NS maakt achteraf betalen voor ov-reizen mogelijk met app en chipkaart

De NS komt met de dienst NS Flex, waarmee reizigers aan het eind van de maand een factuur ontvangen voor gemaakte reizen met de trein, bus en tram. Ze hoeven dan geen saldo op hun kaart te hebben.

De NS begint nog dit jaar met een test voor NS Flex en wil de dienst na het verwerken van ervaringen met de test in 2018 gefaseerd aanbieden. De bedoeling is dat reizigers eenmalig tien euro betalen voor NS Flex, waarbij ze een ov-chipkaart krijgen. Ze hoeven daar geen saldo op te zetten, maar kunnen de kaart wel combineren met abonnementen, zoals dalurenkorting.

Via een app houden ze inzicht in hun reisgegevens en ook kunnen ze hiermee tussendoor opties toevoegen of activeren, zoals upgraden naar eersteklasreizen. Behalve voor reizen met trein, bus, metro en tram, kan de kaart gebruikt worden voor het huren van ov-fietsen en bewaakte stallingen bij treinstations. Aan het eind van de maand worden de gemaakte kosten afgeschreven van de rekening van de kaarthouder.

De NS werkt voor het aanbod samen met andere ov-bedrijven en met Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-10-2017 • 09:33

178

Reacties (178)

178
175
124
14
0
34
Wijzig sortering
Ik kon in Londen gewoon met mijn Nederlandse Rabobank bankpas in- en uitchecken in de metro. Werden netjes alle kortingen e.d. automatisch verwerkt, konden abonnementen aan gekoppeld worden. Is dat niet een veel logischer oplossing?
De Londonse metro werkt met je normale bankpas inderdaad. Er draait een pilot van oa. MasterCard waarbij je incheckt, er een pre-autorisatie plaatsvindt (net zoals bij tankstations eigenlijk) en dan wordt 3 dagen later alles netjes verwerkt.

Bij de introductie in Nederland is gekozen voor een offline systeem, waarbij elke dag een batch met alle reizigers informatie wordt opgestuurd. En natuurlijk heel leuk: het is een eigen systeem, dus jij (NS / Translink) bent degene die alle informatie heeft en de enige die er aan verdient.
Volkomen achterhaald in 2017 natuurlijk.
Het offline houden is natuurlijk wel betrouwbaarder. Vooral in bussen, waarbij je soms omleidingen hebt, kan je op onvoorspelbare plekken komen te staan. Natuurlijk, in Nederland is het mobiele netwerk betrouwbaar, maar dat betekent niet dat er op sommige plekken gaten in de dekking zitten. Dat de OV-chipkaart offline data beschikbaar heeft, en af en toe gesynchroniseerd wordt, is misschien wel iets goeds.

Ook kost het nog altijd transactiekosten bij pinnen, op plekken waar het vaak om kleine bedragen gaat zoals de tram is een transactie per in/uitcheck misschien verspillend. 5 cent van 2 euro is toch 2,5%.
Ja, 5 cent op 2 euro is inderdaad 2,5%. Maar de echte vraag is natuurlijk hoeveel er jaar lijks naar Translink gaat tov de omzet van de bedrijven. Ik denk dat dat best meer dan 2,5% zou kunnen zijn.

Even voor 2015: Er waren ongeveer 1.1 miljard saldo-transacties terwijl Trans Link ruwweg 80 miljoen heeft omgezet. Dat komt neer op ongeveer 7 cent aan kosten voor de OV bedrijven per transactie. 2.5% zou dus best goedkoper kunnen uitpakken. (https://www.translink.nl/...slag/Jaarverslag-2015.pdf)

Daar is dan nog geen rekening gehouden met het feit dat het OV makkelijker toegangkelijk maakt, gebruikers niet meer opgezadeld zitten met kosten voor nog een extra kaart, terwijl die technologie al in minimaal een ander pasje en bij 90% van de bevolking ook in hun smartphone zit verwerkt en het feit dat een online-systeem op deze manier nog minder fraudegevoelig zou zijn dat het huidige stelsel.

Uiteraard moet er bij iets dergelijks ook goed naar het privacy aspect worden gekeken, maar daar is zeker wel iets op te verzinnen (zij het dmv wetgeving of doordat de OV-bedrijven de betaalverwerkers echt alleen de kosten geven en vervolgens een eigen systeem hebben waar je de ritten kunt inzien)
De technologie die je benoemd is nu misschien beschikbaar, maar telefoons met nfc en contactloos pinnen waren echt nog niet aan de orde toen de OV-chipkaart ontwikkeld werd. Ondanks de kinderziektes destijds, was het een vooruitstrevend systeem. Dat andere organisaties nu mooiere dingen kunnen maken (met andere randvoorwaarden, bijvoorbeeld vaste units op metrostations ipv mobiele units in bussen) spreekt voor zich, maar dat is geen reden om het hele systeem over boord te knikkeren. Ik ben juist erg blij dat er de moeite wordt genomen nieuwe ontwikkelingen in te passen in het bestaande systeem, zoals dus dit achteraf betalen, maar ook inchecken met nfc en contactloos pinnen. Natuurlijk werkt ook dat niet meteen vlekkeloos, maar bij elke nieuwe feature gaan huilen dat het ergens anders zoveel beter is, is gewoon een grote bak stank voor dank.

(ik werk niet voor TLS ofzo hoor, ben gewoon heel blij dat ik met één pasje door het hele land kan reizen en niet hoef te kloten met papiertjes)
Ik snap dat het idee ten tijde van de eerste overweging inderdaad niet op te zetten was met bankpassen en mobiele telefoons. Maar het was ook weer niet zo alsof Nederland hiermee voorop liep. NFC passen (en vergelijkbare systemen) voor OV zijn al veel eerder elders in de wereld gebruikt. Sjanghai begon al in 1999 met zo'n systeem, in Tokyo werd het in 2001 geintroduceert.

Dat het destijds een innovatie was in de Nederlandse markt is zeker waar. Maar vasthouden aan (inmiddels) oude systemen omdat men er zoveel in heeft geinvesteerd is geen goede reden. Men moet dus regelmatig kijken of dergelijke dingen niet goedkoper kunnen. Nou is mijn berekening hierboven uiteraard slechts een ruwe berekening en het is ingewikkelder dan die vergelijking. Maar toch moet men zo'n vergelijking af en toe maken. Zeker als je bedenkt dat de overstap in principe met de bestaande hardware mogelijk is en je het systeem wellicht goedkoper en makkelijker kan maken.

Achteraf betalen is nauwelijks iets dat je een ingrijpende vooruitgang kunt noemen. Het punt is dat het of heel makkelijk was (en dan is het aan de grote klok hangen alsof het een enorm success is best overdreven) of het heeft veel tijd en geld gekost (dat je dan beter had kunnen besteden aan noemenswaardigere verbeteringen).

Uiteindelijk kan het (bijna) altijd slechter of beter. De vraag is of dit soort vooruitgang wel bij blijft bij de technologische ontwikkelingen die er in de omgeving plaatsvinden en ik denk dat de klacht van de meeste mensen hier is, dat dat volgens hun niet het geval is. En ik ben het daar wel meer eens. Bankpasjes met NFC zijn nou niet pas een ding van het afgelopen jaar en telefoons hebben al helemaal veel langer NFC.

offtopic:
Ik snap trouwens niet waarom je maar een 0 krijgt voor jouw post. Toont maar weer aan dat het moderatiesysteem voor geen meter werkt

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 10:15]

Leuke voorbeelden maar rond 2000 wist niemand welke standaard er anno 2017 nog gebruikt zou gaan worden voor contact loos betalen. nfc veel telefoons hebben het ik denk dat 0,1 procent het ook werkelijk een keer heeft gebruikt.
Denk je niet dat vervoerders misschien een ander systeem willen? Natuurlijk kan het goedkoper en simpeler , maar we zijn een weg in geslagen en die kosten moeten eerst terug worden verdiend.
Vergeet de schaal niet waar over je praat trams bussen stations ticket automaten hand scanners. moeten dan allemaal omgebouwd worden je praat over dik 200.000 apparaten dan de software en de mensen die het installeren, heb je enig idee wat voor een investering dat is en als die gedaan moet worden wie gaat dat dan betalen ja de klant. Zeg dat het totaal 2000 Euro per apparaat kost (Inc software installatie kosten dat is een koopje ) dan moet je wel eventjes 400.000.000 investeren . Je kunt wel makkelijk praten over een nieuw systeem maar Probleem zijn de kosten van weer een nieuw systeem. Wat getest moet worden in fase uitgerold moet worden ect. Ik vind een kaartje nu al veel te duur.
Ok, ik ga je argumentatie even een voor een uitpluizen en onderuithalen:

Punt 1: "In 2000 wist niemand welke technologie zou worden gebruikt voor contactloos betalen"

Klopt, maar in 2005 wist dat ook nog niemand zeker. Er waren ook toen nog verschillende technologieën die hier kans op maakten, smartphones bestonden nog niet en de keuze voor de technologie was natuurlijk nog veel eerder gemaakt dan de testen in 2005. Sterker nog ook de OV-chipkaart begon met RFID voordat de kaarten zelf naar NFC werden gemigreerd (in 2008). NFC is echter backward-compatible met RFID waardoor de RFID systemen uit Japan, Shanghai en ook Nederland prima met smartphones kunnen werken en met bankpassen van voor contactloos betalen.

Punt 2: "Kosten moeten eerst terugverdient worden"

Dit is de bekende "sunk costs fallacy". Je moet beslissen op basis van een bepaald terugverdien-termijn vanaf NU. Al gemaakte kosten (die dus niet terug te draaien zijn) mogen in je huidige beslissing geen invloed hebben, anders maak je suboptimale beslissingen.

Punt 3: "Er moet weer vergelijkbaar veel in een nieuw systeem worden geïnvesteerd"

Juist niet. We hebben namelijk mazzel dat men destijds bij de beslissing voor de OV-chipkaart de technologie gewonnen heeft die de standaard-race overleefde, namelijk RFID in de vorm van onderdeel/compatibiliteit met NFC (dat een verzameling van standaarden is). Al die vaste infrastructuur hoeft dus helemaal niet te worden vervangen. Uiteraard zullen er kosten zijn bij een migratie, maar omdat het puur aan de software kant van het probleem ligt zijn die veel lager dan bij de oorspronkelijke uitrol. De bestaande infrastructuur wordt ook helemaal niet afgeschreven, de onderliggende technologie blijft immers hetzelfde. Het resultaat daarvan is dat het terugverdientermijn nogal kort is. Al zou de transitie 50 miljoen kosten, dan nog zou je het waarschijnlijk binnen 3-5 jaar terugverdienen. En dat is in een industrie die leunt op enorme infrastructuurinvesteringen echt heel snel.
Het offline houden is natuurlijk wel betrouwbaarder.
Valt in de praktijk ook wel tegen, die dingen liggen er vaak genoeg collectief uit in de bus dus zo heel offline is dat systeem niet.

Ik denk dat een goed ingericht hybridesysteem best kan werken. In die drie en halve dode zones die we in dit land hebben waarin je geen transactie kan verifiëren kan je er best van uit gaan dat een reiziger die twee euro kan betalen en dat achteraf doen... in het ergste geval loop je da die twee euro mis als vervoerder maar in ruil zadel je je reizers niet op met een systeem dat eigenlijk maar een beetje matig werkt.
Dat betekent dus ook dat je met mobiel betalen de poortjes kan openen?
Als je bank zich ook voor dit type transactie heeft gecertificeerd bij MC/VISA, dan gaan de hekjes open

Zie: https://tfl.gov.uk/fares-...ds-of-contactless-payment
Voer je je kaart dan in, zoals de 'normale' kaartjes? Dus inslikken en weer uitspugen?
Contactless, dus dan gaat het gewoon via NFC gok ik en moet je hem tegen een scanner houden. Zo werken die OV-kaarten (oyster?) daar toch ook?
Had vorige maand een 'trein+OV'-kaartje (karton met magneetstrip) en die gaan door de poortjes. Ik heb eigenlijk niet opgelet, hoe dat gaat met een Oystercard.

Even opgezocht.. Dat gaat inderdaad met aanraken, zoals de OV-chipkaart.

[Reactie gewijzigd door EdwinH. op 23 juli 2024 10:15]

Bij de poortjes van de metro staat een paal waar even je Oysterkaart op houdt. De poortjes openen dan zo.Idem als je metro uitgaat. Ik dacht dat de bus alleen bij entree nodig is.Het handige van die Oysterkaart is dat ze geldig blijven. Dus na je vakantie bewaar je ze en als je weer er komt, laadt je weer tegoed erop. Op de site kan je opzoeken wat het max tarief is per dag en dat gooi ik erop voor het aantal dagen dat ik er ben. Volgend jaar ben ik er langer dus moet nog even uitzoeken wat ik dan kwijt ben (misschien dan een ander tarief mogelijk).

Het principe van de NS met de toekomstige kaart ken ik al van mijn Businesscard. Omdat ik een bedrijf heb en weleens per trein naar klanten moet, heb ik hem genomen omdat hij gratis was maar vooral zonder die drempel van het tegoed. Je checkt dan gewoon in en uit en een maand later krijg je de nota. Weer een maand later wordt het geïncasseerd,
Is het risico dat iemand niet kan betalen zo groot dan?

Off-topic: Knap dat een offline systeem zo ongelooflijk traag is.
Het is een enorme bron van ergernis (iig voor mij) als je te weinig saldo hebt, en alle opwaardeer automaten op het station doen het weer eens niet, of dat je al die dingen langs moet om er eentje te vinden die werkt. Toen ik nog wel regelmatig met de trein ging was het echt 1 a 2 dagen per week zo dat de automaten op het station allemaal buiten gebruik waren. Dan stonden ze op een BSOD, of was het scherm kapot geramd, of de opening waar je pinpas in moest vol kauwgom of wat dan ook gepropt. Als je daardoor niet verder kan reizen is dat gewoon niet grappig. En denk niet dat het NS personeel er dan tolerant mee om ging, nee, ga maar lopen naar de winkels verderop, daar hebben ze in een winkel wel een automaat om op te waarderen.

Duussss na die ellende een paar maanden gehad te hebben nu gewoon met de auto naar het werk. T is nog goedkoper ook..
Anoniem: 855731 @VNA921620 oktober 2017 19:34
Dat de auto goedkoper is kan alleen maar als je niet alle kosten meerekent.
Dat valt best mee... met de trein moet ik een heel stuk om, en met de auto ga ik direct, het gevolg is dat OV (trein en bus) rond de 20 euro is, en ik met de auto zo'n 4-5 (1:25-1:28) liter benzine per dag kwijt ben. met een rustige rijstijl heb je relatief weinig onderhoud aan een auto, en afschrijving op een 8 jaar oude wagen valt ook reuze mee. ik heb iirc de laatste 4 jaar zo'n 600 euro aan onderhoud van de wagen gehad (en mn werk/prive km's zitten zo'n 60/40%) uiteraard zullen de kosten de komende jaren wat hoger liggen, maar het verschil tussen met de trein en auto is in mijn geval fors, en pakte (ook tot mijn grote verrassing) enorm positief uit op mijn financien..

Edit: en dan heb ik het overigens nog niet eens over de reistijd van bijna een uur minder.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 10:15]

Voor mij zou een scooter zowel sneller, goedkoper en stukken betrouwbaarder zijn. Maarja, mengsmering staat nou niet bekend als al te milieuvriendelijk..
4-takt scooter, of elektrisch. Dat laatste is als het qua bereik makkelijk te doen is wel heerlijk hoor. Maar de verzekeringspremie is helaas belachelijk, gewoon nog fors meer dan ik voor een auto betaal.. (hier iig)
Je vergeet verzekering plus wegenbelasting...
Die betaal ik toch al omdat ik een auto heb, en heeft geen verdere invloed op mijn reiskosten voor woon/werk verkeer.. Overigens is verzekering iirc 35 euro per maand, en wegenbelasting ook een lachertje als je dat per maand gaat uitrekenen. Maar zoals al gezegd, niet relevant omdat ik die hoe dan ook moet betalen.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 10:15]

Je kan je OV-chipkaart ook automatisch laten opladen. Daar was bij mij het hele probleem mee opgelost.
Is idd ook een optie. Toen was het nog vrij nieuw en was ik er nog niet zo happig op om dat soort dingen automatisch te doen.
Daar gaat het toch ook gewoon heen? NFC zit op alles. En translink suggereert zelf (customer care ov chip kaart app) dat dit gaat gebeuren.

NS wilde vroeger sneller dan de bankwereld, nu heeft de bankwereld NS ingehaald.

Vergeet niet dat de wensen in een publiek platform als het OV gewoon ver uit elkaar liggen en landelijke implementaties veel tijd en geld kosten.
Dit is natuurlijk een prima ontwikkeling, ik zit hier zelf al lang op te wachten. Het gekke is dat de NS het voor zakelijke klanten allang aanbiedt. De NS-business-card doet precies dit, je kunt reizen wat je wilt en aan het eind van de maand krijg je een factuur.

Maar een grote ergenis van de ov-chipkaart blijft natuurlijk dat het een offline-systeem is. Je wilt eigenlijk een server-side systeem waarbij de server het saldo en eventuele kortingen bijhoudt. Dan is het minder fraudegevoelig en kan er veel beter geintegreerd worden. Je kunt dan bijvoorbeeld het saldo opladen via iDeal vanaf de website, zonder dat je eerst met je kaart naar een paal hoeft. Want dat is ook een grote ergenis, kom je laat voor een trein, moet je eerst helemaal naar de andere kant van het perron om een (werkende) paal te vinden, en dan mis je je trein...

Nog een grotere ergenis is dat je continu staat in- en uit te checken, als je met meerdere vervoerders reist. Hopeloos en niet uit te leggen aan toeristen. Wat interesseert het mij als reiziger nou van welk vervoerbedrijf die trein is? Gewoon inchecken als je instapt, en uitchecken als je reis klaar is. En dan het systeem de kortste route laten uitrekenen. Ik weet dat dit ook weer nadelen heeft, zoals mensen die gaan omrijden en dan totaal minder betalen, of vervoerders die niet altijd correct uitbetaald krijgen omdat een andere route wordt berekend dan mensen gereisd hebben, maar dit moet je op de koop toe nemen.
Wat veel erger is is het uitchecken, als dit (weer ens) niet werkt... Busvol met mensen die dan allemaal via de website moeten proberen hun geld terug te krijgen.

Ik heb dat afgehandeld voor mijn vader, heeft ongeveer een uur geduurd om dat in te voeren, oa volgende problemen (is een tijdje terug, dus de preciese meldingen weet ik niet)
1. Server foutmelding (een of andere vage errorcode ).
2. Probeer je buslijn maar eens te vinden, die staan ongesorteerd tussen 300 andere buslijnen (verspreid over het hele land!).
3. Verder alles netjes invullen (tijden, commentaar, ... ) - en dan komt die serverfout en wist alle invoer (bedankt).
4. Na 5 pogingen heb ik dan alles op onzinwaarden gezet (bovenste) en mijn toevlucht genomen tot het commentaarveld om daar alles te beschrijven (buslijn, tijd, oorzaak technische storing waardoor uitchecken onmogelijk was)... Uiteraard erop voorbereid dat het misgaat dus mijn text gekopieerd in een text-editor... en ja hoor, komt als fout "ongeldig karakter"... (en alle invoer gewist).
5. Dus alles weer op onzinwaarden, in het commentaar "bericht 1/5" en de eerste alinea gepost.
6. Weer alles op onzinwaarden, in het commentaar "bericht 2/5" en de tweede alinea gepost
... etc totdat ik wist in welke alinea het "ongeldig" karakter zat.

Lekker handig, die automatisering... nu weet ik ook weer waarom ik altijd de auto pak :)
Maar ik kan het begrijpen, als zo'n bus met oudjes aankomt en ze allemaal niet uitchecken kunnen (technische storing - haha!) is dat kassa. Die krijgen dat nooit van z'n leven geregeld om hun geld terug te krijgen.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 23 juli 2024 10:15]

Dit proces is gelukkig wel iets simpeler geworden, check uitcheckgemist.nl

Je kan natuurlijk ook rechtstreeks naar de vervoerder gaan, die storten het dan netjes terug op je rekening :).
Bedankt voor de info - dat was idd 2 jaar ofzo geleden en het proces was uitermate pijnlijk. Waar ik me nog het meeste aan geirriteerd heb is dat het nog een keer is misgegaan en m'n pa toen zoiets had van "laat maar zitten", is de moeite niet waard (en het me niet eens verteld heeft - ik heb een hekel aan bedrijven die met slechte service geld verdienen)...

Overigens herinnert met dat weer aan het registratieproces toendertijd - waarin een code zat die je moest intikken met een combinatie van l 1 L I i en 0 O o... Heel geinig... Ik hoop dat ze dat ondertussen ook hebben aangepast :)

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 23 juli 2024 10:15]

Dit is natuurlijk een prima ontwikkeling, ik zit hier zelf al lang op te wachten. Het gekke is dat de NS het voor zakelijke klanten allang aanbiedt. De NS-business-card doet precies dit, je kunt reizen wat je wilt en aan het eind van de maand krijg je een factuur.
Op de een of andere manier worden daar ook nog bepaalde gegevens offline bewaard of zijn er in ieder geval systemen niet gekoppeld. Zo kan de conducteur niet zien of je een klassewissel uit hebt gevoerd en moet hij zelf een aantekening maken als de klasse op je kaart niet overeenkomt met de klasse waar je zit. Dat wordt dan later samengevoegd en gecontroleerd.

Overigens moet je een klassewissel uitvoeren voordat je incheckt waardoor het praktisch gezien niet mogelijk is te wisselen als je ziet dat de trein erg druk is.
In vergelijking met o.a. Hong Kong zijn we echt tientallen jaren achter. Het was zelfs zo dat Octopus card limited toentertijd een banklicentie moest aanvragen, zodat de Octopuscard geschikt was als betaalkaart voor o.a. de parkeergarage, kiosks, drankautomaten etc. In die tijd -voordat er smartphones in het algemeen, laat staan met NFC bestonden- kon je zelfs een speciale Nokia cover kopen met de chip geïntegreerd, zodat je met je gsm kon in- en uitchecken bij een poortje van de MTR Ook toen kon je al naast abonnementen, ook tickets voor een concert, sportclub etc. digitaal erop zetten en konden bonuspunten van bedrijven/aankopen gebruikt worden voor gratis kilometers voor je metrorit.
De gehele OV-chip verhaal was ook zo overbodig, vooral bij NS, als geen personelijk OV-chip heb, moet je 16€ minimum hebben om een ritje te maken, of 1 euro extra betalen voor een los kaartje.

In de app een ticket kopen is erg vervelend vind ik.

Voor toeristen was dat ook veel fijner geweest dan die kilometer lange rijen bij de machines en balies op Schiphol.
Wel moet NL de maestro monopolie afschaffen en een pin systeem die MasterCard en Visa debit en credit accepteert.
Heb 1x geprobeerd uit te vinden wat een ritje naar Eindhoven airport kost... 1 ticket met kinderkorting, 1x volwassene, gedeeltelijk met veolia, deels met de NS, dan met de bus eindhoven-station naar eindhoven airport (uiteraard weer een andere firma)... En dan moet je ervoor zorgen dat je op de terugweg - na de busreis naar het station - er nog die 16 euro erop hebt staan om nog met de trein te mogen. En dan staat er op het einde nog "ongebruikt" geld op wat je niet terug kan krijgen (tenminste niet zonder veel moeite). Was me ook niet duidelijk hoe ik die kinderkorting kon krijgen.

Dus maar gewoon de auto gepakt - was goedkoper, sneller en eenvoudiger.
Wel moet NL de maestro monopolie afschaffen en een pin systeem die MasterCard en Visa debit en credit accepteert.
Waarom?
Maestro wordt in nagenoeg heel europa gebruikt. Waarom zou je daar vanaf willen stappen? Zeker aangezien MasterCard en Visa nooit gratis zijn terwijl Maestro dat wel is.
In Duitsland hebben ze de EC-kaarte, maar Debit en Credit kaarten worden bijna overal geaccepteerd, en veel banken zoals DKB geven gewoon allee een debit Visa, omdat het online betalen overal kan, en het is een kaart die je bijna overal ter wereld kan gebruiken.

Ik ken een paar verhalen van Nederlanders die problemen hadden in het buitenland omdat Maestro niet geaccepteerd werd, ook niet in ATMs.

Je hoef ook niet van maestro afstappen, gewoon andere soort kaarten accepteren, of iedereen naar Apple/Samsung/Google pay overstappen, want volgens mij daar maakt het niet uit wat voor kaart je hebt.
Je hoef ook niet van maestro afstappen, gewoon andere soort kaarten accepteren, of iedereen naar Apple/Samsung/Google pay overstappen, want volgens mij daar maakt het niet uit wat voor kaart je hebt.
Ik heb tot nu toe nergens moeite gehad met het gebruik van Google Pay aangezien die ook gewoon de Maestro standaard voor contactloos betalen ondersteunt. Ik vertrouw er op dat Apple dat ook gewoon gaat doen.

Dus nee, we hoeven niet van Maestro af te stappen aangezien dat nogsteeds een behoorlijk goed geaccepteerde standaard is. En iedereen heeft de keus om daarnaast een Mastercard of Visa card te nemen. Dan hoeven we tenminste niet collectief te betalen voor een veel duurdere standaard die helemaal niet nodig is.
Oké, maar iemand met een MasterCard in Google Pay, kan deze persoon in Nederland betalen? En andersom gedraaid, ik met een maestro kaart in Maleisië?
Als dat ja is, dan inderdaad, gaan we gewoon richting mobile payments, als dat niet zo is, hou je het zelfde probleem, want maestro is in Nederland misschien wel goed geaccepteerd, maar in andere landen valt tegen, ik kon bij Penny en andere supermarkten in Duitsland mijn ABN pasje niet gebruiken.

En ik vraag me af hoe duur MasterCard of Visa transactie is, want een normale pin transactie is ook niet altijd gratis voor de winkelier.

Veel mensen weten ook niet dat met een prepaid kaart (of met een normale creditcard) van ICS jou aankopen veel beter verzekerd is dan met andere betaal methoden.
Oké, maar iemand met een MasterCard in Google Pay, kan deze persoon in Nederland betalen? En andersom gedraaid, ik met een maestro kaart in Maleisië?
Yup. De betalingsdienst is Google Pay. Waar die vervolgens hun geld vandaan halen zal de winkel niet interesseren.
Dan klaar is Cees, hopen dat Google Pay snel naar Nederland komt!.
Ik geloof niet dat er hints zijn dat Apple zijn pay platform gaat openstellen voor maestro, daar hebben ze voorlopig ook te weinig noodzaak voor.

Mbt maestro, dit werkt in Nederland mooi maar in het buitenland steeds minder. In Frankrijk werkte het bijvoorbeeld vaak niet. Blij dat ik dan nog een mastercard had.
Gister deelde iemand deze link waarin je kan zien dat Apple meastro kaarten in Italie accepteerd.
https://www.apple.com/it/apple-pay/
Thanks! Goed nieuws!
Alleen een Visa of Mastercard kaart bieden is juist iets wat we moeten ontmoedigen, je wil echt niet naar de situatie dat dát uiteindelijk de enige optie is, dan zijn we nog veel meer aan de grillen van de VS overgeleverd namelijk! Het is juist goed dat we op dat punt wél ons eigen Europese systeem hebben.
Ik zeg ook niet alleen Visa os MasterCard aanbieden, mijn punt was om in Nederland iets anders te accepteren dan Maestro, en by the way, Maestro is gewoon van Mastercard...
Realiseerde me inderdaad niet dat Maestro van Mastercard is... maar dan nog werkt het volgens mij anders. Zou Mastercard daar ook betalingen kunnen blokkeren? Waar ik aan dacht is dat het op een gegeven moment bijvoorbeeld niet meer mogelijk was om met creditcards donaties te doen aan wikileaks omdat de VS een probleem met ze had. Zulk soort macht hoort een ander land niet over ons uit te kunnen oefenen en dat is waarom ik er nogal huiverig voor zou zijn als we in een situatie komen waar banken op een gegeven moment gaan besluiten dat het eigenlijk veel makkelijker is om alleen nog Visa/Mastercard aan te bieden.
Inderdaad, zo werkt het in Spanje ook en dat gaat prima. Enige nadeel is dat geld pinnen bij een automaat wel altijd geld kost. Dat "probleem" kennen wij hier niet.

De problemen van Maestro ken ik helaas ook, vreemd genoeg werkt mijn Rabo pas zelfs in België niet altijd. Al meermaals een nieuwe pas gehad maar nog altijd bij specifieke winkels problemen met betalen.
Paar dingen kloppen niet wat je zegt. Maestro is gratis bij een betaalde betaalrekening. Indirect betaal je er dus voor. Dat is in de UK niet anders, maar daar krijg vaak een VISA of Mastercard.

Zijn overigens ook uitzonderingen. N26, duitse bank, krijg je zowel een gratis Mastercard als Maestro kaart.
Paar dingen kloppen niet wat je zegt. Maestro is gratis bij een betaalde betaalrekening. Indirect betaal je er dus voor. Dat is in de UK niet anders, maar daar krijg vaak een VISA of Mastercard.
echter kost betalen of geld opnemen met een Mastercard of Visa altijd geld, met Maestro niet.
Ook dat klopt niet hoor.....wie heeft je dat verteld? Als jij in Nederland met je Visa of Mastercard iets koopt dan betaal je niks extra's. Vaak wel in landen met andere valuta. Winkeliers betalen vaak wel voor extra deze kosten.

https://www.creditcardver...eliers-gaat-flink-omlaag/

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 23 juli 2024 10:15]

Dus.... Ik zeg dat betalen met Visa of Mastercard geld kost en jij bevestigd dat óf de koper óf de verkoper moet betalen voor het gebruik van Visa of Mastercard.

Nou, bedankt voor de bevestiging, zou ik zeggen.
Een koper of verkoper betaald ook voor Maestro. Tarieven zijn afgelopen tijd enorm gedaald, maar inderdaad, bij Visa of Mastercard nog wat hoger. In je eerste artikel zeg je dat Maestro gratis is, maar dat klopt dus niet. Bedankt voor de bevestiging :)
Een koper of verkoper betaald ook voor Maestro.
Nope. Een verkoper betaald voor een pin-transactie, onafhankelijk van het type gebruikte kaart.
Daarnaast betaald een verkoper ook nog eens voor het gebruik van een Visa of Mastercard, terwijl hij niet betaald voor een Maestro kaart.
Croga doelt in dit geval op het opnemen van contant geld bij een automaat. Daar zit voor de klant wel degelijk een hoog tarief aan vast van ten minste €4.50 per transactie (regulier Mastercard).
Ongelovelijk dat er zoveel mensen zonder kennis van zaken het denken te weten. 4,50 kost het wanneer je een debit kaart hebt ja, dus dat je als het ware rood staat en geld leent. Bij prepaid kaarten, of wat ik al eerder aangaf N26, is het geld opnemen kosteloos met Mastercard, omdat je domweg van je eigen current account betaald. Rood staan is dan onmogelijk.

En misschien om aan de discussie een eind te maken: Maestro is ook gewoon Mastercard. Maar dan een andere betaalstraat van dit bedrijf....
Beetje kort door de bocht om direct te zeggen dat mensen geen kennis van zaken hebben, terwijl je zelf blijkbaar vanuit een enkel perspectief bekijkt. Mastercard is zowel creditcard (in NL meest voorkomend en waarbij je €4.50 per opname betaald) en debitcard. Bij de debitcard betaal je veelal voor het opwaarderen en een tarief bij geld pinnen. Zie hiervoor http://www.mastercard-debitcard.nl/. Dus als houder kost het je sowieso meer dan een pinpas. Jij hebt het zeer specifiek over een bepaalde pas die in NL nauwelijks voorkomt. Maar dit gaat wel erg ver off-topic.

Meer on-topic lijkt het me wel een goed plan dat ongeacht het type kaart een koppeling met de kaart en de verschillende OV producten mogelijk gemaakt worden. Ben dan wel benieuwd of Translink nog steeds het tarief kan rekenen voor het gebruik kunnen maken van OV kaarten.
Bij N26 is geld opnemen met Mastercard gratis (5x per maand), met Maestro kost het 2 euro.

Geld opnemen met credit card kost wel altijd geld natuurlijk.
Bij N26 betaal je juist als je geld met de Meastro kaart uit de muur haalt en niet als je dat met de MasterCard doet.
Ik heb een V-PAY debit kaart als standaart NL pinpas, Niet alle "pinpassen" in Nederland zijn van Maestro.
Welke bank is dat dan? V-pay ben ik nog niet tegengekomen.
Pin systemen die creditcards accepteren zijn vrij nutteloos, verlies je enkel geld aan. Overal achteraf voor betalen en vaak heeft iedereen met een creditcard ook een schuld.

[Reactie gewijzigd door EpicKip op 23 juli 2024 10:15]

In Nederland (of iig bij Rabobank) worden creditcards tegenwoordig standaard maandelijks helemaal afgeschreven, buiten de maand is op credit kopen dan niet meer mogelijk. Dit geld alleen voor nieuwe kaarten vanaf 2015, maar je kunt het ook zelf omzetten.
Waarom dan niet gewoon een bankpas? Waarom per-se het pas aan het eind v.d. maand betalen? Ik begrijp het nut totaal niet, je hebt het of je hebt het niet.
Eens. Voor mij is er maar een reden om een creditcard te hebben en dat is over de grens betalen, creditcard is nou eenmaal een grotere standaard wereldwijd dan de bankpas /maestro.
Dat klopt zeker, daarvoor zijn ze ook nuttig. Maar ik reageerde in 1st instantie op de reactie die zei Maestro af te schaffen en over te stappen op iets dat werkt met Visa/MasterCard/Amex, wat dan weer binnen Nederland is, waar ik het dus belachelijk vind.
Dat was ook mijn punt niet, niet Marstro afschaffen, maar zorgen dat andere betaal methodes geaccepteerd worden, zoals in andere landen.

Ik zie wel de nut van een Prepaid of CC van ICS, de koop verzekering is veel uitgebreider dan bij Paypal bijvoorbeeld, en met een gold card, kun je voor 8€ p/j extra alle aankopen voor een jaar lang verzekeren.
Ja en een groot deel van die aankopen hebben al verplicht garantie in Nederland en ik reageerde op deze uitspraak van jou:

Wel moet NL de maestro monopolie afschaffen en een pin systeem die MasterCard en Visa debit en credit accepteert.

En waar is dat voor nodig? Je kunt in Nederland al lang een cc gebruiken en voor pinnen (geld opnemen) vind ik dat een bar slecht idee.
Ik heb dus over afschaffen van de betaal monopolie van maestro, omdat op veel plekken geen Mastercard of visa niet geaccepteerd woorden.

De 2 jaar wettelijk garantie dekt verlies, diefstal of schade niet.
Ik heb dus over afschaffen van de betaal monopolie van maestro, omdat op veel plekken geen Mastercard of visa niet geaccepteerd woorden.

De 2 jaar wettelijk garantie dekt verlies, diefstal of schade niet.
1. In Nederland is dat ook niet broodnodig, alle "grote" winkels (lees supermarkten ed.) accepteren gewoon cc.
2. De meeste creditcards dekken dat ook niet allemaal (verlies, diefstal en schade) en het is gewoon een verzekering waarvoor je betaald. Die kun je hier ook los kopen hoor, heb je geen cc voor nodig.

[Reactie gewijzigd door EpicKip op 23 juli 2024 10:15]

AH niet. In Amsterdam wordt zelfs gewaarschuwd bij de ingang van de AH dat ze geen Mastercard en Visa accepteren. Ook de NS accepteerd ze lang niet altijd. Alleen bepaalde automaten, en dan nog alleen bepaalde kaarten. Volgens mij moeten ze een chip en een pincode hebben. Aziatische en Amerikaanse kunnen om die reden vaak niet een treinkaartje kopen.
Bestaat ook debit Visa en MasterCard he.
Waarom denk je dat ik specifiek op creditcards reageer en niet op Visa en Mastercard....
Waarom zou 'iemand met een creditcard vaak ook een schuld hebben'? Waarop baseer je dit?
Je leent geld... dat is al gelijk een schuld... Als je geld hebt op je rekening begrijp ik sowieso niet waarom je met een creditcard zou betalen. Did zou ik alleen doen wanneer de verzekering van de creditcard nuttig zou zijn, maar in Nederland is dit voor producten totaal niet nodig.
Wij hebben in principe altijd geld op onze rekening maar soms hebben we de creditcard wel nodig om bijvoorveeld hotels etc. te reserveren in het buitenland. Aan het einde van de maand wordt dit automatisch afgeschreven van onze rekening en betalen we dus nooit rente hierover.
Nee maar zoals ik in een andere reactie al zeg is een creditcard wel nuttig voor bepaalde dingen (buitenland/verzekering) maar zelden nutting binnen nederland
Die reactie heb ik blijkbaar gemist. Binnen Nederland ben ik het met je eens. :)
Een aankoopverzekering is wel handig hoor, gedekt voor schade in de 180 dagen na aankoop. Dus bij diefstal of schade van je met je cc gekochte produkt kun je claimen bij de cc maatschappij.

Als je je vliegtickets betaalt met je cc heb je nog meer voordelen waaronder vluchtvertraging- en bagageverzekering. Bovendien krijg je nagenoeg nergens meer een huurauto mee zonder cc, ivm borg en mogelijke extra kosten achteraf.
Shade als die niet door jezelf is veroorzaakt, en dat heet garantie en is verplicht in Nederland (tot een zekere hoogte). En dat van vliegen weet ik maar al te goed, ik zit in die branche (vergoeding halen van vliegtuig maatschappijen), maar een aantal reacties terug heb ik dat ookal gezegd.

Maar even los hiervan, je betaald maandelijks voor die kaart, dat is puur de verzekering die je betaald. Er zijn gewoon losse verzekeringen (die dus met bankpas werken) die je ook kan halen, cc nergens voor nodig.
Diefstal en valschade van je aankoop bij betalen met bankpas? Denk het niet....
Valschade heb je bij zat cc's ook niet, dat is door jezelf, dan moet je een cc nemen met een betere verzekering... Wat mijn punt dus weer bevestigd, kun je net zo goed los een verzekering nemen, is vaak nog uitgebreider.
Onzin, de meest gebruikte credit cards zijn die van VISA en MasterCard. Hier zit op alle kaarten minimaal 180 dagen aankoopverzekering op vrijwel alles wat je offline en online koopt:

https://www.icscards.nl/k...rkt-de-aankoopverzekering
https://www.mastercard.nl...oducts/card-benefits.html

Een losse verzekering is vele malen duurder, en bovendien heb je op reis in de meeste landen een CC nodig voor bv borg van een huurauto, aan de balie boeken van een hotelovernachting etc.
Omdat je in feite geld leent = schuld.
Het is echter wel tot het einde van de maand een renteloze lening. Je hebt dus een rente voordeel. Je kunt bij een grote aankoop beter je creditcard aan het begin van de maand gebruiken zodat je nog een maand rente kan trekken wegens uitgestelde renteloze betaling.
In de huidige financiële wereld gaat dat niet echt meer op. Ik heb op mijn betaalpas een effectieve rente van 0.05% tot de 1000 euro. Daarboven niks
Wel moet NL de maestro monopolie afschaffen en een pin systeem die MasterCard en Visa debit en credit accepteert.
Er is geen monopolie, elke winkelier kan die systemen gebruiken als ze dat willen.

Het probleem is dat Visa en Mastercard achterlijk veel geld eisen voor hun brakke systeem, terwijl het op geen enkel vlak beter is dan Maestro. Dan is het niet gek dat vele winkeliers neit keizen voor de Amerikaanse CC-maffia.
Maestro is van MasterCard, blijft dus van de “maffia”.
Tuurlijk niet! Dan wordt er geen winst meer gemaakt met de "non-profit" OV kaart! 7(8)7
Klopt inderdaad. Werkt ook met je creditcard.
Ik denk dat dat in NL niet gedaan wordt vanwege privacy regels/wetgeving. Weet iemand dat?
Hoe moet Translink dan het OV afromen met halfgare IT oplossingen?
Ik was net in Londen, maar volgens de voorwaarden van ING (waar ik toevallig privé een rekening bij heb) brengen die voor elke transactie € 2,25 kosten + het wisseltarief (naar ponden) van Mastercard (wat al een percentage 'kosten' bevat) + 1% (voor ING). Dus dat vond ik niet zo'n aantrekkelijke regeling als je bedenkt dat bijvoorbeeld een enkel ritje met de dubbeldekker van zone 2 naar zone 1 (hartje Londen) £ 1,60 kost.
Alweer een app? Waarom niet gewoon een website? Die werken overal op. Met apps wordt je gedwongen alles via een smartphone te doen. Ik ben zo moe van al die apps overal. Vind het prima als ze een app als extra optie bieden, maar ik zou nooit diensten gebruiken die uitsluitend via een app werken. Daarmee bouw je je eigen vendor lock-in rondom Google of Apple (beide Amerikaanse bedrijven die alles over je willen weten).
Eens, ik heb liever een goed werkende website, maar dan valt hun huidige wel af. Als ik daar wil inloggen dan moet ik al van links naar rechts schuiven. Website is niet gemaakt voor mob telefoon wat al triest genoeg is tegenwoordig.

Als ze dezelfde oplossing gebruiken als bij de business variant is het de algemene NS app waar je op kan inloggen. Via die app kan je dan ook van klasse wisselen, je reizen inzien en uiteraard het treinverkeer etc.

[Reactie gewijzigd door Miss_80 op 23 juli 2024 10:15]

Of beiden. Een mobiele site voor de af en toe gebruiker en een app voor de poweruser, precies waar een app voor bedoeld is.
Eens! Gewoon een goede website die ook op mobiel werkt. En maak daar een leuk schilletje omheen voor de mensen die het wel graag als app willen. Er is een totale wildgroei aan apps momenteel. Je hebt zo langzaamaan tientallen apps nodig die je enkel gebruikt voor 1 bepaald bedrijf/dienst. Zeer onhandig en zeer onnodig.
Of gewoon de functie in de Ns app erbij doen en geen aparte app maken, ik word ook moe van al die apps verder.
Ik heb alleen de noodzakelijke die ik echt veel gebruik, voor de rest voldoet een website ook wel(En anders kan het thuis nog wel op de laptop).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 10:15]

Wat ik wil dat NS doet is het kopen van kaartjes via de app makkelijker maken, je moet nu zo veel handelingen doen, 2 keer een mail toevoegen, 3 spam boxes de-markeren.... totaal onlogisch.
+ het E-ticket is niet geldig op je telefoon 8)7 . Moet altijd worden uitgeprint (althans, dat was iig het geval voordat ik over ging naar de Business card) om het lekker digitaal te houden
Nu kun je wel de ticket “downloaden”.

Maar het kopen is net zo erg, van de app wordt je doorverwezen naar een website, daar moet je e-mail, naam en geboorte datum invullen. (Gelukkig geen ID nr meer)
Volgende scherm weer e-mail adres, dan volgende scherm, bank selecteren, 3 checkboxes uitvinken om spam te voorkomen, 1 aanvinken voor de algemene voorwaarden.
Dan wordt je bank app geopend, betaalt, kom je terug bij de website, wordt je ticket klaar gemaakt, dan kun je de ticket downloaden naar de app.

Oh ja, vervolgens heb je wel je ID (iets met naam en foto) nodig als de conducteur het vraagt.

Om in en uit te checken, zou je verwachten dat de app zo slim zou zijn om gelijk bij de ticket te openen als je de app opent, maar nee, je moet gaan uitzoeken waar de ticket precies weer is.

Ik wil gewoon een traject selecteren, op kopen klikken, een schermpje met mijn informatie ter controle krijgen, en gelijk naar mijn bank app. Daarnaast kun je nu geen gebruik maken van kortingen met een e-ticket.
Anoniem: 857639 @Miss_8020 oktober 2017 10:38
Tegenwoordig kan je de e-ticket downloaden op je telefoon en je scherm op de e-ticket poortjes houden.
En weer betalen om te mogen betalen en weer die ... ov-chipkaart....
Even kopen voor de hele familie en de directie heeft weer 40 euro meer om op vakantie te gaan.
Hoe lang zou de kaart geldig zijn? Halfjaartje doen? Kunnen ze weer vangen en hebben we weer meer plastic afval!
Een OV kaart is 5 jaar geldig en juist door er kosten aan te verbinden voorkom je overbodig plastic afval :)
juist door er kosten aan te verbinden voorkom je overbodig plastic afval
Als je de kaart gratis om kon ruilen of je geld terug kon krijgen als je hem inlevert. Maar dat is niet het geval.
Nu is het slecht voor het milieu want ik (en dan waarschijnlijk meer mensen) neem echt nooit meer het openbaar vervoer door teveel gedoe. Als laatste nam ik nog de trein vanaf het vliegveld, je kan gewoon een kaartje kopen, maar dat doe ik ook niet meer omdat je ook dat kaartje aan moet bieden om het station uit te komen.
Anoniem: 857639 @Joey120320 oktober 2017 10:45
LOL.. ik heb binnen 5 jaar al zeker 10 kaarten versleten omdat deze uit zichzelf defect gingen en raad eens?
Vervangend kaartje kost dan ineens 11 euro!! In Luxemburg zijn die krengen GRATIS!!
Daarnaast kan een bijstand gezin geen NS gebruiken.. waarom? TE DUUR!!
Geloof je mij niet?
Ik reken het dan eventjes uit;
4 x OV chipkaarten zonder saldo erop is 4 x 7,50 maakt 30 euro
instap tarief is 20 euro, is dus 20 euro maal 4 maakt 80 euro
tarief voor retour is nog wat eurotjes erbij rekenen.. laten wij als bedrag 5 euro doen.. 5 maal 4 maakt 20 euro.
Nu tellen wij de bedragen op;
30 + 80 + 20 maakt een bedrag van jawel.. 130 EURO!!
Geld retour? ja, dat kan.. per kaart 2,50 administratiekosten.. voor dit voorbeeld gezin zou dat dan 2,50 maal 4 maakt 10 euro zijn...
Sowieso is het al niet lekker als je beide ouders in de bijstand zitten. Je mag hopen dat als je een jong gezin hebt dat 1 van beide ouders op enig moment toch wel gaat werken. Ben je wat ouder (55+) dan is het al minder waarschijnlijk dat je kinderen hebt die afhankelijk zijn van je.

Voor wat betreft je berekening. Het tarief tel je er niet bovenop, die gaat gewoon van de 20 euro af. Daarnaast hoef je ook niet elke keer een nieuwe OV-chipkaart te kopen, dus dat is een eenmalige investering.

Kinderen onder de 12 reizen gratis mee met een volwassene. Al met al is overdrijven ook een kunst. En mocht je nou echt in geldnood zitten koop je die Hema/Etos/Kruidvat kaarten.
Kinderen onder de 12 reizen gratis mee met een volwassene. Al met al is overdrijven ook een kunst.
Welke trein/bus/metro is dat volgens jou?
https://www.ns.nl/abonnementen/kids-vrij.html

Sinds vorig of dit jaar is het kids-vrij abonnement gratis. Daarvoor kreeg je het "gratis" als je zelf een abonnement had (bijvoorbeeld het daluren voordeelabonnement van 29 euro per jaar).

Mocht je dit niet gebruiken, dan bestaat het oude "Railrunner" kaartje nog altijd voor € 2,50.

Mijn vrouw en ik gaan vaak met onze neefjes op pad. Kost naast onze eigen kosten niks extra :)
Wist ik niet!

Maar wel dit: ‘Tijdelijke actie
De prijs van het Kids Vrij abonnement is tijdelijk verlaagd naar € 0. NS behoudt zich het recht voor de prijs van het abonnement weer te verhogen. U wordt hierover enkele maanden van te voren geïnformeerd. U heeft in dit geval het recht het abonnement op te zeggen.’
Wat doe jij/jullie met die kaarten dan los in je broekzak steken waar je sleutels zitten ofzo, of in je kontzak waardoor er dus op gaat zitten ?.
Die van mij zit gewoon in portomonee in een vakje, en daar blijft zie en alleen met controle komt die eruit.
Ik heb de 1ste ov kaart gehad doordat ik nog student ben geweest, en geen enkele kaart is tot nu toe stuk gegaan.

Ik zie vaak genoeg mensen zeuren dat die dingen kapot gaan, maar als ik dan ook zie hoe ze er mee om gaan.
Ik zeg niet dat het misschien jou geval ook zo is, maar goed het zou kunnen uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 10:15]

In de porto en 1 maal per dag (op de doordeweekse dagen) haal ik hem eruit om er een dagkaart op te zetten en toch gaan die krengen stuk en mijn porto zit gewoon in mijn broekzak.
En die portemonnee zit niet in de kontzak waar je op zit ? :) (de kontzak is ook gewoon een broekzak)
Nee, natuurlijk niet...
Genoeg mensen die dat nog steeds doen.
Die van mij is na drie jaar al zijn bedrukking kwijtgeraakt. Dit is gekomen omdat ik erg veel reis met meerdere vervoerders denk ik. Voor mij is een reis naar mijn ouders bus -> NS -> Syntus -> NS -> Bus, dus veel meer uit en inchecken dan het systeem voor bedoeld is.

Sowieso, ik vind eigenlijk dat reizigers gewoon een betaalstaking moeten doen voor meerdere maatschappijen en alleen nog bij NS in en uit moeten gaan checken. De vervoerders zoeken het maar uit onderling.
Die van mij is tot volgend jaar geldig dus ook al weer paar jaar oud, maar alles is nog meer dan prima leesbaar :).
Zou zo'n OV-chipkaart dan niet beter geldig moeten zijn tot wanneer die kapot gaat?

Ik heb je mijne al eens moeten vervangen, omdat hij het nog deed maar verlopen was! Dat oude pasje kon daardoor op de plastic afval hoop, zonder dat dat dus echt nodig was! En ja, na die 5 jaar kostte het ook weer 7,50 voor een nieuwe!
ik dacht dat het ook iets te maken had met de techniek in de chip die steeds wordt door ontwikkeld. Achterliggende gedachte zou zijn dat na 5 jaar zo'n chip voor oa security reden moet worden vervangen, maar helemaal zeker ben ik daar niet van
Anoniem: 857639 @Miss_8020 oktober 2017 10:46
Onzin.. toen die eerste chip lek was.. hebben ze die ook gewoon actief gelaten tot die kaarten gaan verlopen..
Dat klopt, maar als ze maar 5 jaar geldig zijn heb je dus na één jaar al 20% van de kaarten vervangen. Dat gaat dus vanzelf goedkomen. Die eerste chip was lek. Maar het was ook niet echt een drama. Theoretisch was het mogelijk om er mee te knoeien, maar in de praktijk viel dat reuze mee. En je moet ook kijken of de oplossing niet duurder is dan het probleem. Als ze 10 miljoen fraude hebben, maar het versneld vervangen van de kaarten kost 11 miljoen is dat dus een slechte investering. Dan kan je beter wachten tot ze vanzelf verlopen zijn

De NS is trouwens rijkelijk laat. de RET had jaren geleden al de andere oplossing dat je een paar euro negatief mocht staan op je kaart. Ik stond een keer heel verbaast te kijken toen mijn kaart waarop 2,80 stond werd afgewaardeerd tot -1,20 Bij het daarna opwaarderen met 10 euro ging mijn saldo naar 8,80
Anoniem: 857639 @Ortep20 oktober 2017 17:53
Onzin, je kon door die lek eigenlijk altijd gratis reizen..
Nee hoor, de enige reden is dus om zeker te zijn dat ze na 5 jaar weer een hoop extra inkomsten hebben, want het kost echt geen 7,50 om die kaart te produceren en te managen. Beter zou dus zijn om zo lang geldig te laten zijn tot die kapot is, OF totdat de techniek aangepast moet worden (je zit toch altijd met een verlooptijd als de techniek aangepast moet worden).
Als je een kapotte kaart wilt vervangen dan kost dat 11 euro. Behalve als het binnen 2 jaar garantietermijn optreedt en geen zichtbare schade aanwezig is. Dus ook als je kaart nog niet is verlopen dan kun je beter gewoon een nieuwe aanvragen, scheelt 4.5 euro. En het geld van de oude kaart kun je bij de balie terugvragen.
Is je persoonlijke OV-chipkaart echt kapot? Meld je OV-chipkaart online defect en vraag een vervangende kaart aan. Een vervangende kaart kost € 11 en is vijf jaar geldig.
Bron
Volgens mij kun je dan beter ieder jaar voor 30 EUR de daluren 40% korting voor 1 jaar nemen. En ja, hij is normaal 50 EUR, maar hij is ieder jaar rond de lente in de aanbieding voor 30 EUR.
Bij een verlenging kost het ieder jaar €50 en na opzegging moet er 3 maanden tussen zitten voordat je weer een nieuw abonnement neemt, dus dan is het maar net de vraag hoeveel je reist in die 3 maanden.
Je verlengt niet, je zegt je abonnement na 1 jaar op, en neemt dan de nieuwe deal van 30 EUR/maand. Hoe kom je er bij dat er bij een opzeggen 3 maanden tussen moet zitten? Er is geen enkele logische reden waarom dat alleen voor nieuwe klanten zou mogen gelden. Volgens mij ben je in de war dat je het nieuwe abonnement pas na 3 maanden in kan laten gaan. Maar da's prima, dan laat je ze altijd in de zomer ingaan en laat je je oude abonnement dan ook aflopen. Je kunt al van te voren aangeven dat je je abonnement wilt laten stoppen.

Ik heb het dit jaar nog geregeld dat ik op _dezelfde_ kaart met 30 EUR weer 1 jaar 40% kreeg. Gewoon even bellen. Het jaar daarvoor had ik hetzelfde gedaan, maar inderdaad een kleine overlapping. Toen ik de oude abonnementen (3 stuks) op wilde zeggen, was het van goh u had ook even bellen alvorens u het nieuwe abonnement afsloot dat hadden we geen nieuw pasje hoeven te maken.

Hetzelfde trucje kun je ook bij Ziggo en Vodafone enzo regelen. Er is geen enkele reden waarom dat voor jou als bestaande klant niet zou mogen gelden. Natuurlijk willen ze nieuwe klanten binnenharken, maar een huidige klant zit _ook_ voor 1 jaar vast.

Grappig genoeg heb ik dit jaar het geld bij NS er waarschijnlijk niet eens uitgehaald. Want veel gereist tijdens spits, en je hebt ook nog allerlei andere aanbiedingen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:15]

Mijn fout, het is 2 maanden. Dat staat namelijk in de actievoorwaarden. Als ze daar bij jou (of bij wie dan ook) een uitzondering voor maken is dat mooi natuurlijk. Een brutaal mens heeft sowieso de halve wereld.
Zie https://web.archive.org/w...ementen/dal-voordeel.html

Op 13 maart en 26 april zag de pagina er iets anders uit. Toen stond dat van die 2 maanden daar niet. Er wordt wel gelinkt naar een PDF, maar die leest niemand.

Ik heb mijn abonnement als het goed is rond april 'verlengd' (opgezegd en opnieuw aangegaan).

Dus ik denk dat ik geluk had dat ze toen die nieuwe voorwaarden nog niet hadden.

En tja de reden dat ze dat hebben gedaan lijkt me evident.

Aan de andere kant vond ik ook dit: https://forum.ns.nl/abonn...ng-trouwe-gebruiker-11731 en dat is 2 jaar oud.

Dus misschien heb ik geluk gehad, of misschien had ik inderdaad 2 maanden zonder gezeten omdat ik het later heb laten ingaan.

Je kunt trouwens vaak ook bij het Kruidvat oid goedkope treinkaartjes kopen. Als je ver moet, loont dat het.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 10:15]

Het is gewoon geldklopperij!

In Hong Kong gaan ze nu pas de 1e generatie (uit 1997) kaarten vervangen kosteloos.

http://www.scmp.com/news/...us-cards-will-expire-2019

Het Nederlandse systeem is gebaseerd op die van Hong Kong.
Kan iemand mij uitleggen waarom we in NL om de 5 jaar een nieuwe kaart moeten aanschaffen?
Om extra geld in het laatje te brengen, terwijl ze sowieso al behoorlijke winsten maken op deze dienst wat helemaal niet eens mag.
Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet zo vaak met het ov ga, dus voor mij is het elke keer wel 7,50 erbij :-)
En laatst moest mijn vrouw een keer met de bus, dus kijken op de site van Arriva: u kunt pinnen in de bus en het kost 6 euro. Prima. Dus ze komt in de bus, zevt de chauffeur dat het 10 euro kost en dat je alleen kunt pinnen in een ‘tegeltjesbus’. Wat is nou weer een tegeltjesbus? En waarom is het opeens 10 eur geworden? Nee, het ov wordt je echt niet makkelijk gemaakt in NL.
Ik neem aan dat de hele rit 6/10 euro kostte en niet alleen een soort van starttarief waar de rest bij komt. Denk dan dat je bijna goedkoper uit bent met de taxi.
Maar het is echt te gek voor woorden tegenwoordig, is nog weinig OV aan wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 10:15]

Dat zou eens een keer tijd worden, heel vervelend als je voor een ritje van rond de 2 euro minimaal 20+ euro op je kaart moest hebben.
Laat staan de tijd die het je kost als je er achter komt dat je net 20 cent te kort hebt om in te checken :)
Daar hebben ze al een prima oplossing voor: automatisch je ov kaart laten opwaarderen dmv een machtiging. Ik heb dat meteen gedaan toen ik mijn OV kaart kocht, zo kom je nooit met te weinig saldo te staan. Waarom dat niet standaard is snap ik niet, dat handmatige opwaarderen is zo onnodig onhandig in mijn ogen...
Ik vind het geen prettig idee dat dat via automatische incasso gaat, kost mij ook veel tijd om te controleren. Kijk eens naar de "overzichten" die je in mijnns hebt, extreem chaotisch als je met meerdere vervoerders moet reizen.
Klopt inderdaad. Heb eens een voorstel gestuurd om zo aan te passen.
-> geen antwoord
-> nabellen. -> er wordt na gekeken

Daar ik destijds bij UWV zat met soortgelijke issues wist ik dat het met opzet zo gedaan was. Net als bij energie leveranciers. Toch een schande bij een overheidsproduct. Maar ja we weren ondertussen wel dat die er niet zitten voor ons, echter eigen belangen.

Tijd voor een naming en schaming site?
Ook deze rekening wordt geïnt met een automatische incasso. Ik zie het grote verschil niet eigenlijk.
Meerdere afschrijvingen per maand die niet gerelateerd zijn aan een specifieke reis, of 1 keer per maand een afschrijving waar je een specificatie van krijgt.
Verschil lijkt mij evident.

In het eerste geval moet je al je ovchipkaart transacties opvragen, reizen en saldo opwaarderingen optellen en vergelijken met je huidige saldo en dan nog kijken of de Saldo opwaarderingen overeenkomen met de afschrijvingen van je bankrekening.

Hoe kun je dat verschil niet zien?
Waarom zou dat geen prettig idee zijn? Tegenwoordig gaat toch bijna alles waar je een vast abonnement op hebt via automatische incasso? Ik zie daar niet echt een probleem in...
Een vast abbonement met een standaard tarief. Bij de NS weet je het niet en als je veel reist dan moet je alles gaan controleren. Als je dan voor een simpele enkel reis van Enschede naar Ede 4 verschillende transacties door elkaar ziet staan en dit bij een paar keer per maand raak je de weg kwijt en moet je er maar op vertrouwen dat alles goed gaat bij de NS... Want dat doet het altijd :)
Omdat dat iets anders is. Deze kaart is vooral geschikt voor mensen die weinig gebruik maken van an het ov. Die willen niet standaard geld hebben staan op een pas die ze vrijwel nooit gebruiken. Bovendien is het ook een raar systeem om te reizen op saldo in deze tijd van instant payments. Waarschijnlijk een overblijfsel van de strippenkaart (maar daar had je tenmiste nog voordeel van).

Stel je voor dat je je pinpas moest opwaarderen voor minimaal 30 euro om een ijsje te kopen en dat als je een tv wil kopen je eerst je bankkaart moet opwaarderen voor 800 euro.
Werkt nog steeds niet als je geen persoonlijke OV kaart hebt (zoals ik).
Ook andere kortingen zijn verdwenen, als je je niet wilt registreren...
In het artikel staat dat het tien euro kost. Weet iemand of een bestaande OV-chipkaart ook aangepast kan worden? Vind het een beetje belachelijk om nog een kaart, met een productiekosten van nog geen halve euro, te kopen.
Nu vind ik het wel iets meer verkoopbaar dat je voor deze dienst eenmalig moet betalen. Let wel: je betaald voor de dienst, niet voor de kaart die erbij hoort. De oorspronkelijke OV-kaart hadden ze nooit noemenswaardig geld voor mogen vragen. Ter voorkoming dat mensen continu een nieuwe kaart bestellen omdat ze niks kosten hadden ze bijvoorbeeld een systeem kunnen maken dat je voor een nieuwe kaart 10 euro betaald en je daarbij dan meteen 7,50 reistegoed op de kaart hebt oid.
Omdat het weer een ov-chipkaart is, is het helaas niet echt eenmalig. Die kaarten zijn namelijk minder dan vijf jaar geldig, dan moet je weer een nieuwe kopen. :P
Ah ja... Niet eenmalig. Je betaald elke vijf jaar voor de dienst die het mogelijk maakt om gedurende vijf jaar achteraf te betalen. Vind ik nog steeds enigszins acceptabel qua prijs. In tegenstelling tot de huidige OV-chipkaart... Daar betaal je 7,50 voor slechts de mogelijkheid om te mogen betalen voor je reizen. Vertaald naar de 'oude wereld': Alsof je eerst een blanco buskaart moet kopen waar je dan tegen betaling de feitelijke buskaart op mag laten drukken...
Het is niet alleen de kaart natuurlijk waar je voor betaald. Je zal je ook moeten registreren etc. en die gegevens moeten verwerkt worden, alsmede de facturatie die moet worden gedaan. Dat kost ook geld.
Ach, mijn chauffeurspas van de Kiwa die vergelijkbaar is, kost €119 elke 5 jaar.
Klinkt als een NS Business Card.
De werkgever krijgt maandelijks een factuur met de reizen.
Klinkt als een NS Business Card.
De werkgever krijgt maandelijks een factuur met de reizen.
Sterker nog, de NS Business kaart is gratis, ik heb er 1 voor mezelf, 1 voor mijn vrouw en 1 voor mijn moeder, allemaal gratis, allemaal zonder saldo, allemaal een factuur achteraf.
Ik begrijp niet dat particulieren toch weer extra kosten krijgen.

Plus, er is voor de Business kaart nu een nieuwe dienst die automatisch correcties uitvoert bij vergeten uit te checken.
Eigenlijk zou dat voorkomen moeten worden door overal de gang door de poortjes af te dwingen, maar dat is weer een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 23 juli 2024 10:15]

Eigenlijk zou dat voorkomen moeten worden door overal de gang door de poortjes af te dwingen, maar dat is weer een andere discussie.
De sluiting van die poortjes gaat op een slakkentempo omdat het gewoon geld opleverd als mensen vergeten uit te checken daar er altijd een percentage is die niet hun geld gaan terugvragen.
Op stations als HS (Den Haag) hebben die poortjes nog heel lang geen inhoudelijke functie gehad (of zelfs nogsteeds niet) terwijl er daar feitelijk geen enkele logistiek argument bestaat (zoals doorgangen) om die poortjes open te houden.
Als reiziger is het ruk want je kan er bij het uitlopen soms wel en soms niet van uit gaan dat je correct hebt uitgecheckt omdat je bij het ene station door poortjes moet en het andere station gewoon kan uitlopen omdat de poortjes allemaal open zijn.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 23 juli 2024 10:15]

Die tien euro is wel te overzien. Maar wat ik niet snap is dat er weer een nieuwe ov-chipkaart voor gegeven moet worden. Waarom kan de huidige niet gewoon omgezet worden. Inmiddels heb ik de afgelopen twee jaar al 7 van die 'persoonlijke' kaarten versleten omdat bedrijven steeds een 'NS Business' geven en die moet je weer inleveren terwijl dit ook een persoonlijke ov chipkaart is.

Wel positief over deze ontwikkeling. Er wordt nu wel elke keer automatisch saldo afgeschreven van rekening en dat is dan ook niet meer nodig. Wat fijn is!
Als je automatisch opwaarderen aan hebt met incassomachtiging, is het sowieso van de zotte dat er elke keer geld op de kaart wordt gezet.
Ik klink misschien wat cynisch nu maar: toen de ov-kaart kwam, was er nog leuke rente. Dus vindt Translink het leuk om veel ongebruikte tegoeden te hebben. Nu rekenen banken wellicht negatieve rente aan bedrijven, dus willen ze van dat geld af en is het voor hen voordeliger om achteraf te incasseren.
Hahaha, zoiets bestaat al :D

Ik dacht dat ik met mijn Traject Vrij-abonnement in een straal van het beginstation en eindstation van het traject overal kon reizen, want als ik uitcheckte stond er enkel keurig "Uitgecheckt - Traject Vrij".

Tot dat ik in mijn facturen zag dat er achteraf voor de reizen waar ik bij stations uitcheckte die niet de begin of eindbestemming zijn van het traject (maar dus wel onderdeel van het traject kunnen zijn, want bij het bestellen van de abonnement was er geen keuze van een vast traject) nog een bedrag extra wordt gefactureerd. En dat wordt met dezelfde Incasso-machtiging van je abonnement betaald. Erg slecht dat die in/uitcheck palen daar niets over reppen, zoals "Uitgecheckt - Traject Vrij met extra kosten". Bedankt NS & TransLinkSystems :(

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 10:15]

Dat is wel heel smerig, traject is traject, of je nu tussendoor uitstapt of niet.. sowieso zijn de traject abonnementen toen ze overgingen op de chipkaart al flink duurder geworden. Poos gebruikt en pas later achter gekomen dat met de prijsverhoging ook automatisch een daluren korting was toegevoegd, dat terwijl ik ook nog los een daluren abonnement had.. na veel mopperen wel m'n geld terug gekregen.
Kortom: ze gaan de mogelijkheden voor de zakelijke reizigers overbrengen naar particulieren. Ik heb speciaal een business card op mijn BV gezet voor deze reden. Ik ben gewoon niet oplettend genoeg om altijd voldoende saldo te hebben en met mijn geluk heb ik dan uitgerekend haast (altijd dus :) ).
Zodra dit kan, switch ik over. Nu is het een prive ontrekking die ik 1 kr per kwartaal recht trek, straks kan ik dan die paar zakelijke reizen gewoon declareren. Iets zuiverder allemaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.