Groot deel van deelnemende reizigers kan niet met smartphone inchecken in ov

Sinds de invoering van de nieuwe betaalmethode waarmee reizigers in het openbaar vervoer met hun smartphone kunnen betalen, hebben nog maar 4702 mensen dit gedaan. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad in handen heeft.

Het belangrijkste probleem is het aanmelden. Om in te checken met de smartphone moet een app worden gebruikt en moet een 'wallet' worden aangevraagd bij de provider. Om het systeem te activeren, moeten reizigers via dit betaalsysteem een cent overmaken naar Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Volgens technici van Translink zijn hierbij negen verschillende ict-systemen betrokken en is dat mede de oorzaak van veel fouten en van de problemen bij het activatieproces.

Directeur Arco Groothedde van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, noemt de introductie van de nieuwe betaalmethode 'dik balen'. Hij vindt dat de eerste dagen waardeloos zijn geweest. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee zegt: "Als er op zo’n grote schaal nog zoveel fouten in zitten, dan komt het op mij over alsof dit niet professioneel is aangepakt. Er zijn forse tegenvallers bij dit experiment."

Enkele dagen na de invoering van het nieuwe systeem waren er al problemen. Klanten van KPN, Telfort, Simyo en Yes Telecom konden zich niet langer aanmelden om met een smartphone in- en uit te checken in het Nederlandse openbaar vervoer. Bij te veel mensen ging het mis met de aanmeldprocedure. Translink besloot daarop het systeem te sluiten voor KPN-gebruikers; zij konden zich enkel registreren als 'geïnteresseerde'. Op dit moment wordt geprobeerd om klanten die gebruikmaken van het KPN-netwerk weer aan te sluiten op de systemen van Translink.

Mensen met een Vodafone-abonnement hebben minder problemen; zij kunnen zich aanmelden via Vodafone Wallet. Zo'n tien procent van de Vodafone-gebruikers blijkt echter, ondanks aanpassingen die Translink in de app heeft doorgevoerd, nog steeds niet te kunnen reizen door in te checken met hun smartphone.

Eind mei werd het systeem ingevoerd. Dankzij nfc-simkaarten van Vodafone en KPN, en een app voor het gebruik van de dienst, zijn Android-smartphones met nfc geschikt om in en uit te checken met een smartphone in plaats van een ov-chipkaart. Klanten van KPN, Simyo, Telfort en Yes Telecom kunnen gebruikmaken van de OV-Chip Mobiel-app, waarin ze hun huidige ov-chipkaart kunnen koppelen aan de telefoon. Klanten van Vodafone gebruiken de al bestaande Vodafone Wallet-app, maar ook zij kunnen zich aanmelden via de site van OV-Chipkaart Mobiel.

De OV-Chip Mobiel-app is volgens de Google Play-store tussen de 10.000 en 50.000 keer gedownload. De app krijgt in de store overwegend negatieve reacties; van de 471 recensies hebben 335 gebruikers de app één van de vijf sterren gegeven.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-07-2017 • 10:35

277

Reacties (277)

277
259
157
16
1
79
Wijzig sortering
Om in te checken met de smartphone moet een app worden gebruikt en moet een 'wallet' worden aangevraagd bij de provider.
Voor zo'n wallet moet vaak extra worden betaald. Op de website van Vodafone staat de volgende opmerking :
Aan het gebruik van betaal- en of reisproducten kunnen wel kosten en extra dienstvoorwaarden van toepassing zijn. Raadpleeg de productinformatie van onze betaal- en of reispartners.
Ik zou het veel fijner vinden als ik dit meteen aan een bank- of creditcard zou kunnen kopelen. Waarom uberhaupt er voor kiezen om je telefoonprovider als tussenpersoon te hebben? Die zouden apart van mijn telefoonrekening niets op financiele bases voor mij moeten hoeven regelen...
Ik zou ook graag mijn pinpas/creditcard willen gebruiken als OV-chipkaart, iets wat in het buitenland al kan :)
Anoniem: 896479 @Teuntje5521 juli 2017 11:41
Welkom in Nederland, ja jij ook bent van harte welkom. In dit land doen wij de dingen anders, in plaats van beproefde technieken en implementaties uit andere landen toe te passen, zien wij het als plicht het wiel keer op keer opnieuw uit te vinden.
Welkom in de wereld van lobby, Translink, Accenture en Thales zitten tot in de diepe donkere krochten van de achterkamertjes, om constant maar met 'innoverende' producten te komen (mede mogelijk gemaakt door EU subsidie uit innovatie fonds, betaald door ons allemaal) en zo zichzelf in stand te houden. Nog mooier, de overheid is zelf aandeelhouder en bepaald dus zelf haar koers.

Kortom, hoe wordt je genaaid :)

Owja: Bron wiki: "De Nederlandse tak behaalde in 2014 een omzet van circa 440 miljoen euro. Het bedrijf ontvangt jaarlijks onderzoekssubsidies van het rijk."

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 23 juli 2024 04:52]

Och wat is het toch vreselijk gesteld! In 2016 werden 2.5 miljard transacties verwerkt. Stel dat we als reizigers voor alle omzet zorgen... dan betalen we 1,6 eurocent per transactie.
Goedkoper en eenvoudiger dan bankpassen, creditcards, Apple pay, PayPal, etc.!
Och wat is het toch vreselijk gesteld! In 2016 werden 2.5 miljard transacties verwerkt. Stel dat we als reizigers voor alle omzet zorgen... dan betalen we 1,6 eurocent per transactie.
Je bedoelt 16 cent neem ik aan maar het is eerder 18 cent. (440/2500)

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 04:52]

Wanneer komen wij Nederlanders eens in actie tegen niet soort bedrijven! Belachelijk dat er steeds zo word gefaald bij dit soort ICT projecten!
In Nederland is het systeem ook uniek, dus dat vraagt om een unieke oplossing. Nergens anders is al het OV in het hele land te betalen met 1 systeem, anders dan contant geld.
Ik heb die opmerking al meerdere keren voorbij zien komen alsof het hier beter geregeld is in plaats van dat gedrocht van een systeem dat we hebben. De ov-kaarten in het buitenland kan je juist op veel meer plekken gebruiken dan hier. En nog eens veel gebruiksvriendelijker en goedkoper.

Met de EasyCard kon je onder andere betalen voor de trein, metro, bus, taxi, leenfietsen, gondola, dierentuin, bibliotheek, parkeerplaats, blikje drinken uit de automaat en in talloze winkels. Oftewel daar zitten nog veel meer aanbieders op aangesloten. Geloof dat je alleen voor wat toeristische treinen los een kaartje moest halen. Maar in Nederland heb je ook toeristische trams waar je niet kan inchecken. Bij de Easycard heb je geen gekke anonieme/persoonlijke kaart, is goedkoper, er hoeft geen 20 euro extra op te staan (er zit alleen 3 euro borg op de kaart zelf, die je terugkrijgt), opwaarderen kan bij elke automaat met briefgeld etc etc.

De systemen in Japan zijn ook al een paar jaar aan elkaar gekoppeld en werken ook veel beter. Bovendien is een regionaal gebied daar groter dan heel Nederland met tevens meer mensen.

En die systemen zijn vele malen ouder. Hier werken de poortjes nog niet eens.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 23 juli 2024 04:52]

Anoniem: 896479 @Ras21 juli 2017 12:08
1 systeem, verklaar dan eens waarom iedere vervoerder een apart paaltje nodig heeft om in- en uitchecken mogelijk te maken.
Het gaat om betalen met 1 systeem. Reizen met verschillende aanbieders. Nogal logisch dat je ergens anders incheckt als je met een andere vervoerder verder reist. Je betaalt je brood toch ook niet bij de slager?
Anoniem: 896479 @Ras21 juli 2017 12:50
Als de slager brood zou aanbieden, zou dat me moeite besparen.

Zo ook met de OV Chipkaart, dat ding hoort gewoon zo intelligent te zijn dat de kaart doorheeft zodra ik op een andere vervoerder over stap. Bepaalde vervoerders voorzien in een bepaald traject, maar nog steeds moet je uitchecken bij paal A en inchecken bij paal B.

Het is alsof de slager een andere kassa heeft om het brood verkoop mee bij te houden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 896479 op 23 juli 2024 04:52]

Dit zou een systeem resulteren dat potentieel te dure/te goedkope kaartjes uitgeeft en niet de juiste vervoerder betaald. Er zijn meerdere vervoerders per traject, meerdere methoden en je kan prima even een uitstapje maken en verder gaan zonder dat het systeem dit weet of door heeft. Wat jij voorstelt is zodanig meer complex dan het al behoorlijk complexe systeem dat er nu al is, dat ik het niet aannemelijk vind dat dit voorlopig gebouwd kan worden. Al er een vervoerder was wellicht, maar met het huidige systeem nee.

"Dat ding hoort zo intelligent te zijn" is in mijn ogen een totale misvatting van de complexiteit van het vervoer en de vervoerders en de benodige onderdelen (kennis/onderzoek/productie) die nog nodig zijn om het te procuderen.

edit: woorden duidelijk maken

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 04:52]

Bij het overstappen van trein op bus snap ik het enigszins, bij het overstappen op een andere treinvervoerder totaal niet. Vroegah kocht je ook gewoon een kaartje van pakweg Cuijk naar Lochem. Dat was 1 kaartje en de vervoerders vechten onderling wel uit hoe dat verrekend wordt, daar ga je de reiziger niet mee lastig vallen.

Momenteel check je in bij Arriva in Cuijk en weer uit in Nijmegen. Daar check je weer in bij NS om in Zutphen weer uit te checken. In Zutphen weer bij Syntus om zo in Lochem te geraken. Waarom kan dit niet in het systeem verrekend worden, voor de reiziger is trein toch trein? Het is niet dat je een keuze hebt welke vervoerder er op een traject rijdt.

Ter illustratie:

http://www.fransmensonides.nl/foto12/3lezers.jpg

Leg die flauwekul maar eens uit aan een toerist. Erger nog, denk aan de visueel beperkte medemens, die is al lang blij dat hij/zij met een trein overal kan komen. Voor die dit heeft uitgezocht is de trein al weg. Dus ja, dat ding hoort weldegelijk zo intelligent te zijn, dat was het treinkaartje ook :)
Ik gebruik welgeteld misschien twee keer per jaar omdat ik niet in Nederland woon. Denk je dat ik als Nederlands sprekene dit nog begrijp? Daarnaast denk je dat ik als bijna nooit gebruiker zo'n OV kaart heb sterker nog weet hoe ik het moet aanvragen zonder vast adres binnen NL? Het is toch schandalig hoe een publiek systeem zo wordt verkracht dat het enkel bruikbaar is voor frequente gebruikers en zoals je zelf aangeeft voor toeristen ondoenbaar is?
Als ex-ns'ser kan ik beamen dat er weliswaar verschillende vervoerders zijn maar dat er nooit meerdere vervoerders op hetzelfde traject rijden. Iedere vervoerder heeft zijn "eigen" baanvakken. Daarom is er nooit echte concurrentie op het spoor geweest. Men kan immers niet kiezen met welke vervoerder men op een bepaald baanvak wenst te reizen. Het is dus een peuleschil voor een computer om aan de hand van een incheck- en een uitcheckpunt te bepalen hoe de reis per vervoerder is gemaakt. Bovendien lopen er al wel 20 jaar speciale teams in de treinen om vervoerbewijzen te registreren. Dit is ook bedoeld als registratie om uit te maken hoe de opbrengst wordt verdeeld. Toen de privatisering van het spoorvervoer begon was de motivatie van de politiek dat het allemaal veel beter en goedkoper zou worden voor de reiziger. Wij als personeel hebben daar toen al hartelijk om gelachen. Het is alleen maar ingewikkelder en duurder geworden. Niet voor niets gaan er nu stemmen op om de scheiding van vervoerder(s) en spoor (Prorail) terug te draaien. Dat kan helemaal niet meer en dat gaat ook niet gebeuren.
Je verhaal klopt niet meer: tegenwoordig is er wel sprake van meerdere vervoerders op één baanvak, zie de sprinterdiensten in Limburg (Maastricht-Roermond en Heerlen-Std)
Mee eens. Je kunt alleen wel op verschillende manieren van A naar B (dus ook via andere vervoerders) en dan kun je wel aanzienlijke verschillen krijgen.
Anoniem: 627590 @Andros22 juli 2017 08:13
Ik heb ook vreselijk de pest aan dat uit- en inchecken bij overstappen. Met 3 minuten overstaptijd sta je met dertig man rond die palen te hopen dat je de volgende trein nog gaat halen. Deze treinen hoeven ook niet op elkaar te wachten (verschillende vervoerders), je bent dus overgeleverd aan de goodwill van de ander vervoerder. Overigens meen ik me te herinneren dat er vóor de invoering van de OV-chipkaart door de politiek duidelijk is gezegd dat de reiziger niet de dupe mag worden en dat verschillende palen tijdelijk mogen, maar dat er binnen korte tijd (?) een oplossing moet worden bedacht met 1 paal voor alle vervoerders.
In Arnhem heb je 3 spoorvervoerders. Er is wel duidelijk voordeel om te reizen met Arriva of Breng want bij NS betaal je voor traject Arnhem Velperpoort-Arnhem CS 2,30 euro en bij de concurrent 1,08 euro, oftewel meer dan het dubbele voor een traject van 1,5 km. Bovendien delen Arriva en Breng een paal, dus blijkbaar kunnen twee vervoerders wel gebruik maken van dezelfde paal.
En wat duidelijkheid betreft voor toeristen (maar ook voor Nederlanders). Weet jij bij welke vervoerder je moet inchecken? Op de infoborden staat bij NS alleen het logo, dat moet je als toerist maar net weten. En soms zit er maar 5 minuten tussen de aanrijdtijden. Als de vorige trein te laat is, staat op de borden de verkeerde vervoerder aangegeven en heb je je verkeerd aangemeld. Dit zie je pas als de trein komt aanrijden (als je dat al ziet) en dan moet iedereen nog eens en masse uitchecken en inchecken bij de andere vervoerder.
Ja, de OV-chipkaart heeft reizen een stuk simpeler en relaxter gemaakt.

Overigens, zou een paal met een overstapknop niet een optie zijn? Dus 1 paal voor alle spoorvervoerders, ik scan mijn kaart en druk op de knop om aan te geven dat ik tijdens mijn reis van vervoerder ga wisselen. Het systeem kan dan bepalen op welk moment dat precies gebeurt aan de hand van begin- en eindstation.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 627590 op 23 juli 2024 04:52]

Dat toeristen probleem zie je vaak terug in de Amsterdamse o.v,

Op bijvoorbeeld Adam CS kun je een GVB 24,48,96 uurs kaart kopen, toeristen kopen die dan met het oog op besparing maar dan heb je altijd wel een groepje die dan bij Connexion instapt en moet bijbetalen. En het zelfde liedje met de bussen van EBS die naar de (deels) toeristische zaanstreek gaat.

En de gewone reiziger benadeel je hier ook (financieel)mee, ben je afhankelijk van het o.v en moet je dagelijks met 2 of meer vervoerders dan moet je ook voor ieder een apart (kortings)abonnement afnemen wil je niet de volle mep betalen.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 23 juli 2024 04:52]

Dit zou een systeem resulteren dat potentieel te dure/te goedkope kaartjes uitgeeft en niet de juiste vervoerder betaald. Er zijn meerdere vervoerders per traject, meerdere methoden en je kan prima even een uitstapje maken en verder gaan zonder dat het systeem dit weet of door heeft. Wat jij voorstelt is zodanig meer complex dan het al behoorlijk complexe systeem dat er nu al is, dat ik het niet aannemelijk vind dat dit voorlopig gebouwd kan worden. Al er een vervoerder was wellicht, maar met het huidige systeem nee.
Voordat we de OV-Chipkaart hadden, was dit echter de manier waarop e.e.a. gebeurde.
- Reizigers konden een omweg (moeten) maken. Dus meer reizen dan waar voor betaald was.
- Geld werd via een verdeelsleutel verdeeld onder de vervoerders.
Als dat toen wel kon, zonder een vervoerder failliet te laten gaan, waarom zou het dan nu niet meer kunnen?
Dan kunnen we maar beter terug gaan naar het papieren kaartje.
Maar hoe moet zo'n kaart zonder in- en uit te checken weten dat je overstapt op een andere vervoerder? Er zijn meerdere manieren om van A naar B te gaan met het OV. Als je alleen op begin en eind in- en uitcheckt, weet het systeem niet of je misschien wel alleen de trein van NS hebt gebruikt of een stukje trein van NS en een stukje bus van U-OV (ik noem maar wat).

Ik ben het eens hoor, dat het soms nogal omslachtig is dat in- en uitchecken tijdens de reis ;)

[Reactie gewijzigd door landcross op 23 juli 2024 04:52]

Eeh, statistiek?
Aan de hand van meetdata van conducteurs is toch direct duidelijk hoeveel mensen een bepaald traject kiezen?
Maar hoe moet zo'n kaart zonder in- en uit te checken weten dat je overstapt op een andere vervoerder?
Misschien zoals dat vroeger ook gedaan werd: De kortste route berekenen tussen instap-punt en uitstap-punt. Als een reiziger een keer moet omrijden is dat op kosten van de vervoerder(s).
Dan heb je nog maar een enkele paal per halte nodig, ipv een paal per vervoerder. En hoef je als klant maar 1 keer in te checken en 1 keer uit te checken. Voorkomt ook een groot deel van de fouten die er nu nog door reizigers gemaakt worden. (bv incheck bij verkeerde paaltje, vergeten uit te checken tussendoor, etc.).

De hele methodiek van de OV-chipkaart toont aan dat niet de reiziger maar de vervoerder centraal staat.
Maar hoe moet zo'n kaart zonder in- en uit te checken weten dat je overstapt op een andere vervoerder?
Met een automatische scan bij de ingang.
Maar dat is niet mogelijk. NFC leest al niet meer op 15 centimeter.
Wie heeft het over NFC?
Vroeger had je een strippenkaart met zones en telde je de zones af plus 1 erbij en dat werkte heel gemakkelijk, waarvoor niet een digitale variant maken ...
Alsjeblieft niet, net nu ze van die zone onzin af zijn. Nu betaal je per km. Stel dat je van halte A naar halte B gaat, dit is maar drie haltes verder maar toevallig ligt halte B net in een andere zone. Dan betaal je dubbel terwijl je minder betaalt voor een rit binnen de vertrekzone die een stuk verder kan zijn. Het huidige systeem is veel eerlijker, de uiteindelijke prijs (verhogingen) zijn een andere discussie.
Dat is met huidige methode blijkbaar lastig, omdat het niet altijd duidelijk is op welk station je de overstap maakt. Ze zien alleen begin en eindpunt, maar om goed per vervoerder af te kunnen rekenen, moet ook de overstap plek bekend zijn. Vaak zit er echter een stuk overlap in de trajecten van de verschillende vervoerders, of nog erger, kan je op 1 traject 2 vervoerders kiezen. Rondom Maastricht bijvoorbeeld, had ik op hetzelfde traject de keuze uit NS of Arriva, als ik het goed heb. Hoe willen ze dan bepalen welke ik heb gekozen, als ik bij 1 type poort in en uitcheck?

Ik begreep wel dat ze ermee bezig zijn dit mogelijk te maken, weet iemand hoe dat dan in z'n werk zal gaan?

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 23 juli 2024 04:52]

Dan nog zou het voldoende moeten zijn op per overstap maar 1 keer in te checken en niet uit en in te checken.
En ook bij 1 generiek OV apparaat.
Dit is echt onzinnig:
https://slimovidee.nl/media/idea/photo_1/ov-idee.jpg
Dat is inderdaad een goede.. zie het als een supermarkt waar je bij elke afdeling opnieuw moet betalen in plaats van op het einde alles gezamenlijk af te rekenen.
Dat is inderdaad een goede.. zie het als een supermarkt waar je bij elke afdeling opnieuw moet betalen in plaats van op het einde alles gezamenlijk af te rekenen.
In de supermarkt moet je elk product apart langs het scanapparaat halen (of laten halen).
Dat klopt, maar wel langs dezelfde scanner. En niet een scanner bij het brood, vlees, koeling, etc en overal apart afrekenen.
Zelfs tussen 2 aanbieders (Ah en gall&gall) hoef ik maar 1x langs de scanner.
Het enige waar je voor zou kunnen pleiten, en wat nog enigzins haalbaar zou kunnen zijn, is het niet hoeven uitchecken als je bij een andere vervoerder incheckt. Het inchecken bij de andere vervoerder zou automatisch kunnen betekenen dat je bij de ander uitcheckt. Dit heeft wel een aantal complicaties zoals:
- waar heb je dan uitgecheckt? (je zou tussendoor een stuk kunnen hebben gelopen, gelift, etc)
- Mensen gaan vaker vergeten om uit te checken omdat het niet altijd hoeft.
- Het is niet duidelijk voor iedereen wanneer ze wel of niet moeten uitchecken (niet iedereen is zo snugger zoals jij).

Afijn, bovenstaande geeft al aan dat een relatief logische verbetering behoorlijk wat inconsisties met zich mee brengt en dus (teveel?) problemen kan veroorzaken. Laat staan de veranderingen die hier verder gesuggereerd worden. Er zijn altijd verbeteringen mogelijk, maar we mogen ook best wel blij zijn met het systeem van de OV-chipkaart zoals deze nu al is.
Van a naar b kan vaak maar op een paar manieren. Die zijn vaak weer afhankelijk van reisduur. Dus het is best wel te berekenen welke route, welke aanbieders en welke prijs.
Edit: Delete dit. Ik faalde een beetje |:(

[Reactie gewijzigd door landcross op 23 juli 2024 04:52]

Het gaat om betalen met 1 systeem. Reizen met verschillende aanbieders. Nogal logisch dat je ergens anders incheckt als je met een andere vervoerder verder reist. Je betaalt je brood toch ook niet bij de slager?
Ik betaal mijn brood en mijn worst bij de kassa van de supermarkt. Die heeft 1 systeem.
Je hoeft daar niet afzonderlijk eerst je brood en dan je worst af te rekenen.
Het afrekenen doe je voor je OV-chip ook gewoon op 1 plek: TLS. In de supermarkt moeten al je producten ook apart gescant worden. Idem met de OV-chipkaart.

Als je graag wil dat je 1 paaltje hebt om te scannen, dan moet je je eens afvragen hoe je duidelijk gaat maken welk product je wil hebben. Ik heb in iedergeval de voorkeur voor meerdere paaltjes, dan 1 paaltje waarin ik met een menu moet gaan klooien om aan te geven wat ik wil.
Ik zou eens kijken naar het metrosysteem in London. Verschillende vervoerders, 1 keer inchecken met de oystercard en 1 keer uitchecken op bestemming, de rest wordt achter de schermen geregeld. Of in Tokyo, hetzelfde.
Dat is verschrikkelijk simpel: Iedere vervoerder staat het vrij om zijn eigen implementatie van het systeem toe te passen. De ene provider zal kiezen voor snel en betrouwbaar, waar een andere voor goedkoper kiest. Dat is ook een bij-effect van de vrije marktwerking, er worden simpelweg offertes aangevraagd bij bedrijven die die paaltjes maken, en daar wordt uit gekozen. Daarbij, wat maakt het uit? Zolang het werkt..
Heb je daar een bron voor? Lijkt me wel bijzonder, mocht dat daadwerkelijk zo zijn.
Niet de beste bron, volgens mij had ik het eerder al eens ergens anders gelezen, maar dit vind ik nu het snelst (eerste alinea): https://www.translink.nl/nl-NL/Over-ons/Financiering
Hoewel het klopt dat in veel landen er bijv per grote plaats aparte chips zijn, werken die volgens mij nagenoeg hetzelfde. De meeste van de ov kaarten uit diverse landen die ik heb, worden door de OV poortjes hier ook herkend als een gelijke chip. Ik krijg dan de vraag om 1 of meerdere kaarten weg te halen, en opnieuw te scannen.

Ik verwacht niet dat de gebruikte technieken dus veel anders zijn (behalve dat de implementatie hier wel wat te wensen over laat, naar mijn mening.)
Dit is een goed punt. In Londen heb je één aanbieder namelijk TFL. Metro's, bussen, DLR is allemaal van hun. Als je in Nederland reist heb je te maken met soms wel 4 bedrijven. Het is eigenlijk al een wonder dat die OV kaart werkt.
En toch valt het altijd terug op TransLink die de OV kaart beheerd. Als Translink nou eens regelt hoeveel de vervoerder krijgt op basis van incheckpunt en uitcheckpunt zijn de verschillende palen op stations ook overbodig. Voor vervoer met de bus werkt het momenteel goed, inchecken en uitchecken bij de bus die je neemt.
Dit ja. En zo blijven we constant achterlopen. Zoveel landen waar je nu met ongeveer alles kan betalen (contactloze pinpas/creditcard in het OV, contactloos betalen met je telefoon of smartwatch via Android, Samsung of Apple Pay, OV-chipkaart opladen via mobiel, inchecken met mobiel, verzin het maar en het kan) en wij zitten net aan het contactloos betalen met je pinpas en een gare implementatie van een OV-chipkaart. Maar wat een technologieland zijn we toch :')

Ik hoop binnen 5 jaar ook met mijn smartwatch te kunnen betalen in Nederland zoals in zoveel andere landen, maar wellicht ben ik wat optimistisch. Intussen betaalt tegen die tijd de rest van de wereld weer d.m.v. lichaamsgeur op blockchain of iets dergelijks :P
Zoveel landen waar je nu met ongeveer alles kan betalen
Noem mij eens één land dan waar je bij elke ov-vervoerder dit kan doen?
Naar mijn weten bestaat er niet eens één land behalve NL waar je overal met hetzelfde systeem kan betalen. Laat staan overal met de systemen die jij allemaal noemt.
Ik begrijp je punt, maar moet toch reageren op je vraag:
Zwitserland.

Hier (ik woon in Basel) heb ik een app (in mijn geval met mijn cc gegevens direct erin) waarmee ik simpelweg zeg van waar tot waar ik wil reizen. De app genereert een "ticket" (QR-code) en dat is het.
Geen inchecken of uitchecken.

En nog beter; het maakt niet uit als ik van een bushalte naar een tramhalte in een andere stad via de trein wil reizen. Werkt allemaal op die ene QR-code in de app. Dit zijn bijna altijd verschillende bedrijven (zijn zelfs 2 verschillende trambedrijven alleen al hier in de stad), maar hebben dit allemaal gezamenlijk geregeld.

Elke keer als ik weer in NL ben erger ik me groen en geel aan dat gek*t met die OV-chipkaart...
En dat werkt voor alle aanbieders in alle steden en dorpjes in heel Zwitserland? En ook belangrijk wat gebeurt er als je telefoon leeg gaat tijdens je reis, hoe kan een controleur dan weten of je betaald hebt?
Dat werkt inderdaad overal (waar ik in de afgelopen 10 jaar met het OV geweest ben tenminste) waar je naartoe gaat, voor de bus, tram en trein (en nog bepaalde gondels).
Wat er precies gebeurt als je telefoon leeg is tijdens de reis is een hele goeie vraag. Ik heb dit zelf nog nooit gehad of gezien.
Op zijn minst ontvang je altijd een mailtje met de bevestiging dus zou je dit op een andere telefoon op moeten kunnen vragen, maar verder eigenlijk geen idee hoe ze dat dan aan zouden willen pakken.
Interessant, maar kun je hiermee niet makkelijk zwartrijden? Zodra je de conducteur aan ziet komen koop je even snel een ticket voor de rest van de reis?
Nee, het werkt namelijk als volgt:
Stel, je wilt van A naar B (methode van vervoer is niet belangrijk).
De app laat je dan de vertrektijden zien vanaf punt A.
Je kunt daar alleen die vertrektijden kiezen (en daarmee het begin van de geldigheid van je kaartje) die tot 2 minuten in het verleden liggen (dit omdat een bus/tram/trein natuurlijk niet exact op een bepaald tijdstip bij een halte is en vertrekt).
In het verleden een kaartje kopen kan dus niet (nou ja, niet meer dan ongeveer 2 minuten).

Een trein/tram/bus missen gebeurt daarnaast natuurlijk wel eens. Daarom is het zo dat je een tijd kiest en je vanaf dat tijdstip min of meer een uur hebt om aan je reis te beginnen. Dus zelfs al mis je x-aantal aansluitingen, dan maakt het nog steeds niet uit. Om die reden kies je in de app meestal de vroegste verbinding die je eventueel zou kunnen nemen.

En zelfs in het geval de routeplanner in de app niet goed werkt (wil bij extra nachttreinen wel eens het geval zijn vanwege events - die vind je soms niet) koop je gewoon een ticket dat het dichtst bij ligt qua tijd (zelfs al is dat een uur later) en kom je er met de conducteur wel uit - betaald heb je in ieder geval.

Ik heb tot nu toe nog geen slechte ervaringen gehad met dit systeem (alhoewel dit natuurlijk vast niet betekent dat het voor iedereen perfect is).
België :)

http://www.mobib.be/mobib-kaart_NL.htm

Werkt prima voor MIVB en TEC. Bij de NMBS enkel nog voor abonnementen. De Lijn sluit als laatste aan, zij hebben er voor gekozen om eerst het 65+ abonnement via Mobib te laten lopen. De rest komt later nog. In België hebben ze gezien hoe de introductie van de OV chipkaart in Nederland enorme problemen heeft veroorzaakt. Hier volgt de invoering van zo'n kaart rustig en testen ze de boel. Nog veel leuker, ik kan aan het loket een treinabonnement nemen, dat ding wordt ter plekke gemaakt en ik neem hem zo mee. Niks inchecken, conducteur leest dat ding uit en klaar. Wat nou drie weken wachten op zo'n pasje per post :P
Hong Kong; elke vorm van OV (en praktisch elke winkel) maakt daar gebruik van de Octopus Card, telefoon, smartwatch etc.
Ik kan anders al een langere tijd contactloos betalen met mijn OP3. Verdiep je eerst eens in de mogelijkheden die wij al hebben ;)

Het werkt alleen niet zo fijn. Je moet je toestel stil houden en de NFC chip moet op een bepaald punt contact maken. Het is even wennen.
Dat weet ik, maar dat is weer afhankelijk van welke provider je gebruikt (speciale SIM nodig), niet alle toestellen worden ondersteund door elke bank, etc. Weer wordt alles zelf uitgevonden, terwijl er al lang betaalproviders zijn die alles al hebben (Android Pay, Apple Pay, etc) :)
Omdat Android en Apple Pay ook hiervoor geld vragen.
Er is maar 1 fout gemaakt en dat is de verkeerde, veel te onstabiele chip te gebuiken, voor de rest zijn we hier verder dan vele andere landen, voor zover dat al toegepast wordt want geloof niet dat er veel landen zijn waar dit op deze schaal gebruikt wordt (als het al bestaat)..
Dus hoezo beproefde technieken. In principe staat dit systeem als een huis, bovendien welke andere technieken? Niet dus...
Ah ja, want Nederland is zoveel groter dan de UK met hun Oyster card en andere landen met hun eigen interpretatie, die wonderbaarlijk perfect blijken te werken.

Hoewel Japan kleiner is dan Nederland qua omvang, hebben zij een betere implementatie neergezet dan wij en TLS loopt nog steeds te kloten om het goed te krijgen, dat terwijl ze woekerwinsten maken over onze ruggen.

Nee, beweer maar dat wij het beste systeem hebben.
UK? Niet overdrijven hoor, Londen en de regio daaromheen, verder heeft elke vervoerder in de UK (en dat zijn er veel) elk zijn eigen pas.
Yep je kunt de Oyster niet gebruiken voor een treinreis naar Birmingham. Trouwens ze hebben daar nog kaartjes en je moet van te voren reserveren.

Het probleem is in Nederland dat meerdere vervoerders aansluiten op 1 betalingssysteem gewoon niet werkt.
Begrijp ik nu goed dat Nederland het wiel opnieuw wil uitvinden, terwijl de rest van de wereld al 1 geweldig systeen heeft?
Voor zover ik weet is het daarbij niet mogelijk om op de pas een abbonnement te zetten (er zijn tal van manieren om dat wel te doen, maar niet offline op de pas), iets dat wel zou moeten in het nederlandse systeem (volgens de oorspronkelijke eisen) en ik vermoed dat het daarom niet overwogen is.
Ja inderdaad, maar voor incidentele reizen (voor mij) met bus en trein zou het geweldig zijn, nu moet je:

Trein: Naar automaat > Kaartje kopen > in- uitchecken
Bus: Ov-chipkaart kopen (7,50) > opladen > in- uitchecken

Ik heb nog een anonieme kaart maar die loopt af binnen een jaar en dan moet je weer een nieuwe kopen..., die van de bank krijg je gratis :)

Edit voor zacht:
Ik betaal per kwartaal voor de service van de bank en de daarbij bijbehorende rekeningen, daarbij krijg je om de 2/4 jaar een nieuw "gratis" bankpasje ;)

[Reactie gewijzigd door Teuntje55 op 23 juli 2024 04:52]

Voor de incidentele reizen met de trein is het nu wel mogelijk om een kaartje te kopen vanuit de app. In de app kan je dan de QR-code hiervan tonen en daarmee kan je dan in- en uitchecken. Geen oplossing voor in de bus, maar het is iets.
Note: die tickets (evenals e-tickets met een QR-code) zijn niet in te checken, die QR-code is enkel bedoeld om op stations de (gesloten) poortjes te passeren ;)
Gratis pas van de bank? Welke bank is dat? Ik betaal namelijk jaarlijks voor mijn pasje en andere zaken.
jaarlijks? elke 3 maanden wordt het afgeschreven...
Dat bankpasje zit bij de servicekosten inbegrepen. En als je meer dan 2 vervangende pasjes per jaar aanvraagt moet je ook nog extra betalen.
Bunq biedt gratis rekeningen aan, via acties heb je soms ook een gratis bankpas. Buiten Nederland zijn er zat gratis banken waar gratis pasjes verstrekt worden zoals hier bij de zuiderburen. Bankkosten? Nergens voor nodig.
Bunq biedt gratis rekeningen aan
Van de bunq-site: "Je bunq-account is helemaal gratis. De pinpas is optioneel en kost €1,- per maand."

5 jaar lang 12 euro is 60 euro, en dat is 'iets' meer dan 7.50 euro.
Oh, je betaalt ook nog eens apart voor iedere transactie?

[Reactie gewijzigd door burne op 23 juli 2024 04:52]

Dat kan natuurlijk niet. Want dan elimineer je alle tussenpersonen die er nu ook aan verdienen. |:(
*sarcasme mode*
Dat kan in het ''buiten'' binnenland: in Frieslân. :Y) Bij Arriva kan je met je debit kaart in checken bij bussen die binnen de provincie reizen, dus het kan weer niet op Qliners o.a naar Noord-Hollland.
Maar dan hoef je geen OV chip a 7.50 per stuk aan te schaffen (duurder als je studenten ov automagisch gekoppeld wilt hebben, uit mijn hoofd 11 euro) en kan de NS geen rente vangen over de miljoenen malen 20 euros die alle nederlanders op die kaarten moeten laden!

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 04:52]

TLS beheert de float. Het geld wat je op de pas zet gaat naar TLS, en die betaald vervoerders op basis van reizen. Alles wat op de kaart blijft staan, daar trekt TLS rente over.

NS (en andere vervoerders) verdienen er direct geen cent aan (indirect wel omdat zij de aandeelhouders van TLS zijn).
NS heeft 68,75% aandeel in tls. Zij zijn dus direct eigenaar. De tls helpdesk zit in een NS gebouw. Het zijn enkel op papier aparte bvs, en andere vervoerders hebben maar een paar procent aandeel.

Dat vind ik direct genoeg.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 04:52]

Dat is toch precies wat ik zeg? :O

Niet direct, maar via TLS. Alleen jij schets dat het gelijk naar NS gaat (voor 100%) en dat is simpelweg niet waar.

Helpdesk kan gedeeld zijn, dat gebeurd wel vaker in de wereld. TLS hoofdkantoor zit in Amersfoort, in een heel ander pand dan de hoofdpanden van de NS die in Amsterdam en Utrecht staan. Bij elkaar 1 blijft het één hoop nat, maar niet zoals jij verteld.
Het kan heel makkelijk opgelost worden.

*Je bankpas is je ov (betalingen gaan via een aparte rekening
"denk daar bij aan een extra spaarrekening")
*Opladen bij elke flappen tapper
*Altijd je ov bij je en geen mensen uitsluiten die een kaart moeten kopen
*Europees invoeren

Voor de mensen die privacy gevoelig zijn gewoon anonieme chipcard behouden

Hoe simpel kan het zijn.

[Reactie gewijzigd door PatRamon op 23 juli 2024 04:52]

Dan loopt de NS veel inkomsten mis. 7.50 per OV chip en heul veul rente over miljoenen keren minimaal 20 euro tegoed.
Ja dat vind ik dus ook vaag en op het oog enorm omslachtig. De OV kaart heeft ook puur een chip die je identificeert zodra je hem voor het poortje houdt.

Volgens mij is het enige wat moet werken dat de 'config' van die chip (jouw ID en gegevens) overgezet kan worden naar de NFC chip van je mobiel (met uiteraard degelijke security). Het boeit dat poortje geen zak of een mobiel of een plastic kaart voor gehouden wordt en dan werkt het.
Geen reden om een moeilijk houtje-touwtje systeem te bouwen waar de provider tussen moet zitten. Mijn OV kaart heeft toch ook geen 4G nodig en werkt perfect.

Maargoed ik ben geen expert. Mss werkt het niet zo, maar het leest alsof men iets heel omslachtigs heeft gebouwd....
Ja dat vind ik dus ook vaag en op het oog enorm omslachtig. De OV kaart heeft ook puur een chip die je identificeert zodra je hem voor het poortje houdt.
Nou, nee. De kaart bevat gegevens over jouw reisproducten, jouw saldo, en over bij welke vervoerder je ingechecked bent (en volgens mij staat er nog een klein beetje reishistorie op, aangezien de kaartautomaten van de NS dat ogenschijnlijk van de kaart kunnen lezen). Het idee hierachter is dat een ov-paal niet realtime jouw check-in hoeft door te geven, maar zelf de beslissing maakt en deze ter validatie op een later moment pas aan een centraal systeem doorgeeft.
'NFC', 'degelijke security' en 'enige', in dezelfde zin :)
Dat moet wel. De app (het nfc gedeelte) is een applet (programma) dat draait op/in de sim kaart van de provider en om daar toegang tot te krijgen moet je of een slot reserveren. Deze kan je bij distributie die er op zetten (zie vodafone creditcard/rabobank), of deze later er op laden zoals bij de ov chip kaart gebeurd.

De provider is de enige met toegang tot de simkaart en is dus noodzakelijk als intermediate. Dit is ook de reden dat het alleen met kpn en vodafine werkt: t-mobile biet dit volgens mij nog niet aan derden aan.

edit:
er zijn HCE (host-card emulation) methoden om dit te doen (zie bijvoorbeeld ING betaal app) maar ik vermoed dat ze dat bij TLS niet wilde (potentieel keys in geheugen e.d.).

mocht iemand exact weten wat ze gebruiken post dat graag, dit is speculatie met enige kennis.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 04:52]

Je telefoonprovider regelt op financieel gebied hier ook niks voor, ze zorgen alleen voor het aanbieden van de OV Chip mobiel app via hun Wallet app (hier worden instellingen ook in gekoppeld)

Betalen doe je rechtstreeks aan Translink, zonder tussenkomst van provider
Met sms betalen vind ik wel handig. Ik stuur een sms en krijg een sms terug wat mn kaartje is voor een uur, niks registreren oid gewoon sms sturen. Super handig vooral als je niet vaak met de tram en metro gaat.
Vodafone Wallet kost in dit geval niks extra, de kosten die (kunnen) worden gerekend zijn voor de diensten op Wallet die je gebruikt
Nu kost Vodafone Wallet inderdaad niks extra. Dat was een jaar geleden nog wel zo toen ik mijn NFC-SIM van ze kreeg. Ik meen mij vaag te kunnen herinneren dat dit € 12,95 per jaar was. Het zijn geen schokkende bedragen, maar als je er maar 1x per jaar gebruik van maakt is het wel weggegooid geld.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 04:52]

Ik kreeg standaard een NFC sim, maar heb het idee dat dat niet echt werkt met NFC van de telefoon zelf en duo-sim.
.oisyn Moderator Devschuur® @Accretion21 juli 2017 12:40
Even voor de goede orde, een SIM kaart met NFC heeft helemaal geen NFC chip. Het wil zeggen dat het kan interfacen met de NFC infrastructuur op je telefoon. Je telefoon kan gegevens opslaan op de SIM kaart, en daardoor werkt het ook als je toestel uit staat (in het generiek geval dan, geen idee of dat ook voor deze specifieke toepassing geldt)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:52]

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit gebruik heb gemaakt van NFC op mijn toestel. Die functie heb ik dan ook uitgeschakeld.
Bij mij staat die standaard uit idd, maar leek me handig voor als ik even geen bankpas bij heb.

