Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het embedden van content geen schending van het auteursrecht inhoudt als de rechthebbende zelf de content al vrijelijk op het internet verspreidt. De uitspraak volgt nadat eerder linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal al werd toegestaan.
Dat meldt TorrentFreak, die documenten met het oordeel van de rechter in handen kreeg. Het Hof moet de uitspraak zelf nog publiceren. Volgens de Duitse rechtbank die de zaak behandelde is embedden toegestaan als de content al door de rechthebbende zelf vrijelijk wordt verspreid op het internet. Ook kunnen personen er niet voor verantwoordelijk worden gehouden als zij iets embedden uit een bron die het auteursrecht schendt. De uitspraak is belangrijk voor websites die content embedden, zoals radiostations en videowebsites.
De rechtszaak was aangespannen door het bedrijf Bestwater, die een aanklacht indiende tegen twee mannen die promotievideo's van het bedrijf op de website van een concurrent hadden gezet, door deze te embedden vanuit YouTube. Volgens Bestwater is dat een schending van haar copyright, maar de rechter gaat daar dus niet in mee. Het Hof oordeelt dat het embedden geen 'nieuwe communicatie' inhoudt omdat de video's al vrijelijk beschikbaar waren gesteld via YouTube. Zolang de boodschap niet wordt aangepast of wordt 'gecommuniceerd naar een nieuw publiek'.
Eerder oordeelde het Hof al dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is toegestaan. De kern van de uitspraak is dat websites mogen linken naar materiaal als dat al met toestemming van de rechthebbende op internet was gezet. Dit oordeel gaf een leidraad voor het Hof om ook embedden toe te staan.