Het Europese Hof van Justitie heeft goedgekeurd dat rechters providers ertoe verplichten om websites te blokkeren. Daarbij hoeven klagers niet aan te tonen dat klanten van de providers de betreffende site daadwerkelijk bezoeken.
Als het Europese Hof had geoordeeld dat de blokkade van websites niet door de beugel kan, hadden rechters geen blokkades meer mogen opleggen zoals de blokkade van torrentsite The Pirate Bay in Nederland. Die blokkade is inmiddels, in elk geval tijdelijk, opgeheven.
Het Europese Hof meent dat de inbreuk op auteursrechten zwaar genoeg kan zijn om een blokkade van websites af te dwingen bij providers. Daarbij maakt het niet uit of klanten van de provider de desbetreffende site bezoeken of de provider een handelsrelatie heeft met de uitbaters van de site.
Deze uitspraak betekent niet dat rechters lukraak blokkades mogen opleggen. Net zoals tot nu toe al het geval is geweest, moeten rechters beoordelen of een blokkade een terechte en goede maatregel is. Het Europese Hof tekent aan dat een volledige blokkade technisch lastig is en oordeelt dat providers in elk geval toegang tot te blokkeren sites moeten bemoeilijken.
Een Oostenrijkse rechter had het Europese Hof gevraagd om de vraag over de blokkade van websites te behandelen naar aanleiding van een zaak over beeldmateriaal van de serie Wickie de Viking. Het Europese Hof doet geen uitspraken in specifieke zaken, maar buigt zich alleen over algemene vragen van rechters van lidstaten in de Europese Unie.