Microsoft voegt nieuwe Auto HDR-functies toe aan Windows 11

Microsoft komt met nieuwe functies voor Auto HDR in Windows 11. Gebruikers kunnen daarmee onder meer de hdr-intensiteit aanpassen. Deze functie wordt geïntegreerd in de nieuwste versies van Xbox Game Bar, die te downloaden zijn via de Microsoft Store voor Windows.

Microsoft schrijft in een blogpost dat gebruikers nu via de intensiteitsslider kunnen instellen hoe helder en 'levendig' de hdr-weergave in games moet zijn. Wanneer de slider helemaal naar links wordt verplaatst, komt dat overeen met sdt-weergave, zegt Microsoft. De Auto HDR-functie werkt verder alleen in games die standaard geen hdr ondersteunen en de ingestelde Auto HDR-intensiteit wordt per game opgeslagen. Gebruikers kunnen de intensiteitsslider vinden in de instellingen van de Xbox Game Bar, die geopend kan worden door de Windows-toets en 'G' in te drukken. Gebruikers kunnen daar ook Auto HDR zelf in- en uitschakelen via een selectievakje.

Verder introduceert Microsoft enkele nieuwe bètafuncties voor Auto HDR in Windows 11. Die zijn beschikbaar in de meest recente Windows Insider-builds en komen later beschikbaar voor alle gebruikers. Zo wordt Auto HDR toegevoegd voor systemen met meerdere videokaarten via SLI of CrossFire in DirectX 12-games. Gebruikers kunnen voortaan ook Auto HDR-notificaties uitschakelen.

Auto HDR werd vorig jaar geïntroduceerd voor Windows 11-systemen. De functie zat daarvoor al in de Xbox Series-consoles. De feature voegt hdr toe aan games die dat niet standaard ondersteunen. De functie is niet beschikbaar voor Windows 10.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

26-04-2022 • 15:52

36 Linkedin

Reacties (36)

36
36
21
1
0
13
Wijzig sortering
Superfijn, bij Windows 10 is het toch een beetje of aan of uit en niet echt een middenweg. Persoonlijk heb ik met gaming vaak hdr uitstaan. De kleuren zijn het toch net niet... Maar misschien verschilt dat ook per Monitor of TV.
Als je HDR echt wilt ervaren, moet je een OLED hebben, anders komt er veel teveel backlight bleeding bij kijken en dan wordt het gewoon troep.
Je hebt ook LCDs met local dimming die er ook goed in kunnen zijn.
Alleen als het FALD betreft. HDR op edgelit blijft slecht. Het voelt net aan als het vroegere 'dynamic' contrast.
Dat is wel heel kort door de bocht hoor. Pak een goed VA paneel en je ziet de clouding alleen bij extreem donkere scenes in een compleet verduisterde ruimte. HDR is een helderheidsrange, dus fel en niet fel door elkaar. Ook de fellere delen en de uitgebreidere kleurweergavemogelijkheden maken een groot verschil bij een goede implementatie. Maar met een beetje ambient light is het hele probleem met een beetje VA clouding al opgelost en dat is nog beter voor je ervaring ook. Daarnaast heeft oled ook andere nadelen.

Ik krijg bij jouw reactie vooral het idee dat je niet helemaal snapt wat HDR is.
Ja dit vroeg ik me inderdaad af. Ik heb het vermoeden dat deze features net als veel andere delen van Windows 11 vooral marketingstunt zijn.

Ik kan me niet voorstellen dat het grootste deel van de userbase hier überhaupt fatsoenlijk gebruik van kan maken. Misschien dat de markt voor laptops en tablets in de nabije toekomst verzadigd gaat worden door kleine OLED-panelen?

In mijn zoektocht naar een nieuw scherm heb ik high-end HDR ook overwogen, maar het is voorlopig nog flink dokken of een TV gebruiken als monitor. Dan doe ik het voorlopig toch liever maar even met wat minder totdat er meer beschikbaar is zonder de hoofdprijs te betalen.
Hangt idd heel erg van het scherm af. Bijna geen enkele pc monitor kan het goed weergeven en dan ziet het er over het algemeen vrij beroerd uit.
Verschilt ook erg per game of hdr wat toevoegt of niet.
Geweldige feature dit.
HDR voegt heel veel toe, eigenlijk meer dan 4K of zo.
Speel zo regelmatig oudere games op mijn oled en met autoHDR ziet het er direct veel mooier uit.

Ik had ooit in een Windows 10 insider build ook autoHDR. Volgens mij is dat nu ook beschikbaar. Maar wellicht niet met deze nieuwe features.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 26 april 2022 16:00]

Waar speel jij op als ik vragen mag? De meeste monitoren halen HDR400 net aan en dan ziet het er in mijn ervaring tot nu toe slechter uit met HDR aan dan uit. Ik wacht nog op mn EVE spectrum met HDR600 maar daar heb ik ook nog geen goede verhalen over gezien (op de 4k variant).
Heb vorige week de HDR functie geprobeerd in Guardians of the Galaxy op mn
MSI Optix MAG274QRF-QD en daar waren de kleuren en dan voor zwart ronduit lelijk, snel weer uitgezet.
Ik begrijp niet hoe je überhaupt hdr kunt hebben als je geen local dimming hebt. Daar is immers het hele principe op gebaseerd. Het klinkt als net zo'n grote bullshit als dynamic contrast.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 26 april 2022 18:01]

Local dimming is een functionaliteit die alleen maar goed kan werken als het (nagenoeg) pixel perfect is. Je gek laten maken door verkooppraatjes als "nu met zoveel dimming zones" is nagenoeg net zo erg als denken dat OLED het ultieme is.

HDR kan prima werken zonder Local Dimming.

Hoewel ik persoonlijk heel blij ben met backwards-compatibility zijn al dit soort discussies over dynamische waarden, kleurwaarden en verversingsnelheden natuurlijk allemaal een oorzaak van de technische "vooruitgang" die rekening moet houden met bestaande infrastructuur en een zo groot mogelijke basis moet zien te houden om een afzetmarkt te creëeren zonder dat de consument wegloopt.

Het is nog maar zes jaar geleden dat ik de eerste BT2020 film zag, nu is dat toch echt wel de standaard.
Dat wil niet zeggen dat iedereen daar thuis ook naar kan kijjken, maar je kan hem wel zien als je dat wilt.
Aan de andere kant is het ook zo dat het in stand houden van oude gewoonten échte vooruitgang tegenhoudt.

Dit soort problemen zal in de komende jaren minder worden en de implementatie zal beter zijn.
Je moet tenslotte ergens beginnen, en natuurlijk zullen nieuwe onvolkomenheden zich aanmelden om de discussies in de diverse fora op gang te houden.
Ik vond ook altijd HDR400 monitors in HDR modus er vrijwel nutteloos en kleurgewijs slecht eruit zien.
Maar op de LG 27UP850 die ik recentelijk heb gekocht ziet het er wel goed uit en ben ik het vaker aan gaan zetten om games te spelen. Geen local dimming maakt het wel minder, maar gelukkig geen overdreven hoge saturatie of kleuren die er extra blauw of rood uit zien. Gewoon een redelijk neutrale en natuurlijke vertoning van het beeld wat fijn is.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 26 april 2022 17:33]

Een LG 65'' oled G9
Op een gemiddelde pc monitor ziet het er niet goed uit idd.
Er staat vaak wel dat ze HDR ondersteunen maar dat gaat niet echt verder dan dat ze een hdr signaal accepteren.
Ik heb zelf een Samsung odessy G5. Daar is het hdr redelijk op. Helaas niks vergeleken met mijn S21 ultra. Maar je kan het wel zien. Toch denk ik dat je dan oled moet hebben.
Geweldige feature dit.
HDR voegt heel veel toe, eigenlijk meer dan 4K of zo.
Speel zo regelmatig oudere games op mijn oled en met autoHDR ziet het er direct veel mooier uit.
Wat voegt het dan toe aan oudere spellen?

In de fotografiewereld is HDR een techniek om een contrast in te passen in het belichtingsbereik van de sensor. Stel je maakt een foto waarin zich een donkerder voorgrond bevindt en een heldere lucht. Veel camera's kunnen dat contrast niet in het dynamisch bereik van hun sensor krijgen. De oplossing is dan om de camera op statief te zetten en je foto 2x te maken: één keer goed uitgelicht voor de heldere lucht en een keer goed uitgelicht voor de heldere voorgrond. Deze twee foto's kun je dan in een fotobewerkingsprogramma combineren om een foto te krijgen die voor het oog een heel groot dynamisch bereik heeft.

Als je dit echter te hard overdrijft tijdens de tone mapping-fase in het fotoprogramma, dan gaat de foto er vreemd uitzien: veel mensen beschrijven het dan alsof de foto eruit ziet als een computerspel.

Daarom begrijp ik niet direct wat HDR toevoegt aan computerspellen; daarin heeft de maker toch al alle mogelijkheden om het spel binnen het dynamisch bereik van sRGB te laten passen? Het enige dat ik me kan bedenken is het gebruik van een kleurruimte met een veel groter dynamisch bereik dan sRGB, waarbij een normaal spel zonder HDR dan "uitgesmeerd" wordt over dat nieuwe bereik.

Als je dat doet met kleurbereik, zoals een sRGB-spel dat wordt "uitgesmeerd" over het kleurbereik van Adobe RGB bijvoorbeeld, dan is het resultaat meestal een spel met veel te heldere groene en rode delen, en een te hard contrast.

Als het inderdaad werkt met het "uitsmeren" of "oprekken" van het ene bereik naar het andere, dan zou het wel eens kunnen zijn dat dit niet voor alle spellen goed uitpakt.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 26 april 2022 23:32]

HDR opnemen en HDR weergeven zijn twee verschillende dingen.

Jouw beschrijving, van twee of drie opnames maken en daar de onderste en bovenste waarden uit halen voor bepaalde pixels, is een goede manier om een hoog (hoger) dynamisch contrast te creëeren in een digitale foto. Dat staat los van het kleurbereik.

Bij het weergeven op een beeldscherm is het dynamisch bereik (het maximale contrast) historisch gezien een groot probleem.

Nu zijn beeldschermen de afgelopen 20 jaar enorm veel beter geworden in het weergeven van kleurbereik en contrast waarden. Zelfs oud beeldmateriaal (bijvoorbeeld een VHS of DVD) zal er nu beter uitzien (afgezien van de resolutie). Ook digitale beeldsensoren zijn verbeterd in zowel kleur- als dynamisch bereik.

Bij spellen heb je niet zozeer het probleem van de opname sensor, maar voor het weergeven maakt het niet uit wat de bron is.

Niet alle spellen zijn geschikt om zomaar in HDR te spelen, maar een goed systeem zou dat moeten herkennen en de HDR header niet aanzetten als de bron niet HDR is. Je kan er natuurlijk voor kiezen om HDR altijd aan te hebben (een optie die bijvoorbeeld op consoles zit) en de beeldverwerking zal dan een kunstmatige HDR gebruiken, die vaak best redelijk is.
Als je dat doet met kleurbereik, zoals een sRGB-spel dat wordt "uitgesmeerd" over het kleurbereik van Adobe RGB bijvoorbeeld, dan is het resultaat meestal een spel met veel te heldere groene en rode delen, en een te hard contrast.
Het altijd raadzaam om bij het weergeven de juiste kleurreferentie te gebruiken.
Gek genoeg doen televisies dit vaak automatisch, maar monitoren niet.
HDR staat (min of meer) los van de kleurreferentie en is eigenlijk, simpeler gezegd, de maximale lichtopbrengst. Hoe hoger de HDR rating, hoe feller je beeld kan zijn (en hoe hoger je energie verbruik).

