Android-apps op Windows 11 gebruiken Intel Bridge-compiler, werkt ook met AMD

Microsoft werkt met Intel samen voor het werkend krijgen van Android-apps op x86-systemen met Windows 11. De daarvoor gebruikte Intel Bridge-technologie is een compiler en die blijkt ook in combinatie met AMD-hardware te werken.

Intel schrijft in een persbericht dat de Bridge-technologie een runtime post-compiler is, die het mogelijk maakt om Android-apps native op x86-hardware te draaien. Intel noemt daarbij dat dit werkt met zijn eigen Core-processors, maar tegenover The Verge bevestigt de processorfabrikant dat Intel Bridge ook zal werken met AMD-processors.

Microsoft geeft aan dat Android-apps op alle hardware die Windows 11 ondersteunt zullen draaien, dus ook Arm-processors. Of Intel Bridge ook gebruikt wordt voor het draaien van Android-apps op Arm-apparaten met Windows 11 is nog niet duidelijk. Android-apps zijn immers voor Arm gecompileerd en daarmee lijkt Intels vertaalslag voor x86-hardware niet nodig.

Niet alle Android-apps die in de Amazon Appstore staan komen automatisch beschikbaar voor Windows. Dat blijkt uit een persbericht van Amazon, waarin het bedrijf schrijft dat het contact zal opnemen met ontwikkelaars om meer informatie te geven over het publiceren van Android-apps naar Windows. Mogelijk moeten apps aan bepaalde voorwaarden of aanpassingen voldoen, om voor Windows beschikbaar te komen.

Bij de presentatie van Windows 11 donderdagavond maakte Microsoft bekend dat het mogelijk wordt om Android-apps op het besturingssysteem te draaien. Die zullen te downloaden zijn via de Amazon Appstore, die geïntegreerd is in Microsofts eigen Store. Bij de presentatie gaf Microsoft aan dat dit werkt met Intel Bridge-technologie, zonder verder in te gaan op technische details.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-06-2021 • 10:40

142 Linkedin

Lees meer

Build van Windows 11 is uitgelekt Nieuws van 15 juni 2021

Reacties (142)

Wijzig sortering
Leuk dat dit werkt. Maar waar ik écht op zit te wachten bij een nieuwe Windows generatie is een volledige streamlining van het bestandssysteem.

Na 26 jaar eindelijk eens weg met \Program Files, \Program Files x86, \ProgramData, \AppData, en application settings verspreid in een dozijn folders ( \AppData\Local, \LocalLow, \Roaming, \Program Files, etc etc etc... ). Om nog maar te zwijgen van waar savegames overal terechtkomen!

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een eenduidig folder systeem te bedenken waarbij applicaties, settings, save games, documents, etc allemaal in één duidelijk dedicated folder terechtkomen?
Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een eenduidig folder systeem te bedenken waarbij applicaties, settings, save games, documents, etc allemaal in één duidelijk dedicated folder terechtkomen?
Tuurnlijk is dat niet zo moeilijk. Het compatible houden van 12 miljard applicaties en spellen over een tijdsspanne van een jaar of 25 is echter wél moeilijk. Je zou namelijk elke locatie waar een app of spel iets zou kunnen neerzetten moeten afvangen en omleiden. (Dat gebeurt bijvoorbeeld al met Program Files (x86), want dat was vroeger "gewoon" Program Files.)

Het grootste probleem én het grootste voordeel van Windows is dat (bijna) alle software en spellen van de laatste 25 jaar op de een of andere manier aan de praat te krijgen zijn; vaak is simpelweg installeren genoeg.

Microsoft zou een Apple kunnen uitvreten door te zeggen: Vanaf _nu_ gaan we het _zo_ doen, en alles wat niet op die manier werkt heeft pech. Dan kunnen de grote software-makers wel mee om hun spul compatible te houden, maar er zijn dat een gaziljoen applicaties en spellen die gewoon niet meer werken. Ik denk niet dat Windows 11 dan een succes zou worden.

Apple kan dit soort dingen wel doen, omdat hun userbase:
1. Veel kleiner is dan die van MS.
2. Toch wel Apple-producten gebruikt omdat ze een hekel hebben aan Microsoft.
3. Vast zitten aan Apple-only applicaties of services.
Het compatible houden van 12 miljard applicaties en spellen over een tijdsspanne van een jaar of 25 is echter wél moeilijk.
Is het moeilijk om niets te doen? En sinds wanneer ondersteund Windows 12 miljard applicaties en spellen over 25 jaar. Dat is natuurlijk een erg rare uitspraak want Microsoft ondersteund helemaal niets anders dan hun eigen producten.

Microsoft is gewoon erg inconsequent zoals @PearlChoco al aangeeft. Je kunt het vergelijken met het oude en nieuwe configuratiescherm. Ze blijven maar klungelen tussen beide. Laten we ook maar niet over het register beginnen. Daar worden ook al jaren verschillende abstractielagen in gebouwd (WOW6432Node). Je moet tegenwoordig maar opzoeken waar je applicatie de zaken wegschrijft (app data local/locallow/roaming, 32-bit register, 64-bit register, program data), Het startmenu heeft in Windows 10 zelfs lange tijd al zijn instellingen opgeslagen in een database bestand tot grote ergernis van systeembeheerders gezien ze niets meer konden aanpassen. Ze hebben dat toen weer terug gezet naar register en program data (jaja, gewoon twee verschillende locaties gebruiken). Het is gewoon best een bende.


Apple kan dit soort dingen wel doen, omdat hun userbase:
1. Veel kleiner is dan die van MS.
2. Toch wel Apple-producten gebruikt omdat ze een hekel hebben aan Microsoft.
3. Vast zitten aan Apple-only applicaties of services.


Dat is natuurlijk gewoon trollen. De grote van userbase is helemaal niet relevant, je behandelt je gebruikers gewoon met respect, dat is voor Microsoft en Apple hetzelfde. Je denkt hopelijk niet echt dat iemand van Apple zou zeggen: Ow, wij hebben maar 100 miljoen gebruikers dus we kunnen wel zaken kapot maken 8)7

Ik heb ook geen idee waarom je zou denken dat Apple gebruikers een hekel hebben aan Microsoft gezien hun software gewoon prima draait op een mac. Ook zitten ze echt niet vast aan Apple-only applicaties, er is meer dan genoeg variatie te vinden.
Dat is natuurlijk een erg rare uitspraak want Microsoft ondersteund helemaal niets anders dan hun eigen producten.
Tja dat is te simpel neergezet, Microsoft ondersteund wel degelijk all die applicaties doordat ze zorgen dat de manier waarop applicaties met het OS acteren compatibel blijft. Semantisch heb je dus wel gelijk maar in de praktijk wordt dat niet bedoelt. Het ondersteunen van legacy applicaties is juist iets waar Microsoft historisch gezien veel aandacht aan heeft gegeven dit in tegenstelling tot Apple waar de persoon waar je op reageerde aan refereert.

Alles wat je daarna vervolgens op moppert is juist het gevolg van het willen ondersteunen van alle verschillende mogelijkheden waarmee applicaties interactie hebben met het OS.
Tja dat is te simpel neergezet, Microsoft ondersteund wel degelijk all die applicaties doordat ze zorgen dat de manier waarop applicaties met het OS acteren compatibel blijft.

Tja, je kunt het natuurlijk van alle kanten gaan beargumenteren maar Microsoft geeft je helemaal geen support. Je kunt dus net zo goed zeggen dat ze te lui zijn om dit er uit te halen. Garantie dat je oude applicatie werkt geven ook totaal niet....

Semantisch heb je dus wel gelijk maar in de praktijk wordt dat niet bedoelt.
Dat snap ik maar ook de meeste oude applicaties waar men op doelt werken helemaal niet meer. Dat zie je heel goed terug bij games. Waarom denk je dat er nu zoveel 'remasted' edities op de markt komen. Ik heb ooit nog wel geprobeerd C&C te draaien maar helaas. Ook worden veel oude instructies helemaal niet meer ondersteund door processoren. En Windows 10 vereist een moderne (NX instructie) processor anders kun je helemaal geen Windows meer draaien. Het is dus heel erg dubbel allemaal waarbij ik mij afvraag wat ze aan het doen zijn.

Het ondersteunen van legacy applicaties is juist iets waar Microsoft historisch gezien veel aandacht aan heeft gegeven dit in tegenstelling tot Apple waar de persoon waar je op reageerde aan refereert.
Ik hoor dat vaker maar is dat zo? Of is dat gewoon marketing? Office 365 Proplus draait nog steeds als 32-bit software.. Waarom? Omdat alle compatibiliteit weg is als je over stapt op 64-bit Office.
En waar was die compatibiliteit toen Windows RT uitkwam? Zelfs vandaag de dag hebben ze amper 64-bit compatibiliteit werkende.... Dan doet Apple dat toch wel veel beter met hun overstap naar ARM:
nieuws: Reviews tonen dat Macs met Apple M1-soc veel sneller zijn dan Intel-v...

Het is geen gemopper trouwens. Het is gewoon twijfel bij dezelfde uitspraken die ik steeds weer hoor terwijl ik in de praktijk amper iets zag van die zogenaamde 'ondersteuning' en 'compatibliteit'. Sterker nog, ik durf te wedden dat vrijwel niemand ooit echt een OS compatibiliteit heeft moeten troubleshooten met Microsoft. Want ik kan je wel vertellen wat ze mij vertelden: Bel de levancier van je software.... En dat was een applicatie die crashte na een .NET framework update (op hetzelfde OS).
Microsoft geeft de hele enterprise markt wel degelijk support en garantie. Heb 45 mensen op Office365 zitten, schiet een support ticket in en 2 minuten later wordt ik door een support medewerker gebeld, in het Nederlands.
Wat betreft support op 3th party producten geven ze ook een zekere garantie, zolang die leveranciers aan bepaalde eisen voldoen, zorgt MS ervoor dat het blijft werken. probleem hier, niet alle leveranciers volgen die eisen netjes op. Dat is overigens hetzelfde bij Apple, alleen zijn daar de eisen stricter, Apple kondigt een aanpassing aan, en vanaf moment X is die er en killen ze hard wat niet voldoet, waar het bij MS best nog wel een tijd gewoon kan blijven werken, soms jaren, ondanks dat het niet helemaal voldoet.
Wie gelijk heeft is niet aan te geven, beide bedrijven zijn groot en hebben succes.
Tja, je kunt het natuurlijk van alle kanten gaan beargumenteren maar Microsoft geeft je helemaal geen support. Je kunt dus net zo goed zeggen dat ze te lui zijn om dit er uit te halen. Garantie dat je oude applicatie werkt geven ook totaal niet....
Op basis van wat stel je dit? Microsoft onderhoudt het systeem waarop dit alles draait. Zij updaten deze software en zorgen zo goed mogelijk dat alles blijft werken. Het zou vast makkelijker zijn om gewoon oude applicaties te blokkeren, maar dat zouden mensen niet leuk vinden, dus blijven ze dit er in houden, en zal vast en zeker werk verschaffen.
Luiheid past dus ook niet in dit verhaal.

Verder dat er geen garantie is, betekent niet dat ze geen werk er aan hebben, alleen al die applicaties testen is een vrijwel onmogelijke opgaven. Dus ze doen hun best, maar geen garanties.
maar Microsoft ondersteund wel een hele hoop grote klaten die aan elkaar geren zijn van custom oplossingen. Microsoft maakt echt niet graag diengen zomaar kapot.

Bovendien weet je net als ik dat als Microsoft zelfs maar kleine veranderinen doorvoert die iets stukmaken, niemand naar de softwareleverancier gaat kijken die de aankondigingen en manuals negeerden, maar wel naar Microsoft :D
Ik begrijp het backwards compabiliteitsprobleem. Daar sukkelen ze nu ook al mee: kijk maar eens naar al de hidden folders in je profiel die op de achtergrond linken naar andere folders: da's zuiver voor legacy software.

Dus ik begrijp dat die legacy apps niet meer te veranderen zijn, maar MS zou moeten eisen dat alle sofware die NU ontwikkeld wordt voor Win11 voldoet aan nieuwe, vereenvoudigde folder structuur (1 folder voor settings, 1 voor apps, 1 voor savegames, ...).

Als ze dat ten tijde van Win7 ook al hadden gedaan was het probleem in 2021 bijna opgelost.
Als ze er NU mee beginnen is het probleem misschien bijna opgelost tegen Win15 ofzo.
En dan mag die 1ne applicatie die al jaren zo nu en dan een update krijgt ineens de gehele codebase moeten herschrijven omdat alles wat vanaf NU ondertekend wordt met de nieuwe standaard moet gaan werken? Ik denk dat het resultaat is dat er veel software vanaf dat punt niet meer onderhouden wordt.
Ja, dan moet hij heschreven worden inderdaad. Microsoft kan niet alles voor blijven kauwen voor developers die niks zoeken te updaten.
Microsoft brengt al jaren guidance uit hoe je om moet gaan met dit soort zaken alleen probleem is dat ze in tegenstelling tot Android en Apple dit niet kunnen afdwingen want je kunt alles op het os buiten appstores om.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 25 juni 2021 14:36]

Microsoft brengt 'guidance' uit dat je de boel moet verplaatsen naar hun (betaalde) cloud platform :+ :

As of Windows 10, version 1909, it was announced that Package State Roaming (PSR) will be removed in a future update. PSR allows non-Microsoft developers to access roaming data on devices, enabling developers of UWP applications to write data to Windows and synchronize it to other instantiations of Windows for that user.

The recommended replacement for PSR is Azure App Service. Azure App Service is widely supported, well documented, reliable, and supports cross-platform/cross-ecosystem scenarios such as iOS, Android and web.
Kan ook simpeler: nieuwe structuur invoeren en oude rommel gewoon laten staan. En dan ergens een mooi paneeltje waar je kunt zien welke “Legacy” apps eigenlijk ge-update moeten worden om aan de nieuwe structuur te voldoen.
Kan ook simpeler: nieuwe structuur invoeren en oude rommel gewoon laten staan. En dan ergens een mooi paneeltje waar je kunt zien welke “Legacy” apps eigenlijk ge-update moeten worden om aan de nieuwe structuur te voldoen.
Behalve dan als je dat al ongeveer 10 keer hebt gedaan
- Windows 3.11 (16 bits)
- Win32s (32 bits extensions)
- Win95-98se
- Win2K-XP (basis 32 bits)
- Vista
- Stap naar 64bits met Seven
- Eight en 8.1
- Ten
En dan
- WinG
- DirectX
En nog
- IE3-4, IE5-6, IE7, IE8 ...
- EdgeHTML
- Chromium based Edge
En tot slot
.NET in diverse versies

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 28 juni 2021 12:53]

Omdat apple software meer gebruik maakt van opensource libraries die continue meebewegen zou nummer 1 mogen zijn wat mij betreft. Dan mag je op nummer twee zetten dat Apple de sdk's deprecate en ontwikkelaars daar gefaseerd op kunnen meebewegen, zoals het heurt.
Ook de locatie van bestanden is prima te virtualiseren, zoals sandboxie dat gratis doet. MS heeft zelf App-V. Er zijn talloze opties om een legacy app in een sandbox te draaien.
Dat systeem bestaat: het register. maar eigenlijk was dat toch niet zo'n goed idee denk ik? Een folder structuur met config-files zou veel beter dienst doen. zelf als het dan nog wordt gecached in een database

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 25 juni 2021 22:08]

Apple heeft van oudsher een strakkere HIG. Apple zegt van we emuleren je zooi X versies en daarna opbokken. Zelfde met APIs. Apple heeft wel degelijk grace perioden waar je kunt switchen en als je kijkt naar fat binaries, Rosetta (2) ed hebben ze dat goed aangepakt. Ook waren ze vooruitstrevend met *.App lang voor Linux zoiets had (en die hebben nu diverse standaarden).

Microsoft pakt het niet goed genoeg aan. Met (onzichtbare) symlinks en compatibility mode op basis van HVM kun je bijvoorbeeld al heel ver komen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 juni 2021 12:53]

Anoniem: 715452
@Jerie25 juni 2021 13:30
Microsoft heeft zakelijk onnoemelijk veel meer functionaliteit dan Apple ooit zal bieden. Dus het is voor Apple simpel om het af te dwingen. Stellen dat Microsoft het niet goed genoeg aanpakt is wel erg kort door de bocht.
Moeilijk om te bedenken? Zeker niet. Dan nog even iedereen dezelfde conventies laten gebruiken, op een besturingssysteem dat er beroemd om is dat applicaties vrij zijn hun eigen ding te doen... Obligatory XKCD.
Het lukt Microsoft niet eens om hun eigen instellingenmenu eenduidig te maken en daar de legacy uit te slopen.

Als je daar naar de instellingen gaat voelt het soort alsof je een OS-archeoloog bent. Je begint met een heel gelikte moderne interface en hoe dieper in de menu's je gaat hoe verder terug in de tijd. "Oh ja, we zijn nu in het XP-tijdperk beland".

Prima OS op zich hoor, daar niet van, maar de enige echte onderscheidende reden om het te gebruiken als consument is DirectX voor gaming. En voor Enterprises is het niet die backward compatibilty die zo belangrijk is (wel fijn, maar moet je je overheen kunnen zetten als organisatie) maar is Active Directory de killer feature.
Het lukt Microsoft niet eens om hun eigen instellingenmenu eenduidig te maken en daar de legacy uit te slopen.
Die legacy eruit slopen doen ze bewust niet.
microsoft is altijd bezig om backwards compatibility niet te breken zodat alles zoveel mogelijk blijft werken
Tijd voor verandering dus. Backwards compatibility is niet altijd goed.
Dan zou je je product moeten splitsen: enterprise en personal.

Enterprise is namelijk heel blij met die backwards compatibility.

Maar: dan krijg je 2 verschillende producten. Daar zit de markt ook niet op te wachten.
Uiteindelijk denk ik dat ook voor de enterprise wereld backwards compatibility juist een nadeel is. Enterprise software ontwikkeld zich continue en je kan als je bij blijft bijvoorbeeld prima faseren naar nieuwe .net versies.

Wacht je daar te lang mee dan wordt de kloof steeds groter om naar de laatste .net te migreren. Je kan dan wellicht gebaat zijn aan het feit dat je oude .net applicatie nog steeds werkt op de nieuwste versie van windows maar je gaat opgegeven moment geen goede developers meer vinden die nog willen doorontwikkelen aan jouw applicatie obv oude techniek.

Was er geen backwards compatibility dan was de stapsgewijze migratie een no-brainer geweest.

Maar dat is hoe ik het zie.
Het zijn niet alleen .net applicaties die enterprises gebruiken 😉.
absoluut niet.. ik heb zelfs nog dos applicaties gezien bij een heel groot bedrijf.
Ze verdienen er anders een hoop geld mee in Redmond, dus niet goed voor jou misschien, maar wel voor Bill.
Satya dan, maar die is het roer aardig aan het omgooien wat dat betreft.
Die zal ook wel een paar aandeeltjes hebben ja.
Het veranderd ook. Elke keer als ze features aan inTunes doorvoeren zie je legacy uit windows verdwijnen. Logisch ook wel als je ziet hoe uitgebreid iets als bijv group policies is dan vind ik het nog knap hoe snel het gaat haha
Voor legacy is er Windows XP mode, en voor nog ouder dosbox, en voor linux is er Wine.
Ik wil best geloven dat de NT-kernel superieur is in veel opzichten, maar er zijn genoeg redenen om het hele OS erond te herzien. Het OS hangt soms met plakband aan elkaar. Linux-OS doen dat toch beter. De kernel met drivers-modules beter? moet je vragen aan de heer Tanenbaum. Er valt over te discusieren.
Is die “legacy” dan nodig? Wat is er mis mee om alle oude zooi in een aparte VM/sandbox/emulator/whatsever te draaien en je vooral een te focussen op moderne apps. Zakelijk gezien kun je 95% van de programma’s, apps etc draaien middels een VDI. En dat ene legacy programma waarbij dat niet lukt kan dan lokaal gedraaid worden middels sandbox/vm/emulator etc.
En voor games? Ik denk niet dat Microsoft wakker ligt omdat een paar spelletjes het niet meer doen. Maar ook daar zijn oplossingen voor.
Ja want dat ging zo goed de vorige pogingen? Nee windows bestaat door legacy ondersteuning en de bedrijven die het gebruiken.
Dan sloop het eruit voor de consumentenversie. Dan beweegt de markt zichzelf naar voren
Ja en juist die consumenten versie is altijd geflopt.
Kwestie van doorzetten
Dit is wel Microsoft hè. Niet te gek doen nu. 😇
Volgens mij zijn dat twee verschillende dingen.
Backwards compat. En hoe iets er uit ziet.
Veel zaken kun je echt wel in een moderne schil gooien. En toch back compat garanderen..

Wel denk ik dat het goed is om legacy zaken ook eens echt op te ruimen.
Printen in de commandline naar lpt1. Etc
helemaal mee eens. ik vind die nieuwe interfaces echt verschrikkelijk. ziet er "mooi" uit maar het is alles behalve functioneel. ik snap ook niet zo goed waarom ze niet gewoon de optie laten om alles via het oude en vertrouwde configuratie scherm te doen. want heel heel veel onderdelen verwijzen nog steeds daar naar toe van het nieuwe configuratie scherm. Om die reden gebruik ik nog steeds classicshell.

Echt weer typisch Microsoft dit....

Als het kon was ik altijd op windows 7 (toen was in het naar mijn idee het beste.) gebleven, maar dat gaat niet aangezien die niet verder gaat dan DirectX 11....
Geef ze eens ongelijk. Zoals je zelf al aangeeft "hoe dieper in de menu's". Welke gewone gebruiker komt daar nou vaak?
Als users daar niet komen, dan moeten die menu's weg, lijkt me.

Het is een beetje alsof je een vuilnisbak vol met troep in de hoek van je kamer hebt staan en hem niet opruimt onder het motto "ach, wie doet er nou de deksel van een vuilnisbak open".

Software onderhouden betekent ook ongebruikte onderdelen opruimen en oude stukken code/interface schonen.
Er is ook nog een heel gebied tussen altijd gebruiken en nooit gebruiken.

Daarnaast, if it ain't broke, don't fix it.
Als je daar naar de instellingen gaat voelt het soort alsof je een OS-archeoloog bent. Je begint met een heel gelikte moderne interface en hoe dieper in de menu's je gaat hoe verder terug in de tijd. "Oh ja, we zijn nu in het XP-tijdperk beland".
En helaas is dat dus nog steeds nodig want de opties die in je daar vindt ontbreken vaak in de moderne menu's en instellingen.
Dat is toch treurig?

Een aardig overzichtje (ben het niet met alle puntjes eens)
https://ntdotdev.wordpres...encies-are-in-windows-10/

@BeosBeing
Wat jij zegt over die gelijkaardige menu's is ook mijn kritiek. Idd. dat is een update.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 28 juni 2021 13:16]

Dat is toch treurig?
Ik prijs me gelukkig dat die oude dingen er nog steeds inzitten (bv configuratiescherm) want heel veel functies zijn in de nieuwe vergeten. Dat laatste is treurig, want had MS zijn werk wel volledig en consistent gedaan, dan hadden die oude dingen er uit gehaald kunnen worden, maar nu zijn ze nog steeds nodig.
Een aardig overzichtje (ben het niet met alle puntjes eens)
https://ntdotdev.wordpres...encies-are-in-windows-10/
[i[Believe it or not, there are not that many XP elements embedded into Windows 10. That’s probably because most of the fundamentals were updated already into Windows 2000.[/i]
Dit is een hele mooie.

Maar met de menu's die gelijkaardig zijn aan Win95 slaat hij wel de plank mis. Die zijn dus wel bijgewerkt. Ja de functie is nog steeds hetzelfde omdat diezelfde functie nog steeds nodig is. Maar hier gaat hij zoeken, komt met moreicons.dll, gewoon omdat hij wilt ridiculiseren.
Daar zijn al sinds Vista (ouder zelfs) al richtlijnen voor. Save games mogen naar documents\save games. Appdata heeft local en roaming met een goede reden, maar daar letten de meeste developers niet echt op dus het is vaak random 1 van de 2.

Program files en program files x86 hebben een goede reden, 1 is voor 64bit software en de andere voor 32bit. Het is eigenlijk niet nodig en je kan beide gebruiken, maar daar zit wel een gedachte achter om de 32bit en 64bit software een beetje van elkaar gescheiden te houden (net als dat Windows system32 en syswow64 ook gescheiden houdt)

Dat het overal terecht komt waar het niet zou horen, heeft vooral te maken met ontwikkelaars die zich niet aan de richtlijnen voor Windows houden. Want de libraries, program files, appdata etc. mappen hebben hun specifieke doel en zijn al opgezet voor het doel wat jij voor ogen hebt.

Settings horen in de daarvoor aangewezen locaties in de registry, niet in config files :)

Alles is virtueel overigens, Microsoft wilde met Windows 8 het hele "mappenstructuur" concept al loslaten. De C:\, D:\ etc zouden verleden tijd worden. De locatie van de bestanden maakt dankzij de Search Indexer namelijk geen hol meer uit. De standaard mappen worden netjes geindexeerd, andere veelgebruikte mappen leert Windows zelf om te indexeren of je kan zelf mappen/schijven toevoegen.
Roaming is en was altijd al een slechte implementatie van gedeelde userdata tussen systemen. Rsync kan dat veel sneller en betrouwbaarder om maar wat te noemen. Corrupte profielen komen veel te vaak voor. Ms lijkt het fijn te vinden zaken nodeloos complex te maken. Een db voor het startmenu met binaire data? Serieus? Onaanpasbaar. Het register is ook al zo’n gedrocht. Een standaard text configuratie zou zoveel beter en beheersbaarder zijn. Ze krijgen hun interface ook al niet goed uitgewerkt voor desktop gebruikers. Etc.
Een standaard text configuratie zou beter en beheersbaarder zijn als je alles met de hand wilt instellen en graag daar uren aan verspilt, maar de kracht van het register is juist dat programma's er zelf makkelijk wijzigingen kunnen doorvoeren en je systeembeheerder er met scripts etc. automatische aanpassingen in kan doen.
Die Linux methode van elke applicatie een eigen random map geven met tig conf bestandjes die in een bepaalde volgorde geladen worden en elkaar kunnen overrulen ziet er heel interessant uit maar werkt een stuk irritanter dan gewoon een Powershell scriptje afvuren die alles goed instelt en direct klaar is.

Corrupte profielen kwamen veel te vaak voor, vraag me af wat je doet als je vandaag nog regelmatig corrupte profielen hebt? Laatste keer dat ik het had zal ergens in de begindagen van XP zijn geweest dus zo'n 18 jaar terug?...
Roaming profiles worden ook al jarenlang door MS afgeraden dus als je dat nog gebruikt kan je niet meer klagen dat het niet werkt, alternatieve methoden bestaan al langer dan de iPhone en zijn al lang door MS aanbevolen, kwestie van niet updaten/migreren en dan klagen dat tig jaar oude methoden niet goed werken :+

Een db voor het startmenu met binaire data? Wat als ik je vertel dat alle data binair wordt opgeslagen en dus alles binair is :+ Zijn gewoon standaard wrappers/handlers voor in Windows om daar mee te werken, maar als je zelf het wiel opnieuw wilt uitvinden moet je inderdaad een hoop moeite doen.
Roaming is een oplossing voor een probleem dat er eigenlijk niet zou moeten zijn. Roaming profiles komen eigenlijk niet voor in een fatsoenlijke Windows omgeving. Om problemen te voorkomen kan je bij zulke roamende profielen de boel beter gescheiden houden.

Het registry is een hell voornamelijk omdat het gewoon een gigantisch log ding is. De structuur is vrij eenvoudig en als ontwikkelaars zich aan richtlijnen houden is het registry een heerlijk centraal configuratie systeem.

Het start menu is op verschillende wijzes aan te passen. Via %appdata% en %programdata% of gewoon via het registry

Het start menu wordt als binaire hive opgebouwd omdat dit veel efficienter en sneller is, optimalisatie van de kleine dingetjes blijft ook belangrijk. Je hoeft daar normaal ook helemaal niets mee te doen, is ook beter van niet.
Nja, 1 Duidelijke folder zie ik nog niet gebeuren.

Het programma zelf onder Program Files and de data onder 1 map onder je profiel.

Alles onder 1 folder......brrrr. heb liever niet dat andere gebruikers in mijn data kunnen van bepaalde programma's. Voor thuis maakt het niet uit, aangezien ik enige gebruiker ben, maar in bedrijven ligt het net iets anders.

Daarom vind ik het heerlijk apps zoals (on top of my head) Filezilla die vraagt om een 'portable' installatie/single user (alles in 1 map) of gescheiden (programfiles/appdata (2 folders) ).
Dat is wel heel moeilijk als backwards compatibiliteit ook een vereiste is.
Dat kan met Linux toch ook?

On topic: dit kon met qemu toch al langer? Of werkt qemu niet op Windows?
Ja precies, in linux staan de folders en bestanden ook overal en nergens.
Dat klopt deels. Er zijn wel plugins voor omdat wat meer op 1 op plek te houden. Meerdere partities is ook geen probleem.
On topic: dit kon met qemu toch al langer? Of werkt qemu niet op Windows?
Android apps op een Windows draaien via virtuele machines kan al lang, maar ze installeren vanuit de Windows Store zonder een hele technische opzet die onmogelijk is voor de normale gebruiker, dat is nieuw (voor Windows). Het zal meer lijken op hoe het in Chrome OS gebeurt, alleen haal je daar de apps wel uit de Play Store en niet van bij Amazon. En als ik even kijk welke van de Android apps die ik gebruik en bij Amazon beschikbaar zijn (en nog niet in de Windows Store staan), dan vrees ik hier weinig aan te hebben.
Wel als alle applicaties die hardcoded paden hebben moeten blijven werken. Ik denk niet dat ze hier tijd in gaan steken: het afbreukrisico is te groot.
Bedenken is niet moeilijk nee.... maar 25 jaar aan backward compatibility (ik ga maar even voor het gemak uit van Windows 9x als startpunt) maakt het wat ingewikkelder. Ik zie nu al de stortvloed aan support calls naar Microsoft omdat de meeste software ineens stopt met werken.

En ja dat is eigenlijk ook een bevestiging van het feit dat het nu een zootje is. Maar omdat het een zootje is, kom je er ook niet zo snel van af.

Wellicht dat ze het e.e.a. met virtualization, sandboxing, etc kunnen doen irt backward compatibility, maar dat het systeem zelf gewoon met een schone lei start.
Wat denk je van het register of de andere compatible lagen van oude API's?

Verder heeft het niet super veel te maken met het huidige artikel. Dat is namelijk aan de developer. Deze store installeert hoogstwaarschijnlijk wel alles in één map, zoals dat nu ook is met de huidige. Je noemt overigens ook een aantal symlinks.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 25 juni 2021 11:12]

Maak je geen zorgen, 'Program Files' en 'Program Files x86' blijven, al is de naamgeving beslist niet consisten, dat had 'Program Files' en 'Program Files64' (en 'Program files32') moeten zijn.
Bedenk dat de directory '.../system32/' (C:\Windows\System32\ bij de meesten) er ooit is gekomen in de overgang van 16 bits naar 32 bits (C:\Windows\System\ voor 16 bits en C:\Windows\System32\ voor 32 bits). Naar mijn bescheiden mening gaat de msWindows directory structuur niet echt geschoond worden.

Er zit nog meer spul in ter verbetering. kijk bijvoorbeeld naar de lokatie van de hosts file (/etc/hosts onder unix en linux). Bij msWindows: C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts.

Over de ...\AppData\... boom (LocalLow, Local en Roaming): Daar wordt door veel applicaties misbruik van gemaakt. Niet omdat het gebruik niet duidelijk is, maar vooral omdat er door de applicaties misbruik van wordt gemaakt. Er zijn applicaties die daar helemaal in installeren.
Over de ...\AppData\... boom (LocalLow, Local en Roaming): Daar wordt door veel applicaties misbruik van gemaakt. Niet omdat het gebruik niet duidelijk is, maar vooral omdat er door de applicaties misbruik van wordt gemaakt. Er zijn applicaties die daar helemaal in installeren.
Ja, wie het ook een ideale lokatie vinden zijn malware-makers.
Toch is die indeling niet eens zo onlogisch. Alleen het verschil tussen Program Files en Program Files (x86) heb ik nooit begrepen, ik kan geen enkele reden bedenken waarom je die in verschillende mappen zou willen hebben.

ProgramData is bedoeld voor data van programma's over alle gebruikers heen. Appdata is voor data van programma's per gebruiker. En Local/Roaming is een optimalisatie voor organisaties met AD die met roaming profiles werken. Door minder belangrijke (cache) data in Local op te slaan worden de roaming profiles kleiner en gaat het inloggen op een nieuwe werkplek veel sneller.

Die savegames worden vaak door de applicatie bepaald. Idealiter zouden ze in Appdata\Roaming\<naam van je game> terechtkomen, maar het is me opgevallen dat game-programmeurs het vaak niet zo nauw nemen met dit soort systeemafspraken, soms maken ze zelf een map aan waarmee ze compleet voorbij gaan aan de door Microsoft goed doordachte structuur. Die klacht moet je dan ook neerleggen bij de bouwer van je game, daar kan Microsoft niks aan doen.
Windows 11 wordt 64 bit only, dat scheelt in ieder geval al 1 Program Files map...
Maar bevat nog steeds ondersteuning voor 32 bit applicaties, dus die map zal wss gewoon blijven
Ah, helaas dan inderdaad.
Ik heb minder last van dat extra mapje, dan wanneer ze de hele 32-bit ondersteuning laten vallen. Want nog best veel programma's werken nog gewoon met 32-bit
Haha ja, ik denk dat ik aan een koffie toe was toen ik dat typte...
Inderdaad.
En daarbovenop dat je dan verscheidene van die folders kennelijk niet mag verhuizen naar een andere partitie
nee klopt, alleen willen al die gebruikers die oude vertrpywde software die daar geen rekening mee houd blijven gebruiken...
dan wordt het toch wel moeilijk, nieuwe folders introduceren is dan plots verwarrend omdat er nog een plek bij kimt
Dat is niet moeilijk. Maar er hoeft maar 1 kleine applicatie te zijn met maar 0,1% marktaandeel waarbij een folder hardcoded is, om meer dan een miljoenen gebruikers in de problemen te brengen.
Nou, als je iets via de Windows Store installeert, komt een programma ergens diep in een in de bestandsstructuur weggemoffelde map terecht. Dus ik heb niet het idee dat Microsoft er veel beter in is geworden.
Je vergeet de helft van de applicaties die hun configuratie in de registry zet òf in appdata òf lokaal in de installatiemap, of helemaal ergens onlogisch.
Autofabrikanten moeten echt eens wat doen aan die mensen die door rood rijden, die te hard rijden, geen voorrang verlenen... MS heeft de tools, dat deze op grote schaal (mis)verkeerd gebruikt worden, hoe precies dat hun schuld?
Wat is je hele probleem? Als applicaties gewoon doen wat ze moeten doen hoef je als gebruiker echt nooit verder dan je bureaublad
Microsoft is nooit zo goed geweest in het bedenken van een goede structuur.
Aan opruimen van oude zaken doet men eigenlijk niet, zelfs "C:\Documents and Settings" bestaat nog steeds. Dat dit later "C:\Users" is geworden is wel een verbetering vind ik.

"C:\Program Files" had misschien ook beter "C:\Programs" kunnen zijn.
Volgens mij is dit ontstaan omdat men in Windows 95 wilde laten zien dat het OS nu met lange bestandsnamen kon werken. Dat iedereen voor de programma's die dit destijds niet ondersteunde "C:\PROGRA~1" ging gebruiken...

Het zou ook beter zijn als men alle data directories (o.a. Documents, Downloads) ipv direct onder de profiel directory onder "C:\Users\<username>\Data\" zet. Je ziet nu vaak gebruikers een backup maken van het gehele profiel.

Verder heb je nog het registry waar heel veel aan verbeterd kan worden en wat je ook op een andere manier zou kunnen oplossen. En zaken zoals registratie van DLL's, COM objecten, WMI, enz.
Dat zou je allemaal anders kunnen oplossen waardoor bijvoorbeeld de migratie van programma's ook makkelijker zou kunnen door bijv. alleen de binaries/data directories naar een andere computer te kopieren.
Microsoft is nooit zo goed geweest in het bedenken van een goede structuur.
Aan opruimen van oude zaken doet men eigenlijk niet, zelfs "C:\Documents and Settings" bestaat nog steeds.
Ja als een soort simlink, maar in de verkenner werkt het dan weer niet, vreemd. Wel je gebruikers proberen op te voeden, maar niet de (third-party) app-makers.
Dat dit later "C:\Users" is geworden is wel een verbetering vind ik.
ja. ook ""Documents and Settings is nog een reliek uit de tijd dat men langer bestandsnamen wilde promoten.
"C:\Program Files" had misschien ook beter "C:\Programs" kunnen zijn.
Absoluut
Volgens mij is dit ontstaan omdat men in Windows 95 wilde laten zien dat het OS nu met lange bestandsnamen kon werken.
Nog uit-ten-treure geprobeerd om dat aan te passen naar "c:\programs", heel de registry doorgelopen, alles aangepast, nog voor het installeren van andere programma;s. Alle programma's die niet wilden (hard coded naar "program files") aangepast, maar de programma's die het meest hardnekkig steeds weer naar "program files" verhuisden was de Microsoft zooi, ook in XP, Vista en Seven.
Dat iedereen voor de programma's die dit destijds niet ondersteunde "C:\PROGRA~1" ging gebruiken...
Ja en ik snap best dat oude apps dat nodig hebben, maar als je Windows niet meer startte of er iets anders verziekt was, kon je dus niet in DOS 7 je backup terug zetten, want DOS herkende ook in W98se nog steeds geen lange bestandsnamen. (je kon wel je map Windows verwijderen en de map Winback hernoemen, maar je moest dan altijd daarna gelijk na het opnieuw opstarten met xcopy weer een nieuwe backup maken want in no time was je windows map weer verziekt. Ik deed dat elke 4-6 maanden.

En toen sloopten ze in WinME de DOS-mode er uit, nou ja niet echt, maar ze verhinderden dat je die kon opstarten. (Wat ze in XP dan weer hersteld hadden). WinME is volgens mij de slechtste versie ooit, al waren 3.x en Vista ook erg.
Top dat Android apps zullen werken (gebruik het nu ook al af en toe via de Your phone app met een gekoppeld Android toestel.. Het beeld wordt gestreamd en draait niet native maar het werkt best aardig)

Alleen een veelgehoorde klacht rondom Windows is dat er nog steeds verschillende stijlen interfaces door elkaar lopen. Met de introductie van Android apps komt er nog één bij. Ook binnen Android apps zitten knopjes, menubalken, kleuren/stijlen etc die er anders uitzien dan de Windows interface.
En wat dacht je van een Verkenner die eindelijk een keer Long Paths gaat ondersteunen… 8)7
Ik hoop eigenlijk gewoon dat de optie komt om je Android telefoon als een los Window te verbinden in Windows.
Bedoel je zoiets als de "Your Phone" app die nu op je PC/laptop staat?

Weliswaar werkt het niet met alle toestellen, maar je kan meerdere individuele apps in losse vensters op je systeem draaien terwijl je telefoon gewoon bruikbaar blijft.
"niet alle"? Lees: alleen Samsung.

Het stoort me enorm dat de Your Phone link alleen volledig functioneel is met Samsung, en dat ze nu de Amazon app store gaan gebruiken in plaats van de Google Store. Dat betekent waarschijnlijk dat je dubbel gaat betalen voor apps die je al hebt...
Stoort mij ook. Ik vermoed hier een plan B oplossing. Plan A viel in duigen toen MS belde met Google om de appstore te koppelen: "Computer says no." Vergelijkbaar toen MS vroeg aan Google om apps voor Windows Mobile te ontwikkelen.
De relatie Google / MS is op onderdelen bijzonder te noemen. Google staat in zijn recht natuurlijk. Of dat in ons voordeel werkt is een tweede. Aan MS om daar iets aan te doen. En aan Android gebruikers richting Google om feature "gebruik appstore in windows 11" te backen. Dat laatste zie ik niet zo snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Batje4 op 25 juni 2021 11:57]

De functie om vensters weer te geven op je pc werkt toch echt alleen op een handvol Samsung-toestellen en de Microsoft Surface Duo?
Heet dat niet gewoon anydesk? ;)
Je kunt onder Windows 10 vaak al je Android telefoon koppelen. Dat biedt al veel mogelijkheden. Zoek in je Control Panel in Windows 10 naar My Phone. Helaas is op mijn laptop deze optie uitgeschakeld door mijn werkgever.
Ik hoop eigenlijk gewoon dat de optie komt om je Android telefoon als een los Window te verbinden in Windows.
Ik gebruik hiervoor "Your Phone" app al een tijdje. De app is nog lang niet perfect maar ontvangt erg vaak updates en wordt beetje bij beetje steeds stabieler.
Android Apps, van Google, gedownload in Amazons AppStore draaien via technologie van Intel op Microsoft’s Windows. Wat een samenwerking tussen techreuzen
Je vergeet er nog eentje: Android Apps, van Google, gedownload in Amazons AppStore draaien op AMD-hardware via technologie van Intel op Microsoft’s Windows
En dan Apple music app op deze manier downloaden om het af te maken :)
dan moet er maar 1 schakel de stekker eruit trekken en je kan niets meer.
al wil ik betwisten dat de android apps van google zijn. het zijn 3rd party apps die geen gebruik kunnen maken van de google services. alleen de android laag is 'van' google. maar de windows 11 android subsystemen zullen vast niet door google ondersteund worden gok ik zo.
Ja klopt, ik had beter kunnen zeggen: Android, van Google, apps. Maar dat klinkt niet zo lekker.
Is dit eigenlijk een voorzet om opnieuw een Windows Phone uit te brengen of zo?

Ik moet zeggen: als dit goed werkt, zou het voor mij de tablet ervaring op mijn Surface Pro wel serieus kunnen verbeteren.
Ik heb enkele Android apps die goed werken op een 9,7" tablet, maar waar ik geen goed equivalent voor kan vinden op een 12" Surface.
Bvb
- RIF op Android toont mij meer info in portrait dan eender welke Reddit app op Windows 10.
- SolidExplorer werkt veel beter dan eender welke file manager op Windows voor touch.
Is dit eigenlijk een voorzet om opnieuw een Windows Phone uit te brengen of zo?
Nog niet eens zo'n gek idee, voor een nieuw mobiel OS heb je apps nodig en als je apps van een ander mobiel OS zou kunnen draaien, is dat probleem in één klap opgelost.
Mijn vermoeden is dat Microsoft wil zorgen dat ze hun aandeel op de desktop markt niet gaan verliezen aan de concurrentie. Bij veel opleidingen, en bij mensen thuis, heb je vaak al genoeg aan goedkopere android tablets of chromebooks. Als die software ook op Windows draait, dan heb je met Windows het voordeel dat je meer keuze uit hardware hebt, en er meer software op werkt. Dus kies je sneller weer voor Windows, wat Microsoft natuurlijk graag wil.

Het zal wellicht ook ingegeven zijn door hun nauwe samenwerking met fabrikanten, die willen natuurlijk graag gewoon één besturingssysteem leveren bij hun hardware, en niet allerlei probeersels met Android hoeven doen. Fabrikanten kunnen nu zelf Android ontwikkeling achterwege laten, en toch adverteren dat ze Android apps op hun product hebben.

Voor ontwikkelaars wordt het ook eenvoudiger. Een app die voornamelijk voor de smartphone is bedoeld, kan met relatief kleine aanpassingen ook op een pc werken.
> Als die software ook op Windows draait, dan heb je met Windows het voordeel dat je meer keuze uit hardware hebt

We zien dat effect nu ook al met WSL1/2 waar je vroeger Windows niet kon vergelijken met MacOS. Nu kan je ook op een laptop of pc, snel Linux (server)app's ontwikkelen.
- SolidExplorer werkt veel beter dan eender welke file manager op Windows voor touch.
Dat zou Microsoft toch gewoon zelf moeten kunnen oplossen, vind ik een core functionaliteit van het OS. En het is inderdaad huilen op mijn Surface Go om als tablet de verkenner te gebruiken.

Aan de andere kant heeft Google in Android wel heel lang gewacht met een goede eigen file manager en is die inderdaad niet zo goed als Solid Explorer.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 25 juni 2021 12:39]

Tja, ik vind dat ook, maar Windows is al sinds 8 voorzien voor tablets, maar echt goed werken vind ik het niet, integendeel zelfs.
Heel prima dat windows 11 eraan komt hoor, maar voor mij is windows zo ontzettend simpel. Ik heb een bureaublad en een startmenu nodig. Thats it. Geen poespas voor de rest, als ik een programma open moet het het doen. Alle extra functies zijn voor mij (en volgensmij vele anderen) best overbodig. Als windows 7 nog ondersteund werd had ik die net zo prima gevonden als 10 nu.
toch is een deel van die poespas ook innovatie als het driver model en low level security features. dat is in win10 echt veel beter dan in 7 en lijkt in win11 ook weer een stap te maken.
het multiwindow gedrag met externe schermen of input support valt er ook onder. op een touch device win7 gebruiken is echt drama
Multiwindow is wel een goeie ja, heb je gelijk in. Ik heb 2 16:9 schermen, vaak zat heb ik 4 programma's open staan. Dat werkt in windows 10 inderdaad beter dan toen op 7.
Intel en compilers kennende zullen ze processors met AuthenticAMD in de CPUID string wel weer het traagst mogelijke codepath proberen te geven.
Het schandaal met MATLAB speelde vorig jaar nog. Enige scepsis lijkt me hier dus zeker op zijn plaats.

Het voordeel hier is dat android app's meestal niet de performance limited zullen zijn op een moderne x86 CPU dus dat de impact voor gebruiker waarschijnlijk niet heel merkbaar zal zijn.
Het is ook in het belang van MS dat dit goed werkt op AMD hardware lijkt me en het nagenoeg hetzelfde presteert als op intel hardware. En zolang het net zo goed werkt als op een gemiddelde android telefoon zal het ook wel los lopen.

Aan de andere kant, MS heeft ook wel syteem eisen naar beneden bij te stellen naar hw dat niet zou performen als DX10 (of was het 11) compatible of Vista Ready verkocht werd omdat de producenten van die hw dat wilden..
Ik zou het leuk vinden als je middels losse apk's gewoon Android apps op je Windows 11 machine kan gebruiken. Zo zou ik bijvoorbeeld graag native Whatsapp (dus niet die web wrapper) op een laptop hebben. Ik ben echter niet heel happig om zowel een Microsoft account als een Amazon account te maken.

Dit is mogelijk! Dank @erik530 Een van de werknemers heeft dit via twitter bevestigd:
https://twitter.com/migue.../1408222245265330178?s=20

[Reactie gewijzigd door saren op 26 juni 2021 09:17]

Android Subsystem for Windows in een AOSP implementatie, het Amazon Store-ding is puur en alleen om apps zichtbaar te hebben in de Store.
Ja? Dat zou fantastisch zijn. Ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk zal lopen. Of je bijvoorbeeld ook de Aurora Store (Een store op Android, die de apk's direct van Google Play Store downloadt) kan downloaden, en van daaruit bijvoorbeeld de ING app etc kan downloaden en installeren. Het zou voor mij 99% van de usecase van een smartphone weghalen, navigatie daargelaten.

[Reactie gewijzigd door saren op 25 juni 2021 11:55]

ik denk dat apk sideloaden wel mogelijk gaat zijn.
Vraag ik me af. Ik heb begrepen dat dit (iOS apps op MacOS sideloaden) ook even mogelijk was op MacOS maar dat Apple deze route snel heeft dichtgetimmerd.
Ik weet niet hoe het met Android apps zit, maar iOS apps hebben een unieke id die gekoppeld is aan je Apple account.Dus had je sowieso apps nodig die je ooit had downgeload met dezelfde AppleID die op je computer met MacOS stonden. Maar zoals gezegd heeft Apple deze route van sideloaden snel dichtgetimmerd.
Het lijkt me niet dat native Whatsapp op windows gaat werken. Ik meen dat je je Whatsapp nummer maar aan één telefoon/apparaat kan koppelen toch? Vandaar ook dat gedoe altijd met Whatsapp web (die niet losstaand van je telefoon kan werken).

Desalniettemin zou het sideloaden van apk's wel erg handig zijn, daar niet van.
Ik zou dus primair Whatsapp op mijn computer gebruiken inderdaad ;)
Voor de eenmalige registratie heb je inderdaad een sms code nodig, maar daarna wordt daar niet meer om gevraagd. WhatsApp via Android VM's zoals Bluestacks of AVD werken ook prima. Nu zou een native oplossing mijn voorkeur hebben.
Aangezien het tegenwoordig half Linux is. Denk ik dat het wel kan al dan niet illigaal. Met de N900 kon dit ook al. En was het meer een kat en muis spel wanneer what app de boel weer ging updaten tegen 3rd party apps. Waarbij het max 3 dagen duurde voor het weer hersteld was. Gezien Android van origine ook Linux is, moet er alleen iemand zijn die er tijd in wil steken (het liefst legaal natuurlijk)
Het lijkt inderdaad mogelijk te gaan zijn, zie deze tweet.
Android-apps zijn immers voor Arm gecompileerd
Dat is ook maar een halve waarheid, APP developers kunnen nml eenvoudig voor verschillende architecturen hun apk compilen, ook voor X86.

Ik ben eerder benieuwd hoe de vertaling van vele Android specifiek API's gedaan is, zoals filesystem en accounts etc...
En de CPU is ook niet het enige waar rekenschap mee dient te worden gehouden. Het gaat er ook om hoe het OS de overige aanwezige hardware ondersteund.
Windows 11 mobile? please? ;d
Ik denk (en hoop) het wel.
Nou inderdaad. Alleen nu laten ze die tiles weer vallen, die waren juist op mobile zo sterk.
We hebben het hier over Android apps op x86. Nu is x86 niet echt de to-go platform voor mobiele apparaten.

Een aantal jaar terug was Project Astoria op WM10 ook niet echt een success. Ten grondslag vooral wegens het gebrek aan Google frameworks wat in vele Android apps een verplichting is (Play integratie enz.).

Ben benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat betreft de gebruikerservaring. Maar heb vooralsnog echt geen behoefte om mobiele applicaties op een desktop te draaien. Whatsapp is het enigste wat zo te binnen schiet maar dat is meer inherent aan hoe Whatsapp werkt.
Mijn Zenfone 2 had prima performance en accuduur.
Was inderdaad een fijne chipset, maar doet er verder niet toe want de Zenfone maakt x86 nog steeds niet de to-go platform voor mobiele apparaten. Dat blijft ARM. De Zenfone 2 draaide overigens op het low power Atom platform. Dat platform was al in 2016 met pensioen gegaan.
Android apps gaan ook werken op ARM, waarschijnlijk zelfs nog beter door native binaries
En dat op een iPhone, ik zou het zeker en vast dan proberen.
Vraag mij af hoe dit Windows gaat helpen. De achilleshiel van Windows is backwards compatibilty. Het lukt Microsoft maar niet om van die legacy onderdelen in Windows af te komen en er één geheel van te maken. De UI is na al die jaren nog steeds inconsistent en dat willen ze dan nog eens erger maken door Android applicatie in het systeem te integreren? Straks heb je dus een mix van Win32 apps, Modern/Fluid UI én Android met ieder hun eigen UI language. Lekkere inconsistente bende gaat dat worden.
De mobiele apps zijn relatief losstaand. Gebruikers kennen hun Android-apps van gebruik op hun telefoon, en die dan op Windows 11 draaien geeft hetzelfde uiterlijk en werking. Dat voordeel van herkenning / gewenning lijkt me groter dan wanneer je Android-apps zou gaan aanpassen aan de stijl van Windows 11; dat zal niet perfect kunnen en dan is de herkenbaarheid juist lager.

Ja, de Windows UI is nu inconsistent, en al heel wat jaren ook. Maar dat valt wel bijna alleen techneuten op, want een leek komt maar heel af en toe buiten de moderne look & feel uit. Windows 10 nu heeft ook flink meer schermen in het moderne uiterlijk dan toen het net uit was. Dus het gaat wel weer de goede kant op; hopelijk weer een stap verder in Windows 11.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee