1. Elektriciteit is een medium (en waterstof ook). Fossiele brandstof is een energiebron, het is 'gratis' energie en daarom ook zo ideaal.
Fout. Waterstof en fossiele brandstoffen zijn allemaal stoffen waarin energie zit opgeslagen. Hetzelfde geldt voor de accu's. Elektriciteit gaat over een geleider (transport) net als waterstof en olie dat ook moeten.
Elektrische auto's verplaatsen dus de opwekking van de energie, dus ook de uitstoot van CO2 gassen e.d., van de auto naar de energie centrale ($$$ voor de energie leveranciers, die willen natuurlijk wel!).
Groot voordeel dus: Geen fijnstoffen meer in de stad! Daarbij maakt het niet uit of de elektriciteit uit kolen of zonne-energie gewonnen voor je auto. Je kan dus makkelijker overstappen. Alweer een voordeel voor de elektrische auto ten opzichte van de brandstofmotoren die hoe dan ook CO2 zullen uitstoten
Het is waar dat een elektrische motor meer rendement levert dan een brandstofmotor, maar dit wordt weer teniet gedaan door transport van de elektriciteit en door de vraag naar supersnel laden.
Dus is het zorg dat we met de slimme meters meer energie lokaal gaan opwekken en transporteren om zo te zorgen dat we ons net niet onnodig belasten
Enige oplossing hiervoor is om de energie schoon op te wekken, waarvoor op dit moment alleen kernenergie echt voldoet qua vermogen.
Uiteraard, maar het is een kwestie van tijd voor we daar meer vermogen uit halen. Maar de olie en kolen raken op, dus we hebben eigenlijk weinig keus.
2. accu's en dus productie van elektrische auto's vele malen energie intensiever en vervuilende zijn dan een brandstof auto.
En dus is het zorg om daar geld in de ontwikkeling van accu's te pompen. Iets dat je alleen krijgt als deze investeringen ook terug worden verdiend door het gebruik.
In dit opzicht is waterstof een schoner medium, omdat de vervuilende accu's (energiedragers) niet nodig zijn.
De techniek moet zich dus echt verder gaan ontwikkelen op dit punt.
Jup, maar zonder vraag dus ook geen ontwikkeling
3. zowel de regering, autofabrikanten en oliemaatschappijen echt geen baat hebben om om te schakelen naar elektrische auto's:
regering: accijns benzine (en gas!) is een enorme bron van inkomsten
Dus gaan we rekeningrijden

autofabrikanten: R&D uitgaven enorm verhogen. modelletjes uitbrengen met 100 jaar oude techniek is veel efficienter
Alsof de elektromotor nieuw is

. Ook de verbrandingsmotor moet aan steeds strengere eisen voldoen, dus daar moet evengoed veel geld in worden gepompt
oliemaatschappijen: verliezen hun core business
Ja want het is idd heerlijk om de wereld vol te stoppen met CO2 en ondertussen miljarden verdienen om vervolgens gewoon in een kist onder de grond liggen terwijl wij met de ellende zitten.
Kortom, vooral energie leveranciers willen graag (zie bijv. bericht Essent van gisteren), auto fabrikanten ontwikkelen om er op tijd bij te zijn (en voor goede marketing), maar het blijft een kip-ei verhaal, met tot nu toe echt geen voordelen voor de consument.
Nee, natuurlijk zijn de voordelen er nog niet. Het heeft tijd nodig. Maar voor enkele consumenten heeft het evenmin nadelen in dagelijks verbruik.
Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat de olie op zal raken. Als ik mijn lector, gespecialiseerd in energietransitie, mag geloven, dan zal dit rond 2050/2060 zijn. Op is het dan wellicht nog niet, maar zeker schaars en onbetaalbaar (en nu al klagen we over hoge benzineprijzen). Er zit dus weinig anders op dan zoeken naar een oplossing. De Prius is er nu 13 jaar en nog staan we pas in de kinderschoenen. Er moet nog zoveel gebeuren voor het wel een goed alternatief is. En dan hebben we het enkel nog over auto's, laat staan vrachtwagens, schepen en vliegtuigen
[Reactie gewijzigd door GENETX op 22 juli 2024 20:18]