In 2015 introduceerde Microsoft de Surface Pro 4, met een nieuw design. Daar was het bedrijf blijkbaar zo tevreden mee dat het design aan de buitenkant sindsdien vrijwel niet meer is veranderd, ook niet bij de in 2019 geïntroduceerde Surface Pro 7. Toch wilde Microsoft ook een andere kant op met zijn Surface-tablet. Het resultaat van die wens is de Surface Pro X, een tablet die zowel van buiten als van binnen flinke veranderingen kent ten opzichte van de Surface Pro-tablets waar we in de loop der jaren aan gewend zijn geraakt.
Om te beginnen met de buitenkant: hier is wat ons betreft een stap vooruit gezet. Microsoft gaat met zijn tijd mee en heeft de schermranden flink smaller gemaakt terwijl de tablet zelf niet veel breder is geworden. Het scherm werd wel groter en heeft door een iets hogere resolutie nog dezelfde pixeldichtheid die voor een scherp beeld zorgt. Het scherm heeft bovendien een relatief hoge maximale helderheid en een goed contrast, en het is ook nog eens goed gekalibreerd. Die hogere resolutie zorgt vermoedelijk wel voor een hoge energiebehoefte, want de accuduur is met negenenhalf uur tijdens browsen niet slecht, maar gezien de zuinige arm-hardware hadden we beter verwacht. De behuizing voelt stevig aan. Hij is netjes afgewerkt en wat dunner dan die van de Surface Pro 7, terwijl het gewicht met ongeveer 780 gram gelijk is gebleven.
Daarnaast heeft de Pro X als eerste Microsoft-tablet een vervangbare ssd gekregen. Dat is überhaupt een zeldzaamheid bij tablets, en het heeft als voordeel dat je als koper niet bijna duizend euro extra hoeft te betalen voor de Pro X met 512GB-ssd, maar gewoon de goedkoopste uitvoering aan kunt schaffen en zelf de ssd kunt upgraden.
Toch zal de aankoop van een Pro X in eerste instantie niet moeten afhangen van dunne schermrandjes of een vervangbare ssd, maar van de software die je erop wil draaien. De arm-processor, die op zich niet langzaam is, beperkt je namelijk in de software die je kunt draaien. Die beperking is minder groot dan in het Windows RT-tijdperk, want 32 bits x86-applicaties kunnen gewoon geëmuleerd worden, maar dat geldt niet voor x64-software. Wij konden bijvoorbeeld geen Adobe Lightroom draaien en van Photoshop werkte alleen een oudere versie. Blender ging helemaal niet en dat kwam weer doordat OpenGL-versies van na 1997 niet worden ondersteund.
Maar er zijn natuurlijk genoeg scenario's waarin de Pro X wel prima werkt. Microsofts eigen Office-software is weliswaar niet 'native arm', maar draait prima en is goed geïntegreerd met het besturingssysteem. Maak je gebruik van die software, of vooral van webapps, dan zul je het verschil met een x86-tablet niet merken. Weet dus waar je aan begint als je een Pro X aanschaft. Als je rekening houdt met de softwarematige beperkingen heb je aan de Pro X een mooie afgewerkte tablet, zoals we die van Microsoft gewend zijn. Helaas zijn we ook gewend aan de prijzige accessoires van Microsoft, want een toetsenbord en stylus zul je los moeten aanschaffen. Alleen voor de ssd-upgrade geldt dat je niet meer enorm hoeft bij te betalen.
Eindoordeel
Getest
Microsoft Surface Pro X, SQ1, Wi-Fi, 16GB ram, 256GB opslag, Windows 10 Home, voor consumenten ZwartPrijs bij publicatie: € 1.650,-
- 8GB, 128GB
- 8GB, 256GB
- 16GB, 256GB
- 16GB, 512GB