Microsoft Surface Pro X met Arm-soc krijgt wifi-only-variant vanaf 949 euro

Microsoft introduceert een wifi-only-variant van de Surface Pro X voor 949 euro. De Surface Pro 7+, die voorheen alleen voor de zakelijke markt was bestemd, komt ook beschikbaar voor consumenten vanaf 949 euro.

De nieuwe variant van de Surface Pro X verschijnt begin 2022 in Nederland en krijgt een adviesprijs vanaf 949 euro, meldt Microsoft in een persbericht. Voor dat bedrag krijgen gebruikers een variant met SQ1-Arm-soc, blijkt uit informatie van de Amerikaanse Microsoft-website. Verder beschikt de Surface Pro X-variant van 949 euro over 8GB geheugen en een 128GB-ssd.

De Surface Pro X is al verkrijgbaar in Nederland, maar is momenteel alleen leverbaar als duurder model met ook 4G-ondersteuning. De LTE-uitvoering met SQ1-soc, 8GB werkgeheugen en 128GB opslag kost in Nederland 1149 euro. Daarmee is het model met alleen wifi 200 euro goedkoper. De goedkoopste configuratie met een snellere en nieuwere SQ2-chip kost momenteel 1699 euro. Microsoft brengt ook wifi-only-modellen met SQ2-chip uit in de VS, maar maakt niet bekend wat deze gaan kosten in Europa.

Microsoft introduceerde de eerste Surface Pro X-apparaten in 2019. Het betreft een 2-in-1-apparaat met aangepaste Arm-soc, die Microsoft in samenwerking met Qualcomm heeft gemaakt. Het apparaat heeft daarnaast een 13"-scherm met resolutie van 2880x1920 pixels. Het wifi-only-model wordt bij release begin 2022 direct geleverd met de Arm-versie van Windows 11.

Verder brengt Microsoft de Surface Pro 7+ ook uit voor consumenten. Die laptop wordt geleverd met maximaal 32GB geheugen, Intel Tiger Lake-processors, een verwijderbare ssd en een accu die volgens Microsoft tot 15 uur meegaat. De Surface Pro 7+ komt beschikbaar vanaf 949 euro, meldt het bedrijf in een persbericht.

Afbeelding via Microsoft

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-09-2021 • 20:03

45

Lees meer

Reacties (45)

45
43
28
7
1
12
Wijzig sortering
Apple levert bij hun ARM Macs een emulatielaag om de x86_64 applicaties te draaien. Heeft Microsoft zoiets ook of is dit net zo’n nutteloos apparaat als die Windows RT machines?
Ja er is een emulatielaag in Windows aanwezig. De manier waarop is wel verschillend tussen de twee. Rosetta 2 vertaald alle instructies vooraf, dit scheelt een hoop performance want de instructies hoeven niet tijdens het gebruik van je applicatie vertaald te worden. Ik meen mij te herinneren dat er ook speciale hardware in de M1 SOC zit om de instructies nog sneller af te handelen.

Microsoft heeft ervoor gekozen om dit niet te doen. De SOC kopen ze in, en zulke hardware level emulatie is niet toegevoegd. Daarnaast worden alle instructies ook op runtime vertaald.
Ik meen mij te herinneren dat er ook speciale hardware in de M1 SOC zit om de instructies nog sneller af te handelen.
Klopt, en dit is de reden dat x86 emulatie op de M1 zo snel is vergeleken met die op Windows.

Het grootste probleem met vertalen van x86 naar ARM is dat het memory model anders is. Een x86 CPU heeft een zogenaamd 'strong memory model', dit houdt in dat lees en schrijf acties van/naar het geheugen uitgevoerd worden in dezelfde volgorde als dat deze door de code worden gedaan. Dus als je schrijft naar geheugenlocatie A, en daarna naar locatie B, dan wordt bij x86 bijna altijd (er zijn een paar randgevallen) eerst de waarde in locatie A geschreven, en daarna locatie B. Andere CPU cores zien ook het geheugen in die volgorde veranderen.

In een multitasking/multi-core omgeving kan deze volgorder van belang zijn voor het synchroniseren van processen op meerdere cores, en als dit niet gaat zoals verwacht dan kan dit zorgen voor onvoorspelbare gedrag, crashes, etc.

Een ARM processor heeft een zogenaamd 'weak memory model', dit houdt in dat er geen garantie is voor de volgorde waarin naar het geheugen wordt geschreven. De CPU kan writes naar RAM in een andere volgorde doen om dingen efficiënter te maken. Meestal maakt het namelijk niet uit welke volgorde je iets schrijft, en dan is dit een mooie optimalisatie. In de paar gevallen dat het wel uitmaakt, gebruik je op ARM een zogenaamde 'memory barrier'. Dat is een instructie die CPU verteld dat alle geheugen reads/writes die voor de barrier plaatsvinden afgehandeld moeten zijn voordat ie verder mag met reads/writes na de barrier.

Zo'n memory barrier kost enige performance, je moet hier nl. mogelijk op wachten, maar omdat je deze alleen gebruikt als het nodig is is de impact over het algemeen niet groot, want je gebruikt het maar af en toe.

Het probleem met emulatie van x86 code is dat op x86 alles altijd in de juiste volgorde gebeurt, de enige manier om datzelfde gedrag in een ARM CPU na te bootsen is na elke write een memory barrier toe te voegen, je weet immers niet wanneer de volgorde wel uitmaakt, want x86 is altijd op volgorde dus in de code zitten geen speciale instructies die aangeven of het wel/niet nodig is. Dit vertraagt emulatie van ARM code op x86 enorm.

De manier waarop Apple dit heeft opgelost is door aan hun ARM cores een speciale ordered memory mode toe te voegen welke alleen actief is bij geëmuleerde x86 code, en waardoor deze zich qua memory ordering net zo gedraagt als een x86 processor. Dit is geen standaard ARM feature en dus kan MS hier geen gebruik van maken in hun emulatie die op een standaard ARM core moet werken, waardoor hun x86 emulatie stukken trager is.
Dankjewel voor deze uitleg!
Microsoft heeft inderdaad ook zoiets, maar ik ben eerlijk gezegd de details vergeten. Laatste keer dat ik keek was het allemaal nog in preview maar had het technisch gezien wel erg veel potentie (en in sommige manieren meer dan de oplossing van apple), anyway ik ga opzoek naar de informatie die ik eerder eens erover gelezen heb en hoop dat hier te linken :)
Ik heb iets gevonden. De WOW64 laag maakt dit mogelijk.

Uiteraard ben ik wel benieuwd naar ervaringen hiermee.
WoW (Windows-on-Windows) is al zo oud als 64-bit versies van windows en staat los van het emuleren van X86-64 op Arm.
Ah, kijk aan. Uit je eerdere link kon ik het niet direct opmaken, maar dat kwam omdat ik hier overheen las:
as well as for 32-bit (x86) and 32-bit (ARM) Windows applications to run seamlessly in 64-bit (ARM64) Windows.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 23 juli 2024 21:37]

En ze hebben het dus nog steeds niet gefixt dat je geen 64-bit (x86) Windows applicaties kan emuleren... Ik zie hiermee Windows for Arm nog steeds geen vlucht maken, zeker niet op de zakelijke markt...
Klopt, die is volgens onderstaande pagina nog in ontwikkeling. x86-64/AMD64 ondersteuning op ARM64 zit er dus wel aan te komen. Nog even geduld, het is in preview.
x86-64 apps
Initial support for x86-64 applications was added in build 21277, and is currently being developed further. If an app's x64 Win32 version doesn't work, the vast majority of apps do also have x86 versions available. When given the choice of app architecture, just choose the 32-bit x86 version to run the app's 32-bit version on a Windows 10 on ARM PC.
https://docs.microsoft.co...s/uwp/porting/apps-on-arm
Wat denk je zelf? MS heeft gaat niet de zelfde fout maken :P
Het is the other way around. Ms had de eerste surface pro X met arm al uit voordat m1 überhaupt op de markt was. Leuk voor lichte Office taken maar heel veel kon ik er toen niet mee.

Juist doordat Apple dit door de strot duwde van partijen zoals Adobe is het aanbod groter geworden. Ik heb zowel een surface pro x als een MacBook beide met arm, maar geef mij maar de MacBook!
Blijf het wonderlijk vinden hoeveel de Pro X beter werd door dat Apple ook mee doet. Er zit geen nieuwe soc in, maar met de upgrade van Windows 1903 naar 21H1 en dat ontwikkelaars nu ARM serieus nemen voelt het wel zo :D
En straks zodra Windows 11 Android support krijgt, dat lijkt me ook interessant voor een pro x.
Ik vind het op zich een legitieme vraag, Microsoft heeft nu niet echt een goede track record op het introduceren van nieuwe hardware op een andere architectuur. De Surface apparaten met een Intel zijn wel gelukt, maar volgens mij is praktisch elk apparaat wat ze tot nu toe geïntroduceerd hebben met iets anders dan X86 gefaald (de Xbox 360 met PowerPC architectuur daargelaten).

En als ze een vorm van emulatie hebben, is dit dan ook zo geïmplementeerd dat het daadwerkelijk alle X86 programmatuur kan draaien of zijn er limitaties? En hoe is het performance technisch, Apple heeft best wel een trucken doos open getrokken om het zowel in software als in hardware deels op te lossen, wat is dan de aanpak bij Microsoft?
Denk dat je wel meer vergeet in de lumia lijn na de overname van nokia zaten zeker ook goeien devices de 1520 950xl en zitten nog wel paar tussen die echt gewild waren dus microsoft op alle arm based of anderen archs afschieten slaat nergens op.
Maar ook de Lumia lijn was gefaald, het was op zich mooi apparaat maar op het gebied van software faalde het. Microsoft had veel moeite om ontwikkelaars aan te trekken die voor het platform wilde ontwikkelen. Het OS was niet in licentie af gegeven dus alleen Microsoft had toestellen. Beide hadden als gevolg dat het niet kon concurreren tegen Android.
Eh, enkel MS had toestellen?

https://en.wikipedia.org/...Windows_10_Mobile_devices

Ja, MS had de beste toestellen, samen met een enkele HP maar er zijn wel degelijk Windows mobile toestellen door andere fabrikanten gemaakt. OS was prima, het probleem was vooral te weinig applicaties of slechte applicaties van derden en vooral een weigering van Google om Youtube en andere apps voor WM uit te brengen, iets dat ze voor iOS wel deden. Puur de ondersteuning was het grootste probleem.
Dat was volgens mij uiteindelijk een noodgreep toen het eigenlijk al gefaald was. De eerste Lumia toestellen waren al in 2011 geïntroduceerd. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Lumia )

3rd party toestellen kwamen pas na 2015, dat is meer dan 4/5 jaar na introductie. Volgens mij was Microsoft zelf gestopt met het ontwerpen van toestellen ergens in 2015 / 2016. De 10xx serie was volgens mij in 2015 geïntroduceerd en daarna is er niets meer gekomen.
Lijkt mij niet. ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Phone

2015 was het einde van het Windows Phone 8 support plan. Windows phone 7, werd vanaf 2010 tto 2012 geleverd door onder andere Nokia, HTC, ZTE en wat andere spelers. Daar zijn er met de introductie van Windows phone 8 een aantal vanaf gevallen qua fabrikant
Volgens mij heeft juist Microsoft de Nokia en lumia merknamen gekocht omdat deze eerder juist succesvol waren (staat zelfs in de eerste regel in Wikipedia). Dus 3rd party toestellen waren er juist eerder dan die van Microsoft zelf.
Ik had zo'n 950XL en dat was bizar slecht toen ik hem kocht. Softwarematig werd het langzaamaan iets beter, maar net toen het een beetje bruikbaar begon te worden schoot MS heel Windows 10 Mobile de vuilnisbak in.

Apps waren er al nauwelijks, omdat MS de compatibiliteit met oudere WP8 apps niet had geregeld (en van WP7 -> WP8 was er ook al een probleem). Weinig ontwikkelaars hadden er nog zin in om apps te maken voor een klein platform met steeds nieuwe incompatible versies. Dat had opgelost moeten worden met een tool waarmee ontwikkelaars hun apps in 1x makkelijk naar Windows 10 (incl. Mobile), Android en iOS moesten kunnen publiceren. Maar ook die tool werd na een tijdje gecancelled. De mogelijkheid om Android apps te draaien zou ook komen. Maar je raadt het al: ook die is nooit gerealiseerd.
De 950 Bizar slecht? Die gebruik ik nu nog als mobiele desktop :)
Juist de lumia serie was super, net als het OS.
iOS en Android kunnen wat mij betreft nog steeds niet tippen aan wat Microsoft had gemaakt. De people en messages hub waren geweldig. De live tiles zijn nog steeds mijlenver vooruit op de statische iconen en losse notificaties die de andere mobiele os-en hebben.
Ik gebruik nog steeds een live tile emulator op mijn huidige Android toestel.
Ik weet niet of jij hem ook vanaf de release hebt gebruikt, maar ik wel. En de software was toen echt verre van af. Vol met bugs en ontbrekende features.

Ik zeg daarmee niets over het concept van het OS. Daarover was ik wel enthousiast (en daarom kocht ik hem ook). Maar de bruikbaarheid was in het begin echt heel slecht.
Ik heb een 920, 930 en 950 gehad. Allen gekocht vanaf moment van uitkomen. Die software was echt wel af. Het heeft zeer lang geduurd voor ik de 950 niet meer als telefoon heb gebruikt (net iets minder lang dan gtst gok ik :) )
Tja, zoals ik schreef was de software na enkele updates wel beter aan het worden. Alleen toen trok MS de stekker eruit. Ik heb hem toen aan mijn Pa gegeven en die heeft hem nog jaren gebruikt.

En begrijp me niet verkeerd, ik was overall erg enthousiast over het hele W10M concept en de telefoon uit de oude Nokia stal. Alleen de release was gewoon met een beta software. En dat was voor mij OK, omdat ik ook een tweede telefoon ernaast had.
Naja de software was bij launch inderdaad 'af'.

Maar wat -vooral- de 920 aan features erbij gekregen heeft tijdens zijn levensduur maakte het pas echt af. Zonder WP8.1 en de GDR updates zou ik de 920 niet af willen noemen.

De 950 was naar mijn idee bij release wel redelijk af. Al was de ontwikkeling van W10M wat chaotisch.
Super?

Zo goed, dat Microsoft ook inzag dat ze het niet gingen redden. Hoe goed de peoples en messages hub ook waren.
Microsoft zag in dat ze niet de app developers voor zich kunnen winnen omdat die altijd gaan voor de paar groten die er zijn. Dat zijn nou eenmaal ios en android.
Net zoals Samsung heeft gezien dat ze het met Tizen niet gaan redden op de wearables.
Net zoals vele andere kleine OS-en het probleem hebben dat ze geen goed gevulde appstore hebben en daardoor geen voet aan de grond krijgen.

Het OS werkte super, de hardware was super. De apps die er waren ook. Het waren echter te weinig apps om voet aan de grond te krijgen.
In dat veld had Microsoft met WP een foute inschatting gemaakt.

Microsoft heeft Windows Phone als de anti-Android in de markt gezet. Microsoft stampte keihard met een eigen visie de markt in en voor het eerst in hun lange geschiedenis stonden developers niet op de eerste plaats, maar de gebruikers.

WP had bij introductie geen mogelijkheid voor adverteerders om te tracken. Ze zijn toen zelfs IMEI nummers gaan gebruiken en Microsoft heeft om dat wat tegemoet te komen die advertisement-id geïntroduceerd, want gebruikers werden gek van de belachelijke hoeveelheid rechten die veel apps bleven vragen om maar data te kunnen minen.

De Facebook, LinkedIn, Twitters van de wereld konden via de hubs ook hun gebruikers totaal niet tracken. Ze konden niet eens zien welke artikelen gelezen werden.

Ik vond het persoonlijk heel jammer hoe Microsoft tijdens de levensduur van WP heel veel ingegeven heeft naar adverteerders en trackers. Maar de manier waarop WP in de markt gezet werd, precies het soort privacy waar we hier op Tweakers nu al jaren naar snakken. Destijds was WP zelfs hier niet denderend populair.

De combinatie van Microsoft die zich eens inzette voor gebruikers en mobiele telefoon wunderkind Nokia was ongekend. De stappen die in die paar jaar gezet zijn, waren ontzettend belangrijk en de effecten rimpelen nu nog na. Apple zag dat het privacy aspect wel goed werkte tegen Android en heeft dat over genomen. Nokia is in die paar jaar tijd bijna voor de helft van de features die we vandaag de dag verwachten in een smartphone verantwoordelijk.

Ik mis mijn Lumia's ;( Nu is zelfs de 950 gewoon outdated, maar een 960, 970 oid zou heerlijk zijn. Afgelopen 2jaar veel iPhones gebruikt en zelf een Android. Hardwarematig zijn de de Lumia's nu ver voorbij. Maar de software..... iOS en Android lopen nog steeds mijlenver achter.
Beetje kinderachtig dat M$. Verder is dit wel een beetje optimistisch. Windows is een ander ecosysteem. Apple ontwikkelaars kunnen niet anders dan meegaan. Eerst met PowerPC naar x86, en nu naar ARM. Voor de rest kan Qualcomm zich eigenlijk nog niet meten aan de M1, bij lange niet.

Microsoft is erg aanhankelijk van andere chipbakkers (performance tov M1) en software leveranciers (Windows on ARM is een hele kleine markt tov de levende Windows x64-86).
Waarom optimistisch? Als je gewoon kijkt naar de productieproblemen van intel (x86) en de jaarlijkse toename van De IPC van arm-based CPU’s (voorlopig enkel nog in mobile) dan moet je toch geen helderziende zijn dat het aandeel X86 cpu’s voor PC’s zal afnemen? M1 is ondertussen enorm populair.

Natuurlijk is de M1 de arm-koploper en heeft M$ de chipproductie niet in eigen handen maar er is ook zoiets als marktwerking. Apple loopt nu wat voor. Kan met 15watt TDP wat anderen niet kunnen maar de concurentie loopt wel in. Dat is bij de Iphone ook zo verlopen.

ARM heeft duidelijke voordelen en enkel mogelijk door goede x86 emulators voor pc-gebruik. Voornamelijk om legacy software te blijven ondersteunen. Iets waar Apple enorm veel geld heeft ingestoken. Ik zie niet ik wat daar ‘fout’ aan is. En dat kinderachtige begrijp ik ook niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 21:37]

Ding Dong!

De jaren '90 willen hun M$ terug!
Ja dat heeft Windows ook. Heb geprobeert een game te spelen via Parallels op een M1 Mac. Was wel speelbaar maar wel wat lag spikes, wat gezien de leeftijd van de game best opmerkelijk is. Verder niet heel veel getest maar afgezien van de snelheid leek de emulatie perfect te werken.
Ja, maar Microsoft doet dit dramatisch slecht: https://youtu.be/OhESSZIXvCA
De SQ1 en SQ2 gebaseerde Surface apparaten zijn hardware-matig mooie laptops echter de performance valt tegen als ik alle commentaren en reviews mag geloven.
Ik begrijp dan ook niet dat MS geen upgrade uitbrengt met een snellere ARM processor. Meer dan 900 dollar is veel geld als de laptop nog steeds traag is en misschien niet alle software kan draaien. Ik geloof niet dat dit een succes zal worden.

Ik ben geen Apple fan maar zij hebben wel een aantal mooie laptops op de markt gebracht met de M1 processor. In de MacBook Air zit zelfs geen ventilator en de performance is heel erg goed. Daarnaast draait hun Rosetta emulatie tool alles wat (nog) niet ondersteunding geeft aan de M1 processor.
Dus een (Apple) gebruiker kan moeiteloos zonder veel risico overstappen van zijn oude Intel gebaseerde laptop naar een nieuwe M1 gebaseerde laptop en krijgt daarnaast ook een veel betere performance.

Deze twee zaken (legacy support en perfromance) lijken bij MS-ARM laptops niet goed op orde. Jammer.
Gebruik de Surface Pro X (SQ1) sinds begin 2020 en bijna alle basissoftware is inmiddels native (behalve OneDrive bijvoorbeeld, die draait nog in emulatie, wat je echt merkt). De performance is echt verrassend goed en ook voor zaken als video's afspelen op 4k60 draait deze chip z'n hand niet om.

Ben zelf ook een aantal open source projecten aan het helpen om native ARM64 versies uit te brengen (zoals Git for Windows), dus zo komen we steeds een stapje dichterbij betere performance :)

Snellere chips komen naar verwachting in 2022 omdat Qualcomm recent Nuvia heeft overgenomen. Dan komen waarschijnlijk ook zaken als videobewerking binnen handbereik op deze apparaten.

[Reactie gewijzigd door dennisameling op 23 juli 2024 21:37]

Microsoft kennende zal het wel goed zitten met drivers. Desnoods zet je je inmiddels wel bekende hot spot smartphone in voor de nodige actie onderweg. Doe ik ook in mijn auto van 2012.
deze dag 5 berichten over de surface line?
Ehhh
900+ euro uitgegeven voor een ARM device heb ik een probleem mee.
Want dan moet je meteen gaan denken dat niet alle apps zomaar erop draaien zonder een soort emulatie laag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.