In de noordwestelijke Duitse deelstaat Nedersaksen is 's werelds eerste waterstoftrein in gebruik genomen. De twee treinen zijn gebouwd door het Franse bedrijf Alstom en gaan op een traject van bijna 100km rijden tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude.
De zogeheten Coradia iLint-treinen zijn door Alstom in het Duitse Salzgitter gebouwd en bevatten brandstofcellen waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit. De waterstoftreinen, die Duitse lokale dieseltreinen vervangen, halen een snelheid van maximaal 140km/u. In 2021 zal Alstom nog eens veertien exemplaren van de Coradia iLint leveren aan de lokale vervoerder. De kosten daarvoor bedragen 81 miljoen euro.
De waterstoftreinen worden bij een mobiel vulstation van waterstof voorzien. Vanuit een stalen container naast de rails op het station van Bremervörde wordt het waterstofgas in de trein gepompt. De actieradius van de trein bedraagt ongeveer 1000km, waardoor tijdens de dagelijkse dienstregeling niet hoeft te worden bijgetankt.
Alstom, die ook de bouwer is van de Franse TGV, gaat de Coradia iLint-treinen ook in andere landen verkopen. Het gaat dan waarschijnlijk ook om Nederland. Begin volgend jaar wil ProRail de waterstoftrein tussen Leeuwarden en Groningen testen voor de duur van een maand. Als die test succesvol is, zullen bijvoorbeeld in Friesland en Groningen de op bepaalde trajecten gebruikte dieseltreinen door de Coradia iLint worden vervangen.
ProRail kijkt overigens ook naar de mogelijkheden van elektrische treinen die rijden op batterijstroom. De Canadese treinbouwer Bombardier heeft onlangs in Berlijn een trein geïntroduceerd met accu's. Het gaat om de Talent 3-trein, die nu nog een actieradius van 40km heeft, maar toekomstige versies moeten 100km halen.