Adobe laat Photoshop-gebruikers asynchroon samenwerken aan hetzelfde bestand

Adobe introduceert de Invite to Edit-functie, waarmee gebruikers van Photoshop, Illustrator en Fresco andere gebruikers kunnen uitnodigen om samen een bestand te bewerken. De gebruikers kunnen niet tegelijkertijd een bestand bewerken, maar los van elkaar.

Met Invite to Edit wordt een bestand opgeslagen als clouddocument op de servers van Adobe, schrijft Adobe. Gebruikers kunnen elkaar dan uitnodigen per e-mail. In de Members-sectie kunnen gebruikers zien wie toegang heeft tot het document. Eventueel kunnen gebruikers er hier voor kiezen om uit een gedeeld document te stappen, of om andere gebruikers te verwijderen. Gedeelde documenten komen in de Creative Cloud-app te staan, vanwaar ze kunnen worden geopend.

De functie laat meerdere gebruikers samenwerken aan één bestand, zonder dat ze daarbij continu het bestand moeten doormailen. Gelijktijdig samenwerken is met de functie niet mogelijk. De Invite to Edit-functie is bij Photoshop en Illustrator alleen beschikbaar voor desktop en iPad; Fresco-gebruikers kunnen daarnaast ook via iPhones samenwerken.

Adobe maakt daarnaast bekend aan een preset-sync-functie te werken voor Photoshop. Met Preset Syncing worden de gepersonaliseerde brushes, swatches, gradients, patterns, styles en shapes opgeslagen en gedeeld met ingelogde apparaten. Gebruikers kunnen deze functie desgewenst uitschakelen. De functie werkt vooralsnog alleen voor de desktopversie van Photoshop, gesynchroniseerde brushes komen later naar de iPad-versie.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-02-2021 • 18:18

50 Linkedin

Reacties (50)

50
48
25
6
1
22
Wijzig sortering
Recent nog eens goed in Figma gedoken als alternatief aan Illustrator, en eigenlijk mis ik Illustrator nu niet meer. Ik heb nog geen vergelijkbaar alternatief gevonden voor Photoshop, maar het lijkt me stug dat realtime samen bewerken daar ook niet gewoon mogelijk is. Hoe nuttig het is is een tweede (fotobewerking is iets minder samen aan te doen dan bijv. UI-ontwerp) maar het is raar dat Adobe hier zo in achter blijft.
https://www.photopea.com/ is een web based kloon van Photoshop. Volgens mij door 1 gast gemaakt en onderhouden zelfs.

Verder is er natuurlijk ook nog Affinity Photo, wat zelfs in de aanbieding is nu. Die maken trouwens ook een leuk Illustrator alternatief met Designer.

Waard om eens naar te kijken. Als je weinig gebruik maakt van Photoshop is die web tool wellicht al perfect. Echt enorm uitgebreid wat die allemaal kan. Van RAWs bewerken tot content aware patch.

Een tijdje geleden ook wat videobewerkings alternatieven gepost, en ook alternatieven voor lightroom nu ik toch bezig ben.
Ik heb Affinity al gekocht (alle drie, al zal ik Publisher niet superveel gebruiken) en Photopea gebookmarked, maar mooi om te zien dat er nog iemand is die Photopea aanraadt.

Voor video ga ik naar Davinci kijken, daar zou toch alles dat ik ooit met video doe wel mee moeten kunnen
Ja Davinci en Fusion zijn de moeite vraag en goede vervangers voor Premier en After Effects
Ik ben van photoshop over gestapt op Affinity Photo. Die is een stuk goedkoper en kijk sinds dien niet meer terug naar Photoshop.
Ik moet zeggen dat ik sowieso heel weinig doe met Photoshop tegenwoordig, vooral voorbewerking en nabewerking van foto's die ik in web development nodig heb. Dan is Affinity zeker een goeie optie, helemaal als ik Illustrator niet meer nodig heb en dus van mijn Adobe abonnement af kan.

Alleen nog een alternatief zoeken voor videobewerking, want daar gebruikte ik ook Premiere en AE voor
Kijk eens naar 'Davinci Resolve' video editor met o.a. ingebouwde aftereffects-variant. Heeft een volledig functionele gratis versie dus kijken kost niks!
Ik ben er meer dan blij mee !
+1
Ik gebruikte vroeger Premiere en zocht prive voor een alternatief. Resolve is ZOOOO uitgebreid! Fusion is een soort After Effects, gratis er bij. Videobewerking oom heel sterk. power bins voor veelgebruikte assets. Effect over de hele video? Niet op ieder clipje plakken maar een effect laag over je hele montage. Zo heb ik een zwart/wit ww2 achtig effect over een bfv montage kunnen leggen. Iedere keer leer je weer meer, just scratching the surface.

ook enorm veel goede tutorials op YouTube btw!
Je zou ook eens naar Cavalry voor motion design kunnen kijken, al zit dat helaas ook achter een subscription.
Toevallig gisteren kdenlive geïnstalleerd en bevalt prima. Alleen de Mac versie loopt sterk achter in releases. Misschien is dit iets voor je.
https://www.videoproc.com/video-editor/kdenlive-review.htm
niet alleen Photoshop... ik gebruik Designer van Affinity die vind ik ook veel fijner tov Adobe Design
Same here. Plugin en bestandscompatibiliteit met Photoshop is ook echt bizar goed op orde!
Zal eens kijken naar Affinity. Ben fotograaf en gebruik tegenwoordig eigenlijk vooral DXO PhotoLab, maar moet voor sommige dingetjes (vooral klonen) toch nog een oude versie van Photoshop gebruiken.
@ronansoleste Zal van het weekend eens de trail van Affinity Photo proberen, heb je enig idee of deze ook keyboard shortcuts ondersteund?

financieel zoek ik PhotoShop / Lightroom alternatief maar vind de Loupedeck zo fijn werken...
yeps.

je kan sowieso even de trail versie proberen voordat je het koopt. Dan weet je of het voor je gaat werken.
je zal wel even moeten wennen aan dat sommige knoppen net even anders zijn al is het merendeel overeenkomstig met photoshop
Ook gestopt met Adobe, veel te dure Adobe abonnementen. Overgestapt naar Affinity wat een uitstekende alternatief is en niet eens een 5% van de kosten zijn van Adobe. Daarnaast eenmalige betaling.

Onder indruk ervan.
Te duur is erg relatief. €12,09/mo. voor PS en LR vind ik erg mee vallen. Een keer lunchen kost hetzelfde.
Affinity heeft nu een aanbieding voor 25 euro koop je Photoshop-clone of Illustrator-clone. Echt onwijs goed en voor dat geld echt een no-brainer.

Photoshop/illustrator hebben echt wel hun voordelen omdat alle drukkers er ook mee werken en die cloudfunctie om samen te werken is erg handig. Maar.... Affinity designer werkt echt vele malen prettiger dan Illustrator. Het zit gewoon wat makkelijker in elkaar. Alhoewel ik wat dingen die Affinity heel goed doet ook ineens terug zie in de laatste update van Illustrator. Zoals rounded-corners editen.

En 12 eur per maand is niet veel, maar als ik mijn bestanden wil blijven aankunnen dan blijf ik dus ook 12 eur per maand betalen. Jaren lang. Nu koop ik gewoon Affnity en als ik dan wat ouds moet openen dan kan ik dat gewoon :) Gratis. Jarenlang :)
Ik had daar persoonlijk geen problemen mee. Masker werkt precies zoals het in Photoshop werkt. :?
Te duur is erg relatief. €12,09/mo. voor PS en LR vind ik erg mee vallen. Een keer lunchen kost hetzelfde.
Zullen we het maar gewoon vergelijken met concurrenten? Een Fiat Panda is ook geen dure auto omdat ie duurder is dan je lunch.
Volwaardig is het niet, maar heb je Gimp al eens bekeken? Een erg goede prijs/kwaliteit verhouding (gratis) en voor sommigen goed genoeg...
Gimp zou misschien tegenwoordig wel kunnen werken nu bijna alle graphics die ik gebruik in SVG zijn (en dus Photoshop niet zien), maar de ene keer dat ik wèl een graphic in Photoshop open zou Gimp weer snel tekort schieten. Helaas werk ik veel met bestanden die door klanten aangeleverd worden, waaronder ook soms volledige websites die in Photoshop ontworpen zijn door een of andere designer in het Oosten, waarbij Gimp niet alleen qua bestandsformaat maar ook qua functionaliteit gewoon niet bruikbaar is
Het mist natuurlijk een hoop functionaliteit, maar de interface van Figma is veel beter. De mogelijkheden binnen Adobe zijn pakketen zijn er zeker maar de interfaces zijn niet meegegroeid. Het is langzaam, log, zwaar, vreet geheugen en ook nog eens duur.
Ik met zeggen dat ik maar heel weinig functionaliteit mis in de betaalde versie van Figma. Ik was er in eerste instantie ook niet positief over, vooral omdat Adobe toch nog steeds wel de standaard is in grafisch ontwerp, maar uiteindelijk heb ik toch maar eens een heel project in Figma gedaan (web design) en dat lukte zonder problemen.

Er zijn wel wat kleine dingetjes waarin Figma iets simpeler is en je mist bijv. wat effecten die Illustrator heeft, maar ik vond daarin Illustrator ook al heel matig.

Ik heb nu Affinity ook aangeschaft, dus met Affinity + Figma moet het wel goedkomen. Adobe abonnement meteen opgezegd (met een zielig verhaal in de live chat om onder de cancellation fee uit te komen, want ik ga niet 3x mijn maandbedrag betalen voor het recht om te annuleren nadat ze zelf zonder mij te vragen mijn abonnement met een heel jaar verlengd hebben...) en nu van het weekend maar eens in Affinity duiken
Ja maar dat is omdat je Illustrator dus niet gebruikte met waar het voor gemaakt is. Het is een uitermate slechte tool voor interface design (Web, app, etc). Photoshop ook overigens ondanks dat er kapot veel templates daarvoor verkocht worden. Ik noem dat ook geen grafisch ontwerp. Dat is gewoon puur UI design (Wat ook een onderdeel is van mijn werk). Daarvoor wordt het laatste decenia vooral tools als Sketch, Invision, Adobe XD en daarvoor Axure gebruikt. Figma is 1 van de latere welke collab mode introduceerde. Verder heb je nog FramerX welke weer meer gericht is op prototyping.

Maar het is puur de interface van Figma welke erg prettig is maar als all out vector tool kan het niet gebruikt worden en al helemaal niet als grafisch ontwerp tool. Je kan bijvoorbeeld niet werken op 300dpi in figma voor drukwerk bijvoorbeeld.
Het jammere is dat ik vaak de keuze niet heb. Ik kan klanten niet altijd dwingen een ander formaat aan te leveren, dus als ik een PSD-bestand krijg met daarin het volledige ontwerp van hun nieuwe website dan moet ik er maar wat van maken. Nou doe ik tegenwoordig steeds meer UI/UX-design en minder echt grafisch werk, maar toch kwam ik vaak uit op een combinatie van Photoshop en Illustrator omdat de klant die ook gebruikte. Met Figma zit ik wel echt in de sweet spot van wat ik nodig heb, alleen zo nu en dan viel ik terug op Illustrator voor SVG's en Photoshop voor foto's.

Ik moet ook zeggen dat ik door Figma erg positief verrast ben, maar dat ik hoop dat Affinity hier een goede aanvulling op gaat zijn (zoals jij al aangeeft, Figma heeft zo z'n beperkingen). Drukwerk doe ik zo goed als nooit dus dat scheelt ook weer.
Zwaar en log en vreet geheugen? Welke bitmap editing software doet dat niet? Als ik met 32-bit 10-laags 3d renders composites maak in Photoshop draait het eerlijk gezegd nog erg soepel allemaal. Je kunt photoshop gebruiken voor fotobewerking en zoals altijd kan het ook gebruikt worden voor allerlei ongeschikte zaken. Compositing doe je eigenlijk in nuke of resolve, fotobewerking in photoshop, illustraties in illustrator en UI-design in Sketch of een van haar vele clones.

Dat de interface niet meegroeit met zijn tijd is subjectief en mijns inziens niet correct, alleen al de handling van bestanden tussen verschillende Adobe pakketten geeft enorme tijdswinst. In een professionele omgeving kan dit veel opleveren. De grafische inferface is wat mij betreft juist zeer intuïtief en zeer consistent doorgevoerd. Maar dat is meer een kwestie van smaak en gewenning.
Dat argument gaat misschien op voor Photoshop wanneer je met enorme files werkt (werk zelf op een 12core ryzen met 32GB overigens). Maar dit zou geen factor moeten zijn voor Illustrator waar alles vector based is. Maar alleen de apps opstarten is al log ondanks dat ze in mijn geval op een 2TB SSD NVME SSD geinstalleerd staan. Moderne tools om items uit te lijnen op je canvas, afstand te meten tussen verschillende objecten etc gaat gewoon heel omslachtig in Illustrator bijvoorbeeld, iets wat iets beter kan in Photoshop maar daar kan je weer niet makkelijk items over je canvas distributen en dat met snapping en pixel perfect. Dat is dus niet consistent onderling tussen Photoshop en Illustrator. Vooral op dat gebied zijn moderne UI design apps beter.

Ze hebben natuurlijk al die jaren functie op functie erbij geplakt maar de interface komt zelf nog uit het jaar 2000 en als digital designer zelf welke van marketing gerelateerde projecten tot complexe UI's voor zaken als CMSen etc designed frons ik wel keihard mij wenkbrouwen bij de huidige staat van Adobe zijn software. Ik werk er nu een ruime 20 jaar mee en het was essentieel in het begin van mijn loopbaan, nu heb ik het eigenlijk niet meer nodig op random functionaliteit na. Het zit bij de agency waar ik werk ook niet meer standaard in de toolkit. Heb het eigenlijk alleen nog voor mijn eigen business ernaast, voor lottie animaties en asset creatie.

Dat terwijl Adobe XD overigens wel een super smooth en efficiente interface heeft, maar het zijn allemaal teams die los van elkaar werken.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 9 februari 2021 23:40]

Er zijn gelukkig veel en steeds betere alternatieven voor Adobe producten. Of dat nu gaat om indesign, Photoshop, lightroom of illustrator. De kracht van Adobe is net als bij Office van MS, dat het 1 suite is en dat producten in de regel goed samen kunnen werken ook onderling. Dat merk ik zelf in mijn werkzaamheden met andere collega's.

Er is nog een ander iets dat Adobe producten zo veel gebruikt en sterk in de markt maakt. Dat is dat vrijwel elke opleiding op het gebied van grafische/web/fotografiewerk gebruik maakt van Adobe door enorme/flinke kortingen voor studenten en opleidingen. Vergelijkbare strategie als Apple ook uitvoert. En als je gewend bent om met bepaald 'gereedschap' te werken dan stap je niet zo snel over, zeker niet als al je collega's er ook mee werken.
Ik gebruik Figma vrijwel elke dag. Je moet Figma vergelijken met Adobe XD en niet met Adobe illustrator.

In Figma kan je al er lang samen in 1 document werken. Dat is de hoofdreden dat ik het gebruik en ooit van Sketch ben weggestapt. (XD was toen nog in beta btw) Ook kan je makkelijker feedback vergaren op uw werk via het deelbare prototype & comment mode. Gedaan met omslachtige PDF exports.

Adobe loopt heel de tijd wat achter de feiten aan. Gewoon al om een 2de licencie (seat) te kopen op 1 account moet je hun support bellen om te mogen betalen want dat is een manueel proces.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 10 februari 2021 06:43]

Lang verhaal kort: je kan nu ook je cloud opgeslagen documenten delen met andere. Wel nog met een file lock dus je kan niet tegelijkertijd er in werken.
Niet echt nieuwswaardig toch?
Doet echt letterlijk niks nieuws, aangezien je photoshop bestanden ook gewoon in een mapje kunt opslaan en bij je favoriete cloud provider kan opslaan...
Dat is ook precies wat ik dacht.
Een feature van niks die in zo'n beetje iedere cloud-opslag al mogelijk is.
Nieuwswaarde 0.

Nou past wel een beetje in het straatje feature updates van Adobe sinds ze naar CC zijn gegaan.
Qua innovatie echt bar weinig ontwikkelingen.
De hoofdreden dat ik (met korting) het CC abo hebis omdat CS6 gewoon niet goed mer werkte op m'n mac en ik nog lang niet dezelfde mate aan routine heb in Affinity.
Niet echt nieuwswaardig toch?
Nope. Het is niet duidelijk wat dit doet dat iedereen al kan via elke willekeurige cloud. Nou ja, waarschijnlijk geeft ie een seintje als iemand anders in het document aan het werk is. Zodat je er niet per ongeluk tegelijk in werkt. Nog steeds een paper cut, geen prestatie.
Ik dacht dat ik iets miste, maar ik lees dus net hetzelfde. Je kan samen aan een bestand werken, maar niet tegelijk. Dus eigenlijk upload je gewoon jouw bestand naar de cloud en that's it. Zeer vreemd.
Nike mis met Adobe heb de hele suite via mijn werk! Ik gebruik de applicaties dagelijks voor mijn werkzaamheden. Ik kan me niet iets beters bedenken op het moment... Uiteraard heb ik de alternatieven ook wel eens aangeraakt. Leuke post hebben ze gemaakt.
PhotoPea is ook een leuk alternatief en gebruik ik voor snelle projectjes. Werkt in je browser, ondersteund PSD files (en een hoop andere formaten) vrij goed en is gratis te gebruiken.
Het werkt belachelijk goed zelfs. Dit zouden mensen die een vervanger zoeken voor Photoshop zeker eens moeten proberen. Je kan het ook 'installeren' op je computer via More > Install Photopea.

Daarnaast is het geschreven door één dev in z'n vrije tijd en de volledige broncode was vorige jaar ongeveer 1.4MB. De grootte van een oude floppy :)
Deze gebruik ik nu, maar als ik het geld had ging ik nog wel voor Photoshop. Het is zeker een goed alternatief als je Photoshop gewend bent, maar de workflow (met name openen / opslaan van bestanden) en prestaties zijn wat minder, omdat het een webapp is.
Adobe introduceert de Invite to Edit-functie, waarmee gebruikers van Photoshop, Illustrator en Fresco andere gebruikers kunnen uitnodigen om samen een bestand te bewerken.
Ah gaaf!
De gebruikers kunnen niet tegelijktijdig een bestand bewerken, maar los van elkaar.
Oh, laat maar. Het is prima dat ze zo'n functie maken maar ze doen net alsof er buiten de Adobe Cloud niks bestaat. Integreren met andere diensten ho maar..

Maar goed, niks weerhoudt je er van om de PSD in dropbox te gooien bijvoorbeeld, hoop ik dan.
Kan al tijden geen normale Save doen, als ze dat nou eerst oplossen.
Er bestaat (als het vergelijk opgaat) al jaren een soortgelijke functie bij AutoCAD. Hiermee kun je makkelijk tegelijk met meerdere personen aan één en dezelfde tekening werken.
Ik zie nog te weinig mensen over de Affinity suite praten. Kost amper iets, maar één keer kopen, geen rare abonnementen. Tenzij een hele specifieke Adobe functie 100% nodig voor je is, kunnen Affinity photo en designer volwaardige vervangers zijn voor Photoshop en illustrator. Ik gebruik al jaren alleen Affinity, en kom niets tekort. (Grafisch ontwerper, illustraties, ui design)

Ik zou zelfs zo ver gaan te zeggen dat Affinity binnen een paar jaar de standaard kan worden als ze zo doorgaan en wat bekendheid krijgen, zeker gezien Affinity ook PSD's kan openen. (!)

Voor bewegende zaken zou je wel iets anders nodig hebben, gezien heel Affinity daar (nog?) niets mee kan, er is namelijk geen timeline. Hier is zoals meerderen al hebben genoemd Davinci Resolve zeer geschikt voor, en nog eens gratis ook!

[Reactie gewijzigd door Rinyuu op 10 februari 2021 02:50]

Hmm, die kende ik nog niet. Werk wel dagelijks met Adobe.

Als je aan de ene kant de adobe suite hebt, en aan de andere kant open software zoals gimp, scribus, inkscape en krita. Waar zou je zeggen dat de Affinity suite dan staat?
Ik heb zelf persoonlijk helemaal niets met Gimp en Inkscape; Ik heb deze twee geprobeerd toen ik van Adobe af wilde, maar kan gewoon niet wennen aan de verwarrende interfaces, en mijn workflow werkt daar gewoon niet.

Affinity is echter eigenlijk gewoon een Photoshop clone, met vrijwel dezelfde interface, en grotendeels de zelfde mogelijkheden... maar dan voor een kleine, eenmalige prijs. Ik zou zeggen dat Affinity maar net iets onder Adobe staat, en dat is alleen omdat bepaalde geavanceerde functies (zoals bijv AI selections) missen. Maar als je deze nooit echt gebruikt, zou mogelijk Affinity hoger voor je kunnen staan want een aantal "normale" tools vind ik wel fijner weken in Affinity.

Je zou eigenlijk gewoon even een trial moeten proberen om te zien of je er alles mee kunt wat je voorheen met Adobe zou doen, maar ik denk dat voor heel veel mensen Affinity een volwaardig alternatief zou zijn voor mensen die van het Adobe model af willen, of gewoon goedkoper uit willen zijn op de lange termijn.

Ik vind het 't in elk geval meer dan waard als enigszins serieuze / professionele gebruiker, en zou voor geen goud op alleen de gratis alternatieven willen draaien.

[Reactie gewijzigd door Rinyuu op 10 februari 2021 16:26]

Werken layer masks voor non-destructive editing e.d. net zo goed als in PS?
Hoe kom je daarbij, ze hebben praktisch een monopolie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee