Adobe stopt in 2024 met synchronisatie Creative Cloud-bestanden via lokale map

Adobe stopt volgend jaar met het synchroniseren van Creative Cloud-bestanden via de lokale map Creative Cloud Files. De functie stopt als eerste voor persoonlijke gebruikers en later ook voor zakelijke gebruikers.

Vanaf 1 februari 2024 kunnen Adobe-gebruikers met een gratis of betaald persoonlijk abonnement niet langer Creative Cloud-bestanden synchroniseren via de lokale map Creative Cloud Files. Voor bedrijfsaccounts gaat de wijziging per 1 oktober 2024 in.

Vanaf de twee genoemde data worden bestanden die in de lokale map Creative Cloud Files zijn opgeslagen dus niet langer gekopieerd naar de cloudopslag. Ook hebben gebruikers vanaf dat moment geen toegang meer tot gesynchroniseerde mappen en bestanden die met andere gebruikers zijn gedeeld. Als alternatief raadt Adobe het gebruik van Creative Cloud Libraries aan om samen te werken aan bestanden in apps als Photoshop, Illustrator en Fresco.

Creative Cloud Libraries
Creative Cloud Libraries

Door Sabine Schults

Redacteur

02-08-2023 • 20:43

89

Reacties (89)

89
88
36
2
0
38
Wijzig sortering
Ook een nadeel van Adobe Cloud is dat ze je data kunnen gebruiken om AI te trainen.
Adobe will use your work to train its AI algorithms unless you opt out

https://helpx.adobe.com/m...machine-learning-faq.html
Adobe may analyze your Creative Cloud or Document Cloud content to provide product features and improve and develop our products and services. Creative Cloud and Document Cloud content include but aren't limited to image, audio, video, text or document files, and associated data. Adobe performs content analysis only on content processed or stored on Adobe's servers; we don't analyze content processed or stored locally on your device.
Qua privacy en je eigen auteursrechten is het dus goed opletten als je Adobe producten wilt gaan gebruiken.
Qua privacy en je eigen auteursrechten is het dus goed opletten als je Adobe producten wilt gaan gebruiken.
Dat geldt eigenlijk voor alles wat je ergens online opslaat.
Vast geen populaire reactie tussen alle helden hier die toch al lang weg zijn gegaan. Maar ik vind de libraries een geweldig gereedschap die door het hele bedrijf en over alle Adobe programmas naadloos werken.

Voorbeeldje: ik heb een ontwerp gemaakt in Photoshop dat ik via libraries deel met een collega dit dit in allerlei artworks verwerkt. Dag later moet ik wat aanpassen, en boem. Over de gehele linie is het bijgewerkt.

Zeker in een groep waar we met 10+ man aan materiaal werken is dit gewoon geniaal.

Vind je de subscription niksz stap je over. Maarwerk je met meer mensen, of ben je wat dieper in de grafische route dan hobby of zzp, dan is Adobe gewoon nog de place to be.

Is daar wat over te klagen. Zeker! Maar het is niet alleen maar kommer en kwel!
Ik gebruik dit niet want ik ben geen graficus.

Maar ik moet zeggen dat het vertrouwen op een dergelijk bedrijf me op het gebied van business continuity niet handig lijkt. Voor synchronisatie van waar je op dat moment samen aan werkt: Sure. Dan kan het pakket ook mogelijk maken dat je samen aan 1 document werkt zoals met Office 365 nu ook kan (weet je nog vroeger dat een excel gelockt werd als iemand op het netwerk hem open had, drama...). Dus ik zie de voordelen zeker wel.

Maar ik zou backups en archiefkopieen van mijn werk ook absoluut altijd lokaal willen hebben en niet op slot gezet in iemand anders zijn cloud. Ten eerste om te zorgen dat ik er altijd toegang toe heb. Ten tweede voor de privacy, misschien willen mijn opdrachtgevers het helemaal niet dat ik dat spul voor eeuwig bij Adobe onderbreng.

Dus het is iets dat voor mij altijd beiden een optie moet zijn. Niet alleen in hun cloud maar ook een lokale optie.

Het "en ander vertrek je maar" vind ik ook een beetje makkelijk gezegd. Er zijn niet zoveel alternatieven, zeker niet als je je hele workflow er op ingericht hebt.

PS: En een ander punt: Ik was toevallig net bezig met Fusion 360, en werd onderbroken omdat er problemen zijn met hun cloud diensten "We're untangling some wires". Nog een nadeel van alles in de cloud, vroeger werkte software gewoon altijd. Voor het exporteren als STL kan je niet zonder hun cloud. Ook het verplicht moeten updaten steeds is retevervelend omdat je soms problemen hebt.

Nou is het dat ik de gratis versie gebruik, maar als ik er voor zou betalen en mijn geld er mee verdiende dan zou ik daar echt woest van worden als ik zo een uur niet kan werken doordat hun cloud niet goed werkt. Terwijl ik als klant nooit om cloudsoftware heb gevraagd. Het is puur doorgedrukt omdat ze op deze manier maandelijkse abogelden kunnen innen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:41]

(PPS exporteren als .stl kan in Fusion 360 ook zonder cloud en veeel sneller via: Tools -> Make -> save as .stl. Als je hun slicer niet gebruikt dat vinkje even uitzetten.)
Dat is het, in een omgeving waar je in teams werkt is het fantastisch en rendabel. Maar als ZZPer ben ik gestopt toen de subscriptions begonnen. Dus al heel lang geleden. En mijn illustrator en PSd CS6 en andere programma's werken nog steeds en prima. Moet soms wel eens vragen aan derden om de bestanden te 'downgraden' zodat ik er ook wat mee kan.
Anderzijds; als je als ZZP’er niet de 50 euro per maand kan missen voor de belangrijkste software van je bedrijf moet je jezelf misschien ook afvragen of je wel een gezond bedrijf hebt.

Ik ben er niet perse voor of tegen, het liefst koop ik iets eenmalig en bepaal ik zelf wanneer ik een update koop. Ik gebruik vooral Lightroom en Photoshop hobbymatig, dat is 8 euro per maand en heb ik er ruimschoots voor over.
Het gaat niet om het geld. Als ik stop met abo dan werkt er niks meer en worden er dingen geblokkeert. Belachelijk. En ik gebruik het niet dagelijks zoals jullie.
Trouwens net printer besteld, HP, blijkt dat ik bij installatie daar ook allemaal trucks moet uithalen en firmware updates uitschakelen anders kan ik geen andere inktcartridges gebruiken. Helemaal krankjorum wordt je er van.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 16:41]

Offtopic maar ik zag deze net voorbij komen. Goede zet om geen HP cartridges te gebruiken.
Ik ook, software kopen en afschrijven in plaats van iedere maand een afschrift.
Ik had Adobe Suite gekocht, maar ineens had Adobe hier een periodiek te betalen licentie van gemaakt. Dat heb ik dus niet gedaan, want ook wij gebruiken de software incidenteel.
Bovendien wil ik mijn bestanden niet op hardware van derden plaatsen. Ze hebben niks mijn mijn data en afbeeldingen te maken. We gebruiken nu vaak GIMP. Prima voor ons gebruik. En we maken gebruik van eigen clouds (Netxcloud en Synology) op eigen apparaten. Geen meelees-e-mail en dus ook geen meeleesplaatjes en ontwerpen.
Moet soms wel eens vragen aan derden om de bestanden te 'downgraden' zodat ik er ook wat mee kan.
Ik ben zelf ZZP'er en ik zou er bijna niet aan denken, laat staan dit durven te vragen.
Ik gebruik die software weinig, dus is op zich wel logisch dat ik 'oude' versie heb (meesten hebben daar ook genoeg aan voor beetje photobewerken, logoontwerpen en paginaopmaak). Dat begrijpt men heel goed. En ik trek me niks aan wat anderen van me vinden. Zou wat zijn zeg dat je je door anderen laat 'gijzelen' hoe jij e.e.a. invult.
Dit is dus waar we toe gedwongen worden door bedrijven als Adobe.
De vraag die mij meteen te binnen schiet is dan: Had Adobe je ook die voordelen kunnen bieden zonder je bestanden te gijzelen?
Als je een logo.pdf gelinkt hebt in een ander bestand wordt het toch al 25 jaar aangepast zodra je het bestand opent?
Correct. Door omstandigheden volledig buiten mijn controle is er bij ons nog een Indesign CS2 operationeel (op een VM, niet op internet, etc).

Als je het InDesign-document opent, controleert die versie of de link naar een extern-bestand gewijzigd is. Zo ja --> Updaten of niet (of automatisch)

Daar heb je geen Adobe-libraries voor nodig, elke cloud-sync zou voldoen
Ik begrijp je argument.
Maar wij hebben een paar opdrachtgevers en die eissen in verwerkersovereenkomsten dat álle data in de EU wordt opgeslagen.
Dat is ook de reden dat we geen gebruik maken van Office365 maar van LibreOffice.
We maken ook gebruik van een Nederlands datacentre dat zijn mirrors ook in Nederland heeft
Vanaf 1 januari noem ik niet een hele tijd,

En ja, nu zou het dus kunnen maar zijn we goed gewend aan LibreOffice
Waarom zou je dat via CC moeten doen? Als je het centraal opslaat dan kan iedereen er gewoon bij en bij gebruik wordt de gelinkte afbeelding toch wel bijgewerkt? Ik zie niet in waarom je daarvoor CC moet gebruiken?
Anoniem: 111246 2 augustus 2023 21:03
Ik ben er niet rouwig om.
Gebruikte het al niet, OneDrive doet dat ook prima en is voor mij meer dan voldoende.
De enige die eigenlijk al jaren (samen met Google Drive) stabiel is.

Amazon Prime Photo sync heb ik ooit wel gebruikt (omdat het onbeperkt foto's opslaan was, handig als offsite-replica), kan nog steeds maar dan moet je kunst en vliegwerk uithalen.

En voor al het andere... NAS achter een VPN met WOL.
Dus als ik echt iets nodig heb, start ik die wel remote op om wat op te roepen.

Maar goed, wellicht zijn er usecases waarin deze sync optie van Adobe een must-have is (was).
Die heb ik dan gemist. :+
Inderdaad sinds een paar jaar werkt OneDrive prima met grote bestanden.
OneDrive is inderdaad een prima medium. Alleen is OD niet geoptimaliseerd voor het opslaan van Adobe documenten. Wat ervoor zorgt dat je van elke wijziging die Adobe opslaat een volledige kopie krijgt binnen versie geschiedenis en meetelt in je totale verbruik van OD. Dit is binnen OD geen probleem aangezien je 1 TB per persoon krijgt en kan uitbreiden tot 5 of zelfs 25 TB zonder extra kosten, maar binnen SharePoint loopt dit toch al aardig snel op. Zo is een bestand van 1 GB met 25 versies al 25 GB binnen OD of SP.
En als mensen bestanden opslaan/delen in MS Teams, dan is dit ook eigenlijk gewoon storage in Sharepoint Online.
Ben je zeker van het feit dat dit nog steeds full up- en downloads zijn? Volgens mij doet OneDrive al ruim 3 jaar "Differential Sync" voor alle bestandstypes?

https://techcommunity.mic...eptember-2019/ba-p/883866

Nu heb ik her en der wel gehoord van problemen hiermee, dikwijls gerelateerd met hoe software bestanden overschrijft. Soms is het in de achtergrond een "delete and create new file"-actie en ja, ook zou het gerelateerd kunnen zijn aan een "spotty implementation" in de OneDrive client.

Maar in principe moet het beschikbaar zijn en werken.
Alleen gaat die vlieger niet op bij gecomprimeerde bestanden, waar Creative Cloud dus waarschijnlijk gebruik van maakt.
Inderdaad sinds een paar jaar werkt OneDrive prima met grote bestanden.
Behalve dan vreemd genoeg met .pst files. Die kunnen eindeloos blijven synchroniseren, ook als ze niet gelockt zijn door Outlook. Workaround is de extensie renamen.
Zoals @faim hierboven ook al aangeeft, de Differential Sync werkt enkel bij specifieke bestanden en vaak niet met gecomprimeerde bestanden.

Maar als je Onedrive echt op zijn knieen wilt krijgen, sync maar eens map met enorm veel kleine bestanden....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 16:41]

Je vergeet Dropbox, wat ik al vele jaren zakelijk met tevredenheid gebruik. Version history and eenvoudig bestanden delen of mappen sharen. Bij sommige samenwerkingen moet ik Drive gebruiken maar dat vind ik erg omslachtig werken met snelkoppelingen en rechten. De Google logica ligt mij denk ik niet echt.
Heb het een tijdje met m'n buitenlandse collega's geprobeerd maar de limitaties mbt grote video bestanden hielden we er 'snel mee op naast wat andere redenen dat werken via adobe's cloud service voor ons niet werkte
google drive stabiel? Nog nooit zo'n slecht en traag product gezien.
Er gaat niets boven dropbox als je professioneel wil delen met mensen.
Sja, Adobe. Hoeveel meer cash kunnen ze uit hun users schudden?

Ik was ooit, als amateur fotograaf, heel enthousiast gebruiker van Lightroom. Tot het een abonnement werd. Wel eens tijdelijk een abonnement genomen omdat ik het tijdelijk echt nodig had op dat moment, maar de prijzen zijn zo exorbitant dat ik het het echt niet waard vind.

Als je je dagelijks brood verdient met Adobe software dan zal het het denk ik zeker waard zijn. Maar voor de hobbyist is het wat mij betreft achterhaald. En zijn uitstekende gratis, open source, alternatieven en er zijn ook prima betaalbare andere applicaties.
Als bedrijf(je) heb je vaak ook geen keuze omdat allicht een deel van de bedrijven – zo niet allemaal – bestanden aanlevert in de nieuwste adobe formaten en die worden vaak ook weer van jou verwacht. Ook al werk je maar een dag per week met een CC app, zit je al aan het abonnement vast.

Een standaard is nodig, want je wil niet dat een sticker of boekje er anders uit komt te zien. Op die manier dwingt zo’n beetje de hele grafische industrie zichzelf een Adobe abonnement te nemen, omdat het al lang gelden Photoshop en dergelijk heeft overgenomen.

Adobe en anderen speelden daar altijd al handig op in door de formaten regelmatig een beetje aan te passen, maar nu je toch al aan een abonnement vast zit is dat eigenlijk niet eens meer nodig.

Zonder overdrijven kun je zeggen dat Adobe alweer een stap verder denkt in het zichzelf onmisbaar maken. Iedereen kan bedenken dat dit steeds verder zal gaan, net zo lang tot wetgeving een keer een streep trekt.
Je hebt volkomen gelijk en de afhankelijkheid begint al vanaf de opleidingen in Nederland maar ook in VS of Japan. Vrijwel alle fotografie opleidingen maken gebruik van Adobe en krijgen ook hoge kortingen voor gebruik.

Het is Office 365 voor creatieve beroepen
Mijn zoon zit op de middelbare en heeft naast een nutteloos MS office pakket op zijn Mac ook een Adobe pakket waar we keurig voor mogen betalen.

Want waarom zou je de office applicaties van Apple gebruiken die je al hebt of iMovie ipv de Adobe video editor.

Het wordt tijd dat scholen eens beginnen met applicaties gebruiken die niet zorgen voor een vendor-lock en helemaal niet de Hostage-as-a-Service die Adobe heeft gecreëerd.
Waarom werken ze (blijkbaar verplicht) met een Mac, begint het daar niet al met met hostage as a service?
Adobe pakket als standaard software snap ik wel: wil je in een klas uiteenlopende soorten software ondersteunen als er blijkbaar beeld bewerkt moet worden?
In dat geval kun je natuurlijk teruggrijpen op de imovie enzo, maar je zit weer met hetzelfde probleem.
Dat is een goed punt, het gaat niet alleen om software maar ook om hardware. Overigens dat laatste niet alleen bij opleidingen weet ik uit eigen ervaring, ook werkgevers kunnen je dwingen bepaalde hardware te gebruiken, zoals bijv. een iPhone.
Te gebruiken wel, maar niet om aan te schaffen. Tenzij je een vergoeding van je werkgever krijgt natuurlijk.
Eens, maar dat is een keuze in verband met beheer en mede ingegeven door accuduur, zodat leerlingen een schooldag met een accu kunnen doen.

Liever zou ik een Linux laptop zien, al zit je dan met de bouwkwaliteit en/of een veel lagere accuduur en veelal een veel hogere prijs.

Door het gebruik van vrij beschikbare, cross-platform applicaties, kunnen gebruikers makkelijker wisselen van OS en is het risico op een vendor-lock kleiner.
Bepaalde opleidingen zitten natuurlijk met hun lesstof en uitleg hierover, creatieve vrijheid zit echter ook in gebruik van soft- en hardware. Iemand die een opdracht krijgt om een video te editen kan dit net zo goed doen op een Windows laptop in bijv. DaVinci Resolve. En bij professioneel photo editing en RAW bewerking zijn er ook uitstekende alternatieven zoals Capture One of Affinity Photo.

Zou goed zijn als opleidingen breder kijken naar dat er meer is dan alleen Adobe.
Als je ~jaarlijks de Lightroom updates ook aanschafte aan ~100 euro geloof ik is het niet zo'n groot verschil.
Lightroom met 1TB storage is 12 euro per maand.
Als je niet jaarlijks update is het inderdaad wat duurder geworden.
En een week daarna: Adobe introduceert extra opslag abonnementen van 200GB, 1TB en 2TB voor Creative Cloud.
Mwah, ik zou dat een maand of 2 ervoor doen…dan kan je al de nodige reclame opties erbij drukken… :)
En een week daarna: Adobe introduceert extra opslag abonnementen van 200GB, 1TB en 2TB voor Creative Cloud.
Dat is er al gewoon toch? Ik had eerst 1TB voor Lightroom maar inmiddels de hele suite met 2TB cloud erbij
Adobe creative Cloud en zijn licentie model is een draak van een pakket geworden. Ik ben er vanaf gestapt.
Idem.
Darktable en Davince Resolve...
Ik vond Darktable echt wel verschrikkelijk werken, maar bij het wisselen van camera wilde Lightroom niet meer meewerken. Ik zit nu op Capture One, duur maar effectief.

Adobe maakt alles te afhankelijk, en dat is een praktijk die ik niet wil steunen.

[Reactie gewijzigd door skullsplitter op 22 juli 2024 16:41]

Het is een bepaalde leercurve, dat is zeker waar. Eens je in het idee mee bent (dat zowat haaks staat op lightroom, dus je manier van denken aanpassen is ECHT noodzakelijk) dan is het enorm krachtig, snel en met resultaten.
Bedankt voor de darktable tip! Kende ik niet, maar ziet er zeer interessant uit!
Je moet het gebruiken voor wat het dient. Bewerken van foto's, maar niet als het gaat om 'generatieve' dingen.
Ik vond, komende van lightroom, de leercurve nogal steil, maar eens je met het idee weg bent werkt het super. Ook het feit dat de weizigingen in een xmp bestand opgeslagen worden voor elke file apart, en niet in 1 grote database zoals lightroom dat doet (en daar ongelooflijk sloom van wordt!) is een geweldig voordeel.

De documentatie van darktable is uitmuntend, en leert je een hele hoop over hoe beeldbewerking werkt, maar ook over fotografie zelf (afhankelijk van wat je bestaande kennis al is uiteraard).
Bedankt, ben zeker niet bang van de steile leercurve hoor, vind het zelfs leuk dat uitzoeken hoe het allemaal in elkaar zit! Wil vooral al af van die abo formules van Adobe. Als amateur/hobbyist is dat gewoon niet meer te doen naar mijn mening.
Ben zeer benieuwd, binnenkort heb ik vakantie, tijd om hier eens in te duiken!
Bij Lightroom kan je ook gewoon alle bestanden selecteren en de wijzigingen naar een nieuw aan te maken XMP schrijven (per bestand). Dus selecteren en rechtermuisknop > metagegevens > metagegevens opslaan in bestanden. Het kan ook via de catalog settings worden ingesteld dat hij het daarna automatisch doet. Klopt wel dat die dat niet standaard doet. Op deze manier bewerkte ik altijd batches en specifiek klein poetswerk daarna met RAW+XMP openen in Photoshop. Voor XMP per bestand heb je dus niet per se Photoshop nodig.

Is het niet dat Lightroom nogal traag wordt van alle koppelingen, bijhouden van historie en evt. trefwoorden oid die je custom hebt doorgevoerd? Gewoon af en toe wat mappen afstoten als je ze niet meer nodig hebt via LR en de metadata dus exporteren naar XMP's zodat je de bewerkingen behoudt.
Ik ben benieuwd naar darktable. Voordat ik erin duik hoop ik dat je mij kan zeggen of dat zin heeft.

Ik gebruik Lightroom vooral voor het organiseren van mijn foto's. Mijn foto's staan in Dropbox. Met Lightroom kan ik de foto's op disk makkelijk organiseren. Daarnaast heb ik catalogi en edit ik zo nu en dan een foto. Is darktable ook zo goed in het organiseren van de foto's in mappen waarbij de structuur in mijn Dropbox wordt gewijzigd?
Nee. Darktable dient om te bewerken. Organiseren doe je gewoon zelf in je bestandssysteem. 1.000 keer efficiënter, sneller, gebruiksvriendelijker, en goed te backuppen.
Dank je wel. Helaas, dan is darktable niets voor mij.
Check ook Affinity als je een Photoshop/Illustrator alternatief zoekt.
Thanks, doe ik zeker!
Ben er ook mee gestopt, samen met de gehele organisatie. Toen was figma door adobe overgenomen....
Voor Figma is er de opensource Penpot. Figma heeft wel wat voorsprong qua features, maar Penpot komt steeds dichterbij.
Helaas hangt het allemaal van het ecosysteem en collaboratie af. Je moet kunnen collaben met anderen, files kunnen uitwisselen etc. Daarom is Adobe zelf ook zo dominant.
Called it.

We gaan steeds meer naar een model toe waarin je moet betalen voor de toegang tot bestanden die je zelf hebt gemaakt. Voorheen was dat optioneel maar de hekken sluiten zich.

Seize the means of computation. Hier is hoofdstuk 1, gratis en voor niks. :)

Soms heb ik het gevoel dat we vechten tegen de bierkaai. De meeste mensen gaan voor de gemakkelijkste optie en dat kan ik ze ook moeilijk kwalijk nemen. Ik wil me nog wel eens verkijken op hoe diep niet-Tweakers nadenken over waar hun bestanden staan en wie er de controle over heeft. Ik zie als morele plicht om het, uiteraard in toepasselijke situaties, te noemen en aan te geven dat het een belangrijke overweging is. Ben ik daar alleen in?
Ik werk al jaren met Linux. Genoeg alternatieven daar zoals GIMP, Inkscape, Sribus etc.
Net vandaag een HP printer besteld van 5 tientjes, tsja daar word ik al bijna gegijzeld met mogelijke blocks op non genuine HP inktjet cartridges. En vraagt teveel data. Hopelijk op mijn Linux bakkie iets minder last van. We gaan het zien. Maar de trend in deze wereld is niet fijn, daar heb je helemaal gelijk in.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 16:41]

Er is genoeg alternatieve photoshop/illustrator/etc-achtige software voor macOS / Windows / Linux, maar die is onderling niet uitwisselbaar genoeg, niet een duidelijke en krachtige standaard genoeg qua bestandsformaten en functionaliteit om door elkaar te kunnen gebruiken.

Als je bijvoorbeeld een steunkleur fluor in je boekomslag hebt getekend, als dat al kan in GIMP, wil je wel zeker weten dat de software van de belichter van de lithograaf of drukker dat ook precies hetzelfde interpreteert.
Dat is dan ook precies de reden dat dat ding 5 tientjes kost. Zou mij niets verbazen als ze op de printer zelfs niet eens winst draaien. Koop gewoon een mooi laser exemplaar voor wat meer en je bent op den duur veel goedkoper uit, zelfs met originele inkt.
Ik print weinig dus laser heeft geen zin. En af en toe kleur is wel handig. Trouwens de dure printers gijzelen je ook. :(
Een laserprinter is juist geschikt voor incidenteel gebruik, want toner droogt niet uit. Die kun je 10 jaar wegzetten, even afstoffen en printen maar. Kleuren zien er "prima" uit, we gebruiken hier een CMYK kantoorprinter voor mockups, werkt perfect voor alles behalve kleurreferenties.
Ik zal er eens naar kijken voor een volgende printer. Maar zal kostentechnisch denk ik niet uit gaan komen. Maar bedankt voor de tip.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 16:41]

Ook wel-Tweakers houden de vendor-lock van de verschillende gevestigde partijen in stand.

Het is vooral veel praten, maar veel te weinig mensen dragen bij aan de verandering, maar dat telt voor heel veel grotere en kleinere problemen.

Er iets van vinden is makkelijker dan er daadwerkelijk iets aan doen.
Als vanaf je opleiding al wordt geleerd (en alleen werkt met) A&A (Apple & Adobe) dan zul je in je latere werkzaamheden weinig zin hebben om te switchen, zeker als je werkgever/opdrachtgevers ook verlangen dat je in bepaalde bestandsformaten werkt of kleurprofielen.

Dat staat los ervan dat er niet veel en goede alternatieven zijn alleen de creatieve sector in het westen maar ook in bijv. Korea of Japan is vrijwel geheel gefocussed op Adobe.
Precies. Maar het zijn de 'Tweakers' die de mogelijkheden hebben om de deel te zijn van de verandering, maar het gros kiest voor de makkelijke weg.

Ik werd door mijn werk gedwongen om bepaalde software te gaan gebruiken en daarom moest ik plots Windows gaan gebruiken, wat ik niet meer gewend ben en dat op zich is al een kostenpost door de verminderde productiviteit.

Ik heb 2 maanden met Windows gewerkt en heb een crossplatform alternatief gevonden (open-source en gratis) die de productiviteit en flexibiliteit enorm heeft vergroot en het team in verbazing heeft achtergelaten waarom ze in vredesnaam de software gebruikten die iedereen gebruikte. Kortom we zijn over en besparen nu 100.000 USD per jaar aan software licenties en de gebruikers hebben weer de vrijheid om het OS naar keuze te gebruiken waarmee je weer scoort in productiviteit. Moet er wel bij zeggen dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen computer. Wil je ondersteuning op OS niveau van onze IT-afdeling, dan kun je alleen kiezen voor Windows of macOS, maar dat is voor hooguit een handvol (management, sales, marketing, HR) medewerkers. Het gros (support, devs, QA, etc.) kiest lekker zelf en zorgt ervoor dat alles up-to-date is en IT security verplicht alleen ESET als applicatie, verder gaat het vooral om de output, niet om de applicaties die jij prettig vind.
Precies. Maar het zijn de 'Tweakers' die de mogelijkheden hebben om de deel te zijn van de verandering, maar het gros kiest voor de makkelijke weg.
Mee eens dat het ook enorme kostenbesparingen met zich mee kan brengen, maar specifiek in relatie tot Adobe is het voor een grote media org. waar ik zelf voor werk peanuts - Adobe richt zich met name ook op middelgrote en grote organisaties met haar complete pakket. Het is daarnaast vaak geen keuze je werkgever verlangt dat je met bepaalde applicaties om kan gaan en verwacth ook dat je deze gebruikt.
De 'tweaker' is vaak niet gebonden aan software/hardware ivm zijn/haar werkzaamheden. Ik ben zelf vrijwillig beta tester van een foto RAW bewerking softwarepakket (zie het als tweaker) maar zal dat niet gebruiken in mijn professionele werkomgeving.
Ik denk ook dat de grote verandering vanuit de overheid moet komen, maar dat gaat nog tergend traag in NL. Waarom kan de Gendarmerie in Frankrijk wel helemaal over op Open Source en lukt dat in NL niet?

Ja, er is een Form Standaardisatie die een lijst met Open Standaarden publiceert, maar het zijn slechts boterzachte adviezen en er is altijd een 'leg uit' te verzinnen in plaats van een 'pas toe'.

Dan zijn er nog tal van belastinggeldverdampende hei-sessies over de open overheid die open source software zou moeten promoten, maar ook daar komt niets van terecht en krijg ik nog steeds bestanden in docx formaat gemaild vanuit de gemeente.

|:(
Ik volg je bezorgdheid.
Bedankt voor de link naar de e-book, gelijk even gepledged :-).
Voor mij persoonlijk heeft het verder geen inlvoed omdat ik toch al geen gebruik maakte van de Creative cloud. Deels wel omdat ik verder niet met anderen aan bepaalde projecten werk en deels omdat ik geen fan ben van clouds. Maar evenzogoed vind ik dit dan toch wel erg drastisch om meteen dan zo'n synchronisatie te stoppen. Ik vraag mij dan af van waarom niet de keuze aan de gebruiker te laten want dat kan, voor zover ik dan weet, niet. Althans als ik iets van Adobe installeer dan word ongevraagd Creative Cloud ook geinstalleerd.

Ook altijd zo jammer gevonden dat Adobe nu alleen nog met abonementen werkt en je niet gewoon zoals eerder dan een licentie kon kopen. Nu betaal je je blauw aan abonementen terwijl ik echt niet altijd de laatste nieuwe versie hoef. Liever dan een oudere versie met licentie waarvoor je dan een stuk minder hoeft te betalen.
€ of $ Zo krijgen ze meer macht en controle over de bestanden, verkopen ze makkelijker extra opslag en is de stap om weg te gaan moeilijker
Ik denk dat je gelijk hebt.
En uiteindelijk heb ik er niets op tegen dat bedrijven geld proberen te verdienen, daar ontlenen ze vaak hun bestaan aan.

Waar ik vooral op tegen ben is dat men macht en controle uitoefent als multiplier van de cashcow.

Bedrijven hebben monopolistische macht dat ze gebruiken om concurrenten de pas af te snijden en de consument een pootje te lichten.

Waarom is de wetgeving rond dit onderwerp niet veel restrictiever dan het nu is? Alleen wanneer iemand het patent van een veelgebruikt medicijn koopt en de prijs verhoogt met 1000% zijn we massaal verontwaardigd. Alles dat niet afpersen is met als inzet je gezondheid is prima?
Je gaat dood zonder medicijn.
Als je geen Photoshop gebruikt -wat ik iedereen aanraad is om bij cloud weg te blijven- ga he niet dood. Het is de nieuwe vendor-lock in. Ik wacht tot over een jaar of 8 bedrijven dit gaan inzien en ze weer alles lokaal willen.
Een monopoly met concurrentie is dat niet echt hè.
Maar met CC Libraries kun je toch niet syncen naar een device?
Ik wil juist een manier om snel bij mijn Adobe Scan pdfs te kunnen om ze te kunnen mailen via Outlook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.