HDR biedt de mogelijkheid om een hogere bovenwaarde te hebben waardoor bijvoorbeeld de zon er oogverblindend uit kan zien (geen grapje). Dit is waarom sommige mensen zeggen dat HDR alleen maar nut heeft als je Local Dimming gebruikt. Hoewel dat op zich geen verkeerde opmerking is, is dat niet per definitie waar. Je kan namelijk geen lagere waarde dan 0 hebben. De andere kant van het spectrum zijn de steeds hogere bovenwaardes. Je hebt HDR1000 en tegenwoordig ook HDR2000.

Het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar ik ben geen fan van HDR. Dat is niet omdat ik iets tegen de techniek heb, maar de implementatie is gewoonweg vreselijk. Ik dwaal iets af van mijn antwoord, maar ik wil dit graag uitleggen.

Als ik een film kijk, of een spel speel, dan wil ik graag kunnen zien wat er gebeurd. Het is niet alleen irritant als ik verblind wordt het doet ook letterlijk pijn aan mijn ogen. Ik geloof ook nooit dat het gezond is. Je gaat als je buiten bent ook niet lekker naar de zon staren of met een zaklantaarn in je ogen schijnen.

Menus zijn vaak oogverblindend, ondertiteling wordt ook als HDR object gezien en is niet te lezen.
Een lamp, bijvoorbeeld, wordt als heel fel weergegeven en je ziet dan vaak niet wat er in de donkere gedeelten van het scherm plaatsvindt. Dat is allemaal prachtig realistisch, denkt de gemiddelde programma/game maker, maar dat is dus niet zo. Het menselijk oog reageert namelijk op bepaalde invloeden en past zich aan...maar als je naar een scherm kijkt waar de luminantie/chrominantie waarden niet veranderen terwijl je oog dat wel wil en probeerd, dan is je kijk ervaring lang zo prettig niet en op termijn is het heel vermoeiend. Dit geldt overigens ook voor andere leuke in-game truukjes, zoals Depth-of-Field en head-bobbing, die onnatuurlijk zijn.

Opnemen en weergeven zijn twee aparte dingen.
Heeft HDR een toegevoegde waarde? Dat is persoonlijk.
Het is goed dat Microsoft dit verder ontwikkeld voor Windows, maar slecht dat het niet standaard aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 27 april 2022 04:29]

Bedankt, het werkt dus inderdaad zo ongeveer zoals ik me dat had voorgesteld.

Ik vroeg me al af waarom contrastratio's nog hoger zouden moeten zijn. Ik heb mijn monitor altijd op 85 cd/m² staan. Mijn kleurkalibrator geeft aan dat de contrastratio 920:1 is (1000:1 is de max van de monitor.) Dat betekent dus dat zwart op deze monitor 0.0924 is. (Bij mijn vorige monitor uit 2014 was dat 0.12.)

De contrastratio kan verbeterd worden door te zorgen dat zwart zwarter wordt, of door je maximale helderheid te verhogen. Aangezien 85 cd/m² al MEER dan zat is om ervoor te zorgen dat ik enkel nog donkere user-interfaces gebruik en DarkReader in de webbrowser heb geïnstalleerd wil ik echt NIET mijn contrastratio verhogen door de helderheid te verhogen.

Daarnaast, als ik nu een foto bewerk of een video of iets dergelijks bekijk en er zitten hele donkere en lichte delen tegelijk in, dan is het wat mij betreft prima zo; als de donkere delen gelijk zouden blijven en de heldere delen bijvoorbeeld 150 of 200 cd/m² zouden worden, dan zou het beeld niet om aan te zien zijn omdat het pijn gaat doen aan je ogen.

En ja; net als bij jou doet het bij mij ook letterlijk pijn aan mijn ogen als beeld te fel is.

Het lijk erop dat de HDR-hype dan ook aan mij voorbij zal gaan, net als de 3D-hype...

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 27 april 2022 08:15]

Waar jullie nu een beetje aan voorbij gaan is dat hdr voor weergave werkt met meta data die het scherm precies kan vertellen hoe fel een scène moet zijn.
In de mastering kan dus exact bepaald worden hoeveel nits het scherm moet weergeven. Hierdoor wordt een film (of game) veel accurater weergegeven. Het is dus veel meer dan alleen een hogere piek helderheid zoals nog wel eens gedacht wordt.
Door het grotere berijk ik helderheid kunnen kleuren ook veel accurater weergegeven worden omdat er meer tinten mogelijk zijn. Je bent niet meer gebonden aan de 256 stapjes helderheid zeg maar.
Op een goed hdr scherm kan het er veel realistischer uit zien. Een slechte implementatie kan nauwelijks verschil hebben of er juist slecht uit zien.
In games wordt het ook nog wel eens artistiek ingezet om juist niet realistisch te zijn maar een bepaald effect te krijgen.
Wat autoHDR doet is via een algoritme op basis van de sdr luminance data HDR meta data te generen en daarmee het beeld als het ware te upscalen naar een HDR beeld. In mijn ervaring werkt dat erg goed en ik heb al aardig wat games gespeeld die eer veel mooier en soms ook veel realistischer uit zien.

Anders dan 3d zou ik HDR zeker geen hype noemen maar een echte stap vooruit in beeld weergave. Anders dan bij 3d zie je ook dat enorm veel films en games het ondersteunen.
Ook bijna alle beeldschermen ondersteunen het. Nadeel is wel dat vooral bij pc schermen de implementatie nu vaak bijzonder slechte is waardoor het er helemaal niet beter uit ziet in hdr of zelfs slechter.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 27 april 2022 13:06]

Waar jij aan voorbij gaat is dat je ogen niet correct (kunnen) reageren op een beeldscherm.
Bovendien ben je overgeleverd aan wat de regisseur/editor wil dat je ziet. Dat kan goed uitpakken, maar helaas is dat tot op heden meer uitzondering dan regel.

Ik heb ook niet gezegd dat HDR slecht is. Net zoals stereoscopisch beeld niet slecht hoeft te zijn.
Het is de implementatie die te wensen overlaat. Net zoals bij 3D films, waar je wordt doodgegooid met dingen die, volkomen nutteloos, recht op de camera afkomen, is HDR net zo irritant (wat ik al beschreven heb; voorbeelden zijn lichten die té fel zijn, menus die fel wit zijn, ondertitleling die niet te lezen is).

Ik stel een goed beeld erg op prijs, net als goed geluid, en zo zijn er legio mensen die zweren dat geluid wat uit fase is heel goed klinkt (stereoverbreding, virtual-surround, etc.) of dat "loudness" fantastisch is. Je hebt meer kans om een muur te overtuigen dat dat niet beter klinkt.

Het is natuurlijk allemaal heel persoonlijk, maar "anders" is niet hetzelfde als "beter", en soms kan je ook genoegen nemen wat je hebt. "Vooruitgang" is niet hetzelfde als "verbetering", en we zijn het punt gepasseerd waar we als mens nog écht verschillen kunnen waarnemen. Dat leidt er vaak toe dat ons verteld wordt dat iets beter is, en dan geloven we dat. Sommige "verbeteringen" zijn zo tegennatuurlijk dat het er ook echt onnatuurlijk uitziet. Dat kan leuk zijn (als effect) voor specifieke toepassingen, maar het is niet altijd prettig om te ervaren. 3D is ook geen hype, het is alleen niet bij uitstek geschikt voor passieve TV/film, maar het heeft wel degelijk nuttige toepassingen. HDR is best nuttig, maar we kunnen prima zonder.

Sterker nog...ik zou best willen dat bedrijven zich eens gaan richten op het besparen van energie in plaats van dingen te ontwikkelen die alsmaar meer vragen.

"Necessity is the mother of invention" ...dat was zo, en zou weer zo moeten zijn.
Anoniem: 1532362
26 april 2022 15:59
Hoe werkt auto HDR? Hoe weet Windows 11 dat de zon in een game extra helder moet zijn, maar een witte muur ofzo niet?

Antwoord op mijn eigen vraag:
https://www.pcworld.com/a...atching-game-feature.html
Auto HDR uses an algorithm to analyze an standard dynamic range (SDR) image and convert it to HDR. The algorithm pays particular attention to SDR luminance data. Think of it like upscaling an image to a higher resolution, but with luminance data instead of resolution.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 26 april 2022 17:15]

Daar hebben ze algoritmes voor die ze al op de Xbox consoles gebruiken. Werkt over het algemeen best wel goed eigenlijk.
Zolang het uit kan klaag ik niet.

Ik had recent veel issues met een game die vrolijk HDR inschakelde op mijn monitor en dat wens ik gewoon niet, want ik wil dat zelf bepalen (en dat het achteraf uit kon is mooi, maar zet het niet automatisch aan) en ten tweede meeste monitoren hebben waardeloze HDR, dus dit soort settings wil je niet automatisch aan.

die game had deze issue niet onder Windows 10 overigens, daar ging HDR niet automatisch aan maar misschien was het gewoon een bug
Use AutoHDR in supported games
, klinkt redelijk vaag en een beetje tegenstrijdig met welke games géén HDR hebben en dus gewoon mee werkt.

Verder gebruik ik AutoActions, voor games die wel/niet HDR hebben (en wil gebruiken) HDR automatisch in-/uitschakelt. Al is WIN+ALT+B ook een uitkomst bij Windows 11. Verder is de HDR welkom en stuk beter in Windows 11, vooralsnog moet je bijvoorbeeld met CRU de juiste waarde opgeven (min/max). Iets wat WIN10 niet begreep en mede hierdoor ook overstapte na WIN11, na aanschaf C1.
Ik heb Toggle HDR gewoon als system action op een keyboard macro button gebind. Als ik b.v. Far Cry of Horizon 5 speel dan zet ik HDR aan en in andere games zoals Division 2 waar HDR vreselijk geïmplementeerd is, of World of Tanks die geen HDR support, of de desktop weer uit. Werkt prima

Auto HDR werkt overigens in sommige spellen prima, maar lang niet altijd. In World of Tanks is het niet om aan te zien b.v.

[Reactie gewijzigd door Imprezzion op 26 april 2022 16:46]

Gaming monitoren met HDR komen naar mijn idee lang niet zo goed uit de verf als met TV's. Meestal heb ik die optie's gewoon uitstaan. En finetune ik de instelling dan liever zelf op een monitor.
Het hangt natuurlijk af van de monitor of de TV.

Ik heb een aantal monitoren waar ik best tevreden mee ben, maar ik heb serieus overwogen om een 8K TV aan te schaffen omdat ik simpelweg niet kan wennen aan een krom scherm.

Helaas zijn sommige van de (door mij gewenste) functionaliteiten nog niet wat ik verwacht van een monitor/TV en dus wacht ik nog maar een jaartje.

Ook op televisies kan HDR een rommeltje zijn. Het onbedoeld in/uit schakelen van HDR zoals @Mizgala28 beschrijft gebeurd daar ook. Het hangt er ook daar van af welke TV je hebt, welke dienst je gebruikt om te streamen, welke game je speelt en op welke console/PC. Televisies hebben in het algemeen wel meer instellingsmogelijkheden, wat prettig is.

Van mij hoeft HDR overigens niet.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 26 april 2022 19:50]

"Deze functie wordt geïntegreerd in de nieuwste versies van Xbox Game Bar, die te downloaden zijn via de Microsoft Store voor Windows."
Waarom moet dat nu weer via de Store?

In Windows 10 is Microsoft al begonnen met het verminken van de aanwezige opties als je er geen behoefte aan hebt om een online account aan te maken. De XBox functies hebben het bij mij nog nooit (goed) gedaan. Ik heb ook niet echt behoefte aan al die onzin, maar iets wat functioneel is moet je gewoon kunnen gebruiken.

HDR is nu niet bepaald iets optioneels tegenwoordig, maar er wordt van alles aan gedaan om je maar zoveel mogelijk bloatware (lees: spyware) te laten gebruiken. Als ik bijvoorbeeld de LED funktie op mijn grafische kaart uit wil zetten dan moet ik een heel software pakket installeren dat mijn hele systeem afgaat en zich overal nestelt. Nu moet ik dus verplicht een online account hebben om een basis functionaliteit te kunnen gebruiken, want ja...je kan MS Store apps wel sideloaden, maar niet gebruiken zonder account.

Misschien heb ik het mis, en wat ik tot nu begrepen heb moet je sowieso een account hebben om Windows 11 te kunnen gebruiken, maar dit soort praktijken loopt de spuigaten uit (niet alleen bij MS, ook Google/Android, Apple en bijvoorbeeld je TV die vrolijk meekijkt en doorstuurd wat je aan het kijken bent). Dit alles onder het mom van "produkt verbetering, Uw privacy is gewaarborgd, het is zo handig voor U, enzovoorts). De politiek loopt twintig jaar achter en als er al iets (aan) gedaan wordt dan is het net een Zwitserse kaas en werkt de regelgeving alsnog in het nadeel van de eindgebruiker.

TL;DR

Het zal wel.
Zodra ik windows 10/11 installeer disable of verwijderd ik altijd die Xbox bar zooi van me computer...
Onnodig stuk software die weer ingebakken is.
Mwoah, ik vindt het altijd wel handig. Een snelle manier om zonder OBS oid te hoeven starten wat clips te pakken voor het plakboek, simpele (doch complete) diagnostics tool zonder afterburner, in-game taskmanager voor de full screen (niet windowed full screen, wat eigenlijk de voorkeur geniet maar niet alles doet dat) apps, en de optie om bepaalde performance counters te "pinnen" als overlay. In den beginne was het inderdaad een beetje "meh", maar er is een hoop bij gekomen. Dat je dingen als AutoHDR kan togglen zonder direct te hoeven alt-tabben is fijn. Net zoals bijvoorbeeld mic/audio out settings die er in zitten (ik unplug/replug wel eens wat dingen als m'n VR kit tijdens een niet-VR game, en soms denken ze echt persé dat ze een ander audio device moeten hebben, wat in de overlay aangepast kan worden).

Het is niet bepaald resource-zwaar, en wel, nogmaals, handig. Vroeger had je een punt.
Verwijder dan ook gelijk me en vervang het voor mijn!
Lol, ja Windows me was een ramp ;)
Mijn ervaring is dat het Windows zelf de kleuren 'washed out' uitzien.

Zou fijn zijn als deze functie automatisch aangaat bij het spelen van een game. Ik heb namelijk geen zin of behoefte om dit elke keer aan/uit te zetten. Als ik kijk games waar HDR al inzit (voornamelijk EA heeft dat goed voor elkaar) dan start de game automatisch op met HDR aan en weer uit zodra je naar Windows gaat.
Ik heb een goede HDR monitor en inderdaad: in Windows 11 zelf ziet het er naar mijn smaak flets/washed out uit. Ik heb het dan ook standaard uit staan. In games zonder HDR zet ik het soms aan en in games met HDR hoef je het niet aan te zetten.
Ja precies. Daarom automatisch aan laten gaan bij games zou naar mijn mening the betere optie zijn. Ik hoef HDR in windows atm niet vanwege die kleur weergave :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee