Adobe Lightroom 5.4.0 voor iPhone en iPad verwijderde foto's van gebruikers

Gebruikers van Adobe Lightroom voor iPhones en iPads melden dat zij foto's kwijt zijn geraakt na een update naar versie 5.4.0. Dat gebeurde als cloudsynchronisatie niet aanstond. Adobe bevestigt de fout.

Gebruikers die foto's en presets zijn kwijtgeraakt na het updaten, kunnen die niet meer terughalen, meldt Adobe. Het softwarebedrijf biedt daarvoor zijn excuses aan. Sommige gebruikers melden dat ze hun Lightroom-archief nog wel kunnen terughalen via een back-up in Apples webopslagdienst iCloud.

Versie 5.4.0 van Lightroom voor iOS en iPadOS zorgde door een fout dat het programma foto's en presets die niet gesynchroniseerd waren, met de cloudfunctie verwijderde. Adobe heeft inmiddels versie 5.4.1 uitgebracht die dat voorkomt. Hoe Adobe de fout erin heeft kunnen zetten, is onduidelijk.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-08-2020 • 08:50

74 Linkedin

Submitter: sohus

Reacties (74)

74
70
26
6
0
39
Wijzig sortering
Ik gebruik software van Adobe op professioneel niveau. En mijn vertrouwen in Adobe is de afgelopen jaren fors gezakt.

Het aantal fouten, bugs, updates die niet goed werken en systeem crashes door de drivers wordt steeds groter.

Het is naar mijn mening een grote bende geworden en ik overweeg om over te stappen naar de concurrentie. Maar het probleem is dat er weinig goede alternatieven zijn te vinden.

Waar ik over te spreken ben is Affinity. Ik ben inmiddels bezig om mijzelf in te hier in specialiseren. Ik ken Adobe al sinds PS6 en dan zijn sommige handelingen lastiger af te leren.

Zodra ik op mijn beoogde niveau ben dan is het Doei Adobe.
Kan ik mij in vinden, alhoewel ik niet zo'n groot bewerker ben van foto's, zit ik meer in de markt voor video. Premiere en After Effects zijn dan dé apps voor mij in het Adobe pakket, maar ook hier dezelfde problemen.

Ze hebben de de mazzel dat er weinig alternatieven zijn die minstens zo goed/fijn werken. Voor mijzelf kan ik alleen maar Avid bedenken en dan houd het ook wel weer op.
DaVinci Resolve!!!
Ook opvallend, wanneer je reviews leest/ziet van DaVinci Resolve gebruikers die voorheen Premiere gebruikten, dan zul je best wel vaak de vergelijking zien met "dat andere pakket wat vaak crasht".
Resolve biedt in de gratis versie al heel erg veel functionaliteit. Voor diegene die meer nodig heeft, is de prijs van Resolve ook nog eens zeer betaalbaar te noemen.
Ik zal daar eens mee moeten beginnen, inderdaad. Heb het wel eens alleen voor de kleuren correctie gedaan. Dat werkte destijds al heel erg goed.
Welke concurrentie dan? Ik kan helaas niks vinden wat het volgende goed vervangt:

Lightroom
Adobe PDF
Illustrator
Capture one pro vind ik een heel goede vervanging voor lightroom
Hier ook recent overgestapt van LR en PS naar Capture One. Zeer tevreden over.
Inderdaad is DAM via LR wat meer ‘sophisticated’. Maar ik vind C1 daarin zeker niet slecht. Alles is wat minder intuïtief en omslachtiger. Maar dat vergt misschien nog wat gewenning.
Foto’s editen en met lagen werken vind ik echt super.
Behalve op DAM gebied. Nog altijd een drama.
Ik liep tegen Neofinder (Mac) aan.
Of voor Windows http://www.cdwinder.de

Wellicht bruikbaar als eenvoude Asset tool voor al mijn foto's e.d.

Ook op DAM gebied is er niet een groot aanbod voor de Mac

[Reactie gewijzigd door Digitist op 20 augustus 2020 12:34]

Photo Supreme (Win + Mac) en IMatch (Win) zijn de twee beste producten. Kosten wel wat meer dan andere opties.
Dank voor de suggestie
Beide zijn $129.

[Reactie gewijzigd door Digitist op 21 augustus 2020 19:09]

Ik gebruik zelf IMatch (fantastisch!) maar PhotoSupreme is ook erg sterk. Heb beiden geprobeerd destijds. Zou gewoon de trial uitproberen. Tip: dupliceer je foto map of maak een test map en werkt daarmee zodat je niet de boel overhoop gooit.
Ik zou het ook niet weten eerlijk gezegd. Je hebt wel alternatieven maar dat zijn over het algemeen slechte kopieen van het origineel. Leuk voor de hobby maar niet als je je geld er mee moet verdienen.
Voor Illustrator heb ik inmiddels Inkscape gevonden. Voor mijn (beperkte) gebruik voldoet het boven verwachting.
Sorry, maar welke functies heeft Adobe PDF dan die geen enkel ander pakket niet heeft? Ik vind zelf de PDF software van Adobe maar matig. Veel crashes, update software die continu moet draaien, logge interface en slechte UX.

Voor Lightroom en illustrator kan ik het me nog voorstellen, maar met illustrator zou je met Inscape of BoxySVG een eind moeten komen toch?
Voor het bewerken van bestaande PDF documenten is Adobe PDF de beste, ben nog geen andere software tegen gekomen welke ook maar in de buurt komt.
Maar is dat echt bewerken in het document of dingen als annotate enzo?
Ik "bewerk" pdf's altijd met LibreOffice.
Of RawTherapee. Al heb je dan geen DAM, maar daar kan je wat anders voor gebruiken dan.
Waar ik over te spreken ben is Affinity. Ik ben inmiddels bezig om mijzelf in te hier in specialiseren. Ik ken Adobe al sinds PS6 en dan zijn sommige handelingen lastiger af te leren.
+1 voor Affinity. Zelf gebruik ik Affinity Designer, welliswaar hobbymatig, maar Affinity is dan een stuk betaalbaarder dan Adobe Illustrator.

Dit artikel gaat echter over Lightroom. Affinity heeft dacht ik daar (nog) geen alternatief voor, toch? Welk alternatief kun je daarvoor aanraden? Ik gebruikte altijd graag Apple Aperture, maar dat hebben ze de nek omgedraaid.
Geen ervaring mee, maar ik zie Luminar veel voorbij komen tegenwoordig.
Ik heb een trial gedownload, maar vind dat toch niet een vervanger voor Lightroom. Deels omdat ik de werkwijze van Lightroom gewend ben, maar ook omdat Luminar in vergelijking tot Lightroom een stuk trager is.
Drama bedrijf en pakket. De reden dat je het veel tegenkomt is influencer marketing met hoge commissies.
Pixelmator vind ik een goede betaalbare vervanger voor PS
Van wat ik ervan begrijp:

- Dit raakt alleen de iOS en iPad versie van Lightroom (de moderne cloud app)
- Blijkbaar kan je de app gratis gebruiken, mits je de sync met de cloud op pause zet (dit klinkt als een work around en wellicht niet zo ontworpen door Adobe)
- Gebruikers die dit deden hebben dus al hun foto's geimporteerd in de mobiele app van Lightroom, en die zijn dus lokaal opgeslagen op het device (met eventueel iCloud of iTunes backups mits ze dat aangezet hebben)
- In een periode van X maanden/jaren hebben deze foto's bewerkt. Al deze edits en originele bestanden (die ze wellicht elders verwijderd hebben en dus geen backup) stonden dus alleen op het lokale device.
- De 9.4 update van Lightroom voor iOS heeft vermoed ik (1) cloud sync weer aangezet of (2) een forced down sync vanuit de cloud gedaan (waar dus niks staat omdat gebruikers sync hadden uitstaan/gepauseerd hadden)
- Bij het openen van deze app zijn dus alle lokale foto's, edits, presets en metadata verwijderd

Aanvullend:
- Ook sommige betalende klanten zijn werk kwijt, wederom omdat ze sync uit hadden staan/gepauseerd hadden waardoor ze vanaf datum X (uitzetten sync) ook alles kwijt zijn. Blijkbaar hadden sommige mensen het op pauze/uit staan vanwege data limieten van hun ISP.

Wat ik ervan denk:
- Adobe moet het gratis gebruiken van de app met daarbij het uitzetten van cloud sync aan banden leggen. Mensen zijn simpelweg niet met dit soort verantwoordelijkheid toe te vertrouwen en als het mis gaat ben je als bedrijf de boeman
- Adobe Quality Control moet echt veel beter, dit is niet het eerste cloud fiasco bij Adobe
- Er zouden in-app notificaties moeten zijn om back-ups te maken
- De app voor betalende klante zou ook een library/edit file altijd lokaal moeten houden en ook lokaal backups moeten maken ter aanvulling op de replicatie en versioning die Adobe ongetwijfeld in de cloud ook doet
- Mensen zouden van hun originele foto's op zijn minst lokaal backups moeten onderhouden, wat teveel mensen niet doen, vaak omdat ze geen storage hebben (externe HDD kost geen drol meer tegenwoordig)

Hoe dan ook weer een hele slechte beurt van Adobe.
Mensen moeten toch wel de vrijheid hebben om sync aan/uit te zetten? Is er bijv een bedrag die je bij Adobe moet betalen per GB data in de cloud?

Ik heb bijv op een gegeven moment iCloud photos uit gezet en terug gegaan naar PhotoStream, omdat eerst mn 50GB iCloud subscription snel vol raakte en daarna ook de 200GB.

Toch voelt t een beetje alsof bedrijven consumenten graag pushen naar cloud opslag. Je betaalt dan maandelijks meer. Sommige apps werken opeens slecht(er) als je geen verbinding hebt, terwijl de verbinding niet eens altijd noodzakelijk is.
iCloud voor 1TB is 9,99 dat kan je dan ook nog delen met 6 andere iCloud gebruikers binnen jouw gezin.

Adobe photo essentials. Dus Lightroom en photoshop met 20gb cloud opslag is 12,95 per maand of een upgrade naar 1 TB. 24,95

De prijs valt mee denk ik maar met zo veel al bestaande opties die je al hebt.

Office 365. +1TB opslag
iCloud voor 9,99 1TB opslag

Dan zie ik de waarde niet voor Adobe cloud opslag omdat je dat alleen met Adobe producten kan
Gebruiken.
Correctie, iCloud Family is 2TB voor 9.99 per maand.
De suggestie dat vooral niet betalende klanten de klos zijn is een beetje te sterk. Klanten die niet wensen te betalen voor de cloud opslag van Adobe zijn de klos dat zijn niet per definitie mensen die niet voor de software betalen. Waar ik bestanden opsla en waar ik ze back-up wil ik zelf bepalen onafhankelijk van de software die ik gebruik.
Precies
Klanten die niet wensen te betalen voor de cloud opslag van Adobe zijn de klos. Waar ik bestanden opsla en waar ik ze back-up wil ik zelf bepalen onafhankelijk van de software die ik gebruik.
Precies dit. Adobe wil juist dat je cloud opslag bij hun afneemt en daar is denk ik ook de fout gemaakt om alleen daar vanuit te denken.
Lees mijn reactie nog een keer: Lightroom (Cloud) is een cloud product. Dat mensen dan sync uitzetten en het lokaal op een device gaan benutten is niet zoals het product bedoeld is. En ze betalen er dan ook niks voor, het product is gratis omdat het met een cloud abonnement werkt.

Zoals ik het inschat is dit een loophole en daarom maakt Adobe nu ook een domme fout omdat ze niet goed door hadden hoe mensen dit product in de praktijk gebruikten.
Het valt wel op dat ze bij Adobe vaker grote bugs hebben in hun software. Echt ongelofelijk, zeker gezien het feit dat als je de hele suite hebt je toch een substantieel bedrag per maand kwijt bent. Dit zou je normaal best wat klanten moeten kosten op de lange termijn. Echter zijn er voor een aantal programma's gewoon geen (echt) goede alternatieven en als ze er al zijn, werken ze niet goed met elkaar samen. Dat betekend dat veel gebruikers toch bij Adobe blijven zitten.

[Reactie gewijzigd door Luuk84 op 20 augustus 2020 08:59]

Ik werk al meer dan 20 jaar met Adobe software, van Photoshop, Fireworks, Lightroom, Dreamweaver tot Flash, en ik kan je bevestigen dat deze club geen stabiele software kan bouwen. Lightroom was eigenlijk de uitzondering, tot nu toe dan.

Naast de instabiele software, stoor ik me ook de mega lange installatie trajecten. In de tijd van cdroms/dvd kun je rustig een uur of twee uittrekken voor een installatie van een bundel. Alsof je een besturingssysteem installeert.

Wij migreren inmiddels weg van Adobe, ook vanwege de niet-proportionele kosten voor de abonnementsvormen (hoe vaak gebruiken we de software vs. de maandelijkse kosten). De Affinity serie is een aardig alternatief, maar ook die software is niet heel stabiel. Inmiddels heb ik zelf goede ervaringen met Figma voor design en prototyping, en die naam duikt ook steeds vaker op om mij heen, maar dat is geen vervanging voor alles.

Op iOS is Pixelmator Photo hard bezig om een Lightroom vervanger te worden. Werkt rechtstreeks op cloudbestanden en/of op je iOS photo library. Ook non destructive uiteraard. Maar mist (nu) nog wel een paar essentiële tools.
Affinity heeft Photoshop (deels), Illustrator en InDesign alternatief.

ProCreate is goed iPad alternatief.

Pixelmator Pro inderdaad.

Capture One en DXO PhotoLab voor Lightroom.

Premiere Pro en After Effects kun je naar Final Cut Pro en Motion of DaVinci Resolve voor hele workflow in één applicatie met verreweg beste color correction.

Alternatieven genoeg, vooral voor hobbyisten en mensen die 1 of 2 apps gebruiken en niet alles.
Ik bewerk al jaren films o.a. ook met VEGAS PRO. (Magix voorheen Sony) En ze groei(d)en per jaar harder dan Premiere Pro. Inmiddels is versie 18 echt een volwaardig en professioneel product te noemen. Helaas is de prijs inmiddels wel opgelopen, maar af en toe is er een stuntaanbieding waar je in kunt happen ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 20 augustus 2020 12:44]

Ben ik ooit heel lang geleden mee begonnen. Best een fijn product, is eigenlijk een audio editor naar video omgebouwd dus daarom werkt het net wat anders en sommige mensen vinden dat heerlijk. Stond ook bekend om zijn snelheid.
Mensen blijven ook zitten omdat er geen goede alternatieven zijn voor de hele suite.. Applicaties alleen kan je wel vervangen, maar als je een workflow hebt die op Adobe is gericht is het heel moeilijk... Dan moet je af en toe maar slikken.. (en altijd backups maken!)
Het gaat niet alleen om de workflow. Voor sommige software zijn wel gratis of goedkopere alternatieven te vinden, maar probeer maar eens een echt alternatief te zoeken voor Photoshop of Illustrator. Voor Illustrator zijn er wel 'soort van' alternatieven, maar er zijn er toch weinig die zo uitgebreid zijn en gemakkelijk in gebruik. Voor Photoshop zijn er gewoon helemaal geen alternatieven als je het voor iets anders dan simpele foto bewerking gebruikt. Professioneel werk in GIMP is niet te doen, en dat is zo'n beetje het beste alternatief dat er überhaupt is.

Adobe heeft gewoon hele goeie software. Ikzelf betaal voor de studentenversie, dat is nog redelijk te doen.
Problemen zijn drieledig (en dan met name voor creatieve professionals, niet hobbyisten):
 • Adobe is de undisputed industrie standaard op bijna alle gebieden en daardoor is het heel moeilijk afscheid te nemen. Als jij het doet dwingen je klanten alsnog om het weer te gebruiken.
 • Adobe heeft gigantische resources dus voor nieuwe uitdagers is het heel moeilijk om de poten onder Adobe uit te zagen. Zie ook Microsoft Office.... praktisch onmogelijk om Word/Excel omver te gooien. Ja, er zijn goede alternatieve maar als puntje bij paaltje komt zijn Word/Excel nog steeds ongeslagen en dominant.
 • Er is zeer weinig educatief materiaal van goede kwaliteit voor alternatieven, dit is vaak ook verspreid over honderden sites en kanalen, en wordt niet regelmatig bijgewerkt. Adobe heeft tegenwoordig in-app learning, learning portals en daarnaast elk jaar nieuwe lesboeken wat je ook certified maakt
Ik denk dat een belangrijk punt ook simpelweg kwaliteit is.
Zoals jouw voorbeeld met Word/Excel, je kan inderdaad OpenOffice/LibreOffice gebruiken, maar die hebben toch een stuk minder mooie en gebruiksvriendelijke interface en er zitten flinke verschillen in wat je kan qua opmaak. Als je een bestand in de ene opslaat en in de ander opent heb je vrijwel nooit dat het 1:1 hetzelfde is.

Los van dat klanten gewoon een bepaald bestandsformaat verwachten (probeer maar eens een XCF-bestand naar een klant te sturen die om bronbestanden heeft gevraagd) zit je altijd met kleine verschillen die het werk niet ten goede komen.
Voor Photoshop zijn er gewoon helemaal geen alternatieven als je het voor iets anders dan simpele foto bewerking gebruikt.
In deze comments al vaker genoemd, maar voor de volledigheid ook maar even hier: Affinity Photo, Designer en Publisher zijn inmiddels goede vervangers. Net als Photoshop en Illustrator complexe tools, dus met een leercurve. En met een vergelijkbare (in)stabiliteit, en voor een fractie van de prijs.

Qua videobewerking kom je uit bij Final Cut Pro X als zeer goed alternatief.
Affinity lijkt inderdaad een stevige concurrent te worden. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik heb er veel goeds over gehoord. Kan Affinity ook PSD en AI bestanden inlezen (en wegschrijven)?
Inlezen wel. en PSD ook export (maar dat is niet 100% 1-op-1) en AI dacht ik alleen import (evt. SVG of EPS als export?). Maar ik zou het als een one way beschouwen (dus van Adobe naar Affinity).

En het is goed uit te testen, trials zijn beschikbaar (maar accepteer die leercurve, haha). Ik vertrouw zelf inmiddels steeds meer op Figma (voor design/prototyping).
Ik ga het als ik straks thuis ben eens proberen, kan nooit kwaad.

Figma had ik ook gevonden, maar ik vond het lastig in te schatten hoe ver die gaat in 'echt' design. Voor prototyping ziet het er goed uit (zelfs beter dan Illustrator of XD) en is het zeker een mooie toepassing om samen met collega's te werken, maar voor design mis ik in hun voorbeelden toch redelijk wat tools die ik als zelfstandige freelancer vaak gebruik. Ik investeer dan liever in iets dat ik zowel op kantoor als in mijn freelance werk goed kan benutten.
Figma en design: hangt er een beetje vanaf wat je wilt ontwerpen. Voor userinterfaces werkt het prima en fijn. Ik mis wel de diepere bitmap-manipulaties die je soms nodig hebt, maar dit is wel al een stuk beter dan een tijdje terug. (Fireworks was indertijd voor mij het ultieme pakket voor user interface design > het werken met objecten bovenop lagen vond ik superfijn en ook de bitmap/vector combi was ongeëvenaard). Figma werkt wel heel intuïtief en ik kon er snel op een comfortabele manier mee werken.
Psd kun je openen. Ai bestanden moet je opslaan als pdf, deze leest worden wel geopend voor het grootste deel. Er zijn zaken van een ai bestand die niet opgeslagen worden als vector.
Ik vind affinity designer trouwens best een mooi product, maar het mist toch wel wat vectortools (bucket fill, selectiefilters, dashed line is erg beperkt), maar het kost dan ook maar een fractie van illustrator. De iPad versie heeft bijna alle tools van de desktop versie.
Ik weet dat ik Affinity überhaupt niet ga kunnen gebruiken voor sommige klanten (waar aan de andere kant een persoon zit waarmee ik PSD/AI-bestanden uitwissel en van beide kanten wijzigingen komen), maar het lijkt momenteel toch zeker het beste alternatief. Mocht Adobe ooit wegvallen om wat voor reden dan ook (zal niet bij Adobe liggen, eerder dat ik de kosten niet meer kan verantwoorden) dan zou het toch fijn zijn om een beetje bekend te zijn met andere software. Voor 2-3 maanden aan Adobe-kosten ga ik dat zeker eens proberen.
Zeker, als je daadwerkelijk psd en ai bestanden aan je klanten moet leveren kom je eigenlijk niet onder photoshop en illustrator uit. Eventueel kun je ook een maandabonnement nemen als het nodig is.
Ik gebruik nog steeds CS6, voor zolang dat nog werkt, vind ik het prima.
Overstappen naar een nieuwere/kleinere leverancier houdt heeft altijd een continuiteitsrisico. Voor veel bedrijven zijn dit soort applicatie de basis voor hun core business. Als dan opeens een leverancier omvalt heb je een fors operationeel probleem. En in dit geval wellicht nog meer dan in andere sectoren omdat creatieven in de meeste gevallen niet technisch zijn.
Affinity Photo alleen voor foto bewerking. Photoshop is ook 3D, video en vele andere zaken.
Het gaat eigenlijk juist wel om de workflow. Niet alleen je eigen, persoonlijke workflow, maar ook de workflow die je deelt met opdrachtgevers/klanten/collega's. Het is juist die samenwerking die het pakket dat Adobe biedt zo sterk maakt.
Individuele pakketten kunnen qua functionaliteit en misschien ook wel gebruiksgemak beter zijn dan de individuele pakketten van Adobe, maar het is de integratie die de kern is.

En ik ben het ook met je eens dat Adobe gewoon goede software maakt. Ik geloof zelf niet zo in de verhalen dat de kwaliteit achteruit holt, mijn overtuiging is toch dat het aller, allergrootste deel van de Adobe gebruikers zonder problemen kan doen wat ze moeten doen. Natuurlijk zijn er voorbeelden van drama's, maar zoals alles op "het internet": drama's krijgen buitenproportioneel veel aandacht.

Wat Adobe misschien parten speelt is de enorme vlucht die digitale media de afgelopen jaren heeft genomen. Dat veroorzaakt een enorme druk om nieuwe functionaliteit toe te voegen en nieuwe processen te ondersteunen. Ik denk dat we dat wel eens uit het oog verliezen: het volume aan digitale media, de variëteit erin en de toepassingen zijn exponentieel toegenomen. Hoe groter je bent, hoe lastiger het is om daarop in te spelen.
Kwaliteit is wel aantoonbaar slecht.

[ list]
• meeste software is ingekocht en dus geen unified code en werkwijzen
• Adobe software gebruikt de GPU matig en vraagt veel van RAM en CPU
• Premiere Pro en Lightroom hebben een exodus van gebruikers gezien naar DaVinci Resolve en Capture One
• Support en ik groot deel R&D en development word in India gedaan, die hebben niet bepaald de beste reputatie
[/list]

Hun nieuwe in house apps zouden beter moeten zijn, zoals XD.
Geen van die punten toont aan dat de software slecht is.
Drie van je punten zijn niet meer dan *aanwijzingen* die er op kunnen wijzen dat de code slecht is. Je vierde punt (de exodus) duidt erop dat er problemen zijn met de software die gebruikers direct raakt. Maar als je de term "exodus" gebruikt omdat het internet vol staat met mensen die (willen...) overstappen, dan zou ik daar vreselijk voorzichtig mee zijn. Het maakt niet uit welk softwarepakket je pakt, als je zoekt op problemen en gebruikers die het zat zijn, dan wordt je overspoeld met ellende.
Dat het meeste wordt ingekocht toont wel aan dat ze zelf geen structuur hebben om dingen te bedenken.
En je vraagt je ook af: ingekocht, oorspronkelijke team weg, en wat gebeurt er dan met de kwaliteit?
Dat toont nog helemaal niets aan. Het zijn veronderstellingen en verdachtmakingen op basis van vage verhalen. Onderdelen voor auto's worden ook ingekocht. Vliegtuigen gebruiken ook standaardonderdelen van verschillende toeleveranciers. Jouw PC of laptop bestaat vrijwel volledig uit onderdelen van andere merken waarop een HP-labeltje is geplakt. Programmeurs worden soms ingehuurd.
Dat zegt he-le-maal niets.
Over de structuur, de processen binnen Adobe weten we ook helemaal niets.

Het enige dat telt is de absoluut, meetbare kwaliteit van het eindproduct en dat kun je alleen maar afleiden uit het aantal problemen dat gebruikers ondervinden, de impact van die problemen, de snelheid waarmee ze opgelost worden. En ook daar weten we, behalve (ook weer) wat vage en onbetrouwbare anecdotische verhalen van mensen die weglopen bij Adobe software, vrijwel niets van, tenzij ik een overzicht van keiharde, vergelijkende cijfers over die problemen heb gemist.
Alle software gebruikt onderdelen - ofwel libraries - van elders.
Maar als een autofabrikant complete ontwerpen gaat inkopen is het meestal niet veel meer.
(Een ontwerp samen maken is wat anders.)
Ik vrees ook voor de Substance tools. Je kunt ze nu nog kopen op Steam maar kwestie van tijd voordat updates alleen nog maar via abonnementsvorm beschikbaar zijn.
Soms denk ik wel eens dat dit soort fouten opzettelijk zijn, om daarmee wat angst te zaaien en gebruikers richting cloudservices te “pushen”...
Ik denk niet dat je hier als bedrijf echt beter van wordt, want het vertrouwen in je software neemt flink af. Ja, nu met name bij de "gratis" gebruikers, maar dit zijn ook je potentiële betalende gebruikers waarvan nu ook een deel op zoek gaat naar betere/geschikte alternatieven.
Wel frappant dat de "bug" dan alleen in de iOS versies zit en niet in de Android versies... ;)
Bij Android hadden ze sowieso al toegang. 😉
Wanneer er al meer van dit soort incidenten plaats gevonden hebben dan zou het wel een rare strategie zijn toch? Want dergelijke foutjes levert wel een berg negatieve imago op.

Wanneer ze dergelijke foutjes in hun software maken, dan is het kwaliteitssysteem misschien niet goed genoeg. Dit is dan mogelijk ook van toepassing op hun cloud service? Daarbij is er ook een optie om andere cloud diensten te gebruiken. Ik denk niet dat ze dit opzettelijk gedaan hebben.. :Y)
maar je kunt er niet klakkeloos vanuit gaan dat iedereen cloud gebruikt (icloud of adobe cloud)
Pff, ondanks dat ik sommige features van LR mis toch blij dat ik het niet meer gebruik - volledig overgegaan op Exposure X5 en de Affinity suite. Luminar ook geprobeerd maar dat beviel minder. Als nou het sidecar-formaat universeler zou worden dan ga ik Luminar en andere software mogelijk ook gebruiken.
Ik maak regelmatig tekstuele bewerkingen in pdf. Kost echter ruim twintig euro per maand en abonnement minimaal jaar.

Dat vind ik te veel. Iemand een goed alternatief? Wil er best voor betalen maar dit is nu teveel
Je kan LibreOffice (draw) proberen. Al heb ik nooit gekeken wat er van een pdf open blijft als je die weer bewaart.
In ieder geval openen ze netjes en bewerkbaar.
Enne, wie doet het volgens jou wel goed dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee