Adobe brengt Photoshop uit voor Arm-versie van Windows 10

Adobe heeft Photoshop uitgebracht voor de Arm-versie van Windows 10. De software ondersteunt 64bit-Windows 10-apparaten met een Arm-chip. Het bedrijf bracht eerder al een Arm-versie van Photoshop uit voor Mac-computers met een Apple M1-soc.

Adobe bracht de releaseversie van Photoshop voor Windows 10 Arm-apparaten deze maand uit, merkte Windows Central op. Het bedrijf testte de software sinds november al op Arm-apparaten met Windows 10, maar brengt de versie nu uit voor alle gebruikers met dergelijke systemen. De software is te installeren op Arm-apparaten met minimaal 8GB geheugen, meldt het bedrijf. Adobe bracht in maart al een Photoshop-versie uit voor Apple Mac-computers met een M1-soc. Deze chip is ook gebaseerd op de Arm-instructiesetarchitectuur.

De Arm-versie van Photoshop is in grote lijnen gelijk aan de x86-variant, hoewel de nieuwe versie wel enkele functies mist. Zo kunnen gebruikers geen embedded video layers importeren, exporteren of afspelen binnen de software. Ook het synchroniseren van presets, het openen of gebruiken van U3D-bestanden en ondersteuning voor de Surface Dial ontbreken. Invite to Edit-workflows met clouddocumenten worden ook nog niet ondersteund. Deze, en enkele andere ontbrekende features, worden na release toegevoegd, meldt Adobe op zijn website. Het bedrijf noemt verder enkele bekende bugs, inclusief mogelijke oplossingen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-05-2021 • 20:52

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
19
5
0
18
Wijzig sortering
Voor diegene die het interessant vinden, ik gebruik al een enige tijd Affinity designer, Affinity photo en Affinity publisher. De programma`s zijn enorm licht, super snel geïnstalleerd en werkt eigenlijk (op een paar hele kleine functies na) enorm fijn, licht en snel.

Ze hebben momenteel 50 procent korting en wordt door veel mensen gezien als nieuwe concurrent/alternatief voor de adobe programma`s. Je kunt het 3 maanden gratis proberen en anders kost het je circa 75 euro voor 3 pakketten, en het is een eenmalige aanschaf en niet zo`n achterlijk abonnement als Adobe heeft.

Ik heb geen aandelen bij Affinity, maar ik had zelf ook graag gehad die iemand mij er eerder op had gewezen. Dus bij deze voor diegene die het willen proberen......

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 18 mei 2021 09:55]

Dat is handig voor de hobbyist, maar het Adobe pakket is in de design en video wereld marktstandaard. Dat maakt werken met andere software (helaas) bijna onmogelijk. Denk als beginner dus ook twee keer na voordat je je alternatieve software gaat aanleren, zeker als je ambities hebt in het professionele werkveld.
Het is goed dat je het aankaart, maar wil het wel even nuanceren. Ik werk voor mezelf en ben overgeleverd aan tools zoals Indesign en Illustrator, en ik kan prima werken met Affinity. Laat je dus niet te snel afschrikken, maar kijk wat je nodig hebt.

Het hangt er gewoon geheel vanaf wat je werkzaamheden zijn. Scheep het dus niet af met "leuk voor de hobbyist", want dan sla je de plank een beetje mis. Uiteraard moet je het wel bekijken of het voor jou werkt, maar in mijn geval is mijn eindproduct altijd een PDF bestand voor drukwerk of een web bestand. Dit werkt echt perfect!

Als je met meerdere mensen/bedrijven in één bestand moet werken dan zal Affinity (nog) niet de juiste oplossing zijn. Ontwerp jij echter dingen voor klanten en laat jij dit drukken e.d, dan werkt het net zoals de Adobe pakketten (Mijn ervaring).

Tot nu toe heb ik echter nog NUL problemen ondervonden met het openen van AI bestanden of IDML bestanden.

Dus denk er zeker goed over na. Maar voor die 75 euro voor drie pakketten kun je geen buil aan vallen lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 18 mei 2021 09:27]

Dan ook een beetje nuance van mijn kant. Ik heb een eigen bedrijf in (motion-)design en 3D animatie. Wij krijgen dagelijks documenten aangeleverd vanuit illustrator, photoshop of after effects. Content die bijvoorbeeld eerder gemaakt is als branding, of content die aangepast moet worden. En ook terug gestuurd moet worden met werkbestanden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat een pdf oplevering voldoende is voor een klein bedrijf, maar complete branding opleveren in een niet-marktstandaard pakket, daar kom je in het professionele werkveld tussen de grote bedrijven gewoon niet mee weg. Ook kun je geen enkele samenwerking aangaan, want er is geen studio die Affinity in hun pipeline zal gebruiken. Adobe gaat verder dan de tools, ze hebben ook de integratie met 3D pakketen, plugins, fonts, cloudstorage, mixamo etc.

En laten we eerlijk zijn, wat kost een maandabonnement nou eigenlijk op het tarief van een freelancer?

Begrijp me niet verkeerd: Concurrentie is echt top. Maar een beginner met ambities in het werkveld alternatieve software laten aanleren is gewoon echt zonde van diegene zijn tijd., het is gewoon niet te doen dan met andere freelancers, studios of zelfs directe klanten samen te kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 18 mei 2021 11:28]

Dit is toch ook letterlijk wat ik zeg?
Als je met meerdere mensen/bedrijven in één bestand moet werken dan zal Affinity (nog) niet de juiste oplossing zijn. Ontwerp jij echter dingen voor klanten en laat jij dit drukken e.d, dan werkt het net zoals de Adobe pakketten (Mijn ervaring).
Kijk naar wat JIJ nodig hebt. Wat ik echter iedere keer van je hoor is zinnen als "Het is leuk voor hobbyist" en "Het is voldoende voor een klein bedrijfje" en dat is gewoon niet zo.

Ik heb gewerkt als engineer voor een bedrijf (plus minus 50 man personeel) die geen dure Autocad software wilde gebruiken en zijn toen met Hicad aan de slag gegaan. En wat denk je? Een enorm goed lopend bedrijf en er zijn allerlei tools en plugins waardoor zij over en weer in Autocad bestanden konden werken (als dat ooit eens nodig was).

Een vriend van mij heeft een goed lopend bedrijf met personeel in ontwerpen. Al zijn concurrenten werken met ook Autocad Revit en Blender achtige software, hij werkt met Sketchup. En wat denk je, wederom een enorm goed lopend bedrijf.

Ik onderhoud mijn gezin momenteel met mijn Affinity werkzaamheden.

Ik jouw geval werken deze pakketten misschien niet (ik heb je werk gezien, ziet er mooi uit en snap wat je in jou geval zegt) maar nogmaals. Scheep andere software niet af dat je er geen volwaardig bedrijf mee kunt runnen, want dat is gewoon niet zo.
Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet dat je geen volwaardig bedrijf kan runnen met alternatieve software. :) We praten denk ik langs elkaar heen en bedoelen redelijk hetzelfde.
Ik bedoel dat ik het niet beginnende freelancers zou aanraden in eerste instantie alternatieve software te leren, ténzij je alle overwegingen hebt gedaan met betrekking die daar aan vast hangen.

Heel fijn om geen maandelijkse lasten van +/- 50 euro te hebben p.p met Affinity, maar enkel eenmalige kosten, maar je moet je bewust zijn dat het lastiger is samenwerkingen te zoeken. Mijn ervaring is dat je al gauw in het werkveld veel voor studio's en agencies werkt die al een bestaande pipeline hebben. Als je dan met zoiets aan komt, is dat vaak niet te combineren. Neem bijvoorbeeld facebook of LinkedIn groepen, daar komen dagelijks tig design klusjes voorbij, maar allemaal met strenge software-eisen.

In 3D ligt het ook weer wat anders, daar hebben we al veel verschillende software en niet één marktstandaard, waardoor j wel een keuze moet maken. Blender is echt met de dag groter aan het worden, dus dat is helemaal geen gekke keuze inderdaad. Toen ik begon lag Cinema 4D voor de hand. Nu zie je weer veel Houdini ook.

En thanks voor het compliment trouwens nog :)

[Reactie gewijzigd door Inverted_World op 18 mei 2021 12:50]

Tijden veranderen, ook voor Adobe...
Tijd dus, dat die monopolie doorbroken wordt.

[Reactie gewijzigd door Jaqenhghar op 18 mei 2021 10:30]

Dat dachten we vroeger ook van Wordperfect en Lotus.
Als je dan toch alternatieven aangeeft voor Photoshop, InDesign en Illustrator, laat me dan ook even DaVinci Resolve noemen als (gratis) vervanger voor Premiere Pro (Edit Page), After Effects (Fusion Page) en Audition (Fairlight Page). Ik gebruik al een heel tijdje geen Adobe software meer en dat bevalt me goed! :)
Sorry was ik vergeten, maar hier ook een Davinci Resolve gebruiker. Echt een enorm fijn programma en een verademing om in te werken en nog eens gratis ook :)
Zelfs de Studio versie is zeer betaalbaar.
In het begin van het jaar een dongle aangeschaft, kreeg ik de Speed Editor er gratis bij.

En zonder problemen overgestapt van v16 naar v17 zonder kosten.
Met de dongle kun je trouwens zowel Resolve Studio -en- Fusion Studio draaien, geen dubbele licentie nodig.

Gebruik voor video al tijden geen Adobe meer.
Had enkele jaren terug al hun programma's gekocht op black friday, gewoon uit protest tegenover Adobe. Uiteindelijk ben ik overgeschakeld en zou nooit meer terug willen. Wat een verademing die Affinity software! Veel "snappier" en er zitten paar heel leuke workflows in.
Ik moest even wennen, kleine dingen in je workflow zullen anders zijn (bijv als je plakt moet je ff je layer rasteren voor je iets er uit kunt knippen) en de hotkeys uiteraard, maar het went heel snel. Simpele psd’s bewerken is ook te doen.
3x €27,99 = €83,97
Zeker een mooie prijs !
De software ondersteunt 64bit-Windows 10-apparaten met een Arm-chip
Een beetje redundant. Er zijn geen ARM32 Windows 10 apparaten, want er is geen ARM32 versie van Windows 10. ;)
Nouja, niet officieel dan toch. :P
Shut the front door... Je hebt gelijk. :P

Vraag het mij af waarom Microsoft daar ooit binaries voor heeft gecompileerd, als ze toch niet van plan zijn om er wat mee te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 mei 2021 23:01]

Ja mooi. Hoe dan ook; de Lumia 950(XL) en Surface RT communities zijn er blij mee :D
Die is er wel hoor :-) Die draai ik namelijk op mijn surface RT
Die van mij is helaas overleden, start niet meer op.
Ik denk dat de opslag het begeven heeft,

Had wel leuk geweest, Win10 op de RT2. :)
Dat is erg goed nieuws. Electron werkt naar eigen zeggen ook prima op de Windows ARM versie, waardoor een hoop hoop moderne Apps (o.a. Spotify, Slack, Discord) na hercompilatie eveneens compatible zijn.

Stiekem hoop ik echt op Bootcamp voor de Apple M1 apparaten. Is een reden om er meteen een te kopen voor mij.
Ik run Windows 10 ARM64 in Parallels op de M1. Gaat sneller dan op mijn 2 keer zo dure Dell Precision met een i9. Echter, de laatste insider preview versie wil niet installeren en WinDbg (ARM64 versie) en VS2019 Remote Debugger crashen Windows zodra er een 'single step exception' door de kernel ontvangen wordt. Remote debuggen van ARM64 code is daardoor voorlopig onmogelijk. De ARM64 versie van mijn app draait overigens super goed en snel.

[Reactie gewijzigd door Ferdinand Oeinck op 17 mei 2021 23:32]

Met de sublieme prestaties die een M1 bied zou ik het zelfs nog overwegen.
Ik vind de MacBooks echt mooie strakke apparaten, maar ik ben nou eenmaal een Windows persoon.

Als bootcamp inderdaad verschijnt voor de m1 apparaten dan zal ik de Mac dus als serieus systeem gaan beschouwen als volgende aankoop.

Nu draai ik op de Surface, maar ik ben niet bepaald tevreden over de kwaliteit.
Je kunt nu alles al draaien op een M1 incl. Windows 10 dus waarom wachten. Ik heb zelf ook een Surface Pro X en daar heb ik wel veel spijt van met de komst van de M1 systemen. Uit diverse testen blijkt dat O365 op de M1 Air met 8Gb, sneller en efficiënter draait dan op de Surface Pro X met 16....
Er is nog geen Photoshop vanuit de cloud, toch? Lightroom wel al een tijdje.
Pijnlijk voor windows dat ze al zolang ARM devices hebben, maar nu pas fatsoenlijk de adobe suite. Maar ook mooi om te zien dat de overgang van Apple naar ARM de hele industrie een boost geeft. Meer concurrtentie!
Wie is de eerste die het op een Raspberry Pi gaat proberen?
Dat is wel cool! Alleen is dat een beta, ik ben wel benieuwd naar de huidige versie. Ook al is de processor natuurlijk een behoorlijke bottleneck.
Heb hier zowel een Surface Pro X (ARM64) als een Raspberry Pi 4. Eerstgenoemde is mega snel met native ARM64 apps (waaronder Photoshop) en batterijduur is top. Sinds een week op de Pi aan het experimenteren; een aantal drivers is nog niet stabiel (bijv. SD kaart reader) wat resulteert in BSODs, maar de toppers achter het Windows on Raspberry team maken erg snel progressie. Gaat de goede kant op zo met het Windows on ARM ecosysteem :)
Ik gebruik een Surface Pro X met 16Gb. en dat is wel nodig ook door de emulatie. Verder is de batterijduur top als je webapps gebruikt en Teams als het werkt (elke update is dat afwachten) anders is het pet met de duur. Wat erg is dat Microsoft zelf niet meer dan Edge en Teams uitbrengt als Native ARM64 app terwijl de hele Office 365 suite verder nog steeds 32Bits draait in emulatie. Dat levert regelmatig vertragingen op, lang opstarten en een aanzienlijk hoger energieverbruik dan op een gewone laptop.

Er zou al lang 64bit ondersteuning in emulatie moeten zijn maar dat is alleen in VM mogelijk als Insider. Hierdoor zijn er nog steeds problemen met programma's en drivers. Helaas niet alleen voor VPN drivers maar ook voor Microsofts eigen Travel Hub want die support geen video over HDMI. Het is een mooie en best wel snelle tablet met een mooi scherm maar het is wel erg dat Office beter draait op de M1 systemen van Apple dan op hun eigen ARM64 systemen.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 18 mei 2021 16:46]

Duurt inderdaad vrij lang voordat ze de software op orde hebben. Ben zelf ook veel open-source software geschikt aan het maken voor ARM64, zoals GitHub Desktop, Signal Desktop en Git for Windows. Office is nog deels gebaseerd op het .NET Framework wat legacy is en nooit beschikbaar is gemaakt voor ARM64. De boodschap is "Upgrade maar naar .NET Core". Verwacht dat richting het einde van het jaar de meeste software native zal zijn, maar het duurt inderdaad lang allemaal. Gelukkig krijgt het hele ARM64 ecosysteem een flinke boost door o.a. Apple Silicon 🚀
Dat laatste hoop ik dan maar. Want het is nu al ruim 1,5 jaar lang te stil bij Microsoft zelf. Ik heb er minder vertrouwen in dan jij dat tegen het eind van het jaar de meeste software native zou zijn. Microsoft laat hier volgens mij niets over los. Behalve dan dat ze ook stoppen met Windows X.
nou als je het zo graag wil weten.....

jij of iemand anders.
Ik heb geen 8gb rpi, dus ik denk iemand anders :+
Adobe gaat de goeie kant op! Ik gebruik dagelijks PS AI & PR voor mijn werkzaamheden. Ik heb Adobe echt zien groeien vooral op stabiliteit van de applicaties en het feit dat de CC gewoon echt goed werkt.
Nu er grote software pakketten verschijnen voor Windows ARM gaan we daar snel meer apparaten van zien denk ik.
Ik dacht net gelezen te hebben dat MS gaat stoppen met Windows 10X? Of is dat wat anders dan Windows ARM?
Windows 10X was bedoelt voor multiscreen mobiele apparaten. Later werd het een lichte versie voor compacte apparaten, het is meer een soort OS als Chromebook OS.
Maar bestaat er dan nog een Windows ARM versie? Is de Windows op de Surface Pro X hetzelfde als 10X? Zo niet, blijft die dan ondersteund worden of stopt MS daar ook mee?
Nee Windows for ARM64 is niet hetzelfde als Windows 10X het is puur een ARM versie van Windows 10. Ik lees trouwens net dat Microsoft heeft laten weten dat Windows 10X er definitief niet meer komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee