Mobile Vikings start met aanbod van zakelijke abonnementen

Belgische telecomprovider Mobile Vikings begint met een aanbod van zakelijk abonnementen. Dit aanbod is vooral bedoeld voor middelgrote en kleine bedrijven en start-ups, meldt de provider. Er komen vier bundels, allemaal met onbeperkt bellen en sms'en.

Met Mobile Vikings for Business kunnen werkgevers per werknemer een mobiel abonnement afsluiten, met verschillende databundels. De provider biedt zakelijke abonnementen met maandelijks 5GB, 10GB, 12GB en 'onbeperkte' data. Bij die laatste wordt de internetsnelheid vanaf 20GB verlaagd. Gebruikers kunnen buiten België, maar binnen de EU, gratis tot 16GB aan data gebruiken, waarna 0,003 euro per MB wordt gerekend, ofwel zo'n 3 euro per gigabyte.

De eindgebruikers van een zakelijk Mobile Vikings-abonnement kunnen dit zelfstandig activeren en beheren via een klantenportaal. De werkgever doet een voorstel voor een maandelijkse databundel, maar de werknemer kan deze eventueel zelfstandig ophogen en daarvoor zelf de extra kosten betalen, meldt de provider. Mobile Vikings biedt geen bindende contracten, waardoor zakelijke klanten de abonnementen op ieder moment kunnen opzeggen. Verder meldt de Belgische provider dat bestaande klantvoordelen ook gelden voor het zakelijke aanbod, zoals 'Viking Clans' met meerdere gebruikers en Viking-loyaliteitspunten.

Mobile Vikings wordt momenteel overgenomen door Proximus. Die provider kreeg eerder deze maand toestemming van Belgische mededingingsautoriteiten om deze overname af te ronden. Mobile Vikings gaf toen aan dat het in de toekomst zal overstappen op het netwerk van Proximus, maar het is niet bekend wanneer dat wordt voltooid. De zakelijke abonnementen van Mobile Vikings maken vooralsnog gebruik van het Orange-netwerk, net als het privé-aanbod van de telecomprovider.

Aanbod Mobile Vikings for Business
Bundel Kosten per maand
5GB + onbeperkt bellen en sms'en 12,40 euro
10GB + onbeperkt bellen en sms'en 16,53 euro
12GB + onbeperkt bellen en sms'en 20,67 euro
Onbeperkt data + onbeperkt bellen en sms'en 23,97 euro

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-06-2021 • 12:05

32 Linkedin

Reacties (32)

Wijzig sortering
Eigenlijk is het best bedroevend dat "de grootste" bundel ("onbeperkt" tot 20GB, daarna verlaagde snelheid), bij een provider ooit bekend voor de zeer ruime databundels, momenteel de kleinste bundel is bij mijn (toegegeven, Deense) aanbieder: 20GB + onbeperkt bellen en sms'en voor €19 per maand (incl 20GB bij roaming).

De grootste bundel hier is "onbeperkt alles" met 1000GB FUP (en bij roaming, 25GB) voor €37 per maand.En dat is bij een "mainstream" provider, geen MVNO, MVNO's doen het nog goedkoper.

Toont toch maar weer hoe België eigenlijk belachelijk duur is als het neer komt op telecom in verhouding met sommige andere EU landen.

[Reactie gewijzigd door b12e op 29 juni 2021 12:24]

Link dan gewoon direct naar Eurostat: https://ec.europa.eu/euro...tat-news/-/ddn-20201221-1

En dan vooral deze afbeelding.

[Reactie gewijzigd door b12e op 29 juni 2021 12:34]

Toch wel echt belachelijk. In een land als Ijsland snap ik dat telefoon duur is, maar Nederland, Frankrijk en Duitsland, met België daartussen, zijn gewoon echt grootmachten als het om internetverkeer gaat.
Je zou dus redelijkerwijs kunnen verwachten dat deze vier landen gewoon spotgoedkoop zijn, omdat we de infrastructuur hebben en om andere redenen al onderhouden.
Ik snap alleen niet waarom Duitsland onder Nederland staat? Ik kan hier in DE toch echt niet voor de prijs die ik in NL zou betalen een leuke abbo afsluiten.
Het gaat over telecom in het algemeen, in verhouding tov de koopkracht. Vaste telefonie of vast internet zit ook onder die noemer.

[Reactie gewijzigd door b12e op 29 juni 2021 20:34]

Ik vind dat ook niet echt heel veel goedkoper. Wat mij wel opvalt hier is dat internet vaak los is van TV. Waar het in Nederland vaak gecombineerd wordt. Maar 40 euro voor 100Mbit down is hier ook normaal.
Dat hoeft ook niet:

Volgens de dataset (eerder ook al gelinkt) was Duitsland gemiddeld gezien 20.1% duurder dan het Europees gemiddelde, terwijl Nederland 28.1% duurder is. Dat is dus een verschil van 8% van het gemiddelde.

8% is waarschijnlijk maar een euro of twee, drie verschil, als de koopkracht tussen de twee landen gelijkaardig is. Als ik deze goed lees, dan heeft de gemiddelde Nederlander ook iets meer uit te geven.

Veel met cijfers gooien maar komt er op neer dat het prijsverschil in euro relatief klein zal zijn, maar het voor een Duitser goedkoper lijkt dan voor een Nederlander op het einde van de rit. Hangt er ook maar net vanaf of ze maar 1 provider meerekenen (KPN vs Deutsche Telekom bvb), of ook naar MVNOs en andere netwerken kijken, etc etc- en of ze enkel kijken naar pakketten met alles inbegrepen (TV+internet+telefonie+mobiel) of dat ze ook gewoon losse producten (internet only bvb) opnemen in de index.

Een goed voorbeeld: in Spanje gaf ik maandelijks 2.7% van mijn maandloon aan mijn telecom provider. In Denemarken geef ik minder dan 1% van mijn maandloon aan mijn telecom provider. Toch betaal ik (omgerekend naar euro) in Denemarken meer...

ik krijg ook meer overigens:
DK: 1000/60 internet en mobiel 20GB data + onbeperkt bellen + roamen in 72 landen voor <1% van maandloon netto
ES: 300/50 internet en mobiel 10GB data + onbeperkt bellen + roamen in 30 landen voor 2.7% van maandloon netto

[Reactie gewijzigd door b12e op 30 juni 2021 00:21]

Leuk om te zien hoe je het hebt betekent met percentage van inkomen.

Echter denk ik dat ze in deze berekening daar niet mee rekenen aangezien ze een Europees gemiddelde pakken als baseline.
Welkom in België. Overgenomen door proximus dat voor groot deel in handen van Belgsiche staat is. Die willen hun dividend op peil houden.
Prijzen voor kleine Belgische landje zijn hoger dan veel ander landen. Gebrek aan concurrentie, een telecom waak sorry schoothond van proximus en telenet en politici met bijbaantjes bij deze bedrijven. Welkom in het Italië van Noord-Europa.
Dat er niet veel concurrentie is komt dan weer omdat het een klein landje is. Het is gewoon heel erg moeilijk om in zo'n kleine markt concurrerend te zijn. Een groot deel van de kosten van een provider zijn onafhankelijk van de grootte van het netwerk. En aangezien netwerken in landen als Belgie en Nederland per definitie klein zijn, zijn de kosten relatief hoog. Het ontwerp en management van een netwerk in Belgie is niet veel goedkoper dan een netwerk in Frankrijk of Duitsland. Het enige verschil is het aantal masten. Daar zit weliswaar een flink deel van de kosten maar het is relatief "domme" technologie. Of je nu 100 of 1000 masten uitrolt, het design en management is niet anders.
Waarom laten ze niet gewoon alle beperkingen vallen tussen landen binnen Europa? Zou voor de consument veel beter zijn dat ik gewoon een abbo kan nemen in, zeg maar NL en hoogdzakelijk gebruiken in BE.
Natuurlijk hebben de providers tig van argumenten om dat niet te doen, maar dat hebben zel altijd wel gehad. Al was het maar voor de overdraagbaarheid van je nummer om maar 1 voorbeeld te geven.
Vergeet ook niet de wettelijke identiteitsplicht . Vind al erg genoeg dat dat in België moet, laat staan dat mijn id ook nog in andere landen rondgaat.
Je hebt je uiteraard te houden aan de eisen van het land. Maar of je nu in Spanje, Polen of België je identiteitskaart achterlaat, op het einde van de rit zit dat gewoon bij een of andere telecomoperator in het bestand voor mocht het ooit opgevraagd worden. En die kans is quasi nihil tenzij je je met criminele zaken gaat bezighouden en je op de radar komt van een van de EU landen.

En of ze nou dat verzoek dan gaan indienen bij Telenet, Movistar España of Mobile Vikings in Polen, meewerken zullen ze toch moeten.
Klinkt leuk en deels zul je gelijk hebben. Een administratie voor 1 of 2 miljoen klanten is bij 2 miljoen klanten niet dubbel zo duur of bij 10 miljoen 10x zo duur.
Daarentegen in een klein land liggen plaatsingskosten ook veel lager dan bijv in land als Duitsland waar het oppervlak veel groter is en je dus naar verhouding veel meer masten moet plaatsen.
Dan komt daar nog de prijs bij die de overheid voor de frequentie wil en bij gebrek aan concurrentie ligt die naar verhouding ook weer lager dan in grote landen met meer concurrentie.
Maar kijk naar de jaarcijfers van proximus

Maar kijk naar de jaarcijfers kpn en proxiumus zetten beide ongeveer 5,5 miljard om.
In een kleiner landje weet proximus dus naar verhouding hogere omzet te halen. Prijzen liggen in België gewoon hoger en minder concurrentie.
Vroeger was onbeperkt echt onbeperkt.
Maar men wist niet hoe snel ze daar misbruik van moesten maken en gebruikte het onbeperkte abo als thuis internet en soms zelfs nog zakelijk. Er zijn verschillende pogingen ondernomen om dit in te dammen. Het afschermen van een Hotspot, fair use policy maar zonder succes.
Vroeger was onbeperkt echt onbeperkt.
Niet in België. Daar had je in die tijd bundels van 50 megabyte, of 500 megabyte. Maar dat doet er niks aan af dat een bundel van 20GB "onbeperkt" noemen natuurlijk onzin is, als men 800 kilometer verderop in een (bijna voor alles) duurder Europees land 1000GB krijgt voor een paar euro meer.

Bvb Lebara doet 100GB, 100u bellen en onbeperkt sms voor €13 in Denemarken. In Nederland heb je voor die prijs tussen de 5 en 7 GB. In Spanje 30GB (ongeveer, prijzen komen niet 1:1 overeen).

In België heb je daar bij 1 aanbieder 5GB voor, maar dan wel relatief beperkt aantal belminuten en sms'en. Alle andere aanbieders geven of minder data, of zijn beduidend duurder dan €13

[Reactie gewijzigd door b12e op 29 juni 2021 21:06]

De prijzen zijn dan excl. btw. Dus voordat men vergelijking gaat maken met de incl btw prijzen!
Oei, dan is het een tikkeltje duurder dan de gewone abbonementen
Waarom zou iemand een zakelijke abbonement nemen? ik zie niet echt het voordeel tegenover hun gewone abbonementen.
Bedrijven kunnen vaak geen consumenten abbo kiezen vanwege de factuurregeling dacht ik.
Bij MV krijg je gewoon een factuur met btw nummer bij de consumentenabonnementen dus ik zie de meerwaarde ook niet.
Daar had ik geen probleem mee bij MV, ik heb al 5 jaar facturen van MV
Volgens mij zijn ze precies even duur als je de BTW er bij rekent. Maar mogelijk geven ze korting bij grotere hoeveelheden (lijkt me waarschijnlijk) en/of is er een aparte support-lijn voor bedrijven. Sowieso lijkt het me handiger om via een dient te gaan die het gewoon is om abonnementen in grote hoeveelheden aan te maken en te beheren.

Edit: de pagina over de bijkomende service voor bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Dionos op 29 juni 2021 22:00]

Mobile Vikings is al lang niet meer wat het is geweest. Het schip van hen is al lang gezonken...
Het echte Viking gevoel dat er in het begin was is helemaal weggeëbd met dank aan DPG Media.
Je ziet bij al dat soort partijen dat hun initiele propositie gewoon op lange termijn niet houdbaar is. De prijsvechters die over zijn gebleven (bijvoorbeel Illiad) moet het hebben van extreme schaalgrootte en one size fits all om te overleven. Lokale prijsvechter hebben te weinig vlees op de botten om te overleven. Jammer maar helaas.
Ik sprong vroeger altijd naar de goedkoopste tijdelijk promotie, tot ik MV tegenkwam in 2009. jarenlang kwam niemand in de buurt van de prijs per GB, de klantenservice etc. Na de overname door DPG ging het zienderogend bergaf, zowel op klantenservice als op "revolutionaire prijzen". in 2019 naar Orange geswitcht na wekenlang geen verbinding door de mislukte overstap naar full MVNO.
Zou het wel leuk vinden moest mijn werkgever overstappen... (momenteel proximus, wat dus al hetzelfde netwerk is of zal worden).
Maar zal wel niet direct gebeuren. Wat ik nu krijg voor 25 euro is echt belachelijk weinig. 6 GB data wel sinds corona, en gratis bellen naar collega's.
En dan nog 2 euro belwaarde om naar andere nummers te bellen. Betalende smsen en nummers uiteraard niet inbegrepen.
Dan moet uw werkgever toch zijn huiswerk eens gaan doen. Ik zit zelf via mijn werkgever bij Proximus met een abo van 25 euro: 12 GB data en al de rest onbeperkt.
Klopt wat @telenut zegt : ik zit bij mijn werkgever aan een 30eur bijdrage ( door werkgever ) met 25Gb data en ombeperkt bellen/smssen.
Zeer slechte deal volgens mij... Hier mijn laatste factuur, raak je ook moeilijk aan uit trouwens.
Het is onmogelijk te achterhalen of je op het eind van de maand zal moeten betalen of niet
https://photos.app.goo.gl/Xngf3xXKWPr2VeiBA

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee