ING en NS doen proef met betalen van treinreis via iPhone-app die reiziger volgt

ING en NS doen een kleinschalige proef met een iPhone-app die gebruikers volgt tijdens hun treinreis. Daardoor hoeven ze geen kaartjes te kopen en niet handmatig in of uit te checken met de app. De proef is een initiatief van ING.

Het bestaan van de proef bleek uit het verschijnen van de website invisible-tickets.com, waar Tweakers over werd getipt. Inmiddels staat er op de site dat er voldoende interesse is, aanmelden is niet meer mogelijk.

Op de website zelf staat niet wie er achter de proef zit, maar in de disclaimer stond dat het gaat om een proef van ING en NS. Een woordvoerder van de NS bevestigt tegenover Tweakers dat het meewerkt aan de pilot en dat het gaat om een initiatief van ING. Ook de bank bevestigt het bestaan van de proef.

De NS-woordvoerder legt uit dat de iPhone-app de gebruiker volgt en detecteert wanneer deze in een trein zit aan de hand van gps. Vervolgens wordt automatisch een barcode gegenereerd, die getoond kan worden aan de conducteur bij een controle.

Volgens de NS is de ING tijdens de proef verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de app en het beschermen van de gegevens van gebruikers die meedoen. Het gaat volgens de woordvoerder om een kleinschalige test en het is nog niet bekend of de partijen na afloop verder gaan.

Invisible Tickets

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-01-2018 • 17:18

120

Submitter: laurentbas

Reacties (120)

120
115
62
9
0
39
Wijzig sortering
iPhone jailbreaken, locatie spoofen, barcode laten zien, voor lagere kosten reizen en toch op verdere bestemmingen komen...

Ik ben benieuwd naar hoe goed dit gaat werken.
iPhone jailbreaken, locatie spoofen, barcode laten zien, voor lagere kosten reizen en toch op verdere bestemmingen komen...
Elk systeem is te omzeilen. Vroeger deden we haarlak op de strippenkaart zodat je de stempel er weer af kon vegen. Daarna heb ik jaren zonder kaartje gereden en gewoon de boetes betaald. Koste de helft van wat ik anders moest betalen. Kwam de controleur en had ik de 26 gulden al klaar voor hem. Daarna word je iets ouder en vind je het allemaal de moeite niet meer.

Dus in een dergelijk systeem calculeer je in dat er misbruik is. Dat laat je dan betalen door de andere gebruikers.
Dit kan ook via een backend gecontroleerd worden. Dan kan je controleren of op het juiste moment is "ingecheckt" - om te voorkomen dat mensen de app pas activeren als ze de conducteur zien. En je kan controleren of de locatie in het backend overeenkomt met de locatie van de trein. Denk dat er dan al heel wat fraude wordt geblokkeerd.
Daarbij zal die telefoon ook wel gebruikt worden om een poortje te openen, Dat geeft ook extra datapunten.
yay, nog meer data afgeven om nog preciezer te kunnen tracken "wie" ik ben en "waar" ik ben en "met wie" ik ben.

(Eerlijk is eerlijk, precies weten welke telefoon bij wie hoort, en dan vervolgens wat die telefoon allemaal doet, waar, welke andere telefoons erbij zijn, etc etc, dat is waar het om gaat. Niet het reizigers gemak, want "gemak" heb ik in het OV de laatste jaren niks meer van gemerkt. Ik heb een auto, dus dat is/was sporadisch, maar elke keer zijn er meer issues.)
Ik reis elke dag op 1 van de drukste trajecten van Nederland (Sprinter Schiphol > Hilversum / Almere), en dan vraag ik me toch echt af wat je doet als er elke keer weer issues zijn (wat eigenlijk ook niet veel zegt, omdat je vervolgt met dat je bijna altijd met de auto gaat). Ja, er zijn zeker wel eens problemen, maar zo erg als dat jij het doet voorkomen is het 100% zeker niet.
Verschilt van keer tot keer dat ik er wel gebruik van moet maken. Bijvoorbeeld ga eens uit voor een film en een paar biertjes. Dus met OV heen/terug.

Dingen vallen uit, rijden niet op tijd, rijden niet. Kies maar wat.

Daarnaast toevallig (eer-?) gisteren op de radio. +/- 117 dagen probleemdagen bij de NS, of hoe ze dat ook noemden. Zo een probleem dag was dan een dag met meer dan 250 storingen waarbij een trein uitviel of meer dan 20 minuten vertraging had.

Kunt me zeggen wat je wilt, dat is belachelijk. (Zal even kjiken of ik het artikel er nog bij kan vinden)

Edit: even zelf correctie. 117 dagen met ‘verstoringen met grote hinder’, wat inhoudt: "een storing samen minstens 25 uur vertraging hadden of dat er minimaal 25 treinen niet reden."

Artikel gevonden: https://www.ad.nl/binnenl...te-storingen-ns~a93c03dd/

[Reactie gewijzigd door rkeet op 22 juli 2024 19:32]

Hahaha en hoeveel mensen gaan dat doen denk je?
Server-side fraudedetectie doen dan. Meet de tijd tussen locaties, dat soort dingen. Of als iemand lijkt te springen tussen locaties. Spoofen van OV Chipkaarten valt ook genoeg mee.
Dus zeg maar een strippenkaart, maar dan 0 privacy.
Anoniem: 474132 @Mathi15924 januari 2018 17:25
Hoezo 0 privacy? De locatie van de gebruiker wordt louter ingezet om het gebruiksgemak te vergroten, er is geen backbeat waarin deze gegevens gemonitiseerd worden (zoals bij Google).
The personal data we process are:

a. Your name, phone number and email address for contacting you about our pilot
b. Your regular travel route on NS trains, so we can assess your eligibility for the pilot
c. Your date of birth, so we can personalise the barcode you will need for the pilot
d. Your location, for the duration of the pilot, so that we can track your journeys by NS train

In case of compliancy with legal obligations we may be required to provide personal data to third parties like regulators. We may use third parties, so-called processors, to perform our services. If we use processors, we transfer your personal data to these processors in order to perform our services.

To comply with legal obligations we may retain your personal data. Unless the law requires us to retain your personal data for a longer period or you ask us to delete it, we will retain your personal data for 6 months after the Pilot ends.
Nee, dank je.

[Reactie gewijzigd door Phyxion op 22 juli 2024 19:32]

Klinkt toch als het minimale dat nodig is?
Mmmmm nee.

We nemen tegenwoordig toch aan dat een email address + naam voldoende is voor een systeem om je te identificeren. De geboortedatum die ze daarnaast gebruiken lijkt vreemd. Om de barcode te personaliseren? Zijn er dan meer mensen met mijn naar en mijn e mailadres?

Voor marketing en onderzoek kan ik dat nog wel begrijpen maar dat barcode verhaal is in mijn leken ogen nonsense. Zal wel een communicatiefout zijn ergens.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 22 juli 2024 19:32]

Als je een kaartje (zoals een dagretour) op de website van NS koopt moet je ook je geboortedatum invullen.
"Omdat het e-ticket een persoonsgebonden vervoerbewijs is, dient uw geboortedatum overeen te komen met de datum op uw identificatiebewijs."

Zo kunnen ze dus controleren dat het kaartje (in feite is de barcode op je telefoon je e-ticket) daadwerkelijk van jou is, eventueel door het te matchen met de geboortedatum op je legitimatie.
Ik heb het al vaker gezegd, en zeg het opnieuw. Een geboortedatum is een slecht identificatiemiddel en daar ook totaal niet voor 'ontworpen'. Dat bedrijven en instellingen dat maar blijven gebruiken als identificatiemiddel zegt mij genoeg over het besef van privacy en identificatie kennis binnen zo'n bedrijf.
Ze kunnen moeilijk naar iedereen hun BSN gaan vragen toch?

Ik denk dat de geboortedatum icm naam en achternaam voor identificatie van een treinkaartje in het straatje “goed genoeg” valt. Buiten dat het ook nog veel gebruikersvriendelijker is.
Kan makkelijk. Als ZZP'ers het BSN op de website moeten plakken (in KvK nummer) dan maakt het voor de rest van de bevolking toch ook niet uit?

En als het BSN het enige aanknopingspunt is, dan is het, technisch/theoretisch, mogelijk om "overige" info (email,geboortedatum,rekeningnummer, etc etc), te gebruiken om te checken of je ook echt spreekt met BSN:12345 en niet een fraudeur.

Uiteraard zou je BSN ook met email adres kunnen vervangen. :+

----

Overigens, naam + geboortedatum is alles dat nodig is voor plegen identiteitsfraude met bijvoorbeeld Afterpay. Dus dat niet overal neerzetten is misschien tamelijk verstandig.
(Ervaring van een collega die nog steeds enkele rechtszaken heeft lopen over dat hij niet de koper was)

[Reactie gewijzigd door rkeet op 22 juli 2024 19:32]

Precies dat met fraudezaken. Er zou voor een soort public / private key systeem gekozen moeten worden. Nu wordt het BSN soms public gekozen (ZZP-ers), maar acht de overheid dat je het voor jezelf houdt ivm eventuele fraude. Hetzelfde geldt nog meer voor de geboortedatum. Die is publiek bekend, en wordt te vaak gebruikt bij fraude.
Daar zou dus iets anders voor gekozen moeten worden.
Misschien het eID systeem wat België heeft!?
Dan zou er eens voor een ander nummer gedacht moeten worden. De geboortedatum is niet echt een geheim iets en wordt veel gebruikt bij fraudezaken en zorgt voor fouten in computersystemen z.g. bijv bij meerlingen.
Het is legaal gezien makkelijker om die te vragen (zodat dat met een officieel ID vergeleken kan worden) dan om bijv. het SOFI nummer te vragen, daar zitten veel strengere eisen aan mbt beveiliging en wie er om mag vragen - vrij zeker dat de NS dat niet mag doen.
ze hebben toch sowiesow je naam en email nodig om een account te maken voor de pilot, klinkt dit zo gek voor je?
Anoniem: 282849 @vooviro24 januari 2018 19:09
ze hebben toch sowiesow je naam en email nodig om een account te maken voor de pilot, klinkt dit zo gek voor je?
Tuurlijk, maar dat is m.i. ook niet de strekking van Falconhunter zijn opmerking.
Het ging hem/haar om de geboorte datum om de BARCODE te kunnen personaliseren. Dat lijkt ook mij geen goed argument. Hadden ze net zo goed de schoenmaat, of naam van het eerste huisdier kunnen nemen. 8)7

Als men aangegeven dat dit verplicht was om te verifiëren dat men "volwassen"(of zo) was, dan klinkt het mij iets logischer in de oren.
Verschillende leeftijdscategorieën hebben nou eenmaal andere tarieven. Ik snap nu even niet waarom mensen voor een vrijwillige pilot nu zo moeilijk doen.
Het zal ook wel zijn om de barcode te kunnen matchen aan een ID. Dat hebben ze bij de papieren kaartjes nodig om dubbel gebruik te blokkeren - kennelijk willen ze niet via een server daarop controleren, of ze willen 'computer says no' discussies ontlopen.
Ik kan toch heel simpel jouw email op mijn telefoon installeren, als men dan toch bewust wil frauderen zou dat ook geen drempel moeten zijn om de email van een ander te gebruiken / hacken.

daarom waarschijnlijk ook een geboortedatum als extra verificatie
Nou ja, voor een pilot kan ik me ook wel voorstellen dat ze meer loggen dan normaal. Maar bij grotere uitrol zou ik wel verwachten dat ze privacy wat hoger hebben zitten inderdaad.
zoals ik lees slaan ze de gegevens puur alleen zelf op, en delen ze die niet, alleen dus bij "proccesors" om de services te kunnen aanbieden, nergens zie ik een vorm van verkoop van de data.
En ze geven alles aan de overheid door.
In case of compliancy with legal obligations we may be required to provide personal data to third parties like regulators.
Je schrijft dat alsof het iets speciaals is.

Heb je voorbeelden van Nederlandse bedrijven die dat niet doen?
Dat iedereen het doet maakt het nog niet ok.
Laat me dat beantwoorden met een vraag.
Wat maakt het moreel? het feit dat het een wet is?
Als de wet niet eerlijk is moet de wet aangepast worden. Voor eigen rechter spelen heeft niets met ethiek te maken en is strafbaar.
Mee eens, al snap ik niet hoe je hebt bedacht dat geen gebruik maken van een big brother esque systeem dat tot op een paar meter bijhoudt waar je bent gelijkstaat aan eigen rechter spelen
Ik schrijf dat een bedrijf dat niet meewerkt aan wettelijke verzoeken voor eigen rechter speelt.

Nergens een mening gegeven over het wel of niet meedoen aan de test. Enkel aangegeven dat wat de ns qua persoonsgegevens aangeeft nodig te hebben en ermee wil doen mij redelijk lijkt voor hun nieuwe dienst.
dat doet vrijwel elk bedrijf want alles valt onder "regulators"
Die processor kan wel eender welk bedrijf zijn, dus ook in landen waar ze het niet zo nauw nemen met privacy. Vanaf eind mei moet die processor ook de GDPR volgen, maar in hoeverre daar buiten de EU op gecontroleerd gaat/kan worden is nog af te wachten.

Het is sowieso zeer gevoelige data in het geval van een breach.
Inderdaad iets van een week, voordat alles volledig gewist wordt.
Lijkt me dat zonder die data het aanbieden van zo’n dienst niet mogelijk is. Staat in ieder geval niets geks in.
Wellicht heb je liever de pre-GDPR variant waarbij men dat niet aangeeft.
Wie zijn gebruiksgemak? NS ? ING (een bank notabene)?
Ik vindt dit duidelijk lijken op wat de winkels al deden en op de vingers werden getikt (stiekem bluetooth en wifi uitlezen, id mobiel)
Ben t met Phyxion hierboven 100% eens ;)
Ik koop me kaartje cash, dan maar 1 euro extra, of ik kijk bij de dagkaart aanbiedingen ;) Niks profilering, puur 100% prive :D B-) Het gaat de NS niks aan waar ik heen ga, ook de ING niet of hoe ik reis.

NS weet aan de kaartverkoop elke dag, wat er is verkocht, bij welke machine en welk kaartje ;) alle abo`s zijn bekend. Weten ze nog niet genoeg?

edit;typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 19:32]

Jouw gebruiksgemak.

Kijk, jij mag best een kaartje kopen iedere keer dat je gaat reizen met de trein, en aan je reactie te zien is dat niet zo heel vaak. Voor mensen die iedere dag de trein moeten pakken is dat natuurlijk niet zo'n handige oplossing, en ook niet erg rendabel.

Ik zeik wel over de OV chipkaart, vooral omdat je er altijd een minimumtegoed op moet hebben staan, maar het is zoveel makkelijker om al lopend mijn kaart tegen de lezer aan te houden en gewoon door te lopen. Hetzelfde met iedere keer een strippenkaart voor de bus te kopen, hopen dat je nog genoeg strippen overhebt om de reis terug weer te kunnen maken.
Mijn oude ov-jaarkaart was nog veel gemakkelijker. Hoefde geen kaartjes te kopen, hoefde niet in te checken, hoefde niet uit te checken, dus geen scrum bij de poortjes... En geen gelog, geen gedoe. Wat een tijden...

[Reactie gewijzigd door boudewijnrempt op 22 juli 2024 19:32]

Het oude vertrouwde ster-abbo,, God I mis those days
Mijn gebruiksgemak is dat ik een los kaartje kan kopen, een anonieme ov kaart of naamsgebonden ov kaart ;)
Anonieme ind €20 minimaal tegoed, voor wat? en €7,50 aankoop
Op naam niet?
los kaartje €1 extra
Dagkaart via Etos/Bruna of welke andere aanbieder, goedkoper

Zal t gewoon eerlijk zeggen, men wordt lui gemaakt en t gemak zogenaamd, maar ten koste van wat?
Wat heeft de ING te maken met mijn uitgavenpatroon?
Wat heeft de NS te maken met mijn reis, behalve dat ze mij vervoert van A naar B?

Las er overheen, maar er staat nog een mooie, niet de NS maar "het gaat om een initiatief van ING" 8)7

edit;typo en laatste regel

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 19:32]

En ING same met prive gegevens is toch al niet zo een toffe combo. Wat jaren terug wouden ze die nog verkopen, maar is door de DNB tegengehouden:https://www.ad.nl/economie/dnb-niet-te-spreken-over-verkoop-klantgegevens-ing~af51f3d2/

Oftopic, maar kleine aanvulling :Krijgen we binnenkort ook nog dat bedrijven in onze bankgegevens mogen kijken, al moet daar wel toestemming voorgegeven worden. (maar te gek voor woorden)
Hoe kom je aan die info ? Tuurlijk hebben ze je gegevens. Ze willen natuurlijk wel weten naar wie ze de rekening moeten sturen.
Ze weten wie je bent en waar je bent. nogal snugger lijkt mij.
Hoe wordt het gebruiksgemak groter dan?
De enige manier hoe ik dat zie gebeuren, is als het poortje op het station automagisch open gaat als ik er voor sta. Lijkt me knap als ze dat kunnen detecteren op basis van mijn GPS-locatie.

Daarnaast zou ik er vrij weinig moeite mee hebben als zo'n service mijn lokatie volgt terwijl ik gebruik maak van het OV, maar als ik het zo lees zal deze service 24/7 je locatie volgens voor het geval dat je misschien een keer de trein in stapt (hoe ze het openen van de poortjes oplossen is me nog een raadsel). Waar ik mij begeef als ik niet met de trein aan het reizen bent gaat de NS of ING gewoon niets aan, dus nee dank je.
Slaap zacht.
ik sla wel over
Ik neem aan dat de app je locatie verder niet doorgeeft aan de NS, dat is namelijk nergens voor nodig. Als er aan het einde maar een ritprijs wordt doorgestuurd die kan worden geincasseerd.

Maargoed allemaal leuk en aardig dat ze dit testen, maar ondertussen hebben ze nog steeds zo ongeveer alle grote stations afgezet met die ellendige poortjes, waardoor je niet meer door station passages kunt als je je OV chipkaart niet bij je hebt, of je trein mist omdat er een opstopping ontstaat omdat er te weinig (werkende) poortjes zijn. Ik heb niet de indruk dat ze die ooit weer weg gaan halen.
er staat in het artikel namelijk ook dat mensen een gepersonaliseerde barcode krijgen, hiermee ga je door de poortjes waarmee je die papieren tickets / geprinte tickets ook mee scant, dat is dat poortje met een rondvormig glas waar je hem tegen houd (ov chipkaart werkt ook nog steeds bij deze)
Maar dan kan je de prijs ook bepalen obv waar je in- en uit checked met die barcode........ooh wacht... 8)7
Haha, denk niet dat dat gaat lukken met een app die inderdaad je volgt.
Wat is het verschil met een OV-chipkaart die gekoppeld is aan de bank?
Het feit dat je een ov chipkaart niet hoeft te koppelen aan de bank misschien...?
Deze app is ook niet verplicht
Deze app zul je wel / ook moeten koppelen aan een bank of payment provider (bijv. apple pay, google wallet, etc)
Lijkt mij best wel een goed idee. Moet je natuurlijk wel altijd je locatie bepaling aan hebben staan. Wanneer je dan bijvoorbeeld 80 of 90% van het treintraject hebt gevolgd (je moet natuurlijk een klein beetje correctie hebben) krijg je gewoon automatisch de rekening.

Wellicht dat er problemen ontstaan wanneer er een weg helemaal langs een treintraject loopt? Maar dan heb je natuurlijk ook niet de app aan staan.

[Reactie gewijzigd door lepel op 22 juli 2024 19:32]

Ik denk juist dat het idee is dat je de app sowieso niet aan hebt staan... Maar als je langs een traject loopt of fietst, dan is je snelheid te laag (tijdsverschil tussen locaties). Volgens mij kan je als ontwikkelaar je app op de achtergrond activeren bij locatieverandering.
Nu lijkt het me dat hier makkelijk misbruik van te maken valt. Op het moment dat je tijdens het traject na het zien van de conducteur de app uitzet(of als dat niet kan de hele telefoon).

Ook lijkt het me raar dat je dan gewoon kan lopen door de poortjes. Hebben ze deze nu eindelijk overal geinstalleerd kunnen ze die weer open maken op de trajecten waar deze proef wordt gedaan.
Dat lijkt me net zo makkelijk te voorkomen. Waarschijnlijk hebben ze vrij snel al bepaald in welke trein je zit (sowieso als je gescand bent). kunnen ze niet bepalen waar je bent uitgestapt, gaan ze er gewoon van uit dat je op het eindstation van die trein eruit bent gegaan.
Nu lijkt het me dat hier makkelijk misbruik van te maken valt.
Jammer dat je jezelf dan niet opgegeven hebt. Lijkt mij dat dit soort trails perfect zijn om de fouten uit het systeem te halen.

Overigens lijkt het me simpel om jouw GPS traject te vergelijken met die van elke trein van NS en zo erachter te komen welke trein je hebt. Als je eerder uitstapt dan zal de software van de server zien dat er een groot verschil optreedt tussen de trein en jouw GPS coordinaten en aannemen dat je bent uitgestapt, anders is de aanname dat je tot het einde doorreist. Uitzetten van de phone of app zal dan in jouw financieel nadeel zijn :+
Anoniem: 310408 @valvy24 januari 2018 18:49
Nu lijkt het me dat hier makkelijk misbruik van te maken valt. Op het moment dat je tijdens het traject na het zien van de conducteur de app uitzet(of als dat niet kan de hele telefoon).
Tja dat doe je een keer en dan betaal je tot het eindpunt. Daarna denk ik dat je dat 'misbruik' wel zal laten. je kan nu ook uitstappen zonder je kaart te scannen nietwaar?
Denk dat de poortjes e.d. wel blijven, ze zullen toch altijd rekening moeten houden met mensen zonder smartphone, toeristen, etc.
Misschien werkt dat met een generieke code in de app, zodat je wel je scherm moet laten scannen bij de poortjes.
Het enige wezenlijke verschil met de OV-chipkaart is dan dat de betaling direct via je bank loopt en niet via Translink en dat je per rit betaalt en niet uit een pre-paid saldo.
Bart ® Moderator Spielerij 24 januari 2018 17:25
Hoe gaan de poortjes open? Door iets te scannen? Dan schiet het gelijk z'n doel voorbij...
Er is een kaart beschikbaar waarmee die poortjes inderdaad gewoon open gaan. En anders spring je erover heen en laat je tijdens je praatje met twee aardige medewerkers je QR code scannen.
Is niet echt "niet handmatig" is het niet.
Jij gaat zeker nooit met de trein.

Wat je moet doen is zo dicht mogelijk achter iemand meelopen.
Er gaat dan een alarm (te laat) loeien, want de schuldige is dan allang weg.
De poortjes klappen dicht, dus de betalende reiziger die net erachter liep krijgt en een alarm en een dichte poort met allemaal boze blikken van mensen die denken dat hij de schuldige is.
Ik ga al zo vaak met de trein dat ik dit een aantal keer zie gebeuren.
En de NS zelf die snapt er helemaal niks van.
Je kan de poortjes gewoon open duwen, klein beetje kracht zetten. Ik zie het zwartrijders met enige regelmaat doen.
Klopt, daarom staan er steeds meer beveiligers tegenwoordig op diverse stations en ik zie zulke mensen toch met regelmaat even apart genomen worden dat er een bonnenboekje tevoorschijn komt.

Maar pakkans is op kleinere stations nihil, dus dat systeem is niet waterdicht.
Al is het wel leuk als ik zon persoon achter mijn haken heb staan dat ik in het midden toch ff 2 tellen stil sta om die poortjes de tijd te geven dicht te gaan en dan sta je als zwartrijder wel ff met je tas te klooien ;-)

Ik zou inchecken met mijn mobiel wel doen maar dit? Ik sla het graag over. Geen flauw idee waar mijn gegevens en meer kan belanden.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 22 juli 2024 19:32]

Ik hoor dat alarm vaak genoeg af gaan als mensen gewoon in / uitchecken. Ze hadden beter hoge tourniquets kunnen gebruiken.
Door het scannen van de telefoon die je altijd bij je hebt, gok ik. Je hebt dan vast geen saldo nodig op een OV-chipkaart die je close-to-never gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Martijntj op 22 juli 2024 19:32]

Anoniem: 282849 @Bart ®24 januari 2018 19:11
Men heeft de geboorte datum nodig om de barcode te personaliseren, dus het zal wel zoiets zijn als de e-biljetten.
Benieuwd hoe dit werkt dan. Lijkt me dat de telefoon pas weet in welke trein je zit, als ie aan het rijden is en niet te dicht is nog in de buurt van het station. Als direct na vertrek je kaart al gecontroleerd wordt, zeg je dan? "moment conducteur, de app is nog niet zo ver?". Benieuwd naar de testresults.
Je zult hoe dan ook op de meeste stations door een stel poortjes heen moeten. De vraag is dus een beetje hoe ze dat hebben opgelost. Als je namelijk nog steeds een telefoon met NFC nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen is het enige voordeel dat je geen OV-chipkaart meer nodig hebt. Daar staat dan natuurlijk wel tegenover dat ze je gedurende de gehele treinreis wel gaan volgen. Het bericht is eigenlijk te vaag over wat nu precies het doel is / wat voor probleem er nu wordt aangepakt.
Echt een flutoplossing dit. Op deze manier weet alleen de NS en ING hoe ik reis. Hoe blijft Translink dan op de hoogte van mijn reisbewegingen?
Anoniem: 310408 @borbit24 januari 2018 18:47
je zou toch denken dat ze daar een oplossing voor hebben he?

Of denk jij nu werkelijk dat over een paar maanden een paar IT'ers zijn voor de kop slaan en roepen dat ze dat helemaal vergeten zijn. Kom aan, dat meen je niet.
Anoniem: 686983 @borbit24 januari 2018 18:54
Als ze dat willen weten bellen ze je maar om het te vragen.
Je betaling loopt via de bank, dus Translink hoeft helemaal niets te weten.
Vermoedelijk heeft de app gewoon een standaardcode waarmee je door de poortjes kan, verder is het wel makkelijk om niet uit te hoeven checken op de vele stations waar (nog) geen poortjes zijn.
Telefoon EN simkaart met NFC toch zelfs? Die de helft van de tijd niet werkt?
En hoe het werkt als je batterij het halverwege de reis begeeft. :?
Als ze al die privacyverslindende dingen er tussenuit halen, kan dit nog eens een belachelijk handig dingetje worden
Wat ik mij afvraag, hoe weten ze op trajecten waar trein en autowegen naast elkaar rijden dat je in de trein zit? GPS is nauwkeurig, maar niet zo nauwkeurig. Ik zie het al voor mij dat als ik in de auto zit, NS denkt dat ik in de trein zit en alvast een barcode aanmaakt.
Volgens mij weten ze van elke trein die rijdt al de gps positie, dus dan zou je langs het spoor moeten rijden op het zelfde moment als een trein die daar rijdt en ongeveer even hard blijven rijden.

Verder kan je ook bedenken dat minstens zoveel procent van de gedetecteerde locaties niet in de buurt van de weg moet zijn (wat je varieert per traject oid)

Genoeg manieren dus om dat op te lossen (als ze er inderdaad aan hebben gedacht)
Of trein en metro, zoals in Amsterdam?
Klinkt als een overengineered "solution in search of a problem".
Anoniem: 780875 24 januari 2018 19:33
Ik zie een paar struikelpunten die ik niet direct zou kunnen oplossen:
- Telefoon vergeten = niet reizen. Ook al heb je contant geld, een pinpas.
- Telefoon leeg = niet reizen.
- De ontvangst tussen Nijmegen en omstreken bestaat niet. Er is geen 100% dekking.
- De helft van je reis carpoolen kost opeens toch flink wat OV geld; de app registreert dat je vertrekt van station A, je loopt wat over parkeerplaats B, en eindigt op station C, waar je toevallig je fiets parkeerde de dag er voor. (Zie ook: slechte GPS/4G/3G/LTE dekking op spoorwegen).
- De oudere garde, die zojuist gewend is aan een chipkaart, krijgt nu ook nog eens problemen met mobiel uitchecken. Help voor de gein eens een 60+'er om zijn/haar saldo terug te vragen na een verkeerde uitcheck..
- Als er langs poortjes gescand moet worden, dan bespaart het feitelijk 0 tijd. Of je nu een pas scant, of een telefoon.
- Hoe is spoofing te voorkomen? Die functie is 1-op-1 over te nemen van de pokemon-go spoofers, en de treinrails liggen netjes in google maps uitgestippeld. Combineer dat met slechte dekking en inaccurate GPS, en je hoeft niet eens de precieze coördinaten na te bootsen, elke rit een kleine random afwijking inbouwen. Kan je spoofing uberhaupt voorkomen? Zet gewoon je GPS uit, vraag je geld terug "want batterij leeg, moest toch blijkbaar tien haltes voor mijn normale eindstation uitstappen."
Nog erger, wat mij weleens overkomt als OV-reiziger: je moet naar het toilet en je vertikt de NS geld toe te smijten voor een WC-deur die niet open kan, zelfs als je betaalt. Je wilt het station verlaten, maar je batterij is leeg. Bosjes? Zijn er niet. Als je in een trein stapt, rijdt die misschien weg. Jouw trein komt over 25 minuten. Dan zit je aardig gevangen. Ik pas. Ik zit te veel in het OV, met slechte aansluitingen, om van mijn mobiel afhankelijk te zijn. Op een normale dag (dus met een uitloop v/d reistijd met 20-30 minuten) is de batterij al over de helft leeg.
Dat wordt een externe accu kopen. Gelukkig zijn die goedkoop bij de Action.
Sinds wanneer is er op tweakers niemand meer geïnteresseerd in de gebruikte techniek en wordt er alleen nog gemekkerd over privacy.
Het is een mooie pilot. Laten we zien wat het doet en of het wordt ingevoerd en dan, als je wilt, ga je het gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.