Het bedrijf Gbatteries werkt aan een nieuw beheersysteem voor accu's, dat ervoor zorgt dat de capaciteit na vijf jaar gebruik en drieduizend cycli van laden en ontladen slechts met 4 procent is afgenomen. In de herfst moet de eerste lader voor MacBooks en mobiele apparaten uitkomen.
De technologie van Gbatteries, opgericht door een vader en zoon uit het Canadese Ottawa, heet BatteryOS. Het gaat om een beheersysteem voor gewone lithium-ion-accu's, dat ervoor zorgt dat beter gebruik van het materiaal gemaakt wordt en bijvoorbeeld minder snel passieve sei-lagen gevormd worden. Een van de twee uitvinders omschreef die lagen vorige maand tegenover The Globe and Mail als 'tandplak': "Naarmate de tijd vordert, groeit deze laag en voorkomt hij dat de accu net zoveel kan worden opgeladen als daarvoor."
Het systeem draait op een zelf ontworpen printplaat en zou de levensduur verlengen door 'concentratiepolarisatie te elimineren', waardoor de 'lithium-ionen uniformer geëxtraheerd aan of opnieuw in het kathodemateriaal geïnjecteerd kunnen worden'. Daarnaast zou de capaciteit worden verhoogd, van de standaardenergiedichtheid van 100 tot 125Wh/kg bij de huidige lithium-ion-accu's naar 110 tot 175 Wh/kg. De vader en zoon hebben patent aangevraagd op hun vinding.
Het eerste product van het bedrijf wordt de BatteryBox, die in de herfst moet uitkomen voor een bedrag van 139 dollar. Het vierkante accessoire is gemaakt voor het opladen van MacBooks, is iets groter dan de standaardvoeding van de Apple-laptops en heeft een capaciteit van 50Wh, waarmee een MacBook Air ongeveer een extra 12 uur en een MacBook Pro 6 uur langer kan functioneren, afhankelijk van het model.
Behalve over een MagSafe2-aansluiting beschikt de BatteryBox over een usb-aansluiting voor het opladen van mobiele apparaten. De accu zelf wordt opgeladen via micro-usb, waardoor het in combinatie met een voeding van 1 ampère 9 uur kan duren voordat hij volledig opgeladen is; bij een 2A-voeding zou dat de helft zijn.
Onduidelijk is of Gbatteries een licentie heeft op het gebruik van de MagSafe-connector. Een andere maker van externe accu's voor Apple-producten, HyperMac met zijn HyperJuice-accu's, kreeg het hierom aan de stok met de fabrikant uit Cupertino, schreef Apple Insider in 2010.
Gbatteries wil het niet bij externe accu's voor MacBooks laten, maar accu's van allerlei apparaten verbeteren, van laptops tot elektrische auto's, schrijft TechCrunch. Concrete aankondigingen op die terreinen zijn er echter nog niet. De techindustrie probeert al tijden doorbraken te forceren op accugebied, maar loopt daarbij tegen tal van problemen aan, zo beschreef Tweakers vorig jaar in het achtergrondartikel 'Waar blijven onze superaccu's?' Gbatteries is niet de enige die zich richt op het verbeteren van het laden, ontladen en de levensduur van laptopaccu's. Ook Qnovo doet dit bijvoorbeeld. Dit bedrijf beschrijft zijn technologie uitgebreider in een document.