Wetenschappers van Nanyang Technological University in Singapore hebben naar eigen zeggen een accu ontwikkeld die tot zeventig procent kan worden opgeladen in twee minuten tijd. De accu zou op termijn vooral nuttig zijn voor elektrische auto's.
Elektrische auto's zijn nu namelijk nog gebonden aan lange laadtijden van enkele uren. Met de accu van de Nanyang Technological University zou die tijd tot twintig keer moeten worden verkort. Daarnaast gaat de batterij volgens de onderzoekers langer mee. Zij claimen dat de accu tot wel 10.000 keer kan worden opgeladen, zo schrijft Phys.org. De capaciteit van de accu is echter niet duidelijk.
De onderzoekers wisten de laadtijd te verkorten door het negatieve deel van grafiet in reguliere lithium-ion-batterijen te vervangen door een gel op basis van titaandioxide. Deze stof versnelt de chemische reactie in een batterij, wat ertoe leidt dat de accu sneller oplaadt. Titaandioxide zou eenvoudig te maken zijn en makkelijk zijn te implementeren in het bestaande productieproces van accu's, zo claimen de onderzoekers.
Vooralsnog werken de wetenschappers aan kleine batterijen, maar zij willen binnenkort een grotere accu maken op basis van de technologie. De techniek, die inmiddels is gepatenteerd, zou de interesse vanuit de industrie hebben gewekt. Helemaal nieuw is het alleen niet: in juni slaagden technici er nog in kleine lithium-ion-accu's te ontwikkelen die in tien minuten op te laden zouden zijn.
Het is overigens de vraag of en wanneer de techniek doorgang vindt naar de massa. De accutechnologie loopt tegen grenzen aan waardoor de verbeteringen van accuduur bijvoorbeeld achterlopen op verbeteringen van prestaties van bijvoorbeeld de rekenkracht. Wetenschappers werken weliswaar flink aan verbeteringen, maar veel ideeën halen het op korte termijn niet tot praktische toepassingen.
Recent ontwikkelden onderzoekers van de Stanford-universiteit naar eigen zeggen de 'heilige graal' voor accutechnologie. Ze claimden een stabiele anode van lithium in plaats van grafiet of silicium te hebben ontwikkeld, met behulp van een beschermende koolstof-nanolaag.