Het probleem is dat dit het zeer moeilijk maakt om nieuwe functionaliteit uit te rollen. Ga maar eens uitleggen waarom de ene laptop wel ene functie heeft en een andere niet. Dat wil je niet als Microsoft. Je wil de ervaring zo consistent mogelijk houden tussen ondersteunde hardware.
Er zijn toch bij eerdere Windows releases wel vaker features geweest welke aanvullende hardware-eisen hebben, niet elke Windows 7 machine kon in de begintijd daarvan goed met Aero overweg bijv. Notabene Windows 11 heeft ook Copilot+ waarbij sommige functionaliteit uitsluitend beschikbaar is voor een relatief kleine groep apparaten.
En waarom moet Microsoft de uitzondering zijn? Er is geen enkele andere OS bouwer die zo lang ondersteuning geeft als Microsoft..
Jawel hoor ;)
Even bij het eerste merk uit die lijst - Acer- gekeken en daar staan apparaten tussen met CPUs welke niet ondersteund worden door Windows 11 zoals de Intel Celeron N3350 of AMD A4-9120C (en ja, deze chips zijn ook in Windows laptops toegepast voor de duidelijkheid). De Chromebooks waarin deze verwerkt zitten hebben echter nog wel ondersteuning tot 2027 resp. 2029.
7th Gen Intel CPUs zijn tot zeker 2018 in nieuwe producten geplaatst, mogelijk zelfs 2019 in het lagere segment. AMD heeft zelfs nog instap APUs nieuw uitgebracht tot en met 2019 welke niet ondersteund worden. Dan kom je dus op ~7 jaar ondersteuning voor je apparaat. De supportperiode bij Chromebooks & Android apparaten begint immers te lopen vanaf het moment dat het volledige product voor het eerst is uitgebracht en niet op basis van wanneer het type SoC dat erin zit is uitgekomen. Dus nee dat niemand zo lang ondersteund als Microsoft is met de Windows 10/11 transitie simpelweg niet meer waar.
Daarnaast vindt ik het ook gewoon zo zonde dat hardware van in sommige gevallen slechts 7 jaar oud min of meer gewoon einde verhaal is op het OS waarmee ze uitgeleverd zijn en ze geen upgradepath hebben binnen MS. Microsoft had bij mij tot en met Windows 10 juist een topreputatie dat ze niet zo moeilijk deden over oudere hardware, je het eigenlijk overal wel op kon installeren en de enige beperking eigenlijk het onbruikbaar traag zijn is. Een Core 2 Quad is nu 18(!!) jaar oud en kan gewoon Windows 10 draaien, op de officiële manier zonder trucjes zoals het bypassen van checks etc, en met een SSD erin voor basisgebruik ook nog bruikbaarder dan je zou denken. Slecht één Windows versie verder en alles wat ouder is 7-8 jaar is niet meer ondersteund, ja ik snap ergens je punt dat dit blijkbaar de nieuwe realiteit van de markt is geworden en Microsoft daarin meebeweegt, maar vanuit de thuisgebruiker is dat gewoon enorm zonde; zeker met duurzaamheid waar het bedrijf zelf van alles over zegt in het achterhoofd.
Vergelijken met Smartphones vind ik verder niet zo heel relevant gezien een laptop/PC een langere praktische levensduur heeft, al zou ik daar ook graag willen zien dat de ondersteuning langer wordt en niet meer afhankelijk van de fabrikant die alles per toestel moet aanpassen/testen. Bij Windows (x86) is dat volgens mij allemaal een stuk generieker en hoef je die softwareupdates maar één keer te maken en kan het daarna naar alle apparaten die Windows draaien uitgerold worden. Corrigeer me als het fout is hoor, maar MS hoeft in die update volgens mij geen specifieke dingen voor elke CPU te doen; dat zou ook praktisch onmogelijk zijn met de ontelbare combinaties van alleen al CPUs, moederborden, videochips en geheugen die je kunt maken.
Het enige wat ik van MS dan ook graag zou zien/hoop is dat ze simpelweg de restricties/controles bij installatie/upgraden opheffen. Vervang het door een stevige waarschuwing met disclaimer dat de hardware officieel niet ondersteund wordt en alle gevolgen daarvan bij jou liggen indien je verder gaat bijv. Dat ze het officieel niet ondersteunen noch op zulke oude hardware gaan testen is volledig begrijpelijk, maar het actief tegen werken zoals ze nu, dan hebben ze bij eerdere Windows versies niet gedaan; althans niet bij hardware welke nog snel genoeg is om zinnig gebruikt te kunnen worden. Qua veiligheid lost dit probleem zich van vanzelf echt wel op zoals ik al zei, zodra die wat oudere hardware echt te traag is of simpel een defect plaatsvindt.
En de reden dat mensen bijvoorbeeld geen BitLocker recovery key weten te vinden is net omdat ze geen Microsoft account gebruiken. Want die staat gewoon in je account opgeslagen. Maar ze luisteren natuurlijk altijd naar die ene ITer in de familie die zegt: doe het niet, gebruik deze manier om er rond te werken
Nier perse dat handige neefje hoor, er zijn veel
commerciële bedrijven actief welke refurbished laptops verkopen met Windows 11 (URL was de eerste hit als voorbeeld, niet bedoeld om specifiek dit bedrijf hier aan te vallen), terwijl deze apparaten daar officieel gezien volgens Microsoft helemaal niet geschikt voor zijn. Ook worden deze dan gebruiksklaar geleverd met een kant en klaar lokaalaccount en niet een OOBE. Opzich eens dat een MS account veel van dit soort zaken makkelijker maakt, maar zeker vanaf 24H2 waarin Bitlocker standaard aanstaat bij een verse installatie zou de informatievoorziening hiervan richting de eindgebruiker toch wel een stuk beter moeten. 99% heeft geen flauw idee wat Bitlocker is of dat de schijf encrypted is.
Overigens is je recoverykey uitsluitend in je MS-Account opslaan ook wel een
(klein) risico als je OneDrive gebruikt gezien het beleid van MS. Heb je een foto van je kinderen of je OD staan waar een algoritme op aanslaat, sluiten ze je gehele account zonder mogelijkheid tot verweer. Dan kun je dus direct niet meer aanmelden (denk ik, nooit mogen ervaren

) en enige toegang tot de data op een andere manier is onmogelijk want de toegang tot je recovery key is ook weggenomen.
Ook authenticator apps hebben gewoon backup mogelijkheden en recovery mogelijkheden voor wanneer je toch geen authenticator kunt gebruiken.
Daarom schreef ik al dat het usererror is

Alleen de realiteit is nu eenmaal dat een hele grote groep mensen de noodzaak van MFA niet in ziet, en het alleen opzet omdat het moet; dan krijg je dus dat mensen de moeite niet nemen het fatsoenlijk te regelen. Nu heb ik daar zo ook geen oplossing, maar neem van mij aan dat zeker de laatste jaren ik 9/10 keer bij het helpen van mensen met PC/telefoon problemen ik ook weinig meer kan doen doordat ze kritieke informatie kwijt zijn. Iemand die vroegah zijn Windows wachtwoord niet meer wist kon je met een klein beetje kennis zo weer op weg helpen, geen recovery key voor je bitlocker dan is het ook voor 'ons' gewoon klaar en niks aan te doen. Beveiliging is een hele goede zaak hoor, maar mensen die onwetend uit hun eigen accounts/apparaten gesloten worden is ook gewoon (nieuwe?) realiteit.
Overigens hebben wij onderling deze discussie wel vaker gehad onder Windows 11 artikelen volgens mij, waarbij ik het echt vanuit de thuisgebruiker/leek bekijk en jij vanuit de proffesionele/zakelijke kant; dat kan en mag natuurlijk en zo krijg je verschillende inzichten.
[Reactie gewijzigd door !mark op 5 februari 2025 16:58]