Adobe komt met gratis versie van Photoshop op het web

Adobe kondigt een gratis versie van Photoshop aan. Het gaat om de webversie van het fotobewerkingsprogramma. Het is nog niet bekend wanneer de gratis versie beschikbaar komt. Op dit moment hebben alleen Canadese gebruikers toegang.

Tegenover The Verge zegt een woordvoerder van Adobe dat de webversie van Photoshop een 'freemium' verdienmodel krijgt. Het idee is dat de gratis versie niet alle geavanceerde functies bevat, maar alleen de kernfuncties van Photoshop gratis te gebruiken zijn. Het is nog niet duidelijk om welke kernfuncties het precies gaat.

Volgens Adobe kunnen gebruikers met de gratis webversie Photoshop eerst proberen. Voor de volledige versie van Photoshop moet wel worden betaald. Ook is deze versie alleen in de browser te gebruiken. Wie het programma op zijn computer wil installeren, zal ook moeten betalen.

De webversie van Photoshop was al beschikbaar voor Creative Cloud-abonnees. Het fotobewerkingsprogramma kreeg in oktober een webversie, samen met Illustrator. Via de webversie kunnen projecten ook met klanten of andere partijen gedeeld worden, zonder dat ze zelf een abonnement op Creative Cloud nodig hebben. De projecten kunnen dan wel alleen worden bekeken.

Door Robert Zomers

Redacteur

14-06-2022 • 18:25

103 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (103)

103
101
86
2
0
10
Wijzig sortering
Een goed gratis alternatief hiervoor is Photopea. Interface is vrijwel gelijk en heeft best veel features. :)
Ik ben zelf over gestapt op Affinity Photo.
Eenmalige betaling (ze hebben regelmatig kortings acties) en je hebt een licentie voor het leven
Dit geldt volgens mij wel eg voor v1... als v2 straks uitkomt moet je toch weer een nieuwe licentie
kopen als je er gebruik van zou willen maken. Althans ik dacht dat het businessmodel was van de producten van Serif.
Dit geldt volgens mij wel eg voor v1... als v2 straks uitkomt moet je toch weer een nieuwe licentie
kopen als je er gebruik van zou willen maken. Althans ik dacht dat het businessmodel was van de producten van Serif.
Ik heb Affinity Photo gekocht in 2020 voor € 27,62 inclusief btw (was een actieprijs, maar die hebben ze regelmatig zoals elk jaar bij Black Friday) en krijg nog steeds gratis updates.

Ook al zouden ze bijvoorbeeld elke drie jaar opnieuw geld vragen, is het nog spotgoedkoop: Nog geen tientje per jaar. Vergelijk dat eens met de prijs van Photoshop, dan zit je vast aan een abonnement wat minimaal tien(!) keer zo veel kost per jaar. Photoshop is imho veel te duur.

Overigens mist Affinity een paar functies die Photoshop wel heeft (zoals zelf het kleurenpalet kunnen bepalen bij het reduceren van kleuren bij het maken van een gif bestand) en andersom, maar de gemiddelde gebruiker gebruikt die functies toch niet.
Photoshop is ook niet voor de "gemiddelde gebruiker" de gemiddelde gebruiker kan ook uit te voeten met GIMP/Paint.net en dat is gratis te downloaden. Affinity photo kan ook wel gezien de prijs maar ook die.. is meer voor de professionele markt.

Voor 99% van de gebruikers zou ik gewoon GIMP/paint.net aanraden, zelfs al is de UI een beetje ruw oogend
gaan we eens proberen voor gewone gebruiker
Affinity mist wel wat meer. Heb het vanaf het begin, omdat er zo'n enthousiast over werd geschreven, en krijg inderdaad nog steeds updates
Maar het heeft MIJ nooit overtuigd. M'n dochter wel, die doet er alles mee. Persoonlijk vind ik het b.v. lastig niet gewoon contr.s te kunnen gebruiken. Ik noem maar wat.

[Reactie gewijzigd door Ikzellef op 16 juni 2022 00:08]

Dat CTRL-S zit na jaren gebruiken zo in je systeem, dat het heel moeilijk is dat weer te vergeten. Helemaal zolang je in andere programma's dat nog wel blijft gebruiken.

Ik zie dat Photoshop Elements weer te koop is. Voor veel mensen is dat waarschijnlijk een praktischere oplossing. Weliswaar heb je dan alleen een consumenten-licentie en ook weer beknot ten opzichte van de 'complete' Photoshop versie maar het is tenminste een echte, levenslange licentie.
Heb affinity al sinds juli 2018, en mis wel het één en ander. Eigenlijk moet ik zeggen: ik kan er niet mee uit de voeten, teveel de nadruk op idiote effecten, en je moet je foto's telkens ' exporteren' i.p.v. opslaan ( contr s) Mooi programma, maar niet echt je-dat.
Precies mijn redenen om ook naar Affinity over te stappen vorig jaar (na al 2 jaar ernaar gekeken te hebben).

Ergens zou het mij niet verbazen als de populariteit van Affinity - ook bij die-hard / zeer langdurige Photoshop gebruikers!! - wellicht deze stap van Adobe heeft veroorzaakt.

Het kan niet anders dan dat Adobe door de volwassenheid (alles is relatief) van Affinity met daarbij een scherpe prijsstelling (zelfs zonder korting) klanten heeft zien weglopen.

[Reactie gewijzigd door gooos op 16 juni 2022 17:47]

Ik denk dat je gelijk hebt. Adobe heeft het grote voordeel dat ze er vanaf dag één bij waren. Het was decennia lang de industrie-standaard voor de grafische industrie.

Photoshop is hierdoor voor beeldbewerking, wat Windows voor de PC is.

En net zoals bij de PC zijn er in technisch opzicht genoeg waardige concurrenten gekomen, maar mensen willen helemaal niet overstappen. Want dan moeten ze weer leren wennen aan net even ander interface en toetsenbordcombinaties, bestandsformaten zijn niet altijd compatible en software moet opnieuw gekocht worden. Maar vooral dat afleren van oude / aanleren van nieuwe gewoontes.. dat vinden mensen vreselijk!

Maar het prijsverschil is meer dan een factor 10 en daar zijn sommige mensen – vooral zij die het toch maar af en toe nodig hebben of nog niet vergroeid zijn met de Photoshop-interface – toch gevoelig voor. Het gaat toch al gauw om honderden euro's per jaar. Ik vind GIMP ook niet handig werken, maar het eerlijke verhaal is dat het vooral het omschakelen van interface is en niet omdat GIMP zo beperkt is.
Dat vind ik niet onredelijk.
En het sowieso bakken goedkoper dan Photoshop.

Heb nu affinity photo en davinci resolve voor eenmalig 30,- gekocht.
Bij Adobe moet ik voor een vergelijkbaare toolset 60,- per maand neerleggen.
Adobe is standaard duur, maar een gesprekje met het sales team verlaagt die kosten redelijke vlot tot 22,- p/m voor het volledige pakket incl. cloud opslag. Enige grote nadeel vindt ik dat het altijd automatisch verlengd, dus je moet er vlot bij zijn om op te zeggen (of extra betalen om het vroegtijdig te doen).

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 14 juni 2022 19:35]

€22 voor alle Adobe apps? Ik betaal nu €25 voor Lightroom/Photoshop en extra opslag volgens mij. Dan kan ik ook maar beter even bellen.
Zeker, soms als je annuleert (in het portal) krijg je ook automatisch een betere deal! Als dat niet het geval is, probeer het via de chat!

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 15 juni 2022 00:33]

Dankje! Ik zag dat ik voor de 1TB variant betaalde terwijl ik bij lange na niet 1TB verbruik. Bij annuleren kon ik alle apps krijgen voor €36 per maand voor het eerste jaar. Of downgraden naar 20GB bij het pakket wat ik al heb voor €12. Dus het laatste maar gedaan... 4,4GB used van de 25GB. Ben er zo wel tevreden mee!
Ja toch een leuke besparing! Ook even in de agenda zetten wanneer het abonnement afloopt, dan kun je op tijd in de chat klimmen of annuleren ))
Dat doen ze max een jaar. Daarna betaaal je weer de volle mep.
Klopt, zag ik net tijdens het annuleren. €36 per maand voor 1 jaar. Maar bellen schijnt dus beter te zijn.
Voor mensen die via surfshop kunnen kopen is het 20 euro per jaar. Ik heb serieus Darktable, Raw therapy (de main development thread) en andere software geprobeerd, maar uiteindelijk kom ik toch weer bij Adobe uit, ook als linux/mac aanhanger
Al het andere, net niet imho
Beetje grijs gebied, maar ikzelf heb een licentie op Adobe Creative Suite gekocht voor €120 eenmalig.
Dit zijn resell licenties die over zijn vanuit bedrijven die ze hebben aangekocht.


Info die ik heb in de e-mail van verkoper:
- Het gaat om overtallige bedrijfslicenties, zogenaamde refurbished licenties, uitgegeven door Software Distribution te België.
- Garantieperiode: 4 maanden.
- De licentie is mee te nemen naar een nieuwe computer door alles eraf te halen en daarna op deze manier opnieuw te installeren.

[Reactie gewijzigd door gise op 15 juni 2022 09:32]

Is dat via ebay? Net zoals de win10 repair keys voor 5 euro?
Ik had het via Actievandedag, maar was onlangs ook op iBood.
Verkoper op Actievandedag was: Interplein.

Hiervoor betaalde ik €13 per maand voor het Adobe Photography abonnement (Photoshop+Lightroom), deze heb ik nu kunnen opzeggen hierdoor.

[Reactie gewijzigd door gise op 15 juni 2022 09:08]

Thanks, hij is xo te zien momenteel slechts 99 eur. Ik ga het aanschaffen.

Krijg jij wel software updates? Zoals de nieuwe lightroom in dit artikel?
Updates heb ik nog niet naar gekeken eigenlijk, ben nu ook op vakantie dus kan niet voor je controlleren. Het waren wel de 2022 versies, maar wellicht dat als de 2023 major releases uitkomen dat deze geen upgrade krijgen.
Ja zij verkopen onder de noemer dat ze een licentie mogen doorverkopen... Echter heeft Adobe CC geen retail full licenses eenmalig alleen abonnementen, hoe kunnen zij die dan verkopen? Hun licentie kun je installeren, maar geven geen updates e.d. en volgens mij werkt het ook alleen maar met hun eigen installer. (Die is gecrackt).
Welke functionaliteit mist er in de gratis versie van Davinci Resolve?
GPU acceleratie, 8K support, Noise reduction, Lens correction, Resolve FX, Neural engine (facial recognition, magic mask, object tracking, ...), Meer color grading, ...

Ik heb vele jaren geleden de ongeveer €300 neergelegd voor de Studio versie met het "gratis" fysieke toetsenbordje Speed Editor.
Wat mij nooit helemaal duidelijk is. Betaal je nu €300 voor alleen Resolve of ook Fusion etc? Als ik Fusion koop krijg ik er uitbreidingen voor de videobewerkingen er ook bij?
Alles zit er in voor dat geld!
Gaaf, denk dat ik het dan maar ga aanschaffen :)
Ah, ik redeneerde iets teveel vanuit mijn amateur-stoel... Ik gebruik Davinci Resolve af en toe om familie-filmpjes te editen en was overweldigd door het aantal functies dat deze gratis versie al heeft. Maar voor iemand die professioneel bezig is met films maken is dat waarschijnlijk nog niet genoeg.
Ik dacht GPU support en die neural facial detection. Maar dat is niet erg. Voor 300 euries krijg je een licentie + de speededitor. De software is niets anders dan een manier om je in het ecosysteem te houden.

En het werkt, ik heb een BMPCC gekocht, heerlijk ding. Samen met een Samsung T5, ik hoef nooit mijn video van dat ding te halen, kan direct bewerken.
Waar heb jij davinci resolve voor 30 euro gekocht ? Dacht dat dit rond de 250$ zat ergens
Denk dat Affinity photo hem 30 euro heeft gekost en hij de gratis variant van DaVinci Resolve gebruikt.
En dus voor 30 euro klaar is voor foto/video bewerking.
Klopt, ik gebruik de gratis versie. Ik haalde hem er even bij om aan te geven wat hetzelfde voor mij had gekost via Adobe.
Ik heb een tijd geleden ook de Affinity toolset gekocht, maar kon er niet aan wennen.

Toen ik mijn Adobe abonnement ging opzeggen boden ze me een best wel redelijke deal aan; 26 euro per maand. Een uurtje later nog een keer die wizard doorlopen, en ik kreeg 3 maanden gratis. Daarna nog eens, en toen werd het 13 euro per maand (plus die 3 maanden gratis).

Al met al dus 117 euro voor een jaar alle tools van Adobe, dat is ook niet verkeerd..

Ooit een keer zal ik overstappen op Affinity, zeker omdat ik Photoshop maar heel weinig gebruik tegenwoordig, maar ik mis vaak wel de 'echt native niveau' ondersteuning van de bestandsformaten waar mijn klanten wel om vragen. Je kan een .PSD bijvoorbeeld niet in alle software openen, maar dat is wel wat ik aangeleverd krijgen. Ook zijn er klanten die altijd nog een .AI bestand willen, en die kan ik bijvoorbeeld niet zomaar uit Figma exporteren.
Dat zijn lokkertjes, het jaar erop betaal je de volle mep. Ik toen weer met support contact opgenomen maar 2e keer wilde ze geen korting geven meer. Dus je kunt dit niet elk jaar weer doen.
Dan zeg je je account op en maak je een nieuwe aan.

Uiteindelijk is mijn doel ook overstappen, maar mijn klanten zijn vooral de web en marketing afdelingen van grote bedrijven, die willen altijd Illustrator of Photoshop bestanden aangeleverd krijgen. Dan heb je zelf weinig te kiezen.
Ohw ik had het er ook niet over dat het onredelijk was de prijs maar gewoon een aanvulling op. Ik gebruik Affinity Designer sinds 2016 en ben er zeer tevreden over.
Klopt, al heb ik op een maand na mijn licentie al 2 jaar en dat was die 45 euro zeker waard. Daarnaast was V1.0 in 2015 released (https://en.wikipedia.org/wiki/Affinity_Photo). Dus als V2 ooit een keer uit komt is dat zeker waard om direct aan te schaffen!
Ik doe inmiddels ruim 5 jaar met een V1 licentie voor Photo/Designer en iets later Publisher, dus dat is vrij betrekkelijk :)
Klopt bij uitkomst van versie 2 moet je weer een licentie nemen voor versie 2. Maar gezien de duur tussen upgrades is het nog erg goedkoop, zelfs als je het volle pond betaald. Goed alternatief voor Photoshop en veel beter dan Photoshop Elements. Er wordt nog steeds regelmatig aan gesleuteld.
Op vlak van photoshop zou ik best wel willen overstappen zelfde voor illustrator maar wat met lightroom? Weet je daar een goed alternatief voor? Foto’s bewerken en catalogus bewaren?
Fantastisch pakket, maar duurder dan Lightroom.
Een alternatief voor Lightroom: DxO PhotoLab (denk ik).
Voor de catalogus gebruik ik tegenwoordig DigiKam. Zitten zo'n 60.000 foto's in en ben alles aan het taggen en gezichtsherkenning aan het draaien.
Nog een ander alternatief is https://www.darktable.org/
Dat vind ik best mooi werken.
Exposure is ook een alternatief. Zelf gebruik ik het alleen als plugin om mijn foto's te 'tonen' door (filmische) presets erin te ontwikkelen. Standaard zijn er ook al goede film presets inbegrepen. Maar er zit ook veel functionaliteit in als volledige raw converter en catalogus mogelijkheden.

Je kunt een gratis trail downloaden: https://exposure.software/
Voor Illustrator kijk dan eens naar Affinity Designer of Vectorstyler...
Vectorstyler is van een Fins bedrijf en heeft zeer regelmatig updates. Menustructuur zit erg logisch in elkaar en alles zit waar je het zou verwachten...

https://www.vectorstyler.com/

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 18 juni 2022 12:54]

Nu nog een goed alternatief voor illustrator en adobe pdf (om pdf’s te bewerken) en dan kunnen we van adobe cloud af.
Kijk eens of PDF24 wat voor je is.
Affinity designer?
Zou dit ook wel overwegen, maar heb duizenden fotos en jaren werk in lightroom zitten, en daar is geen deftig alternatief voor
Zelfde probleem hier. Adobe heeft ons mooi beetgenomen door eerst Lightroom los te verkopen en daarna over te gaan op een abonnementsvorm waarbij je wordt gedwongen met ze mee te gaan. Zij controleren de functies die erbij bij komen of juist verwijderd worden, de prijs en het platform waarop je werkt. Zo hebben ze me gedwongen om een Windows 10 installatie in te richten alleen om Adobe programma's te gebruiken aangezien Windows 8.1 al een paar jaar niet meer door Adobe wordt ondersteund. Ze blijven me ook maar lastigvallen met hun cloud waarin ik niets wil bewaren. Niet alleen omdat ze mijn bestaden niet hoeven te analyseren, maar ook omdat het weer een verdienmodel is waar je bijna niet meer uit komst als je er eenmaal in zit.
Ik heb Darktable geprobeerd, maar vond dat niet geschikt voor mijn setup. Wel begin ik steeds enthousiaster te worden over DigiKam. Het draait onder Windows, MacOS en Linux. De database kan lokaal SQLite zijn, maar ook een MariaDB van een servertje. Ik probeer nu waar ik tegen de grenzen aanloop, maar denk dat ik tzt toch een keer door de zure apple moet bijten en naar DigiKam over moet. Dan ben ik mijn bewerkingen natuurlijk wel kwijt. Misschien dus maar een export maken inclusief bewerkingen en die verder gebruiken in DigiKam en een backup houden van de Lightroom catalogus om bewerkingen opnieuw te kunnen doen (eventueel met een tijdeijk abonnement of de nu zelfs 'gratis' (wat volgens mij niet bestaat) Photoshop).
Zelfde hier, van adobe naar Clip studio.
Affinity Photo ondersteunt Linux niet blijkbaar. Dat, en nog veel redenen meer, maakt Photopea een no-brainer.
Same here. Ik vind hun producten ook wat moderner als je de hele sure bekijkt.

Alleen jammer dat PC en Mac aparte licenties zijn…
Al jaren een life saver als Linux gebruiker. _/-\o_ Een verademing tegenover het (imo) gedrocht dat gimp heet.
Maar The Gimp is niet bedoeld als alternatief voor photoshop
Dat is het wel. Jij bent in de war met Krita, wat vaak als Photoshop-alternatief wordt aangemerkt, maar wat het niet is (het is bedoeld als tekenprogramma).
De interface is 1:1 gekopieerd hé...
Ik vind Gimp ook een draak, maar https://github.com/Diolinux/PhotoGIMP verhelpt al veel.
Die ken ik niet, ga ik proberen. Want GIMP vind ik op zich wel fijn want ben al tijdje van Adobe af maar vind het niet zo intuatief als PS. Dank voor de tip _/-\o_
Klinkt veelbelovend! Kun je er iets meer over vertellen? Ervaringen?
Of je leert er mee werken..
Dat is juist het mooie van is opensource; bevalt iets je niet, pas je het aan naar jouw voorkeur.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 14 juni 2022 19:08]

Ik denk niet dat een fotograaf gelijk is aan een programmeur. Het aanpassen van iets zal hij/zij toch naar een Developer moeten gaan die dat tegen betaling kan aanpassen.

De fotograaf, betaald dan dus voor iedereen om die optie aan te passen of verbeteren of Toe te voegen.
Als je een developer moet sponsoren om zo'n tool aan te passen is het waarschijnlijk al snel voordeliger een commercieel pakket te gebruiken.
Totdat je het ook dan steeds moet onderhouden, veel forks bloeden vaak snel dood.
Ook Pixlr is een alternatief.
Die gebruikte ik vroeger vaak, en met mij meerdere op de middelbare school. Was altijd superfijn! :)
Ik ben best blij met GIMP, al duurde het even om te wennen aan de UI.

downloads: GIMP 2.10.32

Edit: spuit11 geeft ook modder in dit lange draadje

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 15 juni 2022 09:13]

Het was gestart als een hobbyproject van een Tsjechische programmeur en daarna uitgebouwd.
Hier is een AMA van de bouwer.
Remember: “If something is free, you’re the product”
Wat doen hun met de data die je upload?
Dan moet ik ook maar stoppen met het gebruik van Linux-distributies, want blijkbaar wordt mijn data stiekem gebruikt omdat het product gratis is... 8)7

En als Fanta een gratis blikje uitdeelt op straat, dan moet ik dat ook niet aannemen, want stel je voor dat ze stiekem een foto van me maken of zo… 8)7

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 juni 2022 11:31]

Het is een groot misverstand te denken dat de linux distros gratis zijn; alleen zijn de betalingen vrijwillig en niet per se in de vorm van geld.

En inderdaad, je moet ook oppassen voor partijen die hun gebruikers verkopen aan de hoogste bieder.

[Reactie gewijzigd door emphy op 14 juni 2022 22:22]

En inderdaad, je moet ook oppassen voor partijen die hun gebruikers verkopen aan de hoogste bieder.
Exact, voor je het weet sta je als slaaf in Qatar een voetbalstadion te bouwen!
Daar zit de winst niet bij Adobe. Men wil dat iedereen Photoshop gebruikt, want zodra je het serieus wilt gaan gebruiken heb je de volledige versie nodig en dan betaal je gewoon.

Eenmaal gewend aan de software en je wilt niet meer switchen. Is tevens de enige software die ik mis op m’n linux bak. Ik vind Gimp zo vreselijk werken.
Dat vind ik helemaal geen loze opmerking en een valide vraag.
Remember: “If something is free, you’re the product”
Wat doen hun met de data die je upload?
Als een commercieel bedrijf je iets gratis bied, dan mag je dat zeker afvragen. In dit model denk ik echter dat dit gratis is om potentiele klanten te binden en hun vooral niet te laten wennen aan de gratis alternatieven.

Daarnaast denk ik dat Adobe weinig interesse heeft in wat voor artistieke creaties je maakt, maar het is bv wel reallistisch te verwachten dat ze bijhouden hoé je de app gebruikt.

In de regel kan je stellen:

Commercieel product gratis = inderdaad even afvragen waarom dat gratis is.
Open Source GNU/GPL product gratis = dat is vaak bona fide gratis zonder bijbedoelingen.
Photoshop heeft geen keus. Er zijn betere alternatieven beschikbaar die ook nog eens minder kosten of zelfs gratis zijn. Zelf gebruik ik steeds vaker Canva, waar heel veel handige Photoshop-functies in zitten. Van automatisch uitknippen van beelden tot allerlei filters toepassen. Vaak ook nog eens tien keer sneller dan vroeger 'Photoshoppen'. Maar ik ben dan ook geen pro-user, waarvoor Photoshop in de essentie bedoeld is.
Definieer beter. Adobe staat redelijk eenzaam aan de top kwa opties en mogelijkheden en bijbehorende kwaliteit.


Alleen de massa heeft dat allemaal niet nodig. Voor de functies die de massa gebruikt is er veel concurrentie. Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven er voor om in de “cloud” bepaalde bewerkingen uit te laten voeren al dan niet via een abbonement. Technisch gezien best handig, dan kun je nog steeds bepaalde functies uitvoeren zonder een (ander duur ) systeem aan te schaffen en/of via tablet of mobiel.
Adobe heeft wel degelijk te lang uitgerust en uitgemolken dat ze marktleider zijn. Bridge is het laatste 'innovatieve' dat ze echt gedaan hebben, en wat ze nu nog bij bedrijven overeind houdt. Alle normale features zitten ook in concurrerende pakketten, en dingen als content aware fill komen via open machine learning-modellen ook heel vlot elders beschikbaar. Daarnaast zijn een aantal Adobe-pakketten redelijk crashgevoelig. Ik draai CC en de Affinity-suite naast elkaar, en doe alleen wat in Adobe software als een klant of extern teamlid iets aanlevert dat dat afdwingt. 0 crashes in Affinity gehad, zelfs toen ik een tijdje bèta's gebruikte. Dat kan ik van welk Adobe-programma dan ook niet zeggen (en dubbel niet over première, maar helaas heb ik daar nog geen volledige vervanging voor).
Is Magix Video Pro X misschien wat als vervanger voor Premiere. Ik heb Premiere zelf altijd een draak gevonden en het crashte constant. Magix heeft wel een frisse aanpak qua sporen. Verder zit je niet vast aan een abonnement.
dingen als content aware fill komen via open machine learning-modellen ook heel vlot elders beschikbaar.
Interessant! Ik ken wel re-synthesizer, maar dit niet. Heb je een voorbeeld?
Definieer beter. Adobe staat redelijk eenzaam aan de top kwa opties en mogelijkheden en bijbehorende kwaliteit.
Dat valt ook nog wel mee. Ze hebben een paar interessante (gepatenteerde) opties qua kleurmanagement dus als je die echt nodig hebt heb je geen keus. Daarnaast hebben ze natuurlijk de 'referentie implementatie' voor als je met PSD bestanden moet werken en je geen enkel risico op uitwisselingsproblemen wil hebben. Verder zijn veel mensen vertrouwd met de interface (die op sommige punten alles behalve logisch is, maar dat is eigenlijk bij alle pro software wel zo).

Het is dus meer inertie dat Adobe kan vragen wat ze willen. Tools als Photoshop zijn eigenlijk 'af': de core workflow zal niet gigantisch meer veranderen. Wat onderhoud plegen en af en toe een nieuwe feature implementeren (die het vooral in demo's fantastisch lijkt te doen) en de prijs verhogen is eigenlijk alles wat je nog hoeft te verwachten.
Maar ik ben dan ook geen pro-user, waarvoor Photoshop in de essentie bedoeld is.
Dit geldt voor mij ook. Nooit mijn hobby geweest om een foto professioneel te bewerken, ik gebruik paint en de photo programma van windows zelf om kleine dingen aan te passen meer heb ik me nooit in verdiept.
Interessante ontwikkeling, hebben ze de keuze voor een browserversie (mede)gemaakt op basis van de huidige marktontwikkeling van Chromebooks? Vooral in het (Amerikaanse) onderwijs worden verhoudingsgewijs meer Chromebooks gebruikt, 85 procent van de scholen en schooldistricten maakt er gebruik van daar, en op zo'n machine draait Photoshop niet. Met als gevolg dat steeds meer gekozen wordt voor alternatieve programma's/pakketen, waardoor ik me dus al begon af te vragen hoe het komt dat Adobe nog geen (volledig) werkende versie voor dit OS heeft. Van origine was volgens mij de strategie altijd om studenten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken hun pakket zodat je de toekomstige professionals (levens)lang aan je bindt.

Note: daarbij niet vergetende dat het wel gewoon een goed pakket is.
Zoals anderen al zeiden, affiniy photo, retesnel en goed. Eenmalig een kleine licentie fee.
Aanrader.
De opvolger van Aviary nadat Adobe Aviary gekocht had om te sluiten
Worden de foto's niet naar Adobe geuploaded zodat de foto's geladen worden? Zorg ervoor dat ze je privacy niet schenden... En dat ze je foto's niet voor hun doeleinden bewaard worden... Goed lezen in Adobe's web voorwaarden!
Waar ik me dan weer aan stoor is, dat ze de interface op web wéér anders doen dan de desktop versie.. in tegenstelling tot de door @Luca genoemde Photopea, waar je wel direct de weg kunt vinden. Adobe heeft moeite met consistentie blijkbaar. Dat is ook te merken aan de shortcut-verschillen tussen Photoshop en Illustrator. Bijvoorbeeld schalen (met of zonder shift).
Ik zag zojuist dat ditzelfde stukje al in 2018 verscheen......
Kwamkwammertijd?
Wauw, mooie tips in veel comments, bedankt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee