Gerucht: Microsoft komt volgende maand met opvolger Surface Pro X met ARM-soc

Microsoft zou volgende maand een opvolger willen presenteren voor zijn Surface Pro X-tablet met ARM-soc. Die soc zou de naam SQ2 dragen en gebaseerd zijn op de nieuwe 8cx Gen 2 5G-soc van Qualcomm.

De SQ2 zou volgens Windows Central betere prestaties moeten bieden dan de SQ1 uit de eerste Surface Pro X van vorig jaar, maar andere wijzigingen zijn niet bekend. De 8cx Gen 2 5G waar Microsoft hem op zou baseren kondigde Qualcomm onlangs al aan.

Die 8cx Gen 2 heeft onder meer een nieuwe digital signal processor ten opzichte van zijn voorganger. De Hexagon 690 is de nieuwe dsp, want in de vorige versie zit de Hexagon 685. De 690 heeft een 'tensor accelerator' voor betere prestaties bij machine learning. Dat soort taken vallen bij een Hexagon 685 toe aan de dsp zelf, in combinatie met de cpu en gpu. Die cpu en gpu zijn ongewijzigd ten opzichte van de 8cx.

Daarnaast zou de Surface Pro X uitkomen in een nieuwe kleurvariant, maar voor het overige zou er weinig anders zijn. Dat doet Microsoft vaker met jaarlijkse updates in bestaande productlijnen. Ook zou Microsoft werken aan het emuleren van 64bit-applicaties. Windows 10 kan op ARM-processors alleen 32bit-programma's emuleren, waardoor een deel van de Windows-toepassingen niet draaien op het apparaat. Het emuleren van 64bit-programma's zou later dit jaar mogelijk als previewversie beschikbaar komen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-09-2020 • 19:05

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
22
1
1
11
Wijzig sortering
Niet als harde sneer of iets dergelijks, maar uit pure nieuwsgierigheid. Zijn er tweakers die ooit dit product in het echt hebben mogen meemaken, en heeft het echt een meerwaarde op dít moment? Tuurlijk is een showcase van Windows op ARM enorm mooi en de toekomst. En meer toekomstvast op dit moment dan Windows RT een hele tijd geleden. Maar ik ben ze in het "wild" nog nooit tegengekomen.Ik vraag me dus af of er al een vlucht genomen worden met dit soort SOC's en Windows. Ookal kan het een deel emuleren, en straks nog meer. Ik zie de meerwaarde op dit moment nog niet tegenover een X86_64 based machine.
Dagelijks gebruik
Gebruik de Surface Pro X zelf dagelijks bij klantbezoeken. Super licht device, goede batterijduur, mobiele dataconnectie (4G) ideaal. Office pakket draait prima, en een arm64 versie voor Teams is ook eindelijk in de maak. Draai van Teams nu de 32-bit versie welke via emulatie nog nét te traag is om lekker mee te werken. Gek genoeg is Zoom via 32-bit emulatie dan wel weer snel en relatief vriendelijk voor de batterij.

Software-ecosysteem
Je merkt, ondanks dat dit product al sinds november/december vorig jaar beschikbaar is, dat het software-ecosysteem nu pas echt mee begint te komen:
- Microsoft Edge Chromium is sinds begin dit jaar native voor arm64 beschikbaar. De Surface Pro X draait z'n hand niet om voor 4k60 video's op YouTube terwijl mijn Dell XPS 15 9550 als een malle begint te blazen en gaat haperen.
- Visual Studio Code is sinds een maand of twee native beschikbaar voor Windows arm64 (was sinds mei in preview).

Ben zelf ook actief bezig om software geschikt te maken voor Windows arm64 (of daar deels aan bij te dragen), bijvoorbeeld:
- NodeJS
- DDEV
- GitHub Desktop
- Signal Desktop

Ik merk dat veel software uitgaat van een standaard x64 landschap. Hier zit wel duidelijk beweging in; veel Linux packages zijn al beschikbaar voor arm64, en nu Apple heeft aangekondigd over te gaan naar ARM zie je dat de noodzaak om software te cross-compilen steeds groter wordt, waardoor men de codebase er nu ook beter op voorbereidt.

Andere uitdaging is dat veel software werkt met dependencies welke alléén voor x64 beschikbaar zijn. Deze moeten dus óf voor 32-bit beschikbaar komen (zodat dit via emulatie werkt in arm64) óf in een native arm64 variant.

TL;DR
Persoonlijk word ik erg blij van deze ontwikkelingen en de huidige Surface Pro X werkt al lekker in dagelijks gebruik. Als Microsoft het voor elkaar kan boksen om 64-bit emulatie tegelijk met de "Surface Pro X 2" (of hoe deze dan gaat heten) te lanceren, kunnen er interessante dingen gaan gebeuren de komende tijd. Er zit duidelijk beweging in het software-landschap, maar het ondersteunen van meerdere typen processorarchitecturen brengt uitdagingen met zich mee, zoals cross-compilation.

[Reactie gewijzigd door dennisameling op 16 september 2020 21:56]

Geen ervaring maar wel een verwachting. Zolang emuleren van x64 niet mogelijk is snap ik niet dat MS een dergelijk product uitbrengt. Leer van de RT. De gemiddelde tweaker wel maar Henk en Ingrid snappen hier niets van en hebben dus een negatieve ervaring.
Neen. De Microsoft 365 Apps moeten gewoon native voor ARM uit komen, zoals Microsoft ook met Office 2013 heeft gedaan.
Mijn ervaring met de Surface producten is dat ze meer gericht zijn op de zakelijke markt met een vrij smalle usecase, die trouwens zakelijk veel breder is dan op de consumenten markt. Ik heb bij een MSP gezeten welke veel Surface Pro devices verkocht, ik vermoed dat ze daar zijn gaan testen met een of twee van die devices om echt een goede usecase neer te zetten. Het grootste issue is echter dat je nog steeds MS Office moet emuleren op de x86 emulator, wat een flinke impact heeft op performance en daarmee verbruik. Ik lees hier en daar wel wat geruchten dat sommige apps worden omgezet naar ARM64 (zoals bv. Teams). Wellicht dat MS bij de nieuwe versie ook meteen wat software producten mee lanceert en/of de emulatie performance zoveel beter is van de 32bit versie dat gebruikers het verschil niet merken.
Microsoft zet enorm in op de cloud en hun filosofie is dat je zware applicaties zoals office gewoon host in de cloud als remote app en de eindgebruiker rondloopt met een lichter toestel dat verbonden is met internet.

Met namen in de bedrijfswereld waar IAAS en BYOD meer en meer voorkomt, is dit een mooie manier om potentieel kosten te besparen op IT personeel, licenties en hardware.

Dus ja, voor Henk en Ingrid is dit niet echt een oplossing, hoewel het mij niet zou verbazen mochten ze binnenkort de office fat client aanbieden in de cloud als onderdeel van het O365 abonnement.
Hier ervaring met de 1st gen Surface X.
Printerdrivers is even opletten geblazen. Type4 driver is leuk, maar als je wil nieten of de andere extra functies wilt aanspreken heb je een probleem. Dus check eerst bij je printerfabrikant of er een fatsoenlijke driver is.
Is dat omdat de meeste driverpakketten 64 bit zijn (met alle features inbegrepen)?
Correct. Printerfabrikanten vinden het geen prioriteit om een ARM-driver te maken op dit moment. Dit is wel een beetje een kip-ei-verhaal. Als het marktaandeel van Windows ARM-devices 30% zou zijn, 'moeten' ze wel.
Er zijn zat fabrikanten die MacOS printer drivers maken en het marktaandeel is <10%, aldus deze site. Aangezien Apple over gaat op ARM architectuur, is dat hopelijk een 'leuke' testcase/oefening, ondanks het compleet andere OS.

Ik hoop dat er een goede concurrentie komt tussen ARM en x86/64 chips, qua marktaandeel. 50/50 zou ik erg leuk vinden (inclusief de 10% Apple, zodra die allemaal over zijn).
Zelf heb ik de 1e pro x met 16gb ram vanaf dag 1 in bezit. Voor een standaard office gebruiker. Met saas applicaties is ie fantastisch. Lange accu. Overal internet met 4g. En dat het scherm 1 tikkeltje groter is, is ook erg fijn!

Echter moet ik wel zeggen dat hij soms rare dingen vertoonde. Bijv via miracast naar een tv presentaties ging soms wel soms niet. En ook met sommige Bluetooth devices ging het niet altijd lekker.
Al moet ik wel zeggen dat ik vooral de storingen op Bluetooth niveau pas de afgelopen 2 weken last van heb gehad.

Dus daarvoor nu maar surface laptop i7 ;)
Was dr beetje klaar mee dat bijv een delete knop bleef hangen tot 3x toe en tot 3x toe m'n hele postvak in weg was...
Oeh, dat laaste, mag ik die feature ook? 😁😉
Kan ik wel remote voor je uitvoeren haha
Ik heb het maandje uit mogen proberen als ontwikkel en edit apparaatje en voor mijn gevoel was t gewoon een bagger product. Maar dat zal wel komen omdatnik er anders naar kijk dan gemiddelde consument.

Grootste probleem met Windows op arm is dat er gewoon geen software is die native op ARM draait en het moet hebben dan geemuleerde software. Veel software werkt in emulatie wel goed maar de prestaties zijn werkelijk om te huilen. Adobe Photoshop simpel fotootje bewerken? Haha dikke neus drie bier zei de tablet tegen me.

Na veel gejammer een paar IDEs werkend gekregen. Code schrijven was ook een drama.

Enige wat naar mijn gevoel goed werkte was als je de browser in ging en YouTube gebruikte of online Werkte zoals bijvoorbeeld Google docs. omdat je op die manier de SOC niet belast.

Ik ben van mening dat de SOC gewoon niet snel genoeg was om de emulatie laag voor veel software te draaien. Of de emulatie laag gewoon te zwaar is voor de SOC.

Ik bedoel als je t vergelijkt wat Apple heeft laten zien met Mac op ARM en Rosetta 2 die volledige Maya render draaide kan je wel concluderen dat Windows op ARM nog een lange weg te gaan heeft.

En voor de duizend euro die t ding kostte kan je naar mijn mening beter een iPad kopen of een Samsung galaxy TAb. kunnrn beide t zelfde als Windows op arm en beter.
Na veel gejammer een paar IDEs werkend gekregen. Code schrijven was ook een drama.
Zit er dan geen native 64bit ARM versie op van notepad? ;-)
Mag toch hopen dat Microsoft een degelijk product op de markt bent. Dus dan de vraag o het meerwaarde heeft? Lijkt mij hetzelfde als iedere andere laptop uit dit prijssegment?

De vraag zou eerder moeten zijn, zijn de prestatie voldoende om te concurreren met laptops uit dit prijssegment.

Ik hoop van wel, dat geeft ARM powered pc's weer een extra push naar voren!
Mag toch hopen dat Microsoft een degelijk product op de markt bent.
Aannames.. The mother of all...

MS heeft in het verleden voldoende bagger producten op de markt gebracht, vandaar dat je elk product opnieuw moet evalueren. Een aantal jaar geleden ook heel veel gelazer met Surface Pro's gehad, issue met Windows en bv. RDP sessies op resoluties lager dan 4k. Heck, zelfs met mensen van MS zelf gezeten, maar op korte termijn geen fixes, alleen workarounds die slechts in een geval werkbaar bleken. De uitgeleverde 1080p schermen vervangen voor 4k schermen, toen een vrij duur geintje voor een berg werkplekken bij een klant op onze kosten... Maar dat is het risico van een oplossing verkopen voordat het getest is!
software-support moet er ook zijn, zo hadden wij een probleem met onze firewall/antivirussoftware die geen ARM ondersteunde (is al een tijdje geleden en ging over 1 test-toestel)
Apple gaat waarschijnlijk voor elkaar krijgen wat Microsoft sinds de surface RT al probeert. Gezien het marktaandeel in OS doen ze dan toch écht iets verkeerd...
De Surface RT was geweldig voor die tijd. Lange accuduur, passieve koeling, mstsc en PowerShell. x86-64 emulatie is niet meer nodig door de komst van diensten zoals WVD.
Winodws RT heeft toch een totaal ander doel dan Windows 10 voor ARM of macOS 11 voor ARM.
Apple is al heel lang een hardware verkoper, MS is nog relatief jong daarin (was Xbox niet het eerste hardware product) en ze maken al helemaal niet hun eigen chip designs, wat Apple wel doet... MS wil dan ook op elke niet Mac draaien en dat doen ze door de hardware concurrentie niet dwars te zitten.

MS zal er toch een keer aan moeten beginnen willen ze niet over 50 jaar ophouden te bestaan...
Dat kan je niet zeggen : MS zal er toch een keer aan moeten beginnen willen ze niet over 50 jaar ophouden te bestaan...

Je weet niet hoe het landschap eruit ziet over 50 jaar mbt lapto/pc.
Misschien heb je dan een super klein draagbare pc en een oprol scherm, aanzetten, verbinding maken met je data sim kaart en alle applicaties draaien van de cloud waar Microsoft zo sterk op inzet ;)
De aanname dat je over 50 jaar weer/nog met de cloud te maken heeft is natuurlijk ook iets wat je niet weet. Wie weet is over 50 jaar je smartwatch/broche wel zo krachtig dat je de cloud helemaal niet meer nodig heb...

Het punt dat ik probeerde te maken is dat hardware maken een vak apart is, daar begin je niet vandaag aan en heb je morgen perfecte producten. Apple heeft daar veel meer/langer ervaring in dan MS.
Helemaal met je eens, niemand weet het natuurlijk.
Als je kijkt naar ervaring heeft Apple inderdaad een voorsprong echter als je ziet wat voor sprongen Microsoft maakt mbt hardware kan je wel veilig zeggen dat MS het beter doet.
Hoop dat ze gelijk ook de Surface Laptop 4 aankondigen met een Ryzen 4000 reeks cpu.

Ik vind de ARM cpus van Qualcomm voor zulke producten nog te zwak. Dan heeft Apple dat allemaal beter voor elkaar.
Surface Laptop 4 is, net als Pro 8 en Studio 3 voor (begin) volgend jaar. Er komt wel een goedkopere Surface Laptop-variant gericht op studenten.
Surface Laptop 4 is, net als Pro 8 en Studio 3 voor (begin) volgend jaar.
[..]
Heb je hier ook een bron van?
Surface laptop komt normaal toch oktober/november?
Zit er ook een beetje op te wachten, anders de werkgever maar om een Surface Book 3 vragen :+
Ik vraag me af waar de goedkopere processoren blijven. 1500€ voor zo'n ding blijft toch wel moeilijk te incasseren voor een beta-test.
Bij de Mediamarkt bij mij in de buurt (alexandrium) doen ze de huidige al weg voor 1199 met gratis keyboard. Dus dan zou je wel denken dat er een nieuw versie aan zit te komen.

Ik denk persoonlijk als hier office op draait, dan is het voor veel mensen meer dan genoeg.
Anoniem: 1330988
16 september 2020 21:58
Is dit apparaat niet een beetje het slechtste van 2 werelden? Gebruikt als laptop loop je vrij snel tegen de beperking aan dat 64 bits applicaties en drivers (voorlopig) niet werken. En gebruikt als tablet kijk je wellicht tegen een beperkt app aanbod aan. Met een nette Galaxy Tab bijv heb je de hele Play Store tot je beschikking en voor productiviteit lijkt een laptop met x86-cpu mij op dit moment zowel qua performance als compatibiliteit een stuk beter.

Wat ik me ook altijd afvraag bij dirt soort apparaten is of Linux erop draait. ARM is natuurlijk het probleem niet maar bij mijn weten is het niet zo makkelijk om een OS geschikt te maken voor een specifiek ARM device.
Windows 10 kan op ARM-processors alleen 32bit-programma's emuleren, waardoor een deel van de Windows-toepassingen niet draaien op het apparaat
Weer zo'n kansloos product. Emulatie! en dan nog alleen 32bits. Ben benieuwd of er Linux op draait want dat ondersteund tenminste ARM architectuur native en dus veel sneller.
Allemaal nog te veel in de kinderschoenen. Ik kies voorlopig nog liever dan voor een Surface Pro. Emulatie bekent voor mij in dagelijks gebruik vertraging bij veelvuldig gebruik. Het is nog onzeker in hoeverre de apo ontwikkelaars dit gaan ondersteunen. Er zijn al zoveel experimenten gedaan de afgelopen 8 jaar, app ontwikkelaars stoppen op een gegeven moment en tsja, dan blijft er nog weinig over van de store. Windows 10 komt robuster over. Ik mis de visie van een langetermijn betrouwbaarheid van Surface en Windows die op de markt komen. Mijn surface pro 5 begaf de accu het het na 3 jaar normaal gebruik. Ik had minstens 5 verwacht. Gelukkig de accu kunnen vervangen, maar de reparatie is niet makkelijk, Windows 10 is rommeliger geworden met de tijd. Ik heb ook 7 jaar Windows Phone gebruikt.
Surface Pro X en Windows 10X zijn potentieel veelbelovende producten, maar de ontwikkeling en afwerking lijkt nog op de eerste dagen van Windows op Arm en het Windows Phone fiasco. Het begint sterk, verliest tractie met de tijd en eindigt met een bittere nasmaak voor de investering. Microsoft kan dit beter, denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee