Microsoft SQ1-soc uit Surface Pro X heeft acht 3GHz-cores en is op 7nm gemaakt

Microsoft heeft enkele details bekendgemaakt van de SQ1-soc die in de Surface Pro X terechtkomt. Het is een variant van de Snapdragon 8cx met cores die op maximaal 3GHz draaien, ook heeft de gpu meer rekenkracht. De chip wordt op 7nm gemaakt.

Bij de introductie van de Surface Pro X woensdagavond maakte Microsoft bekend dat er een ARM-soc in zit die in samenwerking met Qualcomm is gemaakt, maar exacte details ontbraken nog. In een interview met The Verge heeft de fabrikant een aantal nieuwe details bekendgemaakt.

Zo blijkt dat de cores van de SQ1 op 3GHz draaien. Het gaat om acht cores, vermoedelijk dezelfde Kryo 495-cores als in de Snapdragon 8cx-soc waarop de SQ1 is gebaseerd. Qualcomm kondigde die 8cx eind vorig jaar aan en heeft nooit de kloksnelheden bekendgemaakt, maar van apparaten waarin deze is verschenen, zoals Samsungs Galaxy Book S, is bekend dat de cores op maximaal 2,84GHz draaien.

Microsofts variant lijkt dus een wat hogere cpu-kloksnelheid te hebben en ook heeft de gpu meer rekenkracht. Microsoft spreekt zelf van 2,1tflops, terwijl Qualcomm voor de 8cx 1,8tflops opgeeft. Bovendien noemt Microsoft in de specsheet van de Surface Pro X de Adreno 685-gpu, terwijl er volgens Qualcomm in de 8cx een Adreno 680 zit. Het is niet duidelijk wat het verschil precies is. De extra rekenkracht is vermoedelijk het resultaat van een hogere gpu-kloksnelheid.

Volgens Tom's Hardware zijn de genoemde 2,1tflops vermoedelijk de fp16-prestaties, waarmee de voor games relevante fp32-prestaties uit zouden komen op 1,05tflops. Dat is vergelijkbaar met de rekenkracht van de Iris Plus-gpu in Intels Ice Lake-processors.

Door de hogere kloksnelheden verbruikt de SQ1 vermoedelijk meer dan de Snapdragon 8cx. De chip van Microsoft heeft een tdp van 7 watt, maar dat kan opgeschaald worden naar 15 watt bij zware belasting.

De Microsoft SQ1-soc ondersteunt lpddr4x-geheugen en wordt in de Surface Pro X gecombineerd met 8GB of 16GB ram. Microsoft brengt zijn tablet met ARM-processor op 19 november uit in Nederland en België voor een prijs vanaf 1149 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-10-2019 • 08:53

85 Linkedin

Reacties (85)

85
80
32
1
0
43
Wijzig sortering
Heel benieuwd wat Apple haar antwoord hierop gaat zijn, Microsoft zit men op de hielen en op aantal zaken gaat men er voorbij. Ben lange tijd Apple gebruiker, maar iPhone, iPad en Macbook gaat het op lange termijn niet winnen van telefoon en 2 in 1.

Heb zakelijk al lange tijd een Surface, en het is waar dat tablet gedeelte slecht uitgevoerd is (vergeleken met iPad OS qua apps etc). Echter, als draagbare PC is hij top. Apple zou mi. alles in huis moeten hebben de beste 2 in 1 ooit te maken, maar goed, hebben aangegeven dit los te zien.

Toch denk/hoop ik dat het punt dat men iets moet doen gaat komen.
Ergens moet je een compromis sluiten en daar houdt Apple niet van en zien ze het nut niet van. Ik denk dat er zeker een markt is voor 2-in-1, maar niet de markt die Apple wil aanspreken. Zelf gebruik ik tablets en laptops voor totaal verschillende zaken en op een andere manier. Ik heb dan ook geen 2-in-1 nodig. De limiet van tablets is natuurlijk het gewicht en de schermgrootte. Ik heb namelijk voor werk én privé minimaal een 15" laptop nodig met flink wat rekenkracht, maar als tablet is zoiets natuurlijk niet bruikbaar.
Dit dus!

Ik gebruik mijn iPad Pro voor heel andere dingen dan mijn dell xps laptop ook al zal de iPad qua kracht misschien niet eens zoveel onderdoen.

En mijn volgende laptop wordt denk ik weer een Apple omdat mn iPad dan ook nog eens als tweede scherm dienst kan doen.

Ja ik moet twee losse dingen meeslepen, maar ze werken allebei heel fijn. Liever dat dan een apparaat dat voor geen enkele taak echt fijn is.
Ja ik moet twee losse dingen meeslepen, maar ze werken allebei heel fijn. Liever dat dan een apparaat dat voor geen enkele taak echt fijn is.
, dit verschilt gewoon per persoon en workflow. Ik vind mijn 2-1 ook erg fijn als tablet. Overigens is een 2-1 vaak ideaal voor mensen die veel notes, schetsen of tekeningen/grafische werk maken, dan is het fijn om een productief desktop OS te hebben icm een active pen.
Sommige 2-1's zijn nog wel iets te zwaar, maar dat wordt langzaam ook steeds wat beter (bijv de hp dragonfly is een goed voorbeeld van een 2-1 die beide rollen goed kan vervullen).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 3 oktober 2019 14:40]

Akkoord, laat ik dan verduidelijken dat ik liever twee dingen heb die voor mij fijn werken dan een ding dat voor mij niet fijn werkt.

Als jij fijn kunt werken op een 2 in 1 perfect voor jou :)
Zelf gebruik ik tablets en laptops voor totaal verschillende zaken en op een andere manier.
Deel van die aversie is dat verschillende hardware, goed is voor verschillende zaken. Voordeel van een iPad is dat deze geen active cooling heeft (dus geen geluid maakt) en toch nog heel lang meegaat. Dat maakt zo een tablet ideaal voor content consuming (met wellicht nog wat andere zaken). Een laptop bied over het algemeen completere en krachtigere apps aan, op een grotere vormfactor.

Die scheidingslijnen beginnen nu al langzaam te vervagen doordat tablets steeds krachtiger worden en krachtiger apps krijgen. Het issue blijft natuurlijk dat je met een vormfactor zit, maar zelfs daar heb je een Surface Book 2 voor van 15". Sure 15" zou ik ook enigszins een onhandig formaat vinden om veel vast te houden, maar zoiets zou 15 jaar geleden redelijk ondenkbaar zijn geweest. Het zou mij bv. niets verbazen dat we straks 2-1 devices krijgen waarvan we een deel van de display kunnen uitnemen omdat schermen geen bezzels meer hebben of iets dergelijks...
Ik moet zelf eerst nog een nieuwe iPad komen om iPadOS aan de tand te kunnen voelen maar volgens mij gaat het nu met USB-C storage support, betere keyboard support en de File browser wel echt de goede kant op qua vervanging van een computer. Essentiële applicaties zijn ook verkrijgbaar. Maat het is natuurlijk ook belangrijk dat applicaties zelf echt mee gaan denken hoe ze in een professionele workflow passen, veel iOS applicaties zijn echt losse containers die nauwelijks input nemen van of geven naar andere applicaties.
Effectief is de iPad Pro de tegenhanger van deze Surface Pro X, waarbij imho Apple een veel betere positie heeft dan MS.

De kracht van Windows was altijd de software die er voor beschikbaar is/was, dat wordt met het gebruikt van Windows 10 ARM niet eens bij de knieën afgekapt, het komt niet verder dan de kleine teen imho. Natuurlijk is er x86 emulatie (alleen 32-bit, geen 64-bit applicaties), maar dat had een enorme impact op performance, tenzij MS dit met een stuk hardware acceleratie heeft kunnen opvangen.

Natuurlijk kunnen developers die met UWP werken daar (relatief) makkelijk een W10 ARM32 versie van produceren. Echter zijn Winforms en WPF nog steeds significant populairder, daar kan je ARM32 versies mee compileren, maar ik weet niet of dat 'makkelijk' is en/of werkt met W10 ARM32. Zelfs MS Office zelf op ARM werkt momenteel alleen met de Office 'light' apps die niet gewoon niet veel functionaliteit hebben (volgens mij niet meer dan wat de iOS versie bied), je kan natuurlijk Office emuleren, maar vorige pogingen waren (oudere hardware) waren niet positief te noemen.

Nu werken natuurlijk veel mensen met verschillende cloud apps en PaaS applicaties, maar wat zou iemand beperken dat nog steeds te doen met bv. een iPad Pro? De huidige iOS/iPadOS catalogus is momenteel bijzonder groot.

Ik zie de Pro X al helemaal een niche product worden als je een Surface Pro of Go kan kopen die wel x86 Windows 10 draait...
De kracht van MS was ook altijd het inzien van het belang van developers en het ecosysteem. Dit doen ze nog steeds zeker, al blijven ze ook met .Net Core maar hangen bij WinForms en WPF. Ze hadden 15 jaar geleden de ballen moeten hebben om afscheid te nemen van de Win32 API en GDI en al die andere meuk. Maar ja, Longhorn was ook een drama in die tijd natuurlijk.

Met Swift heeft Apple een hele sterke troef in handen en zeker met SwiftUI.
Grappig genoeg werken Winforms wel op de opensource implementatie van de .net runtime, zijnde Mono :)
M.a.w. de limiet is niet technisch (in dit geval)
.NET Core heeft pas sinds anderhalve week support voor WinForms en WPF. https://docs.microsoft.co...-core-3-0#windows-desktop
De 8cx is voor sommige geëmuleerde (!) office apps anders sneller dan een 'native' x86 core i5:

"In an application benchmark that looks at performance in Microsoft Office applications and its Edge browser, the Snapdragon 8cx pulled ahead of the Intel chip in PowerPoint, Word, and Edge. It fell noticeably behind in Excel by more than 10 percent, but in the other tests it had an impressive lead of between three and 16 percent. That’s doubly impressive, because the ARM CPU was technically emulating Office, rather than running it natively, as Windows Central highlights."


https://www.digitaltrends...napdragon-8cx-vs-core-i5/
Dat maakt het zeer hoopvol! Maar ik moet er wel bij vermelden dat dit benchmarks zijn van Qualcomm zelf en niet van een onafhankelijke 3e partij.
Qualcomm teamed up with UL (formerly known as Futuremark) for a new PCMark10 benchmark that lets reviewers compare an ARM chip like the Snapdragon 8cx with a traditional x86 Intel platform under equal environments.
https://www.windowscentral.com/snapdragon-8cx-benchmarks

Voordat we allemaal een gat in de lucht springen zou ik eerst onafhankelijke reviews afwachten van de Surface Pro X. Daarnaast is een Surface Pro 7 i5 ongeveer €100 goedkoper en daar zit niet een twee jaar oude i5-8250U in, maar een i5-1035G4. De vraag zal zijn hoe deze tot elkaar gaan vergelijken bij emulatie, zeker voor iets als Outlook.

We hebben het wel eens eerder gehad over dat de emulatie op ARM processors de native performance op x86 processors voorbij zou kunnen streven qua performance, maar dat dit al zo snel zou gebeuren vind ik verbazingwekkend. En al helemaal dat MS er dan zo snel bovenop duikt...
We hebben het wel eens eerder gehad over dat de emulatie op ARM processors de native performance op x86 processors voorbij zou kunnen streven qua performance, maar dat dit al zo snel zou gebeuren vind ik verbazingwekkend. En al helemaal dat MS er dan zo snel bovenop duikt...

Eén van de dingen die mensen missen is dat veel applicaties bibliotheken en andere DLL's in Windows aanroepen. Deze code is deels native, ook al is de applicatie ge-emuleerd. Microsoft is er dus in geslaagd om als een applicatie in x86 machine taal een DLL aanroept, deze DLL soms in ARM64 machine-taal te laten draaien.

Merk verder op dat steeds meer in native ARM64 beschikbaar komt. Firefox is het al, en de nieuwe Edge voor ARM64 is er al bijna. Visual Studio kan gewoon ARM64 compileren.

Tenslotte, de doelgroep van deze apparaten is professionals, niet gamers of gare websites die x86-benchmarks draaien. Men vergeet elke keer de kracht van deze apparatuur te benoemen en dat is een bizar lange batterijlevensduur in connected standby. Geen enkele Intel, laat staan AMD, kan in de buurt komen bij de gebruiksduur in connected standby. Mensen die dus veel onderweg zijn, of van vergadering naar vergadering etc rondhollen op kantoor hoeven nu niet een adapter mee te slepen om elke keer bij te laden. Elk apparaat is een compromis, en uiteraard zullen er Intel en AMD machines zijn die sneller zijn, maar die moeten dan weer fors inleveren op batterij-levensduur en dikte/gewicht.

Ik vergelijk het wel eens dat ARM64 laptops tot nu toe als een bestelbus waren, en dan blijkt dat gare websites op het circuit van Zandfoort concluderen met een x86 benchmark dat hij wel 'erug' traag was. Goed dat is wellicht ietsje overdreven, maar je snapt het punt. Maar nu met deze chip claimt men dat men gelijk is aan U-level performance, maar nog steeds de betere batterij levensduur heeft.
Dit is echt zoiets dat ik met mijn eigen ogen wil zien. Daarenboven, sneller in powerpoint ? Kan powerpoint dan zelfs traag gaan ? Excel is toch de enige applicatie uit de standaard office suite die enigszins wat load kan genereren.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 3 oktober 2019 13:36]

Excel is toch de enige applicatie uit de standaard office suite die enigszins wat load kan genereren.
Jij heb kennelijk nooit mensen Word zien gebruiken als DTP pakket en er vervolgens een enorm boekwerk mee maken. ;-)

@DeDooieVent Overdrijven is ook een vak... Ik zal niet ontkennen dat ik zo nu en dan wel eens issues ben tegengekomen met click-to-run versie, maar zo heb ik ook issues gehad met de versies die via msi zijn geïnstalleerd. Sh!te happens. En je meer kleuren voorbeeld is zwaar overtroffen, maar ik zou inderdaad ook wel iets meer aandacht willen zien aan de web versies...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 3 oktober 2019 14:03]

Ik heb hier sheets die van het ene moment op het andere moment besluiten dat er een formulevan 8192 tekens bestaat.

Officiële ticket bij ms, kan een afdruk hier plaatsen. De bug zit in click to run en niet in de msi versie
My apology for the delay in revert.

I would like to share you the current status of the Lab Testing which I performed till now and the outcome.
1. I found the Issue with the affected Excel File (*.xlsm ) is reproducible on both C2R and MSI Type of Office Including Version 2016 & 2013.
2. Good Copy of File is working consistently okay with MSI version of Office 2016
However in C2R version the good copy gets corrupted (start giving the Error "One or more formulas in this workbook are longer than the allowed limit of 8192 characters") after couple of save.
Further the same corrupted file also start giving the same Error in Version 2016 and 2013.
4.I Tried running the In-house tool to overcome the possible corruption, however the Issue is still persisting,

Further I will Continue testing on this file and also seek guidance from my Mentor. I will keep you posted.
Click to run is buggy als hel, maar vooral minnen... boeit niets, moderatie hier is soweiso een farce
Hoe kan het dat dit dunne apperaat 2,1 tflops heeft en die van de ipad pro is ook al zo hoog. Terwijl de 15 inch surface laptop 1,2 tflops heeft?
half-precision/fp16 flops != single-precision/fp32 flops.
Hmm vreemd dat microsoft adverteerd met fp16 flops opeens dan. Dan zou die volgens mij minder tflops hebben dan de ipad pro 2018.
Ik kan het mis hebben, maar volgens mij is de A12X chip in de iPad Pro 2018 ook met name gericht op FP16 performance.

Benchmark tools op mobiele apparaten gebruiken doorgaans ook FP16 shaders, waar FP32 shaders op desktop/laptop grade apparaten gebruikt wordt. Dit kan een vertekend beeld in performance geven als je dit niet in gedachten houdt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 oktober 2019 09:43]

Tflops bereken je altijd op dezelfde manier. Aantal ghz x CU x 128. De nintendo switch heeft docked volgens mij iets van 0,7 tflops. De ipad pro 2018 gaat hier sowieso over heen. De fp16 tflops krijg je door de normale fp 32 flops te verdubbelen.
De manier hoe je ze berekend is inderdaad altijd gelijk. Echter zijn niet alle cores gelijk ;)
De fp16 tflops krijg je door de normale fp 32 flops te verdubbelen.
Dit is een stelling die pas sinds kort correct is. Niet lang geleden kreeg je 1:1 performance als je een FP16 operation op een FP32 core draaide. Nu worden twee FP16 operaties inderdaad verpakt als één enkele FP32 operatie, AMD noemt dit "Rapid Packed Math". Zonder die techniek neemt één FP16 operation nog steeds evenveel resources/tijd in beslag als een FP32 operation op dezelfde core.

De Nintendo Switch maakt ook gebruik van een vergelijkbare techniek waar 2 FP16 operaties op een FP32 core worden uitgevoerd. De Tegra X1 maakt dit mogelijk, de voorganger Tegra K1 kan dit bijvoorbeeld niet waardoor de FP16 performance gelijk is aan de FP32 performance.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 oktober 2019 10:08]

Omdat de ene flop niet de andere is.
Het lijkt in benchmarks dat de Apple chips core I7's verslaan maar dat is alleen in zeer specifieke gebruiksgevallen.
Omdat de ene flop niet de andere is.
Bron?
Het lijkt in benchmarks dat de Apple chips core I7's verslaan maar dat is alleen in zeer specifieke gebruiksgevallen.
Tuurlijk.
Een benchmark is een benchmark, Apple's Ax draaien gewoon SPEC en zijn daar erg rap in.
Zie bijvoorbeeld hier voor de A12.
Ben benieuwd naar benchmarks voor de A13, Geekbench scores zijn erg goed.
Het is gewoon een getunede, gebinde en licht overgeklokte Snapdragon 8cx met een fancy marketing naampje. Begrijp me niet verkeerd, de 8cx is een erg indrukwekkende SoC, maar Microsoft heeft echt niet voor zo'n gelimiteerde oplage wijzigingen op transistorniveau laten maken. De validatie en testen alleen kosten al tientallen miljoenen.
maar Microsoft heeft echt niet voor zo'n gelimiteerde oplage wijzigingen op transistorniveau laten maken. De validatie en testen alleen kosten al tientallen miljoenen.
Tientallen miljoenen is niet zoveel voor een toko als MS, met ruim $125 miljard aan omzet en ~$40 miljard aan winst. Als MS deze ontwikkeling als belangrijk en essentieel ziet, zou het me niets verbazen als ze ook hard inzetten op hun eigen ARM chips/platform zoals Apple zich heeft ingezet op eigen Bionic-chips en iOS/iPadOS. Momenteel gaat het allemaal om halve en incomplete informatie, ik zou eerst even wachten op volledige informatie en zelfs reviews nadat deze uit is (of een teardown door iFixit)...

Dat MS met AMD CPUs zou gaan werken en nieuwe smartphones zou gaan maken (met Android notabene) hadden we een jaar geleden ook niet verwacht (misschien enkelen gehoopt)...
Als ik ARM lees icm een microsoft surface tablet denk ik meteen aan het debakel van de Surafce RT. Daarop draaide een speciale versie van windows met dedicated apps. Mede door het Windows Mobile debakelis dit nooit van de grond is gekomen. (wat nog steeds jammer is. Windows mobile was een mooi derde eco-systeem geweest en de Nokia 950XL was een top toestel)

Draaid dit apparaat alle X-86 apps native, of gaan we hier ook weer tegen problemen aan lopen...

[Reactie gewijzigd door jobvr op 3 oktober 2019 10:34]

Sorry ik heb de 950xl gehad en behalve de diehard ontkenners hier op t.net, vond niemand het een goed toestel inclusief ik (en de markt & verkoop cijfers). Het was de grootste geldverspilling die ik in tijden gedaan had (800 euro/ afgeschreven over 4 maanden). Hardware was prima, maar wat is hardware zonder de software ondersteuning, als voorbeeld de nfc ondersteuning, in android kan je al jaren overal (contact loos) betalen, geen bank die een app heeft uitgebracht voor de lumia. Dit is natuurlijk gewoon marktwerking en niet de schuld van MS maar het toestel was dead on arrival door toedoen van MS. (zijn android opvolger de s7 edge kon wel contactloos betalen)
Ik had hem zo goed als op launch day en vanaf dag 1 was het al duidelijk dat het een verloren zaak was en het is Ms kwalijk te nemen dat ze dit net na launch hebben gedaan terwijl al veel mensen een toestel hadden (en zij min of meer de lumia al hadden opgegeven voor de launch). Mooie launch praatjes van partijen die mee deden aan het windows ecosysteem (facebook groep o.a.) Na launch bleven veel features gewoon in de beta (o.a. windows hello)
Ik had hem recent nog even nodig als backup toestel (met nieuwe accu) was ik blij als hij (standby) een dag uithield of niet random uit was gegaan, gewoon het zelfde als toen hij nieuw was. Zelfs MS is overgestapt naar Android (voornamelijk vanwege de app support).

Enige positieve was de camera, die was voor zijn tijd uitstekend.
Best knap dat je voor iedereen spreekt. Ik heb de Lumia 950 Xl best lang gehad en vond het een top toestel.
Windows Mobile vond ik geweldig, wat echt ontbrak waren inderdaad de apps, maar hetgeen wat ik had aan apps was goed.
Na de 950 heb ik een Android gehad (Nokia 5) en dat OS is qua gebruiksgemak een bende, vooral de instellingen. En qua performance kon Android er ook niet aan tippen, Android wordt na verloop van tijd gewoon langzamer. Mijn iPhone (7 Plus) blijft qua performance ook goed moet ik zeggen.

Nu een iPhone en hoewel dat al een stuk beter is zijn er nog steeds dingen die ik heel erg mis.
Sommige dingen in iOS zijn gewoon niet erg consequent. Voorheen kon ik bv. een snelkoppeling van een app inhouden en kreeg ik de mogelijkheid om apps te verwijderen, dat kan ineens niet meer. Nu kan ik de app delen of welke andere features de app geïmplementeerd heeft, maar niet verwijderen.
Nu heb ik gelukkig een snelkoppeling naar een website op mijn homescreen en als ik die lang inhoud kan ik ineens wel ook de andere apps verwijderen. Dat is gewoon raar. De andere mogelijkheid is naar settings gaan of via iTunes. Dat is gewoon rete omslachtig allemaal, terwijl gebruiksgemak altijd zo hoog in het vaandel staat bij Apple.
De iPhone is qua gebruiksgemak wel een heel veel beter dan Android, voor mij althans.

MS heeft zeker wat steken laten vallen, maar ze zijn ook actief tegengewerkt door wat smerige streken van Google.
Als je een app-icoon langer vasthoudt, kun je 'm als vanouds verwijderen :)
Als ik een app icoon lang inhoudt krijg opties binnen de app zelf, bij de Rabobank app bv share app, View messages en make payment. Maar niet verwijderen.
Heb ik dan een instelling verkeerd staan?
Er staat ook de optie "Rangschik apps opnieuw" en daarmee kun je dan apps verwijderen zoals het bij iOS 12 en eerder ook ging.
Blijkbaar ben je zelf ook niet helemaal op de hoogte van hoe het nu werkt
Jawel hoor. Gewoon vasthouden tot ze beginnen te schudden. Dit is al jaren zo.
Ik ben erachter wat de oorzaak is. Als je lang het icoontje aanraakt krijg je de delete optie, als je ook daadwerkelijk lang drukt krijg je app opties. Vind ik persoonlijk niet heel erg duidelijk.
Ik denk het niet: sinds iOS13 is dit veranderd :)
Nu krijg je bij het vasthouden eerst een popup-menu te zien (dat was vroeger 3D Touch), als je dan het icoon vast blijft houden, krijg je de ouderwets bevende icoontjes.
Nee ik spreek niet voor iedereen dat deden de verkoop cijfers en het feit dat MS hem feitelijk al voor de launch had afgeserveerd. (alsof restarts alleen bij mij voorkwam of alleen bij launch...)
Android is zo verschrikkelijk slecht dat ie inmiddels het grootste marktaandeel heeft.
Windows op desktop is het grooste OS omdat het simpelweg het beste is in veel maar niet in alles, in bepaalde usecases kan linux of macOS beter zijn.
Ik heb zowel met android, ios en windows (mobile) toestellen gehad en android is by far het beste OS, stabiel, custimizable, efficient en snel. Mijn s7 edge die na de lumia kwam was gewoon sneller, ging significant langer met de accu had een vergelijkbare camera en de bouwkwaliteit was beter (en heb er minder voor betaald was gewoon altijd stabiel en updates werkten gewoon..).
En samsung is android + bloatware ook nog.
Afgezien nog van de veel betere appstore.

Waarom is windows mobile beter dan android (volgens jou), die vraag wil ik wel is beantwoord hebben, want de meeste argumenten komen dan over een android versie voor 2.0 ongeveer in een tijdperk met single cpu systemen (motorola milestone b.v.)

Wat google met dit verhaal te maken heeft snap ik niet, volgens was google toen een directe concurrent (gek dat ze tegenwerken) en is MS vrij bekend met hun smerige praktijken, goh dat verwacht je niet van een beursgenoteerd bedrijf tegen andere beurs genoteerde bedrijven die vechten voor inkomsten...
En google werkt samen met Ms aan de surface duo. Aangezien ze nu geen concurrenten zijn op Os gebied.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 3 oktober 2019 13:15]

IK zeg helemaal nergens dat er helemaal niets mis was met Windows Mobile of de 950XL.Jij stel dat behalve de diehard ontkenners hier op t.net, vond niemand het een goed toestel. Daarmee spreek je voor best een grote groep gebruikers waarvan jij hun mening helemaal niet kent of wat hun redenen zijn.
Als iemand een andere mening heeft wil dat niet zeggen dat ze jouw waarheid simpelweg ontkennen.
Heb je er weleens aangedacht dat Windows Mobile en de 950XL voor die 'hardcore fans' gewoon naar behoren werkten?

Ik zeg ook nergens dat Android verschrikkelijk is alleen dat vooral de instellingen qua gebruiksgemak een bende is. Het OS met het grootste marktaandeel is niet per definitie de beste. Google heeft actief ook andere OS-en tegengewerkt door fabrikanten strenge restricties op te leggen.
Als jij Android het beste OS vindt betekent niet dat dat ook meteen voor iedereen zo is, dat is namelijk nogal vrij persoonlijk.

Waarom WM voor MIJ beter was? Nou ten eerste al het startscherm wat je helemaal naar eigen smaak kon indelen en niet zomaar een berg iconen op een grid. Je kon er bijvoorbeeld voor kiezen de email app alvast een preview te laten tonen van het nieuwste bericht. Daardoor kon je alles veel makkelijker vinden. Nu moet ik onthouden op welk scherm een bepaalde app staat.
"Een hele grote groep" wat ik al eerder aangaf, niet echt een hele grote groep anders waren de verkoop cijfers beter. Mijn waarheid is niet mijn waarheid, als je het filmpje had bekeken was het een van de vele met de zelfde uitkomst, de algemene concensus was toch wel goede hardware, crap software. Kan je over oneens zijn tot je een ons weegt, een mobiel moet het doen in mijn geval en in het geval van vele anderen is tot maanden na release een hoop nooit opgelost of moest via omwegen.
Naar behoren werken heeft met verwachting te maken, ik verwacht bij een 800 euro toestel niet dat je constant een pop hoort over de speaker, geluid fatsoenlijk kan afspelen op je kop telefoon, stabiele wifi geen constant sd kaart gezeik, updates die niet werken, constant random boots, battery soms in een paar uur leeg, slechte prestaties etc. Ik heb mijn s7 edge vervroegd weggegeven aan mijn vader omdat hij de lumia 950xl wel wilde over nemen maar constant problemen had en die man heeft helemaal geen verwachtingen van telefoons: als hij maar kan bellen... dat kan niet als ie weer opeens snik heet is en zo goed als leeg, battery eruit gehaald moet worden etc.
Sommige mensen vinden het heerlijk op een camping om 's ochtens naar de wc te gaan met de wc rol onder hun arm, denk je dat die mensen dat ook toff vinden als ze betaald hebben voor een 5 sterren hotel...

Android kan je als wm laten lijken als je daar zin in hebt, je hebt 1001 verschillende apps daarvoor, in tegenstelling tot wm en ios kan je de launcher aanpassen(startscherm).
Ik lees nog steeds nergens waarom wm nu beter is, behalve stock features uit android die ios niet heeft.

Wat is het beste OS, simpel alles draait om software en in dat respect is ios het beste als de base software je bevalt (startscherm etc) zo niet dan is android het beste alternatief en je hebt de keuze in goedkope tot duurdere hardware en je kan aanpassen zo diep als je wilt en kunt.
Zowel de apple als google app stores zijn rijk aan goede software en die bepalen wat goed is en de beste user ervaring.
Zelfs op een s10 met voldoende bloatware kan je vrij eenvoudig alles wissen wat je niet nodig hebt, moet je wel je telefoon in een computer kunnen steken.
Ik weet niet wat jij dan met je telefoon doet, maar ik zat in de fast ring en ben geen enkele van die issues tegengekomen. Ik heb dat toestel meer dan twee jaar gehad en daarvoor een Lumia 930, 920 en een Omnia 7. Allemaal zeer fijne toestellen.

Maar wel fijn ook dat jij voor iedereen kan bepalen wat wij het beste OS moeten vinden, kunnen we met al onze vragen bij jou terecht.
Als gebruiker wil je met zo weinig mogelijk handelingen zoveel mogelijk controle kunnen uitoefenen op het apparaat en dat je elke functie die je zou willen uitvoeren je die kan uitvoeren zonder te moeten raden of op moet zoeken hoe je dat kan doen. Daarin was Windows Mobile beter dan Android en wat mij betreft komt iOS daar best bij in de buurt maar niet helemaal.
Volgens bepalen de verkoopcijfers dat Android het beste OS is, maar ik mag toch wel aannemen dat je weet dat er iets meer bij komt kijken. Of vallen die factoren buiten jouw waarheid.
Je ziet alles nogal zwart wit, het heeft dus ook niet zoveel zin om een discussie met jou te voeren. Succes met jouw waarheid
Als je de links had gelezen, was een opsomming van de bestaande problemen die nog aanwezig waren op juli-2016 (8/9 maanden na release, windows central <- zijn zeker te biased?), maar gelukkig weet ik niet wat ik deed met mijn telefoon, alleen jammer dat zo veel andere ook op t.net de zelfde problemen hadden, zou je kunnen terug lezen, maar lezen is moeilijk met een roze bril met een bias van +42.
Maar jij had niks!!, hele post van vele andere op windows central, maar jij had niks!!! fast ring was super stabiel altijd, net als het toestel!!
Je leest wat je wilt lezen en geeft geen antwoord, nogmaals een goed OS wordt bepaald door de software, en dat was dag 1 beter geregeld bij android en ios daarom bestaat wm niet meer.
Ik vraag om een concreet voorbeeld waarom wm technisch beter is en daar komt ook geen antwoord uit omdat je geen antwoord hebt. Je kan niks vinden in android?, sorry.. jij betwijfelt hoe ik mijn telefoon gebruik en jij kan dingen niet vinden in android, iets verteld mij dat jij nooit met android hebt gewerkt of het simpelweg te moeilijk voor je was, kennelijk.
Status bar is te moeilijk te swipen?
Widgets zijn te moeilijk om te installeren?
Quick links zijn te moeilijk?
Google voice of bixby is te moeilijk om in te spreken?
Voor jou lijkt alles zwart&wit omdat als het geen lof is over wm het meteen kritiek is, succes met je dode ecosysteem.
Ik heb zelf al die issues die jij had niet met mijn Lumia 950 XL. Ik heb weleens gelezen dat Windows phone 10 buggy was tijdens launch, maar nu is dat veel minder. Maar anyway, destijds vond ik Windows Phone (8.1 en 10) prima je hebt betere privacy & beveiliging(s updates) dan bij Android, het action center en notifications en settings zijn overzichtelijk, het start menu is fijn (maar had een slechte reputatie omdat het leek op Windows 8 die geflopt was) en de camera was/is erg goed (wat voor mij een belangrijk onderdeel is bij een telefoon). Ook had WP bepaalde features al eerder dan andere os'es zoals het glimpscherm die wel leuke extra's waren. Hetgeen wat het de das heeft omgedaan is uiteindelijk gewoon app support wat deels ook door MS komt omdat er te weinig legacy support was tussen OS versies (en een beetje door Google via blokkade youtube etc., even terzijdeof dat nou wel of niet eerlijk was).
Heb ook weleens gelezen dat MS door problemen rondom Vista te weinig mensen kon zetten op WP 7 waardoor het te laat uit kwam, ook wel interessant.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 3 oktober 2019 23:10]

Windows had een boel innovatieve ideeën ze hadden ook al een usb-c poort, gimps scherm was natuurlijk de voorloper van de huidige samsung always on display, ik heb de laatste versie van (paar maanden terug) op het toestel staan, maar alsnog was het kut met peren.
Als hij het deed was het een prima toestel, maar de constante battery drain (soms wel soms niet afhankelijk van de update) battery drain en warm worden doet hij nog steeds. :) De resets zijn er ook nog steeds,
App support was key en dat wist MS en toen zijn ze ook nog is gestopt met alle poort projecten (android en ios apps gemakkelijk poorten naar WM, project astoria of iets in die trant was er een van, zachte dood gehad, nooit meer wat van gehoord).
Deel van de beleving is een app opstarten en dan dat alles goed werkt, dat had wm weinig, dan kan alles nog zo goed draaien binnen het OS maar kiezen de meeste consumenten een andere telefoon. 90% van de tijd zit ik op apps die niet standaard op de telefoon staan. Na instellen van eerste gebruik kom ik zo goed als nooit in de instellingen en alles staat in de pull down menu of pull up menu.
Ik heb geen enkele app op mijn homescreen staan.
De brakke app beleving lag ook aan de crappy ports voor wp (wat voor kleinere developers begrijpelijk is omdat wp minder users had, maar betreft grote partijen als facebook en banken etc die genoeg budget hebben is het wel een beetje beschamend).
Persoonlijk vind ik dus het wp start menu veel fijner dan een pull down menu van Android, maar ieder zijn ding. Een pull down menu in plaats van een simpele lijst zou een verbetering zijn geweest (wat MS wel in het W10 fullscreen start menu had gestopt).

Dat crashen heb ik overigens wel is. Om de ~2-3 weken opnieuw opstarten helpt (niet om het goed te praten, MS was waarschijnlijk te gierig om het op te lossen toen ze zagen dat wp dood was). Lijkt op een memory bug in het OS.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 5 oktober 2019 19:35]

Ik kan me wel vinden in je ervaring. Ik had hem ook direct na lancering, mede vanwege de hele push rond Windows 10 en de belofte die daar vanuit ging: nu gaat alles samenkomen en wordt het app probleem opgelost, want 1 miljard Windows apparaten en heel eenvoudig alles compileren voor pc/laptop/tablet/telefoon.

Eerlijk gezegd was deze telefoon de meest buggy die ik ooit heb gehad. Erger nog dan de Jolla Phone die door een kleine Finse startup was gemaakt met een heel nieuw OS. Bovendien was Microsoft compleet de weg kwijt met bug fixes en features toevoegen. Onbegrijpelijk slecht en totaal niet communicatief.

Maar... ik heb de telefoon na een jaar (ik gebruikte daarnaast nog een Android voor werk, dus het was wel uit te houden) aan mijn Pa gegeven. En hij gebruikt hem nu nog steeds naar tevredenheid. Hardware was dus echt goed en het OS is kennelijk toch stabiel geworden. Alleen stopt per eind dit jaar de ondersteuning en gaan zo'n beetje alle diensten uit.

Microsoft (onder Nadella) heeft Windows Mobile/Phone echt verpest. Toen ze Nokia overnamen zat er net een beetje momentum achter en was WP al het nummer 2 platform in bepaalde markten. Dat momentum is vervolgens vakkundig doodgedrukt door Microsoft zelf (oa apps/diensten eerst ontwikkelen voor iOS en Android ipv het eigen platform, geen vertrouwen geven aan de markt en ontwikkelaars, vertraging bij het uitbrengen van ontwikkeltools om iOS/Android apps eenvoudig naar W10M te porten, etc.).
Buiten de apps, vond ik dit persoonlijk de beste telefoon ooit. Camera was idd super
Nee die draaien niet native. Alle x86 applicaties worden geemuleerd op de arm soc. Dus je gaat sowieso prestatie verliezen hebben.

Dit zie je met Windows laptops die een snapdragon 855 hebben ook al. Door de emulatie laag draaien x86 applicaties ook niet altijd super goed.
Maar wel een groot verschil met RT, daar werkte x86 überhaupt niet. Als de emulatie snel genoeg gaat, merk je het verschil niet. Er wordt nu ook al erg veel geëmailleerd in Windows zonder dat je het door hebt (winsxs)
Dat x86 geëmulleerd wordt had Microsoft nooit naar buiten moeten gooien.
Goed, Tweakers leggen de link wel ARM + (x86)Windows = emulatie .

Maar een normale consument had het niet gemerkt, die kijkt niet naar benchmarks en was het nooit opgevallen. Ik denk ook dat in het in praktijk bijna niet te merken is dat het trager is.
Volgens een test van maart vorig jaar, zijn de prestaties zeer teleurstellend te noemen: https://www.techspot.com/...rm-performance/page2.html

Enige voordeel van Windows on ARM: batterijtijd. Of Microsoft momenteel de performance van Windows on ARM beter voor elkaar heeft, weet ik niet, maar volgens de test hadden ze nog veel in te halen...
Ja dat was idd de link die ik aan t zoeken was voor mn onderbouwing. Probleem is je zal met emulatie NOOIT native performance krijgen. Hoe graag MS dit ook wilt.

Probleem is gewoon. Er is bijna geen enkele ontwikkelaar die native voor Windows op ARM wilt programmeren. Waar Ontwikkelaars zoals bijv Adobe en Serif wel met Apple in zee gaan om hun apps native op ARM op de iPad te krijgen en gewoon native performance bieden.

MS heeft t gewoon flink lopen verkloten dus nu moeten ze wel met emulatie aan de slag om Windows op ARM voor elkaar te krijgen.
Je moet daarvoor niet per see de software performanter maken, je ook ook gewoon snellere hardware erin steken. Vandaar deze overclockte 8cx chip? :9
@kidde gaf een link naar een recentere test die veel betere resultaten gaf:
https://www.digitaltrends...napdragon-8cx-vs-core-i5/
Wel alleen tests van Quallcom zelf, maar wel met de nieuwere 8cx, welke zo ongeveer in de Pro X zit. Maar ik zou inderdaad eerst tests afwachten van het uiteindelijke product door een 3e partij en wellicht een recentere i5 gebruiken...

Maar het lijkt niet meer ruk te zijn bij bepaalde applicaties, de hoeveelheid geteste applicaties zou natuurlijk flink moeten worden uitgebreid.
2.1 teraflops is prima, als Adobe nou is gewoon gewoon een variant software gaat maken die native gedraaid kunnen worden op deze ARM apu SQ1-soc, dan kan je nog wel gewoon redelijk wat Photoshoppen of video editen.waarom komt er wel een volledige versie naar iOS en niet naar ARM voor Windows.

voor de rest maakt het me niet uit of ik nou een x86 Chrome draai of ARM chrome... Het zelfde met office, alleen de wat professionele pro lay-out ben ik wat meer gewent van X86/x64... Maat snap ook wel dat mensen meer hebben aan een Intel processor.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 oktober 2019 10:58]

als Adobe nou is gewoon gewoon een variant software gaat maken die native gedraaid kunnen worden op deze ARM apu SQ1-soc
Volgens mij heeft MS niet eens hun eigen Office suite native draaien op ARM, je zit of met een 'light' versie uit de store of een geemuleerd 32-bit versie.

x64 applicaties kunnen trouwens (nog) niet worden geemuleerd worden op W10 ARM.

@cricque Oudere reviews over Windows 10 ARM32 lieten blijken dat de volledige versie van MS Office emuleren een behoorlijke slechte experience was. En de light versies van MS office uit de appstore zijn gewoon beperkt. Tenzij MS die oplost (linksom of rechtsom) verwacht ik niet veel animo voor een ARM bak...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 3 oktober 2019 11:38]

Niet iedereen heeft Photoshop nodig ... of Adobe producten ...

Maar emulatie is zowieso altijd verlies van snelheid. Zolang applicaties hun aan standaarden houden, zou er geen probleem mogen zijn. Uiteraard zullen ze dit wel getest hebben.

Maar niet native zal altijd een performatie hit hebben en problemen opleveren

@Cergorach helemaal mee eens dat het wel eens een flop kan worden zoals hun surface rt tablet, maar omdat ze toch die emulatie hebben, zal het misschien langer duren. Maar ik zie dit product geen 10 jaar bestaan. Maar zowieso blijft het afwachten tot we het echt kunnen testen. En als het toch blijkt te werken (aan een acceptabele snelheid) dan kan het wel nuttig zijn. Maar dan is er ook nog het stroomverbruik. Ik kan mij gerust inbeelden dat het stroomverbruik een pak hoger zal liggen met emulatie. Maar het blijft koffiedik kijken

[Reactie gewijzigd door cricque op 3 oktober 2019 11:55]

Anoniem: 1092407
@cricque3 oktober 2019 12:01
Het punt is uiteraard dat Microsoft zelf zijn ARM software nog niet lekker op orde heeft dus laat staan dat je dat van een Adobe kunt verwachten.

En niet native altijd een performance hit dat klopt maar altijd problemen lijkt me wat overdreven.

Overigens ben ik wederom niet overtuigd of Microsoft nu wel wat van het ARM verhaal gaat maken. Eerst zien dan geloven. Ik hoop als Linux gebruiker stiekem wel dat het aanslaat want ik zie een goeie ARM laptop wel zitten. Met Linux hoef je ARM niet te emuleren dus qua performance zit dat wel goed.
Zou wel leuk zijn als er linux op kan draaien. Ik wil al lang zo een surface book kopen ... maar er moet linux op draaien en alles moet werken. Wie weet, maar het blijft wachten.
Maar ik zie dit product geen 10 jaar bestaan.
Als de resultaten zo goed zijn als @kidde naar linkte en die ontwikkeling zet zich door, dan zou dit wel eens de toekomst kunnen worden en dat we over 10 jaar geen x86/x64 PCs meer hebben... Dat het stroomverbruik tijdens het emulatie gebruik een stuk hoger ligt dan normaal kan ik me voorstellen en heb ik ook voorbij zien komen in een aantal reviews (van voornamelijk oudere ARM procs). De vraag is echter of dit een grotere impact heeft op de batterij duur dan bij een vergelijkbaar x86 product, dat is iets wat reviewers moeten gaan bekijken. Want staafdiagrammetjes van de leverancier gaan we natuurlijk niet meer blind vertrouwen...

In de IT is het altijd koffiedik kijken. Er komen altijd game changers opeens om de hoek kijken, denk aan Google, Facebook, maar ook bv. Apple iPhone/iPad.

Het voordeel van een dergelijke ontwikkeling is dat hopelijk de power van ARM processors dan ook Windows x86 emulatie kunnen regelen onder bv. Linux, waardoor adoptie voor Linux wel eens sneller zou kunnen verlopen...
Maar ik snap wel dat een professionel eerder voor een desktop zal prefereren met een goede video kaart.het zelf met laptops dan kan je net goed een dikke game laptop nemen met een Nvidia kaart of iets dergelijks, er zijn genoeg mogelijkheden voor deze doelgroep...

Maar ik zie ook wel een doelgroep voor ARM Windows, denk je dat de gemiddelde huis arts, accountant, brandweerman, bakker, weet wat wat x86 apps is? wat voor snapdragon versie er in hun smartphone zit en wat het verschil is tussen apps voor Windows als voor snapdragon... Dus of je nu een persoon een Windows voor arm geeft of Intel het gros van het volk maakt het niet uit.het bots gewoon met het zakelijke leven, ik bedoel er zijn genoeg mensen die een iPad hebben en het maakt hun niks uit of er x86 apps op draait.waarom slaagt Windows hier niet in ? Het is gewoon dat het zakelijke leven niet gaat overstappen om de switch te maken naar ARM, dat vergt heel er veel van het bedrijfsleven waar alleen of bijna alleen Windows word gebruikt... X86 apps

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 oktober 2019 12:08]

En dit maakt me huiverig voor dit product, die huisarts koopt zo een Surface Pro X en wil Outlook installeren, het draait immers Windows 10. Er is geen ARM32/64 app voor Outlook, dus moet je wel gaan emuleren en als de performance net zo brak is als eerdere reviews aangeven, dan gaan mensen dat niet leuk vinden. "Die Surface Pro producten zijn ruk!" Terwijl er eigenlijk gewoon het verkeerde product is gekozen voor wat men ermee wil doen. Het is ook geen goedkoop speeltje €1150+ en dat is nog zonder toetsenbord, pen of dockingstation. Zelfs de native Word/Excel apps zijn (nog) uitgeklede versies van hun x86 broertjes.

Iemand die dit product wil gaan gebruiken zal zelf heel erg goed inzichtelijk moeten krijgen wat hij nu gebruikt en gaat gebruiken qua applicaties en diensten. En daarna heel goed inlezen op hoe dat en of dat gaat werken op een Windows 10 ARM tablet...
Ik heb het over thuis gebruik! Daarom daar zie ik de doelgroep... Een huis arts die Outlook wil hebben voor zakelijk gebruik in het bedrijfsleven, kan je beter Intel nemen en dat zeg ik ook.het zakelijk leven is de kern van Microsoft en dat botst, een huis arts is het zakelijk leven, dat is gewoon een bedrijf dat je rund.dus ik zeg toch ook het zakelijk leven is de levens aarder van Microsoft... Die gaan nooit niet weg bij Intel en het zakelijk leven ook niet, dat zit ik al de hele tijd te zeggen.

Maar een iPad gebruiker of smartphone gebruiker heeft geen behoefte aan x86 apps, dus waarom slaagt Windows niet er niet in met ARM VOOR WINDOWS...?

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 oktober 2019 12:18]

Maar een iPad gebruiker of smartphone gebruiker heeft geen behoefte aan x86 apps, dus waarom slaagt Windows niet er niet in met ARM VOOR WINDOWS...?
Een iPad/iPhone gebruiker heeft toegang tot miljoenen apps.
Een Android gebruiker heeft ook toegang tot miljoenen apps.
Windows 10 ARM apps zijn er slechts zeer beperkt, ik kan er geen exacte gegevens over vinden, maar ik vermoed minder dan 1000. Alle overige x86 apps die niet gecompiled zijn voor ARM zullen geemuleerd werken en dat zou wel eens zwaar ruk kunnen zijn.

Het issue is de beschikbaarheid van de hoeveelheid native ARM apps. Dat zal vast beter worden, maar ze moeten gaan concurreren met twee platformen die omkomen in die apps. En aangezien MS zelf ook al niet heel erg vlot is om hun eigen desktop applicaties te laten werken met ARM zie ik niet een hele brede adoptie ontstaan onder ontwikkelaars.

iPhone en de Apple App store kwamen binnen op een 'bare market', Windows Mobile en Windows CE waren gewoon ruk ivm. iOS, laat staan even een applicatie kopen, downloaden en installeren. Ik heb voor iOS (iPhone4) op die OSen gezeten en dat was een grote verandering. Android lifte mee op iOS, het app aanbod was lange tijd veel beperkter ivm. het type klant, veel verschillende hardware en de omzet die iOS genereerde voor app developers.

MS komt nu binnen als 'nieuwkomer' op die app markt. Men probeert de MS store al 8 jaar lang door onze strot te drukken en de adoptie daarvan is niet goed te noemen. Bedrijven gebruiken het al amper, veel mensen weten het niet te gebruiken omdat je (zeker in het verleden) veel issues had met het kunnen aanmelden (wat nodig is/was). Ik heb welgeteld 2 (zelf) geïnstalleerd: Wunderlist en Netflix (welke ik alsnog primair via de browser gebruik).

Zeker voor een device van €1150, zijn er goedkopere alternatieven, de Surface Pro 7 begint bij ~€800 en een Surface Go met 8GB en 128GB SSD heb je al voor ~€500. Waarom zou een thuisgebruiker een duurder product aanschaffen als ze er toch al niet zoveel mee gaan doen?
in de tijd van windows xp was microsoft ook al niet goed bezig en dat konden ze toen ook gewoon blijven doen omdat zij de hele markt aan het af persen waren of windows nou een goed product was of niet dat maakt niet uit, het was alleen windows anders had je als gebruiker niks.
dat zijn grote foute waar ze nu nog steeds hun wonden aan het likken zijn.het imago van windows is ouderwets en dat is gewoon ook zo, mensen hebben op dit moment meer keuzen, mensen die hip zijn willen android of apple.
mensen wil niet een applicatie willen laden, het moet snel gebeuren, geen gekraak.
windows heeft een slecht imago en daar komen ze niet snel meer van af, een tweaker weet wel dat het met de laatste windows-update is windows10 goed.maar voor de huis tuin en thuis gebruiker wil een ipad omdat het gewoon hip is, de smaak je is smeuïg en mensen willen meer.

het is gewoon zo, voor 1euro heb je een kopje koffie bij de hema, maar daar gaan de jeugd bijna niet meer zitten, dat is niet meer hip, maar aan de over kant staat de starbugs, een jongen man en een baard, want jaaah dat is hip, want daar betaal je 8 euro voor een kopje koffie, wat het zelfde smaakt.
maar het imago is cool en hip, het is amerikaans en je kan er donuts halen, american cookies die uit amerika worden getransporteerd, betalen ze graag voor.terwijl het zit alleen maar in het hoofdje.
ik zit net zo graag bij de hema, als bij de starbugs.en jaah het verliesleidde hema ligt natuurlijk niet alleen aan de koffie maar het is gewoon een voorbeeld.

ja het valt of staat met apps, maar als bijvoorbeeld snapchat een bepaalt bedrag wil zien voor het bouwen van een app en microsoft wil daar niet aan vol doen dan houd het op, er zijn grenzen.
in de tijd van windows xp <snip> of windows nou een goed product was of niet dat maakt niet uit, het was alleen windows anders had je als gebruiker niks.
Euh... Ik heb daarvoor nog Windows NT beheerd en dan is XP een enorme vooruitgang, het is imho ook beter dan 95/98 en dan heb ik het niet eens over Win 3.11 en DOS... Natuurlijk had je alternatieven, Mac OS en later OSX, OS/2, Unix, Linux, BSD, etc. Ik heb gewerkt met het meeste daarvan en op alle vlakken was XP gewoon gebruikersvriendelijker (met mogelijk OSX als uitzondering) en in verschillende opzichten gewoon effectiever.

Zelfs een hoop mensen in de grafische industrie gingen asap om naar Windows nadat zaken als InDesign 1.5 en Photoshop op Windows beschikbaar werden, ik heb nog Quark geleerd op Mac OS omdat er niets van dat caliber op Windows/Dos beschikbaar was.

Mensen hebben nu niet meer keuze. Mensen die nu puur iOS of Android gebruiken hadden/gebruikte 18 jaar geleden geen PC met XP erop. Ze hadden geen smartphone of tablet. Elk bedrijf draait op Windows, Mac of wellicht een Linux variant. Nu weet ik dat er een aantal mensen zijn die geheel (web)developen op een iPad, maar de servers die ze gebruiken om hun software op te draaien, draaien ook gewoon nog Linux of Windows. Dat gebeurde vroeger ook gewoon zo.

Het is nu gewoon zo dat er veel meer gebruikers hebben die een computer hebben, maar dan in hun telefoon en/of tablet en gebruiken geen desktop/laptop. Maar dat betekend niet dat deze mensen vroeger allemaal XP gebruikte, integendeel, die gebruikte voornamelijk helemaal geen computer.
Het punt is niet of mensen in de tijd van Windows XP geen computer hadden nou smartphone of tablet gebruiker zijn.

Elk tweede device wordt een tablet en geen Windows laptop, het wordt er naast gebruikt.maar een mobiel kopen op je 12e levens jaar is al bijna vanzelfsprekend, een smartphone vind ik toch wel heel iets anders dan een laptop die klap je niet even uit om mee te bellen.

Maar zoals ik al zij, stel je hebt een Windows device dan wordt daarnaast nog gewoon een apple product of een android device gebruikt.als Windows zo goed was dan hadden mensen wel als tweede product een Windows machine gekocht.

Het grootste kritiek op Windows XP etc etc windows8/10 buiten gelaten is dat mensen hal een paar honderd duizenden malen hadden gezeurd dat Windows niet logisch en moeilijk te bedienen was...

De smartphone heeft in dat gat gesprongen en heeft succes!en hebben dat uit gebreid met de tablet en smartwatch.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 3 oktober 2019 22:41]

Ik vraag me inderdaad af welke versie can windows deze tablet gaat draaien. Ik vind een pro X versie met windows rt erop niet echt een pro oplossing. Maar heb geen idee...
Okay en nu beginnen de namen verwarrend te worden. Heb zelf de surface pro 5 en die bevalt uitstekend. Volgens mij was er recent de surface pro 7 aangekondigd en nu lees ik over een surface pro X, wat 10 insinueert maar tegelijk prijstechnisch onder/tussen de 7 wordt geplaatst.

Het begint een zooitje te worden naar mijn mening.
Surface Pro 5 => Surface Pro 6 => Surface Pro 7
Surface Pro X

Tenzij je de benaming verward met die van Apple is er een duidelijk verschil gemaakt in benaming. De x86 versies gebruiken gewoon cijfers, de ARM32 versie gebruik een letter.

Maar sommige mensen vonden de Surface Laptop, Surface Go of Surface Book ook al verwarrende namen...
Draait het gewoon Windows zoals op desktops?
Draait het gewoon Windows zoals op desktops?
Nee, er draait een andere versie van Windows 10 (ARM64) op die niet standaard x86 software kan draaien, deze kan het wel emuleren, maar dat heeft een significante performance impact (hoe erg dat is moeten we even afwachten op reviews). Daarnaast kan het geen x64 software emuleren. Het kan wel veel applicaties uit de W10 appstore draaien, maar veel wat daar instaat zijn 'light' versies van de volledige applicaties.

Meer informatie:
https://support.microsoft...6/windows-10-arm-based-pc

@Anoniem: 733707 Thanks voor de correctie!

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 3 oktober 2019 11:39]

Anoniem: 733707
@Cergorach3 oktober 2019 11:36
Windows 10 on ARM is ARM64, niet ARM32. Windows RT was ARM32 op de Tegra chips van toen. Daarom was er ook geen upgrade pad naar Windows 10 on ARM voor RT tablets.
Ook op Snapdragon 800 SoC heeft WinRT gedraaid.
Windows 10 op de Pro X is net zo goed hetzelfde Windows 10 als op de Pro 7. Zelfde edities, etc. De ARM64 versies bestaan naast x86 en x86-64, niet naast bijvoorbeeld Home en Pro.

Natuurlijk is het ook vreemd om de claimen dat er een "significante performance impact" is, maar dan niet te weten wat die impact eigenlijk is. Laten we eerst cijfers afwachten voordat we zo'n claims gaan maken...
Windows 10 op de Pro X is net zo goed hetzelfde Windows 10 als op de Pro 7.
Actually, no.
Windows Fax and Scan isn’t available.
...
64-bit (x64) apps won’t work.
Als je puur naar features kijkt zijn ze niet gelijk.
Ja en nee.. full windows, maar 32bits.. geen 64 dus naar wat ik heb gehoord, zal wel met emulatie te maken hebben, maar lijkt me best een beperking zeker als het niet algemeen bekend is. Ik hoor re/previewers wel zeggen dat het zo snel 'lijkt' als de surface pro ,maar je geen videobewerking-wonder hoeft te verwachten... wat dan weer niet zo best klinkt..
https://youtu.be/kU78s9ExFFA ik kwam deze tegen als de nieuwe met Android surface Fhone tegen beter dan de Samsung Fold met 2 schermen

[Reactie gewijzigd door hackintos op 3 oktober 2019 11:35]

Maar met dit soort apparaten draait het vooral om single core performance die de gebruikerservaring bepaalt, hoe is die met deze CPU? Ik vermoed dat een quad core x86 CPU toch een betere gebruikerservaring zal bieden. En dan nog de software natuurlijk, veel programma's en tools zijn nog gewoon x86, als je wat meer wilt van je windows kom je toch op x86 software uit.
Ehh... boven de 1100euro voor een non-x86/64 processor.
Ik ben benieuwd naar de verkoopcijfers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee