"Het is mij even onduidelijk wat er precies 'onzin' is."
De suggestie dat wij met batterijen wel even onze stroomvoorziening gaan bufferen.
Jammer dat ik die suggestie ook helemaal niet maakte. Wat ik probeer te zeggen is dat in zoverre we onze stroomvoorziening gaan bufferen, we dit veel beter met batterijen kunnen doen dan waterstof (los van eventuele andere oplossingen buiten die twee). Dit zie je ook terug in het feit dat als er ergens gebufferd wordt, zoals in Australië, dan gebeurt dit o.b.v. batterijen en niet op basis van waterstof.
Windmolens doen het 's winters wat beter. Maar willen wij daadwerkelijk naar 100% groene stroom, dan gaat dat nooit lukken met een grote accu.
Of een waterstofoplossing. Om de winter helemaal door te komen heb je duizenden kilo's waterstof nodig per huishouden (industriële toepassingen komen daar dus nog bij). Ik heb dan ook nooit de suggestie willen wekken dat ik spreek over seizoensoversteigend bufferen.
Daarnaast zul je een enorme overcapaciteit moeten hebben voor het geval dat er tekorten ontstaan, en overcapaciteit is verspilling.
Ehh, groen waterstof produceren en weer als elektriciteit gebruiken levert een verlies van minstens 40% op, kun je nagaan wat voor een overcapaciteit we nodig hebben om dat grapje te vullen.
De efficiëntie van waterstof neemt enorm toe. En dan heeft waterstof zeer veel voordelen:
Dat is ook wel nodig, want de achterstand is momenteel enorm. Maar dan nog zit je met conversies waarvan het nog maar de vraag is waar de theoretische limiet precies ligt.
- het is ook toepasbaar in schepen, treinen, bussen en landbouwvoertuigen.
Schepen/vliegtuigen ben ik het volledig mee eens en zie ik ook als een van de weinige serieuze toepassingen voor waterstof, hoewel het daarvoor wellicht eenvoudiger is om biobrandstof te gebruiken, maar dat is speculatie van mijn kant.
- waterstof kan eenvoudig in enorme hoeveelheden over lange periode worden opgeslagen, terwijl accu's leeglopen.
Als dat toch eens nuttig zou zijn... we kunnen nu al nauwelijks produceren wat we nodig hebben, voordat we overschotten hebben om lang te moeten opslaan zijn we minstens 50 jaar verder.
- je kunt het gebruiken om (oude) huizen te verwarmen.
Ik neem aan dat je hiermee bedoelt direct met een ketel ipv aardgas. Dit zou best kunnen, hier weet ik te weinig vanaf om wat zinnigs over te zeggen.
Het allerbelangrijkste is niet efficiency, maar vrij van fossiele stroom en zonder veel resources te gebruiken.
Zo lang we extreme moeite hebben om alle energie groen te produceren is efficiency het enige dat telt. Anders zit je links weg te gooien wat je rechts wilt gebruiken... pure waanzin.
Een mega accu gebruikt te veel resources dus valt die af.
De accu hoeft natuurlijk alleen 'maar' de klappen op te vangen tussen de variaties in productie en gebruik. Dit is Grid Scale natuurlijk een enorme accu, maar laten we ons ook niet gek maken, het is prima te doen en dit wordt op diverse plekken op aarde ook al aangetoond.
De EV rijdt op fossiele stroom dus ook daar moeten we vanaf.
De EV rijdt op de stroom die erin gaat, net als de waterstof-productie-fabriek...