Microsoft publiceert methode om TPM 2.0-systeemeis van Windows 11 te omzeilen

Windows 11 kan toch worden geïnstalleerd op systemen zonder TPM 2.0, erkent Microsoft. Daarvoor moet de registry worden aangepast. Het bedrijf zegt ook dat gebruikers in dat geval niet meer kunnen rekenen op volledige ondersteuning.

Microsoft schrijft op een nieuwe supportpagina over alternatieve manieren om Windows 11 te installeren. Het bedrijf bedoelt daarmee een installatiedisk als alternatief voor de upgrade-tool die in Windows 10 zit. Ook is het mogelijk een image-install te doen via thirdpartytools. Op de pagina staat een methode om Windows 11 toch te installeren op systemen die niet voldoen aan systeemeisen. Opvallend is dat daarbij staat dat bij het gebruiken van die alternatieve installatiemethode er niet wordt gekeken naar de eis voor TPM 2.0.

Om alternatieve installatiemedia te gebruiken moeten gebruikers de registry-key HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup aanmaken. Microsoft raadt gebruikers aan om dat alleen te doen op systemen die wel aan de eisen voldoen en dat gebruikers dat vooraf controleren, omdat Windows 11 anders 'ook kan worden geïnstalleerd als je minimaal TPM 1.2 in plaats van de minimale systeemeis TPM 2.0 hebt'. Ook wordt met zo'n installatie de processor niet gecontroleerd. Bij het installeren van een image die gemaakt is met een thirdpartytool staat dat Windows 11 eveneens niet controleert op de aanwezigheid van TPM 2.0.

Microsoft waarschuwt op de pagina dat er in zo'n geval 'ernstige problemen' kunnen voorkomen. Het bedrijf zegt dat het dan 'niet kan garanderen dat die problemen kunnen worden opgelost'. Over garantievoorwaarden schrijft het bedrijf niks. Wel zegt Microsoft dat het na installatie geen Windows-updates meer garandeert. Daar vallen ook beveiligingsupdates onder.

Er is lang veel onduidelijk geweest over de systeemeisen voor Windows 11. Aanvankelijk leek het erop dat TPM 2.0 niet vereist was, maar later bleek dat toch wel het geval te zijn. Die eis gold ook voor een installatie op virtuele machines, maar Microsoft geeft nu toe dat die eis kan worden omzeild met een nieuwe registry-key. Eerder werd er al ontdekt dat de systeemeisen konden worden omzeild, zoals Tweakers ook in dit artikel schreef. Het is echter de eerste keer dat Microsoft dat officieel toegeeft.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-10-2021 • 12:36

287 Linkedin

Reacties (287)

287
285
122
9
0
133
Wijzig sortering
Microsoft waarschuwt op de pagina dat er in zo'n geval 'ernstige problemen' kunnen voorkomen. Het bedrijf zegt dat het dan 'niet kan garanderen dat die problemen kunnen worden opgelost'. Over garantievoorwaarden schrijft het bedrijf niks.
Als ik het screenshot onder het artikel lees, dan klinkt het alsof de waarschuwing vooral is "als je je register sloopt, dan kan je ernstige problemen krijgen". Het zegt niets over eventuele problemen van de aangepaste installatie zelf, dat zit achter het "you acknowledge and understand the risks" linkje:
Your device might malfunction due to these compatibility or other issues. Devices that do not meet these system requirements will no longer be guaranteed to receive updates, including but not limited to security updates.

The following disclaimer applies if you install Windows 11 on a device that doesn't meet the minimum system requirements:
Die "following disclaimer" is een screenshot (handig MS, goed bezig...), dus vergeef me dat ik het slechts gedeeltelijk overtype:
If you proceed with installing Windows 11, your PC will no longer be supported and won't be entitled to receive updates. Damages to your PC due to lack of compativility aren't covered under the manufacturer warranty.
Die waarschuwing is bij MicroSoft bijna standaard zodra er een aanpassing in het register moet worden gedaan. Het toevoegen van een nieuw item is echter zelden een probleem. Bij een tikfout wordt het domweg niet herkend.
Voor de toekomstige updates van Windows 11 geldt dat er mogelijk problemen kunnen ontstaan. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet zo'n vaart lopen, maar MicroSoft moet zich natuurlijk wel indekken voor het geval het wel een keer mis gaat. Als je belangrijke gegevens op je computer hebt staan of de computer gewoon een betrouwbaar werkpaard moet zijn, dan zou ik het toch liever bij Windows 10 laten. Een beetje bij blijven is leuk, maar niet ten koste van alles.
Voor wie op deze manier wil upgraden wordt het maken van backups extra belangrijk. Vooraf een image van de systeemschijf maken lijkt mij ook niet verkeerd. Dan kan je bij problemen tenminste weer terug naar de oude (werkende) situatie.
Dan kunnen ze eis voor de processoren ook wel aanpassen, ik denk dat ze erachter zijn gekomen dat de eisen misschien wel te zwaar zijn.
Ze hebben een lijst gepubliceerd met hardware dat ondersteund wordt in Windows 11, dat zij deze 'hack' vrijgeven is geen indicatie dat zij oudere hardware gaan toevoegen aan de lijst.

Oudere Intel CPU's worden niet ondersteund omdat deze niet op hardwareniveau Spectre en Meltdown gefikst hebben en dus als niet 'veilig' bestempeld worden.
Intel said that Spectre and Meltdown were addressed with hardware-level changes starting with Intel 8th-generation CPUs.

Windows 11 vereisten zijn gebaseerd op het volgende:
Security is the first “principle” Microsoft says is driving its CPU requirements. The second is reliability. Microsoft writes that “CPUs that have adopted the new Windows Driver model…are achieving a 99.8% crash free experience.”

The third principle is that CPUs be “compatible” with the apps you use with “the fundamentals of >1GHz, 2-core processors, 4GB memory, and 64GB of storage.” Of course, that doesn’t have much to do with CPU generation.


EDIT:
Processoren waarop Intel® Trusted Execution Technology ontbreekt worden ook niet ondersteund.

Intel® Trusted Execution Technology for safer computing is a versatile set of hardware extensions to Intel® processors and chipsets that enhance the digital office platform with security capabilities such as measured launch and protected execution. It enables an environment where applications can run within their own space, protected from all other software on the system.


Dus als jij desondanks het feit dat je hardware niet officieel ondersteund wordt, Windows 11 gaat installeren, moet je niet raar opkijken als je computer vaker crasht, minder veilig is en tegen andere compatibiliteitsproblemen aanloopt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 6 oktober 2021 16:52]

Oudere Intel CPU's worden niet ondersteund omdat deze niet op hardwareniveau Spectre en Meltdown gefikst hebben en dus als niet 'veilig' bestempeld worden.
Intel said that Spectre and Meltdown were addressed with hardware-level changes starting with Intel 8th-generation CPUs.
Vergelijk ik bijv 7700K (niet ondersteund) en 8700K (wel), dan zie ik hier dat ze exact dezelfde spectre/meltdown fixes hebben.
Overige architectuur veranderingen zijn er vziw ook niet, alleen meer cache/cores/clocks en mss betere fabricage.
9900K heeft wel wat meer Spectre/Meltdown fixes.
Mijn eigen laptop heeft een 7700HQ (niet ondersteund) vergelijk die eens met i7-7820HQ (Wel ondersteund)
Daar zit echt totaal geen verschil tussen.. Alleen 0,1 ghz hoger geklokt. Maarja die zit natuurlijk in de surface ;) Dan kan het wel
De surface lijn was zeker in oorsprong gericht op enterprise en dus werd ook voor CPU's gekozen die meer aanleunden bij enterprise.

Om op je vraag te antwoorden wat de 7700HQ mist tov de 7820HQ,
-Intel Vpro
-Intel TSX
-Intel SIPP
-Intel trusted execution

Dat is dus iets meer dan slechts 0.1 Ghz hoger geklokt en tevens features die Windows11 gebruikt.
Dat zijn features die gemaakt zijn voor enterprise.. als je ze ook opzoekt is dat nou werkelijk iets wat belangrijk is?

The Intel® Stable Image Platform Program (Intel® SIPP) aims for zero changes to key platform components and drivers for at least 15 months or until the next generational release, reducing complexity for IT to effectively manage their computing endpoints.

Dit klinkt nou niet echt als een baanbrekende feature.. Die andere 3 tja het zorgt voor wat extra veiligheid maar nou niet zo extreem.
TSX wordt inmiddels door geen enkele CPU meer ondersteund met recente microcode, die instructieset bevat bugs en is uitgeschakeld.
Maar ook met een I7820HQ is hij niet in alle gevallen ondersteund. Alleen de surface waar Microsoft hem ingestopt heeft wordt hij ondersteund : https://docs.microsoft.co...upported-intel-processors

Spreek uit eigen ervaring in de Surface waar deze in zit mag ik upgraden naar Windows 11 en zijn de seinen op groen maar mijn Zbook 15 G4 waar die ook in zit zegt hij doodleuk de CPU is niet ondersteund
Heeft te maken met https://docs.microsoft.co...principles-best-practices en meer bepaald met laptop fabrikanten die hun aangepaste drivers pushen.

