NS voorziet vanaf 2016 Sprinters van usb-aansluitingen in tweede klas

NS heeft Sprinters gekocht die in de tweede klas stopcontacten met usb-aansluitingen hebben. De 58 treinen moeten vanaf eind 2016 gaan rijden op de Nederlandse sporen. Het zijn de eerste Sprinters die dergelijke voorzieningen hebben.

De Sprinters zijn van het type Stadler Flirt (Fast Light Innovative Regional Train) en hebben in zowel de eerste als in de tweede klas stopcontacten en usb-aansluitingen, meldt de NS. De stekkers en usb-poorten zijn bedoeld om elektronica van reizigers te kunnen opladen. Sommige andere treinsoorten hebben al stopcontacten voor dat doel.

Het gaat om extra treinen, die onder meer nodig zouden zijn omdat de NS een tekort aan treinen vreest, omdat de ov-studentenkaart blijft bestaan. Waar en op welke momenten de sprinters gaan rijden is nog niet bekend, maar het moet gaan gebeuren vanaf 2016. Later moeten andere nieuwe treinen ook stopcontacten krijgen in de tweede klas. Sprinters is de naam die NS gebruikt voor stoptreinen, die op hun traject stoppen op elk station.

Sprinter met usb

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-04-2015 • 10:38

232

Submitter: robertwebbe

Reacties (232)

232
226
152
2
0
6
Wijzig sortering
Na een aantal reacties hier gelezen te hebben en zelf enig onderzoek gedaan te hebben vind ik het toevoegen van die USB-poorten een zéér slecht idee.
Data leakage
When charging a smartphone from a PC, or connecting it to a USB port in a car or plane, we rarely consider the possibility that information may be exchanged, as well as power. It’s no problem if you are connecting to your own PC, but you should be cautious with other people’s PCs and different kinds of “on-board entertainment systems.” Settings vary on different smartphones – they often automatically connect using PTP or MTP modes, and the connected PC can upload all the relevant files from the smartphone. This is especially annoying if you store confidential photos on your smartphone. This behavior is more frequent than it might seem – the automatic upload of photos is a standard setting of many photo album managers, Dropbox and similar applications.

If the smartphone automatically connects when it is in removable media mode (UMS, Mass storage), that makes all files in the internal storage accessible to the PC. These may include documents as well as various data backup copies created by applications and many other things.
Bron: Charging Your Smartphone… What Can Possibly Go Wrong?

Uit dit artikel van Kaspersky blijkt dus dat er een heleboel nare dingen mogelijk zijn als je domweg je telefoon via USB verbindt met een USB-poort. Hoeveel mensen letten erop dat ze hun smartphone op 'Charge only' ('Alleen opladen' in het Nederlands) hebben staan? Gezien de onwetendheid van de gemiddelde Nederlander kan ik mij niet anders voorstellen dan dat dit nog wel eens héél erg fout kan gaan voor de NS.

De NS zou hier heel erg simpel wat aan kunnen doen, en wel op de volgende manier: d.m.v. USB 'condooms'. (Werd al genoemd door 'lukjah': lukjah in 'nieuws: NS voorziet vanaf 2016 enkele Sprinters van usb-aansluitingen in tweede klas')
Als je een telefoon in willekeurige USB-poorten steekt, dan kun je dat maar beter veilig doen. Dat moeten de makers van de USB Condom gedacht hebben. Dit hoesje gaat over de connectors van de oplaadkabel op een manier dat alleen de stroompinnetjes bereikbaar blijven. Er kan dan dus geen data meer overgedragen worden.
Bron: USB-condoom voor veiliger opladen van mobiele apparaten

Als de NS (of de fabrikant van de sprinters) er heel simpel voor zorgt dat alleen de stroompinnetjes bij een USB-poort erin zitten en dus niet ook de data-pinnen, dan is er in principe geen gevaar.
Mocht je er direct een willen bestellen: http://int3.cc/products/usbcondoms

Tenzij iemand dan op het brutale idee komt om zich voor te doen als onderhoudsman/-persoon en de USB-poorten vervangt onder het mom van 'onderhoud'..

Iemand de NS al gemaild? :D :+

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 22 juli 2024 17:56]

Het is alleen jammer dat, afhankelijk van de gekozen implementatie, een aantal fabrikanten ook de datapinnen nodig heeft om de telefoon te laten snelladen.

Ik weet in ieder geval dat div. Android fabrikanten dit verschillend doen en het ook weer verschilt met iOS apparaten van Apple.
Snelladen zal de NS dan denk ik niet snel aan bieden. Als veel treinreizigers er voor kiezen om dagelijks hun telefoon (even een paar procent) bij te laden, dan kan dit al snel resulteren in aardig wat extra verbruik.

Zoals in het oorspronkelijke artikel blijkbaar stond (waar Tweakers het ook vandaan had...) lijkt het mij logisch als die usb-poorten niet over heel veel mA gaan beschikken. Precies vanwege bovengenoemde reden.
Anoniem: 601896 @Vickiieee23 april 2015 13:28
dan kan dit al snel resulteren in aardig wat extra verbruik.
stel je hebt in een coupe 10 man die hub telefoon opladen via een lader van 2A. Dan heb je een gebruik van 0,1 Kilowatt. Stel je hebt een trein met 20 coupé's. Zit je op 2 Kilowatt.

Een treinlocomotief(E-loc van de NS) heeft een vermogen van 6000 Kilowatt. 10 man per coupé laten snelladen op 2A kost dus 0,03% van het totale vermogen van één locomotief. Opzich denk ik dat ze die 0,03% best zou kunnen missen, maar dat ze liever het risico niet lopen op dat apparaten kapot kunnen gaan doordat ze niet gemaakt zijn de 2A van een snellader te temmen.
Je begaat een kleine denkfout.

NS Eloc's hebben een inderdaad vermogen tussen de (5100 KW(NS 1600) en 6400 KW (NS 181 (HSL locs)).

Maar dat is het aangedreven vermogen. Dus wat er werkelijk op de wielen terecht komt. Alle spanning voor treinverwarming/airco/verlichting en hulpsystemen voor de loc (luchtcompressoren, trafo's, koeling) komen rechtstreeks van de bovenleiding. Het is wel waar dat de tractiemotoren(aandrijving) het meeste stroomtrekken.

Bij een diesel aangedreven Loc/trein klopt het wel wat je zegt omdat alle benodigde spanning word opgewekt door de onboard dieselmotorgenerator vandaar ook de benaming dieselelektrisch. Waarin feitelijk de diesel niks anders doet dan elektriciteit opwekken en verder gaat alles elektrisch. Dit is gebruikelijk in het werelddeel Amerika waar buiten een paar trajecten zoals de Northeast Corridor vrijwel alles met dieselelektrisch locomotieven word gedaan.

Voor jou informatie dan:
Europa: vrijwel alles elektrisch
Asie: Combinatie tussen elektrisch en diesel-elektrisch
China: Vroeger veel stoom, tegenwoordig word bijna alles geëlektrificeerd en HSL en grote delen zijn al elektrisch
Rusland: vrijwel alles elektrisch
Afrika: Grotendeels dieselelektrisch
Oceanië: Combinatie tussen elektrisch en diesel-elektrisch
Meestal is dat door het onderling verbinden van de datalijnen in de lader. Je kan als alternatief ook een kabel gebruiken die alleen geschikt is voor (snel)laden en geen dataoverdracht toelaat. Op die manier kan je veilig je smartphone op een niet vertrouwd USB contact aansluiten.
Het enige dat er dan mis zou kunnen gaan is dat er een verkeerd voltage op de USB poort staat (moedwillige beschadiging), maar het risico dat iemand je telefoon gaat infecteren/uitlezen via de USB poort is dan in ieder geval van de baan.
Toch een beetje overdreven.
Op veel telefoons zit een pincode. Bij zakelijke gebruikers wordt dit vaak vereist, als security features om corporate mail te mogen sync'en. Als je dan verbindt met USB, kan je nergens aan tot de gebruiker zijn PIN-code heeft ingegeven.
Er zijn ookUSB-kabels die enkel opladenn en geen data kunnen versturen. Mocht je schrik hebben dat publiek toegankelijke USB poorten kunnen afluisteren, hoef je niet per sé een hoesje te kopen, een ander soort USB kabel is ook al voldoende.
Overdreven? Ik noem het liever voorzichtig.

Even goed lezen trouwens, ik heb het namelijk ook niet over de pincode e.d., maar het ongeautoriseerd binnendringen van een telefoon via de USB-kabel als deze is verbonden met een USB-poort waarin ook de data-pinnen aanwezig zijn.
Via een hack zal het ongetwijfeld mogelijk zijn om binnen te dringen in een telefoon via de USB-poort zonder dat de gebruiker dat merkt. Hoe en op welke manier weet ik niet, dusdanig veel verstand heb ik er niet van en ik weet dan ook niet hoe geavanceerd de hack moet zijn. Maar als je ziet wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is (ook met hacken), verbaast het mij niks als dit kan gebeuren.
Je stelt het je iets te ingewikkeld voor en dat geef je zelf al aan, de gebruiker moet eerst de pincode intoetsen... maar als men de telefoon in de trein aan het opladen is, dan is de kans ook heel groot dat de eigenaar even berichtjes checked, of even wat opzoekt met google... spelletje spelen. Maakt niet uit wat, het toestel is unlocked ;) En bij sommige toestellen/merken is het dan ook nog zo, dat eenmaal unlocked geweest met usb aangesloten, dan blijft de verbinding bestaan als je wel het toestel locked maar niet de usb er even uithaalt.
Idd. Mijn iPhone vraagt bij data overdracht van elke nieuwe pc: "wilt u deze computer vertrouwen?"
Zelfs als beide devices zelfde WiFi netwerk en Apple ID hebben.
Dus ik moet altijd bij data overdracht iets doen.

Enne. Het zijn en USB en wcd's, dus als je het niet vetrouwd, altijd via powerconverter aansluiten.
Grote kans natuurlijk dat er door de NS al een soort van USB condoom gebruikt wordt. Zij gaan niks met de datapinnen doen (mag je vanuit gaan).

Het voordeel van een USB condoom is juist dat deze van jou is en jij weet dat deze betrouwbaar is. Het voorkomt juist het risico nadat iemand met de NS USB poort heeft zitten rotzooien.
Precies, dus als je het altijd veilig wil doen, moet je altijd een (USB-)condoom bij je hebben! (Pun intended)

Ik hoop maar dat de NS hier aan gedacht heeft en anders de fabrikant, want het zou wel vrij knullig zijn als dat soort dingen wel ingebouwd worden, maar men er geen rekening mee houdt.. Om heel eerlijk te zijn, zal het mij ergens niets verbazen als de USB-poorten ook de data-pinnen nog hebben.

Edit:
Zij gaan niks met de datapinnen doen (mag je vanuit gaan).
Ik zou trouwens tegenwoordig nergens meer zomaar 'vanuit gaan'. Als je af en toe dingen leest/hoort in het nieuws dan verbaas je je dat daar niet aan gedacht is. Daarom zeg ik je ook bij deze, dat het me niks verbaast als blijkt dat die datapinnen gewoon aanwezig zijn.

Onder het mom van: "Laten we naast stopcontacten ook USB-poorten aanbieden in onze treinen." "Goed idee!" Zonder hierbij dan verder aan mogelijke consequenties te denken.

I hate to say I told you so.
Bij deze zeg ik het je: het verbaast mij niks als we over een jaar (als de treinen rijden) op een gegeven moment een artikel voorbij horen/zien komen in het nieuws dat veel treinreizigers last hebben van gestolen data..

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 22 juli 2024 17:56]

In mijn optiek is het risico op jurisdische, politieke en imago, etc. schade dermate groot dat de NS niet, helemaal niet onder de tafel, stiekem data toelaat, naast stroom.

Maarr.. wie sluit uit dat een slimme inlichtingen dienst / criminele organisatie niet met die draadjes aan het rommelen is gegaan?
Zeker als het systeem "made in China" is... (ik verwijs naar de vele Chinese routers met een phone home functie)
Zit op mijn s3 mini te kijken...maar charge only modus kan ik niet vinden.
Ik vind het jammer dat het condoom alleen de data onderbreekt.
Bouw er dan direct ook wat in tegen overspanning.

Van de NS kan ik me wel indenken dat USB aanbieden simpeler is, omdat treinen op gelijkspanning lopen. Als je 230V aan gaat bieden, moet dat wel van goede kwaliteit zijn omdat de moderne geschakelde adapters wel eens op tilt kunnen gaan op een te ruwe spanning. Bovendien is 5V voor de veiligheidsnorm veel makkelijker in te voeren.
Nederland gebruikt nu inderdaad nog gelijkspanning op de bovenleiding (behalve op de HSL en Betuweroute, daar wordt het internationaal meer normale 25 kV wisselspanning gebruikt). Maar dat maakt voor de spanning op de trein verder niets uit. Veel moderne treinen (waaronder deze Flirt) gebruiken tegenwoordig wisselspanningsmotoren.

Er wordt door treinen eigenlijk altijd veel gedaan aan de bovenleidingspanning voordat het gebruikt wordt, of het nou voor de motoren, verlichting, apparatuur of 230V stopcontacten is. Het lijkt me dus geen probleem. De enige vraag is of ze een max vermogen gaan aanbieden, 100 W bijvoorbeeld.
Klopt inderdaad. Het is niet alsof ze in de treinen speciale TL-balken gaan gebruiken. Dat zijn gewoon huis tuin en keuken lampen die op 230V werken.
De treinen van Arriva hier in het noorden hebben ook gewoon 230V stopcontacten hoor. Goed verstopt, dat wel. Eentje bij iedere deur en twee bij iedere "1ste klas" vierzits. Ik zou eigenlijk niet weten hoe goed de kwaliteit van de stroom is, maar de paar keer dat ik ze tot nu toe in een "noodsituatie" nodig heb gehad hebben ze nog nooit een lader opgeblazen...
Vooral met mijn vorig telefoon, die ongeveer een halve dag meeging zonder opladen, was het erg handig om nog net even op te laden in de trein zodat ik thuis kon komen zonder awkward *helpmijntelefoonisleegwatmoetiknudoen...* momenten.

P.S. "1ste klas" omdat ik het een beetje belachelijk vind dat je 4 stoelen met een andere kleur de 1ste klas noemt, terwijl ze gewoon precies hetzelfde zitten...
"(mag je vanuit gaan)"

Assumption is the mother.....
Of je koopt een usb kabel die alleen kan laden :) Gebruik ik eigenlijk om deze redenen al een aantal jaren op het werk. Niet dat ik ze niet vertrouw, maar het is mij al eens overkomen dat mijn hele telefoonboek was verknoeid omdat een outlook oid eventjes vanzelf ging syncen met een vreemde pc...
Of je neemt gewoon je hele telefoonoplader mee, die je gewoon in het stroomstopcontact van de trein steekt.
Anoniem: 601896 @Vickiieee23 april 2015 11:25
Standaard heeft mijn telefoon net als vele andere telefoons gewoon een 'charge-only' modes.
Ik denk dat de 'informatie' van een '2e klas reiziger' ook op goedkopere manier en grootschaliger verzameld kan worden, dan via het 'stiekem' ombouwen van USB-poorten in een trein. Dat is relatief duur, en levert relatief weinig 'waardevolle informatie' waarschijnlijk.

Bij de categorie, waarbij je meer kans hebt waardevolle informatie te vinden, zakenmensen die 1e klas rijden. Hebben ze in de coupé's vaak een 230V aansluiting. Waardoor je je eigen usb-lader kan aansluiten dus die data condoom niet zo hard nodig hebt.

Ik denk dat meer mensen hun telefoon op 'charge' only hebben staan, dan een data-condoom hebben. Het risico dat je voorsteld, van het verliezen van privé gegevens in de 2e klas door leegtanken van je data-verbinding zie ik zelf als niet zo groot. Maargoed, het is er. Dus het kan gebeuren.

Maar daarom investeren in een data condoom lijkt mij daarin onnodig en onhandig. De slimme beller, zet zijn telefoon gewoon op 'charge' only als hij zijn telefoon aansluit op de usb poort in de 2e klas. Of betaald gewoon wat meer voor een 1e klas ticket, zodat je gebruik maakt van je eigen adapter ipv die van de NS.
Als het goed is ziet die 'charge only' fucntie ook op elke Android telefoon, dat is namelijk een eigenschap van Android: dat je in kan stellen op welke manier je telefoon verbinding moet maken met een USB-poort. De mogelijkheden zijn:
- Alleen opladen;
- Opslag;
- Media apparaat;
- Camera (niet in alle gevallen).

Maar de vraag is dus, zoals ik ook al aanhaalde in mijn reactie, hoe vaak een telefoon na aansluiting op 'alleen opladen' staat en of de persoon die zijn smartphone aan sluit, daar ook op let. Want als dit niet het geval is, zou de poort open staan voor allerlei mogelijkheden met je telefoon.

Wat betreft de 230V aansluiting, die zit ook gewoon in de tweede klas hoor, lees het artikel nog eens door ;).
De Sprinters zijn van het type Stadler Flirt (Fast Light Innovative Regional Train) en hebben in zowel de eerste als in de tweede klas stopcontacten en usb-aansluitingen, meldt de NS.
Dat de interessantere informatie (afhankelijk van waar je naar op zoek bent) voornamelijk in de eerste klas te vinden is, is maar de vraag. Heb in de paar jaar van mijn studie zo ongeveer elke dag met de trein gereisd. Als je ziet hoe vaak de 2e klas trein-gedeeltes (bom)vol staan en de 1e klas nagenoeg leeg is, denk ik dat je (gezien de wet van de grote getallen) ook in de 2e klas nog wel behoorlijk wat 'interessante informatie' kan vinden.

Maar nog even over die 'charge only' functie: gezien de hoeveelheid hacks van tegenwoordig die uitgevoerd worden en de impact die zij hebben, verbaast het mij niks als er een hacker is die ondanks die 'charge only' functie alsnog weet binnen te dringen in een smartphone (mits de data-pinnen aanwezig zijn dan). Je telefoon is immers gewoon nog steeds via USB verbonden. Opladen via het 230V stopcontact is dan ook een veel slimmere, veiliger en verstandiger keuze.

Zoals op de site van 'Syncstop' te zien is, kost de 'fancy' USB-condoom (netjes afgewerkt e.d.) je $19,99. De 'originele' kost $4,99. Afhankelijk van welke je koopt kunnen de kosten nog wel meevallen dus (verzendkosten daargelaten).
Of betaald gewoon wat meer voor een 1e klas ticket, zodat je gebruik maakt van je eigen adapter ipv die van de NS.
Zie ik niet gebeuren. De 1e klas is toch nog wel net even een aardig aantal euro's duurder dan de 2e klas. Als je op dagelijkse basis met de trein reist zal je ook niet zo snel voor de 1e klas kiezen, omdat de 2e klas dus ook gewoon stopcontacten heeft en het gewoon geld scheelt :).
Anoniem: 601896 @Vickiieee23 april 2015 11:58
Ik snap dat alle moderne smartphones, Iphone, Windows Phone Blackberry en Android allemaal de optie hebben tussen alleen laden, en diverse soorten van 'toegang geven tot je data'.

Wie blackberry heeft staan op een van de instellingen die een verbinding maken met een pc toestaan, die dus onveilig is volgens jou, krijgt bij het inpluggen, alsnog een pop-up met de optie.
  • [Alleen laden]
  • [Geen actie ondernemen]
  • [Stuurprogramma's installeren] / [Verbinden]
  • [Toegang tot SD kaart]
Dus je moet eerst nog eens extra expliciet toestemming gegeven tot toegang door een onbekende usb-poort als je die inplugt, en je je telefoon standaard 'wel laat verbinden'. In tegenstelling tot een normale usb-verbinding, maakt BB ook nog eens verbinding met PC's via een encrypte ftp tunnel. Dat heeft als nadeel dat als je toegang wilt tot het telefoon geheugen dat je eerst actief zo'n verbinding (met de software) moet opzetten, als voordeel dus de veiligheid in dit soort gevallen, of in het geval dat bijv. je usb-verbinding 'getapt' wordt.

Wat de USB-condoom doet, is de middelste 'data-lijnen' van een usb-poort hardwarematig blokkeren. Zodat alleen de buitenste twee sporen waar de +5V en de 0V overheengaan actief blijven. Dat is iets wat een apparaat zoals je telefoon ook zelf zou kunnen doen met die USB-lijnen. Dus zoiets blijft een overbodige gimmick als je een goed beveiligde telefoon hebt.

Maar wie dus wilt dat zijn USB kabel alleen laadt en geen data uitwisselt kan ook met een stukje papier van 12mm*42mmm zelf een usb kabel 'beveiligen' zonder ruim $30 dollar te hoeven uitgeven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 17:56]

WP niet tenzij je het toestel uitzet ;( Kan MTP niet uitschakelen namelijk.

Maar je komt bij WP niet makkelijk om die MTP verbinding heen. Dus meer dan je media meuk, ringtones en lokale documenten (Ik houd de meeste meuk gewoon op Onedrive) zullen ze niet zien. De Nokia/MS recover tool kunnen het, dus de mogelijkheid zal er zijn, maar vertrouw er redelijk op dat Nokia/MS dit goed beveiligd hebben.

Met W10 zal het er wel komen vermoed ik, gezien Windows 7/8 wel charge only ondersteunen op USB poorten.
Al eens geprobeerd om een keyboard op de USB poort aan te sluiten?
Dat zou zo maar kunnen werken zonder de MTP vraag.
(ik heb even geen juiste kabel voor handen... interessante test).
USB keyboard ondersteuning voor WP8.1 komt met Update 2. Misschien dat meer opties komen dan.
Juist de mogelijkheid voor allerlei verschillende apparatuur zorgt voor meer gevoeligheid voor inbraak. Dus ondersteuning is helemaal niet veilig.... tenzij het vooraf gekoppeld kan worden aan bv. het serienummer van een apparaat.
Een keyboard is nog redelijk te beveiligen, maar inderdaad, hoe meer toegestaan hoe meer potentiele gaten.

Ik vind het al erg zat dat MTP gewoon tot stand gebracht wordt zonder interactie op het toestel.
Heb het even getest, via MicroUSB naar USB-Female die wij hebben werkt het niet, zowel niet met een bedraad toetsenboard en ook niet met een draadloze Logitech set.

Wel jammer, al werkt het TB op de telefoon prima :)

*edit* Ook even getest met een USB stick, die wordt ook niet gezien door de WP.

[Reactie gewijzigd door 2bad4u op 22 juli 2024 17:56]

Zijn bij die oplaadpunten niet sowieso enkel de VCC en GND aangesloten zijn en niet de RX en TX?
Dat is wel te hopen, maar kun je aan de buitenkant niet zien. Beste oplossing: Gebruik een USB-kabeltje dat alleen VCC en GND doorverbindt. Probleem opgelost.
Als ik mij niet vergis vraagt een iPhone automatisch, indien je via een USB gaat opladen, of je de computer / aansluiting vertrouwt.
Dan zal dat in dat geval al direct een goede oplossing hiervoor zijn! Zou standaard geïmplementeerd moeten worden (bij alle OS'en) als je het mij vraagt, gezien het gemak waarmee je tegenwoordig overal USB-poorten tegen komt..
iPhones die op onbekende USB poorten aangesloten worden geven altijd de melding of je het apparaat vertrouwt of niet. Vertrouw je deze niet dan wordt er geen dataverbinding in stand gebracht maar laadt het toestel wel op.

Sterker nog. De optie 'vertrouw niet' staat dikker gedrukt waardoor je hier intuïtief naar toe geleid wordt, ook als je zomaar snel doorklikt.
Het bestellen gaat tegenwoordig via http://syncstop.com/
Kost $19,99 voor een mooie afgewerkte versie of $4.99 voor een printplaatje.
Er komt wel nog $10,87 shipping bij.
Anoniem: 601896 @Geckoo23 april 2015 12:40
Dat ding kost dus ruim $30,
Maar wat is het werkelijke verschil tussen dat ding en gewoon de middelste twee draadjes van je USB doorsnijden? Als je alleen de buitenste contactpunten in stand houdt van je USB-kabel,
Heb je daarover ook een 5V voeding.
Aangezien het een combi met stroom is (tenminste ik ga uit van dit soort aansluitingen: http://www.elektrototaalm...b-84-4150310/2011-0-6161/), acht ik de kans klein dat er iets anders dan stroom uit de USB poorten komt.
Het lijkt me dan ook sterk dat iemand daar iets op kan zetten en ik verwacht persoonlijk ook niet dat ze opslag/computersystemen achter die poorten hangen, het zou wel een extreem domme actie zijn als ze daar geen rekening mee houden.

Zover ik zie zijn er al heel veel van dit soort contactdozen in de markt en deze sluit je nou eenmaal aan op netstroom, niet op iets anders dus ik denk dat je jezelf onterecht druk maakt.

Het enige wat dan inderdaad fout kan gaan is als mensen die lost kunnen schroeven en hier zelf apparatuur in gaan hangen, die grap zal echter de kwaadwillen sneller geld kosten dan opleveren.

[Reactie gewijzigd door Gopher op 22 juli 2024 17:56]

Als je zo bang bent, dat men eea van de telefoon af haalt, dan plug je toch de USB-kabel in een verloop naar een euro stekker? Zoals deze? Heb je dus geen "condoom" voor nodig.

Daarnaast moet je vaak toestaan dat er data gelezen wordt, danwel je telefoon ontgrendelen voordat de data beschikbaar is. Of instellen dat je de USB aansluiting enkel gebruikt voor opladen.
Ik snap je punt, er zijn dus echter al wel (genoeg) oplossingen voor.
Dan prik je je usb kabel in je adapter en prik je die in het stopcontact, probleem opgelost ;)
Of je prikt je telefoon wel in de usb poort maar zet filesharing niet aan of stelt alleen laden in.
Tuurlijk kan er een hoop narigheid gedaan worden, maar het is een probleem wat vrij ver gezocht is en al jaren terug opgelost is :P
Zo'n USB condoom kan eenvoudiger. Gebruik zelf al jaren een Startech USB plug waar je dmv een klein knopje de data toevoer aan zet want default is uit. Druk je weer op het knopje dan kleurt de led weer rood en is de data toevoer gestopt. Ideaal en erg goedkoop!

http://nl.startech.com/m/...lle-laadadapter~USB2CHADP
Anoniem: 527362 @Vickiieee23 april 2015 15:54
of je neemt gewoon je telefoonadapter mee en stop die in het stopcontact wat naast de usb poort zit :)
Dat is het eerste waar ik aan dacht. GMTA!
Dit zijn gewoon "domme" USB poorten.Die leveren enkel 5.1 Volt DC.
Stroom is door dat ze losse voeding hebben niet beperkt aan de hier zovaak vermelde 500mA
Data lijnen worden niet gebruikt.Die zijn ook niet nodig om te laden

Zowat elke schakelmateriaal fabrikant levert deze poorten al jaren.
Gira bijvoorbeeld
http://www.gira.com/en/ge...-spannungsversorgung.html
Het lijkt me gemakkelijker om gewoon een USB kabel charge-only the maken door de data verbindingen te ontmantelen, of desnoods gewoon een charge-only USB kabel kopen. Dat USB-Condoom zie ik gemakkelijk afbreken in het openbaar. :)
Waarschijnlijk worden het alleen USB pluggen waar de voedingspinnen aangesloten zijn en verder niets. Dan is dit probleem ook niet aan de orde. En de spanning is totaal geen probleem van gelijk naar wissel. Er zitten in een trein 10 tallen omzetters. Dus dat zal de pret niet drukken.
Android lekt toch al data op elk mogelijk manier. De gebruikers die het voorkomen door rooten&custom roms weten sowieso hoe ze zichzelf moeten beschermen en de rest interesseert het niet. Op BlackBerry 10 toestellen krijg je bv elke keer dat je je telefoon aansluit op een pc een popup met 'alleen opladen'. Ookal zou je daar niet op klikken, je sd kaart e.d. worden nooit standaard aangekoppeld zonder wachtwoord in te voeren zoals bij Android.
Goed initiatief, maar
  • USB-C komt eraan. Hopelijk hebben ze een upgrade pad
  • 500 mA zou idd mager zijn
  • Apple devices en de rest van de wereld hebben verschillende manieren om te 'voelen' wat de mA capaciteit van een USB plug is. Zouden ze voor de een of de ander gaan, of zou dat te maken hebben met de lage 500mA getallen? (Dat is de max zonder de extra signalering)
slim zou zijn om USB-C aan te bieden (100W) met downgrade pad (downward compatibility?) Dat zal tegen die tijd wel wijd verbreid zijn. Verloopjes zeker.
Ik vraag me één ding af. In de sprinters waar die stopcontacten komen, is daar wel WiFi? Nu is er in de sprinters geen WiFi.
Verder vind ik het jammer dat het gaat om USB stopcontacten, ik had graag normale gezien. Ik werk nog wel eens op mijn laptop in de trein.
"'werken op je laptop in de trein" is niet iets wat voor de sprinter is, maar meer voor de IC of andere lange afstanden.

Ik bedoel maar te zeggen; de ritjes in de sprinter zijn zo kort dat je laptop dit makkelijk vol moet houden (zoals in artikel gesteld wordt een kwartier, tot een uur misschien?).

Waarom de NS geld stopt in dit project is mij een raadsel, en ik vind het ook vrij asociaal dat iedereen hier aan mee moet betalen.
  • Mobieltjes zouden steeds beter moeten worden en deze investering dus steeds stommer
  • Wie is de doelgroep?
  • Als dit korte ritjes zijn, waarom zou je dan charge mogelijkheden aan willen bieden??
  • Ik word geacht mijn privé apparaat in een publieke, onbekende USB poort te stoppen? hell no
  • Vandalisme. Iets waar ze bij de NS wel bekend mee zijn
  • 500mA is te weinig ! misschien niet waar?
  • Legacy; wat doe je over 10 jaar met treinen met 'oude' USB connector
Ik vind bijna net zo onzinnig als WiFi in de trein, hoewel daar soms nog wat voor te zeggen valt.

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 17:56]

Je begrijpt dat de NS niet "geld stopt in dit project" maar gewoon treinen besteld waar, zoals normaal in moderne treinen, standaard USB en stopcontacten in zitten?

Natuurlijk, ze zouden de leverancier kunnen vragen om ze niet te leveren maar je hebt best kans dat de aanpassing duurder is dan het gewoon standaard er in te laten zitten.
Het is niet zo dat deze treinen 'op voorrraad zijn' lijkt me, nee, ze worden besteld met opties en een plastic kapje ipv een USB poort + achterliggende functionaliteit lijkt me een stuk duurder.

En dan heb je het niet eens over de SLA (of eigen onderhoud).

Overigens is dit een functie in de stoelen, welke ook nog eens los vd wagons worden besteld (op basis van opties)

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 17:56]

Er bestaan geen "standaard-uit-de-catalogus"-treinen. Net als bij vliegtuigen wordt alles uitonderhandeld en gemaakt volgens klantenspecs.
sprinter is een modern woord voor stop trein. En IC is de Inter-City en zou dus gehuchten e.d. moeten skippen.

Genoeg IC treinen op "sprinter" trajecten. Dan heb je wel of geen WiFi afhankelijk van de NS, niet of het een stoptrein of sneltrein traject is.

•Mobieltjes zouden steeds beter moeten worden en deze investering dus steeds stommer
-Mobieltjes worden ook steeds ouder, mijn 920 ging in het begin ook met gemak 2 dagen vol gebruik mee (incl tweakers.net). Nu nog steeds dik een dag, maar 1-2 uur Tweakers en ik mis 40-50% van mijn accu
•Wie is de doelgroep?
Ik dus onder andere, zit dagelijks bijna 3,5 uur in een trein.
•Als dit korte ritjes zijn, waarom zou je dan charge mogelijkheden aan willen bieden??
Omdat je in NL vrijwel nergens publiekelijk je telefoon op kan laden? Ik vergeet hem ook wel eens op te laden snachts en dan vertrek ik sochtends met 20%, kan ik onderweg alleen muziek luisteren of serie/film kijken.
•Ik word geacht mijn privé apparaat in een publieke, onbekende USB poort te stoppen? hell no
Moet je zelf weten, ik laat geen belangrijke documenten op mijn toestel staan en dan komen ze alleen bij mijn ringtones, muziek en videos... Wat ik op mijn PC via Soulseek en torrents ook publiekelijk op het internet heb staan.
•Vandalisme. Iets waar ze bij de NS wel bekend mee zijn
Vandalisme in de trein zelf valt tegenwoordig redelijk mee, ik zie meer kapot gestoken stoelen in de bus dan in de trein. Alleen de bekladding op sommige trein trajecten is erger.
•500mA is te weinig ! misschien niet waar?
Ach, al gaat mijn accu gewoon niet leger terwijl ik de telefoon gebruik, zal al prettig zijn.
•Legacy; wat doe je over 10 jaar met treinen met 'oude' USB connector
USB is al 20 jaar in gebruik, en ik kan vandaag de dag mijn telefoon nog opladen met de USB1 poort. Dus 10 jaar in de toekomst lijkt me niet iets om je druk om te maken.
-jij zit 3,5 uur in de trein zeg je zelf-- maar dus niet in de sprinter. Dit artikel betreft sprinters.
-De accuduur voor mobieltjes wordt vanaf nu alleen maar beter en niet slechter. Daarnaast denk ik dat er iets mis is met je mobieltje als tie zo snel leeg gaat...
-Waarom zou je het mogelijk moeten maken dingen op te laden op publieke plaatsen? Dat doe je maar lekker thuis op eigen kosten.
- Malware richt zich niet alleen op 'belangrijke documenten'. Nee totaal niet, het grootste probleem imo is het aantal zombie devices en cloud account toegang-of andere keys/certificates/history etc.
-Jij hebt de nieuwe devices MET HET NIEUWE TYPE USB nog niet gezien zeker...

En dan mijn grootste punt: Dit idee lijkt me een extra service. Imo zou dit dan ook in de 1e klasse moeten worden gedaan - en niet 2e klasse.


daarnaast is er iets mis gegaan met encoding in je post :)

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 17:56]

Dankzij de NS zit ik per dag minimaal 80 minuten in een Sprinter, hoezo dus dat je er maar 15 minuten in zou zitten of dat een laptop iets is voor lange afstanden ? De NS weet z'n klanten wel te 'binden' hoor, o.a. door plotseling afschaffen van de sneltrein, zodat de reistijd dan verdubbelt.Maar vor opladen telefoon, ja .. dan is 40 minuten per rit WEL goed.
Blijkbaar ben je alleen bekend met de (NS-)statistieken en niet met de feitelijke reistijden.
Dat geloof je waarschijnlijk helaas toch niet. Daarom kan je het beste zelf met de trein een paar keer reizen. Zorg wel dat je eerst een aantal verlofdagen opneemt.
Gast ik forens iedere dag in een IC. Daarnaast heb ik altijd stoptrein en sinds de nieuwe trajecten sprinter gereden.
Niet dat het je iets aangaat.

Mijns inziens is het belangrijkste wat de NS moet doen de prijs per km zo laag mogelijk houden, zo niet verlagen.
Volledig met je eens. De gemiddelde reiziger begrijpt dit wel. Maarja, inspraak zullen we wel niet hebben.
Ik vraag me één ding af. In de sprinters waar die stopcontacten komen, is daar wel WiFi?
Nee, zowel de FLIRTS (die in 2016 instromen) als de Civility's (die in 2018 komen) hebben geen WiFi.
“WiFi in de nieuwe Sprinters is vooralsnog niet voorzien, vanwege de gemiddeld korte reistijd in sprinters van gemiddeld 15 minuten”, aldus een woordvoerder.
Bron: http://www.ovmagazine.nl/...en-sprinters-aan-ns-1203/

Zou dus evt wel later toegevoegd kunnen worden.
Anoniem: 669570 @wildhagen23 april 2015 11:33
Civity ;)

En ik denk dat ze meteen wifi toevoegen, aangezien alle treinen dat in 2020 of zo ook wel zullen hebben (4G dan ook echt)
Dus je hebt geen tijd om te internetten, maar wel tijd om de telefoon op te laden?
De sprinter op mijn traject heeft wel WiFi. Echter eigen 4G van T-Mobile werkt altijd, het 3G in de trein van T-Mobile werkt bijna nooit.
Anoniem: 382732 @Trommelrem23 april 2015 20:33
Sinds ik 4G heb gebruik ik nooit meer WIFI. Goed, "de baas" betaalt de rekening en we hebben in principe geen datalimiet, maar als je de kosten even buiten beschouwing laat is 4G in alle opzichten beter dan public WIFI.
Ik betaal de rekening zelf, maar ik steek ook mijn middelvinger op naar WiFi. Vorige maand 90 GB traffic gegenereerd. Over 4G.

Ik snap ook nog steeds niet waarom niet elke laptop een 4G module heeft ingebouwd, terwijl er wel altijd WiFi in zit sinds het begin der tijden.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 17:56]

hebben in zowel de eerste als in de tweede klas stopcontacten en usb-aansluitingen
Beide dus :).
Ik ben laatst naar Belgie en terug gegaan (vanuit Meppel - noord van Zwolle) totale reistijd meer iets meer dan 6 uur en mijn macbook pro heeft het gewoon de hele rit volgehouden ;-)
Ik draai voor school best veel VM's, en dan gaat je accu iets minder lang mee ;)
Jammer dat ze voor USB gaan. Ik verbind mijn kabels liever niet met een onbekende USB poort. Waarom gaan ze niet voor de QI standaard om op te laden? Dan kan het ook ingebouwd worden in de tafels, en een bijkomend voordeel is dat deze niet zo eenvoudig afgebroken kunnen worden. Sowieso dat deze USB poorten geen lang leven is beschoren.
Anoniem: 601896 @aproxx23 april 2015 10:45
Je kan je telefoon instellen op de instelling 'alleen laden'?
Dat kan wel, maar dat wil je niet telkens wijzigen - en ik geloof niet dat malware zich daar noodzakelijk aan houdt
Charge only is door malware op de pc niet te omzeilen; telefoon 'luistert' stomweg niet op de datalijn dus daar valt weinig aan te omzeilen ;)
Hoewel ik me afvraag of dat echt wel zo is - en of dat niet juist omzeilt kan worden door een slimmer controller - doet natuurlijk niemand dat :+
Of USB charge-only kabels gebruiken.
QI is geen standaard, en er zijn relatief weinig telefoons die het ondersteunen. USB is universeel (hence the name).
Als vrijwel alle apparaten die wireless kunnen opladen Qi gebruiken, wat vandaag de dag het geval is, dan is het de facto de standaard. Vraag me überhaupt af wat je onder standaard verstaat.
Ik denk dat YopY eerder bedoeld dat het overgrote merendeel van de telefoons geen wireless charging ondersteund.
Anoniem: 382732 @Thomg23 april 2015 20:34
Maar nu IKEA schemerlampen met wireless chargers in de voet op de markt heeft gebracht zal dit best wel snel gaan veranderen denk ik. En de NS koopt geen treinen voor een jaar. Die moeten nog wel even mee gaan.
USB én gewone stopcontacten, aldus het persbericht. In het persbericht van NS staat het niet heel duidelijk.

[Reactie gewijzigd door hherrie op 22 juli 2024 17:56]

Ik zou zelf zo'n USB-charger voor in de sigaretenaansteker zien. Die worden in sommige bussen al gebruikt en ik heb er zelf sowieso altijd eentje bij voor de uren die ik in de auto zit. Die kan ik dan ook gebruiken voor de uren de ik in de trein zit. Hiermee heb je geen problemen met mogelijk gegevensoverdracht en je kunt kiezen tussen dit of via een gewoon stopcontact.
500mA is echt te weinig voor hedendaagse apparaten, Je zou ten minste 1A op 5V verwachten. met 500mA kun je genoeg phablets, Iphones, en tablets niet van genoeg stroom voorzien om te laden en tegelijkertijd te werken. *met name door goedkope (extra lange) kabels die zo populair zijn*

Leuk concept, maar voor praktijk lijkt mij dit erg weinig nut hebben.
Is inderdaad niet geschikt voor de toekomst. Maar het is wel beter dan niets.

Dit zijn Sprinters en bedoeld voor korte ritten van < 1 uur met veel stops.

edit: Hoe kom je erbij dat het 500 mA is? Kan daar niets over vinden op de website van NS.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 22 juli 2024 17:56]

De meeste gebruiksscenario's waarvoor je een telefoon aan de lading stopt in de trein zal zijn dat je op je bestemming kunt komen met genoeg batterij in je telefoon, om gedurende de rit bereikbaar te blijven, en eventueel op station van bestemming te kunnen bellen of navigeren naar de daadwerkelijke bestemming.

Met de trend van iphone gebruikers die continue hun snoertje meeslepen en overal even inprikken gaan wij er van uit dat op de reismomenten de doelgroep van de contacten devices zijn met een batterijniveau van >15%.

met 500mA kan het maar zo zijn na 30 minuten in de trein, een paar whatsappjes, even de facebook berichten bekijken, en evt. een telefoontje, dat je uitstapt met een batterij niveau lager dan toen je in de trein stapte.

Wanneer je de telefoon uit moet zetten om iets 'juice' er bij in te krijgen ga je voorbij het nut, oftewel bereikbaar blijven.
Als je zo verschrikkelijk bereikbaar moet zijn en je accuverbruik niet kan plannen, moet je misschien gewoon een powerbankje aanschaffen...
Niet alle NS reizigers zijn tweakers of mensen die verder denken dan 10 minuten. productontwikkeling doe je op de doelgroep.
Het zijn boemeltjes waar mensen 20 minuten in zitten, het is toch niet het probleem van de NS dat haar klanten geen purrie in hun telefoon hebben? Ik vind het een prima service en handig om even wat bij te tanken.
Niet alle NS reizigers zijn tweakers of mensen die verder denken dan 10 minuten. productontwikkeling doe je op de doelgroep.
Ik zie juist in de 'niet-tweakers' groep nu opkomen dat er handige powerbanks zijn.
Waar de gadgetsfreaks ze al een jaar of 2 in bezit hebben, komen nu ook de huisvrouwen en dagjesmensen met zo'n 2500 / 5000 mAh powerbank uit hun jaszak / tasjes.
Waar haal jij vandaan dat het maximum 500mA is? Het staat niet in de officiele aankondiging.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 17:56]

Ten tijde van reageren stond hier een vermelding van in het artikel op tweakers, deze is blijkbaar weg gehaald.
Stond blijkbaar in het artikel oorspronkelijk. Zie de reactie van nul07 en mijn reactie op zijn reactie.
Anoniem: 601896 in 'nieuws: NS voorziet vanaf 2016 enkele Sprinters van usb-aansluitingen in tweede klas'
Je hebt toch ook een stopcontact? Kan je je lader inprikken.
Daar zit mijn espresso apparaat al in.
Net zoals de wifi in de trein, ook een leuk idee. Het kost veel geld maar werken doet het in de praktijk eigenlijk niet.
Goed nieuws. Dat scheelt een hoop gedoe op lange reizen of als je een keertje niet hebt opgeladen.

Wel maak ik me een beetje zorgen om die usb-poorten. Er zijn allerlei exploits om via USB in te breken op aangesloten apparatuur. Het kan niet lang duren voor een handige jongen zo'n paneel openschroeft om de USB-poort te vervangen door een of ander hacking device.

Is er al zo iets als een USB hardware firewall?

Ik denk dat ik maar gewoon m'n adapter ga mee nemen om van de normale stopcontacten gebruik te maken.
Het kan niet lang duren voor een handige jongen zo'n paneel openschroeft om de USB-poort te vervangen door een of ander hacking device.
Dat kost best veel tijd om dat allemaal open te schroeven en te vervangen (tenzij je natuurlijk de rit neemt van Zuid-Limburg naar Noord-Friesland :+ ).

Alleen dan zou het lukken, en als er niemand in die wagon zit.
Als mensen er echt op uit zijn om zoiets te doen dan vinden ze ook wel een manier om het te doen. Denk maar aan gehackte geldautomaten. Als iets eenmaal bedacht is dan kun je er de klok op gelijk zetten dat het ook uitgevoerd wordt.
Dat kost best veel tijd om dat allemaal open te schroeven en te vervangen (tenzij je natuurlijk de rit neemt van Zuid-Limburg naar Noord-Friesland :+ ).
Gaat hem ook niet worden, je bent het overstappen vergeten. ;)
Hahaha, ja dat zelfs ook nog ja:P. Moet je nagaan ;). Overigens wel jammer dat het binnen de kortste keren wordt gesloopt..
Tja, aan de andere kant... In de eerste klas is het al wel (stopcontact, geen USB) en daar heb ik ook nog nooit kauwgom in gezien...
Dat is in mijn opzicht best logisch. De jongeren en studenten (ik ga het ras niet noemen, maar die doen dat wel het meest) die hebben studenten OV. Daarmee kan je alleen maar reizen in de 2e klas. Vaak zijn het alleen maar wat oudere mensen en/of zakenmannen die in de 1e klas zitten. Behalve als het erg druk is in een trein, dan moet je in het gangpad gaan staan van de 1e klas, dit moet van de conducteur.
Ik denk eerder dat het een kwestie is van het niet weten te vinden. ;) Elke reiziger kan immers in eerste klas staan of lopen. :)
Zie de reactie hierop :) randomnumber in 'nieuws: NS voorziet vanaf 2016 enkele Sprinters van usb-aansluitingen in tweede klas'

Maar zelf prefereer ik een powerbank boven een usb aansluiting in de trein, met een xiaomi powerbank kun je lang doen ;)
Leuke vooruitgang, al zet ik vraagtekens bij de degelijkheid en security. Een verloopstukje met keylogger o.i.d. is zo geplaatst. Hoe lang zo'n USB poort mee gaat... dat is even afwachten.
Precies; ik zou zo'n poort nooit vertrouwen zonder een usb-condoompje.
haha usb condoompje +!
Vooral bij de veiligheid zet ik vraagtekens. Sinds duidelijk is geworden dat USB-controlers kunnen worden misbruikt voor het verspreiden van malware (zie nieuws: Onderzoekers kraken firmware usb-controllers ) gebruik ik liever geen "vreemde" USB-aansluitingen voor het laden van mijn devices.
Er komen dankzij (kleinzielige) inmenging van de Twee Kamer ook toiletten in de sprinters (die alleen rijden op korte stukken). Daar gaat weer een zitplaats of 4.

Maargoed het is niet anders. Die stroom is waarschijnlijk ook onder druk van de politiek want ik zie het nut niet van wat USB poorten in treinen waar je maximaal een uur in kan zitten in Nederland.
Het aparte is dat die sprinters ook op lange afstanden rijden plus dat de wc's op stations ook vaak niet toegankelijk zijn.

Dat was een goede inmenging.
Als je al een WC hebt; die stoptreinen stoppen dus ook op de meest kleine haltes waar alleen een kartautomaat staat.
Idd. Het zijn juist die kleine stations waar de Sprinters stoppen en juist die stations hebben geen toiletten. De grote stations die ze wel hebben zijn dan ook meteen de stations waar de IC's stoppen en die hebben daar minder behoefte aan omdat IC's toiletten aanboord hebben.

Daarnaast zijn er wel een aantal trajecten waar Sprinters rijden over langere afstand. Rotterdam - Uitgeest, Deurne - Nijmegen bijvoorbeeld zijn lijnen van ongeveer 2 en 1,5 uur.
Waarom denk je dat sprinters alleen op korte stukken rijden? Er is bijvoorbeeld een traject Rotterdam - Gouda - Woerden - Amsterdam - Uitgeest. Dat duurt een 1:51. Ook als je maar een deel van het traject doet (zeg: Rotterdam Alexander - Amsterdam Sloterdijk) dan is nog altijd een uur en 20 minuten. Hoezo een kort stukje?

En hoeft een conducteur die werkt op die lijn nooit naar de WC denk je? Ouderen die wellicht hun plas niet meer zo heel goed kunnen inhouden?
Als je van Rotterdam Alexander naar A'dam Sloterdijk gaat dan pak je toch de intercity? Of je moet uit principe de Sprinter pakken, maar dan kies je er zelf voor.

En een uur vind ik een kort stukje ja. Als je weet dat je een uur de trein in moet en je moet plassen dan ga je toch op het station? En als je niet hoeft dan hoef je binnen een uur ook niet zo erg dat je het niet kan ophouden.

Daarnaast is dit dan een hoge uitzondering. De NS geeft aan dat een gemiddeld ritje met een sprinter 15 minuten duurt. Nou, blij met die WC zeg!
Als je van Rotterdam Alexander naar A'dam Sloterdijk gaat dan pak je toch de intercity? Of je moet uit principe de Sprinter pakken, maar dan kies je er zelf voor.
Eh, nee. Waarom zou je een verbinding nemen met een overstap die vrijwel exact even lang duurt als een verbinding zonder overstap? Een overstap is altijd een risico op het missen van een aansluiting, dus kies je voor de optie zonder overstap.
En een uur vind ik een kort stukje ja. Als je weet dat je een uur de trein in moet en je moet plassen dan ga je toch op het station? En als je niet hoeft dan hoef je binnen een uur ook niet zo erg dat je het niet kan ophouden.
Die zijn er ook in overvloed, toch? Op alle stations... 8)7 Op de grote stations is er meestal met wat speuren wel een te vinden, maar op de kleinere stations meestal niet.
Daarnaast is dit dan een hoge uitzondering. De NS geeft aan dat een gemiddeld ritje met een sprinter 15 minuten duurt. Nou, blij met die WC zeg!
Ik denk dat de NS in deze uit haar nekt lult. Er zijn wel meer langere sprintertrajecten. Bovendien denk ik niet dat het gemiddelde de maat moet zijn in deze. De trein is er niet alleen voor de gemiddelde reiziger, maar voor alle reizigers.
Anoniem: 455646 @ApexAlpha23 april 2015 10:57
Die toilet hoort er ook te zijn.
Soms ben je >1 uur onderweg met de trein en om dan zonder toilet te zitten is niet handig.
Stopcontacten maken tegenwoordig doorgaans een standaardonderdeel uit in de catalogus van de leverancier. Misschien dat NS has kunnen vragen om ze er uit te laten maar de besparing zou minimaal zijn geweest.
Als ik in mijn auto zit gedurende (minder dan) een uur, hang ik mijn telefoon ook aan de lader.

En laat dat nu net het doel zijn, concurreren met andere mobiliteitsvormen, met name de auto imo.

De uitvoering moet natuurlijk wel goed zijn. Ik kijk er naar uit. Neem tegenwoordig regelmatig de trein ipv de auto en een oplaadmogelijkheid is wat mij betreft erg welkom. Evenals de toiletten, gezien de soms lange reisafstanden, maar bij korte indien er slechts weinig overstaptijd is. Je aansluiting missen omdat je nodig moet is nogal een vertragende factor... :o Terwijl juist dat het grootste nadeel is van de trein, reistijd. Goed dat ze dan andere aspecten continu verbeteren. Al had het wat mij betreft al lang erin moeten zitten. Jammer dat die jongens zo langzaam zijn.
Anoniem: 601896 23 april 2015 10:41
Het ligt voor de hand dat de usb-poorten een maximale output hebben van rond 500mA, geschikt voor het langzaam laden van elektronica.
Die limiet zit voor m'n telefoon, de passport onder het minimum dat die aan ampères dat die nodig heeft om op te laden. Aangeraden voor die telefoon is minimaal 700mah.

Volgens mij hebben andere vlaggenschepen om een gezonde batterij te houden ook bij voorkeur wat meer umpfh nodig.
Waar haal jij in hemelsnaam de informatie uit je quote vandaan? Ik heb je quote gekopieerd en in Google geplakt en gezocht, maar het enige dat ik tegenkom is jouw reactie.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 22 juli 2024 17:56]

Anoniem: 601896 @Vickiieee23 april 2015 10:52
De uitspraak stond origineel in het tweakersartikel. Ik zie dat hij er nu niet meer staat.
Had al een dergelijk vermoeden, want ik heb het artikel minstens drie keer doorgelezen, maar zag het nergens staan. :o Ook niet in het bronartikel (dat bericht van de NS).
Dus hoe Tweakers dan bij deze informatie is gekomen... Een wilde gok? :?

Edit:
Mocht de NS inderdaad USB-poorten (laten) inbouwen met zo'n lage hoeveelheid ampère, dan is het vrij kansloos. Wat door meerdere mensen hier ook al aangehaald wordt. De meeste telefoons van tegenwoordig (voor zover ik weet zeker de meeste smartphones) hebben minimaal 1.000mA nodig.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 22 juli 2024 17:56]

En weer dezelfde fout, jullie bedoelen waarschijnlijk mA i.p.v. mAh.
Inderdaad, foutje :+ Dank!
Waar komt die quote vandaan, als ik het vragen mag? Stond dat eerst in het artikel?
Anoniem: 601896 @hherrie23 april 2015 12:12
Het stond origineel in het artikel.
Maar ik vraag mij af als je vijftien minuten in de sprinter zit, hoeveel procent je je telefoon echt kan opladen op 500mA. Bij veel telefoons zal dat niet veel meer dan 5 a 10% opladen in een kwartiertje.
Het is natuurlijk ook al fijn als de accu niet verder leegraakt! :9
Voor zover ik zie is er nergens bekend gemaakt hoeveel stroom deze specifieke USB poorten kunnen leveren. Dat zou ook wel erg gedetailleerd zijn voor een eerste aankondiging.
mijn telefoon heeft ook minimaal 1A nodig. Dus die limiet is ook niet genoeg. 500mA is anders ook erg weinig, meestal zit je maar kort in de sprinter en dan over 500mA bijladen heeft weinig zin.
Ik vraag me vooral af: Wat als deze poort nat wordt?

Er is echt wel een idiote reiziger die denkt;
Pak aan USB poort, hier heb je water uit mijn flesje. }:O

Of als iemand met water op de jas hier water in laat druppen...
De ervaring leert dat mensen minder geneigd zijn om dat te vernielen waar ze zelf gebruik van maken. En wat in dit geval misschien ook helpt is het goed in het zicht plaatsen van de aansluitingen.
Aan de reacties hier te lezen, zullen het dus vooral vernielzuchtige Tweakers zijn die de boel wantrouwen? :p
Inderdaad. Tegenwoordig wordt alles maar gesloopt. De jeugd krijgt alles wat ze maar willen (faciliteiten en handige voorzieningen). In plaats daarvan gebruik te maken, slopen ze het..
Lekker denigrerend!
De "jeugd". Alsof er geen oudere vandalen bestaan!
Ik behoor zelf ook nog tot de jeugd (denk ik?) ;). Laten we zeggen dat 95% van de gesloopte faciliteiten tussen de 12-20 jaar is. Ik kan me niet voorstellen dat er oudere mensen zijn die denken: "laat ik dit eens slopen, dan kan de ander er geen gebruik van maken }> ".
Ooit in een trein gezeten als er een lading voetbal gekkies instapt? Volwassen mensen die zich als kleuters gedragen omdat 'hun' clubje verloren/gewonnen heeft.
Daar geef ik je gelijk in. Die slaan dan helemaal door..

Zelf nooit meegemaakt, maar ik kan het me wel inbeelden.
Die worden toch met speciale oude uitgeleefde treinstellen afgevoerd, waarin alles including de noodrem uitgezet is? :P

[Reactie gewijzigd door Engineer op 22 juli 2024 17:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.