Windows 11 krijgt na installatie op pc met oudere cpu mogelijk geen updates

Windows 11 zal te installeren zijn op pc's met oudere cpu's dan het besturingssysteem officieel ondersteunt, maar dan krijgen gebruikers mogelijk geen updates en driver-updates. Dat meldt Microsoft. Het is onduidelijk waarom dat is.

Zelfs beveiligingsupdates komen mogelijk niet binnen als gebruikers Windows 11 hebben geïnstalleerd op een pc die Microsoft officieel niet ondersteunt, schrijft The Verge. Daarnaast gaat het om feature-updates en updates van drivers die mogelijk niet binnen zullen rollen. Windows Update zal in het geheel de oudere processors niet ondersteunen. Het is onbekend waarom Microsoft dat zo doet.

Het installeren van Windows 11 op een oudere pc kan via het zelf downloaden en installeren van een iso-bestand, omdat er geen officiële update komt. De kwestie is aan de orde, omdat Windows 11 in tegenstelling tot Windows 10 relatief hoge systeemvereisten heeft. Op gebied van Intel gaat het om een Intel Core 7820HQ, Intel Core van achtste generatie of nieuwer en bij AMD om Zen 2 of nieuwer.

Systeemeisen zijn naast een ondersteunde ondersteunde 64bit-processor 4GB werkgeheugen, 64GB opslagruimte, een grafische kaart met DirectX 12-ondersteuning, UEFI met Secure Boot en TPM 2.0. Windows 11 komt dit najaar uit.

Windows 11 Microsoft

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-08-2021 • 07:48

494 Linkedin

Submitter: Kevin25621

Reacties (494)

494
482
196
19
0
248
Wijzig sortering
Heeft iemand wel gecontroleerd of the Verge de feiten wel juist heeft? Het klinkt alsof ze aan het speculeren zijn en dat dit ineens overal als feit wordt overgenomen. Dat de beta nu geen updates krijgt, lijkt me nog niet zo heel raar, maar dat hoeft voor de full version niet zo te zijn.

Mocht het juist zijn, met de nadruk op mocht, dan is dit wel de slechtste actie die ze kunnen doen met Windows 11. Geen security updates is vragen om problemen en er zullen er genoeg zijn die dit gaan proberen, waarna je dus zit met machines waar straks lekker hackers en botfarms mee aan de slag gaan.
De bewuste Microsoft AMA waar wordt verteld over Windows update, de group policy waardoor Safeguards overschreven kunnen worden, en dat de check of Windows 11 kan draaien op een device wordt besproken:

https://youtu.be/y7rEtZ6Othg?t=361

In het kort:

Windows update controleert op Windows 10 machines waar Telemetry aanstaat of het apparaat Windows 11 kan installeren. Zo niet, wordt het niet aangeboden.

Windows update voor Bedrijven controleert op Known Issues. Als een known issue dreigt te ontstaan door de installatie van een (feature) update, blokkeert een group policy genaamd Safeguard Holds de installatie van de update.

Deze group policy kan uitgezet worden, maar de aanvankelijke check of het apparaat geschikt is kan NIET worden uitgezet.

De kritieke zinsnede:

"yes we do have a policy in our group policy and csp set to disable those safeguard holds now that group policy will not enable you to get around the hardware enforcement for windows 11 well still gonna block you from upgrading your device to an unsupported state since we really want to make sure that your devices stay supported and secure "

Ik lees dat als: met supported hardware kun je door het uitzetten van de group policy een feature update installeren, ook al heb je grote kans dat dat problemen oplevert. Voldoet je hardware niet, kun je de group policy wel uitzetten, maar wordt de update nog niet aangeboden.
Exact. Ik had op diverse sites afgelopen weekend gelezen dat het mogelijke plannen zijn van MS maar dat nog niets vaststaat.
Ja en ondertussen wordt het gepresenteert alsof MS dit zelf heeft bevestigd, maar het is vooralsnog veel speculatie en zaken op basis van een beta. Het lijkt me duidelijk dat MS de hoeveelheid apparaten die het van officiële ondersteuning voorziet, wil minderen. Dat kan prima als daarnaast nog wel updates worden gegeven.
Het hele bericht bevreemd me en met name de stelligheid ervan. Het wijkt zo af van wat we elders hebben gelezen. Als ik slecht denk dan denk ik dat de gemeenschap zo bewust wordt gemotiveerd om zich te laten horen, met als doel Microsoft op andere gedachten te brengen.
Inderdaad! Op Twitter veronderstelde Zac Bowden dat er wél security updates zouden komen...
Het lijkt mij zelf zeer sterk dat Microsoft dat niet gaat doen. Snijden ze zich toch vooral zelf in de vingers.
En hoe wil je dat controleren?

The Verge heeft een persbriefing gekregen waarin het niet gemeld werd. 1 dag later krijgen ze van MS te horen dat MS niet zal garanderen dat mensen die een niet ondersteund platform hebben de nodige updates zullen krijgen. Hierop krijgen zij geen verdere informatie.

Waar zouden andere media die informatie dan in 1-2-3 vandaan moeten halen? De laatste paragraaf van The Verge vat het wat mij betreft heel goed samen. Er bestaat een kans dat het wel zal werken maar dat er op een dag een update komt die je platform niet zal aankunnen. En dan kom je vast te zitten omdat het platform officieel niet ondersteund wordt.
Gewoon niet zo publiceren als je het niet zeker weet. Ze zijn veel te zeker van hun zaak en dat is gewoon niet netjes.
Weet iemand een datum wanneer win11 uit gaat komen. In het najaar klinkt nogal vaag en volgens mij zitten we al in het najaar.
Correctie, het is 5 oktober.

Zie artikel.

[Reactie gewijzigd door FerOne op 4 september 2021 14:54]

Dat is heel specifiek. Dus de data is al bekend gemaakt. Wordt dan eens tijd dat ik na 5 oktober eens ga kijken voor een nieuwe laptop dan zal win11 er al op geïnstalleerd staan. Laat ik op de oude win10 staan voor zolang. Waar ik wel blij om ben is dat het niet door je strot heen wordt geduwd als toen bij win10.

Nog bedankt voor de info
Dit al deze speculaties begint win11 wel een beetje een Vista-smaakje te krijgen vermoed ik. Ik hoor mensen er toch negatief over praten nu, wat geen reclame is.
Ach....

Tweakers met wat oudere hardware klagen, gewone gerbruikers die in de markt zijn voor een nieuwe laptop/pc komen sowieso in aanmerking, en de rest van computerend NL heeft geen flauw idee dat Win11 eraan komt.
Al dan niet gesupport op hun hardware, en dan blijven ze onwetend gewoon zonder issues Win10 draaien. ;)

Ik ben persoonlijk van mening dat er veel teveel 'drama' geweest is in de pers en onder de wat meer tweakers gebruikers. ;)
Support voor Windows 10 (veiligheidsupdates) loopt door tot oktober 2025. Ik vraag me af of veel mensen persé snel naar Windows 11 willen, zoveel onmisbare features lijken me er niet in te zitten. In oktober 2025 heeft een grote groep gebruikers inmiddels wel nieuwere hardware en gaan ze automatisch over op Windows 11 (als ze op het Windows platform willen blijven). Ik zie het probleem niet zo
Ik denk dat een ander belangrijk criterium om over te stappen gaat zijn voor welke software Win10-support gestopt wordt. Als je belangrijkste applicaties niet meer ondersteund worden, dan moet je wel.
End of life voor Windows 10 is voor nu 14-10-2025. Nog ruim 4 jaar dus.
Systemen die niet voldoen aan de systeemeisen kunnen dus nog 4 jaar volledig supported draaien op WIndows 10.

De oudste Intel CPU die ondersteund wordt (op dit moment) is uit 2017 en dus in 2025 8 jaar oud. Natuurlijk zijn er een hoop mensen die langer dan 8 jaar met een PC doen, maar ik schat dat dat deel in verhouding van alle Windows 10 installaties zeer klein is. Bedrijven schrijven hardware binnen 5 jaar af en dat is de grootste afnemersmarkt van Microsoft.

Je komt dus uit op de vraag hoe lang moet een OS verouderde hardware blijven ondersteunen? Bij mobiele telefoons lijkt de consensus uitgekomen op 4 jaar. Geldt dit ook voor PC hardware? Wat is een redelijke levensduur?
Wat is een redelijke levensduur?
Tot de gebruiker besluit te wisselen, of hij kapot is. Moet ook een beetje aan de wereld denken.

Geeft niet, Linux draait nog gerust een jaar of 15 verder.
Uiteraard, het oudste systeem wat hier draait is ook inmiddels 12 jaar oud.

Echter kijken bedrijven niet naar hoe lang iets kan meegaan, maar wat er wettelijk bepaald is.
Garantie houdt op na 3 jaar (tenzij langer bijgekocht/geleverd). Van een TV mag men verwachten dat deze 10 jaar meegaat bij een gemiddelde kijkduur van x uur (weet niet meer precies hoeveel het is)

Dat vind de consumentenbond in ieder geval. Echter is de wet niet geschreven naar verwachtte levensduur. Een Microsoft zal daardoor nergens gedwongen worden om hardware langer te ondersteunen dan de garantie termijn die in wet is vastgelegd. Dit werkt een wegwerpmaatschappij in de hand helaas. Maar zolang wetgeving niet verandert zullen bedrijven zich ook niet anders gaan gedragen.
De Nederlandse garantie strekt zich anders wel uit gedurende de verwachte levensduur van een product, wat doorgaans langer is dan de Europeese 2 jaar. Geldt echter alleen voor consumenten. Vandaar dat de consumentenbond er een mening over heeft denk ik.
Good news for manufacturers because they will be hoping that owners of older CPU PCs will be "forced" to buy new PCs.
zover ik heb begrepen krijg je gewoon je updates binnen ( misschien wel excl driver updates ) maar zou je geen feature updates kunnen doen ( halfjaarlijkse nieuwe versie )
Ik denk dat MS er goed aan doet om relatief hoge systeemeisen te stellen! Windows 11 draait alleen op recente hardware, en Windows 11 vereist hopelijk ook 64-bits software.

Wat ik wel onlogisch vind is dat je Windows 11 op oudere systemen kunt installeren die dan vervolgens geen updates meer krijgen. Maar verder: prima, eindelijk verdwijnt er wat legacy uit Windows!
Misschien vanuit de ontwikkeling van het OS heb je gelijk, maar vanuit de blik op het milieu, en arme mensen, is het enorm slecht om dit te doen. Een PC kan nu eenmaal technisch gezien makkelijk 10 jaar mee. Dat een bedrijf het economisch na 5 jaar afschrijft, waar de PC 5 dagen per week 9 uur per dag aan staat, is andere koek. In een gezin waar de PC een keer per week gebruik wordt, of 3de wereld landen waar de oude hardware nu heen gaat, hebben een heel ander probleem.

Dus, op zich prima als Microsoft geen upgrade naar Windows 11 wil faciliteren, maar dan moeten ze wel een enorme rode kaart krijgen van allerlei organisaties. Dit is niet maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Overigens, een elegante oplossing zou zijn gewoon Windows 10 (64bit) te blijven ondersteunen met alleen veiligheid updates, er zit geen mens te wachten op nieuwe features als een update van een klok.
ze zeggen nu Windows 10 support eindigt in 2025
ik durf nu wel te stellen dat dat niet gaat gebeuren, ik gok dat we nog wel security updates gaan krijgen tot misschien wel 2030 ...

Want er zullen heel veel systemen gewoon op Windows 10 blijven hangen, dus de druk zal in 2024/2025 enorm zijn op Microsoft om de termijn flink omhoog te gooien, en ik denk dat dat ook gewoon gaat gebeuren.

Dat zal ook het slimste zijn van Microsoft, eigenlijk om dat nu al te doen.. Gewoon nu zeggen Windows 10 zal security updates krijgen tot 2028+ of zoiets, dan zijn de niet ondersteunde processors als zou oud ook voor de meeste thuis gebruikers dat het niet zoveel meer uit maakt.
Natuurlijk niet. Je wilt eerst mensen overkrijgen naar het nieuwe platform. Pas als je dichter bij de deadline in de buurt bent verschuif je hem, zodat je de wind van de criticasters uit de zeilen neemt en geen boze klanten achterlaat.

Uiteindelijk vermoed ik dat Windows niet meer de "cash-cow" is die het ooit is geweest; de cloud, Microsoft 365 enz. zijn belangrijker. Dat merk je ook hoe het bedrijf met e.g. Linux omgaat. Er is voor Microsoft geen reden om klanten weg te jagen vanwege Windows.
Uh, Windows is nooit gratis geweest. De upgrade van windows 7 naar windows 10 was kosteloos, maar daar had je wel al voor je windows 7 licentie (direct of indirect) betaalt.

[Reactie gewijzigd door Deem op 30 augustus 2021 13:11]

Ik heb geen idee waar je het over hebt, maar ik heb nog nooit reclame gezien in Windows. Niet in 7, niet in 10, en niet in Windows 11 Beta.
In het startmenu in 10 absoluut wel. Zeer irritant.
Dan zie je bv ineens Candy Crush, of Twitter reclame.

Die reclame heet dan "app suggestions".
Je kunt het daarna uitzetten, maar bij een update ging het weer aan en moest ik het opnieuw handmatig uit zetten.
Er zal wel flink over geklaagd zijn want de laatste tijd is het niet terug aan gezet door Microsoft.
Niet te vergeten dat er ook nog bedrijven zijn die XP draaien. Voor een heel select groepje en een grote zak geld heeft MS na de officiële dood nog een hele lange tijd in het "geheim" beveiligingsupdates uitgebracht om dit selecte groepje de moeite te laten besparen van updaten.
Dit zal voor Windows 10, die eigenlijk dezelfde positie vertegenwoordigd als XP, ook wel het geval worden.
Trek uw portemonnee!
Zelfde voor Windows Mobile, staat op het entertainment systeem van mijn 4 jaar jonge Ford.
Ik heb Mickeysoft Sync in mijn Ford. Prutswerk, om de zoveel tijd de zekering (bruin, 7.5 Ohm indicatie) eruit jassen want dan is de bluetooth module weer ge-crashed. Dat neemt dan ook de emergency response optie weg - en belangrijker mijn Pinguin radio via de carkit. Schandalig slechte software.
Je kunt even kijken naar een update, kun je zelf downloaden op de website van Ford en dan update via USB stick uitvoeren.
Ik ken persoonlijk geen bedrijven die nu nog betalen voor XP support. Volgens mij doet Microsoft dat inmiddels ook niet meer. De kosten daarvan waren inmiddels ook zo hoog dat de oplossing vervangen goedkoper was.
Ik ken nog wel bedrijven die intern XP draaien maar die hebben nooit extra betaald voor verlengd onderhoud.
En dan was er nog het losse punt dat er bedrijven waren die dat wel deden(zoals onze overheid).
Sorry als die twee als een ding leken.
Microsoft is altijd heel ruim geweest in het laten doorlopen van (security) updates, dus jouw aanname lijkt me voorbarig.
Als je zoveel mogelijk mensen over de streep wilt halen dan zou Microsoft er goed aan doen een basis install op oudere maar relatief snelle hardware te blijven ondersteunen. Ik snap wel dan bepaalde security features dan wellicht niet werken (zoals disk encryptie), maar dat is voor de meeste privé systemen geen probleem. Wel vreemd wat bij Linux kan je prima diskencryptie gebruiken op een oud systeem.
Tja, je wil natuurlijk wel AES acceleratie hebben om het enigszins op snelheid te houden. Merk op dat Microsoft verdacht weinig ciphers ondersteund in hun ontwikkelomgevingen. Eigenlijk hebben ze alleen NIST / FIPS approved algoritmen. Ze hebben redelijk kortgeleden GCM toegevoegd en dan nog met een redelijk minimale alles-of-niets API. Dingen als snelle stream ciphers missen (hoewel je die meestal niet gebruikt voor disk-versleuteling).

Maar ik vermoed dat het grootste probleem de key management is. Versleuteld met AES-256 zegt uiteindelijk verdacht weinig over de veiligheid van het systeem. Er waren memory sticks die voor "recovery" de AES-sleutel in de flash van thumbdrives zetten, om maar wat te noemen. Tja, dan heb je uiteindelijk nul beveiliging. En dat key management is waar TPM 2.0 zich prima voor leent...
Dat niet alleen je hebt ook geen zware pc nodig voor thuiswerken. Ook al staat je pc vaak aan dat zegt niks.

Ik heb hier een pc van 10 jaar oud staan met Windows 10. En werkt perfect voor mijn vriendin voor thuiswerken.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 30 augustus 2021 09:51]

Er zijn natuurlijk 2 kanten aan dit verhaal.

Sowieso zou ik het milieu er niet bij betrekken. Ik verwacht niet dat dit daar een grote impact op zal hebben. Net zoals arme mensen. Ook daar zal de impact eigenlijk onbestaande zijn.

Een PC kan inderdaad 10 jaar meegaan, maar er is niets dat zegt dat daar de recentste versie van Windows op moet staan. Daar zijn andere oplossingen voor te vinden. Sowieso wordt Windows 10 nog minstens tot 2025 ondersteund en zou het me niet verbazen als MS uiteindelijk beveiligingsupdates tot 2030 uitbrengt. Daarnaast kan je er altijd een alternatief OS op installeren dat wel bijgewerkt blijft worden. Stellen dat deze PCs dus waardeloos worden omdat er geen Windows 11 op komt is dus niet correct.

En aan de andere kant heb je vandaag vele nieuwe mogelijkheden in je hardware zitten om je systeem veiliger te maken, maar kan je er op software niveau veel minder eenvoudig een eenduidige implementatie voor maken. Het is goed dat MS in ziet dat beveiliging belangrijk is en deze met W11 naar een volgend, hoger niveau wenst te brengen.
Anoniem: 734539
@swhnld30 augustus 2021 09:59
Windows 10 wordt nog ondersteund tot Oct 14, 2025 en mogelijk zal daar nog wat jaartjes aangeplakt worden, dus er is niet echt een reden om direct over te gaan op Windows 11, gezien ze nog minimaal 3 jaar hebben dat ze gegarandeerd updates ontvangen.

Dus 'arme' mensen zouden hier geen vooralsnog geen last van moeten ondervinden, Windows 10 werkt immers gewoon prima en 11 heeft nou niet echt functionaliteit dat je zegt "Ik kan echt niet zonder".

Daarnaast zal het gros zich waarschijnlijk niet eens druk maken of ze nog updates ontvangen en gewoon het OS blijven gebruiken, zoals sommigen nog Windows XP of 7 gebruiken.
Zolang de na de release van Windows 11 nog 10 jaar support leveren op Windows 10 is het geen probleem toch?

Windows 10 is nu 2025 maar verwacht wel dat dat minimaal 2030 wordt, dus ze komen een heel eind.

Prima dit, niet teveel legacy onderhouden en vooruitgang bemoeilijken.
Ja, alleen er staat nu een einddatum op Windows 10 support van 2025. Er zal vast voor bedrijven en overheden een betaalde support blijven, zoals bij Windows 7 ook was na verlopen van de officiële ondersteuning, maar die patches komen niet uit voor de gewone burger.
Overigens, een elegante oplossing zou zijn gewoon Windows 10 (64bit) te blijven ondersteunen met alleen veiligheid updates, er zit geen mens te wachten op nieuwe features als een update van een klok.
Daar ben ik het helemaal mee eens, en dat verwacht ik ook.

PC's gaan gemakkelijk meer dan 5 jaar mee, en het boeit (naast tweakers) weinig mensen of daar Windows 10 of 11 op staat. Er zijn zelfs nog redelijk wat Nederlanders (6%) die Windows 7 draaien...

Dus inderdaad, we moeten verspilling tegengaan, "oude" PC's verdienen nog gewoon support!
Mijn pc is 10 jaar oud. Ik heb tussentijds alleen de HDD geüpgraded naar een SSD en een keer een iets betere videokaart gekocht (Geforce 1060 GTX). Maar de CPU is nog steeds de Core i5 gen2 en deze is echt nog niet aan vervanging toe. En ik gebruik deze PC voor alles, dus ik game er ook op. Nee, niet de triple A games die RTX nodig hebben natuurlijk. Maar het is niet zo dat ik er alleen office documentjes mee maak.
Prima! Blijf deze pc gewoon gebruiken! Windows 10 zal naar verwachting nog jaren updates krijgen, en als de installed base hoog blijft, dan niet alleen security updates. Het is ook een duurzame keuze deze pc te blijven gebruiken.

Overigens heb je nu ook al software (games die een betere videokaart nodig hebben) die er niet op draaien. Je schijnt dat geen probleem te vinden, maar waarom zijn CPU eisen voor Windows 11 dan wel een probleem?
Vergelijk je nou games met een OS die dan niet meer kan door de cpu?🤪

Ik heb een oude gamepc met i7 2600k aan mijn moeder gegeven en de videokaart verkocht. Kan dus niet meer op gegamed worden. Maar voor dagelijks gebruik is dat ding rete snel.

Ik snap Microsoft enigszins. Als je het vergelijkt met mobiele OSen. Hardware word ook snel afgeschreven.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 30 augustus 2021 11:27]

Bij mij draait Windows 11 22000.168 op een 3470 (3e generatie) zonder één enkel probleem. Blijkt dus, dat een oudere cpu Windows 11 ZONDER problemen draait. Er zijn een heleboel mensen die nog een oudere cpu gebruiken en die mogen het nieuwe os niet gebruiken? Wat een onzin. Zeg dan... "Windows 11 op een oudere pc is op eigen risico", maar het verbieden ervan vind ik eigenlijk een beetje asociaal.
Wijzig
Microsoft praat ook over ondersteuning. Ze ondersteunen alleen 8ste generatie Intel en hoger en een aantal geselecteerde 7de generatie Intel modellen. Dat je een oudere CPU hebt wil niet perse zeggen dat het niet werkt, Microsoft ondersteunt deze alleen niet voor support, drivers etc.
Als ze dan toch bezig zijn kunnen ze beter de 32bit poot ook (of alleen maar) ondersteunen. Dan heb je gelijk de meeste legacy oplossingen ondersteund.

Wat veel tweakers nog niet hebben genoemd en wat volgens mij wel een uitdaging gaat worden is de 'oudere' games.

Zelf heb ik nog best wel een aantal games uit de xp tijd die ik heb geïnstalleerd en die nog draaien. Hoe gaan deze het doen op Windows 11?
Als ze dan toch bezig zijn kunnen ze beter de 32bit poot ook (of alleen maar) ondersteunen. Dan heb je gelijk de meeste legacy oplossingen ondersteund.
Je zou ook kunnen onderzoeken of je de CPU nog in de 8080 compatibiliteitsmode kunt zetten, dan heb je CP/M ook nog ondersteund!

Oké, nu serieus: dat is dus precies wat je niet wil! Dat maakt vooruitgang onmogelijk.
Zelf heb ik nog best wel een aantal games uit de xp tijd die ik heb geïnstalleerd en die nog draaien. Hoe gaan deze het doen op Windows 11?
Zoek het uit, en bepaal je updatestrategie op basis van de uitkomst.
Via een emulator of virtualisatie kun je allerlei legacy spul nog draaien, of het nu Dos is, of een Windows XP, alles is aan de praat te krijgen van nieuw naar oud, andersom wordt lastiger.
Natuurlijk, maar dan moet je wel eerst een emulator installeren, daarin weer een legacy windows en dan moet alles ook lekker draaien qua hardware (muziek (headset), obscure controllers (joysticks etc))
Ja, als je als hobby oude zaken actief wil houden is het wat harder werken dan altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben, maar je zit hier op Tweakers, dat knutselen en tweaken om iets werkend te krijgen maakt het leuk.
Alternatief, virtualiseer je huidige systeem, en draai die op het nieuwe systeem. Is niet moeilijk, kwestie van je even inlezen.
Het is niet mijn hobby om spellen uit de XP tijd draaiende te houden. Sommige zijn gewoon leuk, bij Windows 10 was het nog redelijk eenvoudig om dit te gaan installeren, cd erin en gaan, hier en daar een gedownloade patch.

Uiteraard begrijpelijk dat er eens een oude techniek uitgefaseerd wordt, echter zouden ze zeker in een consumentenproduct dan ook zelf een emulatieoplossing kunnen aanbieden.

Wat mij primair opviel, dat is dat het wel over hardware gaat maar dat er hoogst waarschijnlijk hiermee ook de support voor diverse en soms veelgebruikte oude software komt te vervallen. Spelletjes is daarvan slechts een klein deel. Ook kunen we hier denken aan oude procescomputers voor industriële hardware etc. etc.
Dat valt niet met zekerheid te zeggen totdat Windows 11 uit is. Als ze niet native werken dan zijn ze wellicht via pcEM te spelen.
Dat is prima toch?

Ik zou geen Windows 7 willen draaien op een recente pc, dat levert driver problemen met de te nieuwe hardware op, maar Windows 7 op een pc die uitkwam toen Windows 7 het actuele OS was lijkt me geen enkel probleem.

Doe geen gekke dingen met je pc, en hij is ook nog redelijk veilig. En zoek voor een eventuele update naar Windows 10 uit wat de gevolgen voor jouw installatie zijn. Misschien kan je niet eens updaten zonder belangrijke concessies te moeten doen.
Klopt helemaal, zolang er geen sketchy dingen gedaan wordt, is het prima. We hebben nog Windows 10 op de laptops maar helaas hebben we daar vaak moeilijkheden en ik maakte helaas een moment mee dat al mijn bestanden op mijn usb-stick verdwenen waren en dat had de naam 'documenten' of 'documents'.
Zit alleen vol met malware waarschijnlijk 8)7
De laatste keer dat de systeemeisen van Windows verhoogt zijn was met Vista in 2006. Ondertussen ondersteunen ze dus meer dan 15 jaar aan hardware, en dat is op een gegeven moment niet meer te doen.
Maar hoe vaak kochten arme mensen vroeger een legale nieuwe windowsversie om hun oude computer te upgraden?
Ik vind het prima hoe Microsoft het oplost. Windows 10 is heeft dus in totaal 10 jaar security updates gehad en is tot die tijd ook normaal te gebruiken. Ik heb vroeger een Q6600 waar Windows 10 zonder problemen kon installeren. Dat is een processor uit 2006! Maar op een gegeven moment houdt het op met ondersteunen van oude hardware. Ik vind het zelfs netjes dat ze tot 2025 nog beveilings updates krijgt.

Ik heb hier thuis 2 mobieltjes die ik niet kan gebruiken omdat het 3 jaar na introductie geen beveiligings updates meer ontvangt. En ik vermoed dat bij tablets niet veel beter is. Daar mag er wel eens wat rode kaarten gegeven. Alhoewel ik denk dat er niet genoeg rode kaarten zijn om uit te delen.
"Ik heb hier thuis 2 mobieltjes die ik niet kan gebruiken omdat het 3 jaar na introductie geen beveiligings updates meer ontvangt. "

Met een beetje mazzel is er voor die twee mobieltjes een Lineage OS versie beschikbaar die dagelijks (nightly) actueel gehouden kan worden...
Ik verwacht service van fabrikant niet iedereen is een tweaker.
Wat doe je dan op TWEAKERS.net?
Wat doe je dan op TWEAKERS.net?
Wat heeft het feit dat ik niet wil beginnen met custom ROMS of niet mijn mobieltje wil "tweaken" over het feit dat MS 10 jaar security patches geeft?

En dus volgens jou woorden mag ik hier niet op tweakers.net zijn omdat ik niet mijn mobieltje wil "tweaken"?
arme mensen kunnen gewoon win10 blijven gebruiken en nog 4 jaar lang updates ontvangen.
Die arme landen kunnen ook prima bijvoorbeeld Linux draaien of een Windows versie die misschien niet alle recentste updates heeft.. Voor hardware die 10 jaar oud is maakt dat waarschijnlijk niet zoveel uit. Idem voor een gezinscomputer die 1x per week wordt gebruikt.
Ik vind het ook zonde, maar het is wel goed dat ze iets aan de beveiliging doen, wat zoals we met spectre etc hebben gezien hardwarmatig verandering kan eisen. PC-processoren zijn jarenlang achter gaan lopen qua beveiliging (zoals default tpm uitzetten). In die zin blijken er gewoon features in nieuwere processoren het OS een stuk veiliger te maken.

Windows 10 is nog gegarandeerd tot 2025, en wie weet nog wel langer, supported. Dat is alsnog behoorlijk lang, mensen die t willen krijgen windows 11 waarschijnlijk toch wel draaiend met mindere beveiliging (ik gok dat er wel een tooltje komt om de updates alsnog binnen te halen). De rest kan dan meteen stoppen met klagen dat windows 10 periodiek nieuwe features kreeg.
wat zoals we met spectre etc hebben gezien hardwarmatig verandering kan eisen.
En vervolgens supporten ze ook bepaalde cpu's die die hardware veranderingen niet hebben.
dat maakt hun verhaal dan knap ongeloofwaardig.
Kan je mij even uitleggen hoe TPM de side channel aanvallen op de speculative branch prediction had kunnen verhelpen ? Ik snap je punt en je hebt een punt maar ik zie niet hoe je voorbeeld relevant is.

Bovendien die dingen (OOE, pipelining & superscalar designs, branch prediction/speculation en multicore) hebben allemaal bijgedragen tot de enorme snelheidsverbeteringen die we hebben mogen meemaken de laatste 25 jaar ondanks harde fysische limieten en andere struikelblokken op het gebied van kloksnelheid en miniaturisatie.

En als we moeten kiezen tussen ons modern software ecosysteem of een "VEILIGERE" processor ... tja
Hoezo? Gewoon Linux of ChromeOS nemen.

Het wordt tijd dat de Windows Imperium eens keer afgebroken wordt.
Maar er blijft ook nog zeker 4 jaar ondersteuning voor W10. Ik zie het probleem ook niet zo. Mensen huilen moord en brand maar kunnen ook gewoon op W10 blijven. Als je al geen nieuwe pc hebt, waarom moet je dan per se wel een nieuwe Windows ?
Je hoeft geen nieuwe Windows, maar een ondersteunde Windows. het gaat om veiligheidsupdates. Het zal jeuken of het Windows 10 of 11 is.

Een PC met malware maakt je niet blij, je adresboek maakt je niet blij, maar het kan nog erger, onderdeel worden van een botnet en dat je PC vervolgens van afstand gebruikt wordt om belangrijke diensten plat te leggen, al dan niet met fatale gevolgen.
Dat zeg ik toch? Die wordt nog minimaal 4 jaren ondersteund wss langer met veiligheids updates alleen. Mensen willen nú W11 en niet wachten.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 30 augustus 2021 17:01]

Nee, Windows 10 wordt niet langer dan 4 jaar ondersteunt, 2025 is einde support, net als indertijd met Windows 7 en daarvoor XP. Knop gaat gewoon om.

En ja, hier willen we allemaal het nieuwste van het nieuwste om mee te rommelen, dus doen we met insider accounts toch nu al Windows 11 op niet ondersteunde hardware freubelen, maar het artikel gaat over Windows 11 als het live gaat, niet over Tweakers die hun hobby uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 30 augustus 2021 17:36]

Maar je hebt dan 10-15 jaar oude hardware die is net ze onveilig als windows 10 zonder security patches op dat moment,

Je maakt nu een heel groot probleem van 1 onderdeel van je pc maar de zwakste schakel is het issue en dat is toch echt je hardware op dat moment niet je OS.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 31 augustus 2021 11:44]

Ach welnee, hardware is pas een issue als je fysiek toegang er toe hebt. Dat klinkt leuk, maar om over het internet bij iemands hardware te komen moet je eerst door een hele laag software heen, en mits die software goed gepatched is, mis je daarbij een hele string aan vulnerabilities om zo ver door te dringen.
En om jezelf fysiek toegang te verschaffen bij een consument met een laag inkomen drie hoog achter, waar niets te halen is, is vergezocht.
Echter, als black hat om een botnet op te zetten pak je elk device met een vulnerability waar je bij kunt en zal het je worst wezen waar die staat, als die maar internet heeft.
en laat nu net veel van die vulnerabilities in de hardware zitten of beter lack aan support zitten. Er is een reden waarom intel met bios updates kwam voor supported models,
Overigens, een elegante oplossing zou zijn gewoon Windows 10 (64bit) te blijven ondersteunen met alleen veiligheid updates, er zit geen mens te wachten op nieuwe features als een update van een klok.
Je zegt het waarschijnlijk voor de lol, maar dat is een serieuze update. Wij in het Westen zijn gewend aan politici die zich met zinnige zaken bezighouden, maar juist in die 3e wereld landen waar jij je zorgen over maakt is het niet ongebruikelijk dat politici klooien met tiijdszones. Soms heeft Microsoft maar een paar weken de tijd om de klok te updaten!

En als de tijd fout staat in het OS, dan mis je daarna meetings in Teams, etcetera. Het is meer dan cosmetisch.
ik bedoelde inderdaad het cosmetische dingetje dat in Windows 10 de klok de tijd geeft, en in Windows 11 ook de dag, oftewel 2 regels ruimte kost en een grotere taakbalk heeft.

Maar tijdzone is typisch iets wat je centraal kunt aansturen. De techniek er achter is niet anders in Windows NT 4.0 of Windows 11. Via de maandelijkse Windows update is dat prima te verspreiden, of via een webservice op te vragen, wat nu weer de tijdzone is.

Overigens maak ik me niet alleen zorgen om de 3de wereld landen, 10 procent van de Nederlandse bevolking leeft ook onder de armoede grens. Die zijn blij geld over te hebben voor kleding eind van de maand. 300 Euro voor een andere laptop of PC zit er echt niet in.
Helemaal met je eens en dan heb je het wereldwijde leveringsprobleem rondom chips nog niet eens in je betoog opgenomen ;)
Zen 2 is launched in 2017
7820HQ is launched Q1 2017

2017 -> 2025 is 8+ jaar in support op hardware (Dus jouw PC kan ook makkelijk 10 jaar mee ook met windows 11 upgrade. alleen je 12 jaar oude pc kan niet mee maar die kan nog wel even win10 draaien.), Daarnaast kun je natuurlijk thuis ook af met win10 blijven draaien na 2025 je krijgt alleen geen support meer, Als je dan aan gaat geven dat je OS niet meer secure is heb je het zelfde argument voor de hardware die is ook niet meer secure door gebrek aan security functies.

Hoeveel devices draaien nu al een unsupported OS thuis, Of bij bedrijven pas nog een bedrijf gezien die XP draait op hun productie terminals in de werkplaats.

Hoeveel thuis devices draaien met Android en zijn ouder dan 2 jaar en krijgen geen support meer.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 31 augustus 2021 11:41]

Inderdaad sommige processors in 2017 gereleased worden ook met Windows 11 ondersteund. Alleen de release datum van een processor is niet de datum dat je die in een laptop koopt. Zeker consumenten die bij de mediamarkt hun laptop halen hebben grote kans dat er een processor van vorig jaar, of ouder in zit waar ze geen idee van hebben, want hij doet het toch.

En je kunt inderdaad wijzen op andere apparatuur en hoe goed of slecht die het doen, neemt niet weg dat het slecht is voor milieu en portemonnee, waarbij genoeg mensen (meer dan de halve wereldbevolking) het zich niet kunnen veroorloven altijd maar met het nieuwste rond te lopen.
en die mensen kunnen toch prima tot ver voorbij 2035 met windows 10 draaien,

Ben pas nog een windows server NT tegen gekomen in een lift schagt die zonder probleemen draait,

en volgensmij liggen er hier in nederlnad nog een aantal 386`s op de plank als spare voor franse reactors,

allemaal geen enkel issue. zolang je maar niet het nieuwste wilt hebben het functioneerd gewoon.
Windows 10 zullen ze toch ook nog wel 5/10 jaar ondersteunen? Was ook zo bij Windows 7
Dit gaat puur om de ondersteunde security features in de processor.
Microsoft wil de hele keten nu volledig veilig maken maar als de processor de benodigde features niet ondersteunt is het niet mogelijk om 100% zeker te weten dat er geen supply chain of man in the middle attack plaats vindt.
Mijn vermoeden is dat daarom oudere hardware niet ondersteund wordt.

Hier een mooi voorbeeld van hoe dit werkt op de Xbox one:

https://youtu.be/U7VwtOrwceo

[Reactie gewijzigd door rajackar op 30 augustus 2021 09:57]

Maar als 4 jaar oude hardware niet meer ondersteund wordt maar nog zeer capabel is ben je dan niet te vroeg? Zou je dan niet een andere optie of mogelijkheid moeten bieden?
Deze eis komt vrijwel uit het niets en mensen zijn gewend om gewoon 8 jaar oude hardware mee te kunnen nemen als deze nog capabel is, dat is mijn probleem hiermee.

Prima dat ze de beveiliging eindelijk op orde willen brengen maar het tijdschema is gewoon ruk.
Volledig mee oneens. Veiligheid is van absoluut belang en zou helemaal vooraan moeten staat als prioriteit.
Prima dat Windows 10 nog een tijdje mee gaat als alternatief maar ik denk dat we in de huidige wereld al enorm achterlopen als het om security gaat en daar zou geen enkel compromis gemaakt moeten worden.
Ik vind het juist goed dat nu de beslissing genomen wordt om dit nu eens goed aan te pakken. Ook al sluit je een deel van de gebruikers uit. Dit is gewoon nodig en geen luxe.
Wat?

Als 1 computer niet aan alle veiligheidseisen voldoet betekent dat niet dat jouw computer minder veilig is als die wel aan alle eisen voldoet.
Als ze het niet eisen wordt jouw computer niet minder veilig, dus waarom is het zo nodig?

Hoe lopen OSen ook achter als het gaat om security?
Ik denk het gaat om Meltdown and Spectre.
Als security zo belangrijk zou zijn, zou Microsoft júist mensen moeten laten updaten. Nu houden security updates na 2025 op voor veel computers die erg recent gekocht zijn, en krijg je dus veel systemen waarop makkelijker in te breken is.

Waarom deze keuze, ik heb geen idee, maar met voordelen voor eindgebruikers heeft het werkelijk niks te maken. Misschien een dealtje met de hardwarefabrikanten?
Performance zal ook meespelen in de afweging. Voor zover ik weet zitten er nu allerlei patches voor exploits als meltdown en spectre. Als die een negatieve impact hebben op de prestaties dan hebben computers uit 2026 straks nog hinder van cpu's uit 2015. Hopelijk verlengt Microsoft de periode waarin ze security patches uitbrengen voor Windows 10 zodat oudere computers wat langer beveiligd blijven. Ik vraag me ook af hoe veilig niet-ondersteunde computers met Windows 11 nog zijn. Heel leuk dat het allemaal wel lijkt te werken, maar missen er nu wat patches voor bijvoorbeeld meltdown?
Brute force is echt niet de enige kwetsbaarheid in een systeem. Dit is echter wel waar Microsoft vol op inzet terwijl ze ook zeggen: veel Printnightmare/serious sam problemen gaan we niet verhelpen.
Waar haal je vandaan dat dit alleen over brute force gaat?
Een veilige basis zorgt er juist voor dat je software beter kunt beveiligen en het OS zichzelf beter kan beschermen tegen malware.
Als je security ook maar een beetje belangrijk vind zou je dit moeten toejuichen.
Veiligheid is inderdaad van absoluut belang maar niet voor Microsoft blijkbaar. Die TPM chip en Secure boot is alleen voor Microsoft en hun partners van belang mbt het omzeilen van hun bootloader/activatie model of drm, ik geef als voorbeeld dat als ze niet automatisch bitlocker er bij verplichten doet het niks voor de veiligheid. Ook zijn Windows besturingssystemen out of the box totaal ONVEILIG geconfigureerd. Als je dat een beetje veilig wilt krijgen heb je kennis en bergen met GPO instellingen nodig en dan ook nog externe tools waarvan een deel gek genoeg door microsoft wordt geleverd. (waarom niet inbouwen?) Je zou verwachten dat ze bij de OOBE een paar mooie wizards maken die standaard het systeem zo veilig mogelijk afleveren en als jij aan geeft legacy doeleinden te gebruiken bijv. de beveiliging iets wordt terug geschroefd, maar nu is het compleet andersom.

Overigens gaat een nieuwe of oude CPU daar niks aan veranderen. Bovendien moeten we niet vergeten dat Microsoft natuurlijk een hardware leverancier is en het steekt ze dat mensen zolang met hun apparatuur blijven doen. Kortom ik zie dit hele verhaal van windows 11 niet op oudere cpu's willen ondersteunen gewoon als pesterij.

Voor mij maakt het overigens weinig uit, afgezien van 1 apparaat die toch vervangen gaat worden is alle hardware hier compatibel maar wat ik voorlopig gezien heb van windows 11 loont het de moeite nog lang niet om over te stappen dus ik blijf de komende tijd bij Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 30 augustus 2021 12:14]

windows is erg veilig out of the box. Verder verkoopt MS maar heel weinig hardware in vergelijking met de software. Te verwaarlozen zelfs.
TPM en secure boot verhogen wel de veiligheid van het systeem.

een commercieel bedrijf dat mensen gaat pesten is ongeloofwaardig.
Windows erg veilig out of the box? Hij is grappig hahaha. Zonder diskencryptie heb je niet eens een wachtwoord nodig om jou systeem binnen te komen of je data te jatten, of bijv. een NTLM attack, pass the hash, plug een usb apparaat in en je systeem is direct gecompromitteerd. Ja windows is echt geweldig..

Er is zoveel mogelijk en er zijn zoveel zaken die standaard niet veilig zijn bij Windows systemen terwijl ze nu dat wel als argument gebruiken om windows 11 niet op oudere cpu's te willen ondersteunen. Nogmaals als het ze om veiligheid ging dan leverde ze windows wel op een andere manier af.

Bij commerciële bedrijven zitten managers, die denken alleen maar aan hun eigen hachje en marketing mensen, dat hoef ik toch niet uit te leggen.
Komaan, veiligheid is altijd een afweging. En is het aan Microsoft om van de PC een "walled garden" te maken met hardware root of thrust ? Dat geeft mij als Freetard toch rillingen over de ganse rug heen.
Was er laatst al geen nieuws dat meldde dat binnen 30 minuten TPM 2.0 was gekraakt?

Nog voordat het grotendeels word uitgerold, is het al nutteloos gebleken. Veiligheid lijkt mij dan dus een kul-argument. TPM 2.0 maakt het wel moeilijker om andere besturingsystemen dan Windows te draaien.

Dat geeft mij dan weer de indruk dat deze "veiligheidssprong" eerder een controlespelletje van Microsoft is dan de eerder genoemde veiligheid. Dat er door alles en iedereen (hardware en software aanbieders) vooral nadruk word gelegd op alles huren, i.p.v. kopen, dat is ook een controlespel.

Krijg steeds vaker het gevoel dat ik maar een aantal Raspberry Pi's aanschaf en weer van voren af aan begin. De huidige x86/AMD64 markt bevat teveel speler die de hele boel verzieken voor de consument.
De TPM hack ligt een stuk complexer en vereist fysieke toegang tot het systeem. Aangezien 99,9999 % van alle malware via netwerk toegang binnen komt is dat niet een heel groot probleem.
(bron:
https://arstechnica.com/g...-intrusion-in-30-minutes/ )
TPM is ook maar een deel van de puzzel. De CPU's die op de lijst van ondersteunde CPU's staan hebben allemaal bepaalde instructies aan boord die puur op security gericht zijn. Om Windows 11 veiliger te maken vereist Microsoft nu dat deze instructies aanwezig zijn zodat de basis van het OS op een betere manier veilig gemaakt kan worden. Om dit te kunnen doen is het nodig om deze hardware in de CPU aanwezig te hebben. Een keuze om CPU's te ondersteunen die dit kunnen zou betekenen dat dit onderdeel uit Windows gelaten moet worden en dat resulteert in een onveiligere basis voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 30 augustus 2021 10:30]

TPM 2.0 heeft helemaal geen effect op andere besturingssystemen draaien. Linux support TPM 2.0 gewoon volledige (zelfs met dezelfde reden dat Windows dat doet) het is niet zo dat Linux gebruikers geen TPM willen en geen key management voor hun full drive encryption hoor. Die willen ook gewoon secure boot en TPM 2 en dat wordt dan ook volledig ondersteund.

Ook ging het om de non-encrypted versie van de TPM comunicatie (dus eigenlijk 1.2) die gekraakt is. BitLocker gebruikte dat nog niet. Dat is dus zaak om wel te gaan doen en daar moet het echt minstens 2.0 voor zijn. Hier is de originele blog post: https://dolosgroup.io/blo...nside-the-company-network.
SPI is a communication protocol for embedded systems and is extremely common amongst virtually all hardware. Due to its simplicity, there is no encryption option for SPI. Any encryption must be handled by the devices themselves. At the time of this writing BitLocker does not utilize any encrypted communication features of the TPM 2.0 standard, which means any data coming out of the TPM is coming out in plaintext, including the decryption key for Windows. If we can grab that key, we should be able to decrypt the drive, get access to the VPN client config, and maybe get access to the internal network.
Dus ja een TPM 2.0 chip was inderdaad gekraakt, maar alleen omdat deze in een onveilige modus gebruikte werd. Als men er dus vanuit kan gaan dat er altijd TPM 2.0 aanwezig is, kan met dus switchen naar de interfaces die WEL encrypted zijn.
Die veiligheid is wel een beetje schijnveiligheid. Meeste malware is toch nog altijd software XD
Exact. En daarom moet je de hardware kant volledig kunnen vertrouwen.
Als je de initiële boot van een systeem kunt vertrouwen kun je precies bepalen of software wel of niet betrouwbaar geladen is en of die dus ook te vertrouwen is. Voor een veilig systeem is dit een absolute vereiste.

Microsoft geeft zo'n systeem succesvol geïmplementeerd in de Xbox one en ik vermoed dat wat ze daar geleerd hebben nu naar de pc gebracht wordt.
Hier een interessante uiteenzetting van dit concept:

https://youtu.be/U7VwtOrwceo
Maar een high end CPU als een Threadripper of 7700 die langzamer/minder capabel is dan een Pentium Gold die toevallig wel gen 8 is?

Ik geloof je met je verwoording dat software moet kunnen vertrouwen op hardware. En je kan niet iedereen pleasen. Maar de integriteit je je Microsoft toerekent kan ik niet rijmen met snellere hardware afschrijven als obsolete vanaf 2025.
Tja, dat is idd een dilemma. Maar persoonlijk sta ik achter de keuze om een veiligere basis als vereiste te hebben. Als een CPU of platform die niet kan bieden, dan valt die hardware er buiten.
Dan kan je beter stellen dat niemand zijn eigen pc mag bouwen. geen eigen hardware. Je zou maar een geinfecteerde videokaart kopen in alle gekte XD
Dan mag jij mij uitleggen hoe je een video kaart infecteert en hoe deze vanuit de vbios (enige on board software) via de PCI bus tijdens boot een kernel attack kan doen.
Via PCI zou ik niet 123 weten, dat is al zon 20 jaar terug.
Maar bij pcie kun je via i2c je bmc benaderen,
Dus dan laat je updates maar achterwegen? Dan worden deze system nog onveiliger...
Ik zou liever zien dat win 11 helemaal niet draait op die systemen.
Maar als je bewust gaat lopen klooien om een unsupported systeem te draaien ligt die verantwoordelijk wel echt bij de gebruiker.
De beslissing die ik dan weer niet begrijp is het ondersteunen van de Intel Core 7820HQ.
Dit is een Kaby Lake processor welke wat betreft security niet verschilt met de rest van de Kaby Lake generatie. Volgens Microsoft is dit dus een onveilige processor.
Echter, omdat ze deze hebben gebruikt in hun €4000 Surface Studio hebben ze deze toegevoegd. In andere woorden: of je koopt een €4000 kostende PC die niet veilig is, of kennelijk is deze eis toch aan de zware kant..

Ik juich de ontwikkelingen zeker toe, echter moet je ook kijken naar kosten/baten.
Dit soort hardwarematige hacks waar de nieuwe features tegen zouden moeten beveiligen komen weinig voor. Op het moment dat een beslissing omtrent security een aanzienlijk deel uitsluit om een niche dat daadwerkelijk gevaar loopt te beschermen, sla je de plank naar mijn mening mis. Wat mij betreft hadden ze de nieuwe security features als opties aangeboden.
Mijn vermoeden is dat daarom oudere hardware niet ondersteund wordt.
Waarom moeten wij allemaal gokken wat de reden is?
Waarom komt Microsoft zelf niet met een duidelijk verhaal wat de reden is?

Bij de AMD Ryzen hardware kan ik echter geen logica ontdekken.
Alles pas vanaf Zen2 supported is logica ivm Spectre.
Maar Threadripper 2920x is geen Zen2 en toch wel supported? En Threadripper 1900 serie niet?
Dat lijkt toch echt willekeur.
Mijn Intel i9 9900X stond niet op de lijst en is recent daaraan toegevoegd na klachten. Jij wilt beweren dat die CPU 'te oud' is om een OS als windows te draaien? Kom dan maar met een lijstje van 'essentiele' tech die noodzakelijk is om dat te doen wat kennelijk niet in mijn CPU zit (of in al die CPUs die ook niet op de lijst staan), want het ontgaat me.

De legacy van windows zit er nog diep in en gaat ook nooit meer weg, ze plamuren er alleen een nieuwe laag overheen zodat je het minder ziet.

Verder is het van de zotte dat mensen die een OS installeren op hardware en het werkt gewoon, deze mensen updates ontzegd. Die mensen gaan niet begrijpen waarom hun OS niet update, en denken dat dat automatisch gebeurd wat niet zo is, met alle gevolgen van dien. En waarom? Omdat hun hardware 'verouderd' is? Wat houdt dat in dan? Die HW kan gewoon ieder OS aan wat je erop gooit.

Microsoft zeurt dat er problemen zijn, maar die hebben ze zelf veroorzaakt: ze hebben hun complete windows test team ontslagen en de users zijn nu de testers. Dat er nu kernelcrashes zijn is niet opgelost door maar een groep users uit te sluiten, maar om de bugs te fixen. Maar daar heb je een stevige QA afdeling nodig en die is er niet meer.

[Reactie gewijzigd door EfBe op 30 augustus 2021 09:20]

Mijn Intel i9 9900X stond niet op de lijst en is recent daaraan toegevoegd na klachten. Jij wilt beweren dat die CPU 'te oud' is om een OS als windows te draaien?
Ik beweer dat helemaal niet!
Kom dan maar met een lijstje van 'essentiele' tech die noodzakelijk is om dat te doen wat kennelijk niet in mijn CPU zit (of in al die CPUs die ook niet op de lijst staan), want het ontgaat me.
De lijst is bekend:
 • ondersteunde 64bit-processor;
 • 4GB werkgeheugen;
 • 64GB opslagruimte;
 • een grafische kaart met DirectX 12-ondersteuning;
 • UEFI met Secure Boot;
 • TPM 2.0.
De discussie gaat over het eerste onderdeel. Het lijkt mij dat het hier gaat om bv de ondersteuning van instructiesets en virtualisatie, en niet de leeftijd van de CPU. Dus als bv een AMD Ryzen Threadripper 1950X alle essentiële technieken ondersteunt, dan verwacht ik 'm in de lijst, een 4 jaar oude CPU is nog niet afgeschreven.
Ja leuk lijstje maar dat zegt niets om waarom CPUs van 5-6 jaar oud niet windows 11 kunnen draaien. Het is een OS, dat kan wel stoer doen dat het 'nieuwe snufjes bevat', maar laten we nu niet gaan doen dat windows 11 zo groundbreaking is, het meeste werk zit in een nieuwe shell.

Zoals ik elders zei: de instructieset is een onzinargument: ze kunnen verschillende builds maken (het OS is gedesigned met een HAL notabene), maar dat doen ze niet omdat hun testteam er niet meer is en ze met verschillende builds dat juist extra nodig hebben. Dus kiezen ze voor een kunstmatige grens: die is ook maar ergens getrokken. Ipv de bugs in de kernel op te lossen of workarounds te vinden om CPUs te ondersteunen die nu niet op de lijst staan, schrijven ze die gewoon af.

Dat ze daar mee wegkomen vind ik nog het allerergst. Hele fora worden weer volgeschreven met excuses waarom het toch echt nodig is, terwijl mensen met dezelfde hardware die kennelijk inferieur is om het superOS uit redmond te draaien de laatste ubuntu kunnen downloaden en dat vrolijk draaien zonder problemen. En vaak met nog meer performance ook. Oh, en ook met updates.

[Reactie gewijzigd door EfBe op 30 augustus 2021 10:11]

Ja leuk lijstje maar dat zegt niets om waarom CPUs van 5-6 jaar oud niet windows 11 kunnen draaien. Het is een OS, dat kan wel stoer doen dat het 'nieuwe snufjes bevat', maar laten we nu niet gaan doen dat windows 11 zo groundbreaking is, het meeste werk zit in een nieuwe shell.
Ik denk het niet, de nieuwe shell is een "must", want als het er net zo uitziet als Windows 10, dan "voelt" het niet nieuw.

Ik denk dat Windows 11 de grootste onderhuidse update sinds XP is! Hoge eisen aan CPU (voornamelijk beveiliging en virtualisatie) en alleen 64-bits OS en drivers (apps zijn de volgende stap, maar dat zal nog wel even duren).
Zoals ik elders zei: de instructieset is een onzinargument: ze kunnen verschillende builds maken (het OS is gedesigned met een HAL notabene), maar dat doen ze niet omdat hun testteam er niet meer is en ze met verschillende builds dat juist extra nodig hebben.
Elke extra build is een extra versie die support moet krijgen.
Dus kiezen ze voor een kunstmatige grens: die is ook maar ergens getrokken. Ipv de bugs in de kernel op te lossen of workarounds te vinden om CPUs te ondersteunen die nu niet op de lijst staan, schrijven ze die gewoon af.
Minder builds is minder versies supporten, is meer tijd om bugs op te lossen.
Dat ze daar mee wegkomen vind ik nog het allerergst. Hele fora worden weer volgeschreven met excuses waarom het toch echt nodig is, terwijl mensen met dezelfde hardware die kennelijk inferieur is om het superOS uit redmond te draaien de laatste ubuntu kunnen downloaden en dat vrolijk draaien zonder problemen. En vaak met nog meer performance ook. Oh, en ook met updates.
Je bent geheel vrij in je keuze: Windows 11 op een recente pc, of Windows 10 of Linux op een willekeurige pc.
en alleen 64-bits OS en drivers
Dat betekent alleen maar dat ze bezuinigen door geen 32 bit meer te hoeven testen/valideren.
Dat betekent niet dat er ook maar regel code veranderd is aan het 64 bit OS.

Op mijn werk doen we hetzelfde. 1 OS versie voor iedereen en 1 type laptop voor iedereen. Dat scheelt je ontzettend veel in je ondersteuning.
Niet omdat een extra versie van het OS niet zo werken of een extra laptop niet zou werken. Gewoon omdat het tijd en geld scheelt.

En als je naar de AMD supported Ryzen chips kijkt, dan kan ik daar geen logica in ontdekken wat betreft security vereisten.
Op het eerste gezicht lijk het alsof je Zen2 en hoger moet gebruiken. Dan denk je: dat komt doordat in Zen2 er een hardware mitigatie tegen Spectre kwam.
Maar vervolgens word Threadripper 2920X gewoon supported door Win11, terwijl die hardware mitigatie daar niet in zit.
https://docs.microsoft.co...-supported-amd-processors
Maar die threadripper 1900 serie niet.
Knappe jongen die daar enige logica in kan ontdekken.
Mijn Surface Pro 3 heeft een i5-4300U processor die er niet op staat. Het enige wat ik zo snel zie is dat hij DirectX 11.1 ondersteunt, niet 12. Ik weet niet of dat impact heeft op security, maar wat wel slecht is vanuit dat oogpunt: een update pushen (wat ze ongetwijfeld gaan doen) en vervolgens geen security updates meer afleveren...

EDIT:
Er worden dus geen updates gepusht als de hardware het niet aankan.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 30 augustus 2021 15:56]

Er is wel meer dat niet ondersteund wordt in die CPU. Waarom denk je dat die niet op de lijst van ondersteunde processoren staat? Want daar voldoet je SP3 niet aan.
Het probleem is niet zozeer dat het niet kan werken, maar dat het waarschijnlijk geen doen meer is om 20 jaar aan hardware te ondersteunen in een OS.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 augustus 2021 11:52]

"Het installeren van Windows 11 op een oudere pc kan via het zelf downloaden en installeren van een iso-bestand, omdat er geen officiële update komt"

Dus die update push waar je het over hebt komt simpelweg niet. De hele reden waarom dit festijn gaande is , is juist omdat Microsoft de boel niet op oude hardware wil hebben. Het is tegendraads om te denken dat dezelfde bokkende Microsoft de update dan gaat pushen.
OK I stand corrected...
Verder is het van de zotte dat mensen die een OS installeren op hardware en het werkt gewoon, deze mensen updates ontzegd. Die mensen gaan niet begrijpen waarom hun OS niet update, en denken dat dat automatisch gebeurd wat niet zo is, met alle gevolgen van dien. En waarom? Omdat hun hardware 'verouderd' is? Wat houdt dat in dan? Die HW kan gewoon ieder OS aan wat je erop gooit.
Uit het artikel:
Het installeren van Windows 11 op een oudere pc kan via het zelf downloaden en installeren van een iso-bestand, omdat er geen officiële update komt.
Mensen die een iso downloaden & installeren, zullen dit wel weten.
En een melding tijdens de installatie zou niet onlogisch zijn.

Ik snap dat ze niet alles blijven ondersteunen, maar weet niet goed of het ok is waar ze nu de grens leggen.
Zo begrijp ik bijvoorbeeld niet waarom de cpu van belang is. Is het niet logischer om te focussen op de TPM-chip & secure boot? Maar misschien snap ik daarvoor gewoon te weinig van de hardware :).
Mensen die een iso downloaden & installeren, zullen dit wel weten.
Ja uiteraard, en ook onthouden, na een jaar. Geloof je het zelf?

Wat te denken van die behulpzame zoon/dochter die wel even windows 11 op de PC van ma zet want die wil dat graag.
HET was toch echt wel belachelijk dat bijvoorbeeld de Threadripper 1950X die rondjes om meer dan 80% van de supported processes kan rennen, Windows 11 niet zouden kunnen draaien.
Het gaat niet om de snelheid of het kunnen draaien van Windows 11, juist om een huidige, moderne baseline te zetten. Blijkbaar gebruiken ze instructiesets en functionaliteiten die oudere CPU's niet hebben.

Typ dit nog op een i7 5820k, nog steeds een bakbeest, maar wel een CPU uit 2014! Het is dat de computer markt compleet gestoord is op dit moment, anders had, puur op basis van leeftijd, het systeem al vervangen geweest.
Ondanks dat mijn CPU ook alles prima aankan, begrijp ik best dat ze dat niet willen ondersteunen en heb er geen problemen mee.
Maar de 1950x, kan die fuctionaliteit makkelijk emuleren, met 16 cores heb je genoeg over omdat te doen. Veilig/moderne hardware, zijn geen excuus hier voor, het ging alleen maar over geld.
Ik denk dat je twee dingen door elkaar haalt.
1. Het is ondersteund door de leverancier. (minimale eisen om te voldoen)
2. "Het werkt"

Bij 1. heb je de eisen van de leverancier waar je aan moet voldoen om ondersteuning te krijgen.
Bij 2. heb je zelf de mogelijkheid om alles te doen, zonder 1. Je kunt dus prima Windows 11 op jouw CPU gaan draaien, alleen als er problemen zijn zul je die zelf op moeten lossen.

Dit kom je tegen in zo goed als de hele IT wereld en is niet nieuw verzonnen voor Windows. Net als dat ik thuis in mijn VMware virtualisatie lab niet voldoe aan de hardware die VMware verwacht voor ondersteuning. Voor thuis is dat prima om te proberen, maar alle problemen zijn dan ook voor mijzelf.

Er is dus een keuze, of je blijft Windows 10 draaien die ondersteund en getest is. Of je installeert Windows 11 en heb je de kans dat het niet werkt, maar voor hetzelfde geld werkt alles prima en heb je nergens last van.
Je hebt gelijk, totdat er een Windows 11 update nodig is En dat zal na 1, 2 of 3 maanden al echt nodig zijn. Want Windows...

Na 2025 word dit huishouden een Linux shop met eventueel een Windows 10 VM. Windows 11 is niet afdoende interessant voor het huidige nivo van arrogantie bij Microsoft.

Het argument "veligheid dit, veiligheid dat" hoor ik geregeld terug komen. Maar zolang Windows niet hardhandiig backwards-compatibility de nek omdraait, is veiligheid eerder 'dweilen met de kraan open' dan dat het werkelijk word opgelost.

Maar dat is dan weer vloeken in de Microsoft-kerk, waar backwards-compatibiliteit heilig is. En dan krijg je dus van deze 'zachte heelmeesters maken stinkende wonden' geneuzel, waar Microsoft geen respect voor verdient. Ze kunnen niet anders, want Windows is populair vanwege deze backwards-compatibiliteit in het bedrijfsleven. De enige plek waar Windows licenties nog genoeg binnenbrengen. Alhoewel ook daar een dalende trend zichtbaar is.

De harde aanpak, of doorgaan op de oude manier. Beide kan ik waarderen. Deze halfhartige stelling die Microsoft nu inneemt, daar heb ik weinig goede woorden voor over.
jij hebt het blijkbaar niet goed gevolgt, Microsoft heeft in het begin gecommuniceerd dat Windows 11 alleen zal werken op gesupporte hardware, en dat het \nog geen eens kunt installeren op een 1950x , daar blijken ze dus nu van terug te komen.
Behalve dat Microsoft helemaal geen ondersteuning geeft aan consumenten met een Windows-pc. Ze verwijzen je door naar de fabrikant van de pc. En die doet niet zo heel veel meer voor je als de garantietermijn is verlopen - en al helemaal niet als het apparaat zo oud is dat de CPU niet meer ondersteund wordt door de nieuwste versie van Windows.
Er is dus een keuze, of je blijft Windows 10 draaien die ondersteund en getest is. Of je installeert Windows 11 en heb je de kans dat het niet werkt, maar voor hetzelfde geld werkt alles prima en heb je nergens last van.
De ondersteuning van W10 is eindig, en die van W11 bestaat feitelijk niet als je een te oud systeem hebt; je kunt kwalijk van een consument verwachten dat die maandelijks W11 opnieuw gaat installeren vanaf een iso bestand. Kortom, een consument die z'n systeem veilig en up-to-date wil houden (en niet wil overstappen op Linux) heeft dus simpelweg géén keuze.
Los van dat het heel lastig is om iemand van het Windows support team aan de lijn te krijgen ben ik het er mee eens dat een helpdesk verwaarloosbaar is. Maar dat is niet echt de strekking die ik probeerde te bereiken. Ik bedoel ondersteuning meer als dat het werkt dan wel mogelijk is voor de hardware die je hebt.
Windows is gigantisch breed en voor bijna alle PC's moet het werken, dat doen ze ook met huidige versies. Dus het is ondersteund.

Daarnaast vind ik het redelijk verontrustend dat mensen altijd maar denken recht te hebben op iets van iemand anders. Zoals jij in je voorbeeld een "consument die z'n systeem veilig en up-to-date wil houden (en niet wil overstappen op Linux) heeft dus simpelweg géén keuze." noemt, die consument kan "willen" tot hij/zij een ons weegt, maar die consument dicteert niet wat Microsoft moet doen.

Microsoft legt duidelijk de keuze voor:
Je kunt naar Windows 11 als je voldoet aan voorwaarden lijst X betreft hardware. Heb je dat niet? Dan kun je nog ruim 4 jaar gebruik maken van Windows 10, wat nog volledig ondersteund wordt en updates krijgt. Óf je gaat zelf lekker proberen en hoopt dat het werkt, dat is ook prima, die optie word je dus ook niet ontnomen. Dus, keuzes zat toch? Alleen het is geen keuze die in lijn ligt met wat de consument in jouw voorbeeld denkt recht op te hebben.

Met nieuwe techniek komen nieuwe ontwikkelingen. Je kunt niet verwachten dat je als dinosaurus nieuwe techniek eigen kunt maken.
Jazeker wel hardware up to date houden en niet 10 jaar wachten :-)

Mensen moet je juist stimuleren om niet oude hardware te blijven gebruiken ivm veiligheid etc.

[Reactie gewijzigd door pascalnederland op 30 augustus 2021 13:43]

Mensen moet je juist stimuleren om niet oude hardware te blijven gebruiken ivm veiligheid etc.
Of je stimuleert bedrijven om die oude hardware zo lang mogelijk te ondersteunen. Het is niet zo dat die oude hardware nu een enorm veiligheidsrisico is, maar dat wordt het straks ineens wel. En dat ligt niet aan de hardware...

Voor veel mensen zijn computers een noodzakelijk kwaad, die vinden updates alleen maar lastig en ze krijgen vlekken in hun nek als de vorm van de startknop verandert. Die stimuleer je dus vooral om niks te upgraden, ze vinden het wel lekker rustig zonder al die systeemupdates - als ze al doorhebben dat die niet meer komen. En dankzij de vergrijzing groeit deze groep gebruikers voorlopig nog als kool...
Ik kan het verkeerd hebben, maar met retail (dus non-oem) cd-key, dan geeft Microsoft WEL support, althans met win7/10.
Met OEM, dan is de maker (jezelf bij zelfbouw) de verantwoordelijke.

https://answers.microsoft...61-4902-bc2b-35922c9d41bc

( OEM versions of Windows are identical to Full License Retail versions except for the following:

- OEM versions do not offer any free Microsoft direct support from Microsoft support personnel)
Dat klopt, maar >99% van de thuisgebruikers heeft gewoon een OEM-versie, en krijgt dus geen support van Microsoft.
je kunt security niet emuleren...
Probleem is dat die emulatielaag ook onderhouden moet worden. Microsoft wil daar op een gegeven moment afscheid van nemen en rekenen op hardware ondersteuning.

Wordt alleen nog een heel leuk feestje als blijkt dat er bugs in de hardware zitten. Voorbeeld daarvan is Bitlocker, die hardware encryptie negeert en encryptie in software doet vanwege bugs in firmware of hardware.
Blijkbaar gebruiken ze instructiesets en functionaliteiten die oudere CPU's niet hebben.
Nou vertel maar wat het verschil in instructiesets en functionaliteit is tussen zen1 en zen2 waardoor Win11 alleen op zen2 kan draaien.

Wellicht is er een goede security reden waarom Win11 dat vereist. Maar vreemd genoeg lijkt Microsoft niet te willen vertellen wat die reden is. Want ik heb het nog nergens kunnen vinden.
Dat moet toch gewoon vraagtekens geven
Ik heb geen idee wat het verschil is, heb geen idee hoe AMD CPU's werken, dat is een aanname n.a.v. de melding dat ze een minimum requirement hebben voor de CPU en andere onderdelen voor Windows 11.

Je kunt overal vraagtekens bij zetten in de wereld, maar zelfs zonder reden, als ik bij een product van mij zeg dat de minimale systeem eisen X, Y en Z zijn en dat ik dat ondersteun, dan is dat gewoon wat het is.
Dat kun je vreemd vinden, vervelend vinden, boos over worden etc. Als je het er niet mee eens bent dan blijf je lekker op Windows 10, niemand verplicht iemand om naar Windows 11 te upgraden op dit punt.

Ik vind het persoonlijk erg vreemd dat men verwacht de laatste software te moeten kunnen draaien terwijl je hardware nog oude troep is of over 4 jaar oude troep zal zijn. Zoals ik in mijn eerste reactie ook al aangeef, mijn huidige systeem blaast na 6 jaar gebruik nog steeds alle andere systemen omver met uitzondering van de "enthousiast" computers, hij blijft oud en is aan vervanging toe op basis van leeftijd. Tot ik nieuw spul kan kopen zit ik op Windows 10.
Ik vind het persoonlijk erg vreemd dat men verwacht de laatste software te moeten kunnen draaien
Persoonlijk heb ik totaal geen behoefte om te upgraden naar Win11. Die UI aanpassingen zijn wat mij betreft alleen een achteruitgang en nuttige onderhuidse veranderingen heb ik nog niks van gezien.
Maar misschien komt dat omdat tech journalisten daar niet in geinteresseerd zijn?

Het grote probleem is dat wanneer Win11 uit is, je er op kunt wachten dat er bv een spel komt dat alleen op Win11 werkt en niet Win10. Of andere aanpassingen waardoor je gedwongen word naar Win11 te gaan. Zonder dat daar een technische reden aan ten grondslag ligt, maar gewoon omdat Microsoft dergelijke updates niet meer voor win10 uitbrengt.
Ik denk dat MS er goed aan doet om relatief hoge systeemeisen te stellen! Windows 11 draait alleen op recente hardware, en Windows 11 vereist hopelijk ook 64-bits software.
Ga daar maar niet van uit. Er zijn echt ladingen software die 32-bit zijn die zeer veel gebruikt worden; zelfs 64-bit programma's die worden geïnstalleerd via een 32-bit installer, omdat er ook een 32-bit programma wordt geleverd. (Op dezelfde manier zoals je in de jaren 90 vaak 16-bit installers had, zodat dezelfde installer een Windws 3.1-versie, of een Windows 95-versie van een stuk software kon installeren.)
Wat ik wel onlogisch vind is dat je Windows 11 op oudere systemen kunt installeren die dan vervolgens geen updates meer krijgen. Maar verder: prima, eindelijk verdwijnt er wat legacy uit Windows!
En daarmee verliest Windows wat mij betreft een van zijn twee unique selling points:

- draaien van software die mogelijk 25 jaar oud is
- draaien van software waarvoor enkel een Windows-versie bestaat

Windows is vanaf versie 11 voor mij totaal niet meer interessant voor thuisgebruik, nu ik geen Windows-only programma's meer nodig heb, en weinig tot geen spellen meer speel.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 30 augustus 2021 09:52]

De support voor 16 bits software heeft inderdaad een hele tijd bestaan, juist vanwege die installers. Maar in XP64 is die support beëindigd. Dat is dus al ruim meer dan 10 jaar geleden. Het is niet zo gek om te denken dat 32 bits software dezelfde kant op gaat. De belangrijkste vraag is wanneer, niet of. Gezien het feit dat we sinds XP64 al 5 major releases gehad hebben (ook Vista, 7,8 en 10) lijkt de conclusie dat 64 bits volwassen is.

Als je't al houdt, dan vermoedelijk als Hyper-V VM en niet via WoW64. Dat isoleert security breaches.
De support voor 16 bits software heeft inderdaad een hele tijd bestaan, juist vanwege die installers. Maar in XP64 is die support beëindigd. Dat is dus al ruim meer dan 10 jaar geleden. Het is niet zo gek om te denken dat 32 bits software dezelfde kant op gaat. De belangrijkste vraag is wanneer, niet of. Gezien het feit dat we sinds XP64 al 5 major releases gehad hebben (ook Vista, 7,8 en 10) lijkt de conclusie dat 64 bits volwassen is.

Als je't al houdt, dan vermoedelijk als Hyper-V VM en niet via WoW64. Dat isoleert security breaches.
Zeer zeker. Ik ben er dan ook niet tegen dat 32-bit software op een gegeven moment wordt uitgefaseerd; sommige Linux-distributies hebben hun 32-bit support al laten vallen. (Daar gaat je mogelijkheid om oude games met Wine te spelen...) Hoewel ik nog een paar oude 32-bit programma's gebruik, simpelweg omdat ik ze prettiger vind werken én ze goed genoeg zijn, ondanks dat er opvolgers zijn, kan ik met een uitfasering van 32-bit software leven.

Echter, CPU's niet supporten die tot voor een jaar geleden nog werden verkocht, vind ik echt niet kunnen. Ook het constante gerommel met de GUI begint me tegen te staan. Het is niet dat ik niet met iets anders kan of wil werken (anders zou ik niet "zomaar" naar Linux omgekat kunnen hebben, nu ik bijna geen spellen meer speel en niet meer semi-professioneel fotografeer); het is gewoon vervelend dat de GUI nu _alweer_ verandert, zonder dat er daadwerkelijk een duidelijke verbetering qua werken zichtbaar is.

Dat ik ben omgeschakeld naar Linux voor mijn dagelijkse gebruik thuis is niet omdat ik Microsoft of Windows per se "haat"; dat is niet het geval. Ik heb Windows sinds NT4 probleemloos gebruikt. Dat is 25 jaar. Ik kan me de laatste freeze of BSOD niet eens meer herinneren. Alles werkt gewoon, al die 25 jaar. Het is de opeenstapeling van wijzigingen sinds Windows 8.x:

- Rommelen met de GUI en het start-menu (vooral Windows 8.x vond ik daarin een ramp)
- Verwijderen van functionaliteit (aanpassingsmogelijkheden GUI, kleuren, etc)
- Toevoegen van functionaliteit die ik niet wil, en niet kan verwijderen (Cortana, apps, etc....)
- Niet toevoegen van functionaliteit waar mensen al 20 jaar lang om vragen (tabs in Explorer, dual panes, bijvoorbeeld; dingen die Linux file managers al 20 jaar hebben)
- Dingen toevoegen als "uniek", terwijl andere OS-en / desktops die functies al 10+ jaar hebben... en dat hun variant dan "anders is om anders te zijn", en meestal minder goed werkt
- En nu dus de restrictie op de CPU's, en de vage systeemeisen, waardoor een perfect goede computer met een 6700K, 32GB RAM, GTX 1070 en 4 TB opslag (waaronder 2 SSD's) niet geüpgrade kan worden. Ja, die computer kan op Windows 10 blijven, en op het moment dat dit EOL gaat is hij 9.5 jaar oud, maar deze laatste "Nee, dat kan niet" is gewoon de druppel die de emmer doet overlopen.

Ik heb gewoon niet meer het gevoel dat ik controle heb over mijn computer. Met Windows NT4, 2000, XP, Vista (waar ik ook 0 problemen mee had), en 7 kon ik er zeker van zijn dat, indien gewenst, mijn OS 10 jaar lang niet verandert, dat er niet met de GUI gerommeld werd.

Sinds 8.1 is dat minder en minder aan het worden. Je hebt de laatste update nog niet geïnstalleerd, of de volgende staat alweer klaar met wéér veranderingen in het uiterlijk, de workflow, en als je pech hebt, weggevallen mogelijkheden.

Dan ga ik liever naar Debian Stable met KDE en Flatpaks. Die levert me dan een betere "Windows"-ervaring dan Windows zelf: 5 jaar ondersteuning, een desktop die niet elke 5 minuten verandert, en via Flatpaks kan ik toch nieuwere applicaties installeren. Als de volgende Stable uitkomt, kan ik daarheen upgraden wanneer het mij uitkomt, op de computer die ik al heb.

(Je snapt dat ik van zijn leven nooit Arch zou draaien. Ik heb er in het verleden wel mee geëxperimenteerd, maar juist daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat ik constante, nooit aflatende veranderingen onprettig vind. Ik upgrade liever elke 2-3 jaar in één grote sprong op het moment dat ik er de tijd voor heb.)

Dat kon allemaal met Windows... vroeger.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 30 augustus 2021 17:10]

Ik denk dat MS er goed aan doet om relatief hoge systeemeisen te stellen! Windows 11 draait alleen op recente hardware, en Windows 11 vereist hopelijk ook 64-bits software.
Ik denk niet dat ze zo ver zullen gaan, want er zijn enorm veel legacy apps in bedrijfsomgevingen die dan van de ene op de andere dag ophouden met werken.
Het zal in stappen gaan. Eerst geïsoleerd draaien, daarna niet meer supporten.

Voor de meeste developers is het een vinkje aanzetten. Het wordt tijd dat ze dat doen!
Voor de meeste developers is het een vinkje aanzetten. Het wordt tijd dat ze dat doen!
Dan ga je er vanuit dat het softwarepakket waarmee gewerkt wordt nog actief wordt ontwikkeld, of dat de leverancier van die software überhaupt nog bestaat...

Vooral als je het over heel specialistische oplossingen hebt, dan komt het nog wel eens voor dat een bedrijfje ergens een oplossing voor maakt, en dan 2 jaar later failliet gaat of zo. Alle kennis is dan verdwenen. En 4 jaar later hebben de eerste klanten een nieuwe computer nodig, want de harddisk van de oude was stuk gegaan...
Speciaal voor die klanten blijft Windows 10 ook nog gewoon werken nadat Windows 11 uitkomt!
Wat een onzin, Microsoft is nu gewoon belachelijke eisen aan het stellen.

Er is geen enkele reden waarom hardware van 2 a 3 jaar oud geen Windows 11 zou kunnen draaien.
Hardware van 2 a 3 jaar oud gaat dat ook gewoon kunnen.
Dit slaat nergens op. Als je het kan instelleren kan je het ook updaten. Updates handmatig downloaden zal dan nog steeds werken. Dit is niets anders dan mensen irriteren, heel jammer Microsoft.......
Als je het kan instelleren kan je het ook updaten.
Dat is wel erg kort door de bocht...
In de updates moet ook rekening gehouden worden met de ondersteunde processoren en hun instructiesets.
In de praktijk zal het nauwelijks problemen geven. Onder particulieren wordt Windows nauwelijks geüpgraded naar een hogere versie. De versie die meegeleverd was blijft erop staan tot de computer wordt afgedankt (behalve bij de "geforceerde" upgrade naar Windows 10). Het zijn dus vooral Tweakers en gamers die upgraden. Bedrijven zullen er misschien meer last van hebben. Na de EOL moeten die upgraden en daarbij ook veel hardware vervangen.
De hardware fabrikanten (intel) (amd) die lachen zich kapot.
ik wil die windows 11 hebben maar ik moet eerst een nieuwe pc kopen.
Er zijn altijd mensen die de nieuwste iPhone / Galaxy moeten hebben, en die altijd de snelste CPU moeten hebben, of het nu zinvol is of niet voor hun usecase.

Een iPhone / Galaxy van 3 jaar oud doet het nog steeds prima, en ik verwacht ook dat de gemiddelde 3jaar oude CPU ook prima in staat is om Windows 11 te draaien. Het is alleen zuur als je een nog niet zo oude MS Surface Pro hebt die niet compatibel is...

Aan de andere kant: Windows 10 draait er prima op!
Ja dat ben ik volledig met je eens, ze hebben vroeger eens gezegd dat er geen nieuwe windows zou komen en dat windows 10 met updates door het leven zou gaan.Ondertussen loopt ook nog alles hier op windows 10 al vond ik persoonlijk windows 7 beter met het cell phone of smartphone tegels met name in windows 8 echt te overdreven.Tevens hoop ik ook dat alle tegels weg zijn in windows 11 en dat we weer een fatsoenlijke windows 11 hebben met niet all teveel toeters en bellen.Het aan en uit zetten met de menu's vind ik best leuk gedaan en zal misschien in windows 11 ook nog zo zijn.waargoed stel tot ze een 128 bit processor maken dan zullen ze ook weer een nieuwere windows moeten maken omdat win 10 + 11 het gewoonweg daar niet op loopt.Maarja laten we eens gaan kijken wat deze windows wel al kan en eens goed gaan kijken wat er allemaal op zit.Met mijn hardware volgens de rigtlijnen zou ik in aanmerking kunnen komen voor een update naar windows 11.Ik zal hem installeren als alle bugs eruit zijn en dat hij 100% in orde is.
Dan pas komt die windows 11 pas op mijn pc niet eerder, ik ben niet van plan om een beta versie erop te zetten.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 30 augustus 2021 14:50]

Dus na Windows 10 met weinig resource gebruik gaan we weer terug naar maximale specs?
Dat is toch geen vooruitgang.
Hoezo maximale specs? Er staan Intel Atom's in de lijst met ondersteunde processoren. Dat is de onderkant van de PC markt, een 5 jaar oude iPhone of een Samsung Galaxy S heeft een snellere processor!

Er zijn minimale virtualisatie- en beveiligingseisen waar de CPU aan moet voldoen. Eigenlijk verwacht ik een lijst van MS welke dat precies zijn, zodat je kunt uitzoeken of jouw niet meer zo nieuwe maar nog steeds erg goede CPU terecht wel of niet op de lijst staat.
Dat komt mede omdat intel nu een nieuwere processor op de markt heeft gebracht met 4 normale kernen en een aantal atom kernen.Het is die nieuwe rechthoekige processor van intel daarom worden die atom cores ondersteund bij windows 11.
Dit zal een fiasco worden ... En ik gok na een maandje of 2 updates voor iedereen. Ok we moeten vooruit. Maar 20 jaar geleden zag je het verschil qua snelheid als je een mobo ging vervangen bijvoorbeeld. Een pc van een paar jaar oud (zeker i7 bijvoorbeeld) met genoeg ram is goed genoef voor huis tuin keukengebruik. Het merendeel van de mensen zit hier ook niet op te wachten, die kopen een pc als de vorige echt te traag is of stuk is.
Het merendeel van de mensen wil een pc of laptop voor school of thuisgebruik. Ze gaan naar huis het het apparaat dat ze bij de MediaMarkt is aanbevolen. Vaak weten ze niet wat voor OS daarop staat. Dat is nu vrijwel altijd Windows 10, en dat zal over een jaar Windows 11 zijn.
je bedoelt dat legacy hardware geen updates krijgen en het probleem nog erger maakt. ;)
W11 draait nu al perfect op mijn 8jaar oude core i7 4930K (alienware Aurora R4), althans the insider dev versie. Het enige waar het mijn R4 aan ontbreekt is de tpm module in de prod versie van W11.
20GB ram, GTX1660 super en 3 SSD+1HDD lijken me nog goed genoeg voor de prod versie van W11.
En ja, gamen doe ik ook op mijn R4 :)
dus voor mij is vooral TPM een doorn in mijn oculus...
Kocht mijn PC nog geen 2 jaar geleden nieuw bij de Mediamarkt en wordt volgens de systeemeisen van Windows 11 niet ondersteund.
Dat vind ik volslagen belachelijk. Bedrijven als Intel zullen wel heel blij zijn met MicroSoft.
Bij mij draait Windows 11 22000.168 op een 3470 (3e generatie) zonder één enkel probleem. Blijkt dus, dat een oudere cpu Windows 11 ZONDER problemen draait. Er zijn een heleboel mensen die een oudere cpu gebruiken en die mogen het nieuwe os niet gebruiken? Wat een onzin. Zeg dan... "Windows 11 op een oudere pc is op eigen risico", maar het verbieden ervan vind ik eigenlijk asociaal.
Dat W11 niet alles ondersteund is alleen jammer voor early adopters, en je kunt je afvragen hoeveel last die er van hebben, want ze zullen nieuwe hardware dan vast ook early adopten.
De hardware die W11 niet ondersteund, is tegen de tijd dat W10 eol gaat makkelijk 5-6 jaar oud.
Tegen die tijd is het waarschijnlijk helemaal niet zo erg om te upgraden, want: sneller, zuiniger, etc.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 30 augustus 2021 07:56]

planned obsolescence vanuit een stuk software is echt de meest slechte manier van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid..

die zuinigheid (as in: minder energieverbruik van een nieuw systeem) vertaald zich weer naar nog meer electronisch afval wat weer ergens gedumpt wordt, op de hoop die nog verwerkt moet worden..

[Reactie gewijzigd door mschol op 30 augustus 2021 08:52]

Planned obsolence? Wel makkelijk om met zulke termen te gaan gooien voor een paar karmapunten. Voor planned obsolence moet je zelf ook hardware verkopen om er ook daadwerkelijk een motief voor te hebben. Nu verkoopt MS hardware natuurlijk maar die hardware is gewoon up-to-date en valt hier (grotendeels) niet onder. Daarnaast is hun hardware marktaandeel superklein.

Als W11 gehackt wordt dan staat hier iedereen weer op stoelen en banken met makkelijke oneliners. Nee het is natuurlijk onmogelijk dat MS iets doet uit beveiligingsstandpunt.
Planned obsolence? Wel makkelijk om met zulke termen te gaan gooien voor een paar karmapunten. Voor planned obsolence moet je zelf ook hardware verkopen om er ook daadwerkelijk een motief voor te hebben.
Of partners hebben die van hardwareverkoop afhankelijk zijn, zeker omdat in de afgelopen jaren de economische levensduur sterk toenam.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 augustus 2021 09:45]

En weer een stapje te maken richting abonnementen?
Als W11 gehackt wordt dan staat hier iedereen weer op stoelen en banken met makkelijke oneliners. Nee het is natuurlijk onmogelijk dat MS iets doet uit beveiligingsstandpunt.
Ok; bij TPM en Secure Boot heb je een punt, maar waarom moet je een bepaalde videokaart of CPU als eis hebben?
SImpel: security patches moeten vaak onder tijdsdruk uitgebracht worden. Microsoft heeft letterlijk duizenden testmachines. Als je op al die machines moet testen, dan duurt het langer. Ook al lopen de testen in parallel, die oude machines lopen langzamer. En bij security patches moet je ook nog naar de acceptable test failures kijken. Eén of ander oude driver uit 2007 die nu omvalt, vanwege een dubieuze constructie? Dat kan acceptabel zijn, maar het is wel een menselijk oordeel. Die beoordeling schaalt niet.
Daarnaast heb ook gelezen dat het een bepaalde security feature in de cpu is die ze supported willen hebben.
Microsoft verkoopt licenties die gekoppeld zijn aan hardware en zou Windows 10 pc's gratis updates geven naar Windows 11. Met de hogere hardware-eisen voor Windows 11 komen er minder bestaande systemen in aanmerking en moeten die gebruikers uiteindelijk allemaal een nieuwe computer kopen met bijhorende betaalde windows 11 licentie.
Je hoeft niet zelf hardware te verkopen, als die verkopers bij jou licenties komen afnemen is't ook goed.
Als jij nieuwe hardware koopt die wel Windows 11 geschikts is, kun je dan gewoon je huidige Windows 10 versie upgraden? Op mijn nieuwe PC draait ook gewoon een licentie die ik oorspronkelijk als Windows 7 gekocht heb.
Op zich heb je gelijk, maar in dit geval kan je nog gewoon ruim vier jaar vooruit met Windows 10. Tot 14 oktober 2025 wordt Windows 10 nog gewoon ondersteund.
Je hebt dan niet de meest moderne software, maar dat geldt ook voor je hardware. Als tussenoplossing kan je ook je PC upgraden. Als je geen compatibel CPU hebt kan je in veel gevallen upgraden door alleen die te vervangen. Je genereert dan nog steeds wat e-waste, maar wel heel beperkt. De levensduur van je PC is dan gelijk een aantal jaar verlengd. Misschien produceer je dan zelfs minder e-waste.
Bij laptops is upgraden natuurlijk een stuk lastiger.

Op het ogenblik zie ik overigens nog geen goede rede om over te stappen op Windows 11. Visueel is er veel veranderd, maar in de werking achter de schermen heb ik nog geen belangrijke veranderingen gezien. Windows is wel een belangrijk stuk software, maar in de praktijk werk je toch zelden in een kaal OS. De meeste tijd werk je in een programma of game.
Met AMD Ryzen processoren en moederborden betsaat er inderdaad de mogelijkheid om te upgraden. Voor Intel-gebaseerde systemen is zo'n upgrade pad al gauw niet te doen vanwegen incompatible SOC's.

eWaste is wel degelijk een groter probleem dan jij in jouw post voorstelt. Heb hier nog een Pentium 4 servertje (Linux) welke precies doet wat het moet doen, wanneer het dat doen moet, in de verwachtte tijdsduur. In 2023 moet deze wel worden vervangen, omdat Linux dan geen 32-bit systemen meer ondersteund. Maar 2023 gaat die server echt wel halen. Op een vreemde manier geeft dit voldoening.

Maar goed, Microsoft bepaalt niet of mijn hardware wel of niet voldoet. En zolang de computer nog nuttig ingezet kan worden, dan zal deze op die manier nog altijd worden ingezet. Gelukkig heb ik geen probleem met Linux of BSD, dus computers blijven lang nuttig.
"Heb hier nog een Pentium 4 servertje (Linux) welke precies doet wat het moet doen, wanneer het dat doen moet, in de verwachtte tijdsduur. In 2023 moet deze wel worden vervangen, omdat Linux dan geen 32-bit systemen meer ondersteund. Maar 2023 gaat die server echt wel halen. "

Dat is technisch gezien leuk; maar economisch en milieutechnisch is het misschien handiger je Pentium 4 server te vervangen door een Raspberry Pi, die verbruikt maar een fractie aan elektriciteit. Als dat servertje geen super efficiënte voeding heeft is dat zó terugverdiend!
Tenzij GeroldM software op zijn Pentium 4 Linux servertje heeft draaien die niet werkt op ARM processoren.

Maar dan nog, dan kan er gekozen worden voor een Rock Pi X.
Vrijwel alles kun je her compileren naar arm, en als je geen source code hebt is qemu je vriend....
Onnodige e-waste die veroorzaakt doordat de ondersteuning van fabrikanten wegvalt of dat fabrikanten domweg een noodzakelijke dienst stoppen zie ik zeker als probleem.
In het geval van de upgrade naar Windows 11 zie ik de problemen minder groot. Windows 10 draait immers voorlopig nog prima op de computers die niet aan de upgrade eisen voldoen. Het genereren van e-waste is dan vooral de persoonlijke keuze om op oudere hardware wel de modernste software te draaien.

Met Android heb je eigenlijk dezelfde discussie. Moet je daar elk jaar een nieuwe versie krijgen, of is na één of twee updates verdere ondersteuning met veiligheids-updates voldoende. Als ik moet kiezen, kies ik liever voor minimaal vijf jaar veiligheids-updates dan twee (of drie) jaar volledige updates en daarna niets meer.

Wie hardware echt zo lang mogelijk wil blijven gebruiken maakt daar ook een persoonlijke keuze in. Dat kan inderdaad wel eens betekenen dat een ondersteuning (ook in veiligheids-updates) volledig wegvalt. Zelfs dan kan je nog wel doordraaien, maar worden de risico's groter.
Als je nu nog een systeem met een Pentium 4 hebt draaien heb je wel een oud beestje staan. De P4 is van 2000 tot 2008 verkocht, dus is het systeem al 13 jaar tot 20 jaar oud. Een zeer respectabele leeeftijd! Dat is leuk in de zin dat je weinig e-waste produceert, maar je kiest er dan wel voor om meer energie te gebruiken dan een moderner alternatief (PI, NAS of cloud).

Zelf zou ik mijn Ryzen 5 1600 kunnen vervangen, maar vooralsnog zie ik nog te weinig voordelen om naar Windows 11 over te stappen. Wat look-and-feel betreft ben ik bij Windows 7 blijven hangen.
Jup. Het is jammer dat Apple en Microsoft oude hardware zo onnodig afdanken. Dan doen Linux en BSD varianten het toch beter in dat opzicht, dat zeg ik als vervend Windows gebruiker.

Het zou mij niet verbazen als er al snel "hacks" of truckjes bekend worden waardoor je gewoon updates binnen kan halen op Windows 11 in combinatie met niet ondersteunde hardware.
Maar dit is wel voor het eerst dat Microsoft zich zo hard opstelt qua systeemeisen voor Windows, toch? Kan me niet heugen dat ik hier ooit eerder mee te maken heb gehad.
Klopt. Met Windows 10 hebben ze een keer wat CPU's laten vallen. Maar dat waren een bepaalde range atom processoren (Clover Trail) die 64-bit waren met een 32-bit UEFI, het was waarschijnlijk een rare combo om te supporten. Bovendien zijn die behoorlijk flut met performance. Maar dat was het enige.

https://pureinfotech.com/...ocessors-creators-update/

Ik denk dat het hem er in ligt dat hun verdienmodel verandert. Vroeger verkochten ze software. Nu verkopen ze met name cloud diensten. Upgrades van bestaande systemen zijn nu gratis dus daar verdienen ze niks meer aan, terwijl nieuwe systemen via de OEM licentie wel geld opleveren.

Ziedaar een perverse impuls voor meer e-waste, helaas :'(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 30 augustus 2021 08:46]

Klopt. Met Windows 10 hebben ze een keer wat CPU's laten vallen. Maar dat waren een bepaalde range atom processoren (Clover Trail) die 64-bit waren met een 32-bit UEFI, het was waarschijnlijk een rare combo om te supporten.
Dat was niet de reden. De reden was dat Intel geen nieuwere grafische drivers wilde uitbrengen, waardoor sommige nieuwe 'verplichte' grafische effecten niet meer werkte. Microsoft besloot toen de laatst ondersteunde Windows 10 versie voor Clover Trail op langetermijnondersteuning te zetten voor dat platform (geen grote upgrades, wel langer normale updates).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 augustus 2021 09:21]

Ah ok, dat wist ik niet. Het zijn wel precies die processoren die ook 32-bit UEFI hebben vandaar dat ik dat dacht. Ik heb er zelf nogal gedoe mee gehad met Linux.
De SoC's hadden ook geen CSM ondersteuning, dus je kon ze ook niet opstarten in 16-bit mode om vanuit daar door te starten. Ben er bekend mee.
Bij mijn weten is dit de eerste keer dat MS zo stellig is met een consumenten product, ze zijn Apple's MacOS voorbeeld gaan volgen. Windows 10 blijft in ieder geval nog ondersteund tot 14-10-2025, dus dat scheelt maar ideaal is anders.
14-10-2021 is dus echt niks. Daar zijn we zo.
Dit zal waarschijnlijk nog wel een aantal keren verlengt worden maar toch.

Ik ken genoeg mensen met een computer met Windows 10 die niet aan de eisen van Windows 11 voldoen.
Deze machines worden enkel gebruikt om een beetje te internetten, emailen en een simpele game te spelen. Zelf heb ik een iMac uit 2013. Ook deze voldoet nog prima. Maar Big Sur komt niet meer uit voor deze machine. Het begin van het einde is dus ingezet. Mijn inschatting is dat deze computers kunnen nog prima 5 jaar mee kunnen als je kijkt waar ze voor gebruikt worden.

Qua milieu impact hebben we dus inderdaad echt een ander model nodig.
Wat dat betreft kunnen we wellicht beter terug naar het originele Apple model.
Betalen voor een grote update. En dan Apple weer netjes een paar jaar support laten leveren.
2025 toch? Ja inderdaad, dat scheelt zeker. Blijf ik daar lekker op draaien en tegen die tijd is de cpu er vast een keer mee opgehouden :)
@segil Scherp, aangepast :)

*Pakt een nieuwe bak koffie.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 30 augustus 2021 08:44]

Ben benieuwd hoe jij dat voor elkaar krijgt, heb nog nooit een CPU mee gemaakt die er een keer mee is opgehouden.
Ik eigenlijk ook niet, misschien bedoelde ik te zeggen dat het mobo+cpu+ram+ssd tegen die tijd wel aan vervanging toe zijn.
Dan gaat mijn late 2013 Windows PC langer mee dan mijn late 2013 iMac.
Nee toch? Dit speelde met Vista toch ook?
Nee, met Vista speelde er andere dingen. Daar ging het om het logo programma. Het verschil tussen of iets werkt met dan wel ontworpen is voor. Er werden toen systemen verkocht met een logo van Vista die net voldeden aan de minimale eisen en daardoor alles behalve vlot werkten.
Sorry, maar ubuntu klaagt sinds installatie van de laatste LTS er ook over dat over een tijd de support voor mijn server (amd am1) gaat stoppen. Dus ook daar wordt wel degelijk bepaalde hardware uitgefaseerd.
Het wil gewoon zeggen dat er geen beveiligingsupdates meer komen voor jouw CPU, dat wil niet zeggen dat je systeem dan niet meer werkt of dat je geen updates meer krijgt. Daargelaten kan je altijd nog zelf een kernel compileren met de relevante CPU patches indien die uitkomen. Dat is wel een wezenlijk verschil met Windows 11 die dus schijnbaar helemaal geen updates meer geeft na installatie indien je CPU niet ondersteund wordt.
Eventueel kan je op Debian of zo overstappen (die ondersteunen het nog wel dacht ik). Voor een server moet Debian wel kunnen werken.
Technisch gezien ligt dat niet aan Canonical/Ubuntu.
Je CPU heeft er overigens ook niks mee te maken.

AMD stopt de ondersteuning voor de GCN1 architectuur van hun GPUs met hun officiële drivers. Waarschijnlijk kan je gewoon probleem overstappen op de open-source radeon drivers, als je de GPU überhaupt gebruikt.
"Dan doen Linux en BSD varianten het toch beter in dat opzicht, dat zeg ik als vervend Windows gebruiker."

Dat komt deels ook door dat je binnen Linux veel meer te kiezen hebt qua distro's etc. Ik heb vroeger een minlaptop/netbook gehad die op een gegeven moment de nieuwste upgrade van Ubuntu niet meer trok. Heb toen een andere distro er op gezet (Ik had ook voor een andere DE kunnen kiezen).
Het mooie van Linux is ook dat als het dan niet meer op een computer werkt iemand kan besluiten een versie te bouwen die er vervolgens wel op werkt.

Ik vind het afdanken van bijvoorbeeld Apple overigens nog best meevallen. Je hebt nog machines van 2013 die de laatste versie ondersteunen en een aantal oudere MacOS versies (die op iets oudere machines wel draaien) krijgen nog steeds ondersteuning.
Het vele jaren blijven ondersteunen van oude hardware brengt ook weer nadelen met zich mee. Je moet allerlei optimalisaties inbouwen zodat oude hardware ook nog goed blijft presteren. Dat kan weer ten koste gaan van stabiliteit en verhoogt complexiteit. Ik kan me dus best voorstellen dat MS die keuze maakt.
Afgezien dat voor zover ik me kan bedenken/herinneren dit voor het eerst is dat Windows dergelijke harde eisen op basis van hardware stelt en je waarschijnlijk gelijk hebt mbt "hacks" en trucjes, gaat Windows 10 nog zeker 4 jaar mee.

Afdanken vind ik nogal een botte uitspraak, bovendien gaat Windows 10 nog minimaal 4 jaar mee, kun je overstappen op gratis linux en is er in principe toch niets mis mee om - op wille van veiligheid - eens een keer een grens te stellen qua backwards compatibility.

Sterker nog, als het aan mij zou liggen geven ze Windows 10 nog een paar jaar langer ondersteuning en schoppen ze alle legacy zaken er in een keer uit om schoon schip te maken en een goede basis te leggen voor de komende 25+ jaar.
Ik snap niet wat mensen zoals jij verwachten. Eeuwige ondersteuning bestaat niet.
Ubuntu ondersteund net zo goed geen hardware van 20 jaar oud.
Tsja planned obsolence voor hardware van 5-6 jaar oud die over 4-5 jaar de 10 jaar haalt en dan vervangen moet worden.. er zijn genoeg auto's die voor die tijd afgeschreven worden een stukje meer milieu impact dan een computer van een paar honderd euro.
Er moeten keuzes worden gemaakt tegenwoordig wat betreft veiligheid en dat is wat Microsoft hier doet... "obsolescence" is overig wel een heel groot woord in dit geval, sowieso tegen die tijd hebben we het over hardware van 10+ jaren oud én blijft de hardware sowieso bruikbaar door er bijvoorbeeld een mooie Linux distro op te zetten.
Je redeneert vanuit een it-er en niet vanuit de gemiddelde Windows gebruiker. Die ziet het OS niet als nuttig tijdverdrijf. Alles moet werken en het moet niet lastig zijn. Als dat tegen die tijd kan binnen Linux, graag.

Ik zie de "mijn oma gebruikt Linux Mint" comments graag tegemoet.

De echte out of the box eperience op de Linux desktop moet ik nog tegenkomen hoe zeer ik het ook hoop.
Ik bekijk dit vanuit de mogelijkheden... jouw oma zal tegen die tijd ook wel een keer aan wat nieuws moeten omwille van haar online veiligheid, dat is het hele punt van de keuze van Microsoft en ook oma's moeten dat gaan begrijpen als ze veilig hun online bankzaken willen blijven doen. Dat er Linux op kan is puur een reactie op dat de hardware niet onbruikbaar wordt, er zijn ook na het stoppen van Win10 mogelijkheden om de hardware te blijven gebruiken dmv een Linux distributie... waarvan er zelf een paar zijn met een interface die heel erg op die van Windows lijkt, dus ook geschikt voor de digibeten onder ons.
En die oma is nog beter geholpen met een iPad.

Voor mensen die net één stapje minder digibeet zijn is Linux een ramp. Overigens ook voor mensen die met bepaalde kantoor applicaties (moeten) werken. Als je al geluk hebt dat er een Linux versie is, is de handleiding voor installatie van de werkgever dat in ieder geval niet.
Nou, m'n oma is er al een tijdje niet meer, maar m'n schoonmoeder is ondertussen oud genoeg voor die rol. En ja, zij gebruikt Mint. Voor de simpele administratiezaken zoals mail, belastingaangifte, etc. is Mint out of the box prima in gebruik.
Zelfs voor support om het draaiende te houden heb ik er amper omkijken naar.In ieder geval niet meer dan toen ze nog windows op haar laptop had staan, met het verschil dat ik nu via ssh alles kan fixen.
Ik gebruik al Linux sinds eind jaren 90. Toen moest je nog veel zelf doen onder X-Windows .. Dit is echt wel al sterk beter geworden hoor. Met "bleeding" edge hardware kan je nog wel wat problemen tegenkomen. Ik heb nog altijd een dual boot (ja lutris werkt, maar staan een paar games op die windows schijf en om te testen). 99% van de tijd is het gewoon linux mint. Ik heb Suse, Fedora, Redhat, Gentoo, Ubuntu, Debian en nog wel een paar andere gehad. De laatste jaren is het gewoon linux mint. Werkt perfect. Vorig jaar de eerste keer na install een probleem gehad ... had toen een b550 gekocht .. en de 2,5gb ethernet poort werkte niet. Moest dus gewoon kernel switchen naar 4.8 was het toen dacht ik (die er ook al opstond), maar was toen echt net uit, dusja. Maar voor de rest nog nooit problemen gehad.
Jou redenatie zou betekenen dat Linux nooit veilig kan zijn, want die supporten nog wel de oudere CPU's.
Microsoft zou ook een veilig besturingssysteem moeten kunnen maken met oudere hardware.
Wat ze nu aan het doen zijn is gewoon niet goed en ik heb het idee dat dit door de markt niet geaccepteerd gaat worden.
Ik weet niet waar jij die redenatie vandaan haalt... Windows and Linux zijn in hun core wel zo anders dat je dat niet op die manier kan stellen en ik dat ook niet heb gedaan. Tevens is het ook geheel mijn punt niet, punt is dat met een Linux distro de al (zeer) verouderde hardware bruikbaar blijft en de hardware dus niet waardeloos wordt.
klopt, ze zouden voor een paar euro per maand gewoon beveiligingsupdates moeten blijven sturen naar Windows 10.
Heerlijk, en de cirkel is rond. In 2015 was iedereen aan het roepen Windows wordt een abonnement en hoe slecht dat ging worden. 10 jaar later smeken we Microsoft om alstublieft een abonnement te mogen afsluiten om nog updates te krijgen in 2025.
Mooi he, nog even en we willen Windows Mobile 11 toestellwn hebben :-)
Oude hardware, is oude hardware beter of slechter voor het milieu?

Is die i7 920, die voldoende kracht heeft, goed met zijn >100watt idle verbruik? Of is die i7 7700k, met 60watt idle beter?

Het is geen planned obsolescence, het is gewoon technologische vooruitgang en in dit geval voornamelijk op het onderwerp "beveiliging", waar iedereen mee gebaat is in de tegenwoordige tijd.

Windows 10 heeft nog tot 2025. Genoeg tijd om voor jezelf een nieuw, zuiniger en veiliger, systeem te kopen of te kiezen voor die tijd / na die tijd, over te stappen naar een ander OS, zoals Linux.

Het is geen recht nor plicht om Windows 11 te draaien.
Het kost een heleboel resources en energie om nieuwe CPUs, RAM en moederborden te maken. En er word ook een boel brandstof verstookt om die onderdelen vanuit Taiwan naar jouw huis in NL te verschepen.

Voordat je het verschil in energieverbruik van je nieuwe machine werkelijk (dus niet alleen via je eigen energie-rekening) kunt verantwoorden ben je toch ook al gauw een jaar of 10 verder.

Recyclen van oude hardware betekent vaak niet meer dan opnieuw een boel brandstof verstoken om het naar Afrika te verschepen, waar het in afvalhopen terechtkomt en/of onder zeer discutabele gezondsheidsomstandigheden wat materialen worden teruggewonnen.
Da's niet echt een gevoel voor verhoudingen, he? Zo'n containerschip vervuilt inderdaad, maar dat moet je delen door 20.000 containers. En jouw CPU neemt niet echt veel ruimte in een container in. Volgens die logica zou een tuintafel van de Blokker gelijk staan aan enkele millenia aan vervuiling.

En brandstof om iets naar Afrika te verschepen? Die boten moeten toch terug, en de containers ook. Het is niet alsof die schepen in Rotterdam gesloopt worden.
Anoniem: 669783
@Vorkie30 augustus 2021 09:15
Tja, die i7-920 op een vuilnisbelt in Ghana of die tweedehands 7700K kopen. Zelfs Ryzen 5 1600 word niet ondersteund en dit is een enorm populaire en vrij recente processor. Snap deze lijst niet echt, maar ja. Dat hele security geneuzel hadden ze ook wel kunnen aankaarten met vroegere versies. Ironisch dat Intel overigens de meeste veiligheidsproblemen had over de jaren heen maar wel meer ondersteuning heeft voor bijvoorbeeld "wooden pc parts" als de Atom lijn.
planned obsolescence vanuit een stuk software is echt de meest slechte manier van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid..

die zuinigheid vertaald zich weer naar nog meer electronisch afval wat weer ergens gedumpt wordt, op de hoop die nog verwerkt moet worden..
Zou er nog wat anders achter kunnen zitten: druk of lobby vanuit de hardware firma’s? Voorheen was een nieuwe Windows versie ook meteen het moment om naar een nieuwe pc of laptop te gaan uitkijken. De laatste modellen op het oude platform kregen nog een stikkertje met upgrade garantie. De rest viel weg.

De lastsye jaren was Windows behoorlijk upgrade vriendelijk. Dar zullen de hardware fabrikanten minder leuk gevonden hebben. Nu zullen deze niet zomaar over gaan naar Linux of Chrome, maar toch, ze willen vast ook dat de hardware fabrikanten Windows vriendelijk blijven doorontwikkelen.
Planned obsolence is het uitbrengen van een product waarvan de fabrikant bewust heeft ingebouwd, door software-switches of slijtage-gevoelige hardware, dat het product maar een beperkt aantal jaren mee zal gaan, zodat consumenten min of meer gedwongen worden te upgraden naar het nieuwste product en verkopen in de toekomst dus gegarandeerd zijn.

Wat Microsoft hier doet is IMHO geen planned obsolence - het is gewoon het volgen van product-releases en stelt daarbij voor het eerst (zover ik weet) harde eisen aan systemen waardoor een deel van de huidige systemen buiten de boot valt. Dat Windows 10 na 5 of 6 jaar geen nieuwe features meer krijgt is geen planned obsolence - dat is gewoon het volgen van een productcyclus. Merk op dat je over 6 jaar nog prima W10 kan draaien op je huidige hardware en MS je daar echt niet in gaat tegenhouden. Ze dwingen je dus tot helemaal niets.

Persoonlijk vind ik het eigenlijk wel prima wat MS hier doet. In ons huidige tijdperk draait het niet meer alleen om nieuwe features en betere performance, maar is veiligheid een centraal topic geworden voor alle hard- en software, en MS heeft zichzelf met W11 gewoon als doel gesteld aan een minimum pakket aan veiligheidseisen te willen voldoen, en daar moet de hardware gewoon geschikt voor zijn.
Tegenwoordig gaan systemen gewoon 10 jaar mee. Ze zijn snel zat en de mensen die het alleen voor basisactiviteiten gebruiken hebben geen behoefte aan nog meer snelheid. Juist die mensen blijven dus jaren na de beëindiging van de Windows 10 support het nog gebruiken, en willen niet weer honderden euro's investeren in een nieuwe pc terwijl de oude nog prima werkt.
Het gevolg is dat er dan weer vele "onveilige" systemen aan het internet hangen, net zoals nu met Windows 7.
Sorry maar bijna alle mensen met een legale Windows 7 konden gratis overstappen naar Windows 10. Er waren niet heel veel systemen waar win10 niet op kon draaien. Daarnaast is Windows 10 ook nog jaren gesuppord vanaf dit jaar.
Je moet ergens een keer hé oude spul laten vallen, anders komen we nergens. Daarnaast loopt dan iedereen te zeuren dat de footprint van het os zo groot is (die code voor oude hardware moet ergens heen).

De oudere cpus hebben allemaal nogal wat security problemen. Ik vermoed dat daarmee ook gekozen is die niet meer te ondersteunen. Win11 wordt erg security minded gebouwd, vandaar ook de vereiste tpm chip. Dus wat dat betreft snap ik MS wel. En ergens hoop ik dat dit ook de opstap wordt van het stoppen van ondersteunen van oude software.
Dat mensen toen of nu nog gratis kunnen overstappen, wil nog niet zeggen dat deze mensen ook weten hoe of het gewoon een beetje eng vinden om naar windows 10 over te stappen.

Bij windows 7 discussie zie ik heel vaak dergelijke reacties. Toch zijn er genoeg mensen die nog op Windows 7 blijven hangen omdat ze niet de kennis en kunde hebben om over te stappen. Zijn bang dat machine niet meer gaat werken. En dat ze hierop nieuwe Machine moeten kopen waar geen geld voor is.

Hoe ingewikkeld of hoe makkelijk upgraden naar Windows 10 ook niet is. Doet daar niet aan toe.
Ik reageer op iemand die klaagt dat je door de restricties van win11 dezelfde situatie krijgt als win10. Maar dat is niet zo. Dat iemand zelf niet durft te upgraden is heel wat anders dan dat Microsoft het blokkeert. Sterker nog, de mensen die bang zijn te upgraden naar win10 vanaf win7 hoeven voor win11 al helemaal niet bang te zijn. Die upgrade wordt alleen aangeboden als je drivers en hardware voldoet om te kunnen upgraden.
En geen geld om te upgraden.. en goedkoop pctje of laptop die voldoet aan de eisen, kost je rond de 500 euro. Er is nu nog 5 jaar ondersteuning van win10. Dus dat is 10 euro per maand. Als ze sinds de begintijd van win10 waren begonnen met sparen was het 5 euro of minder per maand geweest.
dat is mooi, want Windows 10 eindingt eind 2025, dus je hebt nog eventjes.
Precies. Alle (Intel) cpu's ouder dan de achtste generatie worden niet meer ondersteund door Windows 11. En die zijn nu al 4 jaar oud. En in 2025 dus al 9 jaar oud.

De soep zal niet zo heet gegeten worden als deze wordt opgediend.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 30 augustus 2021 09:03]

En die zijn nu al 4 jaar oud.
correctie, die nu PAS 4 jaar oud.
Dat was altijd al zo. Mensen die hun computer gebruikten voor huis tuin en keukentaken installeerden vroeger ook geen nieuwe windowsversie. Het zijn vooral gamers en tweakers die tussentijds hun windowsversie upgraden, maar die willen sowieso voorlopen met nieuwe hardware. Het probleem zal in werkelijkheid niet groot zijn.
Dat verwacht ik inderdaad ook :)
Tegen de tijd dat W10 EOL gaat, eind 2025, heeft het gros van die systemen die leeftijd allang bereikt. Zullen er systemen zijn die net buiten die boot vallen? Misschien, de vraag is of die systemen het uberhaupt wel 10 jaar uithouden en of tegen de tijd in 2025 ze nog steeds niet ondersteund worden.

Wat MS nu zegt hoeft niet de realiteit te zijn bij release, niet de realiteit een jaar na release of weer anders drie jaar na release...

Ons nu druk gaan maken over de mogelijke situatie eind 2025 is imho een beetje waanzin. Wellicht dat systemen technisch 10+ jaar mee kunnen, maar gaan ze dat ook in de praktijk? Ik verwacht nu na 7 jaar mijn primaire PC te vervangen. Tegen de tijd dat W10 EOL is zijn de CPUs die niet meer ondersteund worden 8,5-9 jaar oud... In het bedrijfsleven is het zeldzaam dat PCs zo lang meegaan en die prive laptopjes hebben allang issues met de batterij (welke jezeker tegenwoordig niet meer altijd makkelijk kan vervangen).
Als jij nu al overstapt op Linux, terwijl je nog vier jaar prima op W10 kan werken, dan ben jij toch gewoon niet de Windows doelgroep...

Nu al reageren als of er op je p!k getrapt is wat ik bedoel met waanzin. ;-)

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 30 augustus 2021 10:33]

Ik draai nu de windows 11 beta.. Ik kan niet terug naar windows 10 zonder een clean install. Dan kan ik beter meteen overstappen.
*facepalm* Early adaptors (on old hardware)...

Waarom in een W11 beta stappen? Dan wist je dat er een goede mogelijkheid voor een reinstall! En is nu een W10 reinstall en mogelijk over vier jaar een Linux reinstall geen goede optie (voor een ITer)? Want de kans is gewoon aanwezig dat MS in drie jaar tijd bepaalde uitspraken/'features' heroverweegt. Dit is een van de grootste redenen waarom ik gewoon niet meer naar prereleases van MS producten kijk: sh!t changes! Aannames uit een beta zijn een hele slechte manier om een indruk te krijgen van het uiteindelijke eind product, het is regelmatig voorgekomen dat 'features' toch opeens verdwijnen...
ALs je aan een Alfa of Beta stapt, moet je er gewoon rekening mee houden dat het ook niet goed kan verlopen. Daarvoor is het ook een beta, dat doe je ook niet met een productie systeem, maar een testsysteem. Dit is gewoon zelf niet goed nadenken, ik kan er echt niets anders van maken.
Ja die cpu heb ik ook in een xps 9560.
De device id daarvan is gelijk aan de 7820hq die wel wordt ondersteund. Verschil is 2mb l3 minder geactiveerd (6mb vs 8mb) en een paar 100mhz meer max clock.
Vind het dan echt bizar dat die niet meegenomen worden. Qua driver vereiste voldoet hij gewoon, heb in windows 10 core isolation gewoon geactiveerd (daar zijn die eisen hetzelfde voor).
Voor dit model dus pure onzin
EOL met 5-6 jaar oud? Mijn pa met zijn Q6600 van 15 jaar oud werkt prima onder Windows 10. Hij doet internet, email en en excel. Uiteraard wel vanaf een SSD.
Prima toch, Windows 10 blijft tot oktober 2025 ondersteund. En zal vermoedelijk daarna nog een tijd security updates krijgen. Wanneer die PC 20 jaar oud is kan je hem prima vervangen.

En elke PC die je nu koopt kan in feite gewoon Windows 11 draaien.

Het is natuurlijk vervelend dat nieuwere software hogere eisen stelt, maar dat is nou eenmaal vooruitgang. Helemaal qua secuirity, gezien het aantal hacks vandaag de dag alleen maar toeneemt.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 30 augustus 2021 09:49]

Maar dat is nou juist de grap. Microsoft gaat geen security updates ondersteunen op 'oude' systemen. Windows 11 wordt zo het meest lekke OS ooit.
Zolang je op Windows 10 blijft met oude hardware krijg je gewoon updates.
Ook als je Windows 11 installeert op ondersteunde hardware krijg je gewoon updates.
Als je Windows 11 installeert op niet-ondersteunde hardware, krijg je ten eerste een waarschuwing, daarna krijg je (mogelijk) geen nieuwe updates.

Dus mijn advies: installeer Windows 11 alleen op hardware die Windows 11 ondersteund.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 30 augustus 2021 10:30]

Eh, je advies is koop een nieuwe computer?! Die Q6600 is snel genoeg voor Windows 11. Microsoft moet gewoon security updates ondersteunen. Maar goed, ze veranderen de regels ongeveer elke maand, we zullen wel zien wat het uiteindelijk wordt.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 30 augustus 2021 10:43]

Uiteindelijk is die q6600 een mooi voorbeeld van een ook wel al hele oude processor.. ik heb een i5-6600K.. deze is makkelijk snel genoeg voor windows 11.. (een 4-5 jaar oud?).. toch te oud, want geen 8 ste series (die per clock eigenlijk net zo snel zijn, iets meer features hebben)..

Ik moet in principe dus gedwongen gaan vervangen.. en kan de oude cpu dan zowat bij het oud vuil gooien.. magoed het duurt nog even.. Ik ga nu tenminste nog niet over het komende jaar... laat ze eerst maar eens een paar patches uitbrengen.

Ik wil eigenlijk dan liever wachten tot er een volwaardige vervanger voor ddr4 uit is.. dan heeft het meer zin om mijn mobo/ram te upgraden samen met de cpu.
En daar heb je het al. Je geeft aan dat je gaat wachten op ddr5. Meer mensen zullen dat gaan doen, want, zoals je al zegt, je gaat niet een goed werkende pc "bij het oud vuil zetten". Anderen zullen dit misschien wel doen wat weer slecht voor het milieu is. En het splitst de userbase van Windows op.

Ik denk dat Microsoft nog wel gaat terugkomen op dit besluit.
Jij moet dat dan dus ook niet draaien op die systemen, dat is dan toch echt je eigen fout. Ik bedoel je moet het zelf handmatig met een ISO installeren, dat doe je toch niet per ongeluk..
Dan heb je dus 20 jaar ondersteuning gehad met die CPU. Is dat echt iets om over te klagen?
Dat windows 11 niet alles ondersteund is inderdaad jammer, maar wat mij betreft best een slechte zaak. Op dit moment draait mijn game PC nog een i5-4690k die ik niet terug zie op de lijst van Microsoft als supported processor. Hoewel deze processor niet meer de snelste is, voldoet deze voor de meeste games in mijn geval nog prima. Vanuit functioneel perspectief is er dus niets mis met deze processor en het is jammer dat ik deze zou moeten upgraden om updates te ontvangen voor Windows 11..
i5-4690k kan nog steeds heel goed mee in 2021..

Ik ben nog harder 'genaaid' met mijn i7-6700k op 4GHz en 32GB ram machine.. Die heeft de komende jaren echt nog geen upgrade nodig. En zo gaat er erg veel hele snelle hardware afgeschreven worden wat vervolgens grotendeels naar de stort gaat. Mileubewust van Microsoft..
Idem. Gelukkige gebruiker van een i7 3770k met 24GB ram. Snel zat voor mijn doeleinden. :p
Ik heb hetzelfde.. Een laptop met een 7700HQ,32 GB RAM en een 1060,nvmi Ssd, tpm 2.0 chip.. etc.. Die voldoet voorlopig nog prima.

[Reactie gewijzigd door johanneslol op 30 augustus 2021 09:27]

Hoewel ik graag nieuwe dingen probeer is mijn bankrekening niet kapitaalkrachtig genoeg om altijd maar nieuwe hardware te kopen. De systemen die W11 ondersteunen draaien nu al in beta, maar diegene die geen ondersteuning hebben zullen op W10 blijven zitten.

De hardware die niet ondersteund wordt zal in 2025 7 a 8 jaar oud zijn en 10 jaar terug had ik dat verouderd genoemd, maar de snelle evolutie is uit de computermarkt verdwenen. Een computer van 10 jaar oud is vandaag nog redelijk goed bruikbaar, eventueel met enkele kleine upgrades zoals een goede SSD.
Ik deel je mening zeker!
Een computer van 10 jaar oud is vandaag nog redelijk goed bruikbaar, eventueel met enkele kleine upgrades zoals een goede SSD.
Ik denk dat je redelijk best weg kunt laten. Voor het overgrote deel van de mensen is een 10 jaar oude computer snel genoeg. Beetje documentjes typen, e-mailen, wat browsen op internet, bankzaken, winkelen, YouTuben en Netflixen, daar heb je geen state of the art computer meer voor nodig. Zeker als ik kijk hoe mijn broer, ouders en schoonouders en enkele vrienden met hun computers omgaan.
Op zich heb je wel gelijk. echter vermoed ik dat dit meer consequenties heb dan je stelt.

hierzo kun je zien dat iedere Windows versie een ondersteuningstijd heeft van 2/3 jaar en er ieder jaar een versie geleased wordt.
Iedere versie kan natuurlijk zijn eigen systeem vereiste hebben. Windows 10 is bijvoorbeeld al zo fijn om goedwerkende video drivers te verwijderen als bij een feature update blijkt dat de fabrikant vind dat het product obsolete is. Als dan ook een feature update geïnstalleerd wordt waarbij Intel vind dat de CPU die je gebruikt obsolete is dan ontvang je opgegeven moment geen beveiliging updates meer.

Ik zie dat als goedwerkende systemen worden onveilig en daarom onbruikbaar gemaakt voor Windows zonder dat er enige technische redenen hoeft te zijn. Hardware gaat de laatste tijd steeds langer mee, een computer van 7 jaar oud is krachtig genoeg voor allerlei huis tuin en keuken functies en dit is natuurlijk een 'mooie' manier om de consumptie en wegwerp maatschappij in stand te houden.
Maar dit probleem is maar kort aanwezig, en betreft waarschijnlijk maar een klein deel van de gebruikers. De nieuwste PC's die straks niet meer worden ondersteund zijn uit 2017, en in 2025 dus al 8 jaar oud. Dat is misschien iets vroeger dan dat normaal had gehoeven voor sommigen, maar heel vroeg is dat nou ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 augustus 2021 23:02]

Velen draaien nog met oude(re) hardware omdat die nu eenmaal voldoet aan de noden.
Ikzelf heb een Core2Duo systeem uit 2006 draaien, en 2 laptops die een pak recenter zijn maar geen TPM 2.0 ondersteuning hebben.
Alle systemen hebben een bestaansreden en draaien terzelfdertijd niet zo vaak, dus een 'nieuwer' systeem kopen heeft geen zin op economisch (payback: de winst in verminderd verbruik op bvb jaarbasis is een fractie van de kost van een nieuw systeem) en ecologisch (verbruik oud syteem vs ecologische impact van een nieuw systeem) vlak.

Daarnaast draait Win11 als een zonnetje ...

Een zeer vreemde beslissing inderdaad, en het lijkt heel erg op planned obsolescence zoals @mschol aangeeft.
De nieuwste niet supported hardware is in 2025 zo'n 8 jaar oud. De gemiddeld consument heeft tegen die tijd zijn device echt wel al vervangen, want langzaam (terwijl een herinstallatie of beetje extra ram misschien voldoende was).

Maar als je de bron de leest dan staat er eigenlijk alleen dat ze niet entitled zijn om updates te ontvangen of Microsoft ze ook echt niet gaat updaten daar doen ze nog heel vaag over. Het lijkt er meer op alsof ze geen reclame willen voor W11 op unsupported devices.

En dan blijft er nog de vraag of de updates ook niet via WUSA/DISM handmatig te installeren zijn, dat zou nog een markt betekenen voor third party updaters. Niet dat dit is wat we moeten willen maar ik zie wel mogelijkheden om de oude hardware operationeel te houden.
Juist, ik zie legio ytube fimpjes met benchmarks enz over Windows 11 als zijnde een volledig gereleased product. Het is nog niet af, even wachten op release.
Dat W11 niet alles ondersteund is alleen jammer voor early adopters, en je kunt je afvragen hoeveel last die er van hebben, want ze zullen nieuwe hardware dan vast ook early adopten.
De hardware die W11 niet ondersteund, is tegen de tijd dat W10 eol gaat makkelijk 5-6 jaar oud.
Tegen die tijd is het waarschijnlijk helemaal niet zo erg om te upgraden, want: sneller, zuiniger, etc.
Het enige probleem is dat mensen met minder geld vroeger voor een leuk bedrag een "afgeschreven" PC konden kopen, nieuwe OEM-Windows erop als de oude EOL was, en dan kon die PC makkelijk nog 5 jaar mee. Mijn huidige PC is niet supersnel meer na hedendaagse standaarden, maar er worden _nog steeds_ computers verkocht, nieuw, die niet, of niet heel veel sneller zijn waarvan verwacht wordt dat die nog 4-5 jaar mee gaan. Als die dat kunnen, dan kan de mijne dat ook.

Als je met een dergelijk systeem zit, kun je het niet meer verkopen of zelfs weggeven omdat het Windows 11 niet draait. De meeste mensen willen simpelweg niet iets als Linux.
Ik heb een PC met hardware ouder dan 7 jaar. Een Intel 5 processor 2e generatie,
Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz 3.30 GHz. Windows 11 Education versie 21H2 build 22000.168.
Ik draai met volle tevredenheid Windows 11 incl. updates. De performance is prima.
hoe ? Download OfflineInsiderEnroll 2.0.3 from abbodi1406 from GitHub. Op deze manier omzeil je de PC check en kun je nu al genieten van Windows 11 in de insider preview versie ( DEV channel)

[Reactie gewijzigd door ldohmen op 30 augustus 2021 19:53]

Iemand die vaak upgrades doet, doet zijn oude systeem niet bij het grofvuil.
Zoiets is vaak nog prima geschikt voor een andere eigenaar die minder veeleisend is.
Maar hierdoor is zo'n ouder systeem minder geschikt voor een andere eigenaar.
Ja er kan nog Linux op, maar dit betreft zo enorm veel systemen, het gaat echt niet gebeuren dat die allemaal straks in gebruik zijn als desktop Linuxbak. Al is dit natuurlijk wel een mooie aanleiding om Linux te promoten.
Maar goed, ik ben dus wel benieuwd naar het lot van die oude machines. Als er straks een overschot is aan machines die "niemand" wil hebben, zullen ze wel extra goedkoop zijn.
Wellicht aantrekkelijk voor ontwikkelingslanden.
Ik ben zelf een Linux gebruiker maar heb met veel interesse het nieuws rondom Windows 11 gevolgd.

De interface is fantástisch, maar de "regeltjes" erom heen baren mij veel zorgen. Zoals de TPM chip en nu weer het feit dat je geen updates krijgt als je een "iets" oudere CPU hebt. Ik vind de keuzes van Microsoft op z'n zachts gezegd bizar.

Hopelijk zullen niet veel mensen hier last van hebben en kunnen ze Windows 11 draaien. En anders kunnen ze altijd nog overstappen naar een Linux distributie met een vertrouwde GUI, zoals Linux Mate.
Je hoeft niet perse een TPM chip te hebben, de firmware variant PTT is ook genoeg. Kwestie van aanzetten in de BIOS. Nu weet ik niet of AMD daar ook een tegenhanger voor heeft. Naar mijn weten zit op mijn Asus Z490-E board ook geen mogelijkheid tot pluggen van een hardware TPM chip (waarvan ik er nog 1 in de kast heb liggen).
Nu weet ik niet of AMD daar ook een tegenhanger voor heeft.
AMD heeft fTPM :)
Hallo.

Is dit een TPM 14-1 ?? Doe je die niet weg?
Ik heb een 2016 systeem staat dat nog uitermate voldoet en verre van vervanging is. In de eerste instantie voldeet deze niet aan de TPM eis, maar na wat uitzoekwerk zou ik een TPM module kunnen inpluggen op het board en dan zou het wel moeten kunnen werken. Mooi, dacht ik.

En dan nu weer dat de CPU "Te oud" is waardoor ik geen upgrades meer zou krijgen...

Ik heb altijd Windows gebruikt uit gemak omdat het zo compatible is en 'eenvoudig' te installeren. Maar met dit soort berichtgeving ga ik toch maar eens verdiepen in Linux varianten die voor mij kunnen doen wat ik wil (voornamelijk Gaming PC Host voor steam streaming).
heb hier nog een pc uit 2012 die alles nog doet wat ik wil. Beetje SWTOR/War Thunder/Anno1800 voor het vermaak en verder voor wat typen van brieven.. Heb de pc een keer een upgrade gegeven met een SSD en er zit een GTX-1060 6GB video in en alles draait als een trein. Heb 3 kinderen met een laptop die ook niet in de categorie valt voor upgrade naar Windows 11 en ook de pc waar mijn vrouw dezelfde spelletjes op doet als ik, valt uit de boot (haar pc is uit 2017), dus moet naar een investering van 5 vervangende apparaten gaan kijken.... Op Anno na weet ik dat alles ook werkt onder Ubuntu, dus ben ook de overstap aan het proberen en kijken waar ik tegen aan loop. Ik begrijp vooruitgang, maar met het materialisme wat al plaatsvind in de wereld en de wegwerpcultuur vind ik wat Microsoft nu doet, geen goeie stap in vooruitgang, tenzij ze aandelen hebben in de afvalberg die dit gaat creeren voor mensen die niet de kennis van pc in huis hebben en denken, oh, ik moet nu een nieuwe pc kopen, want Windows werkt straks niet meer (al is het nog een jaar of 4 te gaan)

[Reactie gewijzigd door Cypher_Nine op 30 augustus 2021 08:06]

Windows 10 blijft voorlopig nog werken (zelfs na de EOL datum in 2025), dan zijn jouw computers 13(!) jaar oud. Je kan het Microsoft niet kwaad nemen dat ze die machine niet native gaan ondersteunen.
Alleen de pc van mij zal dan 13 jaar oud zijn... de pc van mijn vrouw zal dan 8 jaar oud zijn... en dan nog, zolang het werkt, waarom zou je dan moeten vervangen. De wereld veranderd steeds meer in een wegwerpcultuur, zelfde zie je al met smart tv's. Ik vind het een slechte zaak.

[Reactie gewijzigd door Cypher_Nine op 30 augustus 2021 08:32]

Smart TV's zijn nog makkelijk te 'upgraden' door er een ChromeCast/Android TV box/AppleTV/Xbox/PlayStation/Whatever op aan te sluiten en dat 'smart'-gedeelte te gebruiken.

Dus die TV hoef je helemaal nog niet weg te gooien, integendeel... Zolang HDMI een ding blijft kun je blijven upgraden, en daar zit nog lang geen eind aan.
En smartphones? Of kent u iemand die zijn/haar smartphone tot de draad versleten heeft? De weggooicultuur heeft de smartphonewereld al jaren stevig in haar greep. En nu is het blijkbaar tijd dat computers en laptops volgen. Als dit met verleiding niet lukt, dan maar met dwang denken ze blijkbaar bij Microsoft.
Ja, met Smartphones lijk je zat wel meer te zien. Helaas toch ook zeker in het Android-kamp.

Daarentegen ken ik ook genoeg mensen die niet elke twee jaar een nieuw toestel willen. Bij iPhones zie ik het wel meer dat iemand nog met een toestel loopt die jaren oud is, dat zijn ook mensen die alleen een smartphone hebben voor Whatsapp en zolang dat werkt hoeven ze geen nieuwe.

Omdat je zo'n ding overal mee naartoe sleept gaat er ook weleens eentje hier en daar kapot. Dat is bij een desktop PC of Smart TV toch niet aan de orde. Dat zijn natuurlijk ook factoren.

Het zijn dus vooral de Android-toestellen die snel softwarematig aan vervanging toe zijn terwijl de hardware nog prima is. (Zijn er daarvan trouwens ook genoeg die geen f*ck geven om updates, opnieuw: zolang Whatsapp maar werkt.) Had ik graag gezien dat dat anders was? Zeker weten
ik ben het in principe met je eens. Maar tegelijk ontwikkeld hardware zicht ook, waaronder op het vlak van harswarematige security. En daarvan zegt Microsoft nu dat je nieuwere hardware nodig hebt voor een veilig platform. En ik begrijp ik ook wel, je kunt niet eeuwig oude legacy blijven ondersteunen. Maar zuur is het wel, want mijn i7-4790 draait nog prima, maar wordt niet gesupport.
Het ergste is, als Intel gewoon een beetje was blijven innoveren, dit helemaal geen issue zou zijn. Maar alas, oude PC's zijn nog helemaal niet zo traag tegenwoordig. Ik heb een X99 plank met 5960X op 4.5G erop en 64GB geheugen. Die kan echt nog wel een tijdje meekomen. Als Intel gewoon zijn tick/tock innovatie was blijven doen en zijn fabrikage proces op orde had gemaakt, dan was dit systeem gewoon serieus obsolete geweest.
Ik had een X99 met een 5820k zonder tpm header. Een maat van me had een Z270 met een 7700k die ik weer tot leven heb weten te wekken, ik dacht dat moet toch goed komen met W 11.

Nu wordt het voor mij maar gewoon een paar jaar emmeren met dit systeem en dan een compleet nieuwe build doen over 4 jaar. Ik zal vast gaan sparen...
Waarom is 13 jaar onnoemelijk lang? Het gaat om een besturingssysteem, niet om high end software. Met een 1 GHz cpu en 1 GB Ram zit je sinds Windows Vista eigenlijk al gebakken. Zeker na de komst van de SSD.
Gamen onder Linux heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Valve werkt samen met het Wine team om via Proton veel spellen werkende te krijgen onder Linux.
Je kan op protondb.com kijken welke spellen er tot nu toe ondersteund worden.

Ik game nu al 4 jaar native onder Linux en raak alleen Windows aan als een spel echt niet werkt onder Linux. Al met al kan ik zeggen dat de meeste Tripple A games ondersteund worden door Linux / Steam / Proton.

Ik wens je veel succes met je verdieping en als je vragen hebt kun je me altijd een DM sturen.

[Reactie gewijzigd door Newjersey op 30 augustus 2021 08:02]

Precies naar aanleiding van dit soort nieuwsberichten de afgelopen tijd heb ik linux ook maar eens geïnstalleerd. Veel ervaring met linux servers dus op zich geen probleem dat ik even een driver moest compilen voor mijn usb wireless netwerk, en wat moest klooien om mn 4 monitoren goed te krijgen. Gelukkig zullen de meeste mensen daar geen last van hebben. Maar de gaming experience blijft toch nét achter. Veel titels werken wel, ook met volledige VR support, maar nou net titels die ik veel speel dan weer niet. Ook werkt de nieuwste reprojection techniek op nvidia kaarten nog niet dus iets mindere performance op VR. Schijnt met AMD kaarten beter te zijn. Verder heb ik wel even kort gekeken op protondb als een spel niet werkt, en dan zijn daar mensen die posten "ja hoor werkt geweldig" maar hoe ze dat voor elkaar krijgen staat er dan niet bij. Ik ben nog niet zo ver dat ik voor al mijn spellen ga opzoeken hoe ik het werkend ga krijgen maar ik heb zo het idee dat het tegen 2025 wel aardig goed zit en ik volledig over kan voordat Windows 10 EOL is.
Thanks, dat zal ik onthouden en wat gaan uitzoeken/proberen. Dual Boot met Linux, dat is een lange tijd geleden voor mij dat ik dat deed...

Ik heb laatst ook een Geforce Now abbo genomen omdat ik een hardware upgrade niet zag zitten met, mja, onverkrijgbare hardware (en kosten...).
Dat is helaas weer niet zo 1,2,3 werkend op Linux helaas, naar wat ik heb kunnen vinden.

Naja, ik heb nog een paar jaar voor het er op aan komt.
Ik zelf ben ook een linux gebruiker, maar ik heb nog steeds windows nodig omdat de software die ik gebruik helaas niet op linux te verkrijgen zijn. Voorbeelden zijn fusion 360 en hauptwerk (orgel simulator). En nu weet ik wel dat er alternatieven zijn, maar die werken helaas niet zo goed als de windows varianten.

Software bedrijven willen gewoon hier niet in investeren. Fusion 360 bijvoorbeeld, terwijl heel veel producten van AutoCad wel werken op linux, helaas fusion 360 niet.

Dus blijf ik het meeste op linux doen, maar heb ik ook een laptop waar windows op draait.
Ik hoor inderdaad vaker mensen die specifieke software nodig hebben die niet wordt ondersteund door Linux. OSS alternatieven bieden dan geen uitkomst. Helaas. Anderzijds genoegen nemen met een OSS variant onder Linux die iets minder goed werkt is ook een optie. Hoor dat ook steeds meer om me heen. Maar ik snap je punt volledig.
Neem bijvoorbeeld een Adobe, die weigeren gewoon Linux te ondersteunen. Genoeg OSS alternatieven, maar vaak is overstappen niet zo eenvoudig en zijn sommige premium producten gewoon beter/fijner om mee te werken.

Ik draai ook al heel lang Linux en start bijna nooit meer Windows op, maar er zijn gewoon apps/games die je helaas niet kan draaien op een ander OS.
Wellicht veranderd dat wanneer Linux@desktop meer marktaandeel krijgt?
wellicht wel ja. Maar dit word al 30 jaar gezegd.
Ben zelf enkele jaren terug overgestapt op Ubuntu, met een paar goeie addons heb je ook bij de default desktop gewoon een mooi startmenu met alles erop (en meer) eraan. Ik moet ook zeggen dat ik nog wel steeds de nieuwtjes rondom Windows volg, maar ben echt blij dat ik er niet meer mee werk. Steeds meer beperkingen en bizarre ideeën inderdaad. Maak het dan weer gewoon een betaald stuk software en kap met die onzin.

Edit; enige wat ik nog wel echt mis is de goede oude 'explorer' - met alle contextmenu's die daarbij hoorden :) Daarvoor wel hulde aan MS :)

[Reactie gewijzigd door boss-20 op 30 augustus 2021 08:04]

Het context menu is in Windows 11 onder handen genomen en niet meer zo nuttig als dat het in vorige versies van Windows was. Ook daar heb je nu of minder mogelijkheden of je hebt meer muiskliks nodig om hetzelfde te bereiken.

Kijk op het Youtube kanaal 'Linus Tech Tips' waar dit haarfijn world uitgelegd. Wat dit betreft krijg je het idee dat Microsoft MacOs wil emuleren.
Ik denk dat de fabrikanten er wel blij mee zijn, genoeg gebruikers die willen/moeten upgraden voor Windows 11.

Het doet mij een beetje denken aan Windows Vista, die stap was ook groot, maar uiteindelijk heeft het ook wel dingen opgeleverd. Zo is het geheugen van PC's flink gegroeid, basic GPUs/APUs zijn krachtiger geworden en SSDs hebben een destijds een vlucht genomen (al was dit iets meer Windows 7 - maar de vraag naar snellere opslag nam wel toe).

Persoonlijk twijfel ik dus of het niet een (stiekem) afspraak is tussen de fabrikanten en MS. De vorige 3 Windows gens hadden niet echt hardware upgrades nodig en nu dus opeens wel.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 30 augustus 2021 08:35]

De interface is fantastisch?
Bedoelt u het uiterlijk of bedoelt u de bruikbaarheid?
Je kunt (en als je het goed wil doen moet) ook gewoon de TPM gebruiken voor je beveiligingskeys in linux hoor. Als je dat niet doet wordt het er ook niet beter van.

Lees dit maar eens door: https://wiki.archlinux.org/title/Trusted_Platform_Module

Vanaf versie 3.20 doet linux het al met TPM 2.0. Je kunt het voor LUKS gebruiken, maar ook voor SSH authenticatie en nog veel meer. En zorg ook meteen dat je Secure Boot goed geconfigureerd hebt, dat helpt ook een hoop mocht iemand je laptop ergens meenemen.
Ik denk dat jij je behoorlijk verkijkt als jij denkt dat 'elke computer in de hele wereld linux/unix/ draait'.
Oh?

- Alle supercomputers die iets betekenen draaien tegenwoordig Linux.
- Android draait op de Linux-kernel.
- MacOS is daadwerkelijk Unix
- iOS is volgens mij een afgeleide van MacOS, en dus ook Unix
- Het overgrote gedeelte van alle webservers draait Linux
- Het grootste deel van de (grote) database-servers draait Linux, of een vendor-specific Unix (voor zover dat nog bestaat).
- De meeste routers draaien Linux

Persoonlijk kom ik Windows maar op 2 plaatsen tegen:
- Laptops en desktops
- Servers van (niet te grote) bedrijven

Er zijn hier en daar wat uitzonderingen natuurlijk, zelfs besturingssystemen die zowel niet Windows en ook niet Linux / Unix zijn, maar het overgrote deel van de apparaten is zeer zeker -niet- Windows, behalve desktops, laptops, en wat bedrijfsservers.
iOS is een afgeleide van MacOS, maar dat maakt het nog geen UNIX. Onder UNIX mag je aannemen dat er een heleboel dingen (libraries, shells, programma's) bestaan die op iOS verwijderd zijn.

En in embedded systemen vind je vaker exoten, met name als een real-time OS nodig is.
8 gen is ook al weer 4 jaar oud. Lijkt me niet een groot probleem. Meeste pc’s (zakelijk) halen de 5 jaar niet. En voor de oudere hebben we w10 nog. Inc support.
Wat zit er *niet* in die 8th gen CPU wat essentieel is voor windows om te kunnen werken? Windows 10 doet het prima, maar windows 11... oh boy, dat heeft zulke moderne CPU features nodig, dat gaat echt niet.</s>
Het is deels cpu, maar ook goeddeels moederbord (TPM2.0, UEFI secure boot) - alhoewel die vanaf Intel 8th gen volgens mij al Win11 compatibel zijn.
8th gen wordt zelfs nog steeds verkocht (wel al wat minder dan een jaartje geleden) en is zeer capabel in vergelijking met 11th gen.
Mijn eigen systeem met i5-8259u wordt, in tweede instantie nu wel, ondersteund door w11 maar dat is pas gekomen na flinke heisa waarna het ineens wél kon.
Als je de kerntemperatuur onder de 40 graden kunt houden en erosie kunt voorkomen, moet je er jarenlang van kunnen genieten. Waarom denken we dat het normaal is dat computers maar 10 jaar meegaan?
Omdat applicaties steeds meer eisen van een computer.
Dat een computer langer kan werken ben ik het mee eens.
Dan is de oplossing voor veel thuis gebruikers heel erg simpel. Dan updaten ze toch gewoon niet in 2025? Als microsoft de beveiliging van hun ecosysteem zo onbelangrijk vinden dat ze alle PC's die niet aan hun DRM eisen voldoen niet willen updaten hoef je dus niet naar Windows 11 te updaten tenzij je dat zelf wil doen om een feature reden.

Voor de ITers onder ons is dit geen ramp, er komt vast een tool zoals WUFUC uit. Maar de huis tuin en keuken gebruiker gaat net zoals bij XP echt niet zomaar updaten als alles nog perfect werkt en zij nog browser updates krijgen waarmee ze tegen de meeste exploits gewoon beschermd zijn.
Dit heeft niets met DRM te maken, maar net alles met beveiliging. Er zijn vele moderne beveiligingstechnieken die MS vandaag NIET kan gebruiken omdat er te veel hardware is die het niet ondersteunt. Door eindelijk eisen te gaan stellen aan hardware mbt beveiligingstechnieken kunnen ze weer een veiliger OS aanbieden.
Het heeft zeker met DRM te maken, ze willen overduidelijk de bestanden die vanaf de Windows store worden gedownload kunnen versleutelen met een key die buiten het bereik van de gebruiker wordt opgeslagen en dat kun je enkel doen als iedereen die hardware layers heeft anders dan is de zwakste schakel de gene die het op een torrent site zet.

Op beveiligings niveau levert dit voor thuis gebruikers juist schade op. Want zij worden meestal getroffen door malware in userspace niet door bootkits of aanvallen op de fysieke hardware. Dus voor deze gebruikers is het veel onveiliger dat hun goed werkende PC geen updates krijgt dan de extra hardware isolation en encryptie technieken.
Ik denk dat je hier de kern wel een beetje raakt : Blijkbaar is de inzet van Microsoft om de gebruikers van Windows 11 een zo secure mogelijke OS te bieden, niet om dat streven door te trekken naar de eerdere Windows versies. Als dat inderdaad volledig gebaseerd is op bepaalde hardware vereisten (TPM 2.0, etc) dan kan ik dat nog een beetje begrijpen ook. Maar dan komt meteen de vraag op : Is het de verantwoordelijkheid van Microsoft om tot in de eeuwigheid 'oude' Windows versies up-to-date te houden of mag je ook wat van gebruikers verwachten als er alternatieven zijn ?
Ik vind het niet de verantwoordelijkheid om dit eindeloos te ondersteunen maar wel om te updaten als de update gewoon kan. Je kunt best een popup tonen dat het systeem niet ondersteund wordt en een update problemen kan veroorzaken of de gebruikers niet automatisch naar Win11 overzetten. Maar op windows 7 heb ik nooit problemen gekregen door via WUFUC compatibiliteit te forceren met mijn CPU en de meeste beveiligingsupdates zullen gewoon werken zonder problemen. Dan moet je niet arbitrair gaan filteren.
Lijkt me niet echt goed voor de adoption rate …
Inderdaad, zou echt een rare move zijn. Verwacht dat een heel groot deel van de mensen nog op relatief oude hardware draait zoals de 4e generatie Core CPU’s die dus (ruimschoots) niet ondersteund zijn maar nog altijd prima voldoen voor veel doeleinden (lees alles behalve gaming…).
Sorry, maar hier moet ik je corrigeren , ik heb een gamelaptop, i7 eerste gen, met een gtx970 en draait nog soepel alle games..Ja ik kan ze niet op de hoogste resolutie zetten, maar dat ligt aan de GPU niet aan de CPU.
Nee hoor, ook zeker aan je CPU.
Zoek eens wat benchmarks op van zelfs een ryzen 1600 tegenover CPU's van nu (5600x bijv).
Er is een ongelofelijk verschil in fps.

Hier een filmpje van een i7 860 tegen een 11e generatie i7, met een gelijke videokaart:
https://www.youtube.com/watch?v=gKdKiSTQOsE
Nee hoor, ook zeker aan je CPU.
Hij heeft het specifiek over de resolutie. En dat klopt, een hogere res heeft in de regel niet meer cpu kracht nodig dan een lage res met verder dezelfde settings. Natuurlijk draagt de cpu in z'n algeheel wel bij aan de framerate. En vooral als daar de bottleneck ligt gaan lagere video settings meestal niet helpen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 30 augustus 2021 08:33]

Precies. En wat je ook in het fimpje ziet is dat de meeste spellen ook met die extreem oude cpu nog voldoende fps halen om het spel heel soepel te spelen.
De video bevestigd dus juist de stelling van s_dasia.
Of je nou eerste gen draait, of zoals mijn laptop een 6e gen i7, ik vind het vreemd dat er zó veel hardware geëxclude wordt met Win11.
Persoonlijk ik niet, op een gegeven moment worden bepaalde zaken gewoon niet meer ondersteund om vooruitgang in ontwikkelingen niet tegen te gaan. Dit is een punt waar Microsoft veel vaker mee geworsteld heeft en tot op heden altijd nog heer en meester was op het ondersteunen van legacy. Op een gegeven moment houdt dit op. We praten hier straks bij intro van Windows 11 en afscheid van Windows 10 over hardware welke inmiddels 10 tot 15 jaar oud is.
Niet helemaal, als Windows 11 dit najaar uitkomt is de 1ste generatie Ryzen iets van 4 jaar oud.

Snap dat je geen hardware wil ondersteunen die oud is bij release maar kan 4 jaar niet echt oud noemen. Zie niet helemaal in waarom je dan naar 2025 moet kijken als Windows 10 met pensioen gaat en dan nu te bepalen dat CPU's die over 4 jaar nog steeds geen 10 jaar oud zijn nu niet te ondersteunen. Maar dat doet MS ook helemaal niet. MS geeft leeftijd niet aan als reden maar feature set. als Ryzen 2 of een 9the gen Core CPU die feature set niet hadden dan zou MS die ook niet ondersteunen
Een gamelaptop, met een first gen i7 en een GTX970? Hoe heb je die GPU erin gekregen? De eerste generatie i7 processoren werd in 2008 gelanceerd, de GTX970 pas in 2014. Het zou mij dus ten zeerste verbazen dat die twee in 1 laptop zijn terug te vinden.
MxM? Dateert uit 2004, 970 is in MxM vorm geleverd (GTX970M).
Sorry, i stand corrected,

het is idd een 4e gen i7 ik dacht dat het een 1e gen was.. maar blijkbaar toch een nieuwere ;-)
Zelf onlangs een 5800h + 3070 laptop gekocht en de cpu zorgt echt wel voor een flinke performance boost en geen stuttering meer tov mijn 4770k+1070. Ja het werkt, maar het is maar net wat je prettig vindt gamen.
Mijn oude 4790k had best wat moeite in BF1 (in combo met een 1080 Ti toen de tijd). Nadat ik overstapte op een 9900k (5Ghz all core) was dit probleem opgelost. Hoeveelheid cores/threads begint best een beperking te worden van die oude quadcore CPU’s.
Er zijn games zat die prima draaien op die oudere CPU’s hoor daar niet van.
Dat is geen eerste gen i7 :)

Voor die tijd is dat is hoogstwaarschijnlijk een Haswell (Gen4), hooguit Ivy Bridge (Gen3). Of je hebt die laptop aangeschaft met wat op dat moment al een 4-5 jaar oude CPU was ;)
Ik heb hier Windows 10 64 bit draaien op zeer oude hardware o.a. met een Intel Core 2 Duo E6750 met 4 GB intern geheugen met SSD. Het is denk ik in basis een 11 - 12 jaar oud systeem. Werk er bijna dagelijks mee. Dat is mogelijk wel een extreem voorbeeld. Het is inderdaad geen snelheidsmonster maar voor wat op internet surfen, briefjes tikken, Excel-spreadsheets, Teams-vergaderingen en als Citrix-client. Daar voldoet het ding nog zeer goed voor.
Nou ja, mijn main desktop is een 2500K met in de loop der tijd wat upgrades zoals uiteraard een SSD, inmiddels 16GB ram en een 1660S. Dat systeem draait echt als een zonnetje en ik vind het erg jammer dat het er naar uitziet dat ik er niet fatsoenlijk Windows 11 op kan gaan draaien.
Heb meerdere vergelijkbare systemen.
2500K+R9 290x
3570K+R9 290x
4770K+GTX1080

Spelen alle 3 nog makkelijk GTA5, RDR2, Anthem, Outriders noem maar op.

En ja de 290x is nog steeds even luid als bij introductie.
Een 290X is een perfecte kandidaat voor undervolten+underclocken. 850MHz bij ~0,925V moet zeker lukken. Je gaat wat prestaties verliezen, maar de kaart gaat gemakkelijk 100W minder verbruiken en dus veel makkelijker koel te houden zijn bij stilte.
Hmm dat is een idee. Dat de kaarten nog werken is me ook een beetje wonder.
Dan heb je ook niet persé de allerlaatste Windows nodig. Windows 10 zal dan nog wel een tijdje volstaan
Klopt... Dat heb ik mogelijk ook niet. Dat hebben veel mensen niet. Het probleem zit hem meestal in de programma's (zoals offices e.d.) die mensen zelf willen installeren. De meeste systeemeisen van programma's gaan mee met de systeemeisen van het OS. Dus hier ook niet de nieuwste MS-office versie op deze pc.
Ik denk dat, in tegenstelling tot Windows 10, ze deze keer niet de bedoeling hebben om snel een hoge adoption rate te hebben.

Alle berichten die we zien, zoals bvb de hardware eisen, maar ook de berichten voor ondersteuning van Windows 10 tot minstens 2025 laten dit uitschijnen. Je "moet" dus pas upgraden als je hardware al minimum 8-9 jaar is.
Het zou toch ook kunnen betekenen dat ze eindelijk een hele rits legacy code eruit hebben gegooid, en ze niet willen testen voor de oudere systemen? Als je voor alle pc's die er nu zijn in ieder geval tot 2025 updates krijgt, en Microsoft dan nog 2 jaar security updates geeft, dan is het best redelijk om niet ruim 10 jaar oude pc's niet meer te ondersteunen. Daarna kan je als je echt nog security updates wil alsnog naar een Linux distro overstappen, dus het is ook niet alsof je pc waardeloos wordt gemaakt door Microsoft.

Dit is natuurlijk alleen geldig als er een daadwerkelijke rede is om te vermoeden dat oudere systemen problemen met de nieuwe code kunnen hebben.
Dit vind ik inderdaad een legitieme reden om te zeggen waarom je hardware niet ondersteunt. En Microsoft is nog steeds een ontwikkelaar die closer source software maakt.

Wel blijft het vreemd dat ze de ISO beschikbaar stellen zonder updates aan te bieden. Welk punt willen ze daar mee bewijzen? Kijk maar: het werkt niet?
De ISO is natuurlijk gewoon het installatiebestand, die is hetzelfde voor elke computer en bevat blijkbaar zelf geen check om een installatie te weigeren. Ik gok dat het daarna pas in Windows update fout omdat je oudere hardware niet op de compatibility list staat.
Dit is geen release ISO. Dit is een ISO voor techneuten. De doelgroep kan zelf uitvissen welke CPU ze hebben, dus waarom zouden ze daar een check inbouwen?
Sorry, maar dit is 2021. Een ISO of beta installeren is allang geen handeling meer die alleen voor techneuten is. En het is wel een hele smalle definitie die je hanteert als je zegt dat de ISO alleen voor zakelijk testen is. Microsoft zegt zelf over het insider programma: "What is the Windows Insider Program?

The Windows Insider Program is a community of millions of Windows' biggest fans who get to be the first to see what's next. Windows Insiders run previews of the platform, called Windows Insider Preview Builds, then give feedback and engage directly with our engineers to help shape the future of Windows.
"

Niet echt een tekst gericht aan techneuten maar eerder een poging om mensen enthousiast te maken voor het gebruik van een OS. In de categorie tijdsgeest is de omschrijving techneut hier denk redelijk de plank misslaan. Ik bedoel, het woord techneut heeft niet eens een vrouwelijke vervoeging.
Absoluut. Windows 10 draait op 15 jaar oude systemen, terwijl Windows 11 met Ryzen 2700X 3 jaar oude hardware eist. Zo wordt Windows 10 een blijvertje, zoals Windows 7 en Windows XP.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 30 augustus 2021 09:15]

Of je ziet win11 als een 'voordelige' LTSC :+

Moet je alleen weel de security zelf in de gaten houden, maar feature updates zoals ze nu bij Win10 gebeuren, hoeven voor mij helemaal niet.
Ik heb liever een statisch OS, waar alleen hoge prioriteit updates voorzien worden.

( ben geen Linux adept, maar zie wel degelijk voordelen in hun systeem van updates )
Voor mijn server-dingen gebruik ik voornamelijk Debian, kleine footprint, en alleen wat ik nodig heb.
En zelfs dat kan nog kleiner, maar nooit de noodzaak gehad om zover te gaan - het werkt - prima
Windows 11 zal wel installeren op een oudere processor. En mensen zullen dat gewoon doen, zelfs als ze zouden weten dat men dan geen updates meer krijgen. Ik denk dat een hoop zich dat niet zullen beseffen en dan als nog nieuwe hardware moeten kopen (inc Win 11) tewijl met Windows 10 ze nog een paar jaar verder hadden gekund.

Ik zou (qua zowel milieu en als klantvriendelijkheid) mensen die niet op Windows 11 kúnnen ook niet proberen te forceren...

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 30 augustus 2021 09:09]

In het stuk wordt gezegd "Het is onbekend waarom Microsoft dat zo doet."

Nou, dat kan ik u wel vertellen.
Zo'n 50 jaar geleden werd al gezegd van de IT-producenten (voornamelijk IBM toen) dat ze hardware consumerende software maakten met als doel dat de bestaande hardware sneller afgeschreven zou moeten worden en vervangen door nieuwe.

En er is niets veranderd. Moderne computers gaan veel te lang mee, volgens de producenten.
De oplossing is om software te produceren die niet overweg kan met hardware van meer dan 3 jaar oud.
En om de consument zo ver te krijgen wordt vervolgens geroepen dat deze nieuwe software vele malen veiliger is dan de oude.

Natuurlijk ga je geen updates geven aan die "slechte" consumenten die er in slagen de nieuwe software toch op de oude hardware werkend te krijgen, want dan zou je als producent slecht gedrag belonen en dat is slecht voor hun omzet.
Volgens mij hebben we nog tot 2025 ondersteuning op Window 10 - er is niet direct een man overboord. Maar je hebt helemaal gelijk. We krijgen zo kunstmatige hardware vervanging omdat de software er niet meer op werkt.

Voor mij met mijn Ryzen 5 2400G is het niet zo’n probleem. Er is geen Windows 11 ondersteuning, maar ik gooi er gewoon een Linux distro op (als ik al niet een CPU upgrade heb gedaan). Maar voor velen is dat een brug te ver.
Dirt speelt alleen voor diegenen die zelf een ISO maken om hun systeem naar Win11 up te graden. Ik denk niet dat dat zo'n grote groep is dat die actief ontmoedigd gaan worden.

De vraag is eerder waarom doet Win11 de check die updates weigert niet meteen bij de installatie, om de installatie te weigeren?
In basis heeft jouw reactie wel een punt. Je ziet het ook met de ontwikkelingen van de telefoonsoftware. Apple doet het nog redelijk goed een behoorlijke ondersteuning voor zijn oudere telefoons. Android heeft daarin een reputatie van na 2 jaar geen updates en ondersteuning mee. Op een gegeven ogenblik krijg je geen updates van apps doordat jouw softwareversie niet meer ondersteund wordt. Zelf installeren van een Custom Rom is dan een oplossing maar dan mag je zelf aan de gang met updates e.d. Totdat de apps echt niet meer jouw custom rom software ondersteunen.

Bij Windows 10 is de ondersteuning als het goed is tot 2025. Dat geeft nog wat lucht :)

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 30 augustus 2021 08:47]

Ik geef je niet helemaal ongelijk, maar je kijkt nu maar uit een enkel perspectief en zwaar gekleurd door je eigen perceptie.

Kijk eens naar het mobile landschap, een van de redenen waarom developers veel liever voor iPhone/iPad ontwikkelde was dat ze een veel kleinere selectie hardware hoefden te ondersteunen. Nu moet je eens voorstellen hoeveel verschillende hardware (combinaties) Windows moet ondersteunen. Daarnaast is MS een commercieel bedrijf, een berg edge cases blijven ondersteunen na 8.5-9 jaar is natuurlijk verre van profitabel, dus is het uit dat perspectief is dat een reden om het niet te doen. Hoeveel bedrijven blijven daadwerkelijk 8.5-9 jaar oude hardware ondersteunen (en ik bedoel niet, het werkt, ik bedoel actief ondersteunen)?
Als dit waar is, en je hebt gelijk, maar bewijs het maar in de rechtbank. Dan kunnen we wetten maken om Microsoft te dwingen de broncode beschikbaar te maken voor niet-ondersteunde hardware.

[Reactie gewijzigd door judgewooden op 31 augustus 2021 13:47]

Hoewel ik het jammer vind dat mij 7700k wordt ondergeschoven, snap ik wel dat Microsoft een keer een stap vooruit wil doen. Er zijn zat optimalisaties te doen door een recente processor als basis te pakken in plaats van vijftien jaar aan amd64 te ondersteunen. Als de cryotogrsfische en multiprocessing-operaties enorm lang duren op Windows 11 omdat je CPU de nodige ondersteuning mist, wordt je daar alleen maar ongelukkig van als je wel de installatie doet.

Ik vermoed dat MS in 2025 nog wel wat gezeur krijgt en de support deadline wat verder opschuift, zoals bij XP en 7 het geval was. Overigens valt Windows 11 nog wel schoon te installeren als je dat wilt, zelfs op oudere chips, met eigen risico als het niet goed werkt. De upgrade naar een nieuwe Windows op oudere hardware wordt zo ontmoedigd, niet verboden. Het zal een dag werk zijn om backups te maken, schoon te installeren en backups te herstellen, maar sowieso is dat bij Windows vaak geen overbodige luxe na een paar jaar.

Wordt dat hem niet dan is er altijd nog Linux. Als Valve zijn kaarten juist speelt, kan Linux zomaar daadwerkelijk een goed alternatief worden voor de groep mensen die high-end hardware koopt en niet over kan naar de volgende Windows. Ieder jaar wordt er geroepen dat dit het jaar van de Linux-desktop is, maar ik denk dat het einde van de support samen met verdere ontwikkeling van Proton een behoorlijke impact kan hebben. Een stijging van een paar procentpunten in Linux-gebruik zou al heel mooi zijn.
Er zijn zat optimalisaties te doen door een recente processor als basis te pakken in plaats van vijftien jaar aan amd64 te ondersteunen. Als de cryotogrsfische en multiprocessing-operaties enorm lang duren op Windows 11 omdat je CPU de nodige ondersteuning mist, wordt je daar alleen maar ongelukkig van als je wel de installatie doet.
Die acties kosten nu toch ook geen superveel tijd? Waarom zouden ze dan ineens veel meer tijd kosten onder windows 11?

En waarom zouden oude CPUs geen ondersteuning kunnen bieden voor het OS? Omdat ze compilen voor de laatste AVX instructies? Maar je kunt toch meerdere builds maken? Dat doen ze al voor de verschillende processortypes. Maar dat kost testtijd en dat hebben ze niet, want ze hebben geen testers meer.

En *dat* is het probleem hier, maar dat wordt afgeschoven op de gebruiker. Sorry, maar je papegaait de partyline van MS na. Ik gebruik louter windows, maar dit gezeur uit Redmond is echt te belachelijk voor woorden. Ze hebben een verantwoordelijkheid naar hun users toe. Ze hebben iedereen naar windows 10 geupgrade met een gratis OS, dan nu niet komen met 'haha sorry, ons nieuwe OS werkt niet op je computer, toedeloe!'.
Je kunt meerdere builds maken, maar je wilt zo min mogelijk builds maken. Meer builds zijn meer overhead, meer potentiële compilerbugs, meer configuraties om te testen, meer moeite in het algemeen. Als MS daar als bedrijf geen waarde in ziet, is het aan jou als consument om met je portemonnee te stemmen en geen Windows meer te kopen. Microsoft is een bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling. Ze lopen al jaren te besparen op test- en ontwikkelkracht, dat kun je zien aan hoe ruw het ingebouwde programma-aanbod van Windows 10 is afgewerkt. Iedereen wil een gratis Windows, niemand wil nog 150 euro betalen voor een upgrade, maar die ontwikkelkosten moet ergens vandaan komen en ik denk niet dat er veel mensen zijn die iets kopen in de MS Store. Als je de inkomsten niet kan laten stijgen, zul je als bedrijf de kosten omlaag moeten brengen.

De problemen die MS opmerkte zijn naar mijn weten vooral in het versnellen van cryptografische handelingen die voor veiligheidsmechanismen belangrijk zijn. Ook is de impact van SPECTRE/Meltdown/etc. een stuk kleiner op nieuwere hardware waardoor de impact van workloads met veel syscalls een stuk lager is. Aangezien je zoveel mogelijk werk in user mode wil doen (en MS actief bezig is zoveel mogelijk drivers uit de kernel te halen met elke nieuwe Windows-release) kan dit een serieuze performance-impact hebben. Ook hebben moderne processoren (wel meer generaties dan hun baseline, maar niet ieder model van de series) betere virtualisatieondersteuning (compatible drivers, betere IOMMU's, etc.) iets waar MS hard op inzet om de beveiliging van hun kernel te verhogen. Met goede reden ook, de virtualisatiegebaseerde kernelbeveiliging is erg moeilijk te omzeilen.

MS rapporteert zelf ook dat er 52% meer kernel-crashes onder de baseline plaatsvinden. Dit zal een combinatie zijn van oude, niet-onderhouden microcode, oude drivers en verouderende hardware, maar onder de streep is de klantervaring "Windows 11 is beter" als er minder crasht. Ik merk zelf in elk gecal dat veel hardware die voor Windows 7 en 8 gebouwd is (en die Windows 10 vloeiend draait) al zes jaar geen nieuwe drivers meer heeft gekregen met alle bijkomende stabiliteitsproblemen van dien.

Ze hebben iedereen gratis naar Windows 10 geüpgrade en tot 2025 zal iedereen Windows 10 kunnen blijven gebruiken zonder problemen; 10 jaar, zoals gebruikelijk bij Windows. Dat was de belofte, en dat is de verantwoordelijkheid die Microsoft naar hun gebruikers toe heeft. Ik zie niet waarom Microsoft een sociale verplichting heeft om voor jou gratis een nieuw OS te maken en testen, je hebt geen recht op Windows 11 puur omdat je Windows 10 hebt gekocht en Microsoft heeft ook nooit beweerd dat je dat recht wel had.

Windows 10 deed het overigens ook niet op hele reeksen Atoms en andere processors vanwege het gebrek aan bepaalde instructies, het is niet alsof dit de eerste keer is dat zoiets gebeurt. MacOS heeft alle 32-bit support laten vallen en laat bij iedere grote release van hun OS oude hardware achter. Zelfs iOS-ondersteuning, welke op mobiele platformen de allerbeste optie is, stopt na een jaar of 5-6. Linux heeft ook de minimuminstructieset een tijdje terug verhoogd (naar i686, maar toch, en de distributies zelf gaan allemaal over naar x64-only) en driverondersteuning voor oude hardware is er als je zelf met een patch komt, aannemende dat de driver al niet uit de kernel gehaald is.

Ik vind overigens wel dat als Microsoft een reeks producten die vergrendeld zijn met secure boot laat vallen, de fabrikant of MS zelf de mogelijkheid tot het ontgrendelen van het apparaat aan moet bieden. Hetzelfde vind ik ook voor smartphones, tablets, ga zo maar door. Als zij de boel niet willen bijhouden, moet de gebruiker de mogelijkheid krijgen dat zelf maar te doen. Op desktops en laptops is dat met Windows 10 geen probleem, maar op tablets zie je al sneller dat secure boot permanent ingeschakeld is.

Onder de streep ben je bij Microsoft klant van een softwarebedrijf. Ben je het oneens met hun keuzes, dan zul je andere software moeten vinden. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld support leveren op x64 images van ChromiumOS, wil je een ander OS draaien. De consument heeft uiteindelijk gekozen om zichzelf afhankelijk van Windows te maken door onder andere de anti-cheat van gamebedrijven te slikken (waardoor games en zakelijke software nooit of te nimmer in compatibiliteitssoftware zal draaien), het bedrijfsleven vond multi-platformsoftware te duur dus heeft het bij Windows gelaten en de eindgebruikers willen geen moeite steken in hun computers en hebben nooit de kennis gehad om hun computers anders in te stellen. De besturingssysteemmarkt is dood en de consument heeft daaraan meegeholpen.

Kan Microsoft Windows 11 laten werken op oude hardware? Natuurlijk. Zou ik willen dat het stabiel op oude hardware werkt? Jazeker. Heeft Microsoft enige verplichting om dat ook daadwerkelijk te doen? Nee, niet echt.
Wait what ? Begrijp ik nu dat je vindt dat Microsoft verantwoordelijk is voor het compatibel maken van een nieuw OS met hardware die niet aan veiligheidseisen voldoet omdat ze zo vriendelijk waren om Windows 10 voor veel mensen 'gratis' beschikbaar te stellen ? Misschien dat ik je verkeerd begrijp, maar anders is het wel écht next level entitlement :)
Het hele punt is nou net dat oudere hardware niet ineens slecht, langzaam of onbruikbaar is geworden, maar in veel gevallen niet aan de basis veiligheidsvereisten voldoet om in combinatie met een nieuw OS te gebruiken dat daar blijkbaar een speerpunt van wil maken. Dat lijkt me best een te verdedigen keuze, zeker als er genoeg alternatieven zijn (blijven op Win10, overstappen op Linux, Win11 zonder updates).
Als de 'oude' hardware niet aan de veiligheidseisen van een OS voldoet, dan is dat ook al zo met Windows 10, wat impliceert dat windows 10 dus op die 'oude' hardware insecure is (je kunt niet een beetje insecure zijn).
Dat is dus inderdaad ook precies het punt; Microsoft heeft binnen Windows 10 blijkbaar het maximum bereikt van wat er binnen de security mogelijkheden van het OS en 'oudere' hardware gedaan kan worden, en dat maximum vinden ze voor een nieuw OS onvoldoende.
Gevolg : een nieuw ontwikkeld OS, met verder gaande requirements qua hardwarematige securityfeatures om tot een meer secure geheel te komen dan met Windows 10 en oudere hardware ooit mogelijk zou zijn.
Oftewel : ze pakken precies het facet van Windows aan waar ze al jaren op bekritiseerd werden en waar ze wat mij betreft al veel eerder mee hadden moeten beginnen.
En elk jaar worden met Pwn2Own toch alle software gehackt. Ze kunnen het dus sowieso niet garanderen.
En betekent dat dan dat je als OS-boer moet ophouden met de best beschikbare technologie te gebruiken (en bijbehorende hardware te eisen) om die lat in ieder geval hoger te leggen dan met 'oudere' hardware mogelijk was ?
Lijkt me een rare manier van redeneren !

[Reactie gewijzigd door avandeenen op 31 augustus 2021 17:25]

Dan heb je precies 0,0 aan de upgrade, waarom zou je dat überhaupt updaten?

Geef mensen dan niet de optie om te upgraden, want straks wordt het een walhalla voor hackers.

Zou mooi zijn als Tesla zoiets zal doen, "hier heb je een nieuwe upgrade voor je oude model", ja maar je hebt nadien geen airbag meer |:(

[Reactie gewijzigd door upzidedown op 30 augustus 2021 08:04]

Windows 10 op oude software is niet te updaten. Die update wordt niet aangeboden.

Alleen als jij zelf de iso download, op een usb stick zet en een bare metal deployment gaat doen, kun je win11 op niet ondersteunde hardware krijgen. Dan neem je als de eigenaar van die machine dus bewust die keuze met alle gevolgen die er bij horen.
Mensen waarbij dit zou spelen krijgen geen optie om te upgraden.
Dit speelt enkel wanneer je Win11 zelf vanaf een ISO installeert.
Het aantal mensen dat hier mee te maken gaat krijgen is dus minimaal en het zullen over het algemeen mensen zijn die weten wat ze doen.
(Bij een belangrijke update kunnen ze sowieso vanaf een nieuwe ISO opnieuw installeren. Geen grote straf wanneer je niet veel programma's geïnstalleerd hebt en je het een en ander met scripts kunt automatiseren. Maar dan spreek ik echt over de die-hard tweakers.)
Technisch gezien kunnen ze het blokkeren. Maar hun TOS en juridische aanpak zullen ingewikkeld zijn.

Gaan we een situatie krijgen dat MS onveilige software beschikbaar stelt als ISO-images op hun website, die eeuwig kan worden gehackt? Leveren ze een besturingssysteem met de bedoeling dat het geen bugs fix krijgt die door dieven, terroristen en regeringsstaten met criminele bedoelingen kunnen worden uitgebuit.

Ze zullen het 'experimenteel' moeten noemen, want 'niet-ondersteund' kan leiden tot een PR-nachtmerrie, bijvoorbeeld: "De nieuwste DDOS-aanval van de www-infrastructuur van de overheid werd veroorzaakt door mensen die Windows-11 ISO-installaties uitvoerden op Intel computers die 5 jaar oud zijn."
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee