarde is, vergt de extractie van het element voor verdere verwerking veel energie. De benodigde energie voor extractiemethodes, waaronder elektrolyse en de zogeheten Pidgeon-methode, kan echter worden geleverd door zonlicht. Takashi Yabe, onderzoeker aan het Tokyo Institute of Technology, heeft een procedé ontwikkeld om magnesiumoxide, afkomstig van zeewater, van zijn zuurstofatomen te ontdoen en zo pure magnesium te produceren.
Hij gebruikt daarbij zonnecollectors om een laser een temperatuur van 3700 graden celcius te laten bereiken. Die hoge temperatuur is nodig om het magnesium te produceren. Het metaal kan vervolgens worden verwerkt in een anode voor een brandstofcel die door MagPower Systems werd ontwikkeld. De metaal-lucht-brandstofcel kan zeewater als elektrolyt gebruiken en atmosferische zuurstof als oxidator.
Met toevoegingen aan de brandstofcellen zegt MagPower de productie van waterstof, een reactieproduct van de brandstofcellen, tegen te kunnen gaan. Dat zou de veiligheid van de mafc's moeten verbeteren. Ook zouden de toevoegingen voor een hoger rendement zorgen, wat tot kleinere brandstofcellen moet leiden.