Ondanks dat ik zonder probleem "volledig" gesupporteerd was kwamen na install toch 3 drivers naar boven waarom hij memory integrity niet wilde aanzetten. (settings - security- device security - core isolation - memory integrity)

Ging om een smartcard driver, een ongebruikte oudere bluetooth driver en nog iets anders obscuur. Pas nadat ik die 3 drivers er volledig afgegooid had kon ik de optie aanvinken.

Dan heb ik nog een issue met secure boot & TPM, TMP werkt wel maar secure boot staat uit (stond aan bij de install?) waardoor hij nu aangeeft standard hardware security not supported, als ik secure boot aanzet verlies ik alle USB poorten in Windows. Vermoedelijk opgelost met een nieuwe UEFI update die -W11 supported- in zijn release notes heeft maar verder ook niet specifieert wat daar onder verstaan mag worden. (moet hem nog uitvoeren)

Lang verhaal kort, MS heeft heel hard getimmerd op dat security verhaal en om het volledig werkend te krijgen heb je naast de juiste HW ondersteuning ook ondersteunde drivers en ondersteunde UEFI nodig.

Specifiek voor de 7820HQ is naast de Surface Studio 2 ook Dell Precision 5520 ondersteund, Lenovo stond erop maar is er terug afgehaald.

https://docs.microsoft.co...pported/supported-systems
Zelfde processor, en jammer inderdaad maar het is niet anders :)
Anoniem: 734539
@N8w86 oktober 2021 15:36
Als je in het tabel kijkt zie je dat deze fixes op Software-niveau zijn gedaan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de i9-9900k zie je dat deze op Hard + Software-niveau fixes heeft ontvangen voor o.a. Spectre en Meltdown.

Het gaat in deze er dus meer om of op hardware-niveau gepatcht is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 6 oktober 2021 15:36]

Umm, dat is toch precies waar ik het over heb.
Je zei dat Spectre/Meltdown fixes het verschil maken in support.
Maar de 7700K/8700K hebben dezelfde fixes.
De een wordt wel ondersteund, de ander niet.
Daarom lijken me de Spectre/Meltdown fixes niet de reden van wel/niet ondersteunen.
Dat was mn punt.
(en ja ik noemde terloops de 9900K als voorbeeld van een CPU die _wel_ meer fixes heeft).
Anoniem: 734539
@N8w86 oktober 2021 16:11
Je mist daarin dus het punt:
Wel ondersteund: Hardware + Software-matig gepatcht
Niet ondersteund: Enkel Software-matig gepatcht.
Freekster, de 7700 en 8700 hebben precies dezelfde fixes op hetzelfde niveau. Alle cellen komen overeen. De 9th gen heeft pas hardware fixes. De 7th gen en 8th gen precies dezelfde MCU + Software fixes. De microcodes zitten ook gewoon op dezelfde revisie, want het is allebei Kaby Lake.

Het is dan toch raar om de 7th gen niet te ondersteunen. Microsoft noemt als reden mbec, maar ook dat heeft 7th gen gewoon. Er mist informatie.

Edit: Daarnaast, 8th gen voor mobile wordt ondersteund, al is dit gewoon een Kaby Lake refresh, dus architectuur is hetzelfde als de 7th gen desktop serie.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 6 oktober 2021 16:38]

Anoniem: 734539
@CykoByte6 oktober 2021 16:46
De i7-7700k wordt niet ondersteund omdat deze geen Intel® Trusted Execution Technology heeft.

Intel® Trusted Execution Technology for safer computing is a versatile set of hardware extensions to Intel® processors and chipsets that enhance the digital office platform with security capabilities such as measured launch and protected execution. It enables an environment where applications can run within their own space, protected from all other software on the system.

Vergelijking van de twee processoren:
https://ark.intel.com/con...l?productIds=97129,126684

Uitleg:
https://techunwrapped.com...th-intel-cpu-without-txt/
Kijk naar de Pentium G6505t

Géén TXT en wèl Windows 11 support

De redenering waar de processor keuze op is gebaseerd is op dit moment alleen voor Microsoft duidelijk.
He is eigenlijk nog erger wat ms doet. De nieuwe surface go 3 die vandaag is uit gekomen heeft nog een amber lake cpu.
Dat is puur een low core count kaby lake met dus ook de bijpassende software bug fixes voor alle spectre/meltdown issues.
Daarom is t ook allemaal zo treurig dat kaby lake gewoon gedropt wordt.
De 8500Y bijvoorbeeld ook niet, maar daarop mag je wel Windows 11 installeren (hij staat op de supported CPU list).

Over TXT is ook niet te vinden dat het een vereiste is. Sterker nog, het artikel dat je zelf linkt, legt uit waarom het geen vereiste is. PTT en TPM2 staan lost van TXT.
Ok, dat is dus geen Spectre/Meltdown fix.
En de 7700 heeft wel TXT (en dezelfde Spectre/Meltdown fixes), en wordt ook niet ondersteund.
Vergelijking: https://ark.intel.com/con...l?productIds=97128,126684
Dus TXT kan het ook niet zijn.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 7 oktober 2021 19:19]

Nee dat mis ik niet, ik heb het daar zelf juist ook over.
In die tabel van Intel bij mn link staat dus, dat 7700K/8700K hetzelfde zijn qua welke hardware/software/ucode fixes ze hebben. Tenminste, voor zover je dat kan afleiden uit de bondige omschrijvingen.
Maar goed, je meent dus dat 8700K meer hardware fixes heeft dan 7700K?
Kan je 1 voorbeeld noemen, of wat is jouw bron dat 7700K/8700K wat dat betreft verschillen?
Vergeet niet dat Computer Forums vol staan met Windows 10 crash gerelateerde problemen threads, vooral upgrade gerelateerd, vooral gestart door mensen die weinig van computers afweten. Het lijkt mij dat daar een hoop problemen gaan komen..mensen zonder computer kennis die upgraden naar Windows 11 die aan alle eisen voldoen.

Mensen die allerlei truckjes moeten gebruiken om Windows 11 te installeren weten over het algemeen wat meer van computers en zullen problemen ook meestal snel kunnen oplossen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar die kant en klare Windows 10 versies op Usenet die niet echt veilig zijn die crashen ook relatief snel. Dit weerhoud mensen er niet van om het te gebruiken.
Anoniem: 734539
@8mile136 oktober 2021 17:24
Mensen die allerlei truckjes moeten gebruiken om Windows 11 te installeren weten over het algemeen wat meer van computers en zullen problemen ook meestal snel kunnen oplossen.
Als men zoekt naar: Waarom kan ik niet net als mijn buurman/vriend Windows 11 installeren? Komen ze al gauw aan de registry aanpassing, via Youtube/Reddit/Microsoft/Tweakers of andere bronnen, wat zelfs voor een leek binnen no time te verrichten is. Desnoods downloaden ze een .reg-bestand waarmee ze het met 2 klikken kunnen verrichten.

Dus dat die mensen meer kennis hebben als ze wat trucjes moeten uitvoeren is geen gegeven.

Genoeg mensen die alles wat ze zien installeren of aanpassen om iets werkende te krijgen, zonder dat ze enig idee hebben wat ze aan het doen zijn.

Daarnaast is het überhaupt onverstandig, ook al ben je geen leek om een OS te installeren waarvoor je hardware niet officiële ondersteund ontvangt. Je machine is vatbaarder voor (kernel) crashes, incompatibiliteit met software of drivers en minder veilig omdat je waarschijnlijk ook geen beveiligingsupdates krijgt. Daarnaast is het de vraag of de W10 drivers voor die hardware goed werkt of goed blijft werken na verloop van tijd na enige Windows updates.

Mocht je nog wel Windows Updates ontvangen of handmatig weten te installeren, kunnen deze op jouw niet ondersteunde machine voor problemen zorgen en daar zal dan ook geen oplossing voor komen vanuit Microsoft. Iemand die verstand heeft van computers wilt een stabiel draaiende computer die een hoge performance haalt, dat kan je dus niet garanderen op Windows 11 met hardware dat geen ondersteuning krijgt.
quote: freekster
Als men zoekt naar: Waarom kan ik niet net als mijn buurman/vriend Windows 11 installeren? Komen ze al gauw aan de registry aanpassing, via Youtube/Reddit/Microsoft/Tweakers of andere bronnen, wat zelfs voor een leek binnen no time te verrichten is. Desnoods downloaden ze een .reg-bestand waarmee ze het met 2 klikken kunnen verrichten.

Dus dat die mensen meer kennis hebben als ze wat trucjes moeten uitvoeren is geen gegeven.
Dat is precies het geval met Windows 10 waar enorm veel problemen waren voor mensen die de ''simple'' upgrade uitvoerenden. En dat ga je ook met Windows 11 krijgen..met officieel goedgekeurde computers. Dat zijn precies de mensen waarover jij het heb. Het soort verhalen wat Microsoft nu rondstrooit maakt net dat meer mensen die er weinig van snappen van een alternatieve installatie af zullen zien. Zeker als ze maar een computer apparaat in huis hebben.
quote: Freekster
Daarnaast is het überhaupt onverstandig, ook al ben je geen leek om een OS te installeren waarvoor je hardware niet officiële ondersteund ontvangt. Je machine is vatbaarder voor (kernel) crashes, incompatibiliteit met software of drivers en minder veilig omdat je waarschijnlijk ook geen beveiligingsupdates krijgt. Daarnaast is het de vraag of de W10 drivers voor die hardware goed werkt of goed blijft werken na verloop van tijd na enige Windows updates.
Mijn laptops net zoals veel computers werken niet meer zoals orgineel bedoelt. Van orgineel Windows 7, naar Windows 8, Windows 8,1 daarna geen ondersteuning meer fabrikant naar Windows 10..dat werkt al jaren PRIMA. Geen crashes, geen herinstallaties., geen beveiligings problemen. Ik heb er ook veel tijd aanbesteed om alles in orde te krijgen.. er zijn geen rare toestanden op mijn laptops. Alleen maar kleine probleempjes waarvan een aantal ook voorkomt bij mensen met orginele Windows 10 laptops.

Zoals bekent zijn de updates bedoelt voor een grote verscheidenheid aan computers waarbij Microsoft wilt dat ze meteen automatisch worden geinstalleerd wat maakt dat ze voorzichtig tewerk zullen gaan bij het aanbieden van updates. Wat een voordeel zal zijn voor mensen met een alternatieve installatie.
quote: freekster
Mocht je nog wel Windows Updates ontvangen of handmatig weten te installeren, kunnen deze op jouw niet ondersteunde machine voor problemen zorgen en daar zal dan ook geen oplossing voor komen vanuit Microsoft. Iemand die verstand heeft van computers wilt een stabiel draaiende computer die een hoge performance haalt, dat kan je dus niet garanderen op Windows 11 met hardware dat geen ondersteuning krijgt.
In ieder geval ziet het er naar uit dat je bij een niet officiele installatie zelf de updates moet installeren. En het is even afwachten hoe computer sites etc.. er tegen aan kijken. Als er consensus is dat je het niet moet doen dan zal ik het ook laten. Maar er moet dan echt ook consensus zijn.
Prima toch? Als mensen na 20 jaar constante, letterlijk dagelijkse waarschuwingen dat je 3x na moet denken voor je ergens op klikt, en Jan denkt, jullie kunnen me wat. Nou boehoe als zijn pc dan gelocked is en hij 1BTC mag betalen om zijn files te unlocken.

Ken wel meer van die gevallen, hoe triest t ook is, ik waarschuw ze er al jaren voor. Zulke mensen leren enkel door te voelen joh.

Ik kan geen huis metselen, als ik dat dan toch zelf ga doen is t mijn eigen risico lijkt me.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 6 oktober 2021 20:52]

Raar dan, de i7 7700k heeft PTT en is met de requirements volledig compatible te maken door het inschakelen van deze Platform Trust Technology in de bios van het moederbord. Er is dus voor de 7000 serie volledige support te krijgen, dus het lijkt me niet dat Spectre en Meltdown de redenen zijn dat ze daarom geen support kunnen geven op de Intel Core 7000 serie.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 oktober 2021 13:10]

Het gaat niet alleen om TPM/PTT maar ook om mbec (voor hardware-geaccellereerde Virtualization Based Security).

Raar daaraan is echter wel dat de 7e generatie ook gewoon mbec ondersteunt. Microsoft heeft hierop nog niet gereageerd.
Anoniem: 734539
@CykoByte6 oktober 2021 15:42
De i7-7700k is enkel op Softwareniveau gepatcht maar dit is ook makkelijk uit te schakelen door bijvoorbeeld Inspectre te gebruiken of een registeraanpassing te doen, ofwel dit is niet 'veilig' genoeg.

https://www.grc.com/inspectre.htm

Bij de nieuwere processoren is dit hardware-matig gepatcht, waarbij zelfs bij uitschakelen van de microcode patches nog enige mitigatie is voor Spectre en Meltdown aanvallen.
Maar zelfs Apple’s M1 chip heeft vanwege gedeeltelijke x86 ondersteuning toch al last van Spectre?

En over Apple gesproken, de kans dat ik ooit W11 kan bootcampen op mijn 7700HQ Intel Mac lijkt me helemaal verkeken?
Denk niet dat de Apple M1-chip bij de ondersteunde processoren wordt weergegeven ongeacht of deze wel/niet geschikt is om Windows 11 te draaien. Waarschijnlijk kan je Windows 11 wel installeren maar of je na de installatie nog Windows Updates ontvangt durf ik niet te stellen.
Op een M1 chip gaat Windows sowieso niet draaien. Ik bedoelde dat Apple M1 chips door een gedeeltelijke x86 implementatie direct de Spectre bug erfden.

Maar ik heb me laten vertellen dat het Apple bios op Intel MacBooks, zoals de mijne uit 2017, helemaal geen TPM ondersteund. Geen 1.2, laat staan 2.0. Maar dat weet ik niet zeker.
Het implementeren van x86 wil niet zeggen dat ze wel/geen spectre bug erfden :)

Een bepaalde optimalisatie zorgde ervoor dat deze bug kon voorkomen. Het is niet een optimalisatie die perse geïmplementeerd moet worden :) (Hij moet het doen, snel of niet).
De reden voor deze verwarring is blijkbaar dat Intel heel schimmig doet over TPM en de onderliggende implementaties. Microsoft kreeg de lijst van ondersteunde CPUs blijkbaar ook pas heel laat van Intel. Het lijkt erop dat Microsoft dit verhaal wel aardig onderschat heeft en nu een klein beetjes toegeeft.
Lees het artikel:

"Ook wordt met zo'n installatie de processor niet gecontroleerd"
Dat begrijp ik, mijn pc is 2 jaar oud, heb tpm 2.0, secureboot, uefi, gpt, maar de bottleneck is de processor(Amd Ryzen 3 2200G). Dus daarom mijn vraag of de eisen voor de processoren niet te zweaar zijn, en dat Microsoft de eisen nog verder zal verzwakken. Anders dan nog wat aantal jaren windows 10 gebruiken.
Windows 11 is onder de motorkap gewoon Windows 10, dus kwa performance vereisten hoef je denk ik geen zorgen te maken. Echter rekent Microsoft er op dat deze Windows versie ook weer 10 jaar mee moet gaan dus zijn de vereisten in de toekomst wel nodig. Je kunt niet terugkomen op je vereisten bij een update van het OS.

Ook zullen ze niets testen op 'oudere' hardware dus als een update de boel om zeep helpt gaan ze je niet helpen.
Windows 11 is onder de motorkap gewoon Windows 10, dus kwa performance vereisten hoef je denk ik geen zorgen te maken. Echter rekent Microsoft er op dat deze Windows versie ook weer 10 jaar mee moet gaan dus zijn de vereisten in de toekomst wel nodig. Je kunt niet terugkomen op je vereisten bij een update van het OS.

Ook zullen ze niets testen op 'oudere' hardware dus als een update de boel om zeep helpt gaan ze je niet helpen.
Ik heb een m5-6y54 processor en W10 draait als een tierelier. Dan zou W11 dan toch ook prima moeten werken?
Ja, en W11 zal ook prima draaien. Echter wil en kan Microsoft dat niet over lange tijd garanderen. Vandaar dat men kiest om dit niet te doen.
Ik gebruik mijn laptop alleen voor op vakantie op internet te surfen of emails te versturen. Wat zou er dan kunnen gebeuren bij eventuele toekomstige updates?
Niemand weet het zeker op dit moment. Iedere dag is er weer nieuws maar niets is zeker. Misschien krijg je updates aangeboden waardoor je machine crashed (want Microsoft test enkel compatible machines), misschien wordt je machine onstabiel of misschien krijg je helemaal geen Windows beveiliging updates. Internet en email zijn dan geen verstandige acties want je loopt verhoogt risico op virussen en andere malware.

Advies is om gewoon normaal op Windows 10 te blijven. Daar is niets mis mee, bied precies dezelfde functionaliteit en wordt ondersteund tot 2025. Tegen die tijd kan je op je machine gewoon Linux of ChromeOS installeren om deze een tweede leven te geven.
Hmm tsja dat lijkt mij dan nog het beste. Ik durf te wedden dat hij na 4 jaar nog steeds zo goed draait als nu.
idem hier, alleen Ryzen 5 2400G
Nee, want voor een juiste en stabiele werking van Windows 11 is TPM2.0 gewoon een vereiste.
de echte vereiste is: computerboeren willen dat mensen nieuwe computers kopen, ah ja, want het is nodig voor Windows 11 (lol, in taal voor de gewone mensen).

de echte vereiste is dus: verkoop.

OS gemakkelijk upgraden is niet in het voordeel van de PC boeren, nog in het voorbeeld van Microsoft (met nieuwe computer koop je nieuwe licentie).

Dus vooral zware/hoge eisen zetten, en achteraf toch "oh ja het werkt toch zonder". De tweaker had het al lang door/aan de praat. Ondertussen kan Microsoft wat werken aan het ondersteunen van geselecteerde oudere troep.
Lijkt me een rare move tenmidden van globale chip tekorten. Die computerboeren zouden zich nu keihard in de vingers snijden.

Geen weldenkende computer boer gaat nu toch gpus inslaan voor de hoofdprijs in de hoop dat ze meer geld gaan opleveren? Die prijzen gaan namelijk gewoon weer dalen.
of computerboer besteld maar bij de fabrikant als hij het verkocht heeft aan een klant. Geen stock.

Niet alles is moeilijk leverbaar, genoeg andere component zijn vlot verkrijgbaar, vooral GPUs zijn het niet. Voor Jan met de Pet, is Windows11 nieuwe PC met nieuwe licentie, hoeft geen straffe GPU in.
De budget gpu's zijn anders ook best aan de prijs nu vind ik. Zelfs mijn gtx 770 ging nog weg voor 75 euro (terwijl ik 50 vroeg). Dat is voor huidige standaarden geen degelijke kaart meer en menig nieuwer igpu komt al aan die prestaties.

Ik denk dat we ons vergissen in hoeveel impact het heeft. RAM is ook exponentieel duurder geworden (vergelijkbare sticks van 16GB RAM toen ik t 2 jaar geleden kocht zijn nu bijna 20% duurder of hoger).
Uiteraard speelt marktwerking een rol, maar voor Microsoft maakt dit niet heel veel verschil. Je hoéft geen Windows 11 te nemen, Windows 10 blijft nog even supported en Microsoft moet moderniseren, zo simpel is het. Het is niet één enkele reden waarom er nu hardere en hogere eisen worden gesteld dan voorheen: security (hardware fixes voor meltdown/spectre), stability (nieuw drivermodel) en performance.

Dat makkelijk upgraden niet in het voordeel van PC boeren is en specifiek daarom een argument zou zijn waarom Microsoft met 11 hogere eisen stelt is natuurlijk kolder - immers was Windows 10 gewoon vrijelijk (en gratis!) te installeren op vrijwel elke willekeurige machine, als clean install of als upgrade van 7/8/8.1. Idem voor 8 op machines met 7.

Er is best kans dat ze nog andere CPU's gaan whitelisten (bepaalde 7th gen die wel bepaalde fixes hebben gekregen) maar MS moest gewoon ergens een streep trekken, en dat is nu gebeurd.
Mmm, een Windows 10 kan je gratis upgraden. Maar bij een nieuwe computer hoort doorgaans wel een nieuwe licentie (tenzij je ie kan laten vallen). Dus Microsoft heeft zelf wel baat bij verkoop van nieuwe systemen. Extra: hoe sneller hardware ververst wordt, hoe sneller ze legacy meuk kunnen proberen uitfaseren.
Ik heb nu al een paar maanden Windows 11 draaien zonder tpm2.0 en het draait als een malle.

Voor een stabiele en goede werking lijkt het mij helemaal geen vereiste.
Nee voor de veiligheid.
Dan kunnen ze eis voor de processoren ook wel aanpassen, ik denk dat ze erachter zijn gekomen dat de eisen misschien wel te zwaar zijn.
Hoezo 'ook', ze passen niks aan dat moet de gebruiker volledig op eigen verantwoordelijkheid doen als ze de eisen willen omzeilen...
Ik heb gisteren 7 computers naar Windows 11 ge-upgrade.
waarvan er 5 niet aan de CPU eisen voldoen en 3 geen TPM chip hebben.
.
Het script wat je daarvoor kunt gebruiken staat hier bij:
https://gist.github.com/A...4a8fb81a332b5d65613187b15
Draai dit voorafgaand aan een verder normale upgrade om de registry aan te passen:
Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update_v1.cmd
.
En ook de PC van 14 jaar oud deed het daarna prima,
net als met Windows 10,
.
(En ja, die PC wordt normaal gebruikt, door de misses,
die wat lagere hardware eisen heeft :+ )

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 6 oktober 2021 19:27]

Mijn laptop met een Intel® Core™ i7-5600U Processor voldoet niet aan de processoreis, dat verbaasde mij zeer!
Maar waar moet die registry key komen dan, als je nog niet hebt geïnstalleerd? De installer stopt gewoon als je systeem niet voldoet..
Het bedrijf zegt dat het dan 'niet kan garanderen dat die problemen kunnen worden opgelost'.
Misschien kunnen ze uitleggen wat er daarmee anders is dan nu voor de doorsnee gebruiker.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 6 oktober 2021 12:46]

Je kan tijdens de installatie via een toetscombinatie een console openen en daarmee regedit. Dan even een stap terug en weer vooruit en het werkt ;)
Kun je niet gewoon nu al die key aanmaken? Dus voor je de installatie start.
Op een systeem waar Windows nog niet op staat? Hoe dan?
Via een eigen ISO, net zoals dat je bijvoorbeeld specifieke drivers toevoegt voor RAID controllers.
Dat is wel heel erg low-tech. Dat stream je tegenwoordig via een deployment server. Overigens kun je drivers sideloaden tijdens setup zonder een nieuwe ISO te bakken.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 6 oktober 2021 15:40]

De laatste keer dat ik het moest doen was inderdaad rond Windows 2000 / XP / 7 :Y) Tegenwoordig dus mooier voor elkaar.

Principe is hetzelfde in ieder geval, zorgen dat het bij in je installatie komt.
Lo-fi? Low fidelity?
Ja, want als particulier ga ik eerst even een deployment server opzetten?
Werkt dat nog steeds SHIFT + F10 ?

Goed om te weten! thx
Zoiets was het inderdaad! 💪🏻
Daar zit precies het punt. Dit is niet bedoeld voor de doorsnee gebruiker.
Dit doet mij er steeds meer aan denken dat ze tpm2.0 als schijnreden gebruiken om ondersteuning voor oude hardware te kunnen stoppen.
De 2e zen en 8e intel generatie chips zijn voor zover ik kan zien respectievelijk de eerste generaties zonder dual-cores. Dit zorgt er dus voor dat de "minimale eisen" van Windows 11 hoog genoeg worden om tijdens basis gebruik een vloeiende ervaring te kunnen garanderen. Iets wat bijvoorbeeld een i3 7200u vaak al snel niet meer lukt op Windows 10.

het vrij geven van deze registry en het officieel melden doet mij denken dat het zo de mogelijkheid geeft voor meer enthousiastelingen, die over het algemeen toch al wel een degelijke quad-core hebben, om toch nog over te stappen.Terwijl Microsoft de laptop van ome piet hoeven te ondersteunen die al opstijgt als die zijn e-mail opent niet meer hoeven te ondersteunen.
Dit OS moet mogelijk wel tien jaar meegaan dus ze schroeven de vereisten op. Niets bijzonder toch?
Ze kunnen echt niet over een jaar weer de systeemeisen verhogen..

Ik snap echt niet dat mensen zich hier zo druk over maken.. Windows 10 draait prima en Windows 11 is niets anders dan een nieuwe GUI.... Zelfs de performance is volledig gelijk...
Ik heb het idee dat veel mensen ook vergeten dat end of life voor Windows 10 pas in 2025 is. Wat, als we naar andere versies kijken, vast nog wel een keer uitgesteld word.
Tegen de tijd dat je pc geen nieuwe updates meer krijgt is de processor op zijn nieuwst. 7 jaar zijn voor amd(met een mobiele ryzen 7 2800h uit Q3'2018) of bijna 9 jaar oud voor intel(met de i7 7700k uit Q1'2017). het percentage van de systemen die daar dan nog mee draaien zijn verwaarloosbaar. Een snellere vervanger zal tegen die tijd makkelijk 2ehands bij een kantoor cleanup of de milleustraat te krijgen zijn.
Precies, best een storm in een glas water.
Ik kan zelf nu al upgraden maar na alles wat ik lees zie ik helemaal geen voordeel.
nee hoor, de CPU eisen hebben niets met TPM2 van doen; zelfs mijn Lenovo Thinkpad met Intel Haswell uit 2014 heeft TPM 2.0 via Intel PTT.

Echter wordt zelfs Windows 10 niet officieel ondersteund (i5/i7 wordt pas ondersteund vanaf Broadwell).

Het lijkt me meer voor de hand liggend dat er bij de nieuwere CPUs bepaalde onderliggende problemen zijn verholpen (bijv. gerelateerd tot Spectre-achtige branch prediction exploits), en/of dat er nieuwe instructies beschikbaar zijn die betere beveiliging bieden, en die Microsoft in de toekomst wil gaan gebruiken in Windows 11 zonder dat ze rekening hoeven te houden met oudere processoren die deze instructies niet hebben.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 6 oktober 2021 16:05]

Oudere processoren hadden ook al ondersteuning voor TPM2.0 (standaard misschien niet aan), dus die redenentie gaat niet helemaal op :) (6600K bijvoorbeeld, nog 2 generaties ouder)
Maar waar moet die registry key komen dan, als je nog niet hebt geïnstalleerd?
Ik ben nu niet in staat dit te onderzoeken om te bevestigen, maar ik ga er van uit dat dit natuurlijk vooral bedoeld is voor upgrades van bestaande (Windows 10) systemen - het register wordt immers (deels) behouden/overgezet bij een "upgrade" in plaats van een schone installatie.

Zoals anderen al zeggen zul je bij een schone installatie met behulp van command prompt deze key kunnen instellen.
https://www.tenforums.com...gistry-offline-image.html

Denk dat met DISM je wel wat kunt, maar inderdaad suf dat ze dan niet gewoon een iso kunnen genereren die dat wel gewoon al doet of kan. Of een optie dat bij geen TMP je een melding krijgt om de optie dan aan te laten passen.
Dan installeer je eerst windows 10 of PE of wat dan ook. En dan windows 11.

Dit is beter dan niets. Scheelt mogelijk weer een hoop computer op een afvalhoop.
Windows 10 krijgt de komende jaren nog steeds ondersteuning, dus die computers hoeven sowieso niet op de afvalhoop.
Naja, 2025. Dat is niet zo heel lang meer.
Als je kijkt naar Vista daar hebben ze op het laatste moment, 1,5 maand voor end of life Vista, support met maar liefst 5 jaar verlengt voor consumenten. Dus bij Microsoft schrikken ze er niet van terug om rare spelletjes met de consument te spelen..
https://webwereld.nl/nieu...rt-op-de-valreep-3759340/
Dat is nog 4 jaar lang support.
Is dat zo lang dan? In IT land vind ik dat niet lang hoor. Stel dat je een laptop hebt uit 2018, die kan nog makkelijk Windows 11 draaien. Dan is dat ding dus ineens waardeloos geworden en zit je met een OS wat niet meer geupdatet wordt en super onveilig is. Kijk hoeveel Windows 7 systemen er nog draaien, met Windows 10 gaat dat nog veel meer zijn.
Waardeloos want windows 11 is het enigste dat die aankan?
Windows 10 updates stoppen na 2025, dus wil je Windows 10 niet meer.
oktober 2025 en dat betekend echt niet dat de dag erop je systeem onbetrouwbaar is.
nee maar niet lang daarna wel. Kwestie van dagen. Dat was met XP ook.
En als tegen 2026 die hardware nog goed werkt zet je er iets anders op dat welke beveilgingsupdates krijgt. Be dat ene gehackte versie van 11 of een linux distr maakt niet uit . Blijft dat die hardware zonder officiele windows 11 echte niet waradeloos is.
Als je kijkt naar Vista daar hebben ze op het laatste moment, 1,5 maand voor end of life Vista, support met maar liefst 5 jaar verlengt voor consumenten. Dus bij Microsoft schrikken ze er niet van terug om rare spelletjes met de consument te spelen..
https://webwereld.nl/nieu...rt-op-de-valreep-3759340/
2018? Dan is de laptop dus 7 jaar oud als de ondersteuning voor Windows 10 stopt. Dat vind ik behoorlijk lang, en daarnaast kan Windows 10 ook daarna nog gebruikt worden, al is dat inderdaad onveilig. Maar, hoeveel laptops bestaan er die naar 7 jaar nog naar behoren functioneren? Batterij is al jaren eerder overleden, en de kans dat moderne applicaties nog soepel draaien is ook niet erg groot.
mijn laptop is er 9 en werkt nog perfect, batterij is inderdaad onertussen al vervangen en RAM is ook al uitgebreid
Heb hier in totaal 4 laptops die ouder dan 7 jaar zijn. Bij 1 is de batterij echt stuk, bij 2 laptops houdt de batterij het nog net een uur uit. De laatste laptop houdt het nog bijna 3,5 uur uit op een lading.

Er zullen meer dan genoeg laptops zijn waarvan de batterij inderdaad versleten/op is. Maar het hoeft niet.

Zelf een 2e hands laptop aangeschaft. Het was van origine een Windows 8.1 laptop. Nadat het ding was gemigreerd naar WIndows 10 begon de batterij steeds slechter te preseteren. Aangezien het een vrij goedkoop model is, zou je verwachten dat het de leeftijd van de batterij zal zijn.

Nu werd de laptop, na de zoveelste Windows 10 update, super sloom en het scherm begon te flikkeren vanwege het schakelen tussen batterij-modus/lader aan het grid-modus. Koppel de laptop los van het grid en na minder dan 30 minuten was de batterij leeg. Het laden ging ook niet verder meer dan 49% en om op dat percentage te komen had de laptop zo'n 48 uur aan laadtijd nodig.

Batterij was niet het probleem voor mij, dus bood ik de eigenaresse aan om de laptop over te nemen voor het spreekwoordelijke 'appel en een ei'. Beide problemen fixen ging niet in Windows 10, maar er zat weer iets van leven in nadat de HDD was vervangen door een SSD en een verse Windows 10 installatie. Maar ook dat loste het sloomheids-probleem en batterij-probleem niet op.

Linux (Pop!_OS) erop gezet, netwerk kaart was de reden van de sloomheid, maar werkt weer als vanouds, SSD maakt het ding rap. En de laptop houdt het bijna 4 uur uit op een batterij lading, wat nog steeds iets meer dan 24 uur in beslag neemt (van 0% tot 100%). En geen flikkeringen meer vanwege het schakelen tussen energie-modi.

Software problemen bij batterij management moeten niet onderschat worden. In mijn anecdotisch voorbeeld was het Linux wat de laptop weer een heleboel nieuw leven heeft ingeblazen. De laptop is een Lenovo Yoga uit 2015. Bijna 7 jaar oud dus en de batterij houdt het nog wel even vol. Wat jij en veel anderen doen dat de batterij zo snel levensloos is, weet ik niet. Maar het is geen vast gegeven dat een batterij het niet langer dan 7 jaar uithoudt.
nouja, Ik heb ook wel gewerkt met een laptop van 7 jaar oud, dat was nog in de XP tijd denk ik. Op dit moment breng ik 9+ uur per dag achter de laptop door, dan wil ik wel weer een upgrade na een jaar of 4. Maar misschien verdien ik inmiddels teveel om te proberen de levensduur te verlengen. Doorgaans geef ik mijn 'afgeschreven' laptops wel een mooi tweede leven bij anderen of non-profit organisaties.

Eerst maar eens zien, we zijn nu op het moment van uitbrengen van Windows 11. De komende jaren zullen leren wat MS gaat doen. Gokje van mijn kant: Ondersteuning van Windows 10 verlengen. :Y)
In bedrijfsland is zo'n ding na 3 jaar afgeschreven/out of support en dan wordt er een vervanger aangeschaft. De oude gaat dan weg naar donatie/vuilnisbak liggend aan de staat en beleid. Als ze heel strikt willen dat de harddisk onbruikbaar is, gaat het hele ding in de shredder.
Na 2025 gaat de afvalberg toch echt groeien, al die pc`s en laptops die niet voldoen.
Dat zijn laptops die op dat moment 5 of 6 jaar oud zijn. Die zouden los hiervan toch echt al op de afvalberg terecht komen.
Welnee, zoals ik met mijn project Pc`s/laptop`s voor een goed doel: Start-up, oude hardware nog een 2e/3e of 10e leven geef, gaat dit dadelijk niet meer op.
Ach, je kan er altijd nog Linux op zetten. Ik schat dat mijn PC (zelfbouw) een jaar of 8 oud is. Om over 4 jaar toch eens het moederbord en de processor te vervangen, is ook weer niet zo'n groot punt.
Voor jou en mij niet nee, maar voor de meeste mensen is het echt portemonnee trekken.
Eigenlijk is het een beetje krom wat MS doet, een fout van hun en wij moeten maar vervangen, omdat W11 deze sloopt? Krijgt men geld terug?

Edit; typo en aanpassing

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 6 oktober 2021 17:45]

Ho eens, "een fout van hun in de CPU architectuur" ? MS maakt geen CPU's. Dat is Intel. Of AMD.
En als je W11 niet kan draaien heb je genoeg alternatieven om te instaleren op je apperaat.
Windows 10, linux, hackintosh etc.
Daar heb je een punt, ik zal mijn regel ervan aanpassen ;)

aanvulling; Ging er wel om, na 2025 geen updates voor W10 meer en dan moet men overstappen naar W11 en dan werkt er ineens een heleboel hardware niet meer en dan gaat er heel veel gedumpt worden, want ook ik kan het geen 2e/3e of 10e leven meer geven ;)

Typo + aanvulling

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 7 oktober 2021 00:11]

Mijn thuis laptop is nog altijd een thinkpad T440p, deze laptop is uitgekomen in november 2013, dus is over een maandje 9 jaar geleden uitgekomen en is nog altijd ruimschoots voldoende voor wat ik er mee doe. Dus zie niet in waarom laptops van 5 of 6 jaar op de afvalberg moeten terechtkomen?
Als je wil upgraden kun je dit voor de upgrade doen lijkt mij.
Schone installatie bedoelde ik.
Dan kan je een commandline openen (Bij schone installatie)

[Reactie gewijzigd door Zezura op 6 oktober 2021 13:16]

Mijn laptop uit 2020 krijgt geen w11 om:
1 mijn cpu een Intel i5 is.
2 tpm 1.2 heb en niet 2.0.
Nou lekker dan...
Kijk even naar CH4OS in 'nieuws: Microsoft publiceert methode om TPM 2.0-systeemeis van Wind..., wellicht zit daar info in waar je wat aan hebt. Ik kan mij niet voorstellen dat een laptop uit 2020 geen moderne CPU aan boord heeft en daardoor PTT mist.

Ook kan je met WhyNotWin11 controleren wat er schort aan de requirements voor Windows 11. Is wat overzichtelijker.
Bij mij ook gewoon een kwestie van EFI instellingen aanpassen. Hoewel die wel iedere keer reset als ik nieuwe hardware toevoeg dus dat gaat nog leuk worden...
Het zal wel zo zijn dat de hardware fabrikanten een BIOS update zullen uitbrengen waarbij de instellingen automatisch goed staan.

Maar ja welke gewone gebruiker zal dit regelmatig uitvoeren? Misschien als de ze de update software van de fabrikant op de achtergrond hebbend raaien.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 6 oktober 2021 16:40]

Hier in Zuid-Amerika staan er in 2021 nog altijd nieuwe laptops in online shops met een 8e generatie Intel processor. Heel veel mensen nemen het koopjaar als maatstaf voor kwaliteit van de laptop.

Nu is de 8e generatie Intel wel voldoende voor Windows 11, dat is het punt niet. Mensen kijken vaak niet verder dan het koopjaar want verder gaat de interessee niet. Het was hier in 2020 echt nog mogelijk om met een 7e generatie Intel CPU opgescheept te raken.

Laptops zijn (en blijven) duur hier, en is er wel degelijk sprake van kapitaalverlies, vanwege verwarring over het koopjaar en de ingebeelde verwachtingen die de eigenaar heeft aangaande WIndows 11.

Toen ik nog in NL leefde, repareerde ik vele computers en laptops bij mensen thuis. Mensen zonder interesse weten alleen het koopjaar en zien een nieuw besturingssysteem wat gratis is en zij dus met alle geweld willen want het is een "nieuwe" computer/laptop.

Hier in Paraguay is het wat dit betreft exact hetzelfde. Verwarring/verontwaardiging tussen daadwerkelijke capaciteiten van de computer hardware die ze bezitten. Ook word je als leugenaar uitgemaakt, omdat het "handige neefje/nichtje" zegt dat iets wel kan en jij tijdens het fixen van de door hen achtergelaten digitale "puinhoop" in alle eerlijkheid uitlegt wat er wel en niet mogelijk is met de aanwezige hardware.

Dat was in Nederland niet anders, trouwens. Interesseert me ook niets. Mijn tarief is bekend, en het directe probleem opgelost. Sommigen luisteren en zien in dat ze zijn bekocht, maar die spoeling is dun. Sommigen zien ook dat het "handige neefje/nichtje" minder handig is en nodigen mij weer uit voor nieuwe zaken die ze willen proberen met de al aanwezige hardware en/of vragen om advies bij aankoop van nieuwe spullen.

De goede man is ondertussen helaas overleden, maar hij was wel een van mijn meest gewaardeerde klanten. Was met zijn 80 jaar ook een stuk slimmer met computers dan sommige 50-jaar jongere mensen.
i5 maakt helemaal niks uit. De generatie en modelnummer maken uit. Je kunt gerust een Pentium van de nieuwste generatie gebruiken met Windows 11, maar niet een i7 van 2015.
Zolang de CPU support heeft voor Platform Trust Technology (PTT) is ook een ouder systeem Windows 11 compatible en supported te krijgen. Zo heeft de i7 7700(k) hier support hiervoor, alhoewel dat CPU's uit 2017 zijn.
Dan nog blijft het systeem zeggen dat de cpu niet ondersteund wordt.
Zover ben ik nog niet geweest met testen, maar geloof het direct.
Zelf blijf ik om andere reden nog op Windows 10. Mijn huidige systeem heeft een wat gaar moederbordje het werkt wel, an sich ook wel stabiel, maar settings in het bios worden niet (goed) opgeslagen. ;) Ik ga dus upgraden op het moment dat ik nieuwe hardware mijn kast in schuif.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 oktober 2021 13:51]

Het is enkel op het scherm van windows updates dat er een zeurbanner staat, zolang ik updates ook binnen krijg verwacht k geen problemen.
Lees het artikel eens :Y)
Microsoft waarschuwt op de pagina dat er in zo'n geval 'ernstige problemen' kunnen voorkomen. Het bedrijf zegt dat het dan 'niet kan garanderen dat die problemen kunnen worden opgelost'.
Dat is een melding die op alle supportpagina's van Microsoft staat wanneer het gaat over het aanpassen van registersleutels. Naar mijn idee slaat dit dus ook niet op het installeren van Windows 11 maar puur op het aanmaken van een registersleutel.
de laptop komt uit 2020, maar komen de onderdelen ook uit 2020?
je kan nog steeds nieuwe pc's kopen die technisch al 4jr oud zijn.

welke i5 cpu heb je?

Ga er vanuit, als je nu voor 500 euro een laptop ergens koopt, dat je zeker niet de nieuwste hardware hebt intern. Nieuw spul wat technisch niet ouder is als 1 jaar kost gewoon stukken meer, maar zijn wel noodzaak geworden.

helaas zit de halve wereld op zijn centen, en moet het allemaal zo goedkoop mogelijk.......en goedkoop is dan weer duurkoop.....
Wacht waarom zou 500 euro goedkoop bestempeld worden?
Kijk 300 euro kan ik nog verwachten maar 500 euro?
Zo kun je makkelijk ook zeggen laptops van 900 zijn ook goedkoop
ik zit al 30 jaar in de it, een PC 30 jaar geleden was makkelijk 5000 gulden bij elkaar. Heel normaal voor toen. De 1ste cd brander was ook gewoon 1200 guldens (hp of packerd bell toen) Je had dan wel het mooiste wat er was.

in theorie is een High end machine daar dan ook nog steeds niet heel veel vanaf geweken, behalve dat de prijs nu in euros is.

in de laatste jaren is veel goedkoper spul te vinden op de markt, men is daaraan gewend geraakt.
Als men nu 1000 euro moet neerleggen voor een pc is dat voor velen nu niet weggelegd.
"Maar die van 500 euro is wel traag hoor.... na 4 jr, we moeten dan toch maar weer een nieuwe kopen."

ik zie vaak zat dat goedkoop, duurkoop is geworden. niet iedereen, maar wel bij veel mensen en situaties.

tevens zie je ook vaak dat we in zulke prijsklassen 5a600, zeker vrijwel nooit de laatste hardware generatie zit ingebouwd (zeg niet nooit)

dat er dus een i5 in zit, wilt dus niet zeggen dat het meteen ook een i5 is uit dat jaar.
mediamarkt bezoekers zijn toch hele andere mensen qua interesse als een tweaker vaak is.
Die kijken niet zo ver als wij dus wel mogelijk doen.

en 1 nummertje verschil in het type nummer, kan een wereld van verschil maken.

een bmw 316 of 325 is toch een weldegelijk verschil......wel beide een 3 serie. (om maar een simpel voorbeeld te maken)

mijn advies, windows 10 gebruiken tot deze niet meer ondersteunend is qua updates. dan daarna je overstap maken.
Download de ISO en doe een clean install, ik heb gister zo ook een MS Surface Pro met een niet ondersteunde processor gewoon kunnen installeren en activeren.
Ja dat heeft ie wel. Maar die kan je dus omzeilen met een registry aanpassing.

Zo zien we maar weer dat MS het toch weer los laat.
Wat voor hardware heeft die dan wel?
Blijf lekker bij w10. Als het niet stuk is, waarom sidegraden.
Hier ook. Ik zou geen ondersteunende processor hebben gezien ik een m5-6y54 heb. W10 draait als zonnetje is nog 0x gecrashed.
Ik vind het jammer dat Windows 10 nog maar vier jaar ondersteund wordt.
Ik heb een i7 3770 systeem dat niet in aanmerking komt voor Windows 11.

Ik heb sinds afgelopen weekend bij wijze van test Linux Mint Cinnamon 20.2 geïnstalleerd om dat thuis voor langere tijd te testen als alternatief, maar eerlijk is eerlijk, dat doe ik alleen maar vanwege die end-of-life datum van 14-10-2025. Anders was ik zonder meer Windows 10 blijven gebruiken.

Nu heb ik keuze. Ik kan er bijvoorbeeld voor kiezen om na een tijdje Windows 10 terug te installeren en in oktober 2025 opnieuw voor Linux te gaan, met wat hulp van aantekeningen die ik nu aan het maken ben.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 6 oktober 2021 13:27]

De meeste mensen gebruiken Windows uit gewoonte, maar Linux is echt wel de moeite waard. Als dit uw eerste kennismaking is met Linux kijkt u dan vooral naar een OS dat bij u past. Linux Mint is een goed begin, maar Ubuntu of Manjaro KDE zijn ook plezierige alternatieven. Overigens is 4 jaar ondersteuning voor Windows 10 nog heel lang en dus nu al absoluut geen reden om over te stappen.
Als mensen iets in de buurt will van w11 dan is Pop_OS van system76 een geweldige vervanging.
13 jaar oude cpu tegen 2025, het is nu ook niet dat dit niet meer werk na oktober 2025 he. Als alles tegen 2026 van je PC nog deftig werkt kan je idd gaan kijken om over te gaan, of via deze hack te werken.
Beetje riskant qua beveiliginsupdates. De kans dat je systeem dan gehackt wordt wordt steeds groter. Je wil toch niet dat jou systeem onderdeel van een botnet wordt, een of andere coin gaat mijnen of al je bestanden versleuteld worden.
Omdat je 2 maand geen updates krijgt? 10-15%is nog windows 7 en ik zou niet durven tellen hoeveel mensen geen updates instaleren.
Windows 7 met extended support is nog tot begin 2022, ik zou het zelf niet meer in een netwerk draaien als ik dat niet zou hebben.

Als ik hacker zou zijn zou ik een paar zerodays sparen en binnen een maand na het verlopen van de support toeslaan, in principe komt er dan geen patch voor en kan je lekker je gang gaan.
2025.Dat is pas over 4 jaar. Ik geloof dat ik me daar nu nog geen zorgen om zou maken. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
Dat is waar. Ik ga er véél te makkelijk van uit dat ik dan nog steeds leef :+
Of dat je PC nog leeft, tegen die tijd heb je toch wel wat nieuwers neem ik aan.

Voor mij is het gewoon omdat het kan en leuk is om mee te rotzooien.
Dat weet je nooit met computers. Er zijn er die 20 jaar of nog langer mee gaan.

Mijn pc was 6 jaar geleden best een duur ding om tweedehands over te nemen van de bouwer.

Bouwkosten qua onderdelen zitten op 1800-2000 euro (exclusief randapparatuur). Bovendien is die pc van mij een hele mooie casemod, een waar kunststukje gebouwd door een andere tweaker. Niemand anders heeft een pc met het uiterlijk van die pc van mij. Er zijn verschillende technieken toegepast:
- Lasergesneden triplex plaatmateriaal.
- Met een snijplotter gesneden vinyl folie.
- Perfect gerangschikte en in verschillende kleuren gesleefde voedingskabels.
- En nog wat andere technieken voor o.a. waterkoeling.
Dat is allemaal vakmanschap.

Dus nee, dat ik over vier jaar iets nieuwers heb neem ik niet zomaar aan.
Als je kijkt naar Vista daar hebben ze op het laatste moment, 1,5 maand voor end of life Vista, support met maar liefst 5 jaar verlengt voor consumenten. Dus bij Microsoft schrikken ze er niet van terug om rare spelletjes met de consument te spelen. Dus het is even afwachten wat er in 2025 gaat gebeuren.
https://webwereld.nl/nieu...rt-op-de-valreep-3759340/
Anoniem: 30722
6 oktober 2021 12:38
waarom een hack publiceren, pas dan gewoon de software aan zodat de vereiste vervalt...
Sinds wanneer is een register aanpassing een hack te noemen? Aangezien Microsoft het zelf publiceert, is het toch ook geen inbreken? :?
Hoewel "hacking" vaak wordt geassocieerd met het inbreken op beveiligde computersystemen, is het eigenlijk een veel bredere term. Hacking gaat over het gebruik maken van een computer op een manier hoe dat niet origineel bedoeld is, vaak om er meer/betere functionaliteit uit te halen. Een aampassing doen van je registery om zo een systeemsvereiste te omzeilen valt hier dus zeker wel onder te noemen.

Wat meer info:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hacker

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture
Dus wanneer een systeem- of applicatiebeheerder een registry aanpassing laat doen, om een applicatie te laten werken, wordt er al gehacked? Uiterst bijzonder.
Hacken is een heel gewoon woord wat in de media een negatieve connotatie heeft gekregen. Dus je een IT-professional is in meeste gevallen een hacker.
Nou ja, een aanpassing in het register vind ik niet direct een hack, de impact daarvoor is simpelweg te klein. Bij een echte hack zou ik eerder een grote inbreuk van buitenaf vinden, waarbij dan dus bijvoorbeeld (klantgerelateerde) data is gestolen.
Maar dat is dus juist het punt. Jij hebt het over security hacking. Maar de term hacking is veel breder dan alleen security hacking. Als jij bijvoorbeeld wat scripts schrijft om op een houtje touwtje manier incompatible software toch met elkaar kan laten samenwerken, kan je dat een hack noemen. Dat hoeft niks met inbreken op een systeem of het stelen van data te maken hebben.
Tja, in dit geval is het niets anders dan een schroef achter een verborgen klepje aan of losdraaien. Ik kan dat nog steeds niet als een hack zien. Maar tegenwoordig is het natuurlijk ook een populaire term, dus gooit men er snel en graag (zoals de vele life hacks) mee.
Nou ja, een aanpassing in het register vind ik niet direct een hack
Ik ook niet, uiteindelijk is dat gewoon aanpassingen aanbrengen in een configuratiedatabase.
Je kunt beter een betrouwbare hack aangeven met heldere beperking in support, dan gerommel in de marge.
Voor optimale support blijft de eis staan.
Wil je zelf een risico lopen dan kan dat nu.
Dan nog zou ik liever een dikomrande waarschuwing hebben bij het installeren dan dit geknutsel. Als bij het installeren blijkt dat je systeem niet 100% compatibel is, geef je een waarschuwing met heldere tekst erbij dat je geen support kan krijgen als je tóch doorgaat. Voor mijn thuis-pc uit 2012 zou het prima zijn, deze logt automatisch in dus ik zie niet zo snel wat ik daar met een TPM module moet doen.

Wat me niet helemaal helder wordt, is of je wel updates krijgt als je deze hack gebruikt.
Die waarschuwing heb je reeds. Er is geen support. Als je eigenwijs toch w11 wilt dan moet je hacken. De aangegeven wijze is dan de minst slechte oplossing.
Alleen voor hobbyisten. De support voor w10 loopt immers gewoon door..
Dit is geen hack 🤔
Is het aanpassen van het register.


Wat ik dan wel twijfelachtig vind is dat er een optie wordt gecreeerd dat als extreem belangrijk wordt gebracht,
dat door een registerwijziging kan worden aangepast??
Register kun je met meest simpele text-editor aanpassen en daar heb je niet eens een GUI-based editor voor nodig.
Waarom is dat twijfelachtig? Dat is niet anders dan bij een gevangenis aangeven dat je ook de sloten NIET op de deuren kunt monteren. Je kunt dan nog steeds de deur plaatsen, maar het gevolg is wel dat je niet moet mopperen als na een poosje al je gevangen weggelopen zijn.

Zo omschrijft Microsoft dit ook. Je kunt er om heen, maar hou er rekening mee dat het kan gebeuren dat er op een later moment een update niet werkt, een hotfix niet geinstalleerd kan worden of dat er iets anders gebeurt wat nu nog niet voorzien is. Of dat op dat moment dan (snel) kan worden opgelost, is onzeker.
Maar nu kan Microsoft zeggen, je hebt het aangepast en het voldoet niet aan onze eisen. Pecht voor je support.
Mja wat krijg je eigenlijk met MS support ?
Als dat echt zo denderend was, hadden de meeste van ons wellicht geen job.
Mja wat krijg je eigenlijk met MS support ?
Als dat echt zo denderend was, hadden de meeste van ons wellicht geen job.
ik vermoed support in de zin van gegarandeerd updates enzo
Dat is dan wel een dealbreaker alhoewel ik vermoed dat ze security updates uiteindelijk wel zullen doorvoeren zoals ze destijds ook deden bij "non-genuine"/pirated Windows XP installs.
Ze hebben er immers baat bij om niet beschuldigd te worden van roekeloos cybersecurity gedrag
En een extra botnet erbij is ook niet echt top
Het is natuurlijk niet voor niets een vereiste...
Dit is niet bedoeld voor de gewone eindgebruiker, maar eerder voor professionele omgevingen waar de uitvoerders bewust zijn dat je geen vorm van ondersteuning krijgt bij dit soort workarounds.

Een beetje zoals het gebruik van een eol os. Als je een ticket loged voor Windows 7 krijg je ook als oplossing, upgrade naar Windows 10. (en nu vermoedelijk 11)
In een professionele omgeving zou ik eerder een nieuwe PC kopen dan zonder support te moeten werken.
Dit komt best krakkemikkig over.
Nieuwe grote release en dan zon workaround..?

In principe kun je deze optie bij installatie toch ook aanbieden? En nog steeds een disclaimer erbij -> let op, we zijn niet verantwoordelijk, etc. etc.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 6 oktober 2021 14:20]

Beter dat Microsoft er zelf mee komt dan dat een "interested third party" dit doet. ;)
Overigens was ook al bekend dat Microsoft hiermee zou komen, deze register aanpassing gaat ook slechts tijdelijk werken, is ook vooraf al aangekondigd geweest.
ja daar zit wat in. ging me ook meer om dat ze zo snel al een workaround hebben.
alsof deze al op de plank lag.
hadden ze dit niet wat eleganter in de software kunnen bakken, met een net keuzemenu of zoiets.
gewoon puur zodat het wat meer doordacht overkomt.
ja daar zit wat in. ging me ook meer om dat ze zo snel al een workaround hebben.
alsof deze al op de plank lag.
Dat klopt, dit zat ook in de Preview builds. ;)
hadden ze dit niet wat eleganter in de software kunnen bakken, met een net keuzemenu of zoiets.
gewoon puur zodat het wat meer doordacht overkomt.
Dan moet je het nog actief supporten, terwijl men het juist wilt ontmoedigen.
Dan moet je het nog actief supporten, terwijl men het juist wilt ontmoedigen.
ja eindeloos support moet je ook niet willen.
maar dit kun je in essentie toch ook een jaar doen (in de overgangsfase) en daarna via de minder elegante methode?
naja, of het allemaal zo relevant is weet ik ook niet trouwens.
Misschien gaat men dit ook zo doen inderdaad. Volgens mij had men voor de Preview builds aangegeven dat men dit tijdelijk zou doen, zou mij niet verbazen als dat nu net zo is. Misschien een jaar, maximaal 2, zoiets.
Tegenwoordig zet Microsoft anders best wel toffe dingen neer, met onder andere Powershell, Windows Terminal, Winget, de PowerToys en toos zoals Visual Studio Code. Het wordt echt tijd dat mensen hun vooroordelen over Microsoft en het verleden herzien, Microsoft is al jaren goed aan de weg aan het timmeren.
niet te vergeten de android apps. het open sourcing van .net
Haha voor het laatst op Windows Vista eerste build gewerkt of zo? Ik herken dat beeld totaal niet. Zal natuurlijk ook aan je expertise liggen. ;)
Denk dat al deze 'issues' wel makkelijk met Powershell kan oplossen. Snap wel dat als je nooit daar naar gekeken hebt, het lastig is om over te schakelen. Vooral als die kennis van SSH misschien al jaren oud is.
Powershell heb ik bekeken, maar basis commando's als ls missen er al in.
Is echt een eigen taal voor windows, niet gewoon zoals op elk ander OS gebruikt wordt, best zonde.

Een shell als bash, ksh, zsh gebruik ik al een jaartje of 25 nu, daar kun je gewoon wat meer mee ;)
En of je dan linux, bsd, solaris of een mac pakt, it just works!
Dan kom je met windows best bedrogen uit ;)
ls zit gewoon in Powershell hoor. Denk (wederom, sorry) toch wat roestige kennis / ontwetendheid van jouw kant als het om Windows gaat?

En juist dergelijke alternatieve shells integreren best goed in Windows.

Nu wil ik je verder niet richting Windows praten, lekker gebruiken waar je zelf gelukkig van wordt, maar ik heb wel het idee dat je echt totaal niet op de hoogte bent van wat je tegenwoordig kunt in Windows, en het daardoor misschien snel af doet, puur om dat gebrek aan up to date kennis.
Dat mijn windows kennis roestig is, zeker, en mooie link "wsl --install" denk dat kan ik intikken, alleen doet het het niet :+ Jammer dus.

Heb het al eerder geprobeerd er op te zetten, maar dat lijkt dus niet echt makkelijk te gaan :(
Hmm, wel als administrator je prompt uitgevoerd? :P Geen idee wat je voor machine hebt, maar hier gaat dat verder prima.

Enfin, vanaf mijn kant even genoeg technische support en documentatie. Daar kom je vast ook wel uit als je echt interesse hebt.
Jups "Run as admin"... geen sudo dus :+
en dan nog -d Ubuntu er bij, dan doet het wel iets.

Thnx

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 6 oktober 2021 13:46]

Nog altijd geen knappe shell, geen vi(m) en geen ssh
Geen SSH? Dan doe je echt iets niet goed. Een SSH client is tegenwoordig gewoon standaard onderdeel van Windows.

De 'knappe' shell kan je krijgen door Powershell 7, die inbegrepen is bij Windows 11. Tezamen met Windows Terminal is dat echt een gouden combinatie wat mij betreft. Zie hiervoor HowToGeek

Er is zelfs een packagemanager tegenwoordig: Winget.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 oktober 2021 16:20]

En al die gratis media aandacht mislopen?
Planned obsolescence. Dan hoef je ook niet alle oude drivers te ondersteunen. Windows 10 gaat tot 2025 support krijgen dus dat is best netjes. En daarna over op Linux want meeste software draait dan toch prima ...
De toekomst is trouwens arm .. alles van af snap dragon 845 ( of Arm instructions 8,1) wordt ondersteund.
Hierdoor gaat Microsoft pc kennis vereisen om de hack te doen. Dezelfde eis om latere problemen te kunnen aanpakken. Een checkbox kan m'n meme ook aanvinken.

Of het effectief is, is weer een andere vraag. Als m'n meme per se win 11 wilt op oude bak, vind ze desnoods iemand die een factuur van 2000€ aansmeert.
Het heet ook Tweakers hier.
Je hoeft niks te doen maar je kan het proberen. Heb w11 op een tablet pc geïnstalleerd en het werkt. Jammer voor de support maar heb het nooit nodig gehad.
Als particulier heb je toch al nooit support, als je ze belt beginnen ze bij 150 euro ofzo :+
Precies, dus wat valt er te verliezen?!
Bedrijven zullen nooit snel overgaan op een net uitgebracht OS wat nog vaak complexiteit met zich meebrengt.
Of een knopje voor advanced opties waar je de voorwaarden van het omzeilen moet bevestigen.
Het lijkt erop dat Microsoft dan toch security updates levert op niet ondersteunde hardware. Het staat immers niet bij het artikel: https://support.microsoft...c5-4011-868b-2ce77ac7c70e
Jawel, als je doorklikt naar dit artikel:
https://support.microsoft...33-4ad4-9c09-ef0a331518f1

Maar ik moet erbij zeggen, het zou me verbazen als de systemen die op deze wijze geïnstalleerd zijn geen updates binnenkrijgen. Het zal voornamelijk een juridisch ding zijn. We gaan het snel zien. Als het goed is wordt mijn laptop vervangen begin volgend jaar, tot die tijd doe ik het nog wel met Windows 10. Kunnen ze in de tussentijd fixen dat de taakbalk niet aan de linkerkant geplaatst kan worden :Y)

[Reactie gewijzigd door PrinsPace op 6 oktober 2021 14:09]

Valt me op dat ze het niet volledig uitsluiten: Devices that do not meet these system requirements will no longer be guaranteed to receive updates, including but not limited to security updates.

Maar goed. Dat is onzeker genoeg om niet te upgraden.
Super slappe statement idd!
Dan zou ik op mijn machine die behalve de cpu (I7-6e gen) volledig voldoet wel W11 kunnen installeren dus.

[Reactie gewijzigd door pjflathead op 6 oktober 2021 12:43]

Je kan kijken of jouw CPU over Intel's Platform Trust Technology (PTT) beschikt. Als dat het geval is, zet je dat aan in de bios en beschik je over TPM2.0. Zo heeft de i7 7700k dit in elk geval, dit is de CPU die in mijn desktop zit. ;)
Er zit naast de TPM2 check ook een whitelist in qua processoren, standaard is dat inderdaad pas vanaf de 9000 series.
Je kan een pc een clean install geven, ik kreeg geen klachten over mijn niet ondersteunde processor en kan gewoon Windows updates installeren.
Helaas werkt dit niet met een clean install, je kan via de Shift+F10 wel regedit draaien maar de verandering is pas actief na een reboot en dan is dus de toegevoegde key weg. Jammer.
Na het maken van een USB stick zou je via DISM deze regkey kunnen aanpassen in de WIM file.
Vreemd. Net een clean install gedaan via usb op een oude laptop met i7-4600u en tpm 1.2. Geen melding van windows gehad over compatibiliteit. Is gewoon zonder melding geinstalleerd. Zelfs secure boot staat uit.
En ik maar moeilijk doen met een Ventoy secure boot stick, blijkt het niet eens nodig… :)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee