Rufus-bèta maakt installeren van Windows zonder gebruikersaccount mogelijk

Een nieuwe bèta van flashtool Rufus maakt het mogelijk Windows 11 te installeren zonder dat gebruikers daarvoor een Microsoft-account nodig hebben. Ook is het mogelijk andere systeemeisen te omzeilen, zoals de veelbesproken TPM-eisen.

Rufus 3.19De nieuwe opties zitten in de bèta van Rufus 3.19. Rufus is een populaire tool om bootable USB-sticks te maken, meestal om besturingssystemen mee te installeren. In de nieuwe bèta zit een optie om een bootable schijf met Windows 11 22H2 Home of Pro te maken zonder dat gebruikers bij de installatie een Microsoft-account nodig hebben. Dat is op dit moment wel verplicht, al zijn er omwegen te vinden om dat te omzeilen. Met de nieuwe Rufus-versie wordt dat wel makkelijker. De makers schrijven dat het wel nodig is om het internet op het apparaat tijdelijk uit te schakelen bij het aanmaken van een lokaal account. Het is met de bèta ook mogelijk om alle verzoeken voor het verzamelen van data standaard op 'niet toestaan' of 'weigeren' te zetten.

De bèta van Rufus maakt het ook mogelijk om de eis voor TPM 2.0 te omzeilen. Sinds de introductie van het nieuwe besturingssysteem was dat een veelbesproken systeemeis. Gebruikers zouden aanvankelijk een Trusted Platform Module 2.0 vereisen, al waren berichten daarover tegenstrijdig. Later maakte Microsoft het via een registry-keyaanpassing mogelijk om die eis alsnog te omzeilen. Rufus maakt dat nu als optie mogelijk.

Andere veranderingen in Rufus zijn de mogelijkheid om Linux-distro's zonder GRUB 2.0-directory te installeren, schijflistings te ordenen en de nieuwe tool heeft een paar kleine bugfixes waarbij Windows bepaalde Linux-partities niet zou mounten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-06-2022 • 16:32

109

Submitter: TheVivaldi

Reacties (109)

109
108
39
5
0
56
Wijzig sortering
met Windows 11 22H2 Home of Pro te maken zonder dat gebruikers bij de installatie een Microsoft-account nodig hebben. Dat is op dit moment wel verplicht,
Even enkele toevoegingen:

1. Het is mogelijk om vanaf Windows 10 (Home en Pro) te upgraden naar Windows 11 zonder dat er een Microsoft account aangemaakt hoeft te worden;
2. Bij een schone installatie dient een Microsoft account aangemaakt te worden maar er kan teruggegrepen worden naar een lokaal account na de installatie;
3. Het verplicht aanmaken van een MSA (en internet connectiviteit bij de installatie) is enkel vereist wanneer een systeem ingesteld wordt voor persoonlijk gebruik. Bij werk/school accounts hebben er geen wijzigingen plaats gevonden in het beleid (zie deze link, kopje [Other] onder 'Changes and Improvements').

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 22 juli 2024 18:26]

Het is toch belachelijk dat je verplicht bent om een MS account aan te maken bij een clean install?
Je moet dat toch ook bij elke telefoon als je het smart (OS) gedeelte wilt gebruiken, of zit ik mis.
Nee hoor, een iPhone (en dit geldt ook ook voor iPadOS en macOS) kun je prima zonder Apple ID gebruiken. Je kunt dan geen apps installeren via de App store of gebruik maken van iCloud functies, maar de telefoon (of tablet/laptop/desktop) werkt wel gewoon.

Of je dan wat aan het apparaat hebt is een andere discussie, het gaat er om dat het in de basis niet noodzakelijk is.

[Reactie gewijzigd door Herax10NL op 22 juli 2024 18:26]

Dat je geen apps kan installeren op iOS is volgens mij ook precies wat @Mel33 bedoelt met "het smart gedeelte"

Ik bedoel, waarom koop je een iPhone als je geen apps wil... :X

Gelukkig kan het op Android nog wel. Ik heb verschillende android maar geen google account ingelogd. Apps installeer ik via F-Droid (als er een goede FOSS optie beschikbaar is) of Aurora Store in anonieme mode (waar dit niet het geval is).

Overigens gebruikt Aurora store in anonieme mode nog wel een Google account maar die is gedeeld tussen heel veel gebruikers. Maar als dat ooit geblokkeerd wordt kunnen ze ook iets als apkpure ofzo gaan gebruiken.
In principe zou je apps kunnen installeren buiten de App Store om via bijv. een company portal.
Dat kan maar dan gebruik je alsnog een account, namelijk een volume license (Volume Purchase Program of VPP genaamd, zelfs voor 'gratis' apps). En je moet als beheerder zelf de voorwaarden van elke app die je wil aanbieden aan je gebruikers accepteren via de Apple business portal.

Maar dat wordt dan inderdaad gedeeld tussen al je gebruikers, dat is waar. Ik beheerde tot voor kort zelf een heel 'wagenpark' aan teletoons.

Niettemin is het gewoon geen oplossing voor de privacyminnende gebruiker want je moet alsnog een beheeraccount aanmaken bij Apple waar je nog veel meer data moet geven dan bij een prive account. Om van een compleet MDM platform nog maar te zwijgen (overigens is daarvoor wel het gratis en opensource MicroMDM een optie, je bent niet alleen gebonden aan commerciele opties).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:26]

En hoe wil je die company portal app erop zetten? Die komt voor zover ik weet ook weer gewoon via de app store binnen.
Die wordt erop gepushed vanuit je mdm omgeving.
Maar dan moet je die company portal wél downloaden, veelal uit de App store. Catch-22
Neen. Je hebt (bij Apple) alleen een account nodig tijdens installatie van additionele software. Niet bij installatie van het OS. En ook niet bij het gebruik van eerder aangeschafte software.

Software die op het device staat, ongeacht of het illegaal, via jouw account, of iemand anders zijn account is geïnstalleerd, werkt gewoon. Ik heb een US- en een NL- account en software van beide accounts werkt gewoon. Terwijl ik voor beide accounts niet aangemeld bent. Het Amerikaanse account is nog nooit aangemeld geweest op onze huidige set van i-Dingessen.

In het verleden heb ik wel eens wat applicaties in mijn lokale Library gezet waarna ze, na synchronisatie bij mijn vrouw, gewoon werkte.

Auto-update van software werkt ook gewoon (op de telefoon) van mijn vrouw zelfs als ze het password van mijn account niet weet. Ze heeft alleen een eigen Apple account voor haar watch. (Die dan weer netjes alleen synchroniseert met haar iPhone, omdat haar watch vanuit haar iPhone is geïnstalleerd).
Neen. Je hebt (bij Apple) alleen een account nodig tijdens installatie van additionele software. Niet bij installatie van het OS. En ook niet bij het gebruik van eerder aangeschafte software.
Ja dat weet ik en zei ik ook maar wie wil nou een smartphone om geen enkele additionele app te installeren? Aan die Library heb je ook niks als je nooit een account gehad hebt.

Vergeet ook niet dat de meerwaarde van de Apple software op iOS zeer laag is als je niet ingelogd bent. Aangezien heel veel functionaliteit ook een account vereist.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:26]

Ja je moet vechten om het verhaal te onderbouwen bij de tweakers, wij zien vaak geen zwaar probleem en vinden wel een omweg. Mijn stelling is voor een gewone standaard gebruiker bedoeld idd, er is van alles mogelijk met een tweak, Maar dat gebruikte de doorgaande mens niet, en koppelen OS'en het sinds de stores opkomen, ze willen je binden en bieden daarmee een service. Maar dat wat jij zegt is idd wat ik bedoel, en uiteindelijk ontkom je er niet aan om een account te moeten maken voor betalingen/banken of als je de boel veilig wil houden, en dus in de originele store moet blijven als je amper kennis hebt van zaken, het zal ook wel in de voorwaarden van een bank staan, iig ze geven wel het uitdrukkelijke advies om het bij originele software te houden. Root of jailbreak je telefoon dus niet en download alleen apps uit officiële app-stores.

Het is een eis geworden(semi gepushed) om bij het betreffende OS de service en winkels te gebruiken..
Hier ook het hele gezin op Android, zonder google account. Essentieel daarbij is voor mij de Aurora store, een alternatieve play store bovenop de Google play store. Te installeren vanuit de al genoemde F-Droid app. Alle apps zijn zonder login te downloaden, zelfs de "bankieren apps" :)

[Reactie gewijzigd door erik_t op 22 juli 2024 18:26]

Onze werktelefoons hebben geen Appstore en kunnen alleen goedgekeurde apps uit onze eigen portal installeren.
Je kan de telefoon dus best redelijk smart gebruiken zonder AppleID en Appstore ;)
Dat is geen andere discussie, dat maakt alles wat erbovenstaat niet zo relevant.
Op Android kun je F-Droid of een alternatief op je telefoon zetten via de browser of via je PC en kun je gewoon apps installeren. Het verbergen van alle Google apps uit je startscherm kost wat tijd, en af en toe zul je een popup krijgen dat een bepaalde app features nodig heeft die bij een Google-account hoort, maar je hebt geen verplichting om daarmee door te gaan.

Sommige fabrikanten hebben hun startup flow zo ingesteld dat de telefoon weigert het Google-proces te onderbreken, maar dat is in principe nergens voor nodig.

Bij Apple geldt ongeveer hetzelfde, al zul je daar geen apps kunnen installeren tenzij je die zelf gemaakt/ondertekend hebt met een Apple-account.
Wat is 'het smart' gedeelte?

En dit is bij Windows dus anders: je kan het niet installeren (dus helemaal niet gebruiken) zonder account - tenzij je workarounds gaat toepassen. Dat onderscheid zit er gewoon niet in, het werkt wel (met account) of niet (je mag niet installeren).
Ik zal niet zeggen dat ik er een voorstander van ben maar logischerwijs heeft Microsoft het recht om hun producten/diensten aan te bieden tegen de door hun opgestelde voorwaarden.

Helaas is de trend tegenwoordig dat voor onderhand alles een account langzaam maar zeker een verplichting wordt. |:(
Als er nou eens een gezonde markt was voor OSen, dan zou het geen probleem zijn als er een paar OSen zijn die je verplichten in te loggen. Die kan je dan gewoon niet gebruiken. Echter heeft Microsoft door de decennia heen genoeg truuks uitgehaald om effectief een monopoliepositie te hebben. Daarnaast zijn er in Windows na de installatie ook nog meerdere 'aanmoedigingen' om alsnog in te loggen.
Voor PC OS'en is die er zelfs nog best wel. Op macOS is geen account noodzakelijk. Op Linux en BSD kan je niet eens een cloud account hebben (m.u.v. Ubuntu).

Op de mobiele markt zit je een stuk lastiger hiermee. Op Android kan je tenminste nog sideloaden maar op iOS zit je al helemaal vast als je geen Apple account wil.
Als een bedrijf ~90% van de markt in handen heeft, dan is dat dus geen gezonde markt. Zelfs als twee bedrijven samen op dat marktaandeel komen is het nog steeds niet gezond.
Tja... Er is dan ook geen concurrentie. Simpelweg omdat voor het gros van de mensen Windows nog altijd verreweg de beste optie is.
Ja, maar Windows is niet verreweg de beste optie omdat het een goede optie is, maar omdat Microsoft de softwareindustrie voor desktops door netwerkeffecten in een wurggreep houdt waar in de praktijk niemand uit kan komen. 20 jaar geleden hadden we spyware die door hackers op onze systemen werd gesluist, nu is onze hele OS een geval van spyware.

Er zijn twee partijen die dat kunnen doorbreken:
Microsoft zelf (maar die worden steenrijk door de status quo)
De politiek (maar die zijn door lobbying gecorrumpeerd)

Met als resultaat dat wij voor de voorzienbare toekomst een veel te duur spyware OS moeten aanvaarden om de beste software te kunnen gebruiken OF een open OS kiezen dat je grotendeels tot C-grade software verdoemt. Maar dat heeft niks te maken daarmee dat Microsoft het goed doet, maar alles daarmee dat Microsoft de markt voor desktop OS opzettelijk kapot heeft gemaakt en er niemand iets aan wil doen.
Waarom nou weer Linux software 'c-grade' noemen? Je hebt ook meer dan genoeg meuk in Windows.

Is er minder software beschikbaar in Linux? Nee, maar het aanbod is wel verschillend. En ik ben al meer dan genoeg software tegengekomen, waarbij de uitgever je de source, Linux binaries en MacOS binaries aanbied voor installatie. Maar als je vraagt naar Windows binaries, dan is het antwoord: 'je kunt de source downloaden en zelf maar 'builden'. De bibliotheek van software die de Apache foundation beheerd, heeft enkele voorbeelden, maar er zijn meer dan genoeg andere.

De Adobe software bijvoorbeeld word heel veel gebruikt op Windows en MacOS. Die software doet wat het moet doen, maar de manier waarop, verdient helemaal geen schoonheidsprijs. En het verkwist nogal veel hardware resources tijdens het uitvoeren van de taken. Echter omdat iedereen het gebruikt is het dan maar 'A-grade' software?

Ik noem Adobe als voorbeeld, omdat dit bedrijf geen Linux versie maakt van hun software. Of het ombouwen ervan niet aan andere (kundige) bedrijven uitbesteed. Er is tenslotte al een MacOS versie en met die code zou het niet zo heel moeilijk moeten zijn om er een Linux versie van te maken.
Waarom zou ik Linux software C-grade noemen (voor consumenten desktops dan)? Laten we dat even in een paar zinnen uitzoeken:
Linux software is of open-source en ontwikkeld door vrijwilligers of op z'n best door een veel te klein ondergefinancierd team dat van donaties leeft. Wat eruit komt is vaak redelijk maar verre van echt goed (uitzonderingen daargelaten).
Het alternatief is dat het door een commercieel bedrijf wordt ontwikkeld. Voor die is het door de kleine userbase (=weinig gebruikers), de grote selectie aan redelijke maar niet optimale open source alternatieven (=je kunt er maar weinig geld voor vragen) moeilijk de investeringen in ontwikkeling en onderhoud doen die mogelijk zijn op een platform als Windows.

Voor basistaken als webbrowsing is er inderdaad altijd prima software te vinden voor Linux, maar het gros van de applicaties die ik van Windows zou moeten vervangen, hebben op Linux alternatieven met beduidend slechtere gebruikerservaring of ze zijn niet eens beschikbaar (vaak hardware-gerelateerde software).

Er zijn zeker uitblinkers waar Linux in sommige categorieën gewoon a-class softwareoplossingen heeft. Maar Windows heeft voor bijna elke toepassing zo'n stuk software. En voor een gebruiker is "ja, maar voor de helft van je toepassingen heb je toch goede alternatieven op Linux" een automatische diskwalificatie in plaats van een verkoopargument.
Rustig aan... als je je hier zorgen om maakt, dan zijn er alsnog mogelijkheden.
Denk aan de Education of Enterprise versie of desnoods Windows Server als desktop OS.
Géén Microsoft account nodig, de meeste rotzooi zoals candy crush krijg je niet mee en de telemetrie kun je op level 0 zetten.
Alleen omdat er geen account aan hangt betekent natuurlijk niet dat MS niet alsnog je bespioneerd. Die accounteis is alleen het topje van de ijsberg.
Zoals @Darkstriker aangeeft. Die "Level 0" zet niet alles uit.
Eén van de meest irritante dingen vind ik zelf dat Windows rustig login.live.com blijft aanroepen ook al heb ik niets dat daar gebruik van maakt. Dus dan blokkeer ik het, maarja...dan werken ineens ook de Misrcosoft support paginas bijna niet meer, want alles moet moeilijk tegenwoordig.

Een OS moet gewoon altijd de veiligheid en privacy van de gebruiker proberen te waarborgen, en dat gebeurd simpelweg niet. Het verplichten van accounts heeft slechts één nut, bespioneren
Dat er functies zijn die mét een account kunnen, ja...maar als je die functies niet gebruikt dan zou je gewoon zonder moeten kunnen. Het is net als die verkapte websites tegenwoordig, die alleen maar werken als je cookies accepteerd...terwijl ook dat helemaal niet nodig is.

Linux is misschien geen C-Grade OS, maar het is veel te versnipperd en omslachtig in het gebruik. Tenzij er meer samengewerkt gaat worden zal het nooit een serieus alternatief voor Windows worden.

Ik ga Rufus maar eens van dichtbij bekijken, al is het maar voor de lol. Ik installeer normaal nooit iets als ik met het internet verbonden ben. Eerst zien wat er gebeurd...dan pas connecten.
Op linux kun je wel degelijk cloud accounts hebben, dat is nog ouder dan internet zelfs.
Dat is lastig. Het internet is ouder dan Linux namelijk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_internet

Wat is jouw definitie van het internet dan? Ik pak standaard namelijk 1993, de opkomst van Webpagina's en de eerste webbrowser (mosaic) + toegang voor het grotere publiek (eerste internet-provider in nederland)

In de strict Technische kant van het verhaal zou je 1990 ook kunnen noemen, toen arpa-net ophield te bestaan en officieel het 'internet' werd geboren, die versie kun je als eind-gebruiker echter erg weinig mee en is puur als onderzoeks-doel voor universiteiten wereldwijd.

De eerste linux versie die bruikbaar was, was rond 1991/1992 , dus wat is eerder is een meer interessante vraag dan je zou denken.
1969
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet
Voor 1993 was het internet er al voor universiteiten.

Linus heeft op nieuwsgroepen de eerst release van Linux aangekondigd.
One midsummer's night, a student at the University of Helsinki posted a query to the newsgroup comp.os.minix asking, 'What would you like to see most in minix?' The student's name was Linus Torvalds, and that Usenet post was the beginning of the Linux operating system
Arpanet had ik ook genoemd, maar arpanet != internet, alleen de technische invulling van de basis protocollen van internet. Ik heb ook duidelijk gedefinieerd wat het echte moment is dat internet geboren is, dat is toen arpanet werd afgeschaft in 1990, ten faveure van de naam internet. Veel mensen beschouwen ook dat niet als 'het internet' Maar pas de 1993 versie die webpagina's bevatte toen http en de eerste browsers kwamen.

Fijn dat je het met linux wel eens bent.
dat gebrek aan concurrentie is natuurlijk niet geheel microsoft z'n fout (op OS/2 na :+ ). Je zou eerder de hardwarefabrikanten daarvoor de schuld kunnen geven om zich er makkelijk van af te maken en Windows mee te leveren ipv een maagdelijk leeg storage-device
Die zijn er wel ( geweest ) op custom/high-end systemen en extreem low budget systemen.
Maargoed, wat krijg je dan? De gemiddelde huis/tuin/keuken gebruiker kan dan niets met het systeem, begrijpt het niet en brengt het systeem terug en/of gaat klagen.
Dus dan stoppen ze toch liever een versie van Windows erop ( voor wat zal het voor een OEM kosten? €20 per PC? ) zodat Henk en Ingrid het ook begrijpen en niet klagend terug komen.
Het is ook wel zo dat Microsoft deze licenties spotgoedkoop aanbood voor OEM's waardoor Microsoft zo'n enorm grote heeft, want volgens mij willen zelfs Linux distro's wel een vergoeding als je hun OS levert op je PC als OEM, dus dan is de keuze al snel gemaakt.
( voor wat zal het voor een OEM kosten? €20 per PC? )
Voorbeeldje bij Dell ( Windows 10/11 Pro ) à € 139,21. Home zal dan misschien de helft kosten.
Het is ook wel zo dat Microsoft deze licenties spotgoedkoop aanbood voor OEM's waardoor Microsoft zo'n enorm grote heeft, want volgens mij willen zelfs Linux distro's wel een vergoeding als je hun OS levert op je PC als OEM, dus dan is de keuze al snel gemaakt.
Zoals hierboven; Prijsverschil tussen Windows 10/11 Pro en Ubuntu is € 139,21 ik weet net of een lege disk nog minder zou kosten, maar ~€140 is wel conform wat er in de Pricewatch staat.
Als we er vanuit gaan dat Ubuntu "goed genoeg" is (in ieder geval volgens Dell) dan zou je je af kunnen vragen wat de "gemiddelde huis/tuin/keuken gebruiker" niet zouden kunnen op Ubuntu.
Genoeg mensen die gewoon aan een browser al genoeg hebben.

Het grootste probleem met Linux in dat opzicht is gewoon dat mensen er niet bekend mee zijn. ( wat de boer niet kent… )
Wat dat aangaat is Ubuntu ook niet de beste keus, vanwege hoe het er (stock) uit ziet: Onbekend! Een Kubuntu of Linux Mint lijkt ten minste nog op iets wat ze kennen (Windows), maar ja, dat is slechts mijn mening.
Oh ik dacht dat je een soort van system-builders licenties had - die OEM's zoals Dell vast nog wel wat goedkoper kunnen kopen.
Maargoed, ja Ubuntu zal waarschijnlijk voldoen voor de huis-tuin-keuken gebruiker, echter is het voor de meesten onbekend en zie de doelgroep zoiets maar ' from scratch ' installeren, dat zie ik ze niet doen.
Ik vind wel dat het het recht hebben om een account te eisen. Wat dan weer niet klopt is dat scholen, banken en overheidsdiensten tegenwoordig min of meer eisen dat je een OS gebruikt met zo'n verplicht account. Indirect eisen ze dus dat je een account opent bij een andere partij.
En wat denk je dan van je smartphone? Zonder account van Apple/Google doe je ook niet veel meer met die apparaten.

Hoewel ik van mening ben dat je inderdaad niet verplicht zou moeten worden, begrijp ik MS ergens wel.
Zonder Google account werkt prima. Ik denk dat je alleen geen bank app kan draaien.

Met een iPhone zonder Apple account kan je inderdaad een stuk minder.

Maar nog steeds een stuk meer dan "helemaal niets" met W11.
Zonder Google account werkt prima. Ik denk dat je alleen geen bank app kan draaien.
Zelfs dat kan gewoon.
Bij een smartphone is het evenzeer irritant dat je een Google account nodig hebt. Het was een groot 'OMG, moet dat?' moment van mij toen ik voor het eerst een Android apparaat kocht en het eerste wat het vroeg, was om in te loggen op een Google account. Onaangename verrassing.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 22 juli 2024 18:26]

Om het nog erger te maken. Mijn moederbord raakte defect, deze is opgestuurd ter reparatie. Een aantal weken later kreeg ik (vermoedelijk een nieuwe) weer terug. Mijn pc weer terug gemonteerd en ik start WIndows op. Het eerste waar ik mee verwelkomt werd was een melding 'er is een wijzing in uw computer gedetecteerd '. Ik moest hiervoor opnieuw inloggen met mijn Microsoft account.

Geen punt dacht ik, ik log in, er is een code gestuurd naar een andere mail, ok geen issue, ik log daarop in. Er is een email gestuurd naar weer een andere email. Ok ok, ik log daar ook op in, er is een email gestuurd naar weer een andere account.

Na een uur te tobben en om welliefst 4 verschillende email accounts in te loggen werd ik eindelijk in mijn Microsoft account geaccepteerd.

Het liefst heb ik zoals vroeger gewoon een lokale account en voeg ik optioneel een Microsoft account toe om gebruik te maken van verschillende diensten, nu is dit andersom, je hebt een Microsoft account nodig om uberberhaupt van je computer gebruik te kunnen maken.

Volstrekt belachelijk en ongebruiksvriendelijk.
Misschien stomme vraag maar hoe komt MS aan die 4 accounts van u?
Je moet tegenwoordig bij Microsoft accounts een herstel e-mail adres invullen. Hiervoor gebruik ik voornamelijk Google e-mail adressen, en die hebben ook weer herstel e-mail adressen nodig.

Ik denk dat je al begrijpt waar dit heen gaat, want hierdoor ontstaat er een grote cirkel aan e-mail adressen die in de praktijk eigenlijk niet meer gebruikt worden, een aantal hiervan zijn van jaren geleden van het begintijdperk van MSN.
Dacht al dat het zoiets was.
Gelukkig wist je dan nog die paswoorden van al die accounts. :)
Ik dus ook, maar omdat al die accounts mijn nieuwe moederbord zien als 'een onbekend apparaat 'was ik verplicht om een code in te vullen vanuit een recovery account. Conclusie blijft wel dat dit onhandig en omslachtig is. Wat nu als je alleen een desktop hebt om in te loggen op je e-mail? Dan heb je een groot probleem.
Je kunt er toch ook niet onderuit om een Google account te hebben om fabrieks Android te gebruiken? En een Apple account bij IPhone / iPad?

Niet dat ik het er echt mee eens ben dat je hiertoe gedwongen wordt. Maar heel gek is het ook niet.

[Reactie gewijzigd door King4589 op 22 juli 2024 18:26]

Je kunt er toch ook niet onderuit om een Google account te hebben om fabrieks Android te gebruiken? En een Apple account bij IPhone / iPad?
Bij Android kan dat wel degelijk. Het is absoluut niet nodig een google account te hebben. Ook niet als je apps wil installeren. Je kan zelfs pushberichten krijgen zonder account. Apps kan je sideloaden via andere app stores dan die van google. Ik doe dit standaard zo.

Bij iOS kan je veel minder zonder account omdat er geen sideload optie is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:26]

Zoals ik hierboven ook heb aangegeven kan een iPhone/iPad prima zonder Apple ID gebruikt worden. Of je dan wat aan je apparaat hebt is een andere discussie, het gaat er om dat de mogelijkheid er is om in de setup de Apple ID stap te skippen.
Daar gaat het helemaal niet om. Wat boeit het dat je de Apple ID stap in setup kunt skippen als ieder scherm erna je vraagt om in te loggen met een Apple ID?
Is ook niet nodig, kies bij de installatie dat je Windows Pro wilt installeren en dan is het zeker geen noodzaak, je moet even blijven klikken dat je het niet wilt maar verder geen issues..

Bij Home geen idee, dat gebruik ik niet :) maar van pro naar home is kwestie van de key aanpassen na installatie.
Dat kan nu nog wel, maar straks kun je ook met Pro geen local accounts meer aanmaken in de setup. De vraag is alleen wanneer MS dat gaat doorvoeren. https://www.windowscentra...n-when-setting-first-time
Ben benieuwd hoe dat dan gaat bij een systeem zonder internet… in business omgevingen bijv. Ik zie anders veel migraties naar Windows 10 aankomen of installaties met een oude versie en dan eindeloos updates installeren :)
Ik zie het probleem niet en het is daarna supermakkelijk om Windows op een ander systeem te installeren omdat je alleen nog maar hoeft in te loggen.
Installeren zonder internetverbinding is voldoende hoor, dan krijg je gewoon een lokaal account.
De smartphone markt doet het weinig beter, ook bij Android en Apple ben je verplicht een account nodig anders wordt je flink beperkt in mogelijkheden zoals apps installeren via playstore anders zul je constant moeten sideloaden via "vage" websites.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:26]

Waarom doe je dat dan wel voor Apple en/of Google producten?

Daar geld hetzelfde als MSA. Als je account gemarkeerd is als fraudulent wordt het geblokkeerd en kun je niets meer.
Is dat ook belachelijk bij Google Android telefoons? Dat vindt iedereen ook gewoon.
Dat is het ook. Dat is een gevolg van de privacyhonger die we z'n gang hebben laten gaan.

Ik weet niet hoe jullie hier tegenover staan, maar ik denk dat de meeste mensen wel zover zijn (zeker bij Tweakers) dat we van niks te verbergen naar veel/alles te verbergen hebben. Ik zie in de politiek weinig partijen die hier echt stappen in maken, dus voor nu denk ik dat het weinige wat we kunnen doen, is boycotten ...
Ik heb laatst een clean install gedaan van windows 11 op een laptop en op een virtual machine. Allebei met registry key om tpa te omzeilen. Daarin had ik de optie om een lokaal account aan te maken. Er zijn dus blijkbaar omstandigheden waarin het wel kan. Ik heb het verder niet onderzocht omdat ik niet wist dat het onmogelijk was.
Het is toch belachelijk dat je verplicht bent om een MS account aan te maken bij een clean install?
Is het ook.

Maar je mag wel kiezen: Betalen voor Windows 11 Enterprise (versie zonder deze eis) of een goedkopere editie nemen en betalen met je privégegevens.

Of helemaal niets betalen en dit een goed moment vinden om Linux eens te proberen. Pop!_OS bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 18:26]

Als je dit invult bij jouw account dan kom je zo door de activatie van een account.
ID: a@a.com
ww: random

[Reactie gewijzigd door bgttje op 22 juli 2024 18:26]

Dat is het ook.

Maar voor mij is de belangrijke vraag of Microsoft automatisch applicaties zoals bijvoorbeeld hun mail client instelt met het MS account.

Kan iemand hier dit beantwoorden?
Dat hoeft ook helemaal niet..

Gewoon zorgen dat je niet met het internet verbonden bent en dan kan zonder MS account Windows 11 geïnstalleerd worden, probeer het maar dan merk je dat deze oplossing prima werkt.
Wat moet ik voor me zien bij "werk/school-accounts"? Gaat dit om het aansluiten op een domein of is dit gewoon een vinkje in de setup?
Ik geloof, pin er mij niet op vast, dat Microsoft daarbij doelt op accounts, aangemaakt door/bij andere partijen dan Microsoft zelf (dus alles buiten Outlook.com, Live.com, Hotmail, MSN etc.).
Je hebt 2 soorten accounts binnen het Microsoft ecosysteem. Een werk/school account is wanneer je account onderdeel is van een organisatie. Bijvoorbeeld als je werk of school een Microsoft 365 licentie heeft, kunnen ze accounts voor je aanmaken en afhankelijk van de licentie krijg je dan toegang tot bepaalde apps en services (Office, Visual Studio, Azure). Persoonlijk account is wat je zelf aanmaakt als je gewoon op Microsoft inlogt.
Maar Microsoft 365 Business accounts worden niet geaccepteerd uit mijn ervaring.
Dat is inderdaad een domein-account, on premise of azure ad. Logischerwijs hoeven die niet met een microsoft-account in te loggen want die hebben al een account.

Het is volgens mij vooral van toepassing bij byod scenario's met hardware die je toch in een domein wilt inloggen, ofwel bedrijven die hun hardware direct gebruiken ipv imagen.
Het kan een domein account zijn welke synced is naar een tensnt, maar ook een cloud only account in de tenant van je school of werkgever.

Je kan het gebruiken voor BYOD devices, maar dan hebben we het over een stukje inrichting binnen intune en wellicht conditional access. Je gebruikt het doorgaans niet om een BYOD toegang te geven tot een legacy applicatie, lees hosted binnen je eigen domein.

Imagen doe je eigenlijk niet meer sinds de komt van intune/endpoint manager. Je richt intune en autopilot in om je devices uit te rollen.

Als je een legacy applicatie beschikbaar wilt stellen voor BYOD applicaties dan doe je die doorgaans via een RDS/VDI/AVD omgeving.
Toevallig heb ik afgelopen weekend een clean install gedaan. Na het invullen van de taal en toetsenbord indeling heb ik het internet er uit getrokken.

Tot mijn verbazing kon ik gewoon een naam opgeven en is er een lokaal account aangemaakt.

Toevallig heeft JayzTwoCents hier onlangs ook een video over gemaakt met enkele mogelijkheden om een lokaal account aan te maken!

Het is dus allemaal verstopt, wat natuurlijk erg genoeg is van zo'n grote speler als Microsoft, maar de mogelijkheid is er nog zeer zeker:

https://www.youtube.com/watch?v=s1wqOHo9Lb0
Volgens mij kun je bij Windows 11 Home niet skippen om onder een microsoft account uit te komen.
Enige wat werkt is zo ver ik tot nu weet is de internet verbinding verbreken om hem in vliegtuig stand zetten. (of shift f10 en dan ipconfig /release maar ik weet even niet zeker of shift f10 werkt bij een Home versie )

Als ik het niet juist heb dan hoor ik dat graag zelfs want dan zou ik graag willen weten hoe het op de 'normale' manier kan.

[Reactie gewijzigd door Insomnia1988 op 22 juli 2024 18:26]

Of je trekt de netwerkstekker er even uit?
Ik heb zelf een schone Windows 11 installatie gedaan, maar daarbij lukte het zonder de internetverbinding te verbreken om een lokaal account aan te maken. Ze hebben de knoppen wel echt op onlogische plekken verstopt (dark routing), maar het kan zeker.
Bij Windows 11 Pro of Home. Ik ga het straks even zelf nakijken want nu wil ik het ook weten.
Goeie. Ik meen dat het Pro was. Die is doorgaans goedkoper bij random webshops.
Kan het niet zo gemakklijk vinden. Wat is het verschil tussen een persoonlijk account en een werk account?
Bij een schone installatie kun je toch nog tijdelijk offline gaan voor het installatieproces, of werkt dat niet (meer)?
Gisteren nog Windows 11 via 'n USB-stick d.m.v. Media Creation Tool geïnstalleerd. Ik weet niet welke build ik heb, maar deze eenvoudige methode werkte anders perfect: https://winaero.com/how-t...s_11_with_a_Local_Account
Bedankt voor deze antwoorden. Vooral nummer 2 was wat mij betreft een punt waar bij mij een grote onduidelijkheid bij zat. Ook punt 1 is wat mij betreft een goed ding om te weten.
Bij windows 10 haal ik altijd de internet kabel eruit om het Microsoft login scherm over te slaan, dit kan dus niet bij windows 11?
Enkel bij de Pro versie werkt dit standaard, bij Home kan je niet verder zonder internetverbinding te maken.
Trucje is om connectie te maken en in het volgende scherm Shift+F10 te doen om CMD op te roepen en dan ipconfig/release.
Op die manier kan je verder met enkel een lokaal account.

Er was sprake om dit bij de Pro ook te gaan doen, maar tot nu toe kan je nog "ik heb geen internet" aanduiden om een lokale account te maken

[Reactie gewijzigd door StuNNeD op 22 juli 2024 18:26]

2 weken geleden gewoon nog op een laptop gedaan met home gedaan zonder dat shift+f10 trucje

[Reactie gewijzigd door Silence op 22 juli 2024 18:26]

16 februari 2022:
Similar to Windows 11 Home edition, Windows 11 Pro edition now requires internet connectivity during the initial device setup (OOBE) only. If you choose to setup device for personal use, MSA will be required for setup as well. You can expect Microsoft Account to be required in subsequent WIP flights.
5 mei 2022:
Previously, we shared new requirements for internet and MSA on the Windows 11 Pro edition. Today, Windows Insiders on Windows 11 Pro edition will now require MSA and internet connectivity during the initial device setup (OOBE) only when setting up for personal use. If you choose to setup device for Work or School, there is no change, and it will work the same way as before.
Ik ben een beetje in de war want ik heb niet lang geleden precies dit gedaan voor W11. Ik heb geen Microsoft Account, en trok ook gewoon de internet kabel eruit tijdens installatie.
Zeker wel hoor :), Kabel erin laten totdat je een prompt krijgt om in te loggen met een MS account, dan haal je de kabel eruit en druk je op het pijltje terug links boven, dan krijg je een prompt voor een lokaal account, werk op Home als Pro en hogere versies :)
Wat is een internet kabel?
Ik ken wel een netwerk kabel maar internet kabel nog nooit van gehoord.
Bij Windows 11 kun je wel degelijk een lokaal account gebruiken.
Op het moment dat de installatie vraagt om je microsoft account vul je alleen "Gebruiker" in. Vervolgens krijg je een melding dat er teveel inlogpogingen zijn geweest bij dit account en kun je doorgaan met een lokaal account.

Op deze manier heb ik al 20+ installaties uitgevoerd.
Ik heb vandaag nog een schone Windows 11 installatie gedaan en kon inderdaad 'gewoon' een lokaal account aanmaken. In het scherm waarop je moet inloggen op je windows account kan je inderdaad overschakelen naar een lokaal account. De manier die ik gebruikt hebt (even uit m'n hoofd dus helemaal zeker weet ik het niet meer) is door te zeggen dat je je wachtwoord vergeten bent, waarna je ook een optie krijgt voor een lokaal account.

Microsoft zit echter wel gigantisch te pushen op online accounts (en het gebruik van Edge), tot irritatie aan toe.

[Reactie gewijzigd door blk op 22 juli 2024 18:26]

Of je doet het op de JayzTwoCents manier :P
heheh wat een grappige video, bedankt!
Windows 11 pro met Rufus geprobeerd op een oude HP DC7800 met DDR2 geheugen en stokoude TPM. Bitlocker werkt ook gewoon met TPM :9
Windows 11 hier op een Compaq 610 (uit 2009) met 3GB DDR2 en het werkt nog verbazend snel.
Tot voor kort bevool Microsoft Rufus aan om de ISO's van hun insider builds te 'branden'. Nu is er nergens meer een referentie naar Rufus te vinden op hun site. Wellicht hiermee te maken?
Het is toch sowieso nodig om in te loggen op je Microsoft account om je digitale licentie weer te activeren? Of heb ik het mis?
Alleen indien je een digitale licentie heb, ik heb gewoon een licentie in systeem bios ingebakken.
Deze zat bij de laptop een pro licentie, dus die leest die gewoon uit dan na de installatie(zonder ms account).
Een losse OEM licentie die je koopt (of van een oude Windows 7 pc daar de key pakt :Y) ) is ook geen ms account voor nodig.
OEM licenties zijn niet overdraagbaar en enkel bedoeld voor bij nieuwe computers waarbij de entiteit die de installatie van het OS doet de PC daarna hoort door te verkopen om in regel te zijn met de licentievoorwaarden.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 22 juli 2024 18:26]

Klopt OEM zijn inderdaad niet overdraagbaar en dus geen ms account voor nodig bij activeren.

Maar oude afgeschreven HP prodesk met Win 7 licentie key erop doen anders prima op een eigen pc build ;).
Laatst nog gedaan en zonder internet verbinding is ook gewoon een lokaal account in te stellen.
Maar als je nou gewoon een iets oudere Windows 11 ISO gebruikt, waar die eisen nog niet inzitten? Afgezien van de complete feature upgrades of hoe heten ze tegenwoordig (21H1 en en zo), zolang je nog een build gebruikt die nog geen MS account verlangt zit je toch goed? Updaten moet je toch, al is het maar om missende drivers te laten installeren. Of krijg je dan na updates alsnog de vraag een account aan te maken?
Tijd voor een v/n lite voor Windows 11?
Fijn dat dit met Rufus kan, maar triest dat Microsoft zo zit te pushen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.