Adobe introduceert Firefly-AI-tool voor genereren afbeeldingen via tekst

Adobe heeft Firefly aangekondigd, een AI-tool die op basis van tekstomschrijvingen afbeeldingen en teksteffecten kan genereren. Volgens Adobe is het een 'nieuwe familie van creatieve generatieve AI-modellen' die gaandeweg steeds verder wordt uitgebreid.

David Wadhwani van Adobe legt uit dat het eerste Firefly-model, waarvoor de bèta nu beschikbaar is, met name waardevol kan zijn voor degenen die content willen maken voor commercieel gebruik. Hij wijst op het feit dat de machinelearningmodellen zijn getraind op honderden miljoenen gelicentieerde afbeeldingen in Adobe Stock, gecombineerd met content met een open licentie en content waarvan het auteursrecht is verlopen. Volgens Adobe kunnen gebruikers er dus zeker van zijn dat er geen content wordt gegenereerd die gebaseerd is op de rechten van anderen.

Adobe heeft naar eigen zeggen een style engine toegevoegd aan het model, zodat gebruikers kunnen experimenteren met het creëren van foto's kunst, graphics en teksteffecten met allerlei stijlen, kleuren, belichtingen en variaties in compositie. Het bedrijf is van plan om ook modellen te creëren waarbij makers kunnen trainen op hun eigen stijl.

Adobe zegt dat alles is ontworpen om te worden geïntegreerd in andere applicaties zoals Adobe Creative Cloud, Adobe Expresss en Document Cloud. Het bedrijf is van plan om Firefly ook beschikbaar te maken via een api, zodat het ook op andere platforms kan verschijnen. Wanneer die api gereed is, is onbekend.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-03-2023 • 21:33

49 Linkedin

Submitter: Excentriekegast

Reacties (49)

49
49
15
1
0
31
Wijzig sortering
Lijkt mij maar lastig dat je dan eerst moet gaan omschrijven wat voor afbeelding je wilt hebben en ik veel liever gewoon zelf wil kijken naar een serie afbeeldingen om van daaruit te kunnen kiezen.
voor je gaat zoeken in afbeeldingen maak je toch ook eerst een omschrijving? of doorzoek jij telkens 5 miljoen afbeeldingen te beginnen met de a?
Ik maak vaak maar een beperkte omschrijving waarna ik daarna mij laat inspireren door een lijst met afbeeldingen.
Iemand vaker met Adobe Stock photos gewerkt? Ik ken het zelf niet na jarenlang met Photoshop/Premiere en After Effects gewerkt te hebben. Is het een grote bibliotheek? Zou dit wel eens kunnen gebruiken als de dataset beetje kwalitatief goed is.
Is opzich prima. Het overlapt qua aanbod een beetje met Shutterstock, iStock en in mindere mate Depositphotos. En dan bedoel ik dat beelden vaak bij twee van de vier te vinden zijn. Vanuit je CC account krijg je 10 beelden per maand 'gratis' overigens.

Ik hoop zelf dat het 3d asset aanbod in Adobe Stock toeneemt, want dat is 'nog' vrij karig.

[Reactie gewijzigd door bertsmeerink op 21 maart 2023 22:19]

Ik heb het 'Creative Cloud All Apps 100GB' abonnement van € 600 p/jaar.
Voor de 10 standaardassets per maand moet ik nog € 360 p/jaar extra betalen. Of bedoel je dat met 'gratis'?
Ik werk er wekelijks mee, het is een prima gevarieerde bibliotheek. Al wordt er nu wel onderscheid gemaakt tussen standaard stock-materiaal en meer premium spul, waar dan al snel €500+ per foto afgerekend dient te worden.

Er komt ook steeds meer AI materiaal bij de normale bibliotheek. Soms overweldigend mooi materiaal, maar meestal tenenkrommend standaard pulp.
De eerste halve seconde ziet de gegenereerde afbeelding er goed uit. Maar als je iets langer kijkt dan dat en beter nadenkt zie je steeds meer fouten en valt het uit elkaar.

Neem bijvoorbeeld die vogel, veren zijn allemaal misvormd evenals de klauwen. In veel andere afbeeldingen lopen lijnen nog vaak raar door en is er weinig samenhang.

Misschien goed genoeg als thumbnail maar duidelijk te zien.
Vind vaak dat Adobe met een hoop bombarie nieuwe functies aanbiedt, die dan stuk voor stuk op gebied van kwaliteitsniveau tegenvallen. Ben zelf 95% per dag bezig in Photoshop, en dit mist echt nog vele uitgewerkte functies als je het mij vraagt. Lijkt soms net alsof ze teveel willen bij Adobe en in de finetuning tekort schieten omdat aandacht naar ander project is gegaan.
Jack of all trades, master of none.
Still better than a master of one.
Mischien, er zijn zat bedrijven die specialisten nodig hebben en daar goed voor betalen. Een "jack" is makkelijker te vervangen en het werk is niet zo goed als een meester dat zou kunnen.
Feature shippen maakt promotie, niet features beter maken
Ben zelf 95% per dag bezig in Photoshop, en dit mist echt nog vele uitgewerkte functies als je het mij vraagt.
Heb je Affinity Photo wel eens geprobeerd?
Dat noemt men blijkbaar nu 'kunst', je ziet steeds meer van die video's met plaatjes gegenereerd bij een songtekst of bepaald spel, iedereen oooh en aaah, terwijl het gewoon lelijke plaatjes zijn.
Op den duur zullen dat soort fouten er wel uit getraind worden. Tot die tijd kun je het makkelijk zelf oppoetsen, zie het dan meer als template of inspiratie om zelf wat beters te maken.
specifieke realistische details is iets waar AI nog niet goed in is.
zelfde met vingers en tenen, die zijn ook vaak net niet correct, een vinger te veel, vervormt, niet op de juiste plaats, etc.
Met Midjourney 5 lijkt het erop dat misvormde handen/missende vingers verleden tijd zijn. Neem aan dat de andere image generators gauw volgen.
handen ja, ogen, en voeten nog niet
Ogen is mij zelf nog nooit opgevallen, maar we kunnen aannemen dat ook deze details binnen aanzienlijke tijd niet meer van echt te onderscheiden zijn.
Misschien dat het daarom nog maar de Beta status heeft.
Als we een paar jaar verder zijn is fotograaf een beroep dat straks niet meer bestaat omdat er geen droog brood meer mee te verdienen is omdat iedereen afbeeldingen kan laten genereren op basis van tekst. Is er al een AI die 3d objecten kan generen inclusief textures?
Ben benieuwd hoe jouw virtuele AI fotograaf je bruiloftsfotos gaat schieten 😂
Er zullen fotografen nodig zijn, maar je begrijpt natuurlijk ook wel dat de vraag naar een fotograaf zal veranderen. De markt met opdrachten zal kleiner worden. Ik kijk als illustrator met argusogen naar wat er allemaal gebeurd in de wereld van A.I. Er is wetgeving nodig om dit in goede banen te leiden. Hier zijn rechters over aan het buigen en zijn er ook diverse uitspraken gedaan. Want wie is bijvoorbeeld de auteur van AI gegenereerd artwork? Daar is al wat beweging in. Ook is er vanuit de creatieve industrie beweging.

Zelf ben ik toch wat somber over de toekomst van de creatieve maak industrie. Ik kan het me goed voorstellen dat er gewoon minder mensen nodig zijn om de zee van vraag op te eten en maatwerk te kunnen leveren. Stel je eens voor.. het maken van een Hollywood film waarvan de acteurs allemaal niet echt zijn, maar wel echt lijken. Geen stuntmensen meer nodig, geen decorbouwers, geen make-up, geen cameramensen, geen geluidmensen, geen lichtmensen, geen voorzieningen voor een slaapplek, iets om te eten, etc etc etc. De dominosteentjes kan je zelf wel zien in dit verhaal.

Dit is niet ver van ons bed. Maar actueel hier en nu. Surf maar eens een beetje rond op websites als Artstation. Het is AI 'artwork' wat de rest overspoeld. Je kunt tientallen beelden per dag genereren waar je voorheen een dag aan 1 plaat spendeerde. De ambacht gaat er wel hard af zo en dat kan ik niet waarderen.

Dit zal voor veel beroepen zo kunnen gaan. Basis administratie, basis boekhouding, transport, verkeer, programmeren, etc. etc. Wat me opvalt is dat er toch wel wat naïviteit rondgaat in mijn branche. Ik zie het misschien wat somber in, maar ik vrees dat het ook de realiteit is.

Ik ben al bezig om mijn werk meer te specialiseren in maatwerk zodat ik alvast invoeg op de toekomst. Toch lig ik hier wel eens over te piekeren in bed. Tegelijk is het fascinerend wat er mogelijk, en dat het mogelijk is. Interessante turbulente tijden.

Wat betreft Adobe en het genereren van materiaal, hebben ze hier al een tijdje terug op voorgesorteerd. Ik kan in Photoshop iemand laten lachen die boos kijkt, iemand de andere kant op laten kijken, de achtergrond compleet laten veranderen, make-up overzetten, landschappen laten mixen, etc etc etc. Allemaal met een druk op de knop. Dit zijn gewoon de volgende stappen in het geheel.
Ik heb nog geen A.I gezien die een dia foto/film kan schieten en projecteren op een groot wit doek. Aan de ervaring rondom een grote projector kan digitaal nog steeds niet tippen.

Tot die tijd zit de lol er nog in.
Wat je omschrijf is gewoon niche. Ik spreek over het grote plaatje. Fotografie gaat veranderen, net als grafisch ontwerp, teksten schrijven, de wereld van 3d en de wereld van muziek. Er zijn vele verschillende onderdelen binnen dit werk die een A.I. snel kan wegwerken en mogelijk een partij zelf kan doen zonder een specialist in te hoeven huren. Dit is nu (nog) niet aan de orde, maar deze wereld van A.I. gaat rap en wordt beter. Ik ben in ieder geval op mijn hoede en gaat ik er vanuit dat mijn bestaansrecht als illustrator, nog best eens kan veranderen. Ik beschouw dat als een realistisch scenario. Daar zal ik creatief mee om moeten gaan. Iets waar ik over pieker in bed.
ik zou ook juist AI meenemen in je werk. nu al leren hoe er goed mee om te gaan, zodat als het straks de norm word je al de concurrentie een stap voor bent, en meteen goed werk kan leveren, dat kan wel eens goed verdienen
Ja, dat is een optie. Ik ben ook niet tegen A.I. Ik vind het interessant om mee te rommelen en ideetjes op te doen. Maar als dat momentum is aangebroken en ik het werk moet doen via 'prompten' zonder te tekenen, is voor mij de ziel en voldoening eruit. Voor mij zou dit dan betekenen dat ik wat anders gaat zoeken waar ik voldoening uit kan halen en teken ik wel voor mijzelf. Zoals men vroeger deed. Met een pen in je vingers op een (digitaal) papiertje. Eerst een idee, dan een schets, dan het lijnwerk, dan het inkleuren. Je weet wel.. ambacht :)
Op dit moment is AI er nog niet.

Bouwkundige tekeningen en renders gemaakt door AI zien er mooi uit maar de indeling slaat werkelijk nergens op. Lijkt soms wel een 4D mc. Escher schets.

Ook in het opschrijven van factuele informatie hallucineert het nog veel en klopt er niets van. Hele algemeen informatie lukt misschien nog wel maar zodra je iets specifieks vraagt...
Dat A.I. er nog niet is, kan ik alleen maar onderstrepen. 3 armen en 6 vingers.. daar steken veel artiesten dan ook de draak mee richting A.I. Maar dit wordt nu al beter en beter. Ik ben er van overtuigt dat dit stapje voor stapje weg gepoetst gaan worden. Het kan alleen maar beter vanaf hier. Je ziet dan ook een wildgroei van A.I. platforms. Ze zien daar natuurlijk een flinke boterham in. Dit zal de ontwikkeling van A.I. denk ik dan ook flink versnellen.
zo zijn er in de loop der jaren wel veel beroepen verdwenen. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn.
Tenzij jij graag terug in de koolmijnen gaat werken ofzo :-)
Al die mensen die voorheen rolletjes ontwikkelde in darkrooms... Eerst vervangen door dure machines die dat automagisch deden, vervolgens geheel vervangen door digitale camera's die uiteindelijk in iedere smartphone werden gebouwd.

Ik heb geen keiharde cijfers, maar ik verwacht dat er nu al minder professionele fotografen werken dan 25 jaar geleden...
Het aantal fotografen in mijn stad is amper gezakt. Er komen wel geen nieuwe meer bij...
Ze vullen hun tijd nog altijd met pasfoto's nemen. En verkopen nu digitale fototoestellen in plaats van analoge.
Verschil is nu: hun dochters en zonen studeren voor iets anders, en doen fotografie er nog bij als hobby en bijverdienste.
Of die fotograaf kan zich gaan bezighouden met portretten, kunst, het vastleggen van mooie herinneringen. I.P.V. Saaie meuk te maken om te verkopen aan een stockfoto website.

Ontwikkelingen in een vakgebied leiden vaak genoeg tot arbeidsverandering in plaats van tot arbeidsvermindering. De proffesionals die nieuwe technieken wantrouwen in plaats van (verstandig) gebruiken, delven wél het onderspit.
Maar wat als AI van een filmpje van je hoofd elk mogelijk portret kan maken wat je wilt inclusief filters zoals je dat al bij social media ziet?

Fotografen blijven misschien alleen nog als luxe dienst, voor evenementen en hele specifieke fotografie ben ik bang.
Ben even benieuwd of al die mensen die hun materiaal aanboden via Adobe Stock bekend waren met dat het voor een AI database gebruikt zou kunnen worden.
Dat lijk mij wel. Als je iets met een open licentie weggeeft, dan weet je dat het voor van alles gebruikt kan worden inclusief computer genereerde zaken. Dat is nou net het punt van een open licentie. Maar je kan best een minder open licentie maken die gebruik door computer genereerde zaken uitsluit, ook open licenties heb je in allemaal gradaties.

Idem met als een licentie verloopt.Misschien een schilder uit de 15de eeuw, die denkt dan niet direct aan dat AI zijn kunst gaat gebruiken 600 jaar na zijn dood. Maar het concept dat zaken gebruikt kunnen worden door anderen is van alle tijden.

Vaak wordt dat ook als een hele eer gezien, ik denk dat weinig mensen er problemen mee zullen hebben.
Volgens mij is Adobe Stock geen open licentie. Voor gebruik door derden wordt je betaald. Wordt je nu ook betaald door Adobe voor het leren van de AI?
Het artikel zegt expliciet dat het gaat om content waar Adobe een licentie op heeft, content met een open licentie, en content waarvan de licentie verlopen is.

Dat eerste is misschien wat misleidend. Je gaat een (non-exclusive) partnership met Adobe aan die Adobe het recht geeft om je werk aan anderen in licentie te geven. Letterlijk van hun landingpage voor creators:
When you upload your work, you enter a non-exclusive partnership that allows us to promote and license your content.
Dat gaat over Adobe Stock en het verkopen van je content, maar niet over het gebruiken van je specifieke kunstkenmerken voor het trainen van een AI. Mijn vraag in het algemeen is of het juridisch houdbaar is om het trainen van een AI onder "license your content" te laten vallen. Dat kan nog wel eens lastig zijn. Wat als je de licentie intrekt doordat je je account hebt opgeheven, maar Adobe nog wel dat materiaal gebruikt (heeft) om z'n AI te trainen. Hoe worden kunstenaar daarvoor gecompenseer en hoe kijkt een rechter daarnaar?
De video is erg cool met een hoop nieuwe toepassingen.
Die foto van de hond is niet zo goed als wat dalle2 en midjourney5 op dit moment kunnen: voorbeeldje.
Wa's dat voor lellek ding ;-)
Kortpittig hondje
Eerst schoppen ze hun klanten tegen de schenen door de pantone kleuren eruit te wippen en nu maken ze een tool die hun klanten overbodig zal maken. Qua in 'je voet schieten' zijn ze daar niet slecht bezig.
Wie wil je daar de schuld van geven? Pantone kleuren zijn geen open standaard en de eigenaar van het Pantone systeem wilde drastisch meer geld zien. Pantone kleuren worden maar in een klein segment van de markt gebruikt, dus waarom zou Adobe daar enorm veel geld insteken als dat ook kan via een (apart betaalde) plugin? Want als Adobe drastisch meer zou moeten betalen, dan zullen alle klanten dat ook moeten doen, inclusief die hele grote groep klanten die het Pantone systeem helemaal niet gebruiken...

Als een dergelijke AI generator je overbodig maakt, wellicht was je dan al niet nodig in de first place... Ik zie namelijk nog steeds mensen die een gevoel hebben vormgeving die AI engine aansturen om wat te maken, ze kunnen dat nu echter veel sneller en dus goedkoper.
Interessante introductie van Adobe. Er lijkt voldoende nadruk te liggen op het kunnen identificeren van werk gemaakt met behulp van AI en het beschermen van werk tegen model training met Content Credentials tag. Dat klinkt in ieder geval goed.
Dit is een van de recente AI announcements waar ik het meest geïnteresseerd in ben. Het lijkt erop dat dit werk i.t.t. SD en MJ gebaseerd op Adobe’s recent gepubliceerde GigaGAN model. Voordeel is dus dat het veel sneller is dan een DDPM en dat je over de latent space kan interpoleren. Ben benieuwd…
Dit was handig geweest voor die gasten van Cryptozoo xD

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee