Bedrijf werkt aan externe accu's met nauwelijks capaciteitsdegradatie

Het bedrijf Gbatteries werkt aan een nieuw beheersysteem voor accu's, dat ervoor zorgt dat de capaciteit na vijf jaar gebruik en drieduizend cycli van laden en ontladen slechts met 4 procent is afgenomen. In de herfst moet de eerste lader voor MacBooks en mobiele apparaten uitkomen.

De technologie van Gbatteries, opgericht door een vader en zoon uit het Canadese Ottawa, heet BatteryOS. Het gaat om een beheersysteem voor gewone lithium-ion-accu's, dat ervoor zorgt dat beter gebruik van het materiaal gemaakt wordt en bijvoorbeeld minder snel passieve sei-lagen gevormd worden. Een van de twee uitvinders omschreef die lagen vorige maand tegenover The Globe and Mail als 'tandplak': "Naarmate de tijd vordert, groeit deze laag en voorkomt hij dat de accu net zoveel kan worden opgeladen als daarvoor."

Het systeem draait op een zelf ontworpen printplaat en zou de levensduur verlengen door 'concentratiepolarisatie te elimineren', waardoor de 'lithium-ionen uniformer geëxtraheerd aan of opnieuw in het kathodemateriaal geïnjecteerd kunnen worden'. Daarnaast zou de capaciteit worden verhoogd, van de standaardenergiedichtheid van 100 tot 125Wh/kg bij de huidige lithium-ion-accu's naar 110 tot 175 Wh/kg. De vader en zoon hebben patent aangevraagd op hun vinding.

Het eerste product van het bedrijf wordt de BatteryBox, die in de herfst moet uitkomen voor een bedrag van 139 dollar. Het vierkante accessoire is gemaakt voor het opladen van MacBooks, is iets groter dan de standaardvoeding van de Apple-laptops en heeft een capaciteit van 50Wh, waarmee een MacBook Air ongeveer een extra 12 uur en een MacBook Pro 6 uur langer kan functioneren, afhankelijk van het model.

Behalve over een MagSafe2-aansluiting beschikt de BatteryBox over een usb-aansluiting voor het opladen van mobiele apparaten. De accu zelf wordt opgeladen via micro-usb, waardoor het in combinatie met een voeding van 1 ampère 9 uur kan duren voordat hij volledig opgeladen is; bij een 2A-voeding zou dat de helft zijn.

Onduidelijk is of Gbatteries een licentie heeft op het gebruik van de MagSafe-connector. Een andere maker van externe accu's voor Apple-producten, HyperMac met zijn HyperJuice-accu's, kreeg het hierom aan de stok met de fabrikant uit Cupertino, schreef Apple Insider in 2010.

Gbatteries wil het niet bij externe accu's voor MacBooks laten, maar accu's van allerlei apparaten verbeteren, van laptops tot elektrische auto's, schrijft TechCrunch. Concrete aankondigingen op die terreinen zijn er echter nog niet. De techindustrie probeert al tijden doorbraken te forceren op accugebied, maar loopt daarbij tegen tal van problemen aan, zo beschreef Tweakers vorig jaar in het achtergrondartikel 'Waar blijven onze superaccu's?' Gbatteries is niet de enige die zich richt op het verbeteren van het laden, ontladen en de levensduur van laptopaccu's. Ook Qnovo doet dit bijvoorbeeld. Dit bedrijf beschrijft zijn technologie uitgebreider in een document.

BatteryBox dataBatteryBox dataBatteryBox data

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-03-2014 • 11:05

98

Submitter: Gamebuster

Reacties (98)

98
90
42
8
1
42
Wijzig sortering
Wat deze mensen zeggen - hoezeer het ook als alternatieve mumbo-jumbo kinkt - klopt wel helemaal. By far de belangrijkste oorzaak van het degraderen van lithium-ionaccu's is de vorming van dendrieten op het kathodemateriaal die sneller richting de anode groeien dan de rest van het materiaal. In de buurt van deze structuren gaat ontladen, opladen en dus ook slijtage steeds sneller. Het is een zelfversterkend effect dat uiteindelijk een batterij de das om doet.

Het probleem met deze vinding is echter: we weten al sinds de uitvinding van loodaccu's dat dit bij iedere batterij de belangrijkste failure mode is. Iedereen is al continu bezig dit te verbeteren. Er zijn zelfs al speciale battery management chips die wetenschappelijk bewezen methoden toepassen om batterijen een langere levensduur te geven. Wat doen zij dan anders?

Edit: het ziet er naar uit dat ze inderdaad gewoon standaardmethoden gebruiken, en ik vraag me dan ook af of ze niet andere - inmiddels toch minstens 15 jaar oude - octrooien zwaar aan het infringen zijn. De methoden die ze gebruiken voor het verlengen van de levensduur is 1) pulsladen en 2) een volledig opgeladen ongebruikte batterij af en toe snel in korte pulsen ontladen en opladen.

[Reactie gewijzigd door mux op 23 juli 2024 08:30]

Zitten die technieken al in laptopaccu's? Volgens mij niet, dus kennelijk is het nog niet veilig genoeg / werkt het nog niet helemaal. Misschien hebben ze het beter toepasbaar gemaakt? Maar dan maken ze nog steeds inbreuk. Misschien hebben ze een licentie?
Laptopaccu's zijn nog een heel ander verhaal. De enige reden dat daar elektronica in zit is om te voorkomen dat je de accu in een ander apparaat gebruikt en om de ergste soorten explosies te voorkomen. Verder zit het vooral heel erg in de weg en gaat het snel stuk. Er wordt zo goed als geen charge management door de elektronica in laptopaccu's gedaan, en ook de chargers in de laptop zelf zijn zo primitief als je ze maar kunt maken.

Batterijen zijn al goed genoeg voor de levensduur van deze apparaten, dus waarom zou je geld uitgeven om het beter te maken? Althans, dat is hoe de fabrikanten denken ;)
Lees dan dit eens; http://www.ti.com/product/bq24100

Zomaar een voorbeeld er zijn nog tientallen fabrikanten die hier variaties op aanbieden.
... En vervolgens zetten de accufabrikanten alle functionaliteit uit behalve het uitlezen van de UUID uit EEPROM en SoC indicatie. Trust me, er wordt geen charge management gedaan, er wordt niet gebalancet, er wordt helemaal niks gedaan. In geen enkele batterij. Het is een wonder dat laptopaccu's nog zo 'lang' meegaan.

Ik heb in de afgelopen ~5 jaar van ieder merk honderden defecte accu's opengemaakt. Zonder uitzondering waren de accu's ofwel ongebalanceerd, state of charge verkeerd of een dataprobleem waardoor de accu zelf prima was maar hij niet goed werd gebruikt in de laptop. De elektronica in die dingen is een lachertje.

Een redelijke writeup van hoe het precies werkt staat in de blogs van Infant: http://infant.tweakblogs....78/slimme-batterijen.html. Totaal een vijftal blogposts (klik vooral op de linkjes aan het begin van deze post) waarin een gemiddelde laptopaccu helemaal wordt gereverse-engineered. Infant is een vriend van mij, we spelen allebei al jaren met dit soort spul :)
Dat geloof ik allemaal en dat is een interessant blog. Maar dit artikel gaat over een charger (een externe adapter dus) die zogenaamd alle problemen die jij daar noemt oplost. Kan een externe voeding inderdaad de parameters nauwkeurig beïnvloeden van het control-system dat de accu oplaad? Dat wordt toch in de accu zelf geregeld (in elk geval als ik het blog zo snel ff doorlees)?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 08:30]

Alles op een rijtje:

Ik had het inderdaad over laptopaccu's (als antwoord op Mr_gadget). In de laptop zit een circuit dat de charger heet, deze zorgt voor de juiste spanning en stroomsterkte om een batterij op te laden.

In de accu zelf zit een circuit dat doorgaans charge management wordt genoemd. Dit is het enige circuit dat direct de stroom en spanning door alle cellen kan meten. Dit circuit vertelt de charger en/of laptop wat hij moet doen om de batterij correct te laden/ontladen. Ook meet dit circuit hoe vol de batterij is (state of charge).

Het octrooi waarover in het artikel wordt gesproken gaat over een speciaal battery management system (BMS, oftewel charger + management) dat in combinatie met een geschikte accu een veel langere levensduur kan geven aan iedere willekeurige accu.

Het product waarover wordt gesproken in het artikel (BatteryBox) is een dit speciale circuit + een accu. Het helpt niets voor de accu in je laptop, want die kan dat circuit niet bereiken. Het is niet voldoende om een andere adapter aan je laptop te hangen; je moet het volledige BMS vervangen.
Anoniem: 317721 @mux26 maart 2014 07:37
Gebruik eens een accu i.p.v . een batterij :-)
'Accu' en 'batterij' zijn uitwisselbare termen. Het is een urban myth dat het één oplaadbaar en het ander niet-oplaadbaar betekent. Er is elektrisch geen verschil tussen de twee - de etymologie van beide woorden komt op hetzelfde neer: Accu komt van accumulator en batterij komt van de letterlijke betekenis van batterij: een serie cellen. Het zegt niets over de oplaadbaarheid.
Dus wat ze in feite gedaan hebben is een batterij-laad systeem implementeren zoals het bedoeld is en zoals eigenlijk alle laptop/accu fabrikanten altijd al hadden moeten doen?

Interessant :)
Basically. Hoewel ze hier nog wel wat meer doen: 'gewone' charge controllers zijn volgens mij nog helemaal niet ontworpen om pulse charging en charge juggling te doen. Daarvoor zou je weer een ander soort charger chip erin moeten proppen.

Maar een feature die stelselmatig wordt uitgezet (of niet geïmplementeerd) die in alle batterijen zou moeten zitten is balancing. Het is echt een misdaad tegen batterijen dat dat zo weinig wordt geïmplementeerd.
Anoniem: 317721 @mux26 maart 2014 07:39
Vervang die batterij van je door accu :-)
Anoniem: 317721 @GeoBeo26 maart 2014 07:39
Nee, het betreft een accu-laadsysteem!
Geldt dat ook voor accu's die niet user replacable zijn, zoals de Macbook air? En betekent dat dat je, als je een slimme lader aansluit, de accu's weer tot leven kan wekken?
Waarschijnlijk ja, maar het heeft nogal wat voeten in de aarde om zo'n slim laadcircuit eraan te hangen. Daarvoor moet je zeker in een MBA waarschijnlijk het hele moederbord vervangen.
Anoniem: 317721 @mux26 maart 2014 07:36
Een accu gaat vele keren langer mee dan een batterij!
Er wordt zo goed als geen charge management door de elektronica in laptopaccu's gedaan, en ook de chargers in de laptop zelf zijn zo primitief als je ze maar kunt maken.
Weet je dat heel zeker? Ik meen toch dat ik diverse malen firmware updates voor de Sony accu in m'n Macbook Pro heb gekregen om diverse zaken te verbeteren.
Zie ook de gelinkte blogs in mijn post @GeoBeo. Het is zeldzaam dat er meer dan de meest primitieve troep in accu's zit, maar van alle fabrikanten kan ik me voorstellen dat Apple misschien nog wel wat hogere kwaliteit spullen erin heeft zitten. Echter, van wat ik me kan herinneren van die accu's is het nog steeds een geval: alleen SoC indicatie, nog steeds géén balancing of charge management voorbij de standaard CCCV-methode. De firmware-updates zijn er om bugs uit de SoC-indicatie te halen en problemen met suspend/resume op te lossen.

Het zijn ook technisch gezien geen firmware-updates maar ACPI DSDT-updates (een onderdeel van het BIOS/UEFI dat je OS vertelt wat de computer moet doen om batterijen en andere ACPI-compliant apparaten aan te sturen).
Anoniem: 317721 @mux26 maart 2014 07:34
Door een accu te gebruiken, die je vele malen kunt opladen, ik.p.v. een batterij, ben je langer goedkoper uit!
Dit is inderdaad als ik het zo lees niets nieuws en de claims zijn complete onzin. Ik geloof helemaal niets van die 4% degradatie na 3000 laad cycli.

Het enige bijzondere aan deze technologie is dat ze het blijkbaar voor elkaar krijgen met niets bijzonders en zonder bewijs van hun claims op grote nieuwssites terecht weten te komen.
Die battery management chips waar je het over hebt, zijn die ongeveer wat Qnovo in hun batterijen gebruiken? Ik las net de link van onderaan het artikel: http://www.qnovocorp.com/...tro-Adaptive-Charging.pdf

Ze vergelijken hun techniek met conventionele CCCV. Nu heb ik totaal geen verstand van batterijen en ik vraag me af, is deze techniek uberhaupt nog de standaard en zijn Qnovo echt zo revolutionair bezig als ze doen voorkomen?

Als ik het goed lees zitten hun batterijen in ieder geval wel in de Nexus 4.

[Reactie gewijzigd door Revolvist op 23 juli 2024 08:30]

Anoniem: 317721 @Revolvist26 maart 2014 07:38
Geen verstand van batterijen en accu's :-)
Anoniem: 317721 @mux26 maart 2014 07:30
Vervang batterij door accu! Daar gaat het over!
Bij dit soort nieuws hoop ik altijd op een toekomst waarbij we straks 'oneindige' energie in onze broekzak hebben zitten. Maar helaas, dromen zijn bedrog.

Het probleem met batterijen die het beter / langer doen is dat het een gigantische vervangingsmarkt om zeep brengt. Hetzelfde zie je bij verlichting; het is goed mogelijk om lampen te maken die decennia meegaan, maar dan kopen mensen geen nieuwe lampjes meer omdat ze niet meer kapot gaan - en ze gigantische duur geprijsd worden.

Bij batterijen in consumentenproducten - en zeker de bij Apple permanent ingebouwde - zorgen steeds slechter wordende batterijen er na een tijd voor dat je je apparaat moet vervangen. Oftewel, slechte batterijen is een mechanisme van massa-consumptie geworden.

Dus er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden:
1. wil je een batterij hebben die echt langer meegaat dan moet je daarvoor flink meer geld gaan betalen
2. je blijft met je crappy batterijen zitten

Want de industrie gaat zijn vervangingsmarkt echt never niet opgeven, en zal ook straks bij de accu's in auto's net zo optimaal gaan tweaken dat ze er maximaal aan verdienen.
Hebben we daarvoor niet onze overheden ? Dit is correct voorbeeld van stelen van onze tijd en energy, je moet immers weer werken om dat te kunnen betalen,
Je ziet juist bij de lampen dat de conspiracy-theorie van badflower niet klopt. De overheden hebben gloeilampen moeten verbieden omdatd e consument dwarslag, niet de producent. LED was al lange tijd op de markt, en is precies die lamp die tot 20 jaar mee kan. Desondanks bleven de consumenten goedkope Chinese gloeilampen kopen, en dat was bepaald geen complot van Philips.

Het complot van Philips, als je het zo mag noemen was veel meer dat zij de overheid overtuigden om (Chinese) gloeilampen te verbieden. Een importverbod mag niet, maar een hele categorie producten uniform verbieden mag wel.
Anoniem: 317721 @badflower26 maart 2014 07:30
Probeer eens een accu, die kan je vele keren opladen :-)
Anoniem: 256386 25 maart 2014 11:49
Eerst zien dan geloven. We hebben de laatste 10 jaar niks anders dan beloftes gelezen.
En we hebben in de 10 jaar bijna een verdubbeling van energiedichtheid van accu's gezien. Dat zijn geen beloften maar feiten. Het probleem ligt in de kostprijs, niet de techniek.
Op tweakers lees je regelmatig uitvindingen over de accu's. Verdubbeling is mooi maar de
beloftes waren veel beter. Het zou allemaal binnen afzienbare tijd op de markt komen.
Daar is naar mijn weten niks van terecht gekomen.

nieuws: Toshiba-accu laadt in één minuut op naar 80% capaciteit
http://www.clickx.be/nieu...ij-opladen-tot-5-minuten/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 23 juli 2024 08:30]

Klopt, de minimale verbeteringen van accu's wegen niet op tegen de voortschrijdende techniek die stroom behoeft. Dit zorgt ervoor dat je 4 jaar geleden een dag met de accu van je smartphones deed (met geluk) en vandaag de dag is dat niet veel anders....
Ik mis hier een beetje de "Maar".

Als eerste klinkt het een beetje te mooi om waar te zijn, celletje op wat andere manier opladen en je hebt ineens heel veel betere levensduur? En dingen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat vaak ook.

Idee nummer 1 waar je dan op uitkomt is dat ze gewoon veel minder van de accu gebruiken. Echter als ze tegelijkertijd claimen dat ze ook nog eens een significant hogere dichtheid krijgen zou dat het niet zijn.

Maar als je zo'n briljant idee hebt, waarom ga je dan met een externe accu voor een macbook gaan lopen kloten? Weinig mensen zitten op externe accu's te wachten (ze worden wel verkocht natuurlijk, maar het blijft een minderheid). Tegelijkertijd zitten enorm veel bedrijven hierop te wachten, en lijkt het mij dat die daar ook flink voor willen betalen: Van een Apple tot een Samsung, maar ook een Tesla, Toyota, etc.

Ik kan me dan nog voorstellen dat dit een manier is om aandacht van zulke bedrijven te krijgen. Maar dan nog steeds, zoveel betere levensduur en ook nog eens hogere capaciteit door hem wat anders op te laden? Ik vermoed dat Li-Ion accus al op zo ongeveer elke manier zijn opgeladen in laberatoria: oftewel misschien ben ik te skeptisch hoor, maar ik vermoed een addertje onder het gras.
Maar als je zo'n briljant idee hebt, waarom ga je dan met een externe accu voor een macbook gaan lopen kloten? Weinig mensen zitten op externe accu's te wachten (ze worden wel verkocht natuurlijk, maar het blijft een minderheid). Tegelijkertijd zitten enorm veel bedrijven hierop te wachten, en lijkt het mij dat die daar ook flink voor willen betalen: Van een Apple tot een Samsung, maar ook een Tesla, Toyota, etc.
Vaak komen dit soort kleine bedrijven niet binnen bij de grote fabrikanten en het creeren van een externe batterypack is dan een ideale manier om je product aan te prijzen en te verkopen. Een bijkomend voordeel is dat de fabrikanten dit ding gewoon kopen om te kijken of het wat is. Als ze het de moeite waard vinden, dan komen ze vanzelf wel praten.
Euhm dat is exact wat ik in de alinea erna zeg. Maar zelfs als dat zo zou zijn, ben ik nog steeds extreem skeptisch.
.... maar ik vermoed een addertje onder het gras.
Ik heb hetzelfde, er wordt geadverteerd met een capaciteit van 50Wh, maar wie zegt me dat dat batteryOS niet een smokescreen is ?

Dat de accu geen 50Wh is, maar 55Wh, om de eerste 2 jaar ( bv ) degradatie op te vangen, het batteryOS markeert capaciteitsverlies net zoals een HDD dat doet met bad sectors.

Goed concept, maar ik ben (nog) niet bereid me te binden daaraan
En gaat dit dan weer een Apple-only product worden? Ik zou zoiets juist graag voor andere laptops met gebrekkige batterij hebben.
"Gbatteries wil het niet bij externe accu's voor MacBooks laten, maar accu's van allerlei apparaten verbeteren, van laptops tot elektrische auto's, schrijft TechCrunch. Concrete aankondigingen op die terreinen zijn er echter nog niet."
Het klinkt leuk en als het werkt is het helemaal mooi.

Wat nog mooier is, is dat dit een goed voorbeeld is hoe patenten ook goed kunnen werken. Je hebt hier te maken met een kleine uitvinder die patent aan kan melden. hierdoor krijgen ze bescherming op hun idee en kunnen het ook weer verkopen, c.q licenties uitgeven.
maar tegelijkertijd, is niet duidelijk of hij wel apple stekkertjes mag gebruiken... staat ook in het artikel... jammer is wel dat het laden hiervan blijkbaar 5 uur zal gaan duren 5v 2a. had ie dan niet beter een hogere ingangsspanning kunnen gebruiken, of is het trage laden er met een speciaal doel ....

ik hoop iig dat er heel snel duidelijkheid komt over wanneer andere notebooks hier gebruik van kunnen gaan maken..
Dit is dan ook een patentwaardige vinding, en inderdaad waar het systeem ooit voor bedacht is. De trollende ellende waar veel fabrikanten elkaar het leven zuur mee maken heeft vooral te maken met de mogelijkheid op de meest belachelijk non-innovatieve dingen patent aan te vragen (afgeronde hoeken of gebruik van de kleur paars in combinatie met een leren mapje, ofzo.

Het patentsysteem an sich is prima, het toekennen van patenten gaat alleen hopeloos de verkeerde kant op.
Anoniem: 494461 @Jheroun25 maart 2014 12:31
Heel veel van die 'patenten' zijn geen echte patenten. Alle Nederlandse nieuwssites kopieëren dat van Amerikaanse tech-sites. Een Amerikaanse Patent kan je niet meteen vertalen naar een Patent hier, of een octrooi. Vaak zijn het modellenrechten. Modellenrechten worden aangevraagd om bepaalde hoeken en kleurencombinaties te beschermen zodat namaak bedrijven er minder makkelijk mee aan de haal kunnen gaan.

Er wordt echt niet een octrooi aangevraagd voor een ronde hoek, alhoewel Nederlandse sites dat ons wel willen laten geloven.
Misschien moet je het artikel eens goed lezen, er staat een link naar het patent bij: https://www.google.com/patents/WO2013142964A1

Het gaat op een apparaat om de levensduur van een accu te vergroten.

volgens mij is dit gewoon een echt patent, voor iets tastbaars en niet zoals jij stelt een model, of iets anders.
Jij moet zijn reactie eens lezen. Hij beweert niet dat onder deze accu vinding geen 'echt' patent ligt, hij heeft het over de 'patenten' waar je vaak hier en in andere media over hoort en waar grote bedrijven elkaar mee de tent uit vechten.
Een patent is volgens Americaanse wetgeving juist niet bedoeld voor een idee, maar voor een heel specifieke toepassing. Niet dat het patentbureau zich daaraan houdt, maar goed.

Verder is de grote vraag of er niet juist meer uitvindingen zouden worden gedaan zónder patenten. Er zijn geen aanwijzingen dat patenten op de langere termijn uitvindingen of vernieuwing significant bevorderen.

Degene die als eerste iets op de markt brengt heeft b.v. een groot voordeel daarmee, krijgt naamsbekendheid, en kan hetzelfde product voor meer geld verkopen dan een een concurrent die pas later hetzelfde qualiteitsniveau heeft bereikt, ceteris paribus. Kijk maar naar Apple.

Verder zijn er wel aanwijzingen dat patenten uitvindingen en vernieuwing schaden, al was het alleen al door het feit dat patentsrechtszaken in America ongeveer 50 miljard dollar kosten, en dat is krap gerekend.
Patenten hebben voor en nadelen.

Als kleine uitvinder zal je niet zo snel een product op de markt kunnen brengen en de massa kunnen bereiken. zonder patent heb je dan geen bescherming en kopieert een grote jongen met grote distributie het en sta jij mooi te kijken met je idee. Het lijkt dan meer op het recht van de sterkste.

Patenten zijn er ook om de zwakkere kleinere te beschermen. Dat er nadelen aan het huidige systeem zitten lijkt me duidelijk. Kijk je echter waar die betrekking op hebben dan zijn telecom en computer gerelateerd.
In vele andere sectoren zijn er helemaal geen problemen met patenten.
Anoniem: 378222 @Benji8725 maart 2014 11:51
Totdat apple het overkoopt ;(
Ze hopen dat andere fabrikanten hun technologie zullen kopen of in licentie nemen. Dit apparaat is eigenlijk niet veel meer dan een demo van de technologie, en niet bedoeld om het grote geld mee te gaan verdienen.
Ach, ik hoop al jaren op een universele oplader voor laptops, maar dit gaat niet snel gebeuren. Als je al beseft dat het jaren heeft geduurd voordat we regelgeving hadden om een universele aansluiting op een smartphone te creeeren en dan ziet hoe deze regel wordt gehandhaafd, dan denk ik dat we blij mogen zijn dat er in ieder geval nog weinig variatie inzit per fabrikant (bij laptops).

Als er dan nog hetzelfde traject moet worden doorlopen om een universele connector/lader te krijgen, dan hebben we over 10 jaar wetgeving, maar nog steeds twee laders/connectors (Apple-connectors en de rest).

[Reactie gewijzigd door maikel124 op 23 juli 2024 08:30]

En gaat dit dan weer een Apple-only product worden? Ik zou zoiets juist graag voor andere laptops met gebrekkige batterij hebben.
Mijn eerste idee ook, waarom geen extra connector om die Magsafe aan te sluiten, of niets.

( persoonlijk zo'n hekel aan uitstekende draadjes die maar één doel hebben )

Ik wil best zo'n pack aanschaffen, maar dan zou het alleen voor mijn usbcharge zijn, 7 á 8 x de telefoons opladen, klinkt goed !
Inderdaad. Ik ben absoluut geen appleholic, maar 1 ding kan ik (in ieder geval met mijn mac book pro '11) niet omheen, de batterij is van uitstekende kwaliteit. Gebruik dat ding 5 dagen per week ,batterij is amper gedegradeerd.
Anoniem: 317721 @Pathogen26 maart 2014 07:26
Een gebrekkige batterij heeft niets van doen met een accu die erin zit!
voor mensen die veel op reis zijn of als je ergens meot wachten voor een langere periode is dit wel de uitkomst. Echter is dit wel mijn persoonlijke ervaring met dergelijke apperaten.

imoh : ze doen wel net of het revolutionar is ..... maar dat vind ik persoonlijk nog wel meevallen.
Anoniem: 225253 @pwghost25 maart 2014 11:18
De levensduur van de batterijen is toch wel revolutionair te noemen.
Ik vind "twijfelachtig" een betere omschrijving dan "revolutionair". Een revolutionaire claim van een onbekende fabrikant met een nieuw product wordt zelden waargemaakt.
oke er is wel een toename in capiciteit maar ik heb hierbij een beetje eerst zien dan geloven idee.
Echter is de accutechniek al veel verder ontwikkeld alleen worden veel patenten opgekocht door bedrijven die daar schade onder kunnen lijden (lees oliefirma's) en stoppen deze vervolgens in de vrieskist, dat vind ik toch wel jammerlijk, als ik zie wat mogellijk is met nano fabricate danwel organisch of anorganisch dan had deze capiciteit het dubbele kunnen zijn (bronnen : docenten + colleges over patent en ip)
Het gaat hier over accu's :-)
Een accu is toch een oplaadbare batterij?
het gaat hier niet om het product zelf, maar om de manier waarop de accu erin wordt opgeladen.

dat is wat ze met het product willen demonstreren. en dat willen ze verkopen in licenseren aan andere fabrikanten zodat het straks op alle lithium accu's toegepast kan worden zodat alle accu's langer mee gaan en meer capaciteit hebben.
139 euro voor een batterij die nog niet eens te testen is en 'maar' 12000 mAh heeft vind ik toch erg veel. Voor iets minder dan 50 euro heb je een Zerolemon met een capaciteit van meer dan 18000 mAh en de kwaliteit van die batterijen is ook verbluffend goed!
than again als hun claim waar is en ze 'na +/- 3000 cycli' nog steeds 96% redement halen dan is dat een stuk beter dan die zeromemon die volgens eigen zeggen maar 500x kunnen laden, zelfs als je er daar 3 van koopt voor 108 dollar http://www.amazon.com/dp/B00CXZI7D2 is dit nog 2x zo vaak.

het is dus sterk de vraag, hoe accuraat die claim is. en ik hoop dan ook dat MUX er een artiekel aan wil wagen zorda ze beschikbaar zijn...
Die 500x laden betekent dat de batterij dan nog 80% van zijn nominale capaciteit kan vasthouden. In het geval van de zerolemon is dat dan nog 15300 mAh. Hoe het daarna naar beneden gaat weet ik niet, maar ik neem voor het gemak even aan dat dat na de volgende 500 cycli nog eens 20% minder gaat zijn, dus nog 64% van de capaciteit, oftewel nog bijna 12000 mAh.
An sich wel leuk, maar het wordt toch echt tijd dat er gewerkt wordt aan 'eternal batteries', waarmee je minstens een tot meerdere maanden mee vooruit kunt (wat doorgroeit tot jaren).
Als jij je 'mobiele' laptop aan een achterbank van je auto vol met li ion batterijen hangt kom je al een heel eind, maar om dat in een vergelijkbaar formaat te verwachten is natuurlijk nu niet te doen.
Voor zover ik weet liggen de onderzoeken al een tijdje op de plank, echter is de cashcow interessanter.
Een onderzoek is geen werkend en betaalbaar product of wil jij 1000,- voor een batterijtje betalen? :)

Natuurlijk zijn er proof of concepts die al veel meer potentieel hebben maar dat betekent niet dat dat in een jaartje even een betaalbaar product uitgepoept kan worden.
Ik geloof niet dat mensen behoefte hebben aan een kerncentrale in hun laptop.

En dat is geen grap. Alleen kernenergie heeft de energiedichtheden (in Joules/cm3 of Jouls/kg) die jij daar beschrijft. Batterijen zijn chemisch, den dan heb je dus een energie van hooguit een paar elektron-volt per atoom. Daar red je laptop het geen maanden mee.

Mechanische energie-dichtheden (opwinden) zijn nog lager, dus dat gaat 't ook niet worden. Elektrisch (supercondensatoren) komen ook niet in de buurt van batterijen, en hebben evengoed de beperking van een paar eV per atoom voordat ze in rook opgaan.
Anoniem: 317721 @MSalters26 maart 2014 07:40
In de buurt van ACCU'S!
De accu zelf wordt opgeladen via micro-usb
Accu weer aansluiten via USB van de laptop en je hebt oneindige stroom!
Waarom dan niet op zichzelf .....
er zit uiteindelijk een usbpoortje op :+
Zou me logischer lijken als je dit ding juist ook weer kunt opladen met de MagSafe adapter van apple zelf.
dat je de batterybox tussen je adapter en je laptop hebt zitten.
dat je dus altijd een volle accu hebt en hem zo kan meenemen.
Zou makkelijker zijn :)

btw zit er op de adapter van een macbook geen usb poort? dat zou natuurlijk ook kunnen.
Jammer dat het apparaat met 1A opgeladen moet worden en je USB poort waarschijnlijk maar 500mA levert. Dan gaat er ergens toch iets verloren. ;)
Ik heb er eentje in de pre-order besteld. Ik ben heel benieuwd. Eens kijken of ze waarmaken wat ze zeggen en hoe het apparaatje in elkaar zit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.