Asus, HP en Lenovo werken aan Windows 10-laptops met Snapdragon 835 en lte

Asus, HP en Lenovo zijn de eerste fabrikanten die aan systemen werken die Windows 10 draaien en die van de ARM-socs van Qualcomm voorzien zijn. Het gaat om laptops met embedded sim en gigabit-lte-ondersteuning die Microsoft 'Always Connected' noemt.

De Windows 10-systemen met arm-chips krijgen een continue internetverbinding als er lte-bereik is, zo is de bedoeling van Microsoft. De laptops van Asus, HP en Lenovo met Snapdragon 835-soc en esim verschijnen eind dit jaar. Microsoft voegt in september de mogelijkheid aan Windows 10 toe om op ARM-processors te draaien, waarbij x86-programma's via emulatie kunnen draaien op de systemen. Die mogelijkheid komt naar het OS met het verschijnen van de Fall Creators-update.

Niet alleen de systemen met Snapdragon 835 krijgen esim en gigabit-lte-ondersteuning, maar Microsoft werkt ook met Intel aan 'Always Connected'-pc's. Daarnaast spreekt Microsoft over samenwerking met mobiele providers. Tijdens de presentatie van het bedrijf waren de logo's van T-Mobile, Tele2 en Vodafone te zien. Naast Asus, HP en Lenovo beloven ook Xiaomi, Huawei en Vaio met systemen met esim en lte-ondersteuning te komen. De grote afwezigen in het rijtje pc-fabrikanten zijn Dell en Acer.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-05-2017 • 10:15

94 Linkedin

Reacties (94)

94
94
61
5
0
21
Wijzig sortering
Aantal apps
Wat iedereen gaat doen is toch vergelijken met een desktop/laptop.
Als dat meevalt en het draait prima, dan heeft MS een slimme zet gedaan.
Zeuren over te weinig apps is onzin, want ik durf te stellen dat het aantal x86 vele malen groter is dan wat Apple en Google in hun stores hebben.

UI
Wat natuurlijk wel een verschil is, is dat de apps van iOs en Android redelijk geoptimaliseerde apps voor mobiele apparaten bevatten, terwijl het grootste deel van de bestaande x86 apps natuurlijk voor desktops/laptops geschreven zijn. Er zal aandacht geschonken moeten worden aan de UI.

Installatie
De volgende vraag die bij mij opkomt: kan ik net zo makkelijk Windows installeren op ARM als ik dat op elke willekeurige x86 PC van 10 jaar geleden kan zetten?
Er zal aandacht geschonken moeten worden aan de UI.
Bedoel je Microsoft, of iOS/Android?
Voor Microsoft (Windows on ARM) zit het al goed: je krijgt de gewone desktop UI te zien. Dat hebben ze vorig jaar hier al gedemonstreerd:
https://mspoweruser.com/q...-support-full-windows-10/
Zulke apparaten zijn gewoon Windows Phones on steroids :+ _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 31 mei 2017 16:08]

De UI van Windows, bedoel ik. De meeste Windows programmaatjes zijn geschikt gemaakt voor desktop schermen (vaak toch >14") en interface die breed is. Dat is niet handig voor schermpjes van 5" a 6". Een app voor een mobiel device maken is toch anders dan voor een desktop. De look-and-feel is anders.
Dan snap ik jouw link met 5" schermen en de laptops in het artikel niet.
Deze laptops met een Snapdragon hebben gewoon grote schermen, en daar draaien de Windows desktop programma's in hun gewone desktop UI. Dus op deze laptops geen probleem. In het filmpje in mijn link zie je ook gewoon de desktop Windows 10 en Photoshop UI op een Snapdragon laptop draaien.
Als deze socks op grotere schermen draaien is het geen issue.
Ik vermoed dat heel veel mensen hun bestaande (relatief kleinere schermen) apparaten (vaak toch smartphones en tablets) ook eens willen voorzien van Windows op deze manier. Ik ben heel benieuwd.
Ik vermoed dat heel veel mensen hun bestaande (relatief kleinere schermen) apparaten (vaak toch smartphones en tablets) ook eens willen voorzien van Windows op deze manier. Ik ben heel benieuwd.
In principe konnen de Lumia 950 en 950XL al een desktop draaien als er via het dock een scherm en aanverwanten was aangesloten.

Toch zijn deze toestellen nou niet de verkoopknallers geworden die de iPhone 7 en Galaxy S8 wel zijn. Het lijkt mij dat mensen (als ze het al kennen) daar nog geen behoefte voor voelen.

De ervaringen met de Surface RT, die wel dezelfde interface hadden als gewone Windows laptops maar niet de x86-applicaties konden draaien hebben daar ook niet bij geholpen. Mensen zullen nog wel even de kat uit de boom kijken en Microsoft zal dus zeker geduld moeten hebben en inzet en commitment moeten tonen wat ze bij de Lumia niet hebben gedaan.
De UI van Windows, bedoel ik. De meeste Windows programmaatjes zijn geschikt gemaakt voor desktop schermen (vaak toch >14") en interface die breed is. Dat is niet handig voor schermpjes van 5" a 6".
Het gaat hier toch over laptops, dus van 11,6" tot 18,4", enkel in plaats van een Intel of AMD x86-64 cpu gaat er nu een Qualcom Snapdragon 635 (of 645) in zitten want die kan nu ook Windows 10 draaien vanwege de x86-emulatie in die soc.

Het gaat dus niet om Windows 10 mobile (de opvolger van Windows Phone 8.x), noch om telefoons.
Een app voor een mobiel device maken is toch anders dan voor een desktop. De look-and-feel is anders.
Inmiddels lijkt ook Microsoft daar achter gekomen te zijn, echter de ingeslagen 'verbeteringen' geeft men niet op.
Ik kan me voorstellen dat er dan straks ook Qualcom Snapdragon 635 (of 645) socks (of hun opvolgers) waar WIndows 10 op draait (vanwege emulatie) in mobiele devices zitten. Mensen gaan dan toch proberen dat draaiend te krijgen.
Besef dat ik Windows 10 op huidige, maar ook een PC of laptop van 10 jaar terug met wat moeite draaiend krijg (misschien wat driver problemen, maar toch). Dat zou dan voor het eerst ook op een mobiel device kunnen. Dat is wat ik ermee probeer te zeggen. En zodra mensen dat gaan proberen, worden bestaande applicaties bijzonder op een relatief kleiner scherm.
Mensen gaan dan toch proberen dat draaiend te krijgen.
Klopt, sommigen hebben Windows (ik dacht Phone 8) destijds ook op high-end Android toestellen aan de praat gekregen en omgekeerd dacht ik ook (Android op toestellen uitgekomen met Windows Phone 8)

Voor de massa is dat echter niet haalbaar, nog afgezien van dat het licentietechnisch niet legaal is.
Dat zou dan voor het eerst ook op een mobiel device kunnen. Dat is wat ik ermee probeer te zeggen.
Het kan prima dat bestaande fabrikanten toestellen gaan uitbrengen met de reguliere (x86) Windows 10 maar daar zullen ze wel een markt voor moeten zien. Gezien het aantal toestellen dat met Windows Phone (7, 8) of Windows 10 zijn uitgekomen stelselmatig is gedaald (3rd-party Windows 10 toestellen kun je op één hand tellen*) denk ik dat fabrikanten hier geen brood in zien.

*Acer Liquid M330, Acer Liquid Jade Primo Zwart, Panasonic ToughPad FZ-F1 Zwart en HP Elite x3 Zwart
En zodra mensen dat gaan proberen, worden bestaande applicaties bijzonder op een relatief kleiner scherm.
In principe staan er in de Windows store al redelijk wat apps. Bedenk ook dat er nog steeds laptops verkocht worden met een (11,6"-) 15" die slechts een resolutie hebben van 768×1366 pixels waar de meeste telefoons al boven zitten. Op de mijne merk ik dat de schermelementen (zoals taakbalk, menu's) behoorlijk groot zijn (zowel in 10, 8 als 7) en niet kleiner zijn in te stellen (wat in XP wel kon). Dit is op dit moment mijn grootste frustratie in Windows 10, dat de screen estate volkomen verloren gaat omdat Windows gemaakt lijkt te zijn voor slechtzienden of giga resoluties.

Volgens mij gaat het dus ook geen groot probleem zullen zijn als het scherm kleiner is (en de resolutie niet of niet veel hoger). Microsoft heeft Windows ook al sinds 8 geschikt gemaakt voor kleine schermen. Nu gaat dat vooral over schermen van 7,8" tot 10,7" maar kleiner kan Windows prima aan. Er zijn alleen geen fabrikanten meer die nog tablets of netbooks met kleinere schermen uitbrengen.
Installatie
De volgende vraag die bij mij opkomt: kan ik net zo makkelijk Windows installeren op ARM als ik dat op elke willekeurige x86 PC van 10 jaar geleden kan zetten?
Dat is een hele goede vraag. Als dat zo is, dan kan je straks misschien ook zelf Windows 10 op een, bijvoorbeeld, Samsung Galaxy S8 installeren...
Ja dat is wat er staat. Tenminste als het alle ARM sockets betreft. Ben heel benieuwd hoe dat geregeld wordt met drivers voor alle hardware in al die apparaten. Een OS draaien is een, alle sensoren en toeters en bellen laten werken is wat anders. We zullen het zien.
Dat zou support van de hardware fabrikant vereisen, ik vraag me af of Samsung etc daar moeite in gaan steken.
Zo heel veel moeite is dat ook weer niet voor die fabrikanten en MS kan daar een rol in spelen. In Windows zitten nu veel drivers van veel hardware (vermoedelijk in samenwerking gemaakt door de hardware leveranciers en MS, er zal een soort van inhoudelijk of financiele samenwerking moeten bestaan).
Maar voor de hardware fabrikanten betekent het niets anders dan hun huidige iOs of Android versie te hercompileren in een Windows omgeving. Het is niet zo dat ze van scratch moeten beginnen.
Ze kunnen echt niet even hun Android hardware driver code compilen voor Windows en klaar hoor. De twee interfaces zijn toch echt vrij verschillende. Natuurlijk veel van de functionele code zal opnieuw gebruikt kunnen worden. Maar de Windows Driver Kit is echt een stuk anders dan die voor Linux (Android), daar zitten ze namelijk in de kernel, bij Windows niet.

En vergeet vooral de kosten van het testen en supporten van die drivers daarna, zelfs ALS Microsoft ze er mee helpt. Bij Windows is er nogal een grote lijst van mogelijkheden waarvoor getest moet worden.
Zo bedoelde ik het ook. Ze hoeven niet van scratch te beginnen.
Daarom ben ik benieuwd hoe dit gaat werken op deze ARM socs.
Want alleen een Windows omgeving kunnen laten draaien zonder dat de helft van de hardware het doet is zinloos.
De grote afwezigen in het rijtje pc-fabrikanten zijn Dell en Acer.
Ik denk dat Microsoft zelf ook een S835 product in de pijplijn heeft zitten: de Surface.

Waar de Surface Pro de opvolger is van de SP4, maakt de nieuwe update van windows 10 een opvolger van de Surface 3 -van atom naar snapdragon- mogelijk. Dat zou in ieder geval de nieuwe naamstrategie kunnen verklaren... (Surface, Surface Pro, Surface Laptop, Surface Book)

USB-C aansluiting, compactere form factor, een betere accuduur en toch een volledig OS dat zich inmiddels prima laat lenen voor touch-only besturing. Ik doe het er voor :)

Ben overigens erg benieuwd wat het performance verschil is tussen de S835 en Core m3, zoals te vinden in de SP, voor native apps.

[Reactie gewijzigd door pimsaint op 31 mei 2017 11:15]

Zou kunnen maar de surface verkoopt leuk maar niet echt grote hoeveelheden.

MS heeft nu begrepen dat andere fabrikanten er voor kunnen zorgen dat windows populair blijft ten koste van bijv android systemen.

Het is een slimme zet windows 10 geschikt te maken voor arm. Er zullen hoop ik nog meer goedkope apparaten uitkomen met windows 10 op arm.
Denk dat Microsoft dat al een hele tijd geleden begrepen hadden. Als ik mij niet vergis, is de ganse Surface lijn daaruit opgebouwd. Zolang er niet genoeg fabrikanten het idee overnemen, het zelf uitbrengen. En nu blijkt dat het toch redelijk succesvol is, doen ze er mee verder
Denk dat Microsoft dat al een hele tijd geleden begrepen hadden.
Dat is toch de hele gedachte geweest aan de interface van Windows 8, eerst Metro later Modern genoemd. Echter de markt, noch het OS waren er klaar voor (Windows 8 was een halfslachtige inconsistente zooi die op de desktop ook niet meer optimaal functioneerde).
Zelf heb ik een tablet (geen Surface) gehad met Windows 8 (x86) en ook daar werkte het naar mijn ervaring niet goed. Als ik het toetsenbord aankoppelde switchte hij naar portret-modus 8)7 en ook bij het afkoppelen (switchen naar tablet-modus) werkte niet goed. Die hele tablet-modus (ook handmatig te activeren) werkte niet fijn.
Gezien de lovende reacties die ik hier lees over de Surface-lijn moet het daar nu beter werken (mag ook wel voor een prijs die op kan lopen tot 14 keer wat ik voor mijn tablet betaalde en minimaal 6 (toen) keer zoveel kostte (en nu koop je een Surface 3 met Windows 8 voor 2½ tot 3½ keer zoveel)
Als ik mij niet vergis, is de ganse Surface lijn daaruit opgebouwd.
De eerste Surface, de Surface RT was zo bedoeld maar flopte omdat mensen verwachtten/eisten dat de oude x86-applicaties zouden werken. Toen ze wisten dat deze dat niet kon, kochten ze hem niet meer (en degenen die hem daarvoor gekocht hebben brachten die massaal terug)
De rest van de Surface-lijn is wel volledig x86 maar als @pimsaint gelijk heeft dan komt er nu dus een soortgelijk product als de Surface RT terug maar zal deze nu wel x86 kunnen draaien maar of er daar nog beperkingen aan zitten (bv alleen store-apps) moeten we afwachten.
Zolang er niet genoeg fabrikanten het idee overnemen, het zelf uitbrengen. En nu blijkt dat het toch redelijk succesvol is, doen ze er mee verder
Mogelijik nemen fabrikanten het ook niet over omdat Microsoft nog steeds de Surface-lijn verkoopt. Grote aantallen verkoopt Microsoft ook niet en dus vinden ze misschien dat de markt ervoor te klein is.
Goedkoop is nog een uitdaging. De Snapdragon 835 is kennelijk de eerste soc die dit goed genoeg kan handelen voor een publieke release. En dat is de allernieuwste high end chip van Qualcomm. Voordat dit doorsijpelt naar goedkopere modellen (van €200-300 zoals de Netbooks van weleer) ben je wel eventjes verder.
Klinkt alsof dit Windows 10 telefoons in een laptop form factor worden. Erg cool.

Hoop dat dit gaat lukken en dat ms er deze keer echt voor gaat (wie herinnert zich RT nog?).

Perfect alternatief voor bijv een iPad of chromebook.
Het probleem met RT is dat deze alleen eigen apps kon draaien, die er bijna niet waren.. Deze versie van Windows kan ook normale x86 applicaties draaien.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 31 mei 2017 10:21]

Zou dat niet vreselijk traag zijn? ARM processors hebben over het algemeen al minder rekenkracht van een x86 en de x86 code moet op de ARM processor ook nog eens door een emulatielaag.
Voor gamen of cad-tekenen misschien wel, maar voor dagelijks gebruik voor email, Word en Excel is er niets mis mee. Waarom zou je dat wel op een iPad kunnen en niet op een SnapDragon SoC die soortgelijk presteert als de Apple SoC?

Ik gebruik mijn iPad Pro (9.7) met keyboard ook vaker dan de laptops, zeker als in onderweg ben. Niets mis mee, zeker niet in combinatie met 4G/LTE en Office 365.
Want het tikt zo heerlijk op een touchscreen of zo'n feedback-loze touchcover.
Heb je al eens een surface type cover geprobeerd ? Dan zou je weten dat het best oké werkt. Zelfs net zo goed of beter als mijn MBP toetsenbord.

Een touchscreen vind ik zelf ook vervelend als ik een langere tekst moet typen.
Maar voor onderweg zijn deze devices heel erg handig. En soms makkelijker dan een laptop. Ik ken ook al verschillende huis artsen hier die met een surface lopen. Dan kunnen ook dit soort laptops werken. Zeker met LTE ondersteuning zie ik het als een meerwaarde voor bepaalde gebruikersgroepen.

Edit: Ongewenst?! 8)7 off-topic, ja. Al geef ik wel aan een doelgroep te kennen voor dit soort producten.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 31 mei 2017 14:10]

Ik heb die geprobeerd ja, en het werkt bij lange na niet zo goed als het toetsenbord van mijn 2015 MBPr. Het voelt goedkoop en een beetje tweederangs aan.
Dat probleem heb ik ook met een macbook pro toetsenbord in vergelijking met die van Lenovo en Zbooks. Wereld van verschil.

De typecovers zijn niet de beste maar zijn zeker doenbaar. En beter dan de gemiddelde laptop als je daarmee vergelijkt.

Het is toch wel tof te zien dat Microsoft zoveel doet tegenwoordig op verschillende gebieden. Ze hebben na een aantal jaar zich weten te herpakken en doen weer volledig mee en leiden naar mijn idee de markt. Apple komt nu op een 2e of derde plaats.
Het is inderdaad doenbaar, vooral als je korte teksten aan het typen bent. Maar ik zou geen tweaker zijn als ik genoegen zou nemen met "doenbaar". ;)

Wat mij betreft zijn we nu op drie soorten apparaten gekomen. Apparaten die je in je zak kan opbergen, apparaten die te groot zijn voor je zak maar wel in een (kleine) rugtas passen, en apparaten die zo groot zijn dat je ze niet verplaatst.

Ik heb een beetje het gevoel dat microsoft het wiel opnieuw aan het uitvinden is wat betreft de apparaten die in een tas gaan. Een laptop bedienen gaat al perfect zonder touch interface en touch pen. Dat biedt allemaal geen toegevoegde waarde.

Hotkeys en een touchpad zijn veel efficienter en handiger dan met je vingers over het scherm heen gaan. Simpelweg omdat in het laatste geval je vingers verder moeten reizen, omdat je als je je handen op het scherm houdt je het scherm niet kunt zien, en omdat je meer scherm verliest aan het hebben van grotere knoppen. Of, als je geen grote knoppen hebt zoals bij sommige delen van Windows, is het lastig te bedienen.

Dat is dan ook gelijk de reden dat bijvoorbeeld programmeurs of sysadmins geen wens voor een touchscreen of pen hebben. Je bent er gewoon niet productiever mee en het voegt niets toe.

Wat wel een innovatie is, is LTE in je laptop. Het zou wel vet zijn als we over een paar jaar een LTE sim van hetzelfde abonnement in zowel je smartphone, tablet en laptop kan stoppen, en dan op alle apparaten onbeperkt kan internetten. Maar daar moeten providers ook het juiste klimaat voor scheppen. Nu kun je bij Tele2 bijvoorbeeld nog maar een simkaart hebben. Als je meer simkaarten mag hebben bij je provider is zo'n LTE slot veel nuttiger uiteindelijk. :)
Feit, maar je hebt altijd 'baas boven baas' ook op keyboard gebied :p

Het is inderdaad de vraag of dit iets wordt. ik denk het wel omdat het goedkoper kan worden. Ook als tweaker is het leuk om straks windows 10 op verschillende kleine systemen te kunnen zetten :)

Het hangt vooral van je gebruik af. Een normaal iemand die gaat niet direct aan de slag met die pen. Maar een tekenaar bijvoorbeeld weer wel en daar heeft de surface een érg goed scherm/pen voor. Dat is vergelijkbaar met Wacom dingen van net zo veel geld :/ Dus voor hen is dit een prima ontwikkeling. Dus het ligt maar net aan je gebruikt of die pen en scherm iets toevoegen of niet.

Zoals gezegd ken ik ook verschillende huis artsen die hun laptop voor een surface hebben omgewisseld omdat hij lichter is en makkelijker in hun tas te gooien.

Ook heb ik al verschillende id'ers/sysadmins gezien met een surface. Makkelijk om mee te nemen maar wel een volledige pro versie van windows met misschien nog een vm of 2 erop die nodig zijn voor bepaalde taken. Loop je makkelijk mee rond in een gebouw en kun je ter plaatse dingen regelen. Ja dat kan ook met een dunne laptop. Maar luxe probleem ;)
Ik heb daar geen moeite mee in ieder geval. Zowel niet on-screen als met Smart Keyboard.
Net zo OT maar toch:
On screen en plat toetsenbord is net als met zomerbanden in de sneeuw rijden. Ik heb daar ook geen moeite mee, maar goed is anders.
Een TypeCover is wel goed, maar die heb je zo te lezen niet.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 31 mei 2017 13:19]

Het Smart Keyboard voor de iPad Pro's heeft toetsen die je echt indrukt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Touch Cover van de Microsoft Surface die capacitieve toetsen heeft.

Ik ben geen schrijver van romans of dergelijke, voor zakelijk gebruik als aantekeningen, emails en zelfs de nodige brieven onderweg volstaat het prima. Ik ga geen verslagen van 70 pagina's op een iPad maken, maar dat doe ik sowieso niet onderweg. Van een kruiwagen kun je ook niet verwachten dat het makkelijk is om 2 kuub zand te verplaatsen. Maar het is een verdomd handig stukje gereedschap. ;)
Waar heb ik het over Touchcover :? Ik zeg TypeCover.
Nog maar een keer TypeCover.
product: Microsoft Surface Pro 4 Type Cover
Heb de smartcover ook gebruikt en die heeft veel te weinig travel. Bijna net zo brak als on screen. Ongeveer gelijk aan die van Samsung.

Een TypeCover is een verdomd handig stukje gereedschap dat ook nog goed typed :) Ik wil maar zeggen: ook voor die email/korte brieven hoef je niet te 'lijden'.

Je bent blijkbaar snel tevreden. Is een autobestuurder die geen winterbanden heeft ook. Velen zullen er van gruwen. Ook voor simpel emails/briefje versturen. Niet voor niets dat key travel iedere keer bij reviews terug komt.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 31 mei 2017 15:13]

Voor zover ik weet wordt de TouchCover niet eens meer verkocht. De Type Cover wel, en die heeft fysieke toetsen. Ik snap niet echt welk punt je wilt maken?
Anoniem: 904103
@Sleurhutje31 mei 2017 13:57
Een Apple SoC presteert veel beter dan een Snapdragon SoC. Apple loopt ver voor op de concurrentie.
Dat kan nog meevallen, in de zin dat een geëmuleerd programma niet veel langzamer hoeft te draaien dan wanneer het voor de ARM zou zijn gecompileerd. In veel Windowsprogramma's wordt het meeste werk verzet door systeemfuncties, en hier loopt Windows zelf wel native op ARM.
Ze hebben het op een 820(significant trager dan de 835) met photoshop gedemonstreerd, maar alleen tijd zal het leren of het snel genoeg blijkt.

Ik hoop zelf op een Surface(non pro), mijn Surface RT is/was echt een geweldig apparaat voor Netflix, Skype e.d. omdat hij altijd wakker kan worden(als je gebeld werd), lang met de accu meeging en toch krachtige file management e.d. had. De formfactor(schermverhouding daargelaten, 16/9 is kut op tablet behalve netflix) met touchcover en kickstand was ook echt geniaal. Was alleen een behoorlijk App tekort en het hele "echte" universele had gewoon al samen met windows phone 8 en windows 8 klaar moeten zijn icm Xamarin, allicht dat MS dan wel een kans had gemaakt.
Als je geïnteresseerd bent, kan je deze video kijken. Windows optimaliseert erg veel, waardoor veel code niet door de emulatielaag heen hoeft. Het snelheidsverlies zou (volgens Microsoft) zeer beperkt zijn t.o.v. native code.
Als je de video bekijkt zie je hoe ze het doen. Of het daadwerkelijk zo soepel gaat zijn irl is natuurlijk de vraag, maar zoals het er nu naar uitziet zorgt de emulatie niet voor heel veel meer overhead. Een snapdragon soc zal lang niet zo snel zijn als een core i cpu maar als je er op kan internetten, 4K video op af kan spelen en office op fatsoenlijke snelheid kan draaien dan heb je 90% van de gemiddelde laptop gebruikers al redelijk gedekt.
Apples A10 fusion arm processor heeft al bijna de singlecore performance van de (oudere) Xeon processor uit de MacPro

https://www.theverge.com/...cessor-apple-intel-future
De zorg van de meeste mensen is niet de processor zelf maar het performance verlies door de emulatielaag.
O op de verkeerde gereageerd. Ik wilde op jj71 reageren die aan het begin van zijn reactie stelde dat ARM processors al trager zijn. Dat valt dus erg mee. Sterker nog, de nieuwe A11 zou wel eens sneller kunnen zijn dan de gemiddelde Intel processor.

Van de week las ik nog een reclame van Microsoft tbv de nieuwe Surface Pro, hij is 1,7 keer sneller dan een iPad Pro.
Ja, alleen de versie met i7 met ventilator van ruim 2400 euro. Dus 1,7 keer zo snel voor 2,4 keer zoveel geld, en een ventilator (wat een tablet voor mij geen tablet meer maakt)
Nieuwe Surface Pro Core i5 heeft geen fan en is net zo snel als de Pro 3 met Core i7. Dus nu ook fanless sneller ;)

Tsja, in de VS mag je vergelijken en daar loopt veel isheep rond. Dus is het logisch dat Microsoft dat doet. Gelukkig is het hier wel anders.
Sorry, maar je kan deze 2 niet met elkaar vergelijken aangezien het 2 verschillende besturingsystemen zijn.

Daar komt nog eens bij dat de Surface een hele andere doelgroep is. Een Surface kan jouw Desktop/Laptop op het werk vervangen voor een Surface. Dat kan niet met een iPad Pro. Er blijven altijd beperkingen zitten aan een iPad Pro. Surface is daarentegen een veredelde tablet.

Dus ja, een Surface van 800 euro is prima in staat een iPad Pro te vervangen.
Ja, sorry, ik vergeleek de SP niet met een iPad Pro, dat deed Microsoft.
Dan hebben ze het nog vrij gunstig voor Apple gemaakt.

Denk zelf dat de iPad flink terrein aan het verliezen is (zakelijke markt.)
Ik denk van niet. Apple is bij grote bedrijven echt het populairst. Mijn man werkt bij een grote financiële instelling, waar ze sinds kort ook BYOD ondersteunen en iedereen neemt Apple spulletjes mee. Mijn man zijn iPad en heeft budget gekregen voor een telefoon na een fiasco met MS telefoons. Iedereen heeft nu een iPhone.

Maar goed, ik weet het niet, ik vind die SP's ook best mooi, en we hadden het over ARM versus Intel, niet over MS versus Apple.

Ik maak me wel een beetje zorgen. Ben nu net van plan een hele dure MacBook te kopen, maar eigenlijk heb ik er maar weinig vertrouwen in dat x86(-64) over twee jaar nog de dominante architectuur is. En die laptop zou ik voor de aankomende 5-7 jaar kopen.

/edit: voor de duidelijkheid ik ben dus bang dat over twee jaar alle x86 geemuleerd op ARM draait, ook bij Apple.

/nog meer edit: bij Apple is dat al eens gebeurd met PowerPC naar Intel.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 31 mei 2017 12:09]

Wat Apple betreft is het even afwachten wat ze gaan doen. Maar zomaar weer omschakelen denk ik niet. Intel krijgt juist weer tegengas van AMD dus misschien maken ze die switch. Ik zie Apple en Microsoft niet direct met alles overstappen naar Qualcomm cpu's.

Dus ik zou me geen zorgen maken daarover in de aankomende 5 jaar.
Enkel zou ik zeker even wachten totdat Apple zijn presentatie gedaan is. Daar kunnen ze nieuwe dingen aankondigen.
Anderzijds kijk vooral naar wat je nodig hebt voor je werk en wat je gebruikt. Als je veel poorten gebruikt is Apple niet de beste keuze.
Ik gebruik persoonlijk graag mijn MBP 13" maar als werkpaard heb ik een Zbook aangeschaft. In mijn geval iets goedkoper dan de 15" maar hardware matig veel zwaarder en meer mogelijkheden om uit te breiden. Natuurlijk is hij ook iets lomper en is het maar een full-hd scherm. Maar voor mijn gebruik maakt dat niks uit, enkel de snelheid en ram geheugen wat tot 64GB gaat is handig :) en ja Windows 10 dan.

Dit zijn mooie stappen die gezet worden maar gaan nog niet alles vervangen, zeker niet in de aankomende 2-5 jaar.

Edit @marhalm
Dat hangt ervan af hoe groot de bedrijven zijn. Veelal krijgen ze daar van IT management hun spullen en vaak zijn dat toch ook Lenovo thinkpads zbooks etc. Hangt helemaal af van wat hun werk is. Bij bedrijven waar een BYOD regeling is wilt het nog wel eens verschillen maar ook daar zie je iedere carrière mens met Apple spul.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 31 mei 2017 13:39]

Potverdikkie, wordt ik van 7 x +3 terug gemod naar 0.
Ik,vond mijn reactie ook geen +3 waard, maar zo wordt ik droevig hoor.

En wat is nou dat 'tweakotine'? Met een wedstrijdje 'nicotine' win ik zeker :)
In sommige gevallen heb je gelijk, maar denk je niet dat BYOD ook niet op z'n einde loopt met al die Ransomware aanvallen? Het is vrij moeilijk voor een IT afdeling nog efficient te zijn met verschillende devices.

Ik denk dat een Surface of Traditionele laptop nog prima 5-7 jaar meegaat. Mensen zijn natuurlijkerwijs tegen veranderingen, dus die massale overstap naar andere processoren zal niet zo snel gaan.

Wel verwacht ik terugkomende op dit artikel, dat Microsoft een veel grotere doelgroep aan kan spreken door ARM architectuur te ondersteunen in hun Windows 10 OS. UIteraard is een Snapdragon 835 goedkoper dan een Core i5.

een ding moeten we niet vergeten, de snelheid van de processor wordt grotendeels bepaald door de software die de processor aanspreekt. Dat was een van de redenen Apple was sterk in het verleden met de IBM PowerPC processor.
Ligt ook wel een beetje aan het segment. Ik heb jaren in de financiële sector gewerkt en het zijn daar ook wel erg veel extreem op carrière gerichte mensen die uiterlijk vertoon enorm belangrijk vinden. Dan heb je automatisch alles van Apple.
Ik ga met mdcoo mee

Bij sommige bedrijven zijn mensen als schapen doorgeslagen en zie je veel apple. En BYOD veelal uit gebrek aan beleid.

Wat ik zie het afgelopen half jaar:
De standaard ipads zie ik nog wel. In behoorlijke aantallen, maar de eerste ipad pro moet ik echter zelfs nog tegenkomen! Op scholen idem. Zo zie je maar weer. De verkoop aantallen geven ook een duidelijke daling aan. Alleen iphones stijgen nog een beetje.

En ja, juist wel steeds meer 2in1/Surface Pro devices.
De opvallendste stijging. Vervanging voor wat vroeger met een tablet/apple device moest rond lopen. In merk vooral Dell, HP, Microsoft en Asus.

Dit is mijn ervaring bij de vele bedrijven/scholen waar ik kom.
De echt serieuze toko's gebruiken vroeger en ook nu zakelijke laptops. Dell, HP enz.

Voor de toekomst verwacht ik een mix van X86 en ARM.
WoA is een hele mooie aanvulling. Macos kan volgens mij niet eens op ARM draaien.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 31 mei 2017 15:04]

Ik maak me wel een beetje zorgen. Ben nu net van plan een hele dure MacBook te kopen, maar eigenlijk heb ik er maar weinig vertrouwen in dat x86(-64) over twee jaar nog de dominante architectuur is. En die laptop zou ik voor de aankomende 5-7 jaar kopen.

/edit: voor de duidelijkheid ik ben dus bang dat over twee jaar alle x86 geemuleerd op ARM draait, ook bij Apple.

/nog meer edit: bij Apple is dat al eens gebeurd met PowerPC naar Intel.
Dat dit kan gebeuren is waar. Zeker bij Apple, want die zijn al een keer overgestapt. Het vervangen van de Macbook en Macbook Air door een A10-book is mogelijk maar voor de macbook pro en de Mac pro zal dat nog niet zo snel gebeuren. Over 2 jaar zal het zeker niet zijn. Wel is het zo dat de stilte mbt de Mac Pro en iMac Pro vraagtekens plaatst.
Dan nog, ook als ze overstappen dan ga je best je x86-macbook nog wel kunnen gebruiken gedurende de termijn die jij noemt.
Zeker na de Keynote van gisteren, en de dramatische verbetering van iOS11 op de iPad denk ik zeker dat we over een paar jaar toch ARM MacBooks hebben. (Met touchscreen wat ze nu al jaren ontkennen)

Maar ik heb een paar minuten geleden toch maar het 'instapmodel' 15" MacBook Pro met touchbar besteld. Wat een geld, maar ja, YOLO zou ik haast zeggen. Zeg ik niet, want ik ben geen hipster(in) :)
Van de keynote van gisteren heb ik nog niets meegekregen (ik ben nu de berichten van 2 juni aan het inhalen).

Dat touchfunctionaliteit standaard in hardware ingebouwd zal zijn, zit er al een tijdje aan te komen. Als het dan toch al in je laptop is ingebouwd is het niet logisch om de software-ondersteuning weg te laten. Wel zal Apple al jaren nadenken over hoe ze dat functioneel kunnen gebruiken in MacOS.

Zelf zal ik geen Macbook kopen. De meeste hebben gewoon te weinig poorten en gaan klooien met verloopjes om mijn net aangeschafte 3TB USB-HDD aan te sluiten, met verloopjes om bedraad op internet te kunnen als het Delta modem-router weer eens kuren op de wifi heeft (wifi-bereik zuigt zowiezo), met verloopjes om een extern scherm aan te kunnen sluiten, met verloopjes om de geheugenkaart van mijn DSLR uit te kunnen lezen. etc etc. Nee.

En daarnaast wil ik een scherm waar ik veel op kan zetten. 4K resolutie is leuk omdat je de pixels niet meer ziet, maar ik gebruik die resolutie liever om mijn scherm groter te maken. 15" is gewoon veel te klein als je veel wilt kunnen weergeven. (Helaas is Windows wat dat betreft nog slechter. Het lint in Ms Office vanaf 2007 vind ik rampzalig. Het is veel te groot en noodzaakt tot extra klikken.

En dan is een Mac Pro of een Macbook Pro ook nog eens schreeuwend duur.
Ze zijn zeker schreeuwend duur, ik heb echter gebeld en een beetje zielig gedaan en kreeg nog een leuke korting. Blijft bizar duur.

Ik heb de Keynote gisteren live gekeken en iOS 11 is echt spectaculair op de iPad. Drag en drop, zelfde launchbar als macOS, multitasking. Ik zag al bijna geen reden meer voor een MacBook :)

Maar ik wil ook weer gaan programmeren en virtual machines draaien, en mocht iOS OTA updates een keer mislukken heb ik niet eens een computer meer waar ik mee kan restoren (mijn 8 jaar oude Vista laptop ondersteund mijn man en mijn huidige iPads en iPhones niet eens meer)

Maar pfff, eigenlijk 2800 euro voor niet al te geniale specs is wel heeeeeeel duur. Ik heb gelukkig nog wat korting weten te bedingen. Nou ja, als hij maar tenminste 5 jaar meegaat.
Anoniem: 904103
@mdcoo31 mei 2017 13:56
Hij vergelijkt ze niet met elkaar, dat doen Apple en Microsoft. (Apple doet het met de slagzin dat je geen PC meer nodig hebt met een iPad Pro.)
Klopt, maar dat gebrek aan apps komt in elk geval deels doordat ms er maar halfslachtig mee bezig was en het snel weer heeft laten vallen. Hopelijk pakken ze dit beter aan. Gebrek aan Appa heb je in elk geval niet :)
Wat al zichtbaar is in de OS windows 10.

In de afgelopen jaar zijn veel funtionaliteiten van windows 10 Mobile ook in windows 10 (Desktop) geïntegreerd. (wat voorheen niet het geval "of zichtbaar" was) #One Core

Dit geeft ook de mogelijkheid straks nieuwe generatie telefoons uit te brengen met een " volledige" windows 10 ervaring.


Edit: typo

[Reactie gewijzigd door bastiaandegoede op 31 mei 2017 10:24]

W10M is al ondergebracht in een aparte branche, wat zou kunnen duiden op uitfasering van Mobile met het oog wat jij hier schetst #onecore
Dus Mobile is daarmee doodverklaard, maar dat kan ook gewoon met W10 op ARM.. ik ben erg benieuwd wat voor devices daar uit voortkomen. Ik kijk er al naar uit!
Dus Mobile is daarmee doodverklaard
Dit is toch eigenlijk gewoon W10 mobile aangevuld met x86 emulatie.
De specifieke OS W10mobile zal niet meer bestaan. Maar windows 10 (on ARM) "met mobile funtionaliteiten" wel.

Dit brengt als voordeel mee dat de updates en funtionaliteiten gelijk gaan lopen.
Hoop dat dit gaat lukken en dat ms er deze keer echt voor gaat (wie herinnert zich RT nog?).
Ja, ik!

Ik wil dolgraag dit OS op mijn Lumia 2520-tablet flashen, als dit een ding wordt! Heerlijk apparaat, nog steeds stiekem erg blij mee, er had alleen geen RT op moeten staan, want geen upgradepad naar W10(M) :P Als dit op basis van ARM is, zou het compatible moeten kunnen zijn...

Zou MS mensen met Surface RT's en 2520's echt even heel erg blij mee kunnen maken, als dit mogelijk blijkt. Ik weet dat er op diverse dev fora mensen bezig waren om W10M op RT-tablets te krijgen, maar dit zou misschien beter kunnen werken...
Die upgrade kan je wel vergeten.
De betreffende nieuwe Windows versie maakt gebruik van features die niet op de ARM in je 2520 tablet zit en zal vermoedelijk alleen werken op SoC's vanaf de Snapdragon 835
Waar ik zelf meer op hoop is een telefoon die je in een laptop behuizing / dock kunt schuiven.
Dan heb je een echt portable device, een perfecte vervanger voor thinclients en de perfecte zakelijke werkplek zodra de performance toereikend is. Als de hardware in een laptop behuizing kan worden gebouwd is de volgende stap erg klein. Het enige dat dan nog nodig is is een verdere fusering van Windows Mobile.
Ik snap je wens maar ik vind het soms toch heel handig om twee losse devices te hebben die het onafhankelijk van elkaar doen. Al was het maar om niet steeds met een headset te hoeven bellen.

Wat jij wil komt er vast (is er geloof ik zelfs al van asus met Android erop) want een s835 zit al in telefoons, is alleen nog een kwestie van een laptopvormig dock en ondersteuning.
Lijkt me ook een mooi platform voor 2-1 tablets die ook geschikt zijn voor dual boot met Windows en Android.
Knap stukje visie dit! Als Microsoft maar voldoende van dit soort machines weet te deployen kunnen ze hun hele Azure cloudstack distributed maken op consumenten hardware. _/-\o_ Zo'n always on systeem kan prima wat rekenkracht en opslag en bandbreedte 'lenen' aan een groter netwerk. Dit gebeurt nu al met de windows updates. En dan liften ze prachtig mee op alles wat er nu gebeurd aan innovaties met blokchain, ethereum, ipfs etc.
Als Microsoft maar voldoende van dit soort machines weet te deployen kunnen ze hun hele Azure cloudstack distributed maken op consumenten hardware. Zo'n always on systeem kan prima wat rekenkracht en opslag en bandbreedte 'lenen' aan een groter netwerk. Dit gebeurt nu al met de windows updates. En dan liften ze prachtig mee op alles wat er nu gebeurd aan innovaties met blokchain, ethereum, ipfs etc.
Dat is onhandig qua accuduur. Daarnaast ben ik benieuwd hoe ze een vliegtuigmodus gaan implementeren. LTE zal heus wel uit te schakelen zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 31 mei 2017 10:40]

Als je bedoelt dat beschikbaarheid van de machine belangrijk is.. Dat is niet hoe blockchain werkt, of distributed filesystem for that matter. Als een node uitstaat maakt dat niet uit voor de beschikbaarheid van data op andere nodes, wel voor de snelheid. Daarom moeten er genoeg machines zijn.

En wat betreft power consumption maakt nieuwe accutech en kleinere chips het verschil wel. Je moet mijn statement ook in een IoT context zien, veel nodes zijn dan bekabeld.
Daarnaast ben ik benieuwd hoe ze een vliegtuigmodus gaan implementeren.
Vliegtuigmodus zit al in Windows 10. De werking zal niet veranderen denk ik.
Ik vraag me af wat dit voor apparaten zouden moeten worden. Iets wat meer is dan een tablet maar niet een volledige laptop? Is daar vraag naar?

Het doet ook een beetje denken aan de netbook, een idee wat erg snel weer verdwenen was.
Denk een soort concurrent voor de Chromebook (welke volgens mij best wel goed verkoopt).
In Noord-Amerika worden die inderdaad heel erg goed verkocht. Daar hebben zowel Microsoft als Apple veel markt aandeel verloren.

Hier zie ik toch minder mensen met een Chromebook al worden ze ook hier best verkocht. Hoe meer keuze hoe beter het is voor ons, de consument.
Ook. Maar niet alleen. Dat zullen alleen de budget WoA devices zijn.
Ik verwacht ook >1500 euro WoA devices.
Gewoon net zoals de toestellen die er nu al zijn. ARM is gewoon een andere architectuur die Windows nu volledig gaat ondersteunen naast de huidige x86 en x86-64. Dit gaan gewoon tablets, laptops en desktops worden zoals je ze nu al kent.
Idd het is puur een uitbreiding van hardware met verschil dat arm meer gebruikt wordt door ook goedkopere aanbieders. Het is te hopen dat er nu leuke windows 10 tablets en boxjes op de markt komen die nog lager in prijs zijn en weinig energie gebruiken.
ik heb sterk de indruk dat netbooks aan succes ten onder zijn gegaan, niet aan gebrek daaraan. Ondanks beperkingen die opgelegd werden door chipmakers en microsoft bleek het een sweetspot: super goedkoop, volledig functioneel, lange batterijduur, maar wel traag. Echter niet zo traag dat er niet op te werken viel. Dus daar zit je als student in de trein voor < 400 euro met 8 uur batterijduur naast een macbook > 1100 euro: je kijkt beide een video of werkt beide in Word.

Het probleem van netbooks was dat niemand er geld aan verdiende. Er kwamen dus beperkingen in beeldschermgrootte en resolutie en dergelijke om goedkope licenties op windows te mogen verkopen. Noch Intel, noch MS zag z'n melkkoeien graag ten onder gaan aan z'n instapchipjes/wares.
Anoniem: 904103
@jj7131 mei 2017 13:53
Netbooks zijn gewoon overbodig doordat we nu ultrabooks hebben.
Ja, vandaar mijn vraag: waarom willen ze nu opnieuw zoiets proberen, goedkope laptop-achtige apparaten met een ARM chip. Zijn die dan niet ook overbodig omdat we al ultrabooks hebben?
Anoniem: 904103
@jj7131 mei 2017 15:01
Ik denk niet dat deze apparaten erg goedkoop zullen zijn. ;) Dit kun je ook zien aan dat er LTE in de apparaten zit. Dat zie je niet bij notebookjes van 3-400 euro. ARM is vooral handig omdat het energiezuinig is momenteel.
Ms moet nu waarschijnlijk wel zelfs als ze minder aan Windows op arm verdienen dan op een klassieke x86-64 omdat ze anders teveel marktaandeel verliezen aan Chromebooks en soortgelijk spul op Android, dat is het verschil :)

Daarnaast is een s835 zo snel dat er waarschijnlijk wel fatsoenlijk op te werken valt, itt de netbooks van weleer.
Het prijsverschil tussen een high-end arm en een degelijke x86 is nihil. Zelf zou ik dan ook de komenende jaren kiezen voor een traditionele autonomie x86 laptop, boven afhankelijkheid van Telco's en Microsoft Cloud en simulatie diensten.
En je bent afhankelijk van Telco's en Microsoft's cloud als je ARM hebt omdat...?
Waarom zou een ARM met x86 emulatie leiden tot extra afhankelijkheid van een telco of van de cloud?
Ik heb een surface 3 pro me i5 en 4gb RAM. Ik merk vooral in vergelijking met andere i5 laptops dat de 4 gb ram minimaal is. Dus als er genoeg RAM in deze notebooks zit zou het misschien kunnen werken. Ben benieuwd naar de performance tzt.
Ach, hoeveelheid apps. Ik gebruik misschien 10-15 toepassnigen, dat is wel persoonlijk maar er zijn er genoeg die niet veel apps gebruiken. Niemand in mijn omgeving heeft zelfs een telefoon met honderden apps.
De hoeveelheid apps beschikbaar op een platform is veel belangrijker dan je over doet komen. Ikzelf gebruik 8 verschillende apps op mijn android apparaat. Nu heeft de windows store ook wel meer dan 8 apps ter beschikking. Echter kan ik er geen snapchat, youtube, bunq etc etc. op downloaden omdat die apps er simpelweg niet voor zijn.

Als er veel apps beschikbaar zijn op een platform zegt dat veel over het platform, namelijk dat ontwikkelaars duidelijk geintresseert zijn in het platform. En dat zegt weer veel over het platform, want dan zijn er dus duidelijk genoeg gebruikers om het interessant te maken ervoor te gaan programmeren. En veel gebruikers vertellen mij weer dat het platform functioneel is, en omdat er veel gebruikers voor dat platform kiezen dus waarschijnlijk ook een heel goed te gebruiken platform is. (of de concurrentie slechter is, maar dan kan ik dus alsnog het best voor dat platform kiezen tenzij ik specifieke eisen heb)
Dat klopt zeker. Ik vind de afwezigheid van bepaalde apps een reden om geen Windows smartphone te hebben. Dus mijn telefoon opmerking gaat mank. Als dit ding bedoeld is voor kantoor werk en het draait Office zal het misschien gaan.
Anoniem: 776095
31 mei 2017 10:39
Krachtiger dan sommige budget laptops nu, lekker zuinig en waarschijnlijk best goedkoop. Alleen waarschijnlijk weinig apps.
Apps te over want x86 wordt ondersteund. Ik vraag me alleen af hoe duur ze worden want s835 telefoons zijn niet goedkoop en een laptop lijkt me niet zoveel makkelijker te maken dat ze veel voordeliger worden dan die telefoons.
Ik ben ook erg benieuwd of die nieuwe W10 variant te draaien is op de reeds bestaande arm tablets? Dat zou top zijn!
Ze noemen expliciet ook: er komen de komende tijd veel mensen bij die het internet gaan ontdekken of iets in die trant. Zou voor markten als India, Vietnam, Indonesië en Brazilië best wel een hit kunnen worden denk ik. Als maar een 10% van die miljard mensen zo'n device koopt, doe je al best goede zaken. Ik denk namelijk zeker dat MS hier ook over nadenkt en dus iets qua prijs zal doen.

[Reactie gewijzigd door theredspecial op 31 mei 2017 19:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee