Windows 11 gaat watermerk tonen als systeemeisen niet gehaald worden

Microsoft is in Windows 11 begonnen met het tonen van een watermerk op apparaten die de officiële systeemeisen niet ondersteunen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de apparaten geen Trusted Platform Module 2.0 hebben.

Verschillende testers van Windows 11 merkten de verandering op. Die verschijnt in een previewbuild van het besturingssysteem, specifiek versie 22000.588. Dat is de preview die voorafgaat aan de officiële update van het OS. Het gaat dus niet langer om een testfunctie of een experiment. Microsoft begon zo'n test al een maand eerder, maar toen gebeurde dat alleen nog in Insider Builds en lang niet alle functies die daarin verschijnen, halen het tot de eindrelease.

In de melding is de tekst 'System requirements not met. Go to Settings to learn more' te zien. Dat ontdekten gebruikers die het besturingssysteem hadden geïnstalleerd op apparaten of VM's die niet aan de voorgeschreven systeemeisen voldoen. Die eisen zijn streng en al sinds de introductie controversieel. Zo zijn systemen met cpu's van vóór Intels achtste generatie Coffee Lakes of AMD's Zen+- en Zen 2-architectuur niet voldoende. Ook moeten gebruikers minimaal een TPM 2.0 hebben, maar dat zit in lang niet alle pc's.

Aanvankelijk leek het helemaal niet mogelijk om Windows 11 te installeren op apparaten zonder die eisen. Later kwamen er toch manieren om dat alsnog te doen. Het is niet bekend of het watermerk in de nieuwe update uit te schakelen is en of er nog verdere restricties aan het OS komen te zitten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-03-2022 • 12:52

267 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (267)

267
259
104
13
0
98
Wijzig sortering
Aan de ene kant nogal irritant als je weet wat je aan het doen bent. Aan de andere kant best een goed signaal voor al die PC-zaken die computers moeten gaan repareren waar een of ander slim neefje of nichtje Windows 11 op heeft geforceerd.

Vroeg of laat gaat het een keer mis, bijvoorbeeld wanneer Windows een update uitbrengt die aanneemt dat instructiesets gebruikt kunnen worden die op oudere chips niet meer mogelijk zijn. Microsoft heeft het nog niet gedaan, maar niets staat ze in de weg om de recente generatie chips die ze als minimumversie ondersteunen ook in hun compiler als minimumtarget in te stellen. Het zou ondersteunde computers nog sneller kunnen maken ook.

Ik blijf erbij dat als je Windows wilt blijven gebruiken op oudere hardware, je beter gewoon bij Windows 10 kan blijven. Niet alleen heb je nog gewoon jaren ondersteuning tegoed, je zult ook nog eens niet iedere maand moeten kijken welke features uit Windows Vista of eerdere deze maand weer opnieuw zijn geïmplementeerd.
niets staat ze in de weg om de recente generatie chips die ze als minimumversie ondersteunen ook in hun compiler als minimumtarget in te stellen.
Dat is een heel andere divisie binnen Microsoft. Windows 11 komt van de Windows divisie, de compiler (Visual C++) van de Server&Tools divisie.

Om je een idee te geven: De Server&Tools divisie shipt nog steeds de "vc141_xp" toolset om programma's voor Windows XP te compileren. De WIndows divisie heeft Windows XP al 8 jaar geleden EOL verklaard.

Qua CPU is Visual C++ op het moment extreem conservatief. Zonder de /SSE switch veronderstelt Visual C++ op het moment een Pentium II of soortgelijk. Dat is een CPU uit 1997.
Ik neem aan dat hij bedoelt dat Microsoft hun compiler in zou kunnen stellen op de minimum CPU die ze voorschrijven voor Windows 11, bij het compileren van Windows 11 (onderdelen).
Ah, maar dat kan helemaal niet. Visual Studio heeft geen equivalent van GCC's "-march=skylake". En sowieso, al zouden ze met GCC compileren, dan nog zou de minimum CPU een 6de generatie SkyLake zijn, in plaats van een 8e generatie Coffee Lake. Voor een compiler zijn dat dezelfde CPU's.
Xp embedded is bij mijn weten nog steeds supported en in gebruik.
Niet alleen heb je nog gewoon jaren ondersteuning tegoed
Enkel voor security patchen. Jammer genoeg is MS al volop bezig nieuw features W11 only te maken. Zie je bij WSL2. Android is W11, gWSL is W11, experimental bridge mode ... Het is jammer dat het altijd die richting moet uitgaan met MS.

Persoonlijk kan ik zelf niet upgraden zelf als ik wil. De taskbar onderaan het scherm is een grote nee voor mij, want dat is veel te veel plaatsverlies. En dan spreek ik nog niet over de gedwongen Edge integratie.

MS is altijd 1 stap vooruit en dan ineens 2 stappen achteruit. Ze weten dat de Edge integratie net zoals IE een aanklacht zal opleveren maar de straffen zijn zo belachelijk laag, dat ze maar doen.

Persoonlijk zou ik lang op Linux overgeschakeld zijn als het niet constant kleine tot grote problemen zijn van een ontbrekende Quality Control op de software releases. Waar ik blijkbaar iedere freaking keer op stoot bij iedere distro.
[...]
Enkel voor security patchen. Jammer genoeg is MS al volop bezig nieuw features W11 only te maken. Zie je bij WSL2. Android is W11, gWSL is W11, experimental bridge mode ... Het is jammer dat het altijd die richting moet uitgaan met MS.
Welke OS producent ken jij die alle features van zijn nieuwste versie backport naar de vorige versie? Wat is dit nu voor vreemd argument? "Microsoft maakt nieuwe features exclusief voor het product waar nieuwe features in zitten"?
Welke OS producent ken jij die alle features van zijn nieuwste versie backport naar de vorige versie? Wat is dit nu voor vreemd argument? "Microsoft maakt nieuwe features exclusief voor het product waar nieuwe features in zitten"?
MS heeft een tijd geleden gesuggereerd dat Windows 10 de laatste Windows versie ooit was en dat er voortaan alleen nog maar upgrades zouden komen. Ik weet niet hoe officieel dat is en hoeveel interpretatie van de media en de fans. Hoe dan ook, bij sommigen bestond het beeld dat Windows 10 voortaan gewoon "Windows" zou zijn en meer organisch verder zou groeien in plaats van via major releases.

Die groep is nu natuurlijk teleurgesteld, eerlijk gezegd was die verwachting ook (nog) niet helemaal realistisch. Overigens geloof ik wel dat het die kant op gaat en dat Windows (en andere software) af stapt van de major releases en steeds meer voor een "managed" abonnementsmodel gaat. Daarbij zie ik de rol van Windows zelf steeds kleiner worden ten gunste van applicaties, websites en clouddiensten. Dat proces is sowieso gaande en steeds meer gaat via browsers, apps en andere zaken die niet afhankelijk zijn van Windows. Daarmee daalt de waarde van Windows en dus de prijs die mensen er voor willen betalen. Daarnaast wordt Linux steeds beter en dat is gratis. Ik denk dat er een punt komt dat MS er voor kiest om Windows dan ook maar gratis te maken en klanten te laten betalen voor features/capaciteit (met geld of met reclame).
Dat zal nog wel ff duren. Al jaren roept de Linux community dat nu toch echt het moment is aangebroken dat Linux doorbreekt in de client OS markt... en nog steeds gebeurt het niet. En ik zie het ook niet gauw gebeuren. Daarvoor is Linux te gefragmenteerd. Leuk voor de pro consumer, maar niet de buren.
Dat zal nog wel ff duren. Al jaren roept de Linux community dat nu toch echt het moment is aangebroken dat Linux doorbreekt in de client OS markt... en nog steeds gebeurt het niet. En ik zie het ook niet gauw gebeuren. Daarvoor is Linux te gefragmenteerd. Leuk voor de pro consumer, maar niet de buren.
Ik zie het anders. Linux gaat niet "winnen" of "doorbreken" maar de rest verdwijnt langzaam en dan bedoel ik met name de klassieke PC met Windows. Die PC wordt langzaam verdrongen door telefoons, televisies, slimme speakers, chromebooks en andere apparaten en applicaties draaien steeds minder lokaal en steeds vaker remote. Op al die markten is Linux de default, tenminste als je varianten als Android, WebOS, ChomeOS en SteamOS meerekent.
De PC zal niet helemaal verdwijnen maar het steeds minder de enige computer die mensen hebben en ook steeds minder vaak de belangrijkste computer. Als de huidige trends zich doorzetten dan zal Windows steeds minder belangrijk worden en dus minder interessant om in te blijven investeren. Je zou kunnen zeggen dat de PC de enige markt is waar Windows wel nog dominant is.

Een groot misverstand is dat het ene product (Linux) op alle punten beter moet zijn dan het andere (Windows). Uiteindelijk gaat het meer om de vraag "is het goed genoeg?" en "wat is goedkoper?". Als je hele OS toch niet meer doet dan een webbrowser starten dan red je het ook wel met Linux. Er zijn steeds meer gebieden waar Linux "goed genoeg" is waardoor er geen noodzaak meer is om voor Windows te betalen.

Ik geloof dus niet dat Windows het van Linux gaat verliezen op de PC, maar dat de PC verliest en dat Windows zich vroeg of laat moet gaan aanpassen aan de wensen van anderen, in plaats van dat Microsoft/Windows de toon zet en de rest van de markt zich aanpast.
Zolang Office dominant is en blijft, zal Windows niet vervangen worden door Linux. Behalve, zoals genoemd, door prosumers.
Zolang Office dominant is en blijft, zal Windows niet vervangen worden door Linux. Behalve, zoals genoemd, door prosumers.
Klassiek Office (stand-alone op je PC) wel, maar tegenwoordig moet het allemaal O365 zijn en steeds meer daarvan werkt ook via een webbrowser. Dat werkt net zo goed onder Linux. Misschien is de webversie niet zo fijn maar voor velen is het "goed genoeg" en "goedkoop", en dat is het belangrijkste.
De webversie zijn zeer beperkt. Ze bestaan trouwens al jaren maar weinigen zijn overgestapt op Linux en web apps.
denk je? De PC markt is in de afgelopen jaren juist weer booming. Desktops, laptops, allemaal grote verkopen. Zeker vanwege Corona / thuiswerken, wat gewoon niet fijn gaat op een ipad/chromebook/etc. Daarvoor heb je toch een volwaardig systeem nodig. Gaming idem dito. Kan op een console, maar een Windows systeem is toch net wat krachtiger (mocht je dat belangrijk vinden). Beeld/video bewerking, ook performance nodig. (Windows / mac)

Vele jaren geleden werd ook al voorspelt dat taken outsourced werden naar de cloud en je thuis alleen maar een dom apparaat nodig hebt. Maar anno 2022 is daar nog weinig sprake van.
Maar toch is dat wel zo. Die opleving van de desktopmarkt is nu even in verband met het thuiswerken. Maar de mensen die niet thuis werken hebben steeds minder vaak een PC nodig met Windows en Office. Vroegah was dat de enige manier om iets met je pc te kunnen doen (brieven typen, administratie bijhouden etc) maar tegenwoordig zijn er prima alternatieven.

Natuurlijk biedt de webversie van Office niet wat de volledige versie kan, maar de meeste gebruikers hebben dat ook helemaal niet nodig. Jan met de Pet kan prima uit de voeten met een online tekstverwerker op Linux of een iPad. Dus ik zie om me heen ook wel degelijk dat de markt voor Windows afneemt, zeker bij particulieren.
Als mechatronicus is nog geen enkele engineering Tool op Linux. 3D en FEM software, en dergelijken. Wat wel gebeurt is dat apparaten steeds meer met Linux werken.
Zie dat thuis ook, had ooit een Windows server, die is ingeruild voor Linux distro"s. Mijn echte werkpaard en game laptop is windows en nu dus W11. Werkt top, met een redelijke leer curve. Maar werk ermee zoals W11 "bedoelt" is. Begin wat zoeken, maar nu is de werk flow veel beter dan met W10, zit steeds minder in het OS.
Welke software ben je exact naar op zoek? Mischien kan ik helpen om je linux varianten te leren kennen:

3D software om 3d modelen te maken? https://www.blender.org
FEM https://freefem.org/
of meer dan de helft van de pakketen hier hebben linux support https://en.wikipedia.org/...element_software_packages

CAD https://openscad.org/ (er is ook freecad, libracad, ... https://itsfoss.com/cad-software-linux/ )

nbody interactions https://fmm3d.readthedocs.io/en/latest/
3d finite mesh generators? https://gmsh.info/
software om 3d image formaten teconverteren https://sourceforge.net/projects/c3d/
modeling nanophotonic devices? https://www.lumerical.com/products/fdtd/
frameworks om zelf CAD applicaties op te bouwen https://www.opencascade.com/
3d modellen maken van electroscopie data https://cistem.org/ of https://cb.csail.mit.edu/cb/cryodrgn/
linux port van de openinventor api https://coin3d.github.io/

Alle echte zware research tools werken vaak exclusief op linux, omdat 95% van de top500 supercomputers in de wereld enkel linux draaien...

[Reactie gewijzigd door Keneo op 23 maart 2022 12:27]

Dank voor je antwoord, gebruik zelf privé Freecad en werkt best aardig.
Maar pakketten als Nastran, solid Edge, Proe, inventor en dergelijken zijn nu een keer Windows based.
Ik zou in mijn eentje best opensource kunnen werken, echter werk je als Engineer niet in je eentje en bedrijfsautomatisering en 3D pakketten met een PDM systeem eraan zijn Windows based.
Linux hoeft niet te "winnen". Wat is de prijs nu eigenlijk die het dan wint? Dat er allemaal digibeten op het platform komen? Dan gaan al die desktops een soort fischer-price interface worden en dan zitten de prosumers opscheept met de die-hard omgevingen als black- en openbox, daar zit ik niet echt op te wachten.

Ik hoop dat Linux nooit doorbreekt als populaire desktop, dan blijft het gros van de rampzalige users in ieder geval weg van het platform. Ga maar naar MacOS anders, kun je dat stuk maken.

Disclaimer: even "Linux" als het algemene label voor al die desktop environments/window managers.
Linux is daar al aan het doorbreken, onder meer door ChromeOS (gebaseerd op Gentoo en je kunt alle Linux-apps er op draaien, dus Linux) en Deepin (in China, waar het inmiddels op diverse laptops standaard is).

Ik vind die fragmentatie ook altijd een vreemd argument. Er zijn toch ook tig automerken? En tig fietsmerken en tig supermarktketens (over heel de wereld gezien)? Mag ik dan concluderen dat die dingen (ook) allemaal niet zijn doorgebroken omdat er teveel fragmentatie is? 8)7
Omndat die versplintering er o.a. op duidt dat Linux distro's komen en gaan. Heb je net een distro jezelf aangeleerd, wordt de stekker eruit getrokken of komt er een fork. Leuk voor de techies, maar niet de normale consument, die gewoon een stabiel OS wilt dat al jaren bestaat, met breed support.

Windows en mac-os bieden dat, omdat er een enorm commercieel bedrijf achter zit, die een belang hebben dat hun product goed werkt en wordt bijgewerkt. En wordt geluisterd naar de consument, om het gebruiksvriendelijk te maken.

Er zijn ook Linux distro's die wat gebruiksvriendelijker zijn, maar ze halen het nog lang niet bij het niveau van Windows en mac-os. Die kan je gewoon installeren, en dan werkt alles gelijk. Software installs, geen probleem. Updates, geen probleem. Geen gedoe met dependenties, en ander geneuzel waar een normale gebruiker niet op zit te wachten.

Laatst wilde ik een bekende network monitoring tool installeren onder Linux, om mee te experimenteren. Bekend, veel gebruikt product in de community. Met een simpele stappenplan op hun eigen website, om het te installeren onder Ubuntu server. (Geen wazige, onbekende distro, maar een bekende Linux distro). Moet lukken, toch?
Dus ik volg de exacte stappen volgens die handleiding
- Installeer Unbuntu server versie x.x. CHECK
- Gebruik apt-get om dit en dat te downloaden en installeren. FAIL. Gelijk een error melding over een conflict in een lib bestand ofzo. Weet ik veel. Daar ga je al. Zoeken op die error, nauwelijks resultaat op internet. Heeft me 4 uur gekost om die install werkend te krijgen.
Ik volg de exacte installatie stappen, op een verse OS installatie, en dat mislukt gelijk. Alsof je Office installeert onder Windows, en dat lukt niet, vanwege een dll conflict. Dat komt dus niet voor onder Windows, want dat werkt gewoon als je begint met een schoon OS. Maar blijkbaar kan zoiets wel misgaan onder Linux. En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan fatsoenlijke, leesbare, eenvoudige manuals for dummies, die altijd schijnen te ontbreken bij Linux software. Kan je het doen met 1,5 A4tje aan tech gebrabbel op een github pagina. Succes!

Vandaar ik zeg: Linux is nog niet geschikt als client OS. Er gaat te vaak teveel mis, wat een normale gebruiker niet kan oplossen.
Linux is een perfect alternatief als je computer voor de basis gebruikt.

Je hebt ook een browser
Je hebt ook een e-mail cliënt
Je hebt ook toegang tot stramingsdiensten
Je kan ook games spelen
Je hebt ook Office suites om uit te kiezen

En zo kan ik nog verder gaan. En het mooie van dit alles dat je de planeet redt door bestaande computers een 2de leven te geven. 75% gebruikt hun computer zo. Ja hardcore gamen is leuk. Video’s renderen en zware software ook maar voor een groot deel van je dag gebruik je computer voor het eenvoudige. Van arch Linux tot zorin os. Met Linux heb je keuze ook de computer waar je het op draait en de hardware. Totale vrijheid dat een computer weer een leuke bezigheid wordt zonder verplichte services van eender welk bedrijf. Bij Linux staat de gebruiker weer centraal en heb jij het weer voor het zeggen zonder dat jou iets opgedrongen wordt. Wat voor mij een wereld van verschil maakt. Tegenwoordig hebben tech bedrijven veel te veel macht en we worden geleefd. Zo lang je maar je credit kaart boven haalt en de ene de andere fars van dat bedrijf slikt verandert er niets. Blijven we blinde slaven. Met Linux heb ik weer het plezier in tech ontdekt. De gebruiker heeft weer controle over de situatie dan dat hij of zij gecontroleerd wordt. Wie laat zich nog zo manipuleren. Het wordt eens tijd dat mensen wakker worden.
Microsoft heeft nooit officieel gezegd dat WIndows 10 de laatste versie zou zijn. Dat was een Microsoft medewerker (Jerry Nixon)..

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 22 maart 2022 15:55]

MS heeft een tijd geleden gesuggereerd dat Windows 10 de laatste Windows versie ooit was en dat er voortaan alleen nog maar upgrades zouden komen. Ik weet niet hoe officieel dat is en hoeveel interpretatie van de media en de fans. Hoe dan ook, bij sommigen bestond het beeld dat Windows 10 voortaan gewoon "Windows" zou zijn en meer organisch verder zou groeien in plaats van via major releases.
Dat is Windows 11 toch eigenlijk ook? Gewoon een upgrade voor 10. Van XP naar Vista, naar 7, naar 8 moest ik een nieuwe licentie kopen. Van 10 naar 11 natuurlijk niet. Ja, oké, ze hebben het nummertje aangepast, nou boehoe hoor.

Wat mensen vergeten is dat je niet tot het einde der tijden oude hardware kunt blijven supporten. Ergens moet 't ophouden. Nou, dat is dus nu.
Nu is “oud” dus wel even doodleuk sommige laptops van 1 jaar oud, en alle laptops van 4 jaar en ouder
Nu is “oud” dus wel even doodleuk sommige laptops van 1 jaar oud
Welke?
Misschien wel, maar het komt wel erg geforceerd over. De meeste PC's van 10 jaar oud zijn - al dan niet met kleine upgrade - nog prima in staat Windows 10 te draaien en de officen en browsen met een zeer soepele ervaring. Het is dus niet dat de verouderde hardware het niet meer bijhoudt.

Voorlopig blijf ik ook maar op Win 10 hangen. Mijn laptop heeft een gen-4 i5 en mijn desktop voor thuiswerken een gen-3 i7. Beide werken nog zeer soepel :)
Het is dus niet dat de verouderde hardware het niet meer bijhoudt.
Dat klopt niet hè, de verouderde hardware is misschien snel genoeg, maar snelheid is niet de enige manier waarop iets verouderd kan raken hè. Er is ook zoiets als veiligheid en nog vele andere criteria.
Veroudering in de software. Pc’s zijn allemaal krachtig genoeg om 11 te draaien maar Microsoft maakt lekker een zwarte lijst of die hardware geen Windows 11 kan draaien. 11 is gewoon 10, met dezelfde kernel wat meer overdreven systeemeisen en een facelift. Omdat 11 gewoon alles draait wat 10 ook kan draaien. Als ik Windows 10 op een hp slate met 2gb ram en 32gb emc opslag snel kan opstarten en dat apparaat voor de simpele dingen kan gebruiken. Moet jou pc die 11 ook aan kunnen. Nee het is allemaal geplande veroudering door je strot duwen en je pc onbruikbaar maken als de support stopt zonder dat het een grondige reden voor is. Ik zie geen verschil met mijn surface laptop gen1 met 4gb ram of die Lenovo met dubbel het geheugen en een processor van 1 generatie nieuwer en Windows 11. Dit is gewoon stof dat jij weer een nieuwe pc koopt. En daar is het allemaal om te doen. Niks is obselete. Het ligt niet aan de hardware. De software brickt jou computer en maakt dat een onbruikbaar object. Als ik op een oude Windows 7 laptop met HDD met een 4th gen intel i5 75% meer winst haal qua prestaties om daar Linux op te draaien weet je toch wel genoeg. En dan steekt daar nog geen ssd in. Die Windows 7 laptop steekt mijn Lenovo voorbij. Dat oude ding is sneller dan de krachtigste pc thuis. Hoeveel processor kracht en geheugen moet een computer tegenwoordig nog hebben dat dit belachelijk wordt. Nee het is niet jou pc maar Microsoft.
Jij staart je zo compleet blind op alleen snelheid van de hardware dat je alle overige ontwikkelingen compleet mist. Jammer, maakt het een erg eenzijdig en kortzichtig verhaal zo van je.
Misschien niet een die features backport, maar wel fatsoenlijk hardware blijft ondersteunen. Mijn Ryzen 7 1700x is net zo oud als m'n iPhone X. Die tweede blijft wel netjes updates krijgen met nieuwe features.

Ik heb destijds een Mini-ITX PC gebouwd, het vervangen van die CPU is niet even in 10 minuten gefixed, en dan scheelt het nog dat die wel te vervangen is...
Het is toch logisch dat software vooruit gaat? Er zijn nog best wat dingen terug in win10 gezet, en beveiligingupdates zijn het belangrijkste.

Als je niet kan upgraden vanwege de taakbalk ligt dat toch echt aan jezelf en niet aan MS. Zij maken keuzes wat ze shippen, en wat ze niet of later pas maken aan de hand van wie weet wat voor regels. Je kan gewoon upgraden maar je wilt het niet.

Ik snap goed dat ze eindelijk iets als tpm verplicht stellen, enige grote besturingssysteem die het nog niet deed, en het is een hele simpele verbetering die zonder userinput je systeem veiliger maakt.
De taskbar onderaan het scherm is een grote nee voor mij, want dat is veel te veel plaatsverlies.
Je kunt zowel de positie als de grootte van de taakbalk aanpassen als je dat wil.
Zeker niet.

Helaas is dit eruit gesloopt bij Windows 11. In win 10 was dit inderdaad wel altijd al mogelijk. vanaf xp volgens mij al.

Gebruik nu zelf betaalde software om het enig sinds functioneel te maken. op kantoor. Dit is eigenlijk een van mijn twee klachten mbt win 11 verder fijn systeem. Wanneer ze dit gefixt hebben en een systeemweide UI light en dark mode hebben. Ben ik ruimschoots tevreden.
Je kunt met een tooltje gewoon de oude W10 taskbar terug krijgen. Ik zelf heb de mijne ingesteld als Windows XP, kleine iconen, labels tonen, niet groeperen, oude rechtermuisknop menu.
Het probleem is dat is weeral de zoveelste hack. Dat werkt tot MS het beu is en de oude taskbar fysische eruit haalt. Hetzelfde grapje hebben ze ook gedaan met W10. Was een feature dat mensen graag gebruikte maar MS was het beu, en werd eruit gesloopt tijdens 1 van de updates.
Hoe bedoel je uit W10 gesloopt? Ik heb gewoon nog een traditionale sidebar, tray area, etc. met leesbare applicaties in mijn W10.
Er was een feature in W10 dat mensen gebruikte van de W7/8 tijdperk. Na een tijd was MS het beu en hebben ze die feature eruit gesmeten. De hack werd daarmee nutteloos. Het is nu al zoveel jaar geleden dat de discussie met ontgaat. Was het quicklinks? Quote me hier niet op. In ieder geval, het toonde dat je niet kon betrouwen op hacks voor oude features actief te houden, want soms forceert MS de keuze voor u met een update, hacks of geen hacks.
Het kan nog steeds met Classic Shell...
Het probleem is dat is weeral de zoveelste hack. Dat werkt tot MS het beu is en de oude taskbar fysische eruit haalt.
Kijk eens in c:\Windows\. Daar staat een Notepad.EXE. Dat is niet de Notepad.EXE, dat is een kopie die er staat voor backwards compatibility. Microsoft sloopt niet zomaar dingen uit Windows.
Goed nieuws voor wie geen fan is van het Windows 11-startmenu: dankzij ExplorerPatcher kunnen gebruikers het tegel-gebaseerde menu van Windows 10 opnieuw instellen. Daarnaast brengt de opensource-tool verschillende wijzigingen voor de taakbalk met zich mee.

Link:

https://nl.hardware.info/...enu-terug-naar-windows-11


Download:

https://github.com/valinet/ExplorerPatcher/releases
Dat het niet meer mogelijk is om verschillende windows los weer te geven op de taakbalk. Compleet bizar. Geen idee waarom ze dit willen pushen. Ik heb meestal meerdere Firefox windows open staan. Met Win 11 moet je dan hooveren op een icoontje en dan in de pop up je window selecteren. Veel minder handig en het enige wat het oplevert is wat lege ruimte op de taakbalk. Makkelijk te fixen met een tooltje maar WTF Microsoft waarom?
Je kunt zowel de positie als de grootte van de taakbalk aanpassen als je dat wil.
In W10 ja, niet in de huidige releasen van W11!

1. De taskbar kan niet verplaatst worden naar links, rechts enz.
2. De grote kan niet aangepast worden van de iconen enz
3. Andere features zoals combine buttons "none" is ook gesloopt
4. En nog veel meer.

Komt er op neer dat er veel van de taskbar features dat in W10 en zelf de oudere Windows eruit gehaald zijn omdat men de boel herschreven heeft en blijkbaar niet de tijd had om alles toe te voegen. Zelf in de laatste interne releasen zijn veel van die features nog altijd ontbrekend.

Je moet gebruik maken van 3de partij oplossingen om sommige functionaliteit terug te krijgen maar dat is niet officieel support en geeft problemen met bepaalde content ( dat gemaakt is met het idee dat de content getoond word vanuit de bodem positie ).

Zelf de "tablet" widget panel is een issue als de taskbar links zou staan.
Wat voor zever is dit , ik gebruik windows 11 pro versie en je kunt wel de taakbalk naar links verplaatsen en dit zonder extra tool.
Je gaat naar persoonlijke instellingen Taakbalk dan gedrag van taakbalk en dan zie je staan uitlijning van taakbalk die staat op centreren maar als je er op klikt kun je die zetten op links.
Wat voor zever is dit , ik gebruik windows 11 pro versie en je kunt wel de taakbalk naar links verplaatsen en dit zonder extra tool.
Je gaat naar persoonlijke instellingen Taakbalk dan gedrag van taakbalk en dan zie je staan uitlijning van taakbalk die staat op centreren maar als je er op klikt kun je die zetten op links.
Als zeveraar ken je blijkbaar niets over W11. De TaskBAR kan je niet verplaatsen. Niemand dat klaagt over de start button dat je van center naar links kan zetten. Zucht ... Is het zo moeilijk voor mensen om zichzelf een beetje te informeren. Blijkbaar niet!

[Reactie gewijzigd door ArconX op 23 maart 2022 11:09]

sorry had het verkeerd begrepen; je hebt gelijk de volledige taskbar kun je niet verplaatsen.
Hij heeft het over W11. Waar in W11 zie jij die instellingen? Dan draai je zeker een hele speciale Insider-build, want in al de rest van de W11-uitgaven is dat helemaal niet mogelijk.
Dit is Tweakers.net toch? Tweakers krijgen dat voor elkaar, als je het echt wil.
Maar in dit geval is het gewoon écht niet mogelijk, óók niet voor de doorgewinterde tweaker.
Die tool helpt dus niet. Ik heb er even naar gekeken, maar blijkbaar kun je daarmee nog steeds niet je taakbalk aan de zijkant van je scherm krijgen.
En dat is iets dat W10 dus al kan zonder extra tooltje.
Volgens de website moet dat wel kunnen:
Replace the Start menu with a classic version. Choose from several styles such as Windows 7, Windows 10, or a modern adaptation of these classic menus that feels fresh and familiar.
Dat staat niet in je citaat. Dat het menu eruit kan zien als dat van 7 of 10, maakt nog niet dat de gehele taakbalk kan worden verplaatst.
Huh? Het is toch niet zo dat alle nieuwe functies van W10 zijn gebackport naar W8(.1) etc?
Ik gebruik al jaren linux en nooit problemen .. geen idee wat jij allemaal gebruikt, maar ik gebruik vrij veel dingen en dat werkt out of the box. Probeer eens linux mint (of als je experimenteler wenst Manjaro). Maar ik gebruik ook courante hardware, daar kan misschien wel een probleem liggen, bij echt nieuwe hardware ofzo.

Maar die taakbalk is dat nu echt zo een probleem ? Dat is eerder voor mij ... bleh ik vind dit niet leuk, ik moet het niet hebben. Niemand verplicht jou om te upgraden of linux te gebruiken. Er zijn nog andere operating systems ook, freebsd of gewoon een mac gebruiken dan. Denk je nu echt dat Microsoft daar gaat van wakker liggen ? Als 99% van de gebruikers er over zou klagen, dan was er al lang een fix. Tevens zullen ze dit wel aan verschillende UI experten laten zien hebben en een testpanel aan hebben laten voorgaan voor deze beslissing te maken. Er zijn tools (tot zolang microsoft dit niet wilt), en wil je none of the above, je kan altijd je eigen operating system maken :)
Jarenlang? Ik heb begrepen tot 2025 en dat is krap drie jaar. Dat gaat sneller dan je denkt ;)
Toen het uit kwam had Windows 10 nog vier jaar te gaan, nu nog drieëneenhalf jaar. Windows 10 is onderhand ook al zeven jaar oud.

Met een beetje geluk slaat de Steam Deck aan en wordt Linux ten gevolge van SteamOS als serieus alternatief gezien. De desktopmarkt kan wel wat concurrentie gebruiken als het op besturingssystemen aankomt.

Windows 11 is in elk geval de moeite niet waard als je hardware niet ondersteund wordt, je krijgt lang niet genoeg features terug om het risico dat je PC niet goed werkt te compenseren.
Het hele idee van Windows 10 was toch dat het met 'rolling updates' altijd bijgewerkt bleef? Dus om nu te spreken van een 7 jaar oud besturingssysteem is kort door de bocht. Ik zou dan kijken naar de laatste major upgrade (los van Windows 11).

Aan de andere kant, zelfs als het EOL is dan blijft het overgrote deel wel werken.
Aan de andere kant, zelfs als het EOL is dan blijft het overgrote deel wel werken.
en die EOL status wordt pas over (ik dacht) drieënhalf jaar bereikt. En om dat in een bredere context te plaatsen: de niet-compatibele hardware (7th gen. Intel en ouder) is tegen die tijd al tenminste acht jaar oud. En eerlijk toegegeven, de hardware is dan nog zeker niet 'op', (ik werk thuis nog met een nog steeds prima werkende desktop uit 2013) maar na acht jaar mag het uitfaseren best wel een keer worden ingezet.
Hardware is niet op in de zin dat het nog functioneert.

Maar ook de hardware heeft een levenscyclus, bv. kan ook end-of-life zijn bij de OEM leverancier, dat uit zich dan meestal in het niet meer uitbrengen van nieuwe drivers/firmware, dat net zo goed een security probleem kan opleveren.
Dus leuk dat Windows 10 nog tot 2025 mee kan gaan, maar controleer ook je hardware of die nog wordt ondersteund.
Windows heeft elke major release twee jaar aan updategaranties gekregen tot ongeveer twee jaar terug, toen werd aangekondigd dat de life cycle van Windows 10 wordt beëindigd in 2025.

Ik heb geen indicatie kunnen vinden dat Microsoft zelf ook daadwerkelijk van plan was om alleen maar op Windows 10 voort te borduren. Eén los statement dat Windows 10 "de laatste Windows versie" zou zijn dat heel populair is geworden, maar niks officieels. Ja, je had industriële Windows-versies met termijnen van een jaar of vijf, maar die waren niet voor de consument bedoeld.

We zijn met z'n alleen gevallen voor de SaaS-aanpak van Microsoft. Wel de lusten van nieuwe features zonder de lasten van langetermijnsondersteuning. Microsoft is overgestapt op de app-aanpak die tegenwoordig zo populair is; iedere drie jaar een design overhaul, eerst features dan fixes, en constant dingen overhoop gooien om het systeem nieuwe trucjes te leren. Dat zie ik juist verre van een langetermijnsondersteuning.

Vergeet overigens ook niet dat sommige apparaten ook zijn blijven steken bij bepaalde Windows 10-versies vanwege nieuwe vereisten voor de CPU! Clover Trail heeft de Creators Update niet mogen ontvangen, bijvoorbeeld. Hier hebben ze exact hetzelfde gedaan, maar dan voor een grotere groep mensen.

Eén probleem dat Microsoft heeft maar concurrent Apple niet zozeer is dat Microsoft niet veel verdient per Windows-licentie. Apple maakt ook de hardware en Microsoft produceert ook wel de surface-lijn, maar de meeste hardware die Windows draait is door derden geproduceerd. Gratis upgrades van 7 naar 8 maar 8.1 naar 10 naar 11 zorgen op termijn voor veel meer ondersteuningskosten dan dat die hardware ze ooit heeft opgeleverd, dus op een gegeven moment moet er een nieuw betaalmoment komen. In dit geval doen ze dat vooral door het kopen van nieuwe hardware te bundelen aan het nieuwe OS.

Ergens is het natuurlijk logisch ook wel dat Microsoft van legacy-hardware af wil. Je geen zorgen meer hoeven maken over rowhammer door DDR4+ te gebruiken maakt hun leven natuurlijk makkelijker. Ervan uit kunnen gaan dat bepaalde SPECTRE-mitigaties in de chips zitten voorkomt performance impact van veel kernelsecurityfeatures. Daarnaast zijn er genoeg apparaten die van 7 maar 10 zijn gegaan die zelfs op 7 al drivers uit het Vista-tijdperk gebruikten; met die legacy moet ook op een gegeven moment worden afgerekend, want komt de stabiliteit niet ten goede. Ik vind dat ze hierin heel ver zijn gegaan (ik zou de grens omstreeks 4-6th gen hebben gelegd) maar qua bedrijfsvoering snap ik het wel. Legacy moeten ondersteunen is gewoon vervelend.
Als Steam Deck één ding aantoont is het wel dat SteamOS ongeschikt is als (portable) gamingconsole. De Deck is vreselijk onvolwassen, driekwart van de games werkt niet out-of-the-box en zelfs het OS werkt niet lekker (handmatig toetsenbord op moeten roepen wat 9 van de 10 keer niet werkt, apps die niet starten). De Deck is leuk voor de frobelaars, maar gaat voorlopig echt niet helpen om aan te tonen dat Linux een volwassen vervanging van Windows is. Integendeel, wat mij betreft.
Dat is inherent aan het feit dat het een first generation device is in deze categorie. De basis staat, maar de diepere ondersteuning komt met de jaren. Dit was ook zo bij de iphone. Als dit aanslaat (en daar lijkt het momenteel op) zullen de tweede generatie en de derde generatie inmense verbeteringen met zich meebrengen.
Ik begrijp uit jouw reactie dat de PS, XB, Nintendo en SEGA, etc vanaf release een succes waren op gebied van OS. Tevens net zoals Android, iOS en Symbian uiteraard...

Als je bij Gen1 al een device afschrijft op software gebied, dan sla je heel de technische plank mis. Als ik 20 jaar geleden zei dat je op een plat scherm met je eigen vingers op tweakers.net een reactie zou tikken had iedereen je voor gek verklaard.

In die fase zitten we nu, het zou de markt juist goed doen als er buiten Windows stevige concurrentie kwam vanuit de hoek van Linux en Mac. Misschien dat ze dan bij MS van het God complex afkomen en weer lekker software gaan schrijven die default 99% van de tijd werkt ipv het sloopt en patch op patch draait.

Het toont imho juist aan dat zelfs nu iets nieuws zoals een 2 in 1 prima kan werken, en ja Nintendo, looking at you: die boot hebben jullie gemist.
Nintendo/Sega, OS? Generatie dingetje, denk ik :P Bij GEN1 Sega en Nintendo kwamen bij mij resp. de NES en de Master System boven drijven.
Ja, PS, XB, Nintendo en SEGA hebben altijd een OS geleverd dat gewoon paste en waarbij knoppen die een actie zouden moeten opleveren gewoon werken. Dat is bij de Steam Deck gewoon niet het geval.
Over 20 jaar gesproken, Linux heeft zich al 20 jaar kunnen bewijzen en dat is nog steeds niet gelukt. Tja...
Ja, PS, XB, Nintendo en SEGA hebben altijd een OS geleverd dat gewoon paste en waarbij knoppen die een actie zouden moeten opleveren gewoon werken. Dat is bij de Steam Deck gewoon niet het geval.
Over 20 jaar gesproken, Linux heeft zich al 20 jaar kunnen bewijzen en dat is nog steeds niet gelukt. Tja...
Je weet zelf ook hoe lang Windows bestaat hé…

Ik weet niet wat je precies bedoelt met knoppen van de Steam Deck die niet uitvoeren wat je wil, maar tot heden werken die gewoon prima bij mij en zover ik online kan terugvinden vele anderen ook. Maar Valve heeft aan de OS kant wel wat te doen, maar ik ken geen enkel OS dat helemaal perfect werkt, zeker niet vanaf dag 1.
Probeer in desktop mode maar eens het toetsenbord op te roepen. Sowieso raar dat je dat handmatig op moet roepen (er is geen toetsenbord gekoppeld, dus je weet dat die onscreen moet zijn). 9 van de 10 keer werkt dat gewoon niet.
Dat kun jij vinden, maar op dit moment is de meerderheid op het internet het eens dat de Steam Deck een succes is. Er is niet voor niets veel vraag naar, waarbij er mede door wereldwijde tekorten aan chips nog niet genoeg Steam Decks geleverd kunnen worden.

Het grootste probleem van de Steam Deck is dat de games niet specifiek voor het device zijn gemaakt. En dan heb ik het niet over dat het Linux gebruikt, maar dat het een console-achtig apparaat is, en de meerderheid van de Steam games, (en ook de games van Uplay GOG Epic Games Store, enz), zijn gemaakt voor gebruik met een toetsenbord en muis.
Dat de reclame en de hype train hun werk goed doen maakt het nog geen geweldig goedwerkend product.
Not going to happen, hoezeer ik ook graag linux op een desktop zou zien. Mijn eerste linux was een redhat 5 of 7 in 97 ofzo. Gebruik nog altijd dual boot voor bepaalde games (cod vanguard) en af en toe iets te testen qua hardware interfacing, voor de rest gewoon linux voor alles. Ik speel zelfs Wow/Diablo/Hearthstone op linux zonder problemen.

Maar het grote issue is, niet iedereen kan iets via commandline uitvoeren, velen weten niet hoe ze daar moeten mee werken. Enja sommige problemen met hardware ofzo moet je wel eens dieper duiken. Dat is al pakken beter dan 20 jaar geleden. Voor de rest zou dit perfect werken, het is alleen bij problemen, daar kan Henk van om de hoek niks aandoen. Via windows kan hij daar nog in slagen ...

Onlangs een klein issue gehad met mijn printer ... Drukte 2 pagina's af op 1 blad ... Toch serieus mogen zoeken, was dus ergens een instelling. Ik heb ze niet gewijzigd, maar dat lost Henk echt wel niet op, dat had Henk nooit gevonden. Maar dan was linux slecht ... nee een update van die hp driver heeft het naar de vaantjes geholpen, dat heeft niks met linux te maken. Maar velen zien dit, dat is linux ...
Ook driversupport is een pak minder en dat is dus ook een issue, dus met "vage" hardware moet je maar geluk hebben. En laptops is "hit & miss", want bij laptops kan er al wel eens iets exotisch tussenzitten
Je PC niet goed werkt?? Mijn desktop pc is een Intel(R) Core(TM) i7-6700K CPU @ 4.00GHz 4.01 GHz
met 2 SSD van 1GIG en 2 gewone hardeschijven van 2GIG ,er zit 32 GB DDR403200 ram geheugen in met een degelijke Nvidia videokaart ( ben geen gamer ) moederbord is een Asus Z170 Deluxe.
Het moederbord had geen TPM2 ingebouwd maar wel plaats voor een losse module ,heb eentje op de kop kunnen tikken voor 18 euro dus het enige dat nog niet comaptible is is mijn I7 processor .
Dus mijn dekstop zou dan niet goed werken omdat ik geen CPU heb van de 8ste generatie?? dat vind ik zever , heb via een video op youtuibe toch een manier gevonden om windwos 11 op mijn pc te installeren en ik moet zeggen ik merk totaal geen verschil in de werking of het nu met windows 10 Pro was of met windows11 pro. Ik hoop gewoon dat microsoft de pc die niet compatible zijn gaat blokkeren want mijn desktop draait als een zonnetje nu..
Zoals ik dat begrijp hebben ze in het verleden op het laatste moment nog vijf jaar erbij gedaan wat dus ook kan gebeuren in 2025 met Windows 10. Het hangt af van wat de situatie is dan.

Dat Windows 11 niet de moeite waard zou zijn voor niet ondersteunende computers betwijfel ik. Veel mensen hebben alleen wat basis functionaliteit nodig en wanneer ze gewend zijn aan werken met vooral WIndows hebben ze geen andere keus dan Windows 11. Daarnaast is het voor ieder met wat computerkennis goed om te proberen om Windows 11 draaiende te krijgen op een niet ondersteunde computer.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 22 maart 2022 16:01]

...en Windows 11 word ondersteund tot 10 oktober 2023. Gebruikers die deze melding zien gaan niet door Windows Update doorgestuurd worden naar versie 22H2, tenzij je het weer forceert...
Akkoord als de ondersteunde CPU lijst gebaseerd zou zijn op technische verschillen zoals instructiesets, maar in realiteit zit er toch een stevige dosis willekeur in.

Bijvoorbeeld, ik heb een Surface Go 8GB, die heeft een Pentium Gold 4415Y, en die wordt niet ondersteund door Windows 11. De Surface Go 2 is er met Pentium Gold 4425Y, die wordt wél ondersteund door Windows 11. Het verschil tussen die 2 CPU's is 100 MHz baseclock, verder zijn ze identiek. Moeilijk om ze dan verder nog serieus te nemen op dat vlak.
In dat geval lijkt het me ook sterk dat er iets kapot gaat bij een update, en zou ik het risico durven nemen. Ik heb het idee dat helemaal bij de portable devices die Microsoft zelf verkoopt nogal het idee rondzwerft dat het spul maar heel kort gebruikt hoeft te worden, want portables worden toch sneller weggegooid dan PC's.

Ik denk dat ze de originele Go gewoon niet willen ondersteunen omdat de chip toch alleen voor nicheproducten gebruikt wordt en ze op deze manier geen Windows 11 drivers hoeven te schrijven voor hun oudere apparaat. Die keuze mogen ze van mij maken, maar het is wel duidelijk dat Microsoft's tablets een slechte investering op de lange termijn is.
Zeker, Windows 11 werkt ook gewoon even goed op de Go 1 als op de Go 2. Maar je krijgt dan wel zo'n geintjes als dat watermerk (ben nu niet zeker dat het voor de Go 1 effectief zo is, moet de mijne nog upgraden), wat je wel weer weg kunt doen met een register aanpassing. Ze maken het in elk geval toch weer een stukje moeilijker

En tja dat dat een niche processor is, ben ik niet mee eens. Die specifieke SKU komt maar in een paar toestellen voor, maar qua drivers is dat gewoon hetzelfde als alle andere Kaby Lake CPU's. En ja die 4425Y uit de Go 2 is een "Amber Lake", maar die is op een iets verbeterd proces gemaakt, vandaar de 100MHz hogere kloksnelheid, verder geen wijzigingen. De Spectre en Meltdown mitigations zijn helemaal in software, de drivers zijn gewoon dezelfde. Microsoft ondersteunt die gewoon omdat ze die nog verkochten op het moment dat Windows 11 aangekondigd werd, dit is gewoon geplande veroudering.

Op het moment dat ik mijn Go 1 kocht, dacht ik net lange ondersteuning te hebben, vergeleken met Android of een iPad. Uiteindelijk gaat het 6-7 jaar zijn wat wel een stuk meer is dan Android en vergelijkbaar met de iPad. En zoals ik mijn Go nu na 3 jaar gebruik, denk ik dat ik die nog zeker 3 jaar en ook langer kan blijven gebruiken.

Linux installeren zal misschien een optie zijn, voorlopig zijn daar dan weer problemen met de camera's, en ik gebruik mijn SG nu net veel voor Teams meetings.
Ik heb nog hoop dat MS de belachelijke TPM eis (en verplicht online account) gaat laten vervallen.
Ik vind Microsoft hier toch al een tijdje een klantonvriendelijke weg inslaan. De volgende stap is dat het gewoon niet meer werkt als het ze niet aanstaat. Office houdt bijvoorbeeld al op met werken als de systeemklok van je computer wat achterloopt. Wat is de meerwaarde van al dit soort dingen?
Allemaal leuk en aardig beredeneerd, maar hoe lang denk je dat een pc met een 7e generatie Intel processor nog mee kan?

Ik vind oktober 2025 als EOL datum voor Windows 10 namelijk vrij realistisch in die zin dat de meeste pc's en laptops tegen die tijd een 8e generatie of nieuwer aan boord hebben. We leven immers in een rijk land en de meeste mensen in dit land vervangen hardware meestal niet omdat het persé moet, maar omdat het financieel uit kan.

Ook hebben de meeste mensen geen flauw benul van hoe oud hardware is. Als ik kennissen er naar vraag zitten ze met hun schatting gemiddeld twee keer hoger dan de werkelijke leeftijd van hun hardware.

Daar komt bij: de meest recente Consumentengids noemt Nederland het middelmatigste jongetje in de klas van rijke westerse landen als het gaat om de gemiddelde ecologische voetafdruk per inwoner.

Mijn eigen ervaring met de maximale levensduur van pc's en laptops vanaf een Core i3 processor is 8-10 jaar. Daarna moet je echt gaan vervangen als je bijvoorbeeld nog lekker Youtube wilt blijven kijken.

Wat de laptops en pc's in de rest van de wereld betreft: de 7e generatie Intels is van 2017, dus dat scheelt dan maar 2 jaar voor de processor, als het mainboard het tegen die tijd niet allang begeven heeft.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 maart 2022 22:24]

Mijn gamepc uit 2016 (6600k/gtx1070) draait een zwaar spel als AC:Valhalla op 60fps/1440p. Ik zie niet goed in waarom dat toestel problemen met youtube of windows zou krijgen…
Hmm, eens even kijken wat ik hier in huis aan computers heb die Windows 10 draaien:

1. Desktop PC: Core i7 920, 15 GB RAM
2. Laptop: Core i5 6300U, 8 GB RAM
3. Laptop: Core i3-2310M, 8 GB RAM
4. Laptop: Core i7-4700MQ, 6 GB RAM

Op alle 4 kun je lekker Youtube kijken en zijn voor dagdagelijke taken prima te gebruiken, zeker nadat overal een SSD in gezet is. Alle 4 zijn echter niet te upgraden naar Windows 11. Bij computer nummer 2 alleen maar vanwege de CPU, want secure boot en TPM zijn wel aanwezig.

Ik hoop dan ook echt dan de support voor Windows 10 een paar jaar verlenging gaat krijgen mbt security patches. Dat er geen nieuwe features meer toegevoegd worden vind ik wel best. Zolang het OS maar veilig gehouden wordt voor online gebruik.
Vroeger verkocht Windows zich met dat ze goede backwards compatability zouden hebben. Nu ondersteunen ze niet eens een redelijke processor meer.
Ontbreken van TMP heeft niks met CPU instructies te maken natuurlijk. Bovendien komt dat nu ook voor sommige CPU's hebben video codexen ingebakken andere niet. Er is altijd een failbacks voor dat soort nieuwe instructies.
Zet dan een banner in System Info ziet men het ook snel genoeg.
Zo'n watermerk lijkt mij meer op gebruikertje pesten. Als men het in het info-scherm plaatst is dat voor het oplossen van problemen met de computer van het slimme neefje of nichtje voldoende.
Of het verstandig is om Windows 11 op een computer te installeren die niet aan de eisen voldoet is riskant, maar wie dat toch doet, weet dat hij/zij/anders een risico loopt.

Als je hardware verouderd is (volgens de systeemeisen van Windows 11) doe je er inderdaad beter aan om het bij Windows 10 te houden. Zelf heb ik eigenlijk nog geen voordelen bij Windows 11 gezien. Bij mijn desktop heb ik de installatie zelfs ongedaan gemaakt omdat de functionaliteit van de taakbalk veel te veel is uitgekleed (maar wel meer ruimte inneemt) en ik het menu absoluut niets vind.
Ik denk niet dat men bij MS bereid is miljoenen computers in één klap onbruikbaar te maken.
Mocht dat watermerk daadwerkelijk worden toegevoegd, dan is het goed om te weten dat deze (voor zover nu bekend) weer te verwijderen is door met de register-editor in de registersleutel HKCU\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache de waarde van de DWORD-registerwaarde SV2 te wijzigen van 1 in 0. Na een herstart van Windows zou de storende mededeling weer verdwenen moeten zijn.
Dit komt letterlijk van Schoonepc. Het zou best netjes zijn om die bron te vermelden...
Als ik google op UnsupportedHardwareNotificationCache en SV2 krijg ik 2.440 results. Schoonepc zal dit vast niet zelf bedacht hebben...
Dat was ook niet wat ik beweerde...
Het watermerk is te verwijderen:
Open de register-editor
Open aan de linkerkant HKEY_CURRENT_USER
Zoek naar een item met de naam UnsupportedHardwareNotificationCache
Klik er met de rechtermuisknop op en verander de SV2 DWORD-waarde van 1 in 0
Start de pc opnieuw op

Na het opnieuw opstarten is watermerk verdwenen.
Bij verdween die gelijk gisteren, zonder te rebooten.
De SV2 DWORD in HKCU\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache van 1 naar 0 zetten en hij is weer weg ;-)
De ervaring leert dat Microsoft met iedere update weer reg keys terug zet dus een klikbaar reg file maken is wel zo verstandig. Maar wat is de volgende stap? Het ziet er naar uit dat Microsoft de gebruiker wilt pesten dus volgende en mogelijk minder oplosbare stappen zijn niet ondenkbaar.
Ook mijn HP tabled wordt door Win11 niet als geschikt gezien en dat alleen door de gebruikte processor en wat boeit het, op Win10 loopt die goed.
"Het ziet er naar uit dat Microsoft de gebruiker wilt pesten."

En dat haal je uit het feit dat Microsoft een kleine tekst rechtsonderaan het bureaublad plaatst om gebruikers te waarschuwen dat Windows 11 niet ondersteund wordt op hun systeem... hoe exact?
Je heb nooit vernomen dat Microsoft er een handje van heeft om settings terug te zetten met feature updates?

Met iedere grote update vind een programma als Shut Up 10 toch weer settings die zijn terug gezet naar de default waarde. Dat lijkt wat mij betreft niet de keuze van de gebruiker respecteren.
Settings blijven altijd netjes bewaard.

Random regkeys zijn geen settings. Die kunnen overschreven worden bij een upgrade. (de halfjaarlijkse update) Die hoor je dan ook niet te wijzigen.
Nee hoor. Zonder tools en hacks worden bepaalde instellingen vrolijk teruggezet.
Ik vind het niet eens zo gek gedacht. Win11 kan blijkbaar prima draaien op bepaalde hardware die niet 100% aan de eisen wensen van Microsoft voldoet. Zo'n (onnodige) watermark doet... wat precies? Hoe heeft de gemiddelde gebruiker daar iets aan? En waarom is het een watermark ipv een (éénmalige) melding van het veiligheidscentrum of een waarschuwing tijdens de installatie?
Als ik Windows 11 op een Intel Pentium II en 2GB RAM wil draaien, dan laat mij dat gewoon doen. Hoef geen tekst onder in mijn beeldscherm geplakt te hebben die mij verteld dat dat niet de bedoeling is.

Een waarschuwing tijdens de installer? Prima. Tekst permanent in mijn beeld plakken? Waarom?

Overigens hebben ze zelf aangegeven hoe je W11 installeert desondanks je niet aan de eisen voldoet. Vervolgens komen ze maanden later met een update die iets in je scherm gaat plakken.
Maar goed, zal wel weer een reg key komen om ook deze melding weer weg te halen. Nutteloos allemaal.

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 22 maart 2022 14:02]

Ze laten het je gewoon doen maar ze zetten er een waarschuwing bij dat zodra minder computervaardige mensen het zien ze weten dat er iets niet goed is. Ik vind het logisch dat ze het toevoegen gezien hoe makkelijk je toch win11 kunt forceren op niet ondersteunde hardware.
De SV2 DWORD in HKCU\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache van 1 naar 0 zetten en hij is weer weg ;-)
Is er niet gewoon een service dat telkens controleert op de requirements en de 0 weer naar 1 gaat zetten?
Dan blijf je bezig.
Scriptje bouwen die via de taskscheduler elke x minuten / uren even draait, en de regkey weer goed zet :)
Of gewoon de write permissions revoken op die key. De Registry is net zoals het filesysteem secured.
Dit klinkt een beetje als een stikker over het motorstoringlampje plakken in de auto.
Dit klinkt een beetje als een waarschuwing weghalen bij een printer die niet meer zwart/wit wil printen als de cyaan inkt op is.
Hoe gaat je processor kapot als je deze notificatie uitzet en gewoon verder gaat?
Wilde net zeggen er zal vast een regkey voor zijn :)
Jij bent ook meer van de Local Machine :-D
install windows 11 or better.

yep. i did.

https://www.opensuse.org/
Voor mijn werk gebruik ik Windows, maar ben thuis rond 2007 op (open)SUSE overgestapt. Gewoon op de desktop, met KDE, tegenwoordig Plasma. Werkt prima en nooit geëmmer over zaken als licenties, buitensporige hardwarevereisten, watermerken, ongeplande en niet te plannen updates, virusproblemen, etc. In dat opzicht vind ik het eigenlijk best beschamend hoe Microsoft haar gebruikers/klanten behandelt.
Dit is al oud nieuws toch? Er is namelijk al een workaround: https://www.techradar.com...ktop-but-should-you-do-it

Of is dit niet hetzelfde?
Je kan er vanuit gaat dat ze dit weer gaan verwijderen die hack.
net als met de internet en registeren om account aan te maken
Is ook een vreemde move vaan Microsoft. Die mensen die een niet ondersteund computer hebben met Windows 11 erop weten over het algemeen wat meer van computers en het zal niet veel moeite kosten om het watermerk te verwijderen.
De hoeveelheid oude (niet ondersteunde) laptops op de tweedehands markt met Windows 11 is goed aan het groeien. De meeste mensen die deze kopen hebben weinig verstand van computers en dus is die waarschuwing wel nuttig voor hen.
o ja? Bent wel gek als je zoiets koopt.
Zo zijn systemen met cpu's van vóór Intels achtste generatie Coffee Lakes of AMD's Zen+- en Zen 2-architectuur niet voldoende. Ook moeten gebruikers minimaal een TPM 2.0 hebben, maar dat zit in lang niet alle pc's.
Naar wat ik eerder begreep is het niet en-en, maar of-of. Oudere CPU's zouden wel gewoon werken met Windows 11 (upgrade zonder workaround), mits er maar een losse TPM 2.0 chip aanwezig is.

Weet er iemand of dit m.b.t. deze melding ook zo is?
Nee in het begin leek dat erop, maar uiteindelijk is toch ook die lijst met minimaal een 8e gen Intel of een AMD Zen+/Zen2 ingevoerd. Het is dus wel en-en.
Gisteren ook Windows 11 op mijn laptop geïnstalleerd. Loopt gewoon soepel, enkel de processor zou niet ondersteund worden volgens de status check maar daar merk ik in de praktijk niets van (snelheid)...
Zou jammer zijn als ze beperkingen gaan invoeren voor niet ondersteunde systemen.
Het gaat niet om de performance dat Microsoft jouw processor niet ondersteunt, maar om de veiligheid. Iedereen denkt steeds maar dat het iets met de performance te maken heeft, maar dat is dus niet het geval!
Maar je zou van een 4 jaar oude laptop toch verwachten dat deze qua veiligheid nog meekan aangezien de rest van de vereisten wel in orde zijn?
Helaas is dat niet het geval. In dit artikel kun je ondermeer het volgende lezen:
What is clear now, after doing some research, is that between the 7th and 8th generation of Intel Core architectures and Ryzen Zen/Zen+ and Zen 2 architectures is that both included significant hardware security enhancements due to Meltdown, Spectre, and other issues discovered by security researchers. These discoveries came about during the release cycle of Windows 10. Microsoft was not able to address the changes needed to implement the needed security changes without breaking backward compatibility.
Uiteraard is het verstandig meerdere lagen security te hebben, maar je doet toch wel iets fout als software boer als je blijkbaar totaal afhankelijk bent van hardware die je niet onder controle hebt.
Die opmerking snap ik eerlijk gezegd niet.

Geef jij Microsoft er nu de schuld van dat Intel security issues had met diens processoren?

Microsoft maakt zelf geen cpu's, moet Microsoft dan zelf cpu's gaan maken of zo? Hoe zie jij dat voor je?
Linux draait op die zelfde processoren, Apple gebruikt(e) ook Intel processoren, waarom is dat voor hen geen probleem dan? Dus waarom heeft Microsoft er volgens jou een nieuwe Windows versie voor nodig en kunnen de andere grote spelers waaronder Google, Apple en Linux community het gewoon patchen?

https://codepre.com/nl/lo...ue-afectan-a-las-cpu.html

Gewoon slecht ontworpen. Design for change. Uncle Bob to the rescue. Windows is een OS voor amateurs, helaas ontkomen een flink aantal professionals er om diverse redenen ook niet aan.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 maart 2022 16:28]

Ik lees hieruit dat jij niet veel weet van de security features van Microsoft. Daarom ga ik er verder niet meer op in.
dat is exact het probleem.
boordevol features waar ook de gemiddelde msce geen raad mee weet.
en nog steeds gebaseerd op unsalted passwords / hashes. dus heel erg kwetsbaar, minste fout van een beheerder en je hele omgeving is besmet.

het moet gewoon werken, zonder dat er een doctoraal studie nodig is.
Zolang ze de systeemeisen niet aanpassen blijf ik lekker op Windows 10.
Totaal belachelijke subjectieve beperkingen.
Gaat deze watermerk ook over alle programma's heen zitten, net zoals de activatie watermerk? Voor de rest nog geen problemen gehad op mijn huidige systemen met windows 11. Zelfs niet op een core2duo systeem :)
Zou je het wel acceptabel vinden als zo'n watermerk op de achtergrond (op je bureaublad) blijft staan? Het is een bericht waarvan jij de boodschap na een of twee keer lezen wel begrepen hebt, maar waarvan Microsoft kennelijk vindt dat het zo belangrijk is jou dit telkens nog even te vertellen.
En morgen of volgende week hebben ze nog meer hele 'belangrijke' meldingen voor je die ze in de vorm van een watermerktekst op je bureaublad plaatsen.
Nee ik haal hem natuurlijk weg, zeer irritant. Maar voor mensen die er niet zo veel verstand van hebben kan het wel schrikken zijn, vooral als ze straks met meldingen en geluiden zouden komen.

Ik zit zelf nog op de 1e generatie ryzen (1700) werkt nog perfect voor wat ik wil, geen problemen onder win 11. maar als Microsoft mij gaat plagen met allerlei meldingen dan gaat Windows er af en installeer ik mooi manjaro. Dan maar Windows in een virtuele machine voor die paar programma's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee