Asus en HP presenteren Windows 10-apparaten met Snapdragon 835-soc

Asus en HP hebben op de Qualcomm Snapdragon Tech Summit de eerste laptops met Snapdragon 835-soc gepresenteerd. De Asus NovaGo is een 2-in-1-model met een scherm dat omgeklapt kan worden, de HP Envy x2 is een tablet met een afneembaar toetsenbord.

De Asus NovaGo 2-in-1 is een 13,3"-model met een resolutie van 1920x1080 pixels. Er komt een uitvoering met 4GB ram en 64GB ufs 2.0-opslag en die kost 599 dollar. Een versie met 8GB ram en 256GB opslag kost 799 dollar. Volgens Qualcomm en Asus heeft het apparaat een accuduur van 22 uur. Er zit een lte-gigabitmodem in de NovaGo en de laptop werkt zowel met e-sim als met een nanosim.

De Asus NovaGo zou 'binnenkort' verkrijgbaar moeten zijn, waarschijnlijk nog dit jaar, maar een datum wordt niet genoemd. Ook is een europrijs nog niet bekendgemaakt. Of en wanneer de NovaGo in de Benelux uitkomt is nog niet duidelijk. Het apparaat komt wel naar onder andere het VK, Duitsland en Frankrijk.

HP komt met de Envy x2 met Snapdragon 835, volgens HP is het apparaat 6,9mm dun. Het is een 12,3"-tablet met een toetsenbordcover en de accu zou 20 uur mee gaan. De schermresolutie is 1920x1080 pixels en er komen uitvoeringen met tot 8GB ram en tot 256GB opslag. Het duurt nog even voordat de HP Envy x2 met Snapdragon-soc te koop is, in het voorjaar van 2018 komt deze op de markt. Een adviesprijs werd niet bekendgemaakt.

Zowel de Asus als HP worden geleverd met Windows 10 S, maar een gratis upgrade naar Windows 10 Pro is beschikbaar.

Asus en HP presenteerden de laptops tijdens de Qualcomm Snapdragon Tech Summit, waar chipfabrikant Qualcomm zijn nieuwste technieken presenteert. Het evenement is te volgen via een livestream. Microsoft heeft een blog gepubliceerd over de nieuwe 'always on'-apparaten. Ze krijgen die naam omdat ze net als een smartphone altijd aan zouden kunnen staan en een lange stand-bytijd hebben.

De NovaGo en Envy x2 zijn de eerste Windows 10-apparaten met een Snapdragon 835-soc. De komst van dergelijke hardware werd al maanden geleden aangekondigd, toen Microsoft bekendmaakte met een ARM-versie van Windows 10 te komen, die door middel van emulatie ook x86-programma's kan draaien.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-12-2017 • 20:50

115 Linkedin

Lees meer

Reacties (115)

115
114
58
9
0
37
Wijzig sortering
Microsoft snapt het. Het zal de consument en ook de zakelijke gebruiker jeuken of er nou x86 of ARM in zit, mits de LOB applicaties het maar gewoon blijven doen. Voor de consument moet Instagram en Netflix werken, voor de zakelijke gebruiker Office 365, een MDM pakket en een LOB applicatie, bijvoorbeeld Exact Globe, PowerShell, putty en/of mstsc. ARM heeft nou eenmaal grote voordelen en Intel mag best eens voelen hoe het is om een beetje tegengas te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 5 december 2017 21:13]

Dit is natuurlijk niet geheel nieuw voor Microsoft. Windows NT (de basis van de huidige Windows versie) was in het begin ook beschikbaar voor de DEC Alpha en MIPS. Later kwam door ook nog de PowerPC bij. Bij Windows 2000 hebben ze dat overboord gezet en is het Intel only geworden. Natuurlijk gebruikte Windows Mobile al een ARM processor, dus nieuw is het niet.

Wat ik wel benieuwd naar ben is hoe snel de emulatie is van x86 programmatuur. Eigenlijk wil je de meest gebruikte programmatuur (Office, Webbrowser, ...) wel native draaien.
Er wordt vertaald naar arm en ge-cached wat voor bijna native performance moet gaan zorgen:
"When an application is first run, it will be translated from x86 into native ARM64 instructions, and cached both in-memory and on disk for future use. "
Bron: https://www.extremetech.c...86-code-near-native-speed

[Reactie gewijzigd door wout1001 op 6 december 2017 10:18]

Als het dan toch bijna native is, begrijp ik niet waarom Microsoft me zo aan mijn kop aan het zeuren is om een native ARM versie van Krita te maken... Ik vraag me trouwens af hoe dat zit met vectorization instructions zoals AVX2 -- of dat ook vertaald wordt. De library die we voor vectorization gebruiken, Vc, ondersteunt nog geen ARM.

Edit: ah... het is echt alleen 32 bits, geen 64 bits code, dat vertaald wordt. Dat verklaart een hoop.

[Reactie gewijzigd door boudewijnrempt op 6 december 2017 09:20]

Ik denk dat MS erg gemotiveerd is om een middelvinger naar Intel op te steken.
Werkende link:

https://www.extremetech.com/computing/249292-microsoft-declares-windows-10-arm-devices-will-run-x86-code-near-native-speed

Tip: Als je een link vanuit een andere pagina kopieert, kopieer dan de URL van de link, niet de manier waarop de link is afgebeeld. Dus: Rechter muisklik op de link en kies "Copy link address". En niet: Sleep met de muis over de link en kopieer met CTRL+C.
Had inderdaad niet in de gaten dat copy-paste niet goed werkte voor links, bedankt!
Grappig, in ons archief ligt nog een Windows 2000 versie voor DEC Alpha. Volgens mij is die versie wel pre-RTM.
Na de Windows 2000 RC2 was het ineens afgelopen met de ondersteuning van DEC Alpha. Compaq geloofde er niet meer in en stopte zijn support. Kort daarna besloot Microsoft ook de ondersteuning te staken. Meer informatie hier.
Nee hoor. Itanium is nog lange tijd ondersteund, ook na windows 2000.

Voor de meeste andere bestond er een windows 2000 toen het nog een beta was (ik heb een windows 2000 beta gedraaid voor alpha), maar is er geen release van gekomen.
I stand corrected... Die is inderdaad nog een tijd geweest. Het voordeel was wel dat die volgens mij native x86 kon emuleren, maar ik heb er nooit mee gewerkt, dus weet niet of je daarmee gewoon Office x86 kon gebruiken.
Ik geloof dat dat (een hardware codemorph unit) een aparte uitbreiding was van HP. Niet alle versies konden het, de eerste, Merced, in ieder geval niet. De wiki paginas zeggen er ook niets over.

Het was sowieso meer wat voor de lange termijn geloof ik, als Itanium aansloeg en naar "beneden" uitgerold zou worden, wat nooit gebeurd is. De initiële klanten waren echter vrijwel allemaal HPC, en die hadden gewoon performance nodig.

Intel zelf was meer met een software laag bezig, en heeft daarvoor het Transmeta IP gelicensed, vziw ook nooit van de grond gekomen

[Reactie gewijzigd door marcovtjetje op 10 december 2017 15:57]

De consument jeukt het wellicht, maar voor de OS, driver en applicatie developers is het blijven onderhouden en optimaliseren van een dual ARM/x86 codebase niet erg eenvoudig. Niet voor niets is Android al snel een monocultuur geworden, ondanks de ambities om instructieset-neutraal te zijn ging Google vrij snel op volle kracht ARM-only door, en liet de development voor de andere ISA's aan de respectievelijke hardwareboeren (Intel, MIPS) die daardoor telkens minimaal een versie achterliepen. Dat is met MS iets minder, maar alsnog is voor hen (en de hardware partners die drivers moeten schrijven) behoorlijk extra werk.

Zolang Qualcomm en Intel beide competitieve chips uitbrengen zal dat wel blijven, maar zodra 1 van de twee zoveel achter begint te lopen dat de hardwaremakers die chips links laten liggen (zoals in de tijd van de Windows RT tablets, met de nVidia Tegra 3 en Snapdragon S4 Pro) dan houdt de OS-maker er ook snel mee op.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 december 2017 21:30]

Android is een monocultuur geworden omdat Intel hun smartphone-platform niet goed heeft uitgevoerd. Niet omdat het voor developers te moeilijk werd. Hardwaremakers investeerden simpelweg het meeste in ARM - Intel was too little too late, en kon de competitie niet aan. Er is voor zover ik weet nooit een serieuze MIPS-chip geweest die consumenten konden kopen voor Android. Voor laptops, convertibles (en desktops) is dit natuurlijk compleet anders.

Er waren genoeg (semi) populaire smartphones (vooral van Asus) met een x64 chip erin rond 2014-2015, en softwaretechnisch merkte je 0,0 verschil met een ARM-chip. Je kon er letterlijk elke app op draaien - alle Java-componenten draaiden sowieso native, en alle ARM native code werd efficient vertaald naar x64. Moeilijk om er Android voor te bouwen? Hier kun je de laatste versie van LineageOS downloaden voor de Asus Zenfone 2 met Atom-processor, gebouwd door mensen in hun vrije tijd. De enige niet-Qualcomm-chipsets die je daar bijgehouden ziet worden zijn deze en wat Samsungs die ze veel meer pijn en moeite kosten.

Microsoft heeft dezelfde architectuur voor Microsoft Store-apps en wat Google in de Play Store heeft. Veruit de meeste apps zijn geschreven in een crossplatform ontwerp dat makkelijk over te porten valt naar een ander platform - voor de meeste apps zal het één druk op de knop zijn, zelfs.
Ik weet het, ik heb een tijdje zo'n Intel-telefoon gehad, een Asus Fonepad, en dat was een geweldig ding idd - Intel moest gaan stunten voor marktaandeel dus kreeg je enorm veel snelheid voor je geld. Flagship performance voor een habbekrats, en uitstekende accuduur ook. Toch zag je wel verschil - diverse apps waren er niet voor x86, sommige apps waren duidelijk niet geoptimaliseerd (Java code compileert wel crossplatform, maar NDK-code moet je wel afzonderlijk optimaliseren), en de Android versies liepen telkens wat achter (de Android 5 versie had ook geen Android RunTime, etc). Het was toch wel duidelijk niet helemaal 100% up to date. Dit is iets wat Microsoft moet voorkomen - mensen zullen het slecht trekken als ARM-tablets tweederangs burgers zijn in Windows-land.
Android voor een x86 (en dus ook de AMD64, die compatible is met x86 instructies) is nog altijd een dingetje :)
Klopt, maar je ziet het al: ze zitten nog te klussen aan de beta's van Android 7.1, terwijl de Google trein vrolijk richting Android 9 aan het doorstomen is.
Daar heb je helemaal gelijk in, ze lopen erg achter en het duurt lang voordat ze een grote Android release uitbrengen nadat deze door Google al uitgebracht was.
Dat valt op zich nog wel mee als je ziet hoe lang bijv Samsung er al over doet om hun toestellen een upgrade naar Android 8 te geven. In dat opzicht vind ik dat ze al ver zijn, want met Android 7.1 zijn ze al verder dan wat ik op m'n S8 plus heb draaien. Het is dus maar net hoe je het bekijkt. Leuk dat Google al aan Android 9 werkt maar bijna niemand draait nog 8.
Waarom lijkt dit voor Linux geen probleem te zijn? Linux draait feiloos op een verschijdenheid aan HW architecturen.
Omdat Linux open source was, kregen mensen de mogelijkheid om zelf te gaan compilen voor verschillende typen hardware. De Linux kernel is wat dat betreft inderdaad een heel stuk flexibeler.

Windows is voornamelijk gericht geweest op x86 processoren. De bekendste uitzonderingen zijn de Windows versies die voor telefoons zijn gemaakt, of voor Itanium Processoren, we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ook de andere uitzonderingen (zoals @BugBoy hieronder noemt) zijn echt nooit echt goed aangeslagen.
Pas sinds Microsoft met de One-Windows strategie is gekomen, is er focus om Windows (en andere Microsoft software) goed op andere soorten hardware te laten draaien. Deze strategie is natuurlijk keurig ontstaan doordat de Snapdragon soc's ondertussen x86 emulatie fatsoenlijk kunnen uitvoeren, waardoor niet alles in een big bang opnieuw geprogrammeerd hoeft te worden, maar er een gestage migratie mogelijk wordt gemaakt.

[Reactie gewijzigd door walteij op 6 december 2017 08:21]

De Windows NT kernel is juist bijzonder flexibel, en is vanuit het begin ontworpen voor meerdere architecturen (Alpha, ARM, x86) en OSsen (Windows, OS/2, Unix).
Klopt, dat is deze inderdaad. Maar de strategie van Microsoft heeft op al die architecturen tot nu toe gefaald, omdat de achterliggende software die mensen nodig hebben niet geschikt was/is voor deze architecturen. Dat wordt nu dus opgelost door sterkere ARM soc's.
De reden dat dit faalde was dat in die tijd Windows NT nog geen gemeengoed was. De markt voor Windows v3.x en Windows 95/98 was veel groter en veel software was hier nog van afhankelijk. Daarom had Windows NT ook een compatibility laag, maar dat werkte alleen goed op Intel processoren. Voor de andere platformen was het aanbod best gering. Eigenlijk was het alleen interessant voor server platforms. De enige Windows NT (DEC Alpha) servers die ik heb gezien waren servers die databases draaiden.

In die tijd werden programma's vaak ook in veel meer low-level talen geschreven, zoals C/C++. Tegenwoordig is ook veel software beschikbaar in Go, Javascript, .NET en Java, waarbij andere CPU's wat makkelijk zijn te ondersteunen. Ook zijn emulatielagen veel verder ontwikkeld, waardoor het redelijk te doen is om Intel software te emuleren op andere CPU's.
De Linux kernel is idd universeel maar de OSsen die op alinux gebaseerd zijn, zijn bijna allemaal beperkt tot 1 of 2 ISA’s, zie bv Android, Tizen, ChromeOS, Enigma2, etc. Natuurlijk kan je een platfom maken voor meerdere architecturen, het kost alleen meer werk en je zal de hardwaremakers (drivers) en applicatie developers ook mee moeten krijgen.
En IBM, diverse supercomputers, Alpha, Risk, enz. (o ja, Ubuntu Phone [niet lang meer], Librem 5)
En dus weer een reden om over te stappen naar een app die je download vanuit de store en 100% uwp is, want dan is het weer 1 code base en werkt het op alle windows varianten, pc mobile, Xbox en dat vr geval van Microsoft
en applicatie developers is het blijven onderhouden en optimaliseren van een dual ARM/x86 codebase niet erg eenvoudig.
Bekijk je dat vanuit de Windows context?
Zo ja, dan moet je als developer voor hun UWP ontwikkelen, dan heb je niks te maken met ARM/x86.
Dat is ook een van de redenen dat Microsoft op deze ARM-machines hun Windows 10S promoot, die draait alleen UWP applicaties - die zijn zeker compatibel.
Voor relatief eenvoudige UWP applicaties wel inderdaad, maar voor drivers en meer performance-kritieke code wordt het lastiger.
Kan je geen performance-kritieke UWP apps maken dan?
En drivers zijn hier 'simpel': deze Qualcomm soc is een vereiste, dus geen wildgroei van allerhande ongespecificeerde hardware.
Er zijn meer onderdelen dan enkel een SoC :)
Vergeet Chrome/Firefox niet!
Ja, maar het gaat juist om de accutijd van zo'n apparaat. Met een Qualcomm gaat ie veel langer mee dan met Intel hardware. De prestaties voor de meeste office applicatie zijn gewoon goed, voor de zwaardere applicaties ga je gewoon via de zakelijke VDI werken. Dit is echt waar de meeste bedrijven op zitten te wachten, Windows 10 als OS en een goede accutijd (gemiddeld laptop met touchscreen houdt het maar 4 uur vol zoals de HP Elite X2). Hierbij zijn de prijzen ook schappelijker.
Microsoft heeft net enorm veel ervaring met ARM. Tot aan de komst van de iPhone hadden ze het meest gebruikte OS en Windows CE is in de jaren daarna ook nog lekker blijven doordraaien op ARM platformen. En sinds de komst van UWP en de strategie om 1 enkel OS te ontwikkellen voor alle platformen hebben ze het voor developers net enorm eenvoudig gemaakt om apps te bouwen die vanop het kleinste scherm tot het grootste scherm gestart kunnen worden.

En wat denk je dat .Net is? Dat is net een platformonafhankelijke taal. Met de juiste compiler breng je die zo naar een ander platform zonder ook maar 1 letter code te moeten herschrijven. UWP bouwt daar op verder door ook de GUI verder te verfijnen en te laten schalen.
Netflix hoeft geen ARM versie te maken omdat ze al een UWP-app hebben die gewoon zal kunnen draaien hierop.
Een goed artikel over het hoe en wat van het OS valt te lezen op deze site: http://www.techradar.com/...on-arm-and-windows-10-iot
Top nieuws!! Ik kan niet wachten tot de devs op XDA de eerste dual-boot Windows10/Android roms en bootloaders gaan maken.

Zelf heb ik de Xiaomi Mi Pad 2 die dit theoretisch ook ondersteund, maar wat ik nog niet lekker aan de praat heb gekregen. Die werkt met een Intel Atom processor, waar weinig sources van bekend zijn. Met de Snapdragon 835 ligt dit anders.
Leuk nieuws alleen de prijzen wordt ik totaal niet blij van. Voor hetzelfde geld heb je ook een intel cpu en ik vraag me af hoe snel de snapdragon 835 is in vergelijking met een beetje intel cpu.

Had bij snapdragon eerder gedacht aan intel atom x5 prijzen voor een klein kastjes minder dan 200 euro. Met deze rpijzen bereik je als MS ook niet de massa markt en ben je nog steeds stukken duurder dan de vele arm/android tablets.
Als je bedenkt dat de hardware in deze laptop overeenkomt met die van een high-end smartphone, maar dan met een groter scherm, veel meer accu, een toetsenbord en een volwaardige Windows 10 versie, en dan bedenkt wat de (idiote) prijzen van high-end smartphones vandaag de dag zijn, dan valt de prijs voor deze laptop wellicht alles mee...
Of de prijzen voor smartphones zijn gewoon belachelijk...

En het is veel makkelijker vanalles in een ruime, makkelijk te koelen laptop te stoppen dan in een flinterdunne smartphone.
Wat je zegt klopt wel, maar vergeet niet dat het ontzettend veel moeilijker is voor een fabrikant om diezelfde hardware in een superdunne telefoon te proppen dan om er een laptop van te maken...
Sterker nog: deze laptops zullen waarschijnlijk simpeler zijn om te maken dan reguliere laptops (i.v.m. ruimte en koeling o.a.), dan verwacht je deze prijzen juist weer niet...
Sterker nog: deze laptops zullen waarschijnlijk simpeler zijn om te maken dan reguliere laptops (i.v.m. ruimte en koeling o.a.), dan verwacht je deze prijzen juist weer niet...

Qua materialen (toetsenbord, scherm, afwerking, etc) zijn dit redelijk high-end laptops. Qua productie is er dus ook weinig verschil. Dat de SD835 goedkoper is dan een Intel i3U of zo klopt, maar doet de prijs niet heel erg dalen.

De doelgroep is niet een consument die een low-cost laptop wil. De doelgroep is enterprise die bereid is extra te betalen voor een dubbele of zelfs driedubbele accuduur zonder een dikke en zware (want extra grote batterij) doos mee te hoeven zeulen.

Misschien dat in de toekomst low-cost ARM laptops komen voor consumenten, maar deze lichting is voor een andere doelgroep.
Misschien... weet natuurlijk niet hoe deze er van binnen uit ziet, maar aangezien het in feite meer een tablet is dan een conventionele laptop (gezien de afbeeldingen) en als je dan bedenkt hoe vergelijkbaar in omvang het moederbord van bijvoorbeeld een ipad is met die van een iphone, dan denk ik niet dat deze tablets in dat op zicht veel makkelijker te maken zijn. Al helemaal niet in vergelijking met een normale laptop, aangezien er nauwelijks luchtcirculatie is voor de koeling, zoals bij een normale laptop.
Als ik een moderne laptop open schroef en het moederbord bekijk dan is dat ook niet echt groot meer hoor. De enige reden dat het een stuk groter is, is omdat de componenten gewoon groter zijn en men daarnaast dankzij een beetje meer ruimte natuurlijk het ontwerp veel eenvoudiger kan maken.
Ja maar de vraag is. Wil je dat gaan betalen voor de performance die je krijgt. In een nieuws artikel van tweakers was de 835 bijna 50 procent langzamer dan de 835 smartphone variant. En dit was Geekbench geemuleerd van x86 naar ARM. De vraag is dus moet je gelukkig zijn met de performance die je gaat krijgen voor de prijs die je gaat betalen?
Dat niet alleen.....maar stel je het volgende eens voor dat deze devices enorm aanslaan. Dan krijg je al snel de vraag waarom je er ook nog niet mee kunt bellen zoals met een normale smartphone. En laat Microsoft nou net de stekker uit het hele Windows Mobile gehaald hebben. Als Microsoft slim is, zorgen ze er ook voor dat er een telefoon versie uitkomt en gaan ze verder met het hele continuum gebeuren.

Overigens:
For the last few months, I have been using an Always Connected PC, running on Qualcomm’s Snapdragon platform. In the last week, I watched the movie Moana with my daughter, worked in PowerPoint, browsed the web every day, reviewed budgets in Excel, checked email while waiting to pick up my son from soccer, marked up a few PDFs with Ink, played some games on the plane – all of this without plugging in my power cord all week.
https://blogs.windows.com...le-a-new-culture-of-work/
Voor PCs is er Skype waarmee je kunt bellen.
Voor hetzelfde geld heb je ook een intel cpu en ik vraag me af hoe snel de snapdragon 835 is in vergelijking met een beetje intel cpu.

Deze laptops zijn bedoeld om lang mee te gaan qua batterij en desondanks permanent verbonden te zijn via een zuinige LTE verbinding. Je betaalt dus voor die features.

Het is expliciet niet een low-cost laptop, en ook geen high-performance laptop.
Leuk nieuws alleen de prijzen wordt ik totaal niet blij van. Voor hetzelfde geld heb je ook een intel cpu en ik vraag me af hoe snel de snapdragon 835 is in vergelijking met een beetje intel cpu.

Had bij snapdragon eerder gedacht aan intel atom x5 prijzen voor een klein kastjes minder dan 200 euro. Met deze rpijzen bereik je als MS ook niet de massa markt en ben je nog steeds stukken duurder dan de vele arm/android tablets.
Really? Welke intel-based laptop geeft jou dan voor 599 dollar:

- 20+ uur batterijtijd en 1 maand (Always Connected) standbytijd
- touch + digitizerlaag
- 1gbit LTE

Betreffende de HP Envy X2; ik ken maar één vergelijkbaar apparaat die ook LTE heeft en dat is de Surface Pro (2017) en die LTE versie kost minimaal 1300 euro, de Envy X2 is dan dus 500 euro goedkoper (uitgaande van min of meer gelijke europrijzen).

[Reactie gewijzigd door Ramon op 6 december 2017 08:36]

Ik haat dual boot, vroeger ook al met Windows/Linux. Vreselijk om steeds te moeten herstarten en alles af te moeten sluiten. Dan liever een hypervisor draaien zodat je direct kunt switchen
Ook prima, gaat mij om de flexibiliteit wat met eenzelfde toestel mogelijk is. En op de MiPad kun je ook al direct switchen btw
Ze zien er wel leuk uit, maar waarom zo duur? Voor die prijs kan je beter een laptop halen met een Intel cpu.
Want die haalt ook ruim 20 uur op een acculading?
Je heb ze zeker die de 14 uur halen. Natuurlijk is 20 uur meer, maar voor die 14 uur staat er wel wat meer kracht tegenover.
Die van 14 uur zijn ook 2a3 x duurder ;)
misschien als je gaat onderklokken en windows strippen totdat je geeneens .exe bestanden meer kan openen.
De ARM windows 10 mobile devices voeren ook gewoon .exe s uit, maar alleen die bestemd voor ARM en niet x64/x86
Als je upgrade naar Windows 10 Pro dan kan je gewoon willekeurige .exe's draaien die je op internet hebt gedownload dus wat jij zegt klopt niet.
Nope, x86 executables gaan hierop via een emulatielaag draaien :)
Die HP lijkt mij een mooie opvolger voor mijn Surface pro 3. De vraag is, hoe doet WIN10 het op ARM? of toch wachten op de surface phone/tablet/unicorn device.
Het zou mij niet verbazen als de surface pro 3 beter is op alle fronten.
Ik zal daar inderdaad van uit gaan, als je er overna denkt dat een i5 model al 5000 ptn of meer zal scoren op geekbench 4. De snapdragon 835 doet nog aan x86 emulatie waardoor hij snelheid verliest dus ongeveer gelijk uit zou kunnen komen, maar waarschijnlijk aanzienlijk slechter.
Windows RT deed het prima op ARM, Windows 10 doet het trouwens ook prima op ARM telefoons. Ik verwacht dat Windows zelf gewoon prima zal draaien :) Maar of het beter gaat werken dan een SP3 betwijfel ik.
Anoniem: 776095
5 december 2017 20:59
Accuduur is fantastisch! Verder weet ik niet waarom je zo'n apparaat zou willen. Benieuwd naar de prestaties.
Lichter, geïntegreerd breed getest 4G modem, en heb je nog meer nodig? Het is een laptop, en hij heeft een duidelijk voordeel t.o.v. de concurrentie op een bepaald punt. Waarschijnlijk een zeer geschikt apparaat voor webbrowsen/officetoepassingen, wat toch het gros van de gebruiksscenario's dekt. En voor de keren dat je een x86 programma nodig hebt: dat kan gewoon, de prestaties zullen alleen mogelijk niet al te best zijn.
Ik zou deze zelf inderdaad ook niet willen hebben, om waarschijnlijk dezelfde redenen als jij (prestaties, compatibiliteit, etc).
Van de andere kant, ik zou een dergelijke 'laptop' toch maar al te graag aan onze sales medewerkers willen geven. Een dergelijke laptop en Office365 is voor de meeste sales mensen al voldoende.
Outlook, Excel & Word om de offertes voor te bereiden, SharePoint Online om de documenten in op te slaan, Sway om de presentaties bij de klanten te geven en teams om met de collega's verder alles te delen.

Goede accuduur en altijd en overal internet, hebben ze geen excuus meer 'dat ben ik vergeten te uploaden, want ik mocht niet op de wifi' of ow, dat heb ik nu niet bij me'.
Ik neem aan dat die accuduur enkel op de Windows S-variant terugkomt. Ben benieuwd naar de accuduur als je de upgrade maakt naar Windows 10 Pro.
Hangt ervanaf hoeveel je installeert aan background processen en updaters.
Zal wel gaaf zijn als ze ook minipcs met ARM gaan uitrusten (bv een HDMI stick) en dan Windows 10 Pro er op, heb je heel energiezuinige mediacenter (etc).

Of misschien een Raspberry Pi 4 met Windows 10 Pro en niet alleen Windows 10 IoT.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 5 december 2017 21:56]

Eerst las ik 3, en daarbij dacht ik "Windows IoT kan nog redelijk goed draaien op een rPI 3, maar de hardware van de rPI 3 zit qua RAM en CPU onder de minimum specs van Windows 10 Pro"

Daarna las ik Raspberry pi 4, en ik dacht even wat gemist te hebben, maar je bedoelde het hypothetisch. Klinkt leuk, maar helaas duurt de verschijning van een rPI 4 nog wel even. Ik zou het niet erg vinden als ze ermee kunnen opschieten ;)

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 5 december 2017 22:45]

Ontopic:

Edit 3: Inderdaad te kort door de bocht en te snel gelezen.

Ik dacht dat dit alleen op ging voor applicaties geoptimaliseerd door Microsoft, maar blijkbaar werkt het voor elke .exe

In dit geval voegt het zeker ook wat toe, en neem ik terug wat ik gezegd heb.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 5 december 2017 22:05]

Volgens mij kunnen deze apparaten via een emulatie laag wel .exe bestanden draaien, dat staat ook in de laatste regel van het artikel.

Edit: snelheid hiervan weet ik niet, Steam zelf zal waarschijnlijk wel draaien maar ik denk dat je niet hoeft te proberen Doom 2016 hierop te draaien :P )

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 6 december 2017 08:36]

Maar jij kunt niet zomaar elk programma hiermee draaien, probeer hier maar is Steam op te installeren

edit: Excuus, kan wel. Ik vraag mij wel af wat de snelheid hiervan is, je hebt al snel kwaliteits verlies bij emulatie.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 5 december 2017 22:17]

Win 10 Pro er op en je kan er zo Steam op draaien ;)
Maar geen games, want daar zal de emulatie op een SD835 nooit krachtig genoeg voor zijn. Deze emulatie is wellicht beter dan de 10:1 performance ratio zoals vroeger bij console emulators het geval was. (3Ghz nodig om 300mhz console te emuleren, maar inmiddels ook al weer achterhaalde theorie ivm hyperthreading en nieuwere sse4x instructies), maar niet genoeg voor de games van vandaag. Daarvoor moet je toch wel een i3/i5 hebben en dat i.c.m. een deftige grafische kaart.
Dat zal ook niet de reden zijn waarom je deze laptop aanschaft :)
Er staan natuurlijk op Steam ook andere (lichtere) games dan die triple-A shooters van 50 euro die je waarschijnlijk gewoon kan spelen. In de Windows Store kun je ook zulke games vinden.
Volgens mij hebben ze destijds een wot achtig/ander mmo spel op de 820 via emulatie gepresenteerd. Dat zag er best netjes uit. Dus een 835 zal nog wel stuk beter gaan. Zoals in het artikel staat, naderen ze near native performance.
Console emulators zijn zo traag omwille van accuraatheid van de emulatie. Het kan veel sneller als je niet de exact zelfde doorloopsnelheid wil of het niet erg vindt dat een bepaald spel niet kan gespeeld worden omdat dat gebruik maakt van een HW bug/feature. Interessant artikel: https://arstechnica.com/g...-a-perfect-snes-emulator/
Hij kan wel 32-bit win32 ".exe" programma's draaien, als je Windows 10 Pro draait.
wat heb je immers aan zo'n duur apparaat die geen .exe bestanden kan draaien
“die door middel van emulatie ook x86-programma's kan draaien.”

Kan dus wel
Offtopic:

Verrek, je hebt gelijk. Ik dacht dat het enkel mogelijk was om door Microsoft geoptimaliseerde apps te draaien. Blijkbaar kun je nu wel gewoon alle .exe draaien

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 5 december 2017 22:04]

Windows 10s kan alleen store apps draaien, misschien ben je daarmee in de war. Of deze versie wordt ook nog wel eens vergeleken met Windows RT, waarbij het ook niet mogelijk was om x86 apps te draaien. Windows RT draaide ook op ARM procs. Een soort tweede poging nu dus, maar nu al veel beter. Ik ben benieuwd hoe goed de emulatie werkt.
Er staat dat x86 geëmuleerd wordt, dus .exe executables kun je wel degelijk draaien. Dus het is heel iets anders dan de Lumia 950.

De accuduur van 20 uur betekent dat je dit apparaat buitenshuis kan meenemen, en de voeding thuis kan laten.

Geen fan noise, nauwelijks warmte productie, dus je kan er ook mee 's avonds rustig op de bank zitten zonder dat je schoot verbrandt en zonder geluidsoverlast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee