KPN en KLM komen met 'track&trace' voor koffers op vliegveld

KPN en KLM komen met een apparaatje, waarmee reizigers hun eigen koffer kunnen opsporen op de bagageband van een vliegtuig. Het apparaatje geeft gegevens door via gsm, gps en bluetooth en moet ervoor zorgen dat koffers niet kwijtraken.

De bedrijven noemen het apparaatje 'eTrack' en reizigers moeten het vooraf in hun koffer of reistas stoppen, zegt KPN. In het vliegtuig gaan de verbindingen uit dankzij een functie die Auto Flight Mode heet, maar eenmaal op het vliegveld kunnen reizigers via hun smartphone de koffer volgen dankzij positiebepaling via gps, gsm en bluetooth. Met bluetooth kan de telefoon gaan piepen als de koffer en telefoon de bluetooth-verbinding verliezen.

De eTrack moet voorkomen dat reizigers koffers kwijtraken. Daarnaast presenteren de bedrijven ook eTag, een label met twee schermen van elektronische inkt voor op koffers en een rfid-tag om gegevens uit te lezen. Op die labels kunnen reizigers zelf vooraf het bagagelabel zetten, zodat baliemedewerkers dat niet hoeven te doen. Dat zou tijd schelen bij het inchecken van bagage.

Beide apparaten moeten dit najaar op de markt komen. Koffers kunnen beide ook integreren in nieuwe modellen; Samsonite zal dat gaan doen, meldt KPN. De bedrijven werken bij het project samen met een bedrijf met de naam Fast Track Company. Het idee voor het apparaatje is overigens niet geheel nieuw.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-03-2014 • 12:12

84 Linkedin

Reacties (84)

84
78
65
5
0
3
Wijzig sortering
Hoe werkt dit ding dan als ik naar China vlieg en ik geen bluetooth connectie met mijn koffer kan maken? Roaming kosten zullen dan wel erg hoog liggen. Wie betaald dat? Ik vraag me af hoeveel dit apparaatje gaat kosten. Als dit ding 100 euro kost en er moeten vervolgens nog kosten voor dataverkeer bij gerekend worden dan is het niet altijd rendabel om zo'n apparaatje mee te nemen.

Daarnaast, er bestaat toch al een soortegelijk, wereldwijd systeem, voor het opsporen van verloren bagage? Zie bijv: http://www.tracemelt.nl/
Dit is een 1 april stunt.
Hebben ze niet goed bedacht dan omdat zelfs bij dit nieuwsbericht de vraag staat: "Raakt er zoveel bagage verloren dan?"
Anoniem: 420791
27 maart 2014 13:00
Lijkt mij een relatieve omslachtige manier om je koffer te volgen in het systeem van een bagageafhandeling. De informatie is bekend waar het merendeel van de koffers is (op basis van informatie op de barcode en het bagageafhandelsysteem). Kan hier geen systeem van zoals PostNL zodat men door middel van die Barcode de koffer kan volgen?

De verkeerde koffer/diefstal meenemen heeft dan wel meerwaarde. Maar ik weet niet of het de prijs verantwoord. Daarnaast Piepen als de bleutoothconnectie verliest lijkt mij vrij heel irritant.
Anderzom kan het wel een meerwaarde hebben zodat je weet dat je koffer eraan komt op bijvoorbeeld de bagageband.
Mensen turen tegenwoordig liever naar een schermpje dan naar de bagageband? Koffers kwijt raken, tja, je koffer kan van de band gestolen worden (of waarschijnlijker per ongeluk verwisseld worden als je standaard zwarte samsonite hebt) of natuurlijk ergens in de kerkers onder de hallen zoek raken, daar helpt ook een app niet tegen.
Precies, bovendien hebben de maatschappijen toch al een systeem in de vorm van een mooi stickertje met een barcode? Een uitermate vriendelijke mevrouw in Columbia kon mij daarmee fijn vertellen dat mijn koffer met de volgende vlucht kwam. Kon kiezen tussen na laten sturen of 30 minuten wachten. :)
Raakt er zoveel bagage verloren dan? Vlieg frequent maar nog nooit problemen gehad op Schiphol.
Dat is van 5 jaar terug he ? Wie zegt dat het nu niet al een stuk beter is ?
Alleen al in Amerika in 2012 1.8 mio verloren koffers.. Kun je een aardige schatting maken wat het wereldwijd zou zijn.. Denk dat die cijfers niet heel veel terug zijn gelopen tov 2009.

http://www.travelandleisu...airlines-for-lost-luggage

Ik heb geen idee wat die apparaatjes moeten gaan kosten, maar als dat een redelijk prijs zou zijn is het natuurlijk interessant om het aan te schaffen. Ook als je niet heel vaak vliegt. Koffer kwijt raken is behoorlijk vervelend als je ver van huis bent.

Het staat niet specifiek vermeld in het artikel en dat doet vermoeden dat dit ook zou werken met verschillende providers?

[Reactie gewijzigd door Tiestor op 27 maart 2014 13:02]

1.8 op hoeveel?
Als ik je artikel lees dan is dat 0.3% en dan gaat het om zowel verloren, gestolen, als beschadigde bagage.
Erg veel dus.

In een gemiddeld vliegtuig met 300 personen heeft er gemiddeld altijd 1 probleem met de baggage.
Punt is ook dat dat dus gemiddelden zijn. Bepaalde maatschapijen en luchthavens zijn structureel slechter dan andere blijkt uit d eharde cijfers.

KLM en Schiphol zijn bijvoorbeld niet zo goed, maar Londen en BA zijn al jaren kampioen in negatieve zin. Als je intern ziet hoe de bagage behandeling geregeld is bij beide luchthavens en maatschapijen, ben je ook niet verbaasd. Slechte logistiek en te weinig personeel dat teveel uren moet maken.

Zelf kun je het dus in de hand houden door zaken als geen krappe overstap plannen, bepaalde luchthavens mijden en indien (kostentechnisch) mogelijk rechtstreekse vluchten nemen. Sommige zaken zijn wellicht zware middelen, maar ikzelf mijd expliciet bepaalde luchthavens en maatschapijen, gezien mijn ervaringen op dit gebied.

Ik heb het zelfs al diverse keren gehad, dat ik bij het inchecken ik mijn collega's op zakenreis al voorspelde dat ze minstens één van onze koffers kwijt gingen raken, gezien de chaos en drukte bij het inchecken. En helaas bijn altijd gelijk gekregen ...

Bij KLM/Schiphol is 'dom doen' en de juiste balie kiezen ook handig. Al een paar keer bagage vertraagd had met die nieuwe automatische computers. De labels die daarop gingen waren bovendien anders, dan de gewone handmatige, zodat het buitenlandse systeem niets kon met die KLM/Schiphol nummers.
Het percentage is in dit geval irrelevant als je het mij vraagt. Als je daar naar gaat kijken is het verwaarloosbaar, dat ben ik met je eens. Echter blijft het aantal van 1,8 mio erg veel, wat het interessant maakt om dit soort producten te ontwikkelen aangezien de markt uiteraard nog véél groter is.
Je mag wel niet vergeten dat je de technologie ontwikkeld voor 100% en dus ook voor de 99,7% van de bagage die er niets aan heeft. Rekening houden met de kosten en de impact op milieu vindt ik dat overkill.

Het artikel spreekt daarnaast van een dalende trend (8% minder dan vorig jaar) dus de logistiek verbeterd ook en het lijkt mij logischer dat er betere technologie wordt ontwikkeld en geïmplementeerd op niveau van bagageafhandeling, i.p.v. de verantwoordelijkheid te verplaatsen naar de klant.
Als je beide ontwikkeld verklein je de kans op kwijtraken nog meer. Ben het wel met je eens dat de verantwoordelijkheid niet verplaatst moet worden, maar ik vind het mooi dat er een product wordt ontwikkeld wat je zelf de mogelijkheid bied om het risico tot kwijtraken nog meer te verkleinen. Maar goed, men mag hierover verschillen van mening.
Ik gok dat het dan via roaming gaat maar dat dat door de lage kosten (text-only data) bij het abonnement in zit.
Het probleem is dan ook meestal niet de bagage die niet op de bagageband komt. Dat werkt vrij goed.

Het probleem is dat iemand anders met je bagage er vandoor gaat omdat deze lijkt op die van hem.
Raakt er zoveel bagage verloren dan? Vlieg frequent maar nog nooit problemen gehad op Schiphol.
Mijn vriendin en ik vliegen zo'n 40x per jaar bij elkaar opgeteld, zowel Europese vluchten als intercontinentaal. Tot dusver ben ik 1 keer tijdelijk mijn koffer kwijt geweest, toen in 2000 mijn vlucht net forse vertraging op NYC aankwam. (Bij het opstijgen van Schiphol had een motor een gans opgegeten, dus moesten ze terug om de motor te laten vervangen - vaak ruilen ze dan de hele kist om (zoals de laatste keer dat ik naar NYC vloog en ze bij pre-flight een klein euvel tegenkwamen), maar ze hadden toevallig niets van die omvang meer gereed staan.

Omdat de turn-around op JFK dus nogal rush rush was vanwege de vertraging is er een sloot koffers gemist die aan boord moesten. Die kwam een dag later alsnog binnen en werd toen netjes thuis afgeleverd door klm.

Dat geld overigens voor meer dan 90% van die bagage die zoek raakt, die wordt alsnog gevonden en afgeleverd bij de eigenaar.
1 april of niet, het idee is zó simpel. GPS tracker in de koffer, ding raakt nooit meer kwijt. Waarom is dit nog geen hit?
GPS ontvanger moet toch zicht hebben op de satellieten, dus eerst een antenne op de koffer, vervolgens een open dak op het vliegveld? :P
Bovendien mag je toch geen actief zendende apparatuur in je koffer hebben.
Dit dus. Je mag geen dingen in je koffer hebben die radiosignalen uitzendt. Hangt per land nog wel wat van af, maar neem dat als algemene regel en dan weet je waarom mensen niet sowieso hun eigen (goedkoop verkrijgbare) GPS tracker in de koffers gooien.

Overigens kunnen koffers eigenlijk niet 'verloren' worden. Ze zetten er bij de balie een tag met barcode aan, die tag gaat er echt niet per ongeluk af, en het ding word links en rechts gescand. Ze zouden dus eigenlijk altijd moeten weten waar het ding zich bevindt, al is het maar 'ergens in gebouw 3' van een paar duizend vierkante meter.

Meeste baggage dat 'weg' raakt is ofwel gewoon gejat (door personeel danwel andere mensen die gewoon door de deuren kunnen lopen op een luchthaven, naar de baggagehal lopen, koffer oppakken, en weer weggaan - gelukkig kan dit op Schiphol niet, maar dan nog heb je mensen die op Schiphol even een extra koffertje proberen mee te smokkelen.. niemand die de tags bij bijv. de douanepost scant om er zeker van te zijn dat die koffer van jou is) of niet echt weg maar bijv. op per ongeluk een andere vlucht, en moeten ze bedenken of het terughalen ervan voor hen wel de moeite waard is vs tegen de passagier zeggen dat ze maar een claim formuliertje moeten invullen en daarmee naar de verzekering gaan.
Laatst op het vliegveld in Kopenhagen mocht ik zelf de labels printen, aan mijn koffer vastmaken, scannen en op de band plaatsen. Mijn vriendin vroeg zich af waarom er geen AMS op mijn sticker stond. Gelukkig lette zij beter op dan ik.

De labels kwamen pas onder uit het apparaat als de vorige verwijderd waren. Mijn labels hingen nog aan het appraat toen ik terugliep en ik had de labels van de vorige persoon in mijn hand. Ik vraag me af hoeveel mensen voor mij hun koffers verkeerd gelabeld hebben.

Zonder mijn vriendin was ik vast in de veronderstelling geweest dat mijn koffers 'verloren' waren.
Anoniem: 390875
@timo_m27 maart 2014 13:56
Kan je niet modereren, maar dat is ook goed punt, ja. Best vreemd dat veel luchthavens zo compleet anders met dit soort dingen omgaan :)
Anoniem: 156408
@w0utje8927 maart 2014 12:23
Je kunt ook positiebepaling doen met WiFi en Bluetooth..
Dan is het per definitie geen GPS tracker meer.
GPS is handig als je koffer door iemand is meegenomen. Binnenspand kan je wifi en bluetooth (ibeacon(!)) gebruiken.
Een GPS tracker gaat maar een dagje mee wat de accu betreft (bron: bestaande gps-trackersystemen welke via geactiveerd worden via een SMS (en dus ook een simkaart hebben))
Ik weet niet hoor, maar ik kan me niet voorstellen dat je op een bagageband of in een vliegtuig een werkbaar GPS signaal krijgt. Ook ben ik wel benieuwd hoe het apparaat detecteerd dat er opgestegen / geland wordt. Verschil in luchtdruk of acceleratie zal niet werken, omdat je dan al te laat bent.
Anoniem: 120693
@Standeman27 maart 2014 12:25
Ook ben ik wel benieuwd hoe het apparaat detecteerd dat er opgestegen / geland wordt. Verschil in luchtdruk of acceleratie zal niet werken, omdat je dan al te laat bent.
Daar zit dan ook het grootste probleem. Je moet met een zender de tag uitzetten, en daarna voor het laden weer controleren. Een container met 50 zenders aan boord van een vliegtuig is iets wat geen enkele maatschappij zal willen. En ELK vliegveld ter wereld, ook de allerkleinste, zullen een dergelijke switch-of installatie moeten hebben. Je wilt in een Twin Otter echt geen locatie beacon hebben want die oude dingen zijn lang niet zo goed afgeschermd als een moderne airliner.


Kijk ook naar het plaatje, en dan weet je het zeker. Dat bericht was voor aanstaande dinsdag.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120693 op 27 maart 2014 12:27]

De hoeveelheid passagiers die KLM in een Twin Otter vervoert is niet al te groot.
Anoniem: 120693
@Dreamvoid27 maart 2014 12:46
Inderdaad, geen.

Maar ik heb enkele malen met de KLM ergens heen gevlogen waar ik overgestapt ben op Twotters. Als dit gangbaar word kan bagage dus nooit meer doorgeboekt worden.

Kijk nog eens naar het plaatje, die geeft een afstand tot de koffer aan. Iedere tweaker zou moeten weten dat dat vrijwel onmogelijk is. De smartphone krijg geen GPS in de aankomsthal en de telefoon weet dus niet waar hij is. Dus met moet via WIFI of Bleutooth. En die kan je niet gebruiken om afstand te meten en zeker niet om een richting te bepalen.

Nonsense bericht dus. Tweaker is beetgenomen.
Kijk ook naar het plaatje, en dan weet je het zeker.
Is dat niet gewoon de Aliens Motion Tracker? :P

[Reactie gewijzigd door Compunologist op 27 maart 2014 14:14]

GPS repeaters zijn bekende technologie, die hadden we 6 jaar geleden al op kantoor.
En je kunt dus door het ontbreken van GPS signaal uitvogelen dat je inmiddels ingeladen bent. Een andere methode is een RFID zendertje die de tags aan en uit kan zetten.
Is daar een telefoon voor nodig? Toen ik moest overstappen in Atlanta mocht ik namelijk helemaal geen telefoon gebruiken bij het ophalen van de bagage. Wel even naar huis gebeld om te zeggen dat de langste vlucht er op zat, maar dat mocht eigenlijk niet.
Lol, Atlanta... I'm sorry for you. Als de hel op aarde bestaat, dan is het die vluchthaven wel. ;)
Enfin, volgens mij mag je daar wel gewoon bellen enzo hoor oO Nooit problemen gehad.
Het viel wel mee, ik vond het overzichtelijker dan Schiphol. Niet dat het hielp dat de aansluitende vlucht aan de andere kant van de luchthaven was en ik maar 30 minuten had om over te stappen.

Er werd ook duidelijk omgeroepen dat er in de bagage hal geen gebruik mocht worden gemaakt van de telefoon. Ik weet dat veel Nederlanders moeite hebben met Engels (ookal denken ze het tegendeel), maar dat was toch de regel. Ik ben er ook niet op aangesproken toen ik belde, maar goed.
Misschien dat de regels zijn aangescherpt, ik ben er anderhalf jaar voor het laatst geweest. Het enige moment dat er geeist werd dat de mobiel uitgeschakeld werd of in vliegtuigmodus was vlak voor het instappen; en op het vliegtuig zelf natuurljk. :)

Moeite met Engels heb ik niet, ik kan me ook niet voorstellen dat er iemand is die het niet zou kunnen begrijpen als er wordt omgeroepen dat er geen mobiele telefoons gebruikt mogen worden of er een verboden bordje hangt :P
Toegegeven, je weet het maar nooit natuurlijk.
dus als ik weet dat iemand een koffer met flink wat waardevolle spullen bij zich heeft kan ik op schiphol zonder moeite hem gaan ophalen van de band? snel geld noemen ze dat
Als je toevallig ook de in de baggagehal aankomt wel, ja. Anders niet - bij Schiphol zit de baggagehal achter deuren en beveiliging. Dat is helaas niet op elk vliegveld zo.
tja sommige koffers zal het de moeite waard zijn met die specifike vlucht mee te willen gaan om in die hal aan te komen maar is inderdaad niet overal nodig helaas
Ik begrijp niet zo goed waarom je die link legt. Ik heb het zelf twee keer meegemaakt dat mijn koffer (of die van mijn reisgenoot) door een ander was meegenomen. Beide keren kwam de ander daar pas thuis achter en duurde het een dag eer ik mijn koffer terughad. Hiermee zie je het direct als iemand er (per ongeluk of niet) met je koffer vandoor gaat.

Bovendien, als operators mee willen werken, zou je via deze weg ook een ETA kunnen hebben als je op je koffer staat te wachten in de bagagehal. Lijkt me ook best handig, zeker op grote luchthavens of in bepaalde landen....
stel dat je koffer niet op de verwachte plaats is, zeg een kwartiertje voor opstijgen.
Dan merk je dat omdat je die app hebt gebruikt, en dan? Ze gaan echt de vlucht niet vertragen voor 1 enkele koffer.
Ik heb regelmatig nog 15min voor vertrek een kar met koffers naar een vliegtuig gebracht en die direct ingeladen (dit zijn de kleinere vluchten waar geen containers voor worden gebruikt). Ik vermoed echter dat je geen bereik gaat hebben op de grote luchthavens, je bagage maakt nogal een omleiding naar het toestel, dat is wat anders dan in dezelfde ruimte.

Ik zie het trouwens al gebeuren dat al die mensen gaan bellen waar hun bagage naar toe gaat als ze dat over de hele airport zien bewegen. Wat ik me ook afvraag is hoe blij de airports gaan zijn met al die signalen op hun vliegveld. Schiphol heeft al 144.000 passagiers per dag...
Signalen zullen erg licht zijn (weinig data, veel minder dan een smartphone bij gemiddelde gebruiker). Verder kan buiten (voor in-/uitladen) GPS worden gebruikt met hoge precisie, binnen met lage precisie + met signalen van picocellen die op alle grote vliegvelden hangen (Schiphol + groter).
Dat is totaal irrelevant. Zo kun je alle situaties wel op gaan noemen waarin het niet bruikbaar is. Het gaat om de situaties waarin het wel bruikbaar is.

Ik denk dat dit een handig apparaatje is als je veel reist. Hierdoor heb je meer zekerheid over je koffer en weet je precies wanneer je hem op de band kunt verwachten.
wanneer is het wel relevant dan? het enige waar je dit voor kunt gebruiken, is om te monitoren of je koffer wel met het juiste vliegtuig meevliegt. Of je koffer op de band komt en hoe laat kun je immers gewoon op de schermen zien
Inderdaad. Zo raak je je koffer dus niet meer kwijt, maar kun je melden waar deze is, en dan kan deze teruggevonden worden.
Het biedt wel mogelijkheden om problemen te voorkomen. Als de bagage-inladers alle koffers scannen die ze inladen, en ze weten welke koffers ze in zouden moeten laden, dan weten ze het ook als er 1 mist en kunnen ze enigzins gericht op zoek gaan. In elk geval kan het systeem alarm slaan als een koffer in het verkeerde vliegtuig wordt geladen.
Een simpele non-tech oplossing (spotgoedkoop en lekker ecologisch) is door je koffer uniek te maken, door er een sticker op te kleven of een vlagje aan je backpack te hangen. Maakt het voor jezelf ook een stuk makkelijker om hem te vinden op een bagageband.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 27 maart 2014 13:09]

Hahah. Je moest eens weten hoe verschrikkelijk weinig mijn koffer leek op de koffer van de nitwit die per ongeluk hem had meegenomen. En daarbij, het gaat niet altijd per ongeluk.
Hmm worden koffers eigenlijk vaak gestolen door medepassagiers, vraag ik me nu opeens af? Het is wel een zwakte in het systeem?
Ook vraag ik me af wat het nut is.

Als ik bij de 'lost and found' balie kom om te vertellen dat Schiphol weer eens een koffer kwijt is (Schiphol staat jaar na jaar hoog in de statistieken), worden ze eerder chagrijnig als ik met een app sta te wapperen, dan dat het helpt lijkt mij.

Uiteindelijk wordt toch hun eigen systeem gebruikt om de koffer te vinden.
Ik weet niet, als je ze kunt vertellen dat je koffer op het vliegveld van Bombay ligt in het oostelijk depôt, kan misschien wel handig zijn...
Dat probleem is ook zonder geavanceerde technologie op te lossen. Koop een knalgele valies en doe daarrond een fluoroze bagageriem.

Die tracking kan wel interessant zijn als je niet rechtstreeks naar je eindbestemming vliegt. Al 2 keer is mijn KLM-vlucht te laat geland in Schiphol. Telkens heb ik mijn verbindingsvlucht al rennend nog kunnen halen maar was mijn bagage er niet bij. Met zo'n tracking zou ik net voor het opstijgen kunnen controleren of de bagageafhandelaar in Schiphol trager is dan ik...en als ik dan op bestemming land, kan ik indien nodig direct een bagageclaim indienen zonder tijd te verspillen aan de bagageband.
Als je denkt dat je bagage de overstap gemist heeft, kan je direct bij de bagageclaim navraag doen, hoef je niet voor te wachten. Meestal zijn ze nog blij ook dat je voor de kudde uit komt
Het lijkt mij ook ideaal. Mij is het gelukkig nog nooit overkomen maar om me heen weet ik er wel een paar. Zolang ze vliegtuigen niet kunnen terug vinden lijkt het me geen overbodige luxe. Hoe vervelend is het om je koffer niet te hebben als je in het buitenland bent.
Ik ook niet, je moet hier eens kijken:

Zoiets is er namelijk al.

https://play.google.com/s...d=com.vanderlande.bagmapp

https://itunes.apple.com/us/app/bagmapp/id834245928?mt=8

Een app die hetzelfde doet mits de luchthaven een bepaald systeem heeft. Dit wordt OA door Schiphol gebruikt. Overigens heb ik het zelf nog niet gebruikt behalve een keer met een dummy koffer getest.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 27 maart 2014 13:50]

Waarom zou dit een 1 april grap zijn? Dergelijke systemen bestaan al en ik zie niet in waarom (zeker KLM) ze hier niet op zouden inspringen. Ik vind het in ieder geval een gave oplossing, vraag me wel af hoe ze overal ter wereld dekking willen geven.
Ik denk dat het 1 April is juist omdat KLM hier mee zou komen. Het gaat hier om tracking op een vliegveld. Niet op een airline. KLM is een airline en huurt ruimte van Schiphol. Waarom zou KLM iets moeten doen met een apparaatje dat je zelf in je koffer moet stoppen? Waarom zou dat op een KLM vlucht wel werken en op een Corendom vlucht niet?

Daarnaast gaat je koffer in een vliegveld vrijwel direct onder gronds, en daar is geen GPS ontvangst.
1 april is weer vroeg dit jaar.
Eerst dacht ik ook om deze opmerking naar beneden te modden. Maar na het artikel nog twee keer gelezen te hebben zou dit best wel eens kunnen.
In het vliegtuig gaan de verbindingen uit dankzij een functie die Auto Flight Mode heet, maar eenmaal op het vliegveld kunnen reizigers via hun smartphone de koffer volgen dankzij positiebepaling via gps, gsm en bluetooth.
GPS voor positie bepaling snap ik. GSM verbinding zou een dataverbinding betekenen wat zeer prijzig kan zijn in het buitenland.
Met bluetooth kan de telefoon gaan piepen als de koffer en telefoon de bluetooth-verbinding verliezen.
Geen idee hoe ze dit zien, maar een bleutooth verbinding werkt op een zeer kleine afstand. Op vrijwel elk vliegveld ben je al gauw een heel eind verwijderd van je bagage.

De reden waarom het geen 1 april grap zou zijn is dat het in de source beter uitgelegd is. De bleutooth verbinding zou dan ingeschakeld kunnen worden wanneer de bagage in bereik van de telefoon is en gaan piepen wanneer deze weer verder van elkaar verwijderd worden. Op zich wel handig zodat je zekere weet dat niet iemand anders er met je koffer er vandoor gaat. Al een paar keer zien gebeuren bij mensen naast me.

Maar hoe dan ook, als je in het vliegtuig zit en je ziet voor het opstijgen dat je koffer al met 1000km/u naar Brazilië gaat dan kun je er toch niets meer aan doen.
"Het apparaatje geeft gegevens door via gsm, gps en bluetooth en moet ervoor zorgen dat koffers niet kwijtraken."
Het appraatje geeft gegevens door via gps? Toe maar dat moet een aardig duur kastje worden dan met 2 weg zender-ontvanger.
Met de aanname dat ze gps gebruiken voor positiebepaling (en niet gegevens door te sturen): is dat niet een beetje overkill? In het vliegtuig gaat het kastje uit dmv auto flight modus, en voor de rest zijn de koffers veelal binnen/in het bereik van gsm masten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee