Amazon stopt met Appstore voor Android

Amazon gaat stoppen met zijn Appstore voor Android. De downloadwinkel bestaat sinds 2011, maar nu heeft het bedrijf bekendgemaakt dat de Appstore over een half jaar stopt met functioneren.

Amazon zegt dat gebruikers vanaf 20 augustus geen toegang meer hebben tot de Appstore vanaf Android-apparaten. De software blijft wel in gebruik voor Amazons eigen apps op de eigen apparaten. Ontwikkelaars kunnen vanaf donderdag geen nieuwe apps meer in de Appstore zetten, zo claimt een ontwikkelaar die een e-mail van Amazon heeft gepost.

De Appstore begon in maart 2011 en was onder meer de downloadwinkel voor Android-apps onder Windows, toen Microsofts besturingssysteem een Linux-subsysteem voor Android had. Dat stopte vorig jaar al. De timing van het stoppen valt op, want alternatieve downloadwinkels staan de afgelopen tijd meer in de belangstelling dan voorheen door Europese wetgeving die ondersteuning daarvoor afdwong in onder meer iOS.

Amazon Appstore in 2011
Amazon Appstore in 2011

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-02-2025 • 16:28

36

Reacties (36)

36
36
21
0
0
10
Wijzig sortering
Goed zo, wie gebruikte dat nou? Misschien toen je andoid apps via WSL op je windows pc gebruikte bedenk ik mij net.
Zelf overigens ook op mijn Android mobiel de Play store verwijderd en gebruik nu F-Droid en Aurora store. Die laatste is handig om anoniem de playstore te bezoeken en downloaden.

(Google account overigens ook verwijderd, zonder neveneffecten)
Wat dacht je van de Fire stick?
Dat blijft gewoon werken, is wat anders dan dat hier bedoeld wordt.
Uit de FAQ die bij de aankondiging staat:
Starting August 20, 2025, any apps downloaded from the Amazon Appstore will not be guaranteed to operate on Android devices.
Amazon Appstore will continue to be available elsewhere, including on Fire TV and Fire Tablet devices.
Een medische app die wij gebruiken zit er officieel op. En er is geen andere bron.
https://www.amazon.com/CamDiab-CamAPS-FX/dp/B07QPDMB92

Maar ze zeggen nergens in hun communicatie dat de Appstore stopt, maar ze geven geen garanties meer over de werkendheid van de apps.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 20 februari 2025 19:54]

Helaas sat is echt een andere versie, voor een andere pomp.
Dan zou ik gewoon de firma contacteren en hier vragen over stellen. Lijkt mij dat ze hier duidelijkheid over moeten geven richting hun klanten.
Via de heren bij Coder Radio podcast en Selfhosted podcast heb ik ook Obtanium nog als alternatief meegekregen. Daarmee heb je geen echte appstore maar wel een tool die je installaties van apps die bijvoorbeeld via GitHub te vinden zijn die beheerd worden. Zo gauw er een update beschikbaar is zorgt deze app er voor dat je nieuwe versie binnenkomt.
Ik. Diversificatie van het app-ecosysteem is goed. Apps als Twitch haalde ik gewoon direct van de bron, scheelt weer een laag Google analytics.

Ze hebben lange tijd ook wekelijks acties gehad waar je een betaalde app gratis kreeg. Daar zaten best veel handige apps tussen.

Systemen als Aurora zijn leuk maar halen de marktdominantie van Google niet weg. F-droid bevat lang niet alle apps die ik gebruik, dus daar kom ik ook niet mee weg.
Ook de google play services en aanverwanten weg?
Nee dat lukt mij niet, maar wel bijna alle machtingen daarvan beperkt.
Goed zo, wie gebruikte dat nou?
Tot voor een jaar of 10, 12 geleden had ik deze naast de Play Store geïnstalleerd staan, vooral omdat ze om de zo veel tijd betaalde apps (tijdelijk) gratis aanboden, zonder verdere restricties o.i.d. Na een paar jaar werd dit voordeel geschrapt en gebruikte ik deze app store dientengevolge amper meer. Bij de migratie naar een nieuwe telefoon heb ik op een gegeven moment deze app store dan ook niet meer meegenomen.
Voordeel van F-droid is dat het gelijk aangeeft of een app je privacy respecteert of niet.
Ironisch. Ik opende Tweakers om te kijken of een alternatieve app store kon vinden op basis van gebruikers ervaring. En dan staat dit ineens boven aan.
Aurora-store en F-Droid
Aurora is geen alternatieve app store, maar een wrapper om de Play Store. F-Droid daarentegen wel.

Je hebt ook nog Aptoide: https://nl.aptoide.com/

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 20 februari 2025 19:44]

Aptoide zit ook vol met gekraakte applicaties en uiteraard ook veel meuk.
vergeet de datalek niet een paar jaar terug :(
Nee deze situatie is TOTAAL niet als situationele ironie te beschrijven. (\s)
Wie heeft er een initiatief om de apps die lost media worden hierdoor te bewaren?
Mijn vermoeden is dat voornamelijk eigen inhoud, dus door Amazon zelf gemaakte apps sneuvelen. De rest van de apps zullen mijns inziens ook in andere winkeltjes staan. Zit het in de play store, dan zal het bij backup sites als APKMirror staan. Erg handig als je een oude versie zoekt voor een oudere tablet bijvoorbeeld.
Exacte cijfers ken ik niet qua overlap, store grootte en eventuele exclusieve titels.
Je neemt heel veel assumpties. Veel apps op Amazon appstore zijn apps die teveel hadden gekost om te publiceren op Android Market, maar nog wel rendabel zijn met advertenties
Ik wist niet eens dat dit bestond! :+
De meeste aankopen (in het algemeen) worden in NL en BE vgs mij dan ook niet op Amazon gedaan.
Interessante ontwikkeling. Dat zegt me nog iets meer dan hier genoemd wordt; ja men zal de eigen apparatuur nog een tijd ondersteunen - maar het feit dat content weggehaald wordt zegt me dat het einde van eigen hardware in zicht lijkt te komen qua apps.
Waarom? In een ecosysteem zoals appstores is content geleverd door ontwikkelaars en licentiehouders van materiaal nodig. Zie ook de fameuze 'developers^n' uitspraak van Steve Ballmer.
Stoppen met de toegang en levering van content is per definitie dan stoppen met Android als een platform - want play store toelaten, dat verwacht ik nog minder.
Jammer, want weer een concurrent minder in dit speelveld. Smart TV met Amazon Prime heeft dus meer omzet, evenals het lezen via e-readers. Winst voor Samsung en Apple die meer tablets verkocht gaan zien krijgen.
Er staat meer te gebeuren - volgens 'right to repair' guru Louis Rossman heeft Amazon ook aangekondigd dat per 26/02/2025 dat Amazon Kindle boeken niet meer te downloaden zijn en sideloading ook niet meer(?) gaat. Daarnaast behoud men zich het recht voor om de inhoud van boeken zonder aankondiging te herzien - zie ook de rel rondom het herzien van de teksten in boeken van o.a. Roald Dahl.
Onder de streep gaat Amazon dus maximaal voor het weghalen van rechten bij het uitgeven van geld van consumenten voor toegang tot content.
Mijn ervaring was dat apps vaak verwaarloosd werden door ontwikkelaars en vaak oudere versies beschikbaar waren dan in Play store. Het was niet ideaal om te gebruiken, zeker omdat apps vaak play store tech gebruiken zoals de betaalmethode
@arnoudwokke Het was ook de semi-officiele Android App store voor BlackBerry OS 10 (ja, dat gefaalde eigen OS als antwoord op iOS en Android)
Kon je ineens Android apps draaien op je BlackBerry (OS 10) telefoon.
Ik wist niet eens dat die nog bestond en kan hem ook niet vinden in de Google Play Store.
Een grote online shop bekijk ik vanuit een browser - omdat dit vele malen flexibel kijken en vergelijken is vanuit een browsers. Niet zo vreemd dat Amazon stopt met hun Android App.
Het gaat hier over een appstore, niet de amazon website in app vorm.
Totaal overheen gelezen - veroorzaakt doordat 'Amazon mij een aantal x heeft geprobeerd te verleiden voor hun eigen shop App'. Ook ik wist niet van het bestaan van een Android Amazon App Store. Dank voor attentheid!

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 21 februari 2025 11:00]

Hoe is Amazon de grootste webshop ter wereld en heeft alles wat ze maken nog steeds zo'n uitermate kansloze UI?
Wanneer je ondanks een slechte UI en gebruikerservaring alsnog de grootste bent, is er 0,0 incentive om energie in verbetering te steken.
Pas wanneer hun positie in gevaar komt door een concurrent die dat wel goed voor elkaar heeft zullen ze daar naar gaan kijken.
Dat is één van de gevaren van monopolies/ marktdominantie. Wanneer je (éé van de) grootste bent is het makkelijker je positie te behouden door je concurenten dwars te zitten dan door beter te worden/ blijven dan je concurrenten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.