Microsoft werkt weer aan tabs voor de Verkenner bij Windows 11

Microsoft heeft een testversie van Windows 11 in het Dev-kanaal vrijgegeven waarin een functie te activeren is voor tabs in de Verkenner. De buildversie bevat ook Clipchamp, een nieuwe applicatie om video's te bewerken.

Wie Windows 11 Insider Preview Build 22572 in het Dev-kanaal installeert, krijgt niet direct de tabfunctie in de Verkenner te zien en ook meldt Microsoft de aanwezigheid niet in zijn releasenotes. Het gaat om een verborgen functie die nog in de testfase zit en die te activeren is met de ViveTool-software van Rafael Rivera. Diezelfde Rivera meldt de ontdekking van de tabfunctie. Wie te veel tabs heeft openstaan, krijgt een pijltje te zien in de Verkenner om naar de overige tabs te scrollen. Aangezien het om een experimentele functie gaat, is niet zeker dat die uiteindelijk voor iedereen in Windows 11 beschikbaar komt.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft aan een tabfunctie voor de Verkenner werkt. Het bedrijf stelde voor Windows 10 in het verleden de Sets-functie in het vooruitzicht, om binnen meerdere applicaties van het OS tabs te kunnen gebruiken in vensters. Het softwarebedrijf schrapte die functie uiteindelijk.

Een uitbreiding die wel direct voor elke Insider-gebruiker van buildversie 22572 van Windows 11 beschikbaar is, is Clipchamp. Dit is een applicatie voor het bewerken en maken van video's die standaard met Windows 11 meegeleverd gaat worden. Naast basale bewerkingsfuncties, kunnen gebruikers onder andere geanimeerde teksten toevoegen en schermopnames maken. Ook is er een tekst-naar-spraakfunctie die via Microsofts Azure-dienst werkt. De applicatie kwam in handen van Microsoft na de overname van het gelijknamige bedrijf Clipchamp in september 2021.

Windows 11 en Windows 10 krijgen verder een 'hoogtepunten'-functie bij het zoeken. Windows gaat daarbij in het zoekvenster momenten zoals verjaardagen uitlichten, aangevuld met illustraties. Het gaat volgens Microsoft om onderwerpen die je 'helpen meer te ontdekken, verbonden te zijn en productief te blijven'.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-03-2022 • 10:18

165 Linkedin

Reacties (165)

165
163
94
3
0
57
Wijzig sortering
Volgende grote feature in verkenner: Split view! Hoeveel filebrowsers hebben niet ontdekt dat het een handige feature is? Van Windows Commander en zowat iedere file browser in Linux tot Solid Explorer in Android snapt dat het handig is. Wellicht gaat de megalodon die Microsoft is ook overstag. Hoop doet leven
ohhh... wie kent er nog de Norton commander onder DOS... wat een top programma was dat dan.
Die kon ik ook volledig bedienen met het toetsenbord, met handige shortkey's.

Gelukkig zet Total Commander dit vrijwel identiek voort en zo nog meer van die tools.
Total Commander werkt ook op Mac, en Mac OS heeft al een paar jaar tabs in de Finder.
Total Commander gebruik ik ook al >25 jaar, ideaal! Helaas mag/kan ik het niet installeren op mijn werk laptop, zit daar te klooien met de verkenner.
Tip: gebruik https://scoop.sh/, die kun je installeren zonder admin rechten en daarmee kun je weer andere programma's installeren. Total Commander zit ook in de extra's package. Enige nadeel is dat zaken als context menus niet aangepast worden, maar daar heeft TC geen last van.
Er is een reden dat bedrijven niet willen dat je zomaar software installeert op je werkcomputer. Ga daar dan ook geen omwegen voor zoeken. Niet alleen compromiteer je de beveiliging (hello applocker), maar mogelijks kom je ook in problemen met licentievoorwaarden waaraan je werkgever niet kan of wil voldoen.
Als mijn werkgever dit gaat gebruiken, dan neem ik per direct ontslag. Ik ben voor een van mijn kpi's (time-adherence) afhankelijk van een lullige notificatie die ik tijdens een belgesprek zeer makkelijk wegklik en daardoor te vaak vergeet op tijd pauzes te nemen. Sinds ik een simpele macro programma icm task scheduler gebruik is dit een nagenoeg een non-issue geworden.
Het is ook een goede FTP cliënt.
Double Commander (een redelijk goede kloon) heeft een portable versie
Total Commander kun je ook als een 'portable app' gebruiken. Dan hoef je het niet eens te installeren. Ik neem aan dat je op je werk computer/la[top wel processen uit mag voeren? Zo ja, dan is het een kwestie de de installatie folder van Total Commander te kopieeren naar je werk computer.

Pas niets aan in deze folder, qua structuur ofzo. Zoek de TotalCommander.exe file in die gekopieerde folder en start deze op. Kun je gewoon TC gebruiken op je afgeschermde werk computer/laptop.

Werkt dit niet, dan zou ik de 'portable' versie van Multi-Commander aanraden. Deze heeft een ietwat moderner interface dan Total Commander. Heeft wel dezelfde toetsen geconfigureerd en ondersteund Total Commander plugins. Met deze kun je echter zelf eigen functies (achter zelf geconfigureerde knoppen of menu items) creeren via een simpele wizard. Dat heeft de maker redelijk goed afgekeken van Directory Opus.

Als daar je interesse light, dan heb je met Multi-Commander het beste van 2 werelden. Of strijdkampen. Want er is nog altijd een strijd gaande tussen Directory Opus gebruikers en TC gebruikers. Zelf zit ik absolutt en uiterm,ate stevig in het Directory Opus kamp.

Maar ook ik moet op streng gelimiteerde computers werken en Directory Opus is dan een probleem. Kwam via wat omwegen bij Multi-Commander terecht en heb sindsdien niet verder meer hoeven kijken. TC is een goede file manager, maar de interface zorgt er bij mij er meteen voor dat ik er niet mee wil werken. Ik begrijp dat de interface voor velen compleet omgekeerde gevoelens opwekt. En dat is ok. Gelukkig kan ik Directory Opus helemaal aankleden zoals ik wil en is het de applicatie die ik als eerste opstart en als laatste afsluit.

En dat doe ik al sinds Directory Opus 3 op de Commodore Amiga. Directory Opus 5 op Amiga is voor mij, qua interface, nog altijd veruit de beste Directory Opus ooit. Maar sinds Directory Opus 9 is de Windows versie ook heel sterk.
Bedankt voor de tip, ga ik proberen.
onder linux zal menig user midnight-commander gebruiken, voor de gui heb je gentoo file manager; https://en.wikipedia.org/wiki/Gentoo_(file_manager)
Ik gebruik Dolphin (KDE desktop) deze kun je ook helemaal vrij indelen
Aaaah, nightmare commander.

Alleen voor die Wiz kids, die niet (willen) weten hoe eenvoudig die verkenner in Windows werkt.
Oh, zeker. Hier staat een nog steeds werkende computer uit de jaren 90 waarop Norton Commander nog steeds op staat geïnstalleerd.

Misschien ook wel leuk om te vertellen dat ik vandaag de dag nog steeds redelijk vaak werk met Midnight Commander, een kloon van Norton Commander. Ik gebruik het vooral nog om bepaalde root-taken onder Linux te doen, en ook als FTP-programma. En als ik grote hoeveelheden bestanden moet backuppen doe ik dat ook via Midnight Commander. Werkt fantastisch!

Voor wat betreft die tabs in de verkenner onder Windows: het werd potverdorie eens tijd zeg. Onder andere besturingssystemen was dat al jaren standaard. En als ze nu ook split-view toevoegen zijn ze daar bij Microsoft eindelijk weer eens een beetje bij de tijd.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 10 maart 2022 11:57]

Misschien ook wel leuk om te vertellen dat ik vandaag de dag nog steeds redelijk vaak werk met Midnight Commander, een kloon van Norton Commander. Ik gebruik het vooral nog om bepaalde root-taken onder Linux te doen, en ook als FTP-programma. En als ik grote hoeveelheden bestanden moet backuppen doe ik dat ook via Midnight Commander. Werkt fantastisch!
Midnight Commander wordt heel erg veel gebruikt in linux omgevingen, met name in headless installaties. Het is één van de eerste dingen die ik installeer als ik een nieuw systeem heb. Werkt inderdaad geweldig.
Inderdaad. En de daarbij meegekomen script- en teksteditor mcEdit is ook een fantastische tool op de terminal. Midnight Commander en dus meteen daarmee in het kielzog meenemende mcEdit behoren ook tot mijn vaste gereedschap op elke distro. Onmisbaaar gewoon! O+
Zelfde hier. Gebruik mcEdit ook veel liever dan Vi(m) of Nano.
Misschien ook wel leuk om te vertellen dat ik vandaag de dag nog steeds redelijk vaak werk met Midnight Commander, een kloon van Norton Commander. Ik gebruik het vooral nog om bepaalde root-taken onder Linux te doen, en ook als FTP-programma. En als ik grote hoeveelheden bestanden moet backuppen doe ik dat ook via Midnight Commander. Werkt fantastisch!
Zelf gebruik ik MC vooral via SSH, als ik bijvoorbeeld inlog op mijn computer die mijn muziekbibliotheek op het netwerk beschikbaar stelt. Lekker makkelijk als ik bestanden wil verplaatsen of verwijderen.
Ik gebruik mc inderdaad ook nog steeds. In de jaren '90 mee begonnen. Hoewel ik ook vaak direct commando's direct vanuit Bash inschiet is mc veel gemakkelijker als het om browsen en kopieren/verplaatsen gaat (meer overzicht en geen gedoe met fouten in het pad). Als ik een desktop met KDE heb, gebruik ik echter Krusader en onder Windows een betaalde clone (Winnc).
Hahahaha! Norton.. Blast from the past, zeg! Dat bracht mij toch op een zoektocht in Wikipedia op de lijst van file managers. In een van de tabellen is te zien hoeveel van de managers twin panel ondersteunen. Een van de andere features die sommige managers ondersteunen die ook niet verkeerd is, is om kopie acties serieel uit te voeren. Dat is met name met harde schijven fijn.
Ja die copy acties begrijp ik echt niet dat windows dat niet serieel doet.

Dan ben je drie dingen ff aan het kopieren want herorganiseren en dan duur het tien keer langer dan als je die drie afzonderlijk zou doen.
Ja, en het zou ook eens tijd worden dat onkopieerbare files achteraan de rij worden geplaatst zodat je die op het eind allemaal kan skippen. Zo ergerlijk dat een kopieeractie van bij wijze een uur na al 5 minuten gepauzeerd wordt en je daar achter komt wanneer je na een uur terugkomt.
Anoniem: 1532362
@Dwarlorf10 maart 2022 16:06
Probeer eens "TeraCopy" voor Windows. Dit lost veel van deze problemen op:
https://www.codesector.com/teracopy
Bedankt voor de tip, meteen ff geïnstalleerd.
Op MacOS hebben ze dat eivel wel verholpen. Geen sequentiële, maar het wacht we tot je een opdracht van een overlappende folder klaar hebt
Dat herinner ik me zeker nog! Norton Commander werkte zelfs met een null modem kabel om bestand van een andere computer over te zetten. 8-)
Wow dat was ik helemaal vergeten! Blast from the past 😅 hoe fijn was dat zeg dat we geen diskettes meer hoefden uit te wisselen. De eerste connected devices.
Wow dat was ik helemaal vergeten! Blast from the past :D hoe fijn was dat zeg dat we geen diskettes meer hoefden uit te wisselen. De eerste connected devices.
Oei ben ik nu oud :-)

Norton commander, mee groot geworden. Nu Total Commander nog steeds :-)
Ik werk veel samen met Ukrainers. Zij zweren bij Midnight commander op Linux dat heel erg lijkt op Norton Commander van vroeger. Wel erg retro om te zien :-)
Daarom voor mij al jaren xplorer²
#metoo

Zo ongeveer elke collega die het bij me ziet, vraagt ernaar om het vervolgens zelf te installeren :)
Jahahaha hier ook.
4 vlakken in 1 venster én tabbladen _/-\o_
Daarom voor mij al jaren xplorer²
Die gebruik ik ook al jaaaaaaren. En soms FreeCommander.
Wat mij betreft kan Microsoft de moeite die ze nu in de explorer stoppen nuttiger besteden aan iets anders. En hetzelfde geldt voor clipchamp en de 'hoogtepunten' functie bij zoeken (wat ik altijd uit zet in Windows).
Maar wat dan "nuttiger besteden aan iets anders" zou moeten zijn? Misschien een (nog) betere Linux integratie. Verder is Windows eigenlijk wel af.
Wel af?? Ik heb het gevoel dat ik in een alpha build zit. Zulke simpele dingen ontbreken of zijn weggehaald, functionaliteit is basaal en design is inconsistent. Soms vraag ik me echt af of het team maar uit 5 man bestaat.
Wel af??
Ik had erbij moeten zeggen dat ik Windows 10 gebruik, met OpenShell.
Windows 11 is pas af als alles niet meer, of slecht werkt.

Windows 10 dreigt af en toe dat mijn laptop geschikt is voor Windows 11, dus ik moet goed oppassen dat ik niet per ongeluk op de knop druk om dat te installeren.
Als de ondersteuning van Windows 10 stopt, ga ik over naar Linux. Hopelijk is er tegen die tijd een Linux desktop die een beetje handig werkt.
Split view kan toch al een tijd bij Windows?
Tenminste... ik heb een venster open en die verplaats ik naar het linkerbovenhoek. Dan "plakt" het venster aan de gehele linkerkant van het scherm tot aan de helft naar rechts toe.
Open ik een tweede venster verplaats ik die naar het rechterbovenhoek. Deze "plakt" dan aan de gehele rechterkant van het scherm tot aan de helft naar links toe.
En dan kan je zelfs nog in plaats van 2 vensters, 4 vensters split view maken op deze manier.

Ik weet, het is iets omslachtiger wellicht maar voor mij werkt het prima.

[Reactie gewijzigd door freggel2 op 10 maart 2022 11:41]

Dat is idd de workaround die verkenner je toe leidt (lijdt?). Als jij dan meerdere vensters open hebt en terug wilt naar je "dubbele verkennerbrowser" dan moet jij allebei open hebben ipv dat jij naar 1 window gaat. De 2 zijn dus niet intrensiek gekoppeld.
Lijden is pijn dus je had het goed :P

Ja, dat is dan het nadeel van wat ze nu hebben. De vensters zijn nog steeds los van elkaar en kunnen ook niet samen worden gekoppeld in Windows. Het is ongeloofelijk hoe lang splitview niet in Windows is gebouwd terwijl dat in zoveel andere apps al beschikbaar was.
Dan moet je ook nog Xmouse-gedrag instellen. Door gewoon wat vensters naast elkaar te zetten ben je er nog niet.
Hoeveel filebrowsers hebben niet ontdekt dat het een handige feature is?
In de tijd voor multitasken (dus Norton Commander bijvoorbeeld) of met ernstig beperkte multitasking (lees: op een smartphone) zie ik je punt; er zijn best wat dingen die makkelijker worden als je twee mappen tegelijk kunt zien. Maar wat is het grote voordeel van één window met twee mappen in vergelijking met twee windows die elk één map tonen?
Zie mijn respons op de post van freggel2. Als de 2 views niet in een venster is, dan is het terugkeren naar je split view file browser oproepen van 2 vensters. Het is dus een work around. Er zijn ook file managers zoals thunar waarin dit te toggelen is met een toets. Zo mag jij het doen zoals het je uitkomt.
Niet volledig hetzelfde, maar wanneer je in W11 bijvoorbeeld twee vensters naast elkaar snapt, komen ze in de taakbalk als groep. Zo open je die 'split view' met één klik.
PC Tools! mijn eerste ervaring met een grafische vorm van bestandsbeheer
Dat was dan zeker PC Shell, wat een onderdeel was van PC Tools? Ook veel gebruikt. Good times!
Voor het gros zal dat geen gemiste feature zijn.. mensen zijn doorgaans niet bezig met vergelijken van bestandlijsten, kopieren, etc. Ik kan wel begrijpen waarom Microsoft dit geen noodzakelijke vindt. Zelfs als developer is dit een feature die ik niet mis of echt behoefte aan heb. En dan ben ik toch dagelijks veel bezig met bestanden.
yep, zoals ook 7Zip file manager
Volgende grote feature in verkenner: Split view! Hoeveel filebrowsers hebben niet ontdekt dat het een handige feature is? Van Windows Commander en zowat iedere file browser in Linux tot Solid Explorer in Android snapt dat het handig is. Wellicht gaat de megalodon die Microsoft is ook overstag. Hoop doet leven
Dat dus. Bij mijn overstap van Windows naar Linux was KDE's Dolphin een van de grootste verademingen aller tijden. (Onder Windows heb ik third-party file managers nooit echt vertrwoud, behalve misschien Total Commander, maar die heb ik nooit aangeschaft.)
Ik gebruik Directory Opus, onder andere hierom :-)
Ach.. Windows+e windows+pijltjerechts windows+e windows+pijltjelinks doet het goed genoeg, split view is niet nodig
Dank voor de mooie uitleg. Nu snap ik weer waarom ik split screen zo fijn vind. In de lxde file manager druk ik op f3 en dan heb ik split view

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 11 maart 2022 07:44]

QDir biedt je meteen een split in vier vensters, zodat je makkelijk met bestanden kunt schuiven. Je kunt er ook zó 2 of 3 vensters van maken, in elke denkbare configuratie (kwestie van een knopje indrukken). Superklein (megabyte download) en gratis.
Ben al blij als dit er in zou komen. Ik werk normaliter met TotalCommander maar op servers staat dat niet (altijd) dus dan ben je weer aangewezen op de verkenner. Vaak eindig ik dan met een stuk of vier verkenners open op folders waar ik iets mee moet. Tabjes zouden dat aardig verlichten.

En splitview? Dat ga ik niet meer meemaken denk ik, als TotalCommander het al bijna 30 jaar en Norton Commander het daarvoor al had.
Echt al jaren te laat. Zowel wat betreft de tabs als de videobewerkingsapplicatie.
Ik snap zelf niet waarom MS een videoeditor wil meeleveren... Focus je lekker op je core, er zijn genoeg apps om videos te kunnen bewerken
Omdat ze daarmee een meer volledig/aangenaam platform kunnen afleveren en wat meer veiligheid kunnen garanderen naar de gebruikers toe.

Ik doe bijvoorbeeld nooit aan videobewerking, maar die keer dat ik even een snelle edit wil doen vind ik het een meerwaarde dat er gratis een veilige en niet te complexe app bij het OS zit.
Tuurlijk gaat een videobewerking poweruser dit niet gebruiken, die persoon is ook niet de doelgroep.

[Reactie gewijzigd door faxityy op 10 maart 2022 11:00]

Partner dan met een adobe of davinci om iets mee te leveren, dan hoef je dat zelf niet te doen
Veel duurder. Die bedrijven raken potentiële klanten kwijt door iets mee te leveren met Windows, dus zullen ze fors geld vragen.
Waarom denk je dat? Denk je echt dat er een apple gebruiker geen Davinci of Adobe meer neemt omdat ze een basic video-editor in windows aanbieden?

Denk dat dat wel meevalt
Davinci is eigenlijk een slecht voorbeeld, want Resolve is gratis. Adobe werkt alweer jaren met een abonnementsmodel (Creative Cloud); vroeger pushten ze Photoshop Elements en Premiere Elements, om klanten hun wereld in te trekken met een vereenvoudigde (en toch ook wel heel afwijkende) interface. Tegenwoordig gebeurt dat helemaal niet meer (kijk bijvoorbeeld even op adobe.com, Elements is nergens te vinden tenzij je weet wat je zoekt. Het staat helemaal links onderin superklein genoemd). Het goedkope product snoept namelijk klanten weg die daar genoeg aan hebben.
Op het moment dat je zo'n product gratis mee gaat leveren krijgt het aandacht, en zijn meer mensen minder geneigd tijdelijk even een abonnementje te nemen. Om je omzet dan niet terug te laten lopen moet je je huidige aantal Elements kopers gaan delen door het aantal Windows-kopers, en meer dan dat bedrag rekenen per meegeleverde licentie.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 10 maart 2022 13:37]

Die kunnen gebruikers dan prima uit de Store halen.
Dat levert weer keuzestress op. Want welke app moet ik dan hebben? Wat is goed, wat niet? Wat doet wat ik wil? Waar zit stiekem toch reclame of erger in verborgen?
Van MS weet ik in ieder geval zeker dat het eenvoudig in gebruik zal zijn en ik me geen zorgen hoef te maken over zaken als beveiliging.
MS is zeker niet zaligmakend, maar dit soort toegevoegde apps vind ik echt wel een meerwaarde hebben, zeker voor de enkele keer dat ik zoiets gebruik.
Ik doe bijvoorbeeld nooit aan videobewerking, maar die keer dat ik even een snelle edit wil doen vind ik het een meerwaarde dat er gratis een veilige en niet te complexe app bij het OS zit.
Dus eigenlijk net zoals Notepad en Wordpad geen volwaardige teksteditors zijn, Paint niet kan tippen aan fotobewerkingssoftware en Minesweeper geen mmorpg openworld raytracing vr game is.
Juist die core kan wel wat liefde gebruiken (complete overhaul) want een nieuwe schil maakt nog geen nieuwe Windows
Ja... maar... toch... beter laat dan nooit en blij zijn dat het er toch eindelijk van komt?
Nee, ik ben inmiddels gestopt met het gebruiken van Windows.
Nautilus, Dolphin, Thunar, Files (eOS), Finder, .. allemaal jaren al tabs + preview ondersteuning out-of-the-box. Dacht ook allemaal iets van split view.

Windows is er inderdaad veel te laat mee. Jammer dat ze hun vorige werk niet hebben doorgezet, want dat leek wel veelbelovend.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 10 maart 2022 11:15]

Waarom zou je tabs willen hebben? Ik zet liever explorer windows naast elkaar. Dat geeft veel meer mogelijkheden dan tabs.
Met Windows Movie Maker kon je sinds XP best redelijk je ding doen, geen idee waarom ze dat eruit hebben gesloopt. Ik gebruik het iig nog steeds, werkt prima op Windows 10 om snel een simpele video in elkaar te zetten.
Moviemaker zit er gewoon nog in maar is nu alleen te gebruiken in de foto’s applicatie wat ik eigenlijk best raar vond.
Ik mis het al sinds 2008.

Maar misschien gaan mijn ergernissen als ik weer eens met windows moet werken op het werk ofzo naar een meer tolereerbaar niveau.
Te absurd eigenlijk dat Windows geen tabs in Verkenner kent. In mijn ogen een functionaliteit die de quality of life enorm verbetert (en een functie die ik in andere OS'en dagelijks gebruik).

Hopelijk komt dit snel in de mainstream release (en liefst ook in Windows 10).

Video's kunnen aanpassen vind ik overigens ook basisfunctionaliteit, maar mis ik minder in mijn dagelijkse werk.

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 10 maart 2022 10:29]

Ja dat vind ik ook vreemd. Ik gebruik nu MacOS maar heb hiervoor veel langer Windows gebruikt. Ze hebben allebei hun voor en nadelen. Bij Windows bijvoorbeeld geen tabs in file explorer, maar bij MacOS geen hotkeys om je scherm te 'snappen' naar de hoeken / helften. Zo zijn er wel meer dingen. Maar het is allemaal wel op te lossen met third party apps.
Geen hotkey, maar wellicht wel handig als je het niet weet, dubbelklik op een hoek van een venster en die hoek zal naar schermhoek schalen. Dubbelklik op titelbalk, en venster schaalt zich in zijn geheel naar het scherm.
Ik loop zelf ook regelmatig wat te klooien met een scherm die net niet tegen de rand aanzit, ff dubbelklik op hoekje en dat is gefixed.
Zou fijn zijn als een venster kan maximaliseren zoals in windows, zodat venster enigszins vast zit tegen de randen, zonder dat het fullscreen hoeft te zijn.

Maar idd, zo heeft elk os wel zijn pros en cons in de ui.
Ik gebruik hiervoor Spectacles (er is ook Rectangle die open source is).
Ieder zijn ding van mij j hoeft het totaal niet niet in verkenner niet in mail applicaties niet in browsers.
Ik gebruik nog bewust een hele oude firefox omdat dat de enige browser is waar ik tabs nog uit kan schakelen. Ik kan simpelweg niet met tabs werken rn het hindert mijn workflow doordat ik steeds alles kwijt raak.
Met losse tabs heb ik overzicht in wat nog gedaan moet worden en heb ik niet de kans dat ik een venster sluit en daarmee alle tabs en in 1 klap alles na moet lopen of zaken vergeet omdat het overzicht weg is.

Ik hoop dus dat dit optioneel blijft want vroeg of laat wordt Windows 10 verplicht en ik zit er totaal niet op te wachten.

En daarnaast kost het nog werk ruimte ook net als die ellendige ribbon en zonder reden dikker geworden header balken.
Een (per ongeluk) gesloten venster kun je weer heropenen, en je kunt tabs van het ene venster naar het andere slepen.
Mijn ervaring is dat dit soms wel lukt soms niet. Soms start je ook de pc af en heb je bij het opstarten ineens weer alle vensters van de vorige dag. Niet echt betrouwbaar dus en dus werkt ik gewoon liever op een per venster basis. trouwens soms ook overzichtelijker om ze naast elkaar te hebben ipv tussen tig tabs te moeten switchen om te vergelijken.
Ik gebruik Groupy, dan heb je tabs in alle apps die je wenst :)
:)

[Reactie gewijzigd door iNSANiTi op 10 maart 2022 23:14]

Eindelijk weer een update hierover. Blij dat Microsoft dit toch weer heeft opgepakt. Bizar dat het zo lang moet duren... hier kijk ik echt reikhalzend naar uit.

Misschien interessant voor de liefhebber: "Files" is in mijn optiek een waardige (sexy) vervanger voor Windows Explorer als men tabs wilt gebruiken. Ik maak er al sinds release waar mogelijk gebruik van en het wordt beter met de dag. Vrij stabiel ook. Beschikbaar in de Microsoft Store. Een mooi project waar Microsoft, denk ik, wel met een schuin oog naar kijkt (als ik de screenshot zie van Windows 11 Insider Preview Build 22572). :)

De performance problemen van de huidige Windows Explorer in Windows 11 zijn overigens zo goed als "op te lossen" door het Mica-effect uit te schakelen (of Explorer full screen te gebruiken...). Dit is een workaround, maar het maakt de Windows Explorer tenminste weer een stuk responsiever in Windows 11 (zelfs na KB5007262). Zie ook deze Reddit-post.
- Windows 11 Settings > Personalization > Colors > Transparency effects uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door My_self op 10 maart 2022 11:10]

Dat ziet er mooi uit maar ook weer in de richting van die verschrikkelijk win11 interface, met die mooie fancy icoontjes etc. in plaats van een deftig normaal explorer menu zoals windows 10 nog heeft :).

edit:

Oh wacht even dit ziet er inderdaad wel nice uit, rechte muisknop menu is gewoon beetje als windows 10 style(Alleen bovenaan de stomme windows 11 icons).
Ik ga hier eens wat meer mee spelen bedankt voor de tip :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 10 maart 2022 11:34]

Anoniem: 933945
@Carlos0_010 maart 2022 13:01
Ik had geen succes met Files. Het ziet er prachtig uit dat wel maar ik struikelde over de bugs waarvan meerdere voor mij onoverkomelijk bleken.

Veel problemen met selecteren van bestanden, cloud resources die niet beschikbaar, afwezig of kapot het hele zooitje neerhalen terwijl Explorer geen enkel probleem heeft met diezelfde resources.
Geen "move" optie.
Falende tabs die alles weer op tilt gooien. Verwijderen van bullshit folders zoals VIDEOS en 3D TROEP etc werkt prima in Explorer maar niet in Files. En dit is láng niet alles. Ik heb het lang volgehouden want ik wilde graag maar kwam daardoor stééds meer bugs tegen.

Icing on the cake: ALLE drag operaties activeerden ZONDER FALEN (het lijkt haast wel een FEATURE hahaha) mijn minimized-of-niet mediaplayer.

Ik gaf op maar hoop dat eea tzt nog gefixed wordt waaant....áls het goed komt...het IS gewoon de mooist uitziende manager, no contest. En als de zo bedoelde features echt zouden werken óók de handigste manager. Ik hou de vinger aan de pols.

[/edit] schpellingz

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 933945 op 10 maart 2022 13:41]

Zo dat ziet er goed uit. Al erg lang op zoek naar een alternatieve file manager. Vele zijn functioneel, maar voor mij persoonlijk wilt het oog ook wat. Bedankt.

Het heeft tabs en split view. Dat laatste staat standaard uit en is in te schakelen bij de instellingen.

Context menu toont ook veel meer opties in plaats van ze weg te moffelen. Uiteraard nog steeds met de iconenbalk bovenin het menu zoals W11. Bite me, maar ik stoor me daar niet aan. Het is even wennen, maar alles staat op een consistente plek. Zo aan te wennen en imho een goede verandering.

Je kan nu navigeren tussen zoekopdrachten in een map. Mis alleen een knop om direct weer naar de parent folder te gaan waarin je zoekt.

Ondersteuning voor kolommen in de detail weergave is erg beperkt. Jammer. Je kan geen kolommen zodat je kan sorteren op wat andere (meta) data.

Datumnotatie is in te stellen maar bestandsgrootte notatie helaas niet. Zou graag een eenheid kunnen forceren. En ze houden nog steeds de Windows notatie aan waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen KiB en KB (omdat "niemand" het gebruikt). Kulreden, en lastig om te vergelijken met een andere source.

Eigenschappen dialoog is een eigen versie, en mist daarom wat features die de standaard Explorer wel heeft. Mis de file sharing tab + wat eigen extensies die ik heb (bijv bereken van een hash naar keuze).

Wellicht valt er het e.e.a. te contributen in mijn vrije tijd. Het is immers open-source. Is even kijken of het de moeite waard is eerst en stabiel is zonder bugs. Vind al de eerste paar vertaalfouten.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 10 maart 2022 13:22]

Ik ben heel erg blij met https://onecommander.com/. Ziet er goed uit, voor mijn gebruik perfect instelbaar, zeer stabiel, vaak updates met slimmigheden.

Files ook geprobeerd, maar teveel bugs en te weinig instelmogelijkheden.
Anoniem: 933945
@nelisc11 maart 2022 12:52
Wow deze was ik nog niet tegengekomen (ik testte er zo onderhand best veel) dus...daar gaat ie weer. :)

Thx for the tip. 👍🏼
Anoniem: 933945
@nelisc11 maart 2022 12:52
Wow deze was ik nog niet tegengekomen (ik testte er zo onderhand best veel) dus...daar gaat ie weer. :)

Thx for the tip.
Holy crap. Files is een 333 MByte download (via GitHub). Ziet er niet uit alsof het heel veel extras toevoegd, wat bij mij de indruk wekt dat het wel heel gortig is voor wat er word geleverd.
Wie te veel tabs heeft openstaan, krijgt een pijltje te zien in de Verkenner om naar de overige tabs te scrollen.
Een dedupliceer knop, om openstaande tabs van hetzelfde pad te sluiten, zou handiger zijn -O-

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 10 maart 2022 10:28]

Dat is niet altijd handig. Soms wil je juist twee tabs van dezelfde map hebben openstaan. Bijvoorbeeld om in dezelfde map snel te verplaatsen of gewoon om ze side-by-side te vergelijken.
Hoe doe je dingen verplaatsen in dezelfde map? Van map naar map kan ik me voorstellen.
Andere scroll positie X, andere scroll positie Y.
Je bedoelt van een map naar een submap verplaatsen, en dat je beide vensters op een andere scrollpositie hebt staan zodat je andere submappen ziet?
Het is dan ook een knop wat de gebruiker zelf moet indrukken, geen functionaliteit dat om de x tijd draait.
Het stukje over Clipchamp zorgt bij mij voor een throwback naar Windows Movie Maker :+ Wel handig voor hele basale video editing waar je niets bijzonders nodig hebt, en niet een heel programma wilt installeren.
En Windows Movie Maker werkt nog stééds anno 2022! Van de week nog gebruikt :D

Installeren kan ook nog steeds op Windows 10 systemen, ook al wordt de installatie van Windows Essentials voortijdig afgebroken.

Edit: Mocht iemand nog op zoek zijn naar Movie Maker... er zijn gelukkig nog diverse mirrors te vinden waar je de installatie file kunt vinden. Even alle ander progjes uitvinken, installatie doorlopen... de crash aanschouwen en dan zien dat MM gewoon op je systeem staat :)

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 10 maart 2022 10:41]

Maar ze hadden toch al een basic video editor?

Verder staat WMM nou niet echt bekend als een powerhouse. Het doet naar mijn weten niet aan HWAccel, iets dat toch wel handig is bij hoge kwaliteit video's.
Ik haak toch in op de opmerking mbt Movie Maker? Ik zeg niks over andere apps, intern of extern...?

Persoonlijk vind ik Movie Maker nog stééds een erg handig tooltje, omdat het zo lekker simpel en overzichtelijk is. Ideaal om wat fragmenten in te korten, samen te voegen, audio weg te laten of overgangseffectjes toe te voegen en vervolgens op te slaan in het gewenste format.
Windows Movie Maker pak je niet als je hoge kwaliteit video's wil maken, maar het is echt super handig om snel iets in elkaar te flansen zonder een gigantische video-editor te moeten downloaden, de complexe interface/workflow te leren en uit te zoeken wat al die opties zijn.

Een video snel in elkaar flansen - dat moet bijna iedere ietwat geavanceerde computergebruiker wel. Vooral nu met alle videokaartleveranciers die een schermopnamefunctie hebben, én Windows zelf ook met de Xbox app/overlay. Zelf heb ik dat ik snel een paar schermopnames als 1 video op YouTube wil gooien, en wat dode stukken eruit wil knippen, plus nog wat tekst erovereen wil gooien - dan is WMM perfect.
Klopt, laatst nog de standaard "Video-editor" gebruikt in Windows 11...wordt beetje ratjetoe naast Windows Movie Maker en Clipchamp aan video-editors binnen Windows...
helaas... het is een online tool in een web wrapper en je moet betalen in abo-vorm als je > 480px videos wilt exporteren
Gaat het er dan eindelijk komen? :D

Ik werk dagelijks veel met zowel Win 10/11 als macOS en dit is wel de numero uno feature die ik al jaren mis in Windows als ik Explorer vergelijk met Finder.
Op explorer mis ik m voor geen meter, in de finder gebruik ik t never nooit, gewoon tweede venster. CMD-prompt daarentegen mag van mij wel een tab-interface krijgen.
Windows Terminal heeft tabs en ondersteund ook tabs van verschillende Shells tegelijk. Is van Microsoft maar ze installeren het niet standaard in Windows.

Ik zou tabs in de file Explorer zeker waarderen. Een andere feature die ik hoop te zien is het taakbalk icoontje verschillende kleuren kunnen geven per Explorer.
Beide features zouden me enorm helpen als ik met veel files in meerdere mapjes bezig ben. Ik klik regelmatig door al m'n vensters tot ik degene die ik nodig had terugvindt.
Gebruik dan eens 'ExtraTerm'. Kan je net zoveel shells mee openen als je wil, cq. de resources voor hebt. EN het boeit niet of die shells worden aangestuurd door PowerShell, batch of WSL, in welke combinatie dan ook.
Kijk dat met die tabs in de explorer vind ik nu echt een toegevoegde waarde voor het gebruiksgemak van Windows. Eindelijk een inhoudelijke wijziging.
En nog steeds kampt Windows 11 met performance issues in verkenner i.c.m. OneDrive.. Maar laten we tabs implementeren..
Er is meer dan 1 team dat aan Windows werkt he
Nee dat weet ik, maar wat voor signaal moet het afgeven aan eindgebruikers waar veranderingen als deze de hemel in geprezen worden maar achterliggende issues (deze bijvoorbeeld al vanaf de BETA) als deze weggedrukt worden en je niet veel over weer hoort.

Ik weet dat het een groot bedrijf is en je natuurlijk niet op alle fronten alles kunt updaten, maar dit is wel een MS dingetje.. dit gebeurd met wel meer dingen op deze manier.

Zoals vele ook zeggen "Release now, fix later" mentaliteit is tegenwoordig vaak de norm, je ziet 't terug bij operating systems, games, firmware bugs enz..

[Reactie gewijzigd door henkkeumus op 10 maart 2022 10:59]

Anoniem: 696166
@henkkeumus10 maart 2022 11:05
wat voor signaal moet het afgeven aan eindgebruikers waar veranderingen als deze de hemel in geprezen worden
We hebben een andere definitie van "de hemel in prijzen"
...ook meldt Microsoft de aanwezigheid niet in zijn releasenotes
Misschien niet goed verwoord inderdaad. Maar mijn standpunt blijft hetzelfde.
Is het niet eerder Tweakers die het "de hemel in prijst"?
Ikzelf ervaar geen performance issues met OneDrive en verkenner, maar in sommige setups zal dit vast voorkomen. Ik vermoed dat de meeste gebruikers er geen last van hebben en daardoor ook een lagere prioriteit. Dit soort performance bugs komen bij elk software pakket en bedrijf voor en zijn vaak lastig te vinden.
Daar is Microsoft echt niet uniek in, een die bij mij meteen opkomt is het YouTube probleem bij veel nVidia kaarten die ook erg lang open stond. Meestal zijn het ook hele andere teams die dat soort problemen proberen te tackelen.
Wat voor issues met OneDrive? Dat het na verloop van tijd uit verkenner verdween? Daar hadden we ook last van op Windows 10 systemen.
Dat is er een. Een veelvoorkomend probleem bij klant van ons op het moment is dat OneDrive op de Windows Verkenner heel erg langzaam is, het laden (draai icoontje) blijft een aantal seconden staan en de gebruiker moet soms 4x klikken voor er gereageerd wordt.

Een workaround is door op F11 te rammen waardoor de verkenner in full-screen mode displayed. Alles reageert dan normaal en geen haperingen. Verklein je het weer is het direct weer traag, slecht reagerend en lijkt het af en toe ook alsof er niks geupload wordt (OneDrive icoontjes verdwijnen te pas en onpas).

Deze topics beschrijven het issue wat beter;
https://techcommunity.mic...on-windows-11/m-p/2674325
https://www.reddit.com/r/...ws_11_slow_file_explorer/

Zoals je kan zien is het ook geen probleem dat nu "net" is ontstaan maar al wel een flinke tijd loopt.
Voor onze klant erg funest omdat ze elke dag OneDrive nodig hebben i.v.m. het feit dat de bestanden binnen SharePoint Online staan. Andere workaround is om die bestanden via "Netwerklocatie" toe te voegen maar dit zorgt er weer voor dat functies als samenwerken in een document niet meer werken en ga zo maar door..

'T is ook moeilijk tot niet te herproduceren, het gebeurd lukraak op een systeem. Pasgeleden een gloednieuw geinstalleerd systeem, alle drivers up-to-date waar dit issue ineens begon. Maar ook gebruikers die op exact dezelfde hardware en drivers geen enkel probleem ondervinden.
Is dat issue niet opgelost als je OneDrive gewoon alles laat syncen ipv on-demand downloaden?

Dat speelt namelijk niet alleen in Windows 11, maar is ook een issue in bijvoorbeeld MacOS, en is ook van toepassing op andere software zoals Dropbox die dezelfde feature heeft
Voor ons niet, heb dit ook gelezen inderdaad. En daarnaast hebben we ook een paar grote OneDrive bibliotheken van 200GB+, dus dat gaat hem dan echt niet worden.
'T is ook moeilijk tot niet te herproduceren, het gebeurd lukraak op een systeem. Pasgeleden een gloednieuw geinstalleerd systeem, alle drivers up-to-date waar dit issue ineens begon. Maar ook gebruikers die op exact dezelfde hardware en drivers geen enkel probleem ondervinden.
Je geeft hier zelf al aan waarom het waarschijnlijk al lang open staat en nog niet opgelost is.
en dan komen straks de videosoftware giganten aanzetten dat windows oneerlijk concurreert omdat het hun eigen software automatisch meelevert, en mensen dus niet hun software gaan gebruiken.
Het is geen vervanger van Adobe software, het is voor eenvoudig video bewerken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee