Qualcomm presenteert twee nieuwe socs voor laptops

Processorontwerper Qualcomm heeft op zijn eigen Snapdragon Tech Summit twee nieuwe socs voor laptops gepresenteerd. De 8c komt naast de huidige 8cx te staan, terwijl de 7c is bedoeld voor goedkopere laptops.

Volgens Qualcomm moeten de nieuwe socs zorgen voor een doorbraak van Arm-socs in de markt voor goedkope laptops. De 8c is een iets uitgeklede versie van de huidige 8cx met lagere kloksnelheden van de Kryo-processorkernen op basis van Arm's Cortex A76-microarchitectuur. Het is onbekend op welke andere gebieden de socs verschillen. De gpu heeft een ander typenummer, maar welke verschillen er zitten tussen beide modellen is niet duidelijk.

De 7c is een kleinere en goedkopere soc met twee Kryo-kernen op basis van A76. Het 4g-modem krijgt een downgrade naar een X15-modem die ook in de recent gepresenteerde Snapdragon 765 zit. De 8x heeft een X24-modem voor 4g, net als de 8cx. Die maken hogere downloadsnelheden mogelijk. De 8c is te combineren met een 5g-modem, bij de 7c kan dat niet. Laptops met een 7c kunnen prijzen krijgen van 250 dollar tot 450 dollar, zegt Qualcomm. Fabrikanten kunnen er naast Windows ook Chrome OS op zetten.

TSMC fabriceert de 8c op zijn 7nm-procedé, Samsung maakt de 7c op zijn 8nm-lijn. Beide socs voor laptops moeten volgend jaar in laptops verschijnen, meldt Hardware Info. Dit jaar verschenen Arm-laptops in de vorm van onder meer de Microsoft Surface Pro X en Samsung Galaxy Book S.

Foto's: Hardware Info
SoC Snapdragon 8cx Snapdragon 8c Snapdragon 7c
Cpu 8x Kryo 495 8x Kryo 490 8x Kryo 468
Cpu-kernen 4x Cortex A76 @ 2,84GHz
4x Cortex A55 @ 1,8GHz
4x Cortex A76 @ 2,45GHz
4x Cortex A55 @ ? GHz
2x Cortex A76 @ 2,4GHz
6x Cortex A55 @ ? Ghz
Gpu Adreno 680 Adreno 675 Adreon 618
Dsp Hexagon 690 Hexagon 690 Hexagon 692
Geheugen 128-bit LPDDR4x @ 2133 MHz 64-bit LPDDR4x @ 2133 MHz 32-bit LPDDR4 @ 2133 MHz
Isp Spectra 380 Spectra 390 Spectra 255
4g-modem Snapdragon X24 Snapdragon X24 Snapdragon X15
Optioneel 5g-modem Snapdragon X55 (extern) Snapdragon X55 (extern) -
WiFi WiFi 5 (802.11ac) WiFi 5 (802.11ac) WiFi 6 "ready" (802.11ax)
Procedé 7 nm N7 (TSMC) 7 nm N7 (TSMC) 8 nm LPP (Samsung)

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-12-2019 • 08:00

31 Linkedin

Reacties (31)

31
30
19
4
0
11
Wijzig sortering
Om even de vergelijking met de mobiele producten te maken:Lijken best competitive chips, afhankelijk van de prijsstelling. Ben erg benieuwd of er ook nog een PC-variant van de Snapdragon 865 komt!
Ben erg benieuwd of er ook nog een PC-variant van de Snapdragon 865 komt!
Nooit, want een SD zal alleen te gebruiken zijn met ARM versie windows (compatibiliteit mode) is dus langzamer dan een x86 variant. Moet daarnaast tegen AMD en intel vechten die veel goedkoper kunnen leveren (voornamelijk AMD) en tegen een platfrom (AM4 b.v.) die door veel verschillende fabrikanten worden gemaakt. Voor de SD moet dus een nieuw platform gemaakt worden en geadopteerd worden door andere fabrikanten (eerste producten zullen dus duur zijn). Daarnaast heb je ook nog is concurrentie van android en ios devices.

AMD 3000g kost 51 euro (is veel sneller), een SD kost (voor de fabrikant van toestellen dus zonder marges voor verkoop) 53usd per stuk (per 1000) Voor iets meer (~85 euro) heb je een ryzen 3 2200G (quadcore en vega 8) Wat eerder een kwa prijs een concurrent is van de nieuwe SD's binnen de desktop markt.
Winfuture also reviled the new Snapdragon 855/8150 cost. It will cost $53 per chip for the phone. The current Snapdragon 845 price is $45 per chip but based on rumour phone manufacturers have to pay $65 per chip and the reasons behind this can be an additional cost for licenses.
En waarom zou je een snapdragon in je desktop willen?

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 6 december 2019 11:48]

Jij spreekt op dit moment maar ARM technologie is erg schaalbaar een aantal grote spelers kijken naar ARM zo is Apple aan het ontwikkelen voor ARM maar ook AWS Amazon kijkt er naar. Ik zou op termijn het toch niet durven uitsluiten mogelijk niet als traditionele PC maar wel als vervanger voor een traditionele pc in allerlei oplossingen. De chips zijn erg snel gegroeid mede door de financiële marketshare van mobiele telefoons en tablets die je echt wel als consumable kan zien. Mensen doen tegenwoordig veel langer met hun laptop dan met hun gsm terwijl de prijs voor beide toestellen aardig naar elkaar toe is gegroeid. Voor de prijs van een S10 kan je al een aardige laptop kopen ook.
De toekomst is een ander verhaal, maar de tech sector staat niet stil. Ik verwacht niet dat een arm processor de markt gaat maken, eerder een risk-V processor. (voornamelijk door de licentie problemen/kosten rond ARM en qualcomm) Apple kijkt (bouwt zijn eigen op basis van arm) ernaar omdat het simpelweg zijn eigen architectuur wil (controle en kosten) en dit kan door zijn eigen gesloten software ecosysteem (niet te vergelijken met windows desktop). Amazon alleen voor servers die nogmaals door hun bepaalde software en omgeving gaan draaien. Zo is in de financiële wereld(stocktrading) intel cpu's vervangen (al een tijd terug) door risk en asic (zeer specialistisch) betekent niet dat asic handig is voor desktop PC of de toekomst. General purpose en backwards comp. blijven toch echt een dingetje en relevant voor windows. Mensen doen tegenwoordig veel langer met hun laptop omdat de cpu sector jaren stil heeft gelegen, na de eerste quad core & SSD is er eigenlijk weinig toegevoegd. Ik heb nog een i7 met 4700HQ en 16GB ram kan nog prima mee. Maar nu komen er chips met 8 en 16 cores dit gaat ook terug komen naar laptops. Heb ik weer een reden om een andere laptop te nemen. :)
Telefoons gaan nu ook langer mee dan voorheen, een s8 is geen wereld verschil met een s10. Dat was een paar jaar terug toch wel anders.

(risk)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 6 december 2019 14:48]

Apple heeft al ervaring met een RISC (niet risk :-)) processor, nl. er is lange tijd een samenwerking geweest met IBM (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/PowerPC).

In PC/server land zie ik niet snel een Windows versie op ARM komen. Linux is er al wel, maar dan nog moeten software leveranciers volgen. Een platform erbij is voor een software leverancier qua development niet de grootste klus, maar veel meer testen & support. Je moet nu eenmaal dubbel zoveel kosten maken als je van single-platform leverancier naar een 2e platform erbij gaat. En je loopt tegen verschillen aan, die je als developer ook zal merken. Linux/UNIX/iOS is dan meer eenvormig dan Windows (alleen al het file systeem al...)
Ben erg benieuwd of er ook nog een PC-variant van de Snapdragon 865 komt!
Nooit, want een SD zal alleen te gebruiken zijn met ARM versie windows (compatibiliteit mode) is dus langzamer dan een x86 variant.
... of met een non-Windows operating system.
Voor bepaalde single-purpose taken lijkt een zuinige, efficiënte ARM chipset mij uitermate geschikt.
Het is niet zozeer de ARM instructieset die een chip zuinig of onzuinig maakt, maar de implementatie ervan.
AMD 3000g kost 51 euro (is veel sneller).
Dat is dus niet zo. Met een 3000g ga je geen 4k HDR op 60 fps kunnen afspelen. Dat lukt afhankelijk van je footage niet eens met een 2200g De Snapdragon 8c kan dit op 120 fps.

[Reactie gewijzigd door Immanent Ike op 6 december 2019 15:19]

Voor ontwikkelaars van software voor ARM devices is een ARM laptop/desktop met een beetje spierballen wel nuttig, alleen zijn er dit niet heel veel in absolute aantallen.
Ik neem aan dat 8CX top of the class is van de drie, maar waarom heeft die geen WiFi 6? terwijl goedkoopste variant dat wel heeft?
De 8CX is al heel lang in ontwikkeling, en vermoedelijk niet gebaseerd op een chip die WiFi 6 al ondersteunt. De 7c lijkt gebaseerd op een 730 die pas in april werd gelanceerd (@Balance ), en die 855 (8c) kwam ook dit voorjaar uit.
Dit dacht ik dus ook meteen! Ik snap het ook niet. WiFi 6 is eindelijk weer een sprong vooruit.
De 8cx is eerder uitgebracht, is begin dit jaar aangekondigd. Waarschijnlijk was Wi-Fi 6 er nog niet bij de ontwikkeling.

nieuws: Qualcomm combineert Snapdragon 8cx voor laptops met 5g-modem
Hoop dat dit eindelijk laptops met Linux ARM oplevert.
Ik kijk zelf met veel ingehouden koopdrang naar de pinebook (pro).
Ik weet niet hoe lang ik mijzelf kan inhouden om zon ding te bestellen.

Persoonlijk hoop ik dat (goedkope) op ARM gebaseerde linux laptops snel groot doorbreken.
Die zijn er al jaren, ARM Chromebooks. Daar kan je eenvoudig andere Linux distro's op installeren.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 december 2019 13:16]

Die hebben steevast nauwelijks opslagcapaciteit en ook geen fullsize SD(HC/XC)-card-slot.
Chromebooks hebben als concept dat je alles bij Google zet. Ik wil lokale opslag gebruiken.

Daarnaast lijken chromebooks goedkoop maar als je de specificaties er naast zet koop je toch beter een echte laptop.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 6 december 2019 14:29]

Ziehier het probleem van ARM notebooks - zelfs met de Google subsidie is het lastig om de prijs laag genoeg te krijgen om de matige specs te rechtvaardigen.
Sommige hebben zelfs een i5 dus daar scoort hij dan goed, maar op andere punten is het dan zo slecht dat ik vind dat het een absolute no-go is. Als je dan nog een extra SSD/HDD bij moet gaan kopen, eventueel geheugen, dan is het ding meestal duurder als een normale laptop.
Met wat voor cpu kan ik dit vergelijken als in compute power? Pentium i3 of zijn we daar nog niet?
Als je Daniel Rubino mag geloven van Windows central dan is de sq1(8cx@3ghz) vergelijkbaar met een i5 u versie van de 8e generatie. Weet alleen niet of ze dan een specifieke sku bedoelen.
En hier gaat naar mijn mening al de zaak mis, “Windows”. Als je ziet hoeveel mensen Android hebben, zou ik zeggen breng ook een OS uit welke precies eruit ziet als Android (dus geen Chrome), ook offline gebruikt kan worden en voorzien van de Google appstore. Dat je een toetsen bord en muisbediening moet gebruiken lijkt mij geen probleem, dat kennen nog veel mensen die ooit iets prive met een Windows OS gekocht hebben. Als ik op mijn werk alleen al zie hoeveel dames er zijn die totaal niet met windows kunnen omgaan ook niets meer prive hebben met Windows erop, maar hun Zalando bestellingen en betalingen in de bedrijfskantine supersnel via hun telefoon kunnen uitvoeren, dan kan het niet anders dat er dan wel een behoorlijke markt voor is.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 6 december 2019 09:15]

Ik zie wel steeds meer Chromebooks verschijnen, ook op zakelijk gebied.
Om nu eerlijk te zijn, velen komen gewoon toe met mail/word/excel en dan misschien nog een paar interne applicaties, die meestal al webbased zijn. Natuurlijk zijn er nog altijd de native applicaties. Maar die minderen met mondjesmaat. De meesten zetten alles gewoon om naar webbased. Ok als je moet interface met hardware wordt dit een heel pak moeilijker. Maar een CRUD applicatie kan je omzetten (daarom is het niet gemakkelijk) als je 20 jaar werk in een applicatie gestoken hebt met een team van 4-5 ofzo, zet je deze applicatie ook niet effe op een jaartje om. En bij bestaande klanten, moet je echt niet afkomen met minder functionaliteiten dan je nu hebt. Maar zou wel eens het verschil qua snelheid willen zien tov een celeron of i3 of i5.
1.59% marktaandeel, inmiddels. Ik zie het voordeel van ChromeOS wel in de enterprise sector, je kan het simpel compleet dichttimmeren als hufterproof 'dumb terminal' voor je werknemers, en alle browser verkeer filteren. Enig nadeel is dat je geen zicht hebt over wat er naar Google wordt gestuurd.

In de praktijk is ChromeOS vooral populair in de VS, en specifiek op scholen - wat je goed kan zien aan de seizoensinvloed: in de zomervakanties keldert het gebruik van ChromeOS naar bijna nul.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 december 2019 13:40]

Op zich kun je Windows ook wel hufterproof maken, gewoon Windows S mode aanzetten. Volgens mij zit het grote voordeel van ChromeOS erin dat het op de achtergrond iets meer lightweight is en dus kan de hardware iets goedkoper zijn en zoals je al zei omdat het erg gefocussed is op scholen (/nog iets makkelijker kunnen switchen tussen inlog profielen / leerlingen etc.).
Als het zo simpel zou zijn zou iedereen toch een Android tablet hebben? Dat is inmiddels ook een nagenoeg dode categorie. Chrome is een redelijk succes, maar windows is nog steed de facto standaard op laptop gebied.
Van de Android tablet zijn wel er heel wat verkocht en is nu overgenomen door de inmiddels veel betere en uitgerust met een veel groter scherm, de Android telefoon, dus zo simpel kan het zijn.
Dat Windows prive, ik heb het als niet ICTer alleen over prive, nog steeds zo dominant is, heeft ook te maken dat er ook geen alternatief is. Mensen zijn gewoontedieren, willen geen OS welke ze niet gewent zijn, kijk maar eens naar dat gezeur over Windows8, complete software werd er in de handel gebracht om deze om te katten naar een oude windowsuitvoering. Of waarom is Linux geen succes geworden.
Het gros van de gebruikers van dit type ARM CPU is geen Tweaker, gaat niet uitgebreid nalopen hoe werkt dit nu, hij/zij wil gewoon iets vertrouwds hebben waar ze internet mee op kunnen of iets mee kunnen intikken, net als hun telefoon.
Linux is op telefoons een enorm succes geworden, maar op desktops is het nog maar klein. ChromeOS zit op ~1.6%, andere Linux distro's op ~1.8%, het groeit wel (vorig jaar was het 1.1% en 1.5%) maar echt hard gaat het niet.
Helemaal niet, je kan gewoon win32 desktop apps emuleren op de ARM processor:
https://docs.microsoft.co...s/uwp/porting/apps-on-arm
Dat is het enige dat je kan doen op ARM met x86 exe's, store apps draaien wel native.
x64 support komt trouwens ook nog! (maar daar staat nog geen datum op)

Waar jij het over hebt is Windows S, dat is een locked down versie maar die kan je gratis upgraden naar de Pro voor ARM, dan heb je terug volledige functionaliteit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee