Britse toezichthouder onderzoekt of Amazon en Google optreden tegen neprecensies

De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority is een vervolgonderzoek gestart naar Amazon en Google, met als centrale vraag of de twee bedrijven wel genoeg actie ondernemen om neprecensies tegen te gaan op hun platforms.

Het onderzoek van de CMA is een vervolg van een eerder onderzoek naar neprecensies. Dit eerste onderzoek werd ruim een jaar geleden gestart en richtte zich toen op 'een aantal grote webwinkels'. Het doel was toen om te kijken hoe zij neprecensies detecteren en verwijderen. Het nieuwe onderzoek richt zich specifiek op Amazon en Google, omdat er bij het eerdere onderzoek drie specifieke 'bedenkingen' zijn opgetreden bij deze twee platforms.

Een van deze bedenkingen is de vraag of Amazon en Google wel genoeg doen om neppe en misleidende recensies of 'verdachte patronen' te kunnen detecteren. Met verdachte patronen doelt de CMA op gebruikers die 'dezelfde reeks producten of bedrijven op vergelijkbare tijden hebben gereviewed, waarbij er geen verband bestaat tussen deze producten of bedrijven'. Andere verdachte patronen zijn dat er binnen een review 'aanwijzingen' zijn dat de schrijver geld of andere aansporingen heeft gekregen om een positieve review te schrijven.

De tweede bedenking draait om de vraag of de twee bedrijven wel snel genoeg neppe en misleidende recensies detecteren en, indien nodig, verwijderen van hun platforms. Het derde punt gaat erom of Amazon en Google wel voldoende sancties opleggen aan reviewers of bedrijven om deze en andere partijen af te schrikken neppe of misleidende reviews te plaatsen.

Daarnaast is er een vierde punt dat zich alleen op Amazon richt. De CMA is namelijk bezorgd dat Amazons systemen niet genoeg doen om gemanipuleerde productlistings tegen te gaan. De autoriteit noemt als voorbeeld dat sommige verkopers positieve reviews van andere producten zouden gebruiken voor deze productlistings.

De CMA zegt dat het onderzoek belangrijk is omdat 'miljoenen' consumenten misleid zouden kunnen worden door neppe en foutieve reviews. "Het is daarnaast niet eerlijk als sommige bedrijven kunnen doen alsof ze vijfsterrenreviews van klanten krijgen en daarmee veel aandacht krijgen, terwijl bedrijven die zich aan de wet houden deze aandacht verliezen", aldus de toezichthouder.

Mocht de CMA na het onderzoek concluderen dat de twee bedrijven consumentenbeschermingswetten hebben overtreden, dan kan de toezichthouder actie ondernemen. De autoriteit zou bijvoorbeeld formele toezeggingen kunnen vaststellen met de twee bedrijven, om ervoor te zorgen dat ze anders omgaan met nepreviews. Indien nodig, zou de toezichthouder ook naar de rechter kunnen stappen. De CMA benadrukt echter dat er op dit moment nog niet is vastgesteld dat de twee bedrijven daadwerkelijk de wet overtreden.

Amazon zegt tegen de BBC dat het bedrijf 'significante middelen inzet' om neppe en 'gestimuleerde' reviews tegen te gaan. Volgens The Guardian verwijderde Amazon vorig jaar tweehonderd miljoen vermoedelijke nepreviews, voordat deze door klanten werden gezien. Tegelijkertijd noemt het bedrijf de strijd tegen 'neppe reviewbedrijven' lastig om te winnen. Google heeft voor zover bekend nog niet gereageerd over het nieuwe CMA-onderzoek.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-06-2021 • 11:09

89

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (89)

89
80
62
3
0
14
Wijzig sortering
Een van de grootste problemen van Amazon reviews is niet eens zozeer nepreviews, maar dat je een kaartje bij je bestelling krijgt dat je een coupon krijgt als je een 5-ster review achterlaat, of dat mensen benaderd worden die een lage review geplaatst hebben om voor een bedrag de reviews te verhogen.

Dit zijn dan "echte" reviews van echte mensen die het product echt gekocht heben, maar die voor geen meter klopt.

De productlisting aanpassen naar een ander product ben ik ook al meermaals tegengekomen, dat zie je goed terug in de reviews en vragen als het ineens om een ander product gaat. Daar zou een proces voor moeten komen dat een aanpassing in de titel van het product een goedkeuring zou moeten hebben.
Er wordt zover ik weet (bijna) nooit gevraagd om een 5-sterren-review op die papiertjes, maar om een review. Ongeacht wat, iets aanbieden in ruil voor een review mag niet volgens de regels van Amazon, wat ook de reden is dat er de laatste tijd een boel bedrijven/merken (met fantastisch originele, random namen) zijn verwijderd.

Amazon lijkt er dus wel wat aan te doen.

Edit: Bron 1, bron 2.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 23 juli 2024 09:43]

Dat de bedrijven iets blijken te doen aan nepreviews lijkt in het nieuws dus vooral van de afgelopen weken. Dat klinkt niet alsof ze daar al lang iets aan doen. Daarbij maakt het waarschijnlijk nogal verschil bij wie je koopt en welke ethiek men er over recenties op na houden. Veel ondernemers zullen waarschijnlijk wel eerlijke reviews willen, dus als je daar koopt ga je ook niet snel onredelijke voorstellen krijgen.
Amazon doet al jaren onderzoek en neemt ook sinds jaren actie tegen nep reviews. Die hebben zelfs software draaien die dit 24/7 in de gaten houden. Elke review word binnen 48 uur na plaatsing goedgekeurd eer deze zichtbaar wordt. Als ze merken dat er vals gespeeld wordt, of daf je review fake is word je als koper verbannen en kan je nief meer reviews plaatse met die account. Verkopers die gier misbruik van maken worden geweerd van hun platform. En dit niet sinds enkele weken maar enkele jaren. Het grote probleem is dat veel Chinese bedrijven via facebook, of andere media contact zoeken met potentiele kopets en vergoedingen geven voor positieve reviews. En ja dit heb ik reeds aan de hand gehad.

Maar ik schrijf mijn echte ervaring met de producten die ik aankoop, en aangezien ik eerst zeker wil zijn van wat ik koop zoek ik het eerst op en dan koop ik ze. Waardoor mijn reviews vaak wel positief zijn.

[Reactie gewijzigd door acizane80 op 23 juli 2024 09:43]

Wacht even, ik bestel inderdaad wel eens wat bij Amazon en ik krijg nooit een briefje er bij dat ik een coupon krijg voor een positieve review of zo.

Wel valt ook mij op dat beoordelingen / reviews wel eens details noemen, die slaan op andere (varianten) van het product. Niet speciaal bij Amazon maar ook bij eBay, AliExpress etc. Dus het lijkt er sterk op dat men die samenvoegt of hergebruikt als het beoordeelde product vervangen wordt.
Redelijk simpel, de verkoper plaats een kwalitatief goed product aan die goed loopt. Als ze voldoende reviews hebben word de pagina aangepast naar een totaal andere product die bagger is, maar de reviews van de oorspronkelijke product blijft. Hierdoor zie je reviews die totaal niets te maken hebben met wat jij op dat moment bekijkt.
Dat het product niet eens klopt bij de review heb ik zelf ook gemerkt en dat is natuurlijk iets wat de webshop zelf prima in de gaten kan houden. Want de product-listing muteren terwijl de oude reviews blijven staan is natuurlijk not done.
Ik heb laatst een slechte review achtergelaten voor een verkoper op Bol.com die mij eerst een mailtje stuurde met 'tips over het product' waar helemaal niks nuttigs in stond en wel een herinnering dat als je een review achterlaat je kans maakt op een cadeaubon, daarna nog eens een tweede mailtje alleen over de cadeaubon. Beiden nog voor ik het product überhaupt had ontvangen.
Heb in mijn review aangegeven dat ik niet wens spam te ontvangen met de vraag om een betaalde review achter te laten.

Een paar dagen later kreeg ik een mailtje of ik alsjeblieft de review wilde aanpassen als ze deze mails voor mij en andere klanten weg zouden halen. Buiten dat ik niet zie hoe ze ineens een mail kunnen on-verzenden (mijn mailserver reageert ook niet op terugtrekverzoekken) ga ik echt niet mijn review ineens aanpassen omdat ze beloven het nooit meer te doen, dus ik heb er verder niet op gereageerd.

Maar het standaard kaartje bij het pakket met de vraag of je een goeie review achter wil laten, vaak met daarbij deelname aan een weggeefactie of een gegarandeerde kortingscode voor hun eigen webshop, is tegenwoordig wel heel standaard geworden.
Precies neppe positieve reviews zijn maar een klein deel van het probleem..
Het niet laten zien van negatieve reviews door incentives van de verkoper is veel lastiger te dedecteren..
Een van de grootste problemen van Amazon reviews is niet eens zozeer nepreviews, maar dat je een kaartje bij je bestelling krijgt dat je een coupon krijgt als je een 5-ster review achterlaat, of dat mensen benaderd worden die een lage review geplaatst hebben om voor een bedrag de reviews te verhogen.
Als dat laatste zo is dan is dat best wel vreemd.
Stel ik koop een product waarover ik na een maand niet tevreden ben omdat het niet presteert als verwacht.
Ik neem uit eigen beweging de moeite en plaats een review om andere potentiele kopers te behoeden voor de tekortkomingen die ik heb geconstateerd.
Vervolgens wordt ik benaderd om mijn review aan te passen tegen een vergoeding.
Dan blijf ik toch nog steeds zitten met een product waarover ik niet tevreden ben?
Waarom zou ik dan een waardebon of iets in die trend aannemen en daarmee alle moeite die ik heb gedaan voor mijn kritische review te plaatsen te niet doen plus dat ik blijf zitten met een in mijn ogen waardeloos product?

Zou voor mij een reden zijn om geen reviews meer te plaatsen, de geplaatste review te laten staan, en die coupon van een paar euro zal me dan een worst zijn...
Dit vraag ik me ook altijd af bij Coolblue. Iedereen is zo positief, dat kan bijna niet. Volgens mij zijn er geen producten met slechte ratings op Coolblue...

Leuk voorbeeld: meeste reviews met 1 score:
pricewatch: Fitbit Charge 4 Zwart (Zwart). Gemiddelde 2.5/5

Op Coolblue, gewoon bijna geen 1 of 2 sterren reviews. https://www.coolblue.nl/p...itbit-charge-4-zwart.html. Gemiddelde 8.7/10.

[Reactie gewijzigd door apokalypse op 23 juli 2024 09:43]

Anoniem: 159816 @apokalypse25 juni 2021 12:06
Ik kan je wel wat over hoe het op de achtergrond werkt vertellen. Dit is hoe het jaren geleden werkte, en voor zover ik weet is het proces niet veranderd.

Ten eerste worden alle reviews handmatig goed- of afgekeurd. Ten tweede zijn er zeer duidelijke regels, en als daar niet aan voldaan wordt dan wordt hij ook gewoon afgekeurd. Je kan je bijvoorbeeld voorstellen dat negatieve reviews vaak wat meer kwetsende taal gebruiken. Een groot deel van de negatieve reviews die binnenkomen gaan vaak ook niet eens over het product, maar zijn klachten over de bezorging e.d. Die worden ook afgekeurd, want het zegt immers niets over een product.

En dat je voornamelijk positieve reviews ziet? Dat is tweeledig, allereerst vinden reviews vaak plaats een paar dagen na aankoop. Dus defecten treden dan meestal niet op. Verder, als een product teveel slechte reviews krijgt dan is de kans groot dat het product uit het assortiment verdwijnt. Maar als jij een onderbouwde negatieve review wil schrijven zal die gewoon op de site komen.
Klopt, er is een soort 'sweet-spot' van mensen die hun product niet teruggebracht hebben (>14 dagen) en waar mensen nog enthousiast zijn over een product waarvan ze weinig terkortkomingen hebben kunnen ontdekken (<30 dagen)... in precies die periode vraag je mensen om een review.

Dan combineer je dat met strenge regels om ze te filteren en een 'beloning' zoals een mogelijke kadobon voor een review, waardoor mensen ook geneigd zijn om positiever te schrijven.
Negatieve reviews worden vaak niet geaccepteerd door cool blue. Heb er twee geplaatst afgelopen jaar en beide werden niet goedgekeurd
Ik heb wel een keer een negatieve review op FB achtergelaten, vonden ze niet leuk!
Oh wat doen ze dan?
Alles voor een glimlach :). Censureren van negatieve reviews past daar goed bij.
Niet alleen bij CoolBlue trouwens. Review-sites en dergelijke hebben vaak een aantal regels. Dat is begrijpelijk, maar die regels zetten ze ook creatief in om je te dwingen ontevreden reacties af te zwakken. En anders wordt je reactie niet (meer) geplaatst / verwijderd.

Als je toch al baalt van een product wat niet werkt zoals het hoort, ga je ook niet heel veel moeite in zo'n review steken. Als je überhaupt al een beoordeling geeft. Tenminste, zo denken veel mensen er over.
Bij Zalando hetzelfde volgens mij.
Ik ben gestopt met het maken van reviews. In het verleden deed ik het nog wel regelmatig "om anderen te helpen", maar sinds soortgelijke ervaringen als @Chileen laat ik me niet meer voor het marketingkarretje van een leverancier spannen. Ook grote reviewsites als Kiyoh en dergelijke: volkomen zonder waarde.

Voorbeeld: je plaatst een niet-positieve review voor een bepaalde webwinkel. Na invullen krijg je de mededeling "uw review wordt voorgelegd". Schrijf je een positieve review dan wordt het meteen geplaatst.

Heb ooit eens om te testen een "hoge score" gegeven en daarin in de toelichting gezegd dat het betreffende bedrijf er uitstekend in geslaagd was om mijn matige ervaringen bij andere bedrijven er als bijzonder positief uit te laten springen, omdat de ervaringen met dit bedrijf van een niveau was wat op een uitzonderlijk hoge plaats in mijn ergenissenlijst stond.

Die review heeft echt maanden gewoon nog gestaan.
Probeer maar eens een review op de site van Samsung te zetten. Dat zijn pas boeven, want die keuren ze standaard af als hij negatief is. Dan pas je hem aan op basis van de terugkoppeling, en uiteindelijk geven ze aan dat het om " juridische redenen" afgewezen wordt. Complete onzin natuurlijk, dat is hun manier om te filteren.
Dat heb ik bij CoolBlue echt nog niet meegemaakt. Elke review van mij is geplaatst, of hij nu 1 of 5 sterren was. Ik denk dat de toon heel belangrijk is, niemand zit te wachten op ordinaire taal of ongefundeerde kritiek in de reviews. Ik zeg niet dat Chileen dat doet, maar het is vaak wel de oorzaak van afwijzingen.
Ik merkt dat als je over bedrijf op tweakers een negatief review achterlaat men wel snel reageert. Op die reviews hebben ze geen invloed en dan willen ze je nog wel eens tegemoetkomen.

Heb zelf keer meegemaakt, negative ervaring, review en er was toen ineens wel een oplossing mogelijk. Of ik dat dat review wilde verwijderen. Mooi niet dus, zo werkt het ook niet. Wijzigen ja verwijderen nee.

Maar uiteindelijk kijk ik wel naar negatieve reviews en dan meer naar diegene die ook onderbouwd zijn. Daar haal je meer info uit.
Coolblue verkoopt alleen A-merken. Dat verklaart al veel natuurlijk. Als ze ook allerhande zooi zouden verkopen dan zouden er ook negatievere reviews staan. Ik denk ook dat de CX bij Coolblue een belangrijke factor is. Als je als klant goed behandeld wordt ben je eerder geneigd het product beter te vinden dan als je als vee wordt behandeld. Als ik in een winkel iets goeds koop, maar moet een uur in de rij bij de kassa staan, dan zal ik een slechtere review schrijven dan als ik in 5 minuten klaar ben. Terwijl het product hetzelfde is.
Reviews gaan over meer dan merken. Het gaat ook om levertijd, prijs, bezorging, afhandeling van problemen, garantievoorwaarden enz. Het is dus niet af te schuiven op A-merken dat een verkoper nauwelijks kritiek lijkt te krijgen. Of er is dan iets uitzonderlijk goed op alle gebieden (wat nauwelijks voorstelbaar is omdat klanten altijd wel verbeteringen willen), of er klopt bijvoorbeeld iets niet met de acceptatie of tonen van kritiek. Bedrijven die onderzoek krijgen lijken zelf controle over de kritiek te hebben?
Reviews gaan over meer dan merken. Het gaat ook om levertijd, prijs, bezorging, afhandeling van problemen, garantievoorwaarden enz.
Niet bij coolblue. Zij willen een review van het product. Niet van de overige zaken. Dat kun je met de klantenservice regelen.
Wat dus indirect net zo'n vertekend beeld kan geven als nepreviews waar dit artikel over gaat. Ik denk niet dat het redelijk is om reviews over service etc te weigeren omdat dat de verkoper beter uit komt het over een product te hebben. Dat is net zo nep.
Maar gelukkig kunnen we hier wel shopreviews doen.
Maar een groot deel van die dingen ligt ook buiten de invloedsfeer van CB. Dus is het wel eerlijk om dat dan in een productreview neer te zetten?

Overigens doet de service van CB helemaal niks aan de kwaliteit van het product. Ik vind review van de shop in een review van het product dan ook niet zo boeiend. De klachten die je tegenkomt zijn veelal toch n=1 in dat soort gevallen.
Maar een groot deel van die dingen ligt ook buiten de invloedsfeer van CB. Dus is het wel eerlijk om dat dan in een productreview neer te zetten?
Het gaat ook om levertijd, prijs, bezorging, afhandeling van problemen, garantievoorwaarden enz.
Coolblue doet ook zelf leveringen. Zij hebben dus juist wel invloed op al deze factoren, en een review van dit alles is dan ook terecht..

En verder, zoals @kodak ook aangeeft, doe je zaken met Coolblue. Hoe Coolblue het product bij jou krijgt (zelf bezorgen, PostNL, postduif, raket...) maakt niet uit. Zij zijn verantwoordelijk als andere partij. Je doet met niemand anders zaken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:43]

Coolblue doet ook zelf leveringen. Zij hebben dus juist wel invloed op al deze factoren, en een review van dit alles is dan ook terecht..
Ze doen zelf wel wat leveringen, maar vooral express service en groot spul wat via PostNL niet te doen is.
Zij zijn verantwoordelijk als andere partij.
Ja, maar is dat gelinkt aan het product? Ik denk het niet. Dat jij slechte ervaringen hebt als koper doet niets af aan de kwaliteit van het product zelf.
Het maakt niet uit wie de kevering doet, het is namens de verkoper. Dus of je nu ervaring hebt met bezorging door of namens het bedrijf, het is onder verantwoordelijkheid en namens de winkel. Dan kan een winkel het niet leuk vinden dat een bezorgservice voor een bepaalde ervaring zorgt, het is gewoon namens de winkel. Dat een webwinkel aan uitbesteden doet zorgt er niet zomaar voor dat wat die ingehuurde dienstverleners doen op zichzelf staat. Een webwinkel is niet voor niets verantwoordelijk tot de werkelijke bezorging.
Tsja. Dat kan jij vinden, maar zo zien zij het niet en zij bepalen de regeltjes.
Als consument doe je zaken bij Amazon, Google, CB enz. Je gaat er heen om keuzes te maken, ze leveren de verkoop en de bezorging met hun naam er op en als er problemen zijn dan is het eerste waar je heen gaat de klantenservice van die bedrijven. Dat die bedrijven dat liever niet zo zien omdat ze dan verantwoordelijkheid hebben of het negatieve gevolgen voor populariteit kan hebben lijkt me niet redelijk. Wel de lusten maar niet de lasten is een houding die in de wereld van handel met consumenten niet past. Dat is ook waarom een toezichthouder bijvoorbeeld onderzoek doet naar Amazon en Google. Dat reviews over service dan niet bij de producten terecht kunnen is niet het probleem, wel dat men de reviews lijkt te sturen en dus niet de werkelijkheid over de bedrijven eer aan doen.
Als consument doe je zaken bij Amazon, Google, CB enz. Je gaat er heen om keuzes te maken, ze leveren de verkoop en de bezorging met hun naam er op en als er problemen zijn dan is het eerste waar je heen gaat de klantenservice van die bedrijven.
Ja precies, naar de klantenservice. Over het algemeen zijn dit n=1 dingen die niet structureel zijn. Voor shopreviews een goed dingen om te vermelden (daarom heeft tweakers dat ook), maar ook hier heb ik gewoon liever niet een shop review in de productreview.
Dat die bedrijven dat liever niet zo zien omdat ze dan verantwoordelijkheid hebben of het negatieve gevolgen voor populariteit kan hebben lijkt me niet redelijk.
Ik heb echt nog nooit gezeik gehad met coolblue, maar als je dat wel hebt dan zijn er mogelijkheden zat om dat via klantenservice of andere kanalen kenbaar te maken.

Punt is, product review is niet bedoeld voor randzaken als bezorging. Neemt niet weg dat ze wel de verantwoordelijkheid hebben als winkel om er wat aan te doen.
Ik voer de discussie op het nieuws: wanneer iets als nep kan worden beschouwd. Dat een webwinkel reviews over een product of service niet wenst te mengen is nog redelijk, maar de praktijk lijkt dat webwinkels dit gebruiken om diverse reviews over hun werkwijze helemaal niet te willen tonen. Dan kan je als bepaalde klant nooit moeite met een bedrijf hebben gehad, maar dat lijkt me volstrekt irrelevant. Het gaat er om dat klanten een eerlijk beeld kunnen vormen over hoe het bedrijf klanten bedient. Niet het doen alsof er alleen maar reviews zijn die nogal positief zijn door selectief te zijn waar wel en geen reviews over gegeven kunnen worden.
Het punt is dat Coolblue hier twee klanten bedient. De productreview heet niet voor niets een productreview. Het punt is daar huist dat zij ook richting leveranciers bepaalde eisen en voorwaarden kunnen afdwingen met die recensies.

Ik ga hier in een productreview ook niet uitgebreid de winkel reviewen. Dat doe ik dan in een shopreview. Het punt van de productreview is dat het gaat om/over het product.
Niet bij coolblue. Zij willen een review van het product. Niet van de overige zaken. Dat kun je met de klantenservice regelen.
Dan hoop ik dat Coolblue ook op alle plekken waar zij productreviews tonen of naar linken, expliciet bij elke review vermelden dat zij de inhoud van de review mede hebben bepaald door af te dwingen welke onderwerpen wel en niet bediscussieerd mogen worden.
Het is namelijk vziw een wettelijke vereistte dat je daar als reviewaanbieder open en transparant over bent.
Het zelfde bij honderden andere bedrijven. Daarom zijn gebruikers reviews op sites als Tweakers ook een relatief goede leidraad. Natuurlijk ook hier verzonnen of gesponsorde reviews maar daar lees je al snel doorheen.
Het is inderdaad minimaal maar ik zie ook op CB toch wel 4 1 of 2 sterren reviews onder dat product :P

Opzich is het wel eenvoudig te verklaren denk ik, op een site als Tweakers zullen omdat er geen (kans) op beloning is relatief meer mensen die een probleem hebben met het product een review schrijven dan mensen die geen problemen hebben.

CB stopt vaak een flyer in de doos dat mensen kans maken op een waardebon als ze een review achter laten, waardoor veel mensen geneigd zijn uit formaliteit een korte (veelal positieve) review achter te laten voordat het product uberhaupt wat langer in gebruik is.

Daarnaast is het Tweakers publiek denk ik ook wel iets kritischer dan het algehele klantbestand van CB

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 09:43]

Coolblue: 3 negatieve en 6 positieve reviews geschreven
daarvan staan er 6 positief online, 3 negatieve nooit online gekomen.

Bol.com: 2 positief staan online, 3 negatief nooit online verschenen.

Bij Google staan al mijn negatieve reviews nog steeds online...
Hij is wel het beste getest door de Consumentenbond. Misschien delen Coolblue en de Consumentenbond hun reviewers ;) ?
Op een meer serieuze noot: hoewel ik liever Coolblue steun dan Amazon, moet ik eerlijk zeggen dat bij die laatste de negatieve reviews wel vaak blijven staan. Ik combineer dan ook vaak reviews van Google, Tweakers, Amazon en YouTube om een oordeel te vellen over een product. Daarbij focus ik vooral op de negatieve reviews. Is daar een terugkerend probleem uit te distilleren? Heeft een site veel, maar geen negatieve reviews, dan negeer ik die.
Boude stelling van die reacties inkopen. kun je dit onderbouwen bij cool blue? Ben oprecht benieuwd. Ben ook oprecht benieuwd naar wat de functietitel van degene binnen coolblue is die dit faciliteert. Oproerkraaier, om lollig in de coolblue stijl te blijven?

Bij bol.com kun je als kleine externe verkoper met een weinig verkocht item nog zelf wel frauderen. Dat zal heus wel gebeuren. Ook vast wel met bots.

Vergeet niet dat pricewatch publiek anders is dan coolblue publiek.

Wel zijn negatieve recensies vaak een probleem. Er wordt bij die recensies vaak geprobeerd het lage cijfer goed te krijgen door bv een nieuw product te sturen, of anderszins het probleem op te lossen. Tevens worden vaker negatieve dan positieve recensies geplaatst. Hier proberen platformen een middenweg in te vinden, die ongetwijfeld iets meer de kant van de ondernemer op valt.
Ik schrijf al jaren recensies op Amazon Duitsland en merk dat er fake recensies worden weggehaald, ik herken ze maar al te vaak. Echter, heel vaak ook niet. Een tijdje onderzoek in gedaan en toen een aantal bij hun gemeld, met een duidelijke onderbouwing. Nu, deze zijn nooit weggehaald.
Ik krijg dagelijks aanbiedingen voor producten, en niet de minste, die ik gratis krijg voor het schrijven van een positieve recensie. Zijn allemaal Chinese handelaren btw. Ik had mijn kelder en zolder vol kunnen hebben staan met spullen als ik dat zou doen, maar ja, principes.
In alle eerlijkheid:
Amazon in Duitsland heeft de afgelopen weken flink opgeruimd trouwens ik zie een flink aantal recensenten die hun reviews zijn gewist, er zijn flink wat verkopers inclusief hun producten uitgegooid.Helaas heeft dat ook tot gevolg gehad dat een aantal van mijn reviews verdwenen zijn en daarmee ook een flink aantal nuttige stemmen die ik daarvoor heb gekregen.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 23 juli 2024 09:43]

Zelfs echte "goeie" reviews worden vaak geweigerd, om onduidelijk redenen.

Ik heb meerdere malen een uitgebreide recensie geschreven van een product, inclusief foto's, etc. - niet alleen maar "bevalt goed", maar meerdere paragrafen tekst.

Deze zijn een aantal keer zonder duidelijke reden geweigerd, en daarna heb ik besloten om maar gewoon helemaal geen recensies meer te schrijven. Waarom zou ik 20 minuten gaan tikken voor iets wat waarschijnlijk toch niet geplaatst gaat worden?
Was dat ook bij Amazon?
Yep. Ben er nooit achter gekomen waarom ze geweigerd waren (bij één heb ik het vermoeden dat hij geweigerd is omdat ik een merknaam noemde: "product merk X past precies in het zakje wat ik gekocht heb").

Maar goed, ik ben daar niet uitgebreid achteraan gegaan. Heb ook wel wat beters te doen ;)
Ja, andere merken noemen die beter bevallen vinden ze niet leuk, net als stoute woorden, woorden mensen wel een menen stout te kunnen zijn, URL buiten Amazon.
Dat was het niet eens. Ik had een houdertasje gekocht voor drinkflessen die zeer wijd gebruikt worden onder wandelaars. De maatvoering was onduidelijk, maar het tasje wat ik reviewde was precies de goeie maat voor deze standaardflessen merk X. Leek me wel nuttige info voor een review, maar blijkbaar mag dat ook niet.
Mja, het zijn ook Bots die de recensies wissen en controleren, menselijke intelligentie zit daar niet achter
Is dit wellicht doordat Amazon Duitsland zich ook aan de Duitse wetgeving te houden heeft, die mogelijk strenger is in dit soort zaken? Of een manager van Amazon Duitsland net wat pro-actiever is op dit front?
Ik heb bij Tomado een broodbakmachine gereviewed met een heleboel metingen zoals temperatuur en gewichtsverloop (=vochtverdamping). De machine was niet slecht, maar werkt gewoon anders dan ze in de handleiding hebben staan. In mijn review stond hoe je er wel mee kan werken. Na 1 week is die verwijderd.

Bij Dewalt heb ik ooit een schroefmachine gereviewed. Ik was er erg positief over.
Maar er waren wel wat puntjes die nog beter konden: de boorkop remt zó hard dat hij los schiet, de balans kan beter omdat hij voorover kiept met een dikke boor, de verlichting wordt belemmerd door de boorkop.
Ze hebben de verbeterpunten uit de review geknipt.

Bedrijven willen niet echt weten wat consumenten van hun product vinden en ze willen ook niets leren van consumenten. Men denkt niet vraag- maar aanbodgestuurd. Dom!!!
Ze hebben de verbeterpunten uit de review geknipt.
Daarom beter nooit een review op de eigen site achterlaten, dan kunnen zij lekker in de database lopen kutten. :D Als je iets externs gebruikt als TrustPilot of Kiyoh dan hebben ze er geen directe controle over, maar toch worden die sites veel gebruikt door potentiële kopers heb ik het idee. Resultaat: jouw negatieve review bereikt toch redelijk wat mensen en Dewalt zelf kan het niet vervalsen (want dat is het gewoon hè).

Vind het wel raar dat ze jouw opmerkingen gewoon hebben weggehaald, het zijn maar kleine dingetjes die weliswaar niet onoverkomelijk zijn (je kan ook een externe lamp gebruiken bijvoorbeeld) maar het gebruik van zo'n apparaat wel wat fijner kunnen maken. Het is niet alsof je zegt "Dewalt is kut, beter Black & Decker gebruiken". En ik denk dat het dan genoeg zegt over het bedrijf in kwestie als zij dit soort opmerkingen gewoon verwijderen.
Bij Dewalt heb ik ooit een schroefmachine gereviewed. Ik was er erg positief over.
Maar er waren wel wat puntjes die nog beter konden: de boorkop remt zó hard dat hij los schiet, de balans kan beter omdat hij voorover kiept met een dikke boor, de verlichting wordt belemmerd door de boorkop.
Ze hebben de verbeterpunten uit de review geknipt.
Hoe recent was dat? Er is namelijk al een tijdje wetgeving welke het bewust vertekenen van een door een consument geplaatste review verbiedt. Kan dan lonen om ze aan te geven bij de ACM, bijv.
Hierom zijn organisaties als Consumentenbond zo belangrijk. Het jammere is dat er geen Consumentenbond puur voor tech is
Waarom? Ook bij de consumentenbond zijn het moment testen. Een goede test van bijvoorbeeld een electrische fiets doe je niet in een weekje maar over bijvoorbeeld 3 maanden. Kijk je ook naar het service niveau, beschikbaarheid onderdelen, repareerbaarheid etc.

'Reviews' (lees gesponsorde impressies) van plugger sites als Bright met daaronder nep comments zijn eigenlijk nog erger dan de nep reviews op Amazon.
Consumentenbond voor tech... Tweakers? ;)
Klopt wel, maar ik denk dat Tweakers zich meer focust op nieuwe producten dan vergelijkingen van producten
Gelukkig zijn er op Tweakers nog recensies te vinden van eerlijke mensen die onbezoldigd en ongezouten hun ervaringen opschrijven.

(Maar wel gepusht worden om te doneren aan de commerciële 'community')
Ik heb mijn twijfels bij Tweakers product reviews. Vaak wanneer je naar profielen van de reviewers kijkt zijn deze inactief of alleen gebruikt om een positieve review achter te laten.
Zo nu en dan kom ik Engelstalige reviews op Tweakers tegen waarvan ik denk "is dit wel een echte review of eerder een gekochte want Tweakers focused voornamelijk op de Nederlandse en Belgische markt".

In het verleden heb ik meerdere malen opmerkingen gepost naar moderators maar met betrekking tot "schimmige" reviews werd gezegd dat mensen een account moeten aanmaken om een review te plaatsen. Wat daarna met het (spook)account gebeurd is minder van belang.
Maar ik heb het opgegeven om te blijven rapporteren. Erg tijdrovend en in sommige gevallen moeilijk te bewijzen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 09:43]

Vaak een reactie van Amazon handelaren , bij een negatief verhaal.... , als ik me verhaal aanpaste kreeg ik 5 tot 15% van de aankoopprijs terug , zijn twee bij (o.a aukey) die eraf gegooid is bij Amazon. Amazon recensie vertrouw ik nooit , Coolblue en Bol.com steek ik geen tijd in 9 van de 10 keer wordt hij niet geplaatst.
Ik schreef ooit een vernietigende recensie over een Crosstour actioncam, die echt heel slecht was. Eerst aanbiedingen voor een gratis camera in ruil voor een goede recensie, welke ik weigerde, toen boze mails, bedreigingen dat ze mijn account zouden laten sperren.
Dit relaas poste ik dus ook in de recensie waarna Amazon hem wiste. Mijn klacht over de verkoper werd niets mee gedaan. Dus maar een nieuwe recensie geschreven die verder alleen maar over het product gaat en die staat er nu al heel lang. De 5 likes die ik voor mijn vorige recensie had gekregen waren er ook direct weer.
Crosstour is trouwens duidelijk een bedrijf wat positieve recensie koopt, je herkent ze zo, alsof ze dezelfde template gebruiken.
Dit werkt weer wel meerdere kanten op,

er zijn genoeg bureau’s die mensen betalen om reviews te plaatsen soms voor bijna symbolische bedragen,
en er zijn hordes mensen die er bijna een soort van maken,
https://moneypantry.com/get-paid-for-amazon-reviews/

maar er zijn er nog meer.


Aan de andere kant heb je ook talloze moraalridders die het nodig achten om dat review stukje te gebruiken voor andere zaken. Vb nike en arbeid in derde landen voor een veel te laag loon. Bij IMDB is dat een gruwelijke kwaal waar van alles langs komt soms zelfs voordat een film is uitgekomen.

Dat ze iets moeten doen is wel vanzelfsprekend,
dat bedrijven er voor kiezen om de reviews te kleuren is ergens wel weer te begrijpen. Dat je er geen waarde meer aan kunt hechten is evident waarbij je dus derde bronnen moet gaan opzoeken.
Ik zie best wel veel hele negatieve recensies op Amazon. Als dat neprecensies zijn dan zou Amazon daar tegen op moeten treden.
Anoniem: 574346 25 juni 2021 11:27
Waar ik me persoonlijk erg aan stoor zijn productreviews van producten die niet eens op de markt zijn. Bijvoorbeeld bij de mediamarkt stonden op de website reviews van de Playstation 5 lang voordat die uit was. Gewoon playstation fans die een review achterlaten en mediamarkt plaatst het gewoon door zonder te kijken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.