Gratis wifi NS wordt uitgebreid naar 48 stations

Nederlandse Spoorwegen en KPN maken vanaf volgende week op in totaal 48 treinstations de aanwezige wifi-hotspots gratis toegankelijk. Voorheen moest voor de hotspots worden betaald. Vorige week werden hotspots op enkele grote stations al gratis.

Naast grote stations als die in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en dat van het vliegveld Schiphol kan vanaf aanstaande maandag ook op een groot aantal andere stations gratis verbinding worden gemaakt met internet, schrijft NU.nl.

Daaronder vallen ook stations buiten de randstad, zoals die van Groningen, Assen en Den Bosch. Bovendien hebben nu ook kleinere stations beschikking over een gratis hotspot, zoals Alkmaar, Emmen en Venlo. Het is onduidelijk of er nog betaalde hotspots overblijven. De wijziging gaat aanstaande maandag in. Een woordvoerder van de NS bevestigt de berichtgeving van NU.nl.

In april werd bekend dat internet in treinen van de Nederlandse Spoorwegen voorlopig gratis blijft. De NS heeft de overeenkomst met T-Mobile, dat de internetverbinding in de trein verzorgt, met een jaar verlengd. Eind dit jaar zijn alle intercity's van internet voorzien.

Door Joost Schellevis

Redacteur

30-08-2013 • 16:48

71 Linkedin

Reacties (71)

71
68
39
4
0
19
Wijzig sortering
Voor mensen die een lijst zoeken, hij staat in de bron:

De volledige lijst met stations:

Alkmaar
Almere Centrum
Amersfoort
Amsterdam Centraal
Amsterdam Sloterdijk
Amsterdam Zuid
Amsterdam Amstel
Arnhem
Assen
Breda
Delft
Den Haag Centraal
Den Haag HS
Den Helder
Deventer
Dordrecht
Duivendrecht
Eindhoven
Emmen
Enkhuizen
Enschede
Ede-Wageningen
Gouda
Groningen
Haarlem
Heerlen
Hengelo
Hilversum
Hoofddorp
Hoorn
Leeuwarden
Leiden
Lelystad
Maastricht
Nijmegen
Roermond
Roosendaal
Rotterdam Centraal
's-Hertogenbosch
Schiphol
Sittard
Tilburg
Utrecht Centraal
Venlo
Vlissingen
Zaandam
Zutphen
Zwolle

Edit: Jeej, langste post ooit! :+

[Reactie gewijzigd door MoiZie op 30 augustus 2013 16:53]

Wachtwoord? Waarom vraag ik dat, als dat er wel niet zal zijn? Omdat het in cafes vaak vragen is wat dat WW is, ook al is het gratis.
Mooi zowel Hilversum als Amsterdam Sloterdijk, dat betekend dat ik wanneer ik een smartphone gekocht heb (einde van het jaar) ik zowel op de stations als in de trein gewoon wifi heb.
Als ze het net zo goed doen als de hotspots in de trein gebruik ik wel gewoon mijn mobiel internet.... Ik zie het nut er ook niet van in. Je bent op een station om zo snel mogelijk in de trein te springen en daar weer weg te gaan. Dan ga je geen WiFi gebruiken maar wacht je totdat je in de trein zit waar je langer de tijd hebt om te werken.
Klopt, maar aan de andere kant: stel er is een wisselstoring in Utrecht. Alle trajecten liggen dan plat en dan sta je daar zeker een uur te wachten op de volgende trein. Iedereen wilt natuurlijk even naar huis bellen of whatsappen naar vrienden om te vertellen hoe hard de NS weer eens faalt bijvoorbeeld. Door Wifi-spots op stations uit te rollen kan het zijn dat het mobiele netwerk minder belast wordt.
Juist in die gevallen wil het aanwezige wifi wel eens totaal platgaan, omdat er meer mensen gebruik van maken... Als KPN etc een beetje overcapaciteit inbouwen zou dat dan wel prettig zijn.
Misschien is 5 GHz erbij ook wel idee, want de 2.4 GHz band wordt overvol. Mensen met 5 GHz kunnen dan uitwijken. Hebben de 2.4 GHz gebruikers ook weer voordeel van.
@chengbondkwok

Zoals vandaag grote stroomstoring op Utrecht Centraal geweest :P
Was geen stroomstoring, was een bovenleidingstoring op het traject Utrecht den Bosch, ergens rond lunetten.
Klopt, maar aan de andere kant: stel er is een wisselstoring in Utrecht. Alle trajecten liggen dan plat en dan sta je daar zeker een uur te wachten op de volgende trein. Iedereen wilt natuurlijk even naar huis bellen of whatsappen naar vrienden om te vertellen hoe hard de NS weer eens faalt bijvoorbeeld. Door Wifi-spots op stations uit te rollen kan het zijn dat het mobiele netwerk minder belast wordt.
Om vervolgens te klagen over de WiFidekking ?
het probleem wordt niet opgelost, het wordt verschoven als je het daarom doet, iets waar Nederland btw toch erg goed in is, de laatste jaren .... "polderen" heet dat, geloof ik :+
Als ze het net zo goed doen als de hotspots in de trein
Gelukkig niet. In de trein is gaat het internet via een draadloze verbinding van t-mobile. Op de stations is er een vaste lijn die voor de verbinding zorgt. Dit zorgt er voor dat de kwaliteit van de verbinding een stuk beter is, en dit is tevens de reden waarom hier bijvoorbeeld YouTube niet geblokkeerd is.
Weet nog steeds niet of het geblokkeerd is of niet... heb een aantal keer youtube kunnen bekijken in de trein :?.
Snap uberhaubt niet waarom ze iets blokkeren en niet gewoon een snelheidslimiet opstellen per gebruiker.
Kan namelijk wel max downloaden via trein-wifi, maar niet simpel 480p filmpje bekijken :')
Er zit geen blokkade op.
Gewoon QOS op standaard internetverkeer lijkt me beter overigens... vooral om te voorkomen dat die plebs met hun laptop niet full-hd video van youtube gaan trekken ten koste van mensen die wat eerlijker gebruik maken van het beperkte internet van de trein. Als je per user data limieten doet ben je nog nergens omdat dat in principe geen vast gegeven is omdat dat alles te maken heeft met de plek waar die trein zich bevind.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 3 september 2013 23:18]

Ja uiteraard maar straks mis je hem of heeft die vertraging wat regelmatig kan voorkomen, vooral denk ik voor toeristen die hier geen internet hebben is het een ideale uitkomst
In de praktijk sta je nog wel eens enige tijd op het station, vooral als je trein vertraging heeft en je overstap gewoon optijd vertrekt. (joepie)
Dan sta je zomaar een kwartier te wachten.
Op dat soort moment komt redelijk snel mijn tablet (wifi only) uit mijn tas.
Er komt op zoveel plekken wifi dat je gewoon bijna geen internet abbo meer nodig heb :P, ook in binnen stad van steden enzo Utrecht waren ze ook bezig op de neude enzo dacht ik.

Als je ziggo heb kan je nog eens op de opengestelde routers inloggen, 1ne kant wel handig uiteraard andere kant hoe lang zal het (gratis) blijven.
Er komt op zoveel plekken wifi dat je gewoon bijna geen internet abbo meer nodig heb
Met het verschil dat er niet één WiFi-netwerk is, zoals dat bij 3G/4G wel het geval is..

In de trein onderweg naar Schiphol: #1
Op station Schiphol: #2
Op Schiphol Airport: #3
In de bus van Schiphol de stad in: #4
In Amsterdam door een wijk lopen: #5, 6, 7, 8.
Op een terrasje in Amsterdam: #9.

Hoewel de ontwikkeling van "overal draadloos internet" geen slechte is, blijft de manier waarop WiFi is geïmplementeerd toch een vrij onpraktische voor bewegende gebruikers.

Zelfs al zou je een systeem ontwikkelen waarbij automatisch van WiFi-hopping gebruikt gemaakt kan worden, zit je nog met verschillende aanbieders met eigen namen, infrastructuren en voorwaarden (die je allicht zult moeten accepteren).

Wanneer je ergens voor langere tijd bent een mooie dienst maar de noodzaak voor 3G/4G blijft wel bestaan.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 30 augustus 2013 17:22]

Uitkijken naar 802.11u ~ Hotspot 2.0

Galaxy S4 en ios7 moeten hiermee kunnen gaan werken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hotspot_(Wi-Fi)#Hotspot_2.0
Klopt ik zal me 4g ook niet weg doen, maar wel makkelijk voor mensen op veel plekken wifi is.
Ik heb mn mobiel internet wel al opgezegd, 80% van de reis is er wifi en de rest zit ik op de fiets. Alleen lastminute geld overmaken in de rij bij de AH is lastig.
Alleen lastminute geld overmaken in de rij bij de AH is lastig.
Ach die volgen ook al snel, hier zijn de meeste AH's al voorzien van KPN-Hotspots.
Als niet KPN'er moet je een landingpage doorlopen, met mijn ADSL/Hotspots abbo doet de "app" dat voor me, en logt me netjes in, zodra we in de buurt zijn.
Mjah als het net zo goed werkt als bij de McDonalds heb je er niets aan. Man wat is het daar traag
Bij veel filialen van McDonalds is het dan ook druk op de wifi, en bij minder drukke filialen wellicht niet zo'n snelle internet verbinding achter het draadloze netwerk.

Bij het eerstgenoemde geldt wel, hoe meer accesspoints overal hoe meer verspreiding van mensen over de verschillende mensen en hoe sneller dan ook dit netwerk zal gaan werken.
Heel veel websites die ik bezoek hebben geen HTTPS, en hebben een login.
Daarom gebruik ik 9 van de 10 het gratis Wifi netwerk niet, er zou maar een hacker mee kijken in het netwerk en mijn wachtwoorden achterhalen. Dan ben ik een stuk verder van huis! Heel veel mensen die in de trein zitten en het netwerk gebruiken kennen de risico's niet.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 30 augustus 2013 17:01]

Goed dat je je bewust bent van de risico's maar is het gebruik van een website dat wel een login heeft maar geen https niet per definitie een risico? Ik bedoel als die website beheerders al geen https aan de praat krijgen dan zullen te ook de wachtwoorden wel niet versleuteld opslaan.
Anoniem: 510661
@mashell30 augustus 2013 17:26
Ik bouw ook websites, heb geen SSL, maar sla de wachtwoorden versleuteld op.

SSL kost voor mij 90 euro extra per jaar, terwijl ik nu maar 30 euro per jaar betaal ..

Dusja, ik snap jouw ergens niet echt ..
Dat is anders he slimmerd.

Volgens mij is dat jouw front-end (dus die http-website) niet versleuteld is. (dus die verbinding is af te luisteren)

Als jouw bezoeker zijn wachtwoord (in plain text) via de website d.m.v. http (onbeveiligd -> van zijn telefoon naar de website toe) intypt is dat toch af te luisteren ;)

Dat jouw database encrypted is tsjah .. dat maakt dan natuurlijk niet uit, want ze zitten een stap ervoor ;) van de telefoon <--> naar het inlog scherm

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 31 augustus 2013 01:18]

Dat is zoiets als zeggen dat het vastschroeven van je autowielen geen noodzaak heeft omdat je motor ook op ontploffen staat...
Dat was precies mijn gedachte. Daarnaast kan je met sslstrip en ARP poisoning ook vrij gemakkelijk die SSL omzeilen bij een niet goed oplettende gebruiker. Ik moet zelf bekennen dat ik ook niet altijd check of mijn internetbankieren pagina een gekleurd balkje heeft, en niet alleen een slotje als icoontje...
Knap als jij een ssl-certificaat voor ing.nl weet te regelen en dan niet een gigantische waarschuwing bij de gebruiker op het scherm tovert!
Hmm, lukt vast wel voor ıng.nl (let op de tekens) als de gebruiker daar nog nooit is geweest en je 'm door verwijst.
Daarom gebruik ik altijd een VPN naar mijn thuisverbinding, heel eenvoudig op de router in te stellen en sinds kort ook een OpenVPN om echt overal VPN naar thuis te kunnen opzetten.
Heel veel websites die ik bezoek hebben geen HTTPS, en hebben een login.
Daarom gebruik ik 9 van de 10 het gratis Wifi netwerk niet,
Als sites geen https en wel een inlog hebben zijn ze sowieso al onveilig, en maakt het ook niet zo veel meer uit of je ze thuis of via een gratis wifi netwerk benaderd.
Heel veel websites die ik bezoek hebben geen HTTPS, en hebben een login.
Daarom gebruik ik 9 van de 10 het gratis Wifi netwerk niet, er zou maar een hacker mee kijken in het netwerk en mijn wachtwoorden achterhalen. Dan ben ik een stuk verder van huis! Heel veel mensen die in de trein zitten en het netwerk gebruiken kennen de risico's niet.
En jij bent een tweaker ?
heb je geen vpn naar huis dan, om al je "gratis" verkeer mee te regelen ?

foei toch

:+

AL mijn free hotspot verkeer loopt via mijn eigen 'mini' VPN thuis, een simpele synology, die tot 5 gebruikers kan routeren .... laat dat nu net genoeg zijn !
Welkome ontwikkeling met al die kansloze datalimieten op het mobiele netwerk. :) Moet het wel een beetje soepel blijven werken en de stressen van het extra gebruik aan kunnen. In een drukke trein word t-mobile's wifi redelijk stroperig.
Kansloze valt ook wel weer mee je kan zoveel data nemen als je wil, de meeste mensen denken 2Gb of meer nodig te hebben maar komen vaak met 500mb tot 1Gb ook wel uit.

Thuis kan je op wifi onderweg hoef je niet zoveel data te verstoken even een facebookje of whatsapp gebruikt niet zoveel, ook een website bezoeken vaak door de mobiele pagina's valt de data ook erg mee.
Als je muziek of video zit te streamen gaat die data hard hoor. Bovendien zijn abonnementen met een fatsoenlijk datalimiet royaal aan de prijs tegenwoordig, prijzen die ik nergens op vind slaan.
Ik fiets veel en toen je nog gewoon onbeperkt "snel" mobiel internet had voor een tientje en een vijfje stond de teller aan het eind van de maand regelmatig op 4+GB, door alleen Spotify/Deezer usage, die gangbare 2GB limieten van 20 euro verbrand ik in 2 weken als ik er mee doe wat ik er mee wil doen. (spotify premium heeft offline playlists, maar daar gaat het niet om)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 30 augustus 2013 17:02]

Wel eens muziek proberen te streamen in de trein? Dat werkt dus niet.
Stream 8tracks in de trein en heb helemaal nergens last van (Hi).. enige nadeel is dat ik in 2 weken door mijn 2GB bundel heen was en nu dus met veel trager internet zit, met 64kb kan je streamen wel opgeven
Bijna elk weekend, gaat prima op mijn tablet i.c.m. NS wireless hoor. Ik snap al die klachten over het slechte functioneren niet.
Maargoed ik pak dan ook de tijden dat het wat rustiger is.
Ligt er ook aan waar je bent. In gebieden waar het bereik slecht is, wordt internet traag of valt soms even weg. Ook in lege treinen.
Spotify kan offline cachen. Werkt prima hoor. Sowieso geen zin in dat m'n accu leeg wordt geblazen doordat de telefoon continu zit te streamen...
Dat maakt mij niets uit, als ik het op een zodanige manier gebruik doe ik mijn telefoon op plaats van bestemming gewoon even weer aan de muur, meestal is dat werk en dat kan prima.
Afgezien van het feit dat dat extra verbruik best wel meevalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 30 augustus 2013 19:47]

Audio of video streamen is dan ook iets wat je niet moet willen. Daarmee gebruik je een buitenproportioneel deel van de masten.
Waarom niet? Je telefoon vullen met alle soorten muziek waar je van houd kost te veel tijd voor een beetje muziek liefhebber. Dat is iets wat je niet moet willen. Neemt ook onnodig veel ruimte in.
Waarom niet? Het mooie aan spotify is nou net de beschikbaarheid van hun hele database via internet. Als ik van te voren muziek moet sorteren kan ik ook gewoon weer teruggaan naar een MP3 speler en mijn CD collectie. Voordeel aan spotify is nou net dat je gewoon kan zoeken waar je zin in hebt... geef me 1 goede reden dat ik dat niet zou willen.
Waarom niet? Het mooie aan spotify is nou net de beschikbaarheid van hun hele database via internet. Als ik van te voren muziek moet sorteren kan ik ook gewoon weer teruggaan naar een MP3 speler en mijn CD collectie. Voordeel aan spotify is nou net dat je gewoon kan zoeken waar je zin in hebt... geef me 1 goede reden dat ik dat niet zou willen.
De maandelijkse fee ?

een mobieltje 'leasen'bij KPN/Hi had zoveel weerstand, dat het weer weg is, maar over een "ontastbaar" bezit zoals muziek ( wat je dus dubbel geld kost ( abbo spotify EN data ) wordt gezien als het neusje van de zalm ....

Ik gebruik de radiofunctie van mijn telefoon, niets online, en gevarieerder dan mijn eigen keuze ( mijn spotifylijst is dan ook heel generiek, en totaal oninteressant mainstream )
Als je gaat reageren op een post, lees dan wel even de hele discussiedraad. Die maandelijkse fee is 10 euro, en ik beklaag me juist over de datakosten die het onmogelijk maken spotify te gebruiken on the go zonder direct met off-line afspeelijsten te rommelen.

Die leasecontructie had terecht veel kritiek, afgezien dat het met Spotify geen drol uit te staan heeft en radio doe ik niet aan, die draaien mijn muziek niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 2 september 2013 12:19]

Ja als je gaat streamen wel ja daarom houd ik me muziek collectie ofline, dat scheelt al heel veel data.
Ze maken, zover ik weet, niet gebruik van de laatste inzichten omtrent draadloze data verbindingen. Tips voor iemand dit wel wil aanpakken:

http://www.bufferbloat.ne...wiki/Fq_Codel_on_Wireless
http://alfalfa.mit.edu/
Mooi nieuws. Naast thuis, de uni en op t werk nu dus ook op alle grote stations gratis internet. Nu de bus nog :p

Ik zal wel gek zijn om een internet abbo te nemen van minimaal 10 euro voor een klein beetje internet onderweg.

Niet al te dure (android) telefoon van rond of onder de 200 euro (en er 2 jaar mee doen), goedkope sim-only (50 min/sms voor 3 a 4 euro oid) en profiteren van gratis wifi. Tel uit je winst en lach mensen uit met een abbo van 20 a 30 (of zelfs nog meer) per maand.

Voor de keren dat je zelf vind dat je toch echt niet zonder kan zet je gewoon tijdelijk mobiel internet aan. Whatsapp berichten binnenhalen, even vlug Nu.nl checken of TT 818 bekijken en mobiel internet weer uit, zo verstook je bijna geen data en moet je aan het eind van de maand misschien 2 euro extra aftikken voor kosten buiten de bundel.

[Reactie gewijzigd door Pieter van Ras op 30 augustus 2013 17:42]

Leuk voor je dat jij zo veel moeite doet om 8 euro in de maand te winnen joh :P
Ik betaal graag m'n tientje voor mijn bundel, is het zeker waard, hoef ik niet overal wifi te zoeken of me zorgen te maken om kosten als ik toch even online ga :+
Er zijn toch nog veel plekken zonder onbeveiligd wifi netwerk, zelfs in de randstad. Ik vind het nog steeds niet de moeite waard om tekens weer in te loggen op wifi netwerken om bijv WhatsApp te checken. Met mobiel internet ben je ook altijd online bereikbaar voor een tientje per maand...
Heel erg fijn dat er nu steeds meer gratis Wi-Fi komt. Maar ik hoop wel dat er eens iets verbetert kan worden aan dat inloggen. Iedere keer weer akkoord gaan met de voorwaarden werkt niet fijn. Als ik eenmaal hetzelfde pakket aan voorwaarden heb geaccepteerd, val me er dan niet meer mee lastig. Lees mijn SIM kaart en of mijn MAC adres maar uit om te zien of ik al ook akkoord ben gegaan.
Inderdaad, meestal moet je eerst met een onbeveiligd WIFI verbinden en dan via een webpagina inloggen. Die inloggegevens kunnen toch in een cookcie o.i.d worden opgeslagen?

En anders inderdaad een soort van éénmalige registratie via browser en MAC adres dan koppelen, zodat bij volgende keer inloggen, op een willekeurig station, de webpagina 'ziet' dat het MAC adres al is geregistreerd en dus meteen naar de ingestelde startpagina van de browser gaat.

Zo moeilijk lijkt mij dat niet te implementeren, maar kost wel tijd en (veel) geld.

Je kan heel veel, lang geleden heb ik een keer een onbeveiligde AP opgezet, iedereen die daar
mee ging verbinden en op internet ging zag alle tekens/plaatjes ondersteboven.
Zie: http://www.ex-parrot.com/pete/upside-down-ternet.html
(en je kon zelfs inloggegevens 'opvangen' en mac adressen uitlezen, welke os en browser etc., dus technisch is het echt wel mogelijk)
Inderdaad, meestal moet je eerst met een onbeveiligd WIFI verbinden en dan via een webpagina inloggen. Die inloggegevens kunnen toch in een cookcie o.i.d worden opgeslagen?
En laten cookies nu net 'enge' programma'tjes zijn, die OOK al geaccepteerd moeten worden.

ach de wereld kan zo mooi zijn, maar iedereen wil regeltjes, en verbieden ...
Prima!

Ik heb eigenlijk nooit mobiele data nodig meer, met overal wifi behalve in de auto. OV, werk, thuis overal is wifi beschikbaar.
Anoniem: 249481
30 augustus 2013 17:50
Niet alle intercitys krijgen wifi, de icr word niet uitgerust met wifi.
Netjes. Hoop alleen dat het ook stabiel is, dat valt nu in de spitstreinen nog wel eens tegen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee