Zo groot is ChromeOS ook weer niet:
2.54% marktaandeel, en een deel daarvan draait ook nog eens op x86, niet op ARM.
Hoe Statcounter aan die cijfers komt weet ik niet, OS-X zit daar op 16%.
* Wat ik zie is dat je in de winkelsreclames overal overspoeld wordt met Chromebooks (verkopers denken blijkbaar dat consumenten zo goedkoop mogelijk spul willen hebben).
* Wat ik ook zie ik dat de lagere scholen massaal aan de chromebooks gegaan zijn, juist om in Corona-tijd les op afstand te kunnen geven, maar ook om onderwijs meer gericht te kunnen geven. Kinderen kunnen aan hun oefeningen doorwerken zonder dat de lerares* steeds aandacht moet geven. Die geeft dus nu aandacht waar dat nodig is of gevraagd wordt. De tijd die er met de chromebooks gewerkt wordt is nog beperkt, maar neemt geleidelijk toe.
(leraren zijn er nauwelijks meer, gemiddeld nog 1 per school, op grote scholen komt daar nog een directeur bij, wat dan meestal weer wel een man is - misschien omdat die als een der weinige niet in deeltijd werk - maar dat laatste is misschien nog een vooroordeel)
Dan de statistieken
* BBC zegt dat MacOS op 7,5% van de verkopen zit en Chromebooks 10,6 voor heel 2020.
https://www.bbc.com/news/technology-56116573
* Geekwire heeft het over 5.3% Chromebook en 5.6% Mac in 2020Q1 maar 7,5% Mac en 10.0% in 2020Q2. Voor 2020Q3 en Q4 gaat Mac naar 8.4% en dan weer terug naar 7.7 (ja dit was volgens mij nog voor M1) maar Chromebooks stegen door naar 11,5% en 14.4%.
https://www.geekwire.com/...ing-windows-market-share/
Nu zijn de cijfers van BBC en Geekwire verkoopcijfers. Macs gaan gemiddeld langer mee, dus dat soort dingen hoeven niet in tegenspraak te zijn. Marktaandeel van wat er gekocht wordt en wat er daadwerkelijk gebruikt wordt is niet hetzelfde, al willen de marketingjongens dat maar wat graag.
En of die Chromebooks nu x86 of Arm zijn maakt in principe niet uit, als het de dominantie van Windows op de markt kleiner maakt. Het maakt dat mensen flexibeler zijn om van het ene naar het andere hardwareplatform over te stappen. Het versterkt ook de kans dat zakelijke applicaties en games naar andere platformen gaan kijken. Uiteraard zitten er ook wat minder prettige kanten aan, zoals de toenemende macht van Google en acceptatie van diens datahonger.
Ik moet dan steeds aan @
kozue denken die daar zeer terecht voor waarschuwt, maar wat betreft het onderwijs ook de voordelen voorbij gaat. Nu zijn er behalve Google nog meer partijen actief op de onderwijsmarkt, zoals de traditionele uitgeverijen van schoolboeken, die zich steeds meer op dat segment richten, maar ook daar de controle volledig overnemen. Die uitgeverijen hebben veel meer inzicht in de schoolprestaties en ontwikkeling van de kinderen als dat Google ooit gaat hebben.