Het is geen groot gemis, maar ik snap niet hoe 2x NFC sim + 1x built-in NFC nu samen zouden moeten kunnen werken.
Dus als student werkt dit al helemaal niet?
Ligt er aan. Volgens mij voor dit doel niet....
Als je pech hebt dan vragen straks drie bedrijven in de betaalketen om geld voor deze "dienst". De OV-bedrijven zelf, de provider voor de mogelijkheid om nfc te gebruiken en de bank voor de koppeling tussen digitale wallet en je eigen betaalrekening. Weet je wel meteen waarom het over zoveel schijven moet...
En die wallet app doet het net als bij de Netflix app niet op een toestel waar lineageOS is geïnstalleerd.

Ik heb dit juist geïnstalleerd om m'n telefoon veiliger te maken. Hij is niet geroot en encryptie is ook actief. Alleen de bootloader is aangepast.

[Reactie gewijzigd door robkorv op 23 juli 2024 04:52]

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Een android telefoon hebben
- Een Vodafone abonnement hebben
- De OV-app geinstalleerd hebben
- De Vodafone app geinstalleerd hebben
- Een simkaart met NFC hebben
- Een OV-chipkaart hebben

En dan vinden ze het gek dat het success 'wat tegen valt'
Niet al die voorwaarden kloppen:
- Een android toestel hebben met de OpenMobile API
Zonder dat laatste stukje voldoen diverse Nexus toestellen hieraan, waar het niet op werkt

- Een Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom abonnement hebben
- De NFC manager app geinstalleerd hebben, indien je een KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom abonnement hebt.
- Translink klanten van KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom toestaat, indien je een KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom abonnement hebt.
- De Vodafone app geinstalleerd hebben, indien je een Vodafone abonnement hebt.

EDIT: Fixed voorwaarde op basis van de reactie

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 23 juli 2024 04:52]

Niet al die voorwaarden kloppen:
- Een Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom abonnement hebben
Waar Translink dan wel eerst KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom klanten moet toestaan
Ik ben wel benieuwd hoe deze app straks omgaat met geroote toestellen.... ik kan me niet voorstellen dat de aanbieders van deze apps zitten te wachten op gehackte NFC chips en -toestellen.
Je vergeet nog dat Vodafone Wallet alleen op toestellen die Vodafone zelf verkoopt geïnstalleerd kan worden. Heb je bijvoorbeeld een toestel van OnePlus, dan heb je pech en kan je dus niet op deze wijze met het OV reizen.
De strippenkaart sloot helemaal geen mensen uit om technische redenen, netzo min deed de abo van toen dat.

Ik zie bij dit hele ov betaal gebeuren. Naast de verschillende mogelijkheden van betalen. Zie ik er ook steeds meer bedrijven er tussen geschroven worden. Welke dit niet gratis zullen doen.

Ik vraag mij echt serieus af, hoeveel er van mijn 1 euro die ik vandaag de dag aan OV zou uitgeven er daadwerkelijk bij de vervoerders te recht komt en of dit ook nog afhankelijk is van de gekozen betaal mogelijkheid.
De gewone OV-chipkaart sluit ook geen mensen uit en als ik naar mijn actieve grootouders (90+) kijk dan is het voor hen veel simpelere geworden. Het kaartje laadt automatisch op dus instappen maar in de bus, overstappen in de trein en vice versa zonder dat ze zich zorgen maken over zonegrenzen, extra voorraadje strippenkaarten, aparte treinkaartjes, 65+ kortingskaarten, etc.
Zij ervaren het als een enorme verbetering!

Dat er nu zo geklooid wordt met varianten hierop is natuurlijk wel belachelijk. Er is duidelijk geen marktwerking want anders was het wel als simpel product aangeboden aan de reiziger.
Ik zeg bewust om technische redenen.
Met de normale OV-chipkaart heb ik de ervaring, als dat ding kapot gaat.
Dat je hem mag opsturen en na 2 weken krijg je te horen of het defect jouw schuld is of van de chip zelf. Tot die tijd, mag je voor elke reis los betalen.

Ik ben zeer blij voor je grootouders, dat de OV-chipkaart bij hun correct werkt. Maar ik denk dat je grootouders ook prefect met het oude systeem konde werken.
Wat ook heel handig was van de strippenkaart dat je altijd het saldo kon zien, je met meerdere mensen (incidenteel!) kon reizen en als kind en oudere -direct- korting kreeg met de 'roze' variant, zonder eerst een persoonlijke (beperkt geldige) chipkaart aan te moeten schaffen... best wel handig allemaal :-)

Maar dat laatste vraag ik me ook af... hoeveel procent van de totale kosten van het OV zijn voor het betalen/afrekenen van de geleverde dienst, inclusief alles... dus ook alle (opbouw en onderhoud van) de infrastructuur, zoals alle poortjes.
Misschien is het wel veel efficiënter om het totale OV -echt- Openbaar te maken door het volledig gratis te maken. Direct geen (agressieve) zwartrijders meer en het huidige controlerend personeel kan ingezet worden voor service-taken.
Lijkt me zeer zeker een goede optie. Regel *publieke voorzieningen* zoals OV en zorgverzekering en onderwijs gewoon via de belasting. Gooi er liefst nog een basisinkomen achteraan en dan heb je tenminste eindelijk 'de perfecte vrije markt': waarin mensen zelf kunnen kiezen waar hun persoonlijke voorkeur ligt ('waar ga ik op vakantie', 'welke prijs/kwaliteit-verhouding moet mijn woning hebben', 'wil ik me inspannen op de universiteit of relaxt meesurfen op het mbo') terwijl er tegelijkertijd maximale groepskorting zit op noodzakelijke voorzieningen zoals medicijnen.
/offtopic
Ik heb mijn ov chip kaart in het hoesje van m'n telefoon zitten.
Achter m'n telefoon dus ik zie m niet.
Zo check ik dus al jaren met m'n telefoon in.
Werkt prima, geen last van 9 verschillende IT systemen...
Tja, ik heb NFC in mijn telefoon - dus dat zou niet werken (naast dat ik geen hoesje heb ;) ).
En heel eerlijk: voor mij is dit echt een belangrijke reden waarom ik het OV weinig gebruik! Het is gewoon zo'n gedoe met die OV-chipkaart. Absurd systeem. Waanzinnig omslachtig, veel problemen. En dan moet je er nog dik voor betalen ook...
Nederland maakt zichzelf hier echt goed belachelijk mee... In menig ander land is een systeem met OV-chip kaarten al vele jaren gewoon prima geregeld (zie bv. de Oyster kaart in Londen).
Bij mij werkte het eigenlijk prima (Vodafone). De registratie was wat langzaam en omslachtig, maar verder prima.
Wat ik echter totaal niet begrijp, is het saldo-systeem. Ik reis gelukkig nooit met de trein, maar toen ik dat laatst voor het eerst deed (want bier), werd er opeens 20 euro toegevoegd aan mijn saldo, voor een ritje van nog geen 4 euro. Diezelfde dag maakt ik nog een ritje van een paar euro en werd er nog eens 10 euro toegevoegd aan mijn saldo. Nu staat er dus bijna 25 euro -van mij- in mijn app, terwijl ik vrijwel nooit met het OV reis. Mensen die vaker met de trein reizen vertelde mij dat dit normaal is. Ik vind het niet normaal. Krankzinnig, zelfs. Schrijf gewoon af wat ik verbruik, zoals Parkmobile dat bijvoorbeeld doet.
idd; het is prepaid en de NS eist dat je genoeg tegoed hebt. Omdat ze niet van tevoren kunnen weten waar je uitstapt, is er een hoog minimum tegoed bij inchecken zodat je achteraf altijd de reis die je hebt gemaakt, kan betalen. Dat voorkomt (al dan niet per ongeluk) zwartrijden.
Reis je wat vaker met NS dan is een (daluren)abo al snel voordelig, als je dat hebt hoef je minimaal maar €10 te hebben.
Reis je zelden met NS dan heb je ook zelden zo'n €20-klap, die je vervolgens weer kan terugbrengen met bijv. busreizen.
Daarnaast, die €20/10 betaal je onder de streep maar 1x in je hele leven, dus het valt mee als ik kijk naar hoe rijk dit land is. We zitten niet in Bangladesh ofzo.
Niet dat het zo perfect is, maar ik persoonlijk heb er enig begrip voor en kan me er niet druk over maken. Er zijn wel meer dingen prepaid, met als toepasselijk voorbeeld, de strippenkaart.
Mooi systeem leek mij. Tot ik de vodafone wallet wilde installeren en dit stukje wilde aanzetten. Ik moest een nieuwe simkaart hebben. Dus tot op heden gebruik ik het nog steeds niet.
En vervolgens is het ook niet mogelijk om abonnementen of Businesscards te koppelen. Tsja, dan hou je een klein pooltje over aan mensen die dan reizen die op saldo. Naast slechte implementatie, is het ook slecht marktonderzoek.
In de tijd dat ik er gebruik van wilde maken moest daar nog extra voor worden betaald bij Vodafone. Dan moet je toch al heel zeker zijn dat je er ook effectief gebruik van gaat maken. Beetje hetzelfde principe als met een creditcard. Handig als je ze vaak gebruikt, maar prijzig als ze enkel stof ligt te happen 'voor het geval dat'.

Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde niet echt. Er staat altijd wel iets van saldo op mijn anonieme OV-chipkaart voor het geval dat ik onverhoopt toch eens met het OV zou moeten.
Ik snap niet waarom alles opeens weer via je telefoon moet, of sowieso digitaal. Zo'n kaartje OV kaart is toch veel veiliger en sneller. Waarom iets veranderen wat al goed werkt. 8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door Rubixd op 23 juli 2024 04:52]

Omdat we meer en meer naar een "portemonee-loze" samenleving gaan. Je kunt al contactloos betalen en kaartjes voor vliegen of voorstellingen via je telefoon bij je dragen en die trend gaat ongetwijfeld doorzetten. Veel mensen vinden dat fijn: i.p.v. twee zaken mee dragen hoef je er t.z.t. nog maar een te hebben.
Het is echt ontwikkeld omdat er vraag naar is. Er zit geen goed verdienmodel achter. Bij de ontwikkeling van deze dienst zijn meer dan tien bedrijven betrokken. Je kunt wel nagaan wat een investeringen er gedaan moeten worden. Het werkt nog niet goed, niet met alle providers en niet met alle telefoons.

Is het toekomstvast? Iedereen bedenkt zijn eigen systeem. Translink kiest voor opslag op de Secure Area (SE) van de simkaart. Dat doet Rabo Mobiel ook. ING heeft zijn eigen systeem dat in software werkt, en gelukkig niet botst met het systeem van Translink. Hiernaast zijn er nog systemen zoals Android Pay, Samsung Pay en Apple Pay. Volgend jaar krijgen we PSD2 waarbij de banken meer open koppelingen zullen moeten gaan bieden. Dat biedt kansen, maar het zal nog wel even duren voordat er een uniforme oplossing is.
Maar wie is/zijn de vragende partij/en.....
- Overheid
- Vervoers maatschappijen

Wat mij betreft mag PSD2 de prullenbak in, nog meer partijen die niet mogen maar waarschijnlijk best kunnen kijken in de beschikbaar gestelde data, in mijn ogen zijn er minder kansen en meer problemen op komst. Oh ik zie wel kansen met name voor Sheeple herders. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sheeple )
Vergelijk maar met de data voor Energie gebruik. Dat is in principe bedoeld voor het maken van afrekeningen en alle energie maatschappijen mogen hun EIGEN klanten uitvragen, alleen kunnen ze in principe ELK adres uitvragen.
ING maakt gebruik van host card emulation, een Android-feature.
Maar waarom zou dit een smartphone moeten zijn? Omdat mensen in hun beleving niet meer zonder kunnen? Deze ontwikkeling vertrekt vanuit een oplossing.

Het grote voordeel van een treinabonnement of een portemonnee met geld is dat het passieve en goedkope oplossingen zijn. Redelijk oninteressante tokens als pasjes wiens functies ook nog eens na verlies of diefstal vlot zijn te blokkeren zijn vanuit de functie denkend dan toch een verademing? Dat ik een diefstalgevoelige smartphone van bijna 200 gram nodig ga hebben voor een betaling of transactie terwijl het zelfde nu met een pasje van 5 gram kan ik niet als een zinvolle ontwikkelrichting zien. Om maar niet te praten over de faalgevoeligheid van het "systeem" smartphone. Deze oplossing bedenk je niet wanneer puur vanuit de betalingsfunctie wordt gedacht.

Hiernaast wordt steeds meer functionaliteit aan de smartphone toegedicht. Resultaat is dat die smartphone een steeds grotere single point of failure aan het worden is. Ook wordt ze steeds moeilijker te bedienen, want er is uit steeds meer functies te kiezen. Deze keuze weg automatiseren kan, maar haalt dan het initiatief bij de gebruiker weg, die dan bij mis-interpretatie door de phone de boel weer moet gaan overrulen.

Voor dit soort vitale basis functies kijk ik liever naar onderzoek naar de ontwikkeling en gebruiksgemak van een oninteressant supertoken dat er voor zorgt dat je niet eens meer wat bij je moet hebben.
De OV-chipkaart is dan ook niet voor de reizigers, maar voor de vervoersbedrijven ontwikkeld... Met dit best wel beschamende resultaat als gevolg.

(Overigens, "opeens weer"... de chipkaart bestaat landelijk al sinds 2012!)

[Reactie gewijzigd door HenkDePoema op 23 juli 2024 04:52]

ik heb het over de telefoon. niet over de ov kaart. de ov kaart is perfect in mijn ogen.
Als je bedoelt om mensen persoonlijk te kunnen volgen tijdens hun OV-gebruik ja dan heb je gelijk.
Dus OV-Kaart is perfect voor gebruik door Overheid en reclame/track/trace extra's door anderen.
Waar haal je die info vandaan? Ik kreeg tijdens mijn studie geen reclame binnen of iets wat daar op lijkt. Wat maakt de overheid nou uit dat ik 4 jaar lang op en neer naar Rotterdam ben geweest.
Het maakt de overheid niets uit dat jij 4 jaar naar rotterdam op en neer gegaan bent.
Maar soms gebeurd er wel eens wat op een plaats en dan willen ze graag (voor opsporing/getuigenis) weten wie er op dat moment in de buurt waren... Dan is het handig om te weten wie er op welke plek zijn.
Het is niet alleen het OV, ook alle auto's zijn sinds dit jaar van een EU Alarm voorziening voorzien. Die locatie en voertuig identificatie door geven en in geval van ongeval evt. direct een voice kanaal naar 112 kunnen openen.

Dus als je bv. een tijdens een protest actie mee doet oid. laat je OV pas dan thuis.
Niet alle track en trace is DIRECT voor reclame, het kan ook gebruikt worden om andere data te verrijken. bv. of er meer reclame folders voor kleine auto's in jouw buurt verspreid moeten worden, (bv. meerdere studenten), of een ander soort van Ziekte kosten verzekering extra onder de aandacht gebracht moet worden.
Die auto reclame is na een jaar of vier meer relevant dan in het begin....
Het stoppen van het gebruik van de OV pas kan ook een goed moment zijn om andere reclame bedrijven op de hoogte te stellen van verandering in je leef patroon.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 04:52]

Ik heb dat gevoel van privacy echt niet, en niet nodig... in ieder geval niet hier in Nederland. Ik vind het erg (vervelend (voor jezelf)) dat je alles een beetje "conspiracy"-like in ziet.
Het probleem is helemaal niet het directe verhaal....
Het probleem is dat de "marketing" aka "intelligence" aka "volgen op afstand" veelal contextloos gebruikt worden en vervolgens verhandeld worden opgehakt en samengevoegd ... en er DAN conclusies aan verbonden worden.
Over hoe jij je op enig moment voelt en wat je zou kunnen doen en daar iets bij te vinden wat geschikt is voor het moment.

http://www.studiostt.nl/t...der-dat-we-het-doorhebben

Maar maak je over mij geen zorgen...
Pfft, zet je alu-hoedje even af.

Ik vind het juist prima als de overheid een plaatselijke 'wie kan helpen deze misdaad op te lossen/dit kind terug te vinden' uit kan zenden naar mijn telefoon.
Je moet je alleen afvragen of je een dergelijk "vangnet" ook wil als de "misdaad" bestaat uit het bij een bepaalde bevolkingsgroep horen, meer of minder dan een bepaald salaris ontvangen etc. etc.
Bedenk dan dat een methode / vangnet etc. niet verdwijnt als de perceptie of doelstelling van de gebruikers veranderen. Wat er is is er hoe het gebruikt wordt staat er los van.
Positieve kanten kunnen ook negatief gebruikt worden.

En bij digitale administratie raak je steeds minder kwijt ok zaken die in het verleden wel afgedaan werden als jeugd-zonde oid.
Ik denk hier ook wel zo over, je hebt toch een portefeuille mee, want je hebt toch altijd je ID kaart, je rijbewijs, en wat cash voor noodgevallen en plaatsen die geen kaart aanvaarden mee?
Hier in België is het zelf illegaal om geen geld op zak te hebben (wet op de landloperij)
Serieus? Dus ook als je een eindje gaat joggen of wat dan ook, moet je altijd zorgen dat je op één of andere manier geld met je meedraagt?

En hoeveel dan? Is een stuiver voldoende? :P
Je moet net genoeg geld mee hebben om een brood mee te kunnen kopen.
Het is nu ook niet dat de politie joggers gaat tegenhouden om te kijken of ze genoeg geld mee hebben 😝
Ik zit er ook niet op te wachten telefoon kwijt alles kwijt, net als die hoesjes waar mensen telefoon en pinpas enzo in doen.
Ik heb nog steeds telefoon in 1ne broekzak en klein pasjes portemonnee in de andere.
Omdat de wens is iets wat nog beter werkt te hebben. Als incidenteel gebruiker van de bus, tram, metro is de OV chipkaart voor mij een uitkomst. Ik heb dat gedoe met zones en strippenkaarten nooit goed begrepen en ging dus maar liever lopen. Nu kan ik gewoon met de tram en uitstappen waar me dat juist lijkt.
Dat kon toen ook, gewoon bij de bestuurder laten stempelen, die had een database (z'n hoofd) bij de hand waarbij de zones/haltes en de afstand in stonden.
Een OV bestuurder stond meestal meer bij de mensen, het huidige systeem vult beter de zakken van de bestuurders van de OV (en gerelateerde) bedrijven.
Die pot met onterecht geïnde maar nooit terug geclaimde gelden moet om de zoveel tijd immers toch afgeroomd worden.
Ik snap niet waarom alles opeens weer via je telefoon moet,
Waarom iets veranderen wat al goed werkt.
Graantjes meepikken uit de ruif. Klantenbinding. Allerlei providers willen graag dat je hun product gebruikt. ''Neem een pasje, handig. - Nee, neem je telefoon, handig, - Neen, neem een 'wallet' bij je bankrekening'' ..
Omdat een strippenkaart irritant was. En altijd op als je het nodig had. En dan alle verkooppunten dicht waren. En moest uitrekenen hoeveel zones je moest. En daarbij een extra strip bij op moest tellen, gewoon omdat het kon.
En een apart treinkaartje moest kopen. En met een kortingskaart moest rondlopen.
Het blijft in mijn ogen een vreemde design keuze om NFC simkaarten te gebruiken. Hiermee sluit je onwijs veel klanten uit die wel een NFC toestel hebben maar geen provider hebben (ik heb Tele2 bijv.) die NFC simkaarten levert.
De NFC-chip zit vaak in de accu, in ieder geval bij Samsung. Die ligt dus al heel dicht aan de oppervlakte van de achterzijde van je smartphone. Lijkt me een prima locatie om contactloos mee te betalen. Waarom je dan een extra NFC-SIM nodig hebt vind ik inderdaad ook een onhandige keuze.

Het wordt er ook niet duidelijker op. Wij 'tweakers' weten er in de regel nog wel raad mee, maar de a-technische medemens snapt er volgens mij geen biet van.
Een NFC-simkaart heeft geen eigen NFC-chip. De NFC-chip van de telefoon wordt gebruikt.

De reden dat je die speciale simkaart nodig hebt is omdat de kaartgegevens van de OV-chipkaart in je SIM gezet worden. Bij ondersteunde telefoons kan een NFC-chip fysiek direct met de simkaart communiceren, en werkt het dus ook als de telefoon uit staat. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld Nexus-toestellen niet ondersteund worden hierbij; die missen de hardwarematige verbinding tussen NFC en simkaart.

Zelf gebruik ik mijn NFC-chip om te pinnen (ING) en om met het OV te reizen (KPN). Bij het mobiel pinnen met ING wordt het aanspreken van de NFC-chip softwarematig geregeld. Het installeren en opzetten hiervan is dan ook veel eenvoudiger, en hier is dan ook geen NFC-simkaart voor nodig.

Wat ik wel duidelijk merk, is dat de implementatiemethode van Translink, na de wat onhandige installatie, veel stabieler werkt. Het in- en uitchecken gaat net zo snel als met een gewone OV-kaart. Bij het pinnen gaat het ongeveer 1 op de 10 keer nog wel eens mis, en duurt het soms ook net een seconde langer voor de betaling gebeurd omdat de ING-app nog op moet starten.
Nou bij mij is de betaalautomaat meestal al klaar met lezen nog voor de ING app op mijn scherm staat. Vind het dus raar om te lezen dat je soms een seconde moet wachten.
9 van de 10 keer gaat het ook wel zo snel, dus echt een probleem is het niet. Wat ik overigens wel merk, is dat de foutkans beïnvloed wordt door de manier waarop je de telefoon naar de pinautomaat brengt.

Hou je de telefoon evenwijdig aan de zijkant van het pinapparaat en breng je hem er dan naartoe, dan werkt het vrijwel altijd. Wanneer je de telefoon langs de zijkant van het pinapparaat 'schuift', dan gaat het vrij vaak mis. Ook gaat het vaker mis als je de telefoon al tegen de zijkant aan houdt voor het eerste blauwe lampje van die rij op de automaat is gaan branden.
Ik heb hiervoor een LG G3 gehad, daar heb ik inderdaad wat trucjes uit de kast moeten halen voor de betaling. Inmiddels heb ik al een lange tijd de OnePlus 3, en die doet het eigenlijk altijd foutloos. Het is vooral handig dat er een sticker op zat waar de NFC zit (in mijn geval bij de camera). Het ligt denk ik dus ook wel aan het toestel zelf. Die LG gebruikte de hoes volgens mij deels als antenne.

Je hebt ook de apparaten waarbij je op het scherm moet houden. Daar wil het soms niet lukken.
Dank voor je toelichting.

Als we kijken naar de veiligheid van ING betalen en de OV chipkaart, welke redenen zou translink hebben gehad om te kiezen voor de huidige implementatie? Ze zouden ook de implementatie van ING kunnen gebruiken.
Of er veiligheidsredenen zijn zou ik niet durven zeggen. Ik ga er alleen wel van uit dat ING niet voor haar eigen implementatiemethode kiest als deze significant minder veilig is, gezien zij het risico dragen voor misbruik.

Het grootste voordeel van de manier van Translink is denk ik dat het werkt als je telefoon leeg is. Nogal vervelend als tijdens je treinreis je telefoon uitvalt en je kan niet meer door het poortje op je eindstation heen.
Een NFC-simkaart kan wel degelijk stand-alone in een mobiel die geen NFC heeft:

http://nearfieldcommunication.org/sd-sim-cards.html

SIM cards with NFC chips embedded on them are soon to be a worldwide standard, making them more accessible and compatible than SD card versions of NFC technology. The SIM card does raise security concerns, however. It could be stolen or possibly hacked to collect and use sensitive financial information. As the standards for this technology are developed, companies aim to create increased security that prevents these potential problems from occurring.
Ah ja, dat is dan ook waarom Simyo sinds een paar maanden SIM kaarten uitgeeft met NFC chip. Hoe gaat dit volgens jou dan samen met een niet-NFC telefoon?
Zo'n SIM werkt gewoon op de normale manier in niet-NFC-telefoons. Je kan dan alleen niet gebruik maken van de NFC functionaliteiten.

[Reactie gewijzigd door Koekhapperrr op 23 juli 2024 04:52]

+2 voor iemand die onzin uitkraamt, op Tweakers.net kan het.
Leg dan even uit wat er mis is, dan heeft iedereen er wat aan.
Het is denk ik makkelijker met Vodafone en KPN samenwerken dan tientallen telefoonfabrikanten die allemaal hun eigen oplossing bedacht hebben.
Ik denk dat het te maken heeft met mogelijke energie besparingen (door gebruik te maken van een nfc simkaart hoeft je nfc antenne niet altijd aan te staan) en dat het blijft werken als je mobiel leeg is.

Wat mij eigenlijk meer interesseert is het gebruik van je pinpas/creditcard als OV-chipkaart, de techniek bestaat al en wordt onder andere toegepast in Engeland i.p.v. een Oyster card waar je gewoon meteen kunt in-en uitchecken zonder registratie
Het probleem is dat veel telefoons met NFC niet beschikken over een beveiligd element. Deze zit wel op een NFC(+) simkaart en kan daardoor ge-emuleerd worden.
Buiten het feit om dat de app niet goed werkt is er ook nog eens geen iPhone support. Met iOS11 wordt de NFC-chip naar mijn weten vrijgegeven voor derde partijen, dus wellicht verandert dit nog.
Tja, dat de app niet werkt op iOS kan je Trans Link niet echt op aankijken. NFC wordt voor duizendeneen dingen gebruikt tegenwoordig en die API zit nog steeds op slot.
Toch wel moest men nu gewoon apple pay en android pay ondersteunen waren er niet zo belachelijk veel problemen geweest
Apple Pay en Android pay? Dat zijn geen producten voor het Nederlandse betaalklimaat. Die worden eruit geconcurreerd door het brede gebruik van contactloos betalen, wat ook met je telefoon kan EN je betaalpas, zonder een extra dienst naast je bank.

Apple / Android pay zijn VS-gerichte diensten, dat qua pinbetalingen nog in het wilde westen zit. Magneetstrippen op bankpassen zijn daar nog gewoon in gebruik. Creditcards zijn meer in trek omdat de banken een ramp zijn. In Nederland is dat absoluut niet zo, en worden de Pay-diensten gewoon als taak van de bank gezien. Een externe dienst om mee te moeten betalen? Dat gaat niemand gebruiken.
Ik gebruik Apple Pay hier in de UK en vindt dat een stuk veiliger dan contactloos betalen met je bankpas waar totaal geen authenticatie aan te pas komt.
Totaal geen authenticatie? Dan gebruiken ze in de UK een vrijer systeem dan in NL. Je kan maar tot €25 zonder pincode opnemen, en je kan niet onbeperkt blijven pinnen zonder je pincode af en toe in te vullen. Van telefoons weet je al snel iemand unlock-code, pincodes niet.
Er zit hier ook een limiet op, maar als iemand zomaar 25 Euro van mijn rekening kan halen, is dat toch vervelend. Tot dat bedrag dus geen authenticatie.
Het ding is dat de eindgebruiker dit niet echt ervaart als een externe betaaloptie omdat het gewoon zit ingebakken in je telefoon (toch bij apple pay, android pay weet ik niet echt).
Trouwens als ik het goed begrijp moet je voor het huidige systeem veel meer moeite doen dan bij android/apple pay, je moet zelf een nieuwe sim kaart aanvragen!

[Reactie gewijzigd door maevian op 23 juli 2024 04:52]

Maar vanuit een ander perspectief kan je het wel ervaren als externe betaaloptie. Normaal regelt de bank het betalen immers. En dat doen ze in Nederland ook: Er zijn manieren om je telefoon als bankpas te gebruiken, of ze zijn iig in ontwikkeling. Dit gaat net zo soepel als met xyz Pay, alleen je hoeft je betaalrekening niet te koppelen met een andere dienst. Het is ook direct die extra stap veiliger, net als bij xyz Pay.
Met iOS 11 wordt inderdaad het lezen van de NFC chip vrijgegeven, het schrijven echter niet, waardoor dit voor zover ik weet (nog) niet voor het OV gebruikt kan worden.
Waarom zou dat niet gebruikt kunnen worden? Je saldo is online. Een NFC chip schrijf je alleen om te programmeren. Deze chip wordt gelezen om vervolgens middels een server request de beoordelen of je genoeg saldo hebt. Dit is ook zo bij de reguliere chipkaart. Deze schrijf je niet, ze hebben enkel een unieke handtekening die wordt gebruikt om jouw mee te herkennen en saldo aan toe te wijzen.
De sleutels van jouw ovkaart moeten weggeschreven worden op het secure element bij het uitgifteproces.
Dat is niet correct, een OV-kaart bevat daadwerkelijk jouw reisproducten en saldo. Een OV-paal kan zonder verbinding met een server bepalen of je ingechecked kan worden of niet.
Bij in- en uitchecken wordt het saldo rechtstreeks van je OV-kaart gelezen, en er wordt een check-in geschreven naar je OV-chipkaart. Dit kan ook niet anders, bij bijvoorbeeld een bus die in een buitengebied rijd wil je niet hebben dat bij slechte 4G-dekking je check-in's traag gaan of een time-out krijgen.
Nope, dat is niet waar :)
Saldo en historie worden ook op de ov-chipkaart opgeslagen. En in het backend systeem. Dat wordt tegen elkaar afgezet en moet overeenkomen. Hoe denk je anders dat de ov-chipkaart gehackt kon worden om zonder te betalen mee te reizen?
Waarom zou je willen schrijven naar de NFC chip?
Waarom los je dit niet op in de OV-app zelf?
Buiten het feit om dat de app niet goed werkt is er ook nog eens geen iPhone support. Met iOS11 wordt de NFC-chip naar mijn weten vrijgegeven voor derde partijen, dus wellicht verandert dit nog.
Je kunt momenteel wel al via de NS extra app digitale 'kaartjes' gebruiken die weergegeven worden als QR code. Hoewel dit niet toereikend is voor de mensen die op abonnement reizen is dit wel al een (tijdelijke) uitkomst voor de reiziger die gebruik maakt van dagkaartjes etc.
Buiten het feit om dat de app niet goed werkt is er ook nog eens geen iPhone support. Met iOS11 wordt de NFC-chip naar mijn weten vrijgegeven voor derde partijen, dus wellicht verandert dit nog.
Nope. Die NFC chip is alleen bruikbaar voor specifiek geformatteerde tags en niet algemeen bruikbaar. En dit alles alleen op de iPhone 7 want de 6 en 6S ondersteunen dat niet qua hardware. (Hoewel die wel een eventuele OV-Chipkaart-app zouden moeten ondersteunen mocht dat mogelijk worden.)
Ik vind dat Apple daar ook de hand in eigen boezem moet steken. NFC-chips bestaan al een aantal jaren. Dat derden pas sinds iOS11 gebruik kunnen maken van de NFC die in een iPhone zit is eigenlijk best een kwalijke zaak. Je kunt de schuld van het ontbreken van functionaliteit dan moeilijk bij je provider leggen.
Alleen de iPhone 7 kan straks bepaalde tags uitlezen. Daar heb je dus nog steeds geen fluit aan.

Ik dacht dat de gebruiker zo belangrijk was bij Apple. Ondertussen knallen ze alles dicht en kun je, na jaren, bijvoorbeeld nog steeds niet met je telefoon betalen. Vanuit dat perspectief vind ik mijn iPhone soms hopeloos ouderwets.
Apple geeft NFC vrij om te lezen. Je kunt in iOS 11 bijvoorbeeld fitness aparatuur uitlezen door middel van NFC om zo de gegevens op te slaan in Health. Ook kunnen straks tags uitgelezen worden in je iPhone. Volgens mij is dat niet voldoende voor deze toepassing. Maar correct me if I am wrong.

@Titan_Fox, dat moet Apple zeker. Alleen voelen ze dan dat hun Apple Pay wellicht niet meer zo sterk staat ofzo. Als overigens de Nederlandse banken over zouden gaan op Apple Pay dan kan Translink met hun ook een samenwerking starten, zoals met in het Verenigd Koningkrijk ook heeft (Oyster card). Dan kunnen iPhones daar ook voor gebruikt worden, en dan werkt het ook een stuk beter als deze pilot.

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat men dit op deze manier heeft opgezet. Drie apps, registreren en extra betalen. Beperkte telefoons. Het zou toch juist makkelijker moeten... ?!
Een jaar of tien terug? Toen was iOS 1 (toen nog iPhone OS) nog geen maand beschikbaar. Het aandeel zegt overigens niet zo veel over het gebruik van apps op een toestel. Developers verdienen relatief meer aan iOS gebruikers, die installeren meer apps en spenderen er meer aan. Vergeet ook niet dat oude Android versies nog massaal gebruikt (en misbruikt) worden en dit een enorme hinder is voor developers. Het zal nog zo lang gaan duren 'tot er geen iOS gebruikers over zijn' dat developers echt wel apps voor beide blijven uitbrengen.

[Reactie gewijzigd door pBook op 23 juli 2024 04:52]

Jaar of 8-9 dan, ook goed. Feit blijft dat ze veruit marktleider waren ('iedereen' had er een) en nu onderaan bungelen kwa marktaandeel.

Punt blijft hetzelfde - waarom zou je voor dergelijk product (software) enorm veel tijd en moeite gaan investeren om een 2e OS te ondersteunen als deze op het punt staat praktisch te verdwijnen uit het straatbeeld?

@ hieronder, volgens mij mis je dat wij als land (aantal inwoners) niet zo snel groeien als apple, omdat ze enorme markten aanboren in deze sector (o.a. india/china a gecombineerd 2mlrd inwoners). Dus dat apple het goed doet, in termen van absolute verkopen, maakt niet automatisch dat het voor een ontwikkelaar die iets exclusief voor Nederland doet relevant is voor de business case. Die interesseert zich niet in het aantal absolute gebruikers wereldwijd, enkel marktaandeel en kijkt naar de verwachtte gebruikers binnen de landsgrezen.
Voor zeg game ontwikkelaars zou je zeker een punt hebben, daar zijn landsgrenzen minder tot niet van belang, dan gaat het absolute aantal gebruikers wereldwijd veel significanter meetellen. Dus je mag best pro-apple zijn, maar aannemen dat al die miljoenen van de nederlandse spoorwegen gebruik gaan maken lijkt mij een tikkeltje overdreven.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 23 juli 2024 04:52]

Even rekenen, ongeveer 8 jaar geleden 60% van de markt (ik gebruik jouw cijfers) van 100 miljoen toestellen, dat is een omzet van 60 miljoen toestellen. Nu 15% van de markt van 2 miljard toestellen, dat is een omzet van 300 miljoen toestellen. Hoe houdt Apple zijn hoofd boven water?

Kom op zeg, je mag best anti Apple zijn, maar dit soort wazige opmerkingen, daar heeft niemand iets aan (inclusief de opmerkingen van ondegetekende).

@ hierboven, in de afgelopen 8 jaar is marktpenetratie van smartphones ook in Nederland flink toegenomen. Je pakt het wereldwijde percentage en past dat toe op Nederland (is dat ook hetzelfde?). Zelfs al klopt dit, dan praat je nog altijd over 750.000 potentiële klanten hier in NL. Maar zoals ik al eerder heb aangegeven, deze discussie gaat nergens over en gaat nergens naartoe. Over en sluiten!

[Reactie gewijzigd door Mega1958 op 23 juli 2024 04:52]

Idd, iets te simpel rekensommetje. De gemiddelde verkoopprijs van iOS devices is consistent, die van Android devices neemt af.
http://www.idc.com/promo/smartphone-market-share/os
Jaar of 8-9 dan, ook goed. Feit blijft dat ze veruit marktleider waren ('iedereen' had er een) en nu onderaan bungelen kwa marktaandeel.

Punt blijft hetzelfde - waarom zou je voor dergelijk product (software) enorm veel tijd en moeite gaan investeren om een 2e OS te ondersteunen als deze op het punt staat praktisch te verdwijnen uit het straatbeeld
Twee keer onzin, jaar of 8-9 geleden had nog bijna niemand een smartphone en Android zoals we het nu kennen bestond nog niet. Als 1% van de markt een smartphone had en je toen marktleider met 75% aandeel was, betekend dan ook niet dat ze meer toestellen verkochten dan ze nu doen met 12% aandeel binnen een markt waarin b.w. 99% een smartphone heeft.

Als er op het moment een os is dat uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen, dan denk ik aan Windows mobile en niet aan iOS.
Kan ook niet zolang Apple nog steeds het best verkopende model blijft aanbieden.
Kijk om je heen en laat me maar weten, wanneer je constateert dat je geen iPhones meer tegenkomt in het straatbeeld, dat is namelijk het moment dat je misschien gelijk gaat krijgen. Al gaat dat nog even duren.

Het succes van dergelijke systemen hangt mi eerder af van de mogelijkheid om het ook beschikbaar te hebben op iOS, dat is namelijk een significant deel van de markt. Dat het niet kan is dan ook zonde en succes beperkend.
Zoals je nu kunt lezen is het een warboel aan systemen die geenéén van allen goed werkt, gebruikers haken dan gewoon af en gebruiken hun ov chipkaart. Het lijkt nu gedoemd te mislukken.
Dalend? Het is een golf - aandeel is nooit groter geweest dan 12-20%.
http://www.idc.com/promo/smartphone-market-share/os
Globaal gezien is Android veel groter, echter gaat het hier voor het grote gedeelte om oude low-budget toestellen die zeer basaal worden gebruikt. Als je webstatistieken, e-mailstatistieken e.d. bekijkt zie je dat in Nederland iOS vaker gebruikt wordt dan Android, op smartphone gebied ligt het ongeveer gelijk, maar op tablet niveau is IOS echt vele malen groter waardoor het de statistieken betreft IOS flink omhoog trekt.
iOS en Android op smartphone niveau ligt qua gebruik nagenoeg gelijk, zoals ik hier boven zei. Voor m’n werk meet ik dit regelmatig op basis van statistieken voor zeer grote bedrijven op basis van hun websites / emailcampagnes (vele miljoenen Nederlandse bezoekers/emailadresssen)
Die 'goedkope Android toestellen' hebben vaak geen NFC...
Dat zou dus een domme keuze zijn, net als de uitspraak niet zo snugger. Het blijft nog steeds een groot deel van de markt en een enorm potentieel dat je laat liggen. Iedere ontwikkelaar die zo denkt kun je beter niet serieus nemen.
Waarom gewoon niet je OV aan je smartphone plakken en dan zo incheckken.

Maar jammer dat het nog steeds zo moeilijk gaat.
Inderdaad ! Je hebt toch van die telefoonhoesjes waar je ook een extra bankpas in kunt steken ? Doe daar gewoon je OV-chipkaart in en klaar is Kees (of Jan, of Frits, of wie er dan ook mee bezig is..)
Scheelt weer een pasje.
Ik weet sowieso niet waarom het allemaal zo moeilijk gaat met Translink, aan de overkant van het kanaal kunnen ze al sinds 2014 met een NFC telefoon inchecken. Ondertussen krijgen ze het hier nog niet eens voor elkaar om als je tussen twee treinvervoerders overstapt het vloeiend te laten verlopen waardoor een heel treinstel moet uit- en inchecken bij twee paaltjes op het perron, wat in de spits altijd weer een chaos oplevert :')
NFC chips kunnen elkaar in de weg zitten.
Als je een andere pas daar nog naast hebt (bank, rijbewijs, etc) dan leest het poortje van de NS hem al niet. :(
of je OV-kaart kopiëren naar je telefoon en laten simuleren door je telefoon met NFC.
Werkt dit met encryptie en de data op de pas zelf?
Simulatie kan vast wel, maar ik denk dat Translink daar zoveel mogelijk hobbels op de weg gelegd heeft. Immers een simulatie zou ook betekenen dat je je eigen data kunt produceren.
Simuleren kan niet, daar moet je de broncode van de chip voor uitlezen. Laat dat nou net hetgene zijn wat met passen met chips niet mogelijk is (en wat deze passen dus veilig maakt).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.