Windows 11 krijgt ondersteuning voor dynamische refreshrate bij laptops

Microsoft voegt ondersteuning voor dynamische verversingssnelheden toe aan Windows 11. Die werkt met laptops die een scherm hebben met een refreshrate van minimaal 120Hz en een variabele verversingssnelheid ondersteunen. De functie is bedoeld om accuduur te verlengen.

Volgens Microsoft zijn steeds meer laptops voorzien van schermen met een hoge refreshrate. Dat zorgt voor een soepele gebruikerservaring, maar het gaat ook ten koste van de accuduur. Om dat tegen te gaan kunnen gebruikers nu handmatig de refreshrate verlagen, maar de komst van Dynamic Refresh Rate moet dat automatiseren en afstemmen op specifiek gebruik.

De functie zit in Insider Builds van Windows 11 in het Dev-channel. Met DRR ingeschakeld wijzigt Windows 11 automatisch de refreshrate van het scherm, afhankelijk van wat de gebruiker doet. Vooralsnog noemt Microsoft twee functies: smoother inking en smoother scrolling. Eerstgenoemde verhoogt de refreshrate als gebruikers peninvoer gebruiken om te tekenen of notities te maken en de laatste verhoogt de verversingssnelheid tijdens het scrollen. Als voorbeeld noemt Microsoft wisselingen tussen 60Hz en 120Hz.

Software moet aangepast worden om hier gebruik van te kunnen maken. Vooralsnog ondersteunt Microsoft smoother inking in Office, Edge, Whiteboard, Photos, Snip & Sketch, Drawboard PDF, To Do en Sticky Notes. Ook zit er ondersteuning voor de functie in Adobe Acrobat, Adobe Illustrator en Inkodo. De functie smoother scrolling is voorlopig alleen in Microsoft Office beschikbaar. DRR is niet van toepassing op games; die draaien met de maximale refreshrate van het scherm.

Dynamic Refresh Rate werkt met 'ondersteunde apparaten'. De functie werkt alleen met laptops en die moeten een scherm hebben met een verversingssnelheid van minimaal 120Hz en variable refresh rate ondersteunen. Ook is een WDDM 3.0-driver nodig die ondersteuning voor DRR biedt. Microsoft zegt samen te werken met beeldschermfabrikanten om de benodigde drivers toe te voegen aan het Windows Insiders-programma.

Asus TUF Dash F15 2
ASUS TUF Dash-laptop met 240Hz-scherm

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-06-2021 • 12:15

40

Reacties (40)

40
40
18
1
0
19
Wijzig sortering
Ik ben geen VRR specialist maar zou het niet mogelijk zijn om de refreshrate volledig af te laten hangen van wijzigingen op het scherm? Als er geen enkele pixel veranderd kun je 1hz aanhouden. Zodra er beweging is schakel je over op de maximale refreshrate die het scherm ondersteund.

Mogelijk zijn er nog wat opties die er tussenin kunnen vallen. Maar het terugschroeven van de frequentie naar 1hz zou wel de meeste besparing opleveren lijkt me.
Je verspilt al het meeste energie door alsnog 120 keer per seconde te renderen, om daarna te checken of een pixel veranderd is..

Helpt misschien wel klein beetje, maar beter word er ook echt niet zovaak gerenderd lijkt mij
Buiten het feit dat de meeste applicaties UI frameworks gebruiken, zei het native of met web technologie, waarbij het perfect mogelijk is om te voorspellen of iets veranderd is. De meeste native applicaties zitten ook niet constant te renderen hoor. Die geven via de UI framework APIs door wat ze op het scherm willen zetten, en doen calls om zaken aan te passen wanneer dat nodig is. Hetzelfde gebeurt bij web interfaces (packaged of niet). Je browser tekent de pagina alleen maar opnieuw als dat nodig is, op basis van de calls die het krijgt. Als web developer is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat je niet onnodig reflows en/of redraws triggert.

Er zijn natuurlijk uitzondering op. Als je een view met video hebt kan je natuurlijk niet zomaar stoppen met tekenen. Of een 3D applicatie zoals een game, daar gaat het natuurlijk ook niet vanzelf. Maar je kan echt al ver geraken puur op OS niveau in combinatie met een beetje integratie met de browsers vendors.
Want je wilt op OS niveau ieder UI framework apart gaan ondersteunen? Hier word er gewoon een API geleverd om de refresh rate aan te passen. Dan is het aan de applicatie om dat te ondersteunen of niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 29 juli 2024 01:54]

Wat @Niosus zegt klopt opzich wel, maar het heeft weinig met refresh rates te maken..

Dat je in een browser geen re-flows will triggeren staat er wat los van, dat laat gewoon content opschuiven waardoor alles opnieuw gerenderd moet worden.. Daar zijn ook al genoeg tooltjes voor in devtools om dat goed te checken (inclusief de refresh rates).

Dus ben het met @Wolfos eens, de browser stuurt zelf die API aan, niet de programmeur van een website(die heeft ook weinig controle over ads en alles, dus beetje nutteloos).
Ik wou ook niet beweren dat de programmeur van een website/app die API standaard zelf zou aansturen, eerder dat het bepalen van een redraw achter de schermen gebeurt, maar dat je natuurlijk wel niets mag doen dat elke frame een (nodeloze) redraw gaat opleveren. Reflows zijn inderdaad niet direct gerelateerd hier aan, maar de gedachtegang die je als developer moet volgen is wel gelijkaardig.
Niet elk framework apart. Je doet het inderdaad via een API (expliciet of impliciet door vanzelf te triggeren op bepaalde calls, ik ken de details niet goed genoeg daarvoor). Dan kunnen de frameworks het makkelijk ondersteunen en moet je er als developer je geen zorgen over maken. Als de handvol grote UI frameworks de API ondersteunen, dan heb je al heel snel een hoop winst.
1Hz zou het mooiste zijn maar voor zover ik begrijp is de onderkant van de VRR / G-Sync spec 24Hz.
Nvidia heeft meerder G-Sync schermen die gecertificeerd zijn op 1Hz, de spec staat dat dus prima toe.

De "G-Sync compatible" schermen, met vaak freesync ondersteuning blijven wel op die 48Hz (double displayed 24Hz) hangen. Misschien dat het dus een freesync limitatie is?

[Reactie gewijzigd door Sleepkever op 29 juli 2024 01:54]

Is het ook. Echte gsync werkt middels (een prijzige) ASIC module die gemaakt word door Nvidia zelf. Freesync is meer software gebaseerd
En wat doet dit anders dan de Variable Refresh Rate die al in windows 10 zit? Te vinden onder Display > Graphics Settings.

Het lijkt er op als het er al gewoon in zit (en ik maak gebruik van een laptop).
VRR is meer een advanced VSync
Ik denk dat de toepassing het verschil maakt. Normaal koppelt het aan de fps die je gpu kan leveren, voor W11 apps aan welke functionaliteit wordt gebruikt. Daarom staat de refresh rate standaard lager (voor de batterij?) en gaat dan omhoog als dat veel toevoegt (zoals bij scrollen.
VRR in Win10 is een soort aanvulling van Windows op GSYNC, FREESYNC. Specifiek gezegd, VRR schakelt dynamische refresh rate in voor toepassingen die dat niet natively ondersteunen, voornamelijk
(of exclusief, dat is mij niet helemaal duidelijk) voor toepassingen uit de app-store van microsoft.

Het override niet de settings die je in Nvidia control panel of dat van AMD hebt ingesteld en je wordt ook gewoon geadviseerd met GSYNC, FREESYNC compatible apparatuur de specifieke instellingen te blijven gebruiken wanneer deze beschikbaar zijn.

https://www.tenforums.com...e-games-windows-10-a.html
Gaat het hier om een VRR methode? Dus zowel G-sync, Freesync als HDMI-VRR, of gaat het hier om HDMI-VRR, zoals in de HDMI 2.1 standaard verwerkt zit?
Mogelijk is het een softwarematige oplossing. Enkel in perfect deelbare hoeveelheden, dat verklaart ook waarom 120hz vereist is, dan kan je eenvoudig terug schalen naar 60fps/30fps zonder stutters.

Mogelijk haakt MS hier in op de bestaande VESA adaptive sync standaard. Hier maakt Gsync op laptops ook gebruik van integenstelling tot de desktop variant van gsync. (nieuws: Nvidia bevestigt na test dat G-Sync voor laptops geen hardwaremodule ...) Wat zou verklaren waarom het enkel op laptops werkt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 29 juli 2024 01:54]

Microsoft zal niet op een standaard inhaken, dat is aan hardwareleveranciers. Ze zullen vast enkel aan de driver doorgeven "nu mag ie snel, er wordt gescrollt" en "nu mag ie weer langzaam", en dan is het aan Nvdia/AMD/Intel of dat middels GSync/Adaptive sync/Iets anders wordt geïmplementeerd.

Mijn gok is dat het "alleen laptop" ding is dat je je refresh rate terugschroeft om stroom te besparen, en de gemiddeld desktopgebruiker zich daar geen zorgen over maakt en mogelijk liever vloeiende muisbewegingen heeft en niet een display wat steeds heen en weer schakelt dan iets minder energieverbruik.
Mijn gok is dat het "alleen laptop" ding is dat je je refresh rate terugschroeft om stroom te besparen, en de gemiddeld desktopgebruiker zich daar geen zorgen over maakt en mogelijk liever vloeiende muisbewegingen heeft en niet een display wat steeds heen en weer schakelt dan iets minder energieverbruik.
Met VRR merk je daar natuurlijk niets van. Als je je muis beweegt, dan tekent Windows een nieuwe frame en wordt die via de VRR spec gewoon rechtstreeks naar je scherm gepusht. Dit zou in principe zelfs rapper kunnen zijn, want op dit moment moet je wachten op VBLANK voor je het nieuwe beeld kan doorsturen naar je scherm.
Mee eens.. Ik vermoed dat het minder micro stuttering oplevert als frames on-done doorgepusht worden i.p.v wachten en dan pas renderen
Aangezien het niet werkt in games denk ik eerder dat het alleen softwarematige vrr is, dus geen GPU- of videotechnologie.
Denk dat het ook op de desktop nog wel beter kan. Waarom zouden we 144 fps renderen als we maar 1 fps nodig hebben als we aan het lezen zijn. Dan kan die GPU ook verder terug clocken in idle en besparen we weer wat stroom. 1 miljard keer 10-20 watt is toch een behoorlijke winst.
Windows 11 leek mij bijzonder en alle specs aanwezig op mijn laptop maar geen tpm dus helaas voor mij geen W11.
Ondersteund je laptop ook geen ftpm? Als de hardware nieuw genoeg is dat de CPU officieel ondersteund is dan lijkt het me niet vreemd dat je ftpm hebt.
Ik zou toch eens kijken in de BIIOS van je laptop als je Intel hebt dan moet je zoeken naar Intel PTT fTPM of voor AMD naar AMD PSP fTPM.

Ik kan het fout hebben maar ik denk zomaar dat de meeste chips wel fTPM hebben die Microsoft op hun list hebben staan.

Intel : https://docs.microsoft.co...upported-intel-processors
AMD: https://docs.microsoft.co...-supported-amd-processors
Als het een apparaat is wat nog niet ouder is dan in ieder geval een jaar of 6 en toen van een een redelijke kwaliteit dan bestaat het bijna niet dat het apparaat geen enkele vorm van TPM ondersteund... de aanwezigheid van echt een fysieke module is niet eens nodig, vele systemen ondersteunen het ook vanuit de firmware.

Hier heb ik onlangs nog een oude Dell Latitude met een 4e generatie Intel Core i5 chip van Windows 11 kunnen voorzien... dan heb je het over een bijna 8 jaar oude laptop.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 29 juli 2024 01:54]

8 jaar sowieso niet maar het is deze laptop van Asus met een i7.

https://www.asus.com/nl/Laptops/X751LN/HelpDesk_Download/
Nou... de X751LN lijn werd door Asus tussen 2012 en 2014 verkocht... daar zit volgens mij een 4e generatie Core i7 in. Oftewel, het apparaat kan prima 8 jaar oud zijn.

Met een snelle google zoekopdracht kan ik zo snel niets vinden, de handleiding van het apparaat beschrijft helaas niet alle mogelijkheden mbt het BIOS... je zal de opties daarvan zelf moeten gaan bekijken.
Kan maar zo alweer gekocht zijn in 2014/15 inderdaad, gezien 2012 introductie datum is geweest val ik buiten de boot helaas.
Want de bios kun je ook weinig mee en is verder ook niks bijzonder te zien.
TPM of niet je kunt W11 dan toch niet installeren want geen > 7th gen proc.
Je laptop heeft een ondersteunde CPU maar geen TPM? Dat is onmogelijk. Iedere CPU die Microsoft momenteel zegt te ondersteunen heeft een softwarematige TPM ingebouwd.
Bedoelde eigenlijk dat ik qua processor een i7 heb maar dus niet met tpm 😀
TPM staat standaard uit in vrijwel elke BIOS.
Dat je met een tool gekeken heb of je TPM ondersteuning hebt zegt niets zolang je niet weet of het gewoon in de BIOS uit staat.
Ik heb in mijn bios gekeken noem ik gewoon boven!
Ikzelf heb iig een tpm 2.0 module besteld voor mn asus z270 mainboard, ik hoop dat,dat genoeg is , zo niet .. dan linux ;)

ik heb in 2017 ... ongeveer 3000eur betaald voor mn gaming systeem.. en ik ga zeker nog niet upgraden tm 2025/2026

Als ik er zoveel geld aan uitgeef om een degelijk systeem te hebben , dan wil ik er zeker 7 a 8 jaar mee doen.
Mn vorig systeem , een i7 920 heeft t ook zonder problemen uitgehouden tm 2016.. hij draait immer nu nog perfect als een media pc :) ... die kan in theorie ook eigenlijk makkelijk windows 11 aan...maar ik zet daar liever Debian op

[Reactie gewijzigd door Metallize op 29 juli 2024 01:54]

Is DRR iets wat Microsoft met hun recente Surface Laptop 4 zal gaan ondersteunen?
Je kunt sowieso refresh rate veranderen zelfs als bestuursysteem dat niet toestaat..gaat niet bij alle computers. Daar heb je software voor..google ''Overclock tool'' Dynamisch refreshrate is iets ingewikkelders..

Zelf gebruik ik Custom Resolution Utility (CRU)*
https://www.monitortests....om-Resolution-Utility-CRU

* na installatie Open CRU
- bij detailed resolution voeg toe ( laagste resolutie laten staan!)
- ga naar 'refresh rate', verander naar XX + ok
- opstarten vervolgens is XXHz toegevoegd aan refresh rate opties.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 29 juli 2024 01:54]

Ik kon dat bij mijn Sony laptop inderdaad ook al aanpassen, alleen alles onder de 60hz (volgens mij was de keuze uit 24, 48, 60hz of zo) begon te flikkeren aan de ogen en was niet aan te zien.
oke. In principe ga je hoger dan wat standaard 60Hz is voor prettiger beeld. Wat die software doet is wat je daar instelt wordt aan Hz opties bij beeldscherminstellingen computer toegevoegd. Ik heb een 3D laptopscherm wat een beetje raar ding is. Bijvoorbeeld 60Hz wat standaard is bij laptops geeft flikkering. Ik heb het op 75Hz gezet. Bij een normale laptop zou ik 80Hz toevoegen bij beeldscherminstellingen en gebruiken.

Ik heb toegevoegd aan 60Hz optie met CRU software bij beeldinstellingen
75Hz - 95Hz - 100Hz en 120Hz
Mijn laptop kan inderdaad jammer genoeg alleen maar "standaard" 60Hz en 165Hz aan en er dus ook niks tussen.(ja ik snap dat je custom refresh rates kan maken, maar dat is onhandig).

Ik moet zodra ik 'm van de adapter haal op 60Hz zetten om ervoor te zorgen dat de batterij zeker een uur langer meegaat tijdens schoolwerk in bijv. de trein, en dat scheelt enorm.

Dit zou dus een ideale oplossing kunnen zijn, omdat ik hoop dat je er dan ook voor kan zorgen dat Windows op 60Hz blijft draaien op accu en naar 165Hz gaat aan de adapter, zonder handmatig steeds te hoeven switchen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 juli 2024 01:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.