Tweede klas in Nederlandse trein krijgt vanaf 2021 ook stopcontact - update

Ook reizigers in Nederlandse tweedeklastreincoupés krijgen over enkele jaren de beschikking over stopcontacten. Dat zijn staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en de NS maandag overeengekomen bij het ondertekenen van een meerjarencontract.

Nu hebben alleen de meeste eersteklascoupés stopcontacten, zodat treinreizigers bijvoorbeeld hun laptop of smartphone kunnen opladen. De bedoeling is dat alle coupés van de eerste en tweede klas vanaf 2021 over stopcontacten beschikken. Het gaat dan om treinstellen van nieuwe intercity's en sprinters, werd bekendgemaakt.

Met het plan willen Mansveld en de NS tegemoet komen aan een langgekoesterde wens van veel treinreizigers en een meerderheid van de Tweede Kamer. De afspraak maakt deel uit van een meerjarencontract van de overheid en de NS. Dat contract gaat begin volgend jaar in en is tien jaar lang geldig. De NS moet hieraan voldoen om tot 2025 op het hoofdrailnet te mogen blijven rijden. ProRail, dat het spoor beheert, ondertekende maandag eveneens een meerjarencontract.

Zowel de NS als ProRail moet de gemaakte afspraken nakomen, omdat anders een boete dreigt. Die kan oplopen tot respectievelijk 6,5 miljoen en 2,75 miljoen euro per jaar. De overheid kan in het uiterste geval bepalen om bepaalde verleende rechten terug te nemen. Daarentegen kunnen de bedrijven een beloning krijgen als ze goed presteren.

Overigens is Nederland later dan België wat betreft het aanbieden van stopcontacten in alle treinstellen. De Belgische vervoerder NMBS doet dit al in bijna alle wagons, hoewel het aantal afhangt van het type treinstel.

Update 21.30 uur - Belgische info toegevoegd.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

15-12-2014 • 19:21

198 Linkedin

Reacties (198)

198
188
97
3
0
34
Wijzig sortering
Helaas blijkt dat die stroomvoorziening die er nu is in veel gevallen belabberd is.

Met hoge regelmaat is de voorziening defect:
- de levering klappert: spanning valt in een paar minuten tijd geregeld weg
- de spanning is niet constant: grote pieken en dalen
- de voorziening is defect: in zijn geheel geen spanning.

Het kost de inkopers van de NS en de verkopers van de voorziening vele jaren om uberhaupt al een systeem te leveren en dan is dat het resultaat.

Zullen we er vanuit gaan dat de verplichting aan de NS om deze voorziening te leveren ook iets zegt over de kwaliteit? Doe maar niet. Dat gaan ze in 2025 wel eens bekijken.
De verplichting is een farce en de dienstverlening door de personen die het inkopen/verkopen en implementeren nog belabberder. Op papier zijn de pr-bobo's van NS en overheid uiteraard in hun nopjes. Kijk ze eens goed bezig zijn om wat te regelen voor het openbaarvervoer.
2021? het lijkt me dat er tegen die tijd wel iets gevonden is wat de smarthphone (bijna) een perpetuum mobile maakt. Misschien wat negatief, maar het is wel enigzins het paard achter de wagen.
waarom uberhaupt nog investeren. Een laptop gaat altidj 3 uur mee op een accu, en je reist zelden langer dan die tijd.
Anoniem: 126717
@Kevinp15 december 2014 19:44
Heen en terug drie uur, inclusief overstappen, exclusief eventuele vertraging is echter normaal. Tel daar de tijd bij een klant of zo op en je krijgt al een energie probleem.

Jammer dat ze het niet sneller doen, ik heb vaak genoeg willen opladen. En gebruik de trein dagelijks.
Dat we nu graag onze devices in de trein opladen klopt zeker, maar of dit in 2021 nog zo is is de vraag... Ik hoop van niet. Zouden een laptop het binnen 7 jaar bijvoorbeeld 24 uur uithouden? 7 dagen voor een smartphone? Ik hoop het.
Dat we nu graag onze devices in de trein opladen klopt zeker, maar of dit in 2021 nog zo is is de vraag...
Ik denk dat het juist meer devices zijn. Vroeger maar nog helemaal niet zo lang geleden ging een telefoon een week mee op een batterij lading. Nu noemen ze slimme telefoons en gaan vaak nog maar een dag mee. Dus in 2021 wil je in de trein waarschijnlijk je smartphone, smartlaptop, smartwatch, smartbril, smarttrui en cleverpants opladen. Ik verwacht dat de schaarste aan stopcontacten een veel gehoorde klacht zal zijn.
Zou draadloos laden tegen die tijd niet ingeburgerd zijn?
In deze context gebruik je het wel heel erg als "magisch" iets.

Hoe zie jij draadloos laden, bv. in dit geval in de trein, voor je? :)
Ik zat op dezelfde manier te denken zoals Stoepie1. En draadloos opladen kunnen ze wellicht verwerken in de tafeltjes die in de trein aanwezig zijn.
Waarom niet? Stopcontacten gaan kapot, draadloze laders zijn gemakkelijk ramdebiel-proof te maken.
Ook aan jou: Je legt nog steeds niet uit hoe je die "draadloze laders" dan voor je ziet ?

Op dit moment is er nog nieteens een universele door alle fabrikanten gedragen standaard voor "draadloos laden". En je hebt nog steeds fysiek contact nodig tussen het te laden apparaat en de 'pad' waar het apparaat op moet liggen.

En contactloos is vooralsnog helemaal een utopie zonder bijbehorende grote (gevaarlijke) veldsterktes.
Ach, daar hebben ze nog een jaar of 6/7 voor dan toch?

Tegen die tijd mag ik hopen dat draadloos laden wel mogelijk is, ik doe het al dagelijks gelukkig :)

Ik hoop trouwens ook voor mezelf dat ik in 2021 niet meer de trein hoef te gebruiken..
Opladen d.m.v. inductie door je telefoon in de inductiegleuf van je armsteun te leggen? Dat zou een oplossing kunnen zijn.
Dan denk je alleen aan telefoons, maar zelf zie ik meer nut in het opladen van een laptop. Op die manier kunnen ook mensen met een wat oudere laptop (en dus versleten accu) nog werken in de trein mét wifi aan.
Onwaarschijnlijk. Voor een telefoon die het 7 dagen volhoudt moet je juist terug in de tijd. De accuduur wordt min of meer doelbewust op 24 uur gehouden lijkt het wel: als de accucapaciteit verbeterd dan wordt er wel een groter scherm ingeduwd of wordt de resolutie verachtvoudigd zodat de GPU wat meer energie opslobbert. Dit zie ik de komende tijd helaas nog niet veranderen.
Gevoelsmatig heb ik meer het idee dat het andersom is.

Technisch kan er al veel meer met schermen /telefoons etc. Alleen verkoopt het heel slecht zolang je geen accuduur hebt van 24 uur.

Ik vermoed dus dat er redelijk wat apparatuur in laboratoria klaar ligt, wachtend op de accu's die het aankunnen.
Dat denk ik ook. De processor in de iPhone loopt minder hard dan die in de iPad. En het geheugen in de iPhone is ook beperkt. Apple stopt zelfs een tweede processor in de iPhone die zuiniger loopt dan de normale. Ik denk dat als de accuduur geen probleem was, Apple liever geheugen in de iPhone stopt dan die tweede processor.
Die tweede processor heeft echter wel veel meer voordelen dan alleen energie. het aangepaste chipje is speciaal gemaakt voor 1 specifieke taak en is daarin dus altijd sneller en beter dan een "standaard" CPU. De toestellen met een M7 en M8 zijn merkbaarder sneller met het verwerken van locatie-/oriëntatie- en bewegingsdata dat het niet alleen in energieverbruik een pluspunt is.

De scheiding van die twee is een enorm voordeel voor zowel rekenkracht (de CPU kan zich lekker met andere dingen bezighouden) als energieverbruik.

Overigens is het toevoegen van een extra accelerometer ook een grote stap geweest in het efficiënter kunnen krijgen van de hardware. Waarom zou je namelijk 1 supergoede energieslurpende accelerometer inbouwen als je er ook nog een hele lichte, maar rappe sensor naast kan zetten? http://www.iphoned.nl/nieuws/iphone-6-batterijduur/

De Accu's die Apple nu in de apparaten hebben zitten zijn vrij fors voor iPhones (1810mAh bij de 6 en 2915mAh bij de 6+) dit staat echter bijna 1-op-1 met de display size to battery ratio als je dit vergelijkt met de 5S. Het scherm van de 6+ is ongeveer 89% groter en de accu zo'n 86%. Echt significant gebruik verschil zit hem dus met name in de hardware van het toestel die een stuk zuiniger ontworpen is als bij de 5S. En dit schijnt wel zo te zijn als ik eigenaars van de 6+ zo hoor.
Dan heb ik een oplossing voor Apple: maak de telefoon gewoon wat dikker. Net als vroeger. Toen verkochten de telefoons ook wel. Bovendien vermijdt je dan zaken als "bend-gate". In die tijden heb ik nóóit iemand horen zeggen: "waren de telefoons maar wat dunner".
"Devices"? Zeg gewoon apparaten.

En ja, dat willen we dan vast nog wel. Er zullen altijd mensen zijn die een elektronisch apparaat hebben dat toch even op moet laden. Stopcontacten in de trein zijn al beter dan die op het perron waar je (als het goed is) niet al te lang staat.

Oh, is dit niet relevant of aan het onderwerp gerelateerd?

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 16 december 2014 11:53]

Waarom moet de NS zorgen voor die stroom en niet de locatie waar je tussendoor bent?
Kan zijn dat je afspreekt in een bar/restaurant oid dan is dat niet altijd zo evident dat daar een stopcontact aanwezig is voor gebruik door gasten. Overigens is dit een wens van veel gebruikers, als de NS daar op in speelt is dit alleen maar goed voor het imago van de NS, en doen ze nog eens iets nuttigs met hun monopolie voor de samenleving.
Die klant heeft stopcontacten....
Assumption is the mother of all fuck ups.
offtopic, maar dat inderdaad!
Sterke met 3 uur op een i7 980m sli set
Maar wat als je vergeet je telefoon op te laden en geen mogelijk ziet om hem tijdens werk tijd op te laden. Dus ja zal de investering wel waard zijn.
Uhmm... Je zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de NS en regelt een powerbank voor 10 euro...
tuurlijk kan je het zelf regelen. maar wat is het probleem als het gewoon in de trein komt. het is immers als in de 1ste klas. dus de meerprijs van wat extra stopcontacten zal de prijs niet echt drukken.
Je bent een beetje naief als je denkt dat de NS dit niet in zijn kaartjes gaat verwerken. Dan heb ik liever een powerbank...
de treinkaartje zullen ziezo wel duurder worden of je nu wel of geen stopcontacten krijgt.
De kosten gaan er wel in zitten om al die honderden wagons te gaan verbouwen. Daarom snap ik wel dat ze de treinen langzaam aan gaan verbouwen. (Vermoedelijk in het reguliere onderhoud)
ik dacht dat ze alleen op nieuwe treinen gingen toepassen.

als ook bestaande een stopcontact gaan geven zullen ze wel even bezig zijn ja en zal ook gepaard gaan met de extra kosten. maar als het alleen nieuwe treinen gaat zullen de kosten wel meevallen.
Dat kan je uberhaupt niet in de trein op je schoot houden, als er 300W aan warmte afgevoerd moet worden... wat een rust zou dat geven voor de andere mensen in de trein.

Ik denk dat het makkelijker is om een extra battery pack standaard mee te gaan nemen dan een stopcontact. Dat ding vergeten is dan ook een geen argument omdat je ook altijd nog een adapter moet meenemen ;).

Op dit moment was het leuk geweest, maar in 2021? Ik hoop ten zeerste dat er dan geen behoefte is aan stroom in de trein door technologische vooruitgang.
Op dit moment was het leuk geweest, maar in 2021? Ik hoop ten zeerste dat er dan geen behoefte is aan stroom in de trein door technologische vooruitgang.
Op dit moment kan het niet, want je kan niet even alle treinen van de rails afhalen om er stopcontactjes in te bouwen.

Daarom is er gekozen voor 2021 dat alle treinen het moeten hebben, tussendoor zullen de nieuwe treinen het wel al krijgen
Dat snap ik ook wel, ik doelde er meer op dat het "nutteloos" is om dit in 2021 te hebben. Dus er eigenlijk geen stopcontacten inhoeven.

Maar inderdaad, iets is beter dan niets.
Klopt 2021 is ook wel erg ver weg. En had dan ook liever andere manieren tegen die tijd. Maar goed beter iets als niets
Investeren? *lol* Je bedoelt iets terug in de trein brengen wat er vroeger al was?
Mijn laptopje heeft vaak genoeg aan de stroom gehangen in de trein, was laatst eigelijk verbaast dat het er niet inzat.

Heb ik het goed, dat ze door stopcontacten in de trein te plaatsen, verwachten een 7+ te krijgen van de reisiger? Denk dat het probleem toch in hun kerntaak ligt.

[Reactie gewijzigd door wica op 15 december 2014 20:08]

Voor zo ver ik weet hebben er nooit officiele stopcontacten in treinen gezeten hoor.

Je komt nog wel eens stopcontacten aan het uiteinde van een coupé tegen maar voor zo ver ik begrepen heb zijn die absoluut niet geschikt (niet gestabiliseerd) om elektronische schakelende voedingen aan te hangen.
Sorry, maar dan heb je het echt mis. De eerste klas heeft al jaren (in de meeste type) treinen een stopcontact.
Uhm, waarom hebben mensen autoladers? Juist ja, omdat er behoefte is om apparaten tussentijds te kunnen opladen. Dat geldt vast en zeker ook voor reizigers die met de trein reizen.

En waarom in 2021, omdat het dan langzaam ingevoerd kan worden als er treinen vervangen worden. Overigens is kans groot dat er al treinen rijden of eerdaags gaan rijden die dit aanbieden. 2021 is einddatum waar alle treinen moeten zijn uitgerust, zullen heus niet laatste maand van 2020 alle treinen gaan ombouwen. ;)
Dag was ook waar ik aan dacht, we hebben dan nog dezelfde treinen.
En of het een grote verbouwing zal zijn? Elke coupe heeft iig licht, dus een deel van het materiaal ligt er al. En zoals boven aangegeven, zou zelf kiezen voor de draadloze variant. Weet niet of het mogelijk is, maar eventueel een apparaatje met draadje dat je gsm/tablet oplaad terwijl je hem zelf nog vasthoud.
Het idee met conventionele stekkers lijkt mooi, maar is niet erg praktisch, en zeker niet toekomstgericht, en in mijn optiek zelfs achterhaald.
Voor die-hards hebben ze extra powerpacks, je kunt laden met zonnecellen, als je ergens op locatie bent kun je die ook een tijdje in het stopcontact steken wat mij veel veiliger lijkt ipv een openbare ruimte. De meest simpele laptops gaan al zowat 6 uur mee, een wat professionele 8 tot 10 uur, en als je er afhankelijk van bent neem je extra maatregelen.
Zou zonde zijn als de NS ergens in gaat investeren en vervolgens wordt ingehaald door de techniek.
Je hebt genoeg devices die aan quickcharging doen, bijv. 45 min heb je voor 70% je batterij weer opgeladen
Nou dat doet ej lappie over 7 jaar niet meer hoor dan zoek je na 5 minuten al naar een stopcontact
Och. Eerst met de trein naar Schiphol; duurt een dikke twee uur. Dan wil je niet op moeten laden voordat je in het vliegtuig stapt. De vlucht duurt minstens een uur. En dan zou het fijn zijn als je op de bestemming niet eerst een converter te gebruiken, laat staan uit je koffer hoeft te zoeken.

Of; een treinrit van minstens een uur en daarna niet binnen twee uur aan een stopcontact te hoeven. Zo gek is het niet hoor.
De afgelopen 6-7 jaar zijn mobieltjes anders steeds minder lang gaan doen op één acculading... waarom denk jij dat dat de komende 6-7 jaar anders zal zijn?
Omdat het belang van accuduur inherent was aan de ontwikkelingen van mobiele telefoon naar Smartphone. Consumenten accepteren de nadelen van de accuduur t.o.v. de voordelen die een smartphone biedt. Nu is de smartphone dusdanig ontwikkeld dat de techniek zich op dit moment meer gaat verleggen naar dingen als accuduur.
Zonder concreet resultaat?
Geen idee in welk lalala land jij leeft, maar hier zijn de functies verveelvoudigd, de displays zijn van simpel monochroom naar retina gegaan etc etc

De accu-technologie is juist met sprongen vooruit gegaan anders had het hele concept smartphone nog niet eens bestaan.

Als iemand een scherm naar retina weet te krijgen (ongeveer 4x zoveel pixels, dus 4x zoveel stroomverbruik) en de accuduur blijft gelijk dan heb je al grofweg een 3x zo "goede" accu erin zitten.
Jamnergenoeg raakt je vergelijking kant nog wal.

Het scherm mag dan wel 16miljoen kleuren en miljoenen pixels hebben gekregen. Maar het stroomgebruik is maar een beetje gestegen.
Zo heeft de accu technologie maar een kleine vooruitgang gehad maar is de rest van de componenten enorm veel zuiniger geworden.
@Geekeep heeft wel degelijk gelijk.

De energiedichtheid van Lithium ION accu's is de afgelopen jaren echt nauwelijks beter geworden.

De reden dat de hedendaagse smartphones eindelijk weer een beetje beter lijken te worden qua accuduur (24 uur bij gemiddeld gebruik wordt nu al als een "hele prestatie" gezien :') ) is puur toe te schrijven aan zuiniger chips, zuiniger schermen en slimmer software ontwerp.

Toen de displays simpel monochroom waren, waren de telefoons fysiek ook kleiner, evenals de accu's. Gelukkig kon dankzij het toegenomen formaat als gevolg van het grotere scherm ook de accu in omvang toenemen. En sinds bij sommige telefoons de accu helemaal ingebouwd zit kunnen ze hem nog slimmer weg proppen waardoor hij nog wat 'groter' kan zijn.

Maar de energiedichtheid is echt nauwelijks beter geworden.
Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn: 1 een nieuwe techniek kan niet zomaar gelijk geïmplementeerd worden. (je zit aan regels vast en veiligheid)
2. Een techniek is soms in een beginstadium. (een klein iets maken in een lab is wat anders dan een keten op zetten --> denk aan toeleveranciers enz.)
3. besturingssystemen zijn nog niet zo oud op mobiele telefoons. Je hebt idd gelijk dat dingen efficiënter kunnen, maar je ziet nu al dat bijvoorbeeld bij Linux op Embedded devices een versie van Linux compleet geript is de kernel gebruikt is en de veiligheidsaspecten weg werden gelaten. Dus al zou accuduur verbeterd worden als er straks een energie vretende virusscanner naast gedraaid moet worden schieten we er nog weinig mee op!

Daarnaast soms kun je dingen snel opladen (maar ze daardoor ook minder vaak gebruiken) ook dat moet getest worden!

(je hebt wel een punt hoor en het is een +2, maar wat is hier essentieel aan?)
Deze post is misleidend; ik kan vast nog veel meer nieuwsartikelen vinden over verbeterde schermen, snellere processoren etcetera. Bovendien staan die al langer in de aandacht.

[Reactie gewijzigd door RdeGroot op 16 december 2014 00:18]

"Nu is de smartphone dusdanig ontwikkeld dat de techniek zich op dit moment meer gaat verleggen naar dingen als accuduur. "

Dat lijkt me eerder een wens dan een vaststelling.
Je brengt een aardig punt in, maar mijns inziens maak je tegelijk ook twee misinschattingen.

De gemiddelde consument hechte in de afgelopen jaren minder waarde aan de accuduur dan aan de mogelijkheden die smartphones bieden. Dit is de belangrijkste reden geweest dat moderne telefoons tegenwoordig hooguit een paar dagen op één acculading overleven, waar dat vroeger een tot meerdere weken was.

Ik verwacht alleen niet dat de focus nu 'opeens' weer op de accuduur wordt gelegd. De meeste mensen lijken een accuduur van +- één dag acceptabel te vinden, en zoeken hun telefoon vooral uit op de specificaties, de features, en het uiterlijk. Zo lang dat zo blijft, is er geen reden voor de telefoonfabrikanten om een sterke focus op de accuduur te leggen.

Verder Verwacht ik niet dat de telefoonfabrikanten zelf bijzonder veel invloed kunnen uitoefenen op de stand van de techniek...
Voor telefoons wordt gewoon gebruikt gemaakt van bestaande Li-ion accutechnieken, die bijvoorbeeld ook in laptops, fototoestellen, elektrische auto's e.d. gebruikt worden. De focus van de smartphone-industrie zal maar een beperkte invloed hebben op hoe snel de accutechniek vooruit gaat.
In de praktijk wordt er best wel onderzoek gedaan naar het verbeteren van accu's... maar dit moet je meer zien als een langzaam, geleidelijk, proces dan als iets waarbij je de komende jaren enorme sprongen moet verwachten.

Waar telefoonfabrikanten meer invloed op hebben dat is:
- Hoe veel ruimte wordt gereserveerd voor de accu? Een grotere accu betekent een dikkere telefoon. Zels als zou je de accu twee maal zo groot maken... dan zit je nog niet bepaald aan een 'perpetuum mobile'.
- Wat voor software draait er op het apparaat? Zoals eerder opgemerkt is er aardig wat winst mogelijk door het schrijven van efficientere software. Verder kan je ook winst halen door zo min mogelijk onnodige software op te achtergrond te laten draaien. Hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen? We kunnen blijven hopen... maar voorlopig houden de telefoonfabrikanten vast aan hun bloatware...
De mobieltjes zijn ook enorm veranderd. Ik had toch wel gedacht/gehoopt dat een tweaker zoiets wel wist. Sterkere cpu, grotere schermen met hoge resolutie, dunnere phones, ... Nu we toch wel tegen de minimale dikte aan zitten om prettig te werken, zal er op vlak van batterij en dergelijke meer geinnoveeed worden zodat we langer op een batterijlading kunnen werken

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 15 december 2014 19:45]

Er was op zich weinig reden om mobieltjes dunner en groter te maken anders dan om een marketingpraatje te hebben. Het gevolg daarvan was wel minder ruimte voor de accu en meer stroomverbruik door het grotere scherm. Niet omdat dit een noodzakelijke ontwikkeling was maar omdat fabrikanten zo consumenten konden overhalen om een nieuw model te kopen. De accu's zijn wel beter geworden maar niet snel genoeg om de extra vraag naar stroom te compenseren. Ik zie weinig reden dat dat de komende jaren gaat veranderen. Ze vinden wel weer wat nieuws om energie te slobberen. Straks hebben we misschien wel mobieltjes met aan beide kanten een scherm, om maar eens wat te noemen.
Dit.

Je kon dit bij het net op de markt verschijnen van smartphones duidelijk merken. De telefoons moesten platter en platter. Gelukkig werden ze ook wel wat meer langgerekt zodat er nog iets over bleef van de accu.

Maar mijn eerste Android smartphone (HTC Desire) had slechts iets van 1400 mAh accu capaciteit. Daar kon ik alleen met "dumbed down" instellingen ook echt de 24 uur makkelijk mee halen.

Pas sinds de laatste jaren zie je de accuduur weer wat beter worden doordat ze slimmere manieren hebben gevonden om de accu tussen de andere onderdelen te 'proppen' waardoor hij ook weer wat meer cellen kan bevatten. Maar de grootste meters hebben ze gemaakt door zuiniger chipsets te ontwikkelen en ook doordat de mobiele besturingssystemen volwassener zijn geworden.
Er staat natuurlijk wel dat het in alle coupes kan vanaf 2021. We mogen het in een deel van de coupes dan ook al sneller verwachten (mag ik hopen :P)

Verder is het natuurlijk wel een beetje logisch dat ze het rekken, het is voor de NS een goede reden om mensen voor de eerste klas te laten kiezen, die zonder voordelen ook vrij nuttloos is. Hoewel je daar natuurlijk wel altijd wat rustiger kunt zitten.
Niet op hopen. Er staat dat het enkel gaat om nieuw materiaal. Een retrofit voor bestaande treinen is dus niet voorzien en is ook enorm onpraktisch om tussentijds te doen.
Echter wordt nieuw materieel meestal in de Randstad losgelaten (waar dit een minder groot issue is)... Verder is het leuk, maar heeft een beetje mobiel device gewoon een accuduur van minimaal 5 uur. Tegen 2021 (da's dus gewoon nog 6-7 jaar verder) is dat vermoedelijk nog verder opgeschroefd. Ik zou liever gegarandeerd internet hebben (met meer dan 1 kb/s) in alle treinen...
We hebben de laatste jaren de accuduur van onze mobiele telefoons alleen maar zien dalen. Of neem nu dat je laptop al de hele dag op batterij moet overleven en je wil 's avonds op de trein nog iets afwerken. Vandaag gaat het niet want de batterij heeft het helemaal begeven, in de toekomst kan het dus wel.

Voor internet in de trein daarentegen kan je beter gebruik maken van je eigen mobiele verbinding dan van de verbinding van de trein daar ze gebruik maken van dezelfde techniek en de trein dus nooit een betere verbinding zal hebben dan dat jij hebt.
Nee, sinds de smartphone is de accuduur juist toegenomen. Daarvoor was het een totaal non-issue, omdat de oude telefoontjes gewoon geen stroom verbruikten. Oudere laptops waren ook nogal brak op de accu, en stroombesparende technieken (zoals kloksnelheid omlaag gooien, of schermhelderheid dimmen) zijn ook pas recent standaard geworden. Sindsdien is de telefoon-levensduur op een verse dosis prik toegenomen van pak-em-beet 8 uur normaal werken tot nu 2-5 dagen. Als je zwaar gaat internetten gaat het alsnog naar beneden, maar hoe vaak heb je je telefoon in 1 dag totaal leeg gehad? En ligt dat aan de verouderde accu, of aan het model?
De accu-duur van telefoons is alleen maar naar beneden gegaan als je kijkt naar het gebruik van toen en het gebruik van nu!

Destijds hadden we hooguit WAP en nu compleet internet met streaming mogelijkheden voor multimedia.

Ik kan me herinneren als ik alleen zo nu en dan belde met een Nokia 7110 dat ik ruim 4 tot 5 dagen standby tijd had destijds. :) Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met de techniek van vandaag, dan hebben we het nog niet eens over het schakelen van wifi/gsm netwerken of interconnectiviteit zoals BT waar enorm veel batterij gebruik op rust.

Al met al is het verhoudingsgewijs zeer zeker niet BETER geworden!
Alleen maar gekker!
Je had op je 7110 geen Internet/Wifi/GPS aan staan.
Als ik alle basis functies uitgooi op mijn HTC M8, en alleen bellen aan laat, dan red ik ook wel 4-5 dagen :')
Je had op je 7110 geen Internet/Wifi/GPS aan staan.
Als ik alle basis functies uitgooi op mijn HTC M8, en alleen bellen aan laat, dan red ik ook wel 4-5 dagen :')
Die 4 tot 5 dagen is opzich wel twijfelachtig hoor...

De grootste stroomverbruiker is je scherm, daarna komt ergens het OS wat aanzienlijk meer stroom gebruikt dan vroeger en pas ver daarachter komen Internet / Wifi / GPS.

Je grootste stroomverbruikers krijg je niet uitgezet.
Nee, maar als je alleen af en toe belt, staat je scherm uit toch? Standby tijd van de m8 is wonderlijk, dus komt wel goed denk ik :p
Anoniem: 382732
@Gomez1215 december 2014 22:25
Probeer je smartphone maar eens te gebruiken als een "ouderwetse" mobiele telefoon (dus alleen af en toe bellen en een text sturen) en je zult zien dat je echt heel lang met de batterij kunt doen. Natuurlijk wel alle apps deinstalleren om te voorkomen dat er achtgrondprocessen draaien die je vroeger ook niet had.

Het grootste probleem tegenwoordig is dat veel mensen continu kijken of er nog wat gebeurt. Dan staat het scherm bijna altijd aan.
Mwa, valt nog wel mee hoor.

Als je je telefoon helemaal "down dumbed", dan gebruik je het scherm ook niet meer zo vaak.

En ik kan beämen dat de telefoons waarmee ik het heb geprobeerd (HTC Wildfire, Samsung Galaxy Ace 2) in "dumbed down" modus met minimale scherm aan tijd inderdaad gemakkelijk 4-5 dagen online blijven.
Mijn Galaxy S1 met 4(!) jaar oude originele accu, doet nu nog steeds 10 dagen op 1 lading. Met inderdaad alleen zo nu en dan bellen.
Probeer maar eens, op 2G zetten, data+wifi+bt+gps allemaal uit, en hem gebruiken als dumbphone.
Ga je 3D games spelen, bittorrent seeden en bitcoins minen op je telefoon etc., ja tuurlijk doet ie dan minder lang met de batterij. Maar dat is je eigen keus.
Ik weet nog heel goed dat ik met mijn nokia 6300 de dag niet haalde, als ik de hele dag mijn internet aan had staan op ebuddy. Dit vrat toch echt stroom dus ik kan zeker beamen dat de batterijduur heel erg veel verbeterd is door de jaren heen. Nu kan mijn smartphone makkelijk veel meer verbindingen tegelijk aan zonder dat de accu leegloopt als een vergiet.
Mijn G3s gaat gewoon 2 dagen mee Dat zijn hippe features tegenwoordig.

Maar dat terzijde.
In Italië zitten in veel oude bokken treinen gewoon overal stopkontacten. We lopen gewoon achter hier
Perpetuum mobile, als de pun intended was: chapeau :Y)
Veel mensen dachten dat enkele jaren geleden ook over 2014. Maar veel verder zijn we nog niet. Hoewel ik het helemaal geen probleem zou vinden als er een véél betere technologie is tegen die tijd, maar ik hoop er niet op. Hoop voor het beste, verwacht het slechtste...
Maar misschien ook makkelijk als je je nog scheren moet of zelfs je haar föhnen, alhoewel ik dan denk dat de als we dat allemaal doen de trein weer tot een stilstand komt :)
Als ik af en toe zie wat mensen allemaal in hun auto al aan het doen zijn ach dan zou me dit nog niks verbazen.
Dat zal ik mensen in 2021 blijven horen denk ik, zou wel leuk zijn maar mensen zeiden ook al in 2002 dat accu's in 2010 zelfs een jaar mee gaan op 1 lading.

Echter, de markt was flink veranderd en in plaats van je telefoon 2x per week op te laden, is het anno 2014 iedere dag je SMARTphone opladen.

Hetzelfde met laptops, het is beter geworden maar echt veel meer? Niet echt.
2021? het lijkt me dat er tegen die tijd wel iets gevonden is wat de smarthphone (bijna) een perpetuum mobile maakt. Misschien wat negatief, maar het is wel enigzins het paard achter de wagen.
Dat niet alleen maar het is bijzonder droevig dat we pas over iets meer dan 6 jaar vanaf nu de beschikking krijgen over stopcontacten in de tweede klasse. De meeste landen hebben dit soms al een decennia. Te triest voor woorden dat het zo lang duurt maar nog triester dat wanneer het rond is het alsnog 6 jaar gaat duren. Als dergelijke kleine problemen zo lang duren om op te lossen ga je je toch al snel afvragen of echte problemen ooit worden aangepakt.
Er zijn bij de NMBS inderdaad wel stopcontacten te vinden in tweede klasse, maar je moet er goe achter zoeken. Meestal slechts 1 per coupé ergens aan de toegangsdeur. Het feit dat het nog 6 jaar duurt is ook omdat het enkel maar op economisch verantwoorde wijze kan ingebouwd worden wanneer nieuwe treinen worden gebouwd of wanneer bestaande treinen zo een grote herziening krijgen dat het bestaande interieur volledig gestript word.
Precies, dit soort zaken wordt altijd bij grote revisies meegenomen, vandaar die termijn.. Het kost klauwen met geld en je moet constant treinen uit de dienst halen.. Dat doet je niet zomaar en al helemaal niet voor een niet noodzakelijke luxe als stopcontacten in de 2e klasse, dat neem je dus mee bij grotere wel noodzakelijke revisies.. Mensen die denken dat NS dit wel even inbouwt in al z'n treinen binnen 1-2 jaar snappen dus echt niet hoe zulke zaken werken..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 15 december 2014 22:54]

Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Belgie om er een paar te noemen. Landen waar het relevant is om Nederland aan te meten. Het feit dat Estland het wel heeft en Nederland niet maakt het nog triester.
Vergeet niet dat je daar vaak u-ren in de trein zit, en in Nederland , nou ja, laten we zeggen geen u-ren.

Overigens is het wel een boude claim te zeggen dat het vandaag de dag in 1e klas wel te vinden is... ik reis regelmatig 1e klas, zoek net zo regelmatig maar vind zelden een stopcontact!
Stopcontacten zijn momenteel alleen te vinden in de 1e klas van 3 typen intercity's: Dubbeldekkers met rode stoelen in de 1e klas (DDZ en VIRM 4) en de koploper (ICM, eveneens met rode stoelen).
In de eerste klas van Arriva's Spurt-treinen zitten ook stopcontacten. :)
Offtopic:

Je weet dat Estland een zeer goede economie heeft? En daar Internet en digitale info voorziening 1 van de beste van Europa is? (iedereen denkt weer zo''n arm oostblok land maar ze hadden daar 6 jaar terug landelijk op veel plekken sneller internet dan hier) Ze konden daar via internet als eerste land ter wereld op het parlement stemmen.

Van wikipedia:

Economie
In de jaren 90 heeft Estland vergaande economische liberaliseringen doorgevoerd, zo is er in 1994 een vlaktaks ingevoerd. In 2004 groeide het bruto binnenlands product met 6,2%. Estland stond in 2007 op de twaalfde plek op de ranglijst van economische vrijheid van de conservatieve Heritage Foundation. Daarnaast stond Estland in 2014 op plek 12 van de 27 meest concurrerende economieën van de Europese Unie, achter Ierland en vóór Spanje en Portugal.[7]

In mei 2010 besliste de Europese Commissie dat Estland op 1 januari 2011 de euro mocht invoeren. Estland had op dat moment een begrotingstekort van 1,7 % van het bruto binnenlands product, wat beter was dan elk ander lid van de eurozone, en een schuldgraad van 7,5 %, wat ongeveer een tiende van het gemiddelde voor de eurozone bedroeg. Estlands toetreding tot de eurozone kwam net tijdens de Griekse crisis en kwam volgens heel wat analisten daardoor op een slecht moment.[8]

Informatietechnologie is een zeer belangrijke sector van de Estse economie. Zo is bijvoorbeeld Skype ontwikkeld in Estland. De arbeidsmarkt in Estland is niet erg sterk maar richt zich steeds verder op de Europese markt.

En:

Politiek en bestuur

Estland is het eerste land ter wereld waar men via internet op het parlement kon stemmen. [9] Eerder kon men al online stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Ontopic:

Wel een beetje raar: 2021 net of we dan nog stopcontacten nodig hebben? :X
Dit is ook typisch overheid weer. Iets gaan ondersteunen wat er dan mogelijk nog amper is omdat er in de huidige situatie vraag naar is?
Zeg dan: In 2021 wil een oplaadmechanisme in de trein waar vanuit de consument vraag naar is en goed te realiseren. (niet een goedkope waardeloze Ansaldo Breda aanbesteding, Of een Wifi Ik zit in de trein om mijn overstap tijd te checken, maar ben al op de eindbestemming 8)7 )
In Engeland waren in de 2e klas in een trein van Virgin ook overal stopcontacten te vinden.
Frankrijk tgv en Duitsland ook
In België is dit al van voor 2006. Dus idd wat laat voor er een nieuwsbericht van te maken. ^^
En allemaal een zitplaats
tegen 2021 zitten we allemaal in een zelfstandig rijdende auto.. geen treinen meer nodig...
Anoniem: 372172
@Jadero15 december 2014 19:25
Ha ha, ja dit begrijp ik ook niet zo goed....2021 nou ja afwachten maar of het wat wordt.
Natuurlijk is dit met opzet gedaan. Als de NS het daadwerkelijk zou willen zou elke trein binnnen 6 maanden voorzien kunnen zijn van stopcontacten.
Met dit soort beloftes kan je natuurlijk zorgeloos de prijzen wederom verhogen. :(
110v maakt niet uit, de meeste adapters kunnen ook daar wel mee omgaan.
Maar de stekker wel
Doen ze in vliegtuigen ook, werkt prima.
hoop dat over een jaar of zes, de ontwikkelingen aangaande batterij laden niet stil gestaan hebben.
en aldus tegen dan, de stopcontacten niet meer nodig zijn.
Nou, is dat echt zo? Ook al maakt de technologie nog steeds vorderingen, er blijven grenzen.
Draadloos opladen vergt een ding waar je het bewuste apparaat op moet leggen. Grote hoeveelheden energie zomaar draadloos overbrengen is onmogelijk, bij radio, tv en mobiele telefonie gaat het maar om milliwatts. Grotere vermogens vereisen velden die ten eerste veel te gevaarlijk zijn (je bent meteen gemagnetrond als je er doorheen loopt) en ten tweede door de enorme verstrooing veel te veel verliezen met zich mee brengen.
Blijft over een "ding" waar je het apparaat op of heel dicht in de buurt moet leggen. En wat is dan het wezenlijke verschil met een veel gemakkelijker stopcontact?
Goed ook de capaciteit en daardoor de gebruiksduur van een batterij zal vast nog wel toenemen, maar dan nog hou je grenzen. Stel dat je een treinreis maakt van 24 uur of nog langer, heb je dan gedurende de hele rit nog steeds genoeg energie in je batterij?
Als je bekijkt dat er de afgelopen jaren amper vooruitgang is geboekt op dat gebied en dat er altijd enkele jaren zitten tussen een doorbraak en de commercialisering ervan dan betwijfel ik dat we over 5 of 10 jaar terug met telefoons zitten die een week op een lading zullen werken. Misschien dat over 5 jaar een laptop wel op brandstofcellen zal kunnen werken.
2021 klinkt heel ver weg, maar als je ziet hoeveel treinen er dan voor aangepast moeten worden dan valt het wel mee.
Het is niet even een kabelgoot op de wand plakken en er een opbouw stopcontact tegenaan schroeven.

Daarentegen is, de techniek dan ook 6 jaar verder. Accu's zullen dus langer meegaan, apparatuur is zuiniger en draadloos laden zal waarschijnlijk gemeengoed zijn.

Maar niks afspreken of niks doen is helemaal geen optie.
Aangepast of vervangen? Het zal wel meer over de te vervangen treinstellen gaan
Een trein loopt op 1500V gelijkspanning.
Dus de 230V wisselspanning moet je ergens mee maken.
Die je weer omzet met een adapter in gelijkspanning.
Direct omzetten naar gelijkspanning lijkt me eenvoudiger.
Het zou rond die tijd best wel eens handiger kunnen zijn om zoiets dergelijks als USB3.1 aan te brengen.
Arriva heeft zelfs 2e klas al stopcontacten, ze zijn niet heel goed zichtbaar however.
en nieuwe ov-bussen hebben hebben soms usb aansluitingen.
De extreem pauperige bus die je voor 3 tientjes van Berlijn naar Amsterdam brengt komt al met stopcontacten. En een daadwerkelijk werkend wifi signaal.
In België zijn bij de NMBS bijna alle treinen uitgerust met stopcontacten. Meestal wel maar twee per wagon maar dan nog, ze zijn er wel degelijk! Alleen de hele oudste stellen hebben geen stopcontact.
Zelfs de oude stellen hebben meestal een stopcontact, alleen is het even zoeken soms.

Stopcontact is eigenlijk aanwezig om te kunnen stofzuigen :) Vreemd dat Nederland dat niet heeft.
De stopcontacten die in het zicht staan zijn wel degelijk bedoeld om gebruikt te worden door de reiziger en hebben een degelijke, stabiele omvormer erachter zitten met een relatief goed gefilterde spanning. De stopcontacten die meer verborgen zitten, zoals op de MR80 - Break, onder de zetels geven een blokspanning uit en zijn inderdaad minder gezond voor de gemiddelde geschakelde voeding.
Een geschakelde voeding gaat net prima om met blokspanningen. Dingen zoals motoren vinden een blokspanning net niet zo leuk, daar wil je geen stofzuiger op hebben draaien.
Die zijn in NS treinen ook volop aanwezig, maar hier hebben ze er een klep met slotje overheen gezet.
Heel fijn... tegen de tijd dat draadloos laden gemeengoed is, komt de NS met een stopcontact...
Als het nou binnen 1 à 2 jaar geregeld zou zijn zou ik me er nog iets bij kunnen voorstellen.
probleem is, dat de ns onderhouds/upgrade rondes uitvoerd, omdat het anders te duur is. Em alle ic's zijn afgelopen twee-drie jaar onder handen genomen (ondanks dat er nog steeds ic's zijn zonder) wifi aan te leggen en (meestal niet aan af te zien) de binnen kant een upgrade te geven.

Maar inderdaad vijf jaar is inderdaad erg lang
Erg jammer dat dit nog 7 jaar gaat duren. Aangezien mijn opleiding volgens jaar, als het goed is, klaar is heb ik er persoonlijk niet veel meer aan. Het is wel iets dat ik mis to be honest. Lijkt mij verschrikkelijk makkelijk om je telefoon die vrijwel leeg is even in een oplader te kunnen steken! Goede actie, alleen een beetje laat, helaas!
Probeer eens een externe batterijlader.
'k heb zelf al een jaar of 2 zo'n ding*, zit je ook niet vast aan een lader maar blijf je portable.

*'k heb zelf een andere, deze stond toevallig bovenaan in de PW.
Goede optie inderdaad, helaas ben ik net Klein Duimpje en vergeet ik dat apparaat ongetwijfeld.. :') en buitenom dat moeten deze ook worden opgeladen, wat ik dan ook wel weer zal vergeten haha
Wie zegt dat jij over 7 jaar niet gewoon lekker met de trein naar je werk gaat? ;)
Ik, aangezien ik een bedrijfsauto krijg. Ik ga er vanuit dat er dan nog steeds werk haha. Trein heb ik officieel afgezworen na mijn opleiding :')
Misschien krijgen ze in 2025 wel fatsoenlijk internet.
Zou het niet leuk zijn mocht er internet verdeeld worden via power-line communication in die stopcontacten en dat de lader van je laptop/tablet/smartphone dit automatisch ondersteunt. Heb het ontbreken van zo'n toepassingen van de technologie altijd al een gemiste kans gevonden.
Beide technieken bestaan, echter heeft alleen Power over ethernet maar 1 kabel
Het probleem bij internet in de trein is zelden de WiFi-verbinding, maar bijna altijd het feit dat je met een heel aantal gebruikers op een 3G-verbinding met nauwelijks bereik zit.
sjonge zeuren over een service die je gratis krijgt in de trein. Als niet goed is neem je toch internet abbo op je mobiel ;)
Gratis? Jij maakt zeker niet zo vaak gebruik van het OV, anders wist je wel dat je daar gewoon dik voor betaalt. Ik heb ook een internet abonnement op mijn mobiel, was meer een sarcastische knipoog naar de bizar lange termijn waarop deze nieuwe maatregel gaat plaatsvinden.
Het is een gratis dienst die aangeboden word aan de betalende klant.
Reken maar dat de NS dit gaat doorbelasten.
Reis elke week minimaal 5 uur met de trein en mijn beste vriendin rond de 50 uur ;-)
als je dan toch denkt dat ik nooit reis wil ik graag met je ruilen met rekening voor de treinkaartjes.

achja de laatste tijd zijn prijsverhogingen zijn meer regel dan uitzondering.Ze Moeten toch een reden hebben om ergens de verhoging mee goed te praten. Of dit nu direct gerelateerd is aan het aanbieden van internet in de trein durf ik nog niet zo 1 2 3 te zeggen.

ze hadden het ook niet kunnen aanbieden. probleem vind ik gewoon : het is nooit goed genoeg.
Daar is mobiele data voor, dus ik zie liever dat de providers de bundels vergroten en de prijs verlagen.
Tis ook wel makkelijk om alle open deuren in te trappen, echter men moet niet vergeten dat treinstellen tot wel 40 jaar mee kunnen gaan.

Daarnaast blijft het volgens mij handig om 220 V aanwezig te hebben voor allerhande toepassingen, daarnaast kan draadloos laden wel gemeengoed lijken, echter er dient nog steeds een bron van energie te zijn. Draadloos laden vanaf de bovenleiding zie ik voorlopig nog niet gebeuren....

Uiteraard ben ik het eens met bovenstaande reactie, maar het tegengeluid verdient ook wat aandacht.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee