Apple en Amazon laten rechtszaak omtrent 'Appstore' vallen

Apple en Amazon zijn overeengekomen een rechtszaak die tussen beide partijen liep te staken. Het betrof een zaak waarin Amazon werd beschuldigd het merkenrecht van Apple te schenden met het gebruik van de naam Appstore.

Dat meldt persbureau Reuters. Die stelt dat de rechtbank van Californië de zaak tussen Apple en Amazon heeft laten vallen op verzoek van beide partijen. Daardoor komt er een einde aan de rechtszaak omtrent het gebruik van de term Appstore door Amazon, waarvan Apple van mening was dat het zijn merkenrecht zou schenden.

Eerder oordeelde de rechtbank al dat het gebruik van de term Appstore door Amazon geen verwarring veroorzaakt met Apples eigen downloadwinkel App Store. Dit was echter slechts één van de aantijgingen die Apple op tafel had gelegd in de rechtszaak tegen Amazon. Door het stopzetten van de zaak zal er dus geen vervolg komen en lijkt Amazon de term Appstore te kunnen blijven gebruiken.

Door RoD

Admin Mobile

09-07-2013 • 19:57

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
23
1
0
5
Wijzig sortering
Dit lijkt mij ook meer dan terecht. In mijn ogen is een naam als 'Appstore' niet te linken aan Apple specifiek. Het is gewoon een combinatie tussen de woorden App en store, die beide door elk willekeurig bedrijf gewoon gebuikt mogen worden. Ik denk dat Apple zich ook realiseert dat deze zaak weinig zou kunnen betekenen voor Apple. Ik denk dat de meeste het er mee eens zullen zijn dat een naam als Appstore veel te algemeen is.

Bovendien praten veel mensen over de 'Apple App Store' en de 'Amazon Appstore'. Dit geeft al aan dat de naam Appstore veel te algemeen is. Bij het noemen van 'appstore' weet nog niemand wat je bedoelt. Je kunt het net zo goed hebben over Google Play. Ik zou dat ook gewoon Google's appstore kunnen noemen, niemand die dat raar vind.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 9 juli 2013 20:06]

Als ik mensen, en dan bedoel ik dus "de massa", over de App Store hoor, dan gaat het juist nooit over Amazon of Google. Ik denk dat Apple daar inmiddels ook wel achter is en dat ze de rechtszaak daarom hebben laten vallen.

App Store is onlosmakelijk verbonden met Apple, een gevestigde naam, die mensen ook aan hun koppelen. Het is niet meer nodig om ervoor te zorgen dat mensen dat ook te weten krijgen, ze weten het al.

Zeg nou zelf, als jij hoort van iemand dat diegene iets in de App Store heeft gekocht, ga je dan nog vragen of het bij Amazon, Google of Apple was? Inderdaad, de rest van de massa ook niet :)

@ mohf
De rechtszaak ging om de term "app store". Mijns inziens maakt het voor de massa niet uit of je er nou The / De voor zet, die koppelen nog steeds Apple eraan.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 9 juli 2013 20:21]

Ik zelf heb een Android tablet en praat altijd over '(de) appstore', en iedereen die ik ken eigenlijk ook. Met Windows RT en 8 zie je dit ook vaker: "ik download die app wel even uit de (app)store". Er komt geen "merknaam X" meer bij kijken.

Het zijn geen 'woorden die aan Apple verbonden zijn'. Dat blijkt wel weer uit de reden waarom ze de rechtszaak laten vallen.
bij WP heet de app ook de 'store'
ik zie net dat dit bij windows 8 ook zo is.
Wat je wel vergeet te melden is dat ''de massa'' naar de winkels van Amazon, Google en dergelijke ook refereert als ''app store''. Het is mischien wel uitgevonden en groot gemaakt door Apple, maar het is ondertussen een algemeen woord voor een online winkel. ;)
Het is ook zeker niet uitgevonden door Apple. Afgezien van de naam dan.
Er komen anders genoeg mensen bij mij in de zaak die zeggen: "Play store? Oh die App Store van Google!".

Je moet ook niet vergeten dat de term niet is uitgevonden door Apple. Handago gebruikte de term al in promotie materiaal al lang voor de eerste iPhone ook bestond. Dit geeft aan dat het een algemene en logische term is waar geen copyrights op mag rusten.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 10 juli 2013 00:42]

klopt niet... ik kan zelfs mensen die over een iphone of ipad praten terwijl ze gewoon een smartphone of tablet bedoelen. Apple is zo gehyped geweest dat ze niet peer specifiek voor het product staan (net als googelen gelijk waar op het internet zoeken is)
Ik denk dat iedereen zijn appstore "De App Store" noemt.

Mijn App Store is Google Play :) In mijn vriendenkring word De App Store als google play gezien...

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 10 juli 2013 09:52]

Er is een verschil tussen 'appstore' en 'De App Store'.
Anoniem: 19339
@Zenomyscus9 juli 2013 20:47
Het is gewoon een combinatie tussen de woorden App en store, die beide door elk willekeurig bedrijf gewoon gebuikt mogen worden.
Nou en? Dat is geen argument, zoveel handelsmerken zijn samengesteld uit triviale woorden. PlayStation, Walkman, Facebook, Volkswagen, Kitchenaid, Star Wars, ...

Ben met je eens dat deze rechtzaak meer kwaad dan goed zou doen, maar dit argument kan ik het niet mee eens zijn.
Nou en? Dat is geen argument, zoveel handelsmerken zijn samengesteld uit triviale woorden. PlayStation, Walkman, Facebook, Volkswagen, Kitchenaid, Star Wars, ...
Laat ik hierop een tegenargument geven. Walkman bijvoorbeeld is geen 'algemene term' voor een apparaat om CD's mee af te spelen. Als je de term Walkman hoort (voordat je wist wat het was) zou je dan denken aan een apparaat om muziek mee af te spelen? Ik denk het niet, daarom is de combinatie tussen walk en man niet algemeen genoeg in mijn ogen. Bij appstore denkt iedereen gelijk aan, je verwacht het niet, een app store. Dat is wel een algemeen iets. Ook als je Apple, Amazon of Google niet zou kennen zou je bij een Appstore aan een winkel denken die apps verkoopt (al dan niet online). Bij een walkman is dat anders.
De naam Walkman werd door Sony in het begin ook te vreemd gevonden voor Europa. Dat is het ook, generieke woorden gebruiken in een minder alledaagse samenstelling. Daar schaar ik PlayStation en Facebook ook wel onder. Volkswagen, daar zit natuurlijk een hele historie achter en komt net als Kitchenaid ook uit een tijd dat er over dit soort dingen nog niet zo moeilijk werd gedaan.
walkman is een samenstelling van het woord voor lopen en het woord voor mens. Ongeacht hoe het product gebruikt wordt-of waar het voor staat, het zijn twee algemene woorden die bij elkaar een unieke naam vormen. In de tijd dat het apparaat zijn hoogtij dagen vierde was het een alledaags woord voor persoonlijke stereo. En iedereen die een persoonlijke stereo wilde, wilde een walkman natuurlijk. Ik heb er zelf 10 a 12 versleten.
Het is gewoon een combinatie tussen de woorden App en store
Je bedoelt de afkorting app, van application
Zoiets als dat de ene bakker de andere bakker aanklaagt omdat hij zijn winkel een "bakkerij" noemt....
Anoniem: 434945
@Devroet9 juli 2013 20:48
Ik denk dat als je je bedrijf bakker Bart noemt je wel een probleem krijgt
ja niet omdat dat bakker in je winkel naam staat maar omdat bart allang gebruikt word en een veel gebruikte verbonde persoons naam is

zijn dus twee totaal verschillende dingen

een appstore staat letterlijk voor application store dat je dan nog eens bart er achter zet kan dan ook weer problemen geven

Bakker B of Bakker BRT zou wel kunnen

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 9 juli 2013 22:55]

bakker Bart kan ook perfect , als je tenminste Bart heet en bakker bent.

ken anders wel cafe jules, slagerij Willy, bakker Hendrik fietsen Eddy Merkx...
toch geen probleem ?
zeker dergelijk kleine (lokale) dingen kunnen perfect de naam van de producent dragen.

dat iemand uit leiden het over een andere Bakkerij Bart heeft dan iemand uit De Panne spreekt voor zich, maar ik zie nog niemand zich vergissen tussen de 2 bakkerijen.
Wat anders wordt het als er 2 bakker Barts zijn op korte afstand.
Maar ja dan doe je toch zoals in Gent bakkerij "Den Turk 326".
Ik denk dat ze beide wel een beetje gelijk hebben.

App Store is tenslotte een afkorting van Application Store. Een plaats waar je applicaties kan kopen/downloaden.
De App Store is ondertussen zo met Apple verbonden dat het wel een beetje om verwarring kan gaan.
Maar anderzijds is het wel een wat algemene term. Vanaf nu zal Apple waarschijnlijk hun store als Apple App Store hernoemen denk ik.

Of ze (Apple) zien de bui hangen en vrezen ze dat ze zaak nooit kunnen winnen en gooien de handdoek in de ring (met waarschijnlijk een paar miljoen dollar onder de tafel(s).
Zo is het ook gegaan met de zaak die Creative in 2006 tegen Apple aanspande. Apple dacht ook dat ze gratis het bedieningsmenu van de Creative MP3-spelers mochten kopiëren om het in hun iPods te steken.... Mooi niet dus! Toen heeft Apple ook nog voor het einde van de definitieve uitspraak de handdoek in de ring gegooid (samen met 100 miljoen dollar) :+
Anoniem: 499360
@SkyCloud9 juli 2013 20:53
Het probleem voor Apple is vooral dat de term in korte tijd is uitgegroeid tot een begrip. Iedereen noemt een download store tegenwoordig een app store. Of die nu van Google of Windows is bijna iedereen noemt het een App Store.

Ik snap best dat ze er een merk van wilden maken maar het is te snel te algemeen geworden. Daarbij heeft Steve Jobs zelf verwezen naar andere winkels als zijnde "app stores". Grootste fout die hij kon maken als hij echt de term App Store als merk wou.
Het is ook zo dat als ik met mensen (geen tweakers of mensen uit de IT) dat zij de winkel van Apple App Store noemen en die van Android, Android app winkel, of android store.

Grappig genoeg zeggen ze dat ook als ze over Windows Phone Marketplace hebben, ook Windows Phone store of nog leuke, xbox live...

Apple heeft het goed gedaan door de aanklacht te laten vallen, het is gewoon stom en klaar maar het klopt wel dat als je App Store zegt, dat iedereen weet dat je over Apple hebt.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 9 juli 2013 20:32]

De vraag is eigenlijk of je als Amazon zijnde de appstore term wilt blijven gebruiken, aangezien het zo sterk doet denken aan Apple zelfs met Amazon ervoor. Misschien is een andere term dan slimmer om jezelf als bedrijf beter te kunnen onderscheiden van Apple.
Volgens mij was het ook echt niet te winnen. Je denkt/dacht bij ´app´ al snel aan Apple, maar uiteindelijk bestond de afkorting al veel langer en is app store een hele generieke naam. Ook al is er met ´mobiele applicatie´ een nieuwe connotatie.

´Bonus-aanbieding´ doet ook sterk aan Albert Heijn denken, maar dat krijgen ze ook echt niet vastgelegd. Of ik moet er heel erg naast zitten.
Vreemd. Om je merknaam bij een renewel te behouden moet je opnieuw aantonen dat het een unieke naam is. Je moet het merk dus verdedigen tegen misbruik en verbastering. Apple geeft hiermee eigenlijk het alleenrecht op en wordt een renewal erg lastig. Het is een legitieme merknaam die eerst erg algemeen lijkt, net zoals bijvoorbeeld Walkman, PlayStation, facebook, internet explorer.
Het kan natuurlijk ook zijn dat ze na een kostenanalyse tot de conclusie gekomen zijn dat ze het ws niet gaan winnen en het gled zodoende liever in eigen zak houden. Of dat ze met amazon een overeenstemming bereikt hebben met een geheime deal.
alleen hebben ze volgens mij nooit een alleenrecht gehad. App Store zegt gewoon dat er programmas in de winkel verkocht worden. Indien Apple nu een recht zou hebben op de term app dan hadden ze wel een mogelijkheid gehad om die naam te beschermen. Alleen dateerd de term App al vanuit de jaren 70.
De woorden play, station, walk, face, book en explorer stammen van ver voor de jaren 70. Hell, "Windows" is een merknaam.
Een woord als "appstore" is ook veel te algemeen om moeilk over te gaan doen.
Net als dat de app store van Google genoemd wordt als Google play, kan dat met die van Apple en Amazon net zo; apple app store en amazon appstore

[Reactie gewijzigd door dutchgio op 9 juli 2013 20:11]

in mijn vriendenkring zowel Google als Apple en elk zichzelf respecterende app staat toch in beide.
en of het nu App Store is of Appstore of AppStore who cares.
vind appstore veel duidelijker dan play store.

en zeg altijd google play als ik het over de play app store heb omdat het anders veel te verwarrend is mat play .com
Anoniem: 519769
9 juli 2013 20:28
Raar van Apple om dit zo te laten. Als er in een advertentie van een app staat: "beschikbaar in de Appstore". Dan betekend dit dat het beschikbaar is voor een idevice. Dus in de appstore van Apple en wordt er uiteindelijk geen andere "store" of devices bedoeld.
waarom zou appstore (of app store) alleen maar naar Apple verwijzen? De term app is een heel generieke term om naar een applicatie te verwijzen. Wanneer Apple het alleenrecht zou hebben op app store dan zou bijvoorbeel een gamma ook het alleenrecht kunnen hebben op doe-het-zelf winkel. Dat zal een rechter ook niet toestaan.
Anoniem: 524587
9 juli 2013 20:29
ik vind dat apple en amazon samen moeten werken!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee