GSMA onderbreekt ontwikkeling e-sim voor Amerikaans mededingingsonderzoek

De GSMA, de overkoepelende organisatie voor de telecomindustrie, heeft bekendgemaakt tijdelijk te stoppen met de ontwikkeling van de e-sim-standaard voor geïntegreerde simkaarten in apparaten. Dat is het gevolg van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De GSMA schrijft in een verklaring dat de ontwikkeling is stilgelegd voor de duur van het onderzoek. Dat richt zich volgens bronnen van The New York Times op de vraag of de organisatie heeft samengespannen met twee grote Amerikaanse providers, AT&T en Verizon, om het voor consumenten moeilijker te maken van aanbieder te wisselen. Door gebruik van een e-sim is het niet nodig een nieuwe simkaart in een toestel te stoppen om van provider te wisselen. De drie organisaties zouden ervan verdacht worden de standaard aan te passen om ervoor te zorgen dat klanten een apparaat uitsluitend op hun eigen netwerk kunnen gebruiken.

De krant schrijft dat de twee providers samen goed zijn voor een marktaandeel van ongeveer 70 procent en dat het vergemakkelijken van een overstap een daling in klanten zou kunnen betekenen. De GSMA schrijft in zijn bericht dat er inderdaad aan een mogelijkheid wordt gewerkt om e-sims te vergrendelen. Dit zou echter alleen mogen met toestemming van de klant, bijvoorbeeld in het geval dat deze een 'gesubsidieerd toestel' aanschaft. Daarmee doelt de organisatie mogelijk op toestellen die de klant op krediet koopt bij de provider.

Verizon laat in een reactie aan The Washington Post weten dat sprake is van 'veel ophef over niets' en dat de discussie neerkomt op een meningsverschil tussen telefoonfabrikanten over de ontwikkeling van e-sims. Volgens The New York Times is het onderzoek het gevolg van een klacht van 'minstens één' fabrikant en een provider. Bij de fabrikant gaat het om Apple, aldus een van de bronnen van de krant. Apple is een van de fabrikanten die e-sims in zijn apparaten verwerkt. Dit doet het in zijn Apple Watch 3.

Andere apparaten zijn bijvoorbeeld de Pixel 2 van Google en Surface-apparaten van Microsoft. Verschillende in Nederland actieve providers hebben vorig jaar aangegeven in Nederland e-sims te gaan ondersteunen. Tweakers schreef vorig jaar een artikel over e-sims.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

23-04-2018 • 16:22

37 Linkedin

Reacties (38)

38
36
32
3
1
3
Wijzig sortering
Lang geleden heb ik eens een stuk geschreven over SIMs en eSIMs. Historisch gezien zat geen enkele operator op SIM-kaarten te wachten, want ze hielden hun klanten liever vast.Vandaar dat je in de VS en Japan jarenlang niet kon overstappen zonder swap van je mobiel. In Europa hadden we met de intro van de GSM ook de SIM-kaart gekregen. Dit was een op zich super veilige manier om de indentiteit van abonnees vast te stellen. Een fysieke SIM-wissel was voor gewone gebruikers nog eenvoudig genoeg.

Wat een SIM-swap doet is feitelijk de IMSI en de sleutels omwisselen. Zo'n IMSI is een 15 cijferig nummer waar de eerste 6 cijfers uniek zijn voor een operator. Die eerste 6 cijfers zijn een combinatie van 2x 3 de Mobile Country Code en Mobile Network Code. Zonder die nummer ben je geen echte operator. Die cijfers worden uitgegeven door de ITU (901XXX) of de ACM van je land

Voor de M2M markt was een SIM-swap echter teveel gedoe. Je wilt niet alle treinstellen van de NS af moeten om Simmetjes te wisselen, of slimme meters etc. Iedereen en zijn broer had al een voorstel voor eSIMs gedaan en er patenten op aangevraagd, maar de operators wilden dit absoluut niet. Het eerste patent voor een eSIM was er waarschijnlijk al in 1998. Er lag een voorstel voor eSIM onderzoek bij de 3GPP omtrent 2007, maar de GSMA zei dat dit absoluut niet zou gebeuren.

De markt ging echter schuiven. In Nederland werd er door EZ onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om private marktpartijen de mogelijkheid te geven eigen SIM-kaarten uit te laten geven. Defensie had al zijn eigen MNC en er werd oa door mij gepushed dat dit ook voor andere partijen moest gelden. Dit leidde tot consternatie bij de ITU en GSMA. Ik ben nog net niet met pek en veren uit Geneve gejaagd, maar grote operators en ook overheden waren goed boos. Het resultaat in Nederland was een wetswijziging waardoor Private Virtual Network Operators mogelijk werden. Enexis maakt daar gebruik van voor zijn slimme meters. (Onderzoek Flexibel Gebruik MNCs voor de liefhebber https://www.btg.org/wp-co...2011/02/logicamncflex.pdf)

Op hetzelfde moment kwam Apple met een eSIM voorstel, want Apple wilde af van het vermaledijde SIM-slot (en ook meer van de revenuen hebben). Het Apple eSIM idee werd gelekt door de operators aan de website GigaOM. Dit zorgde ervoor dat alle operators in de wereld gezamenlijk konden acteren tegen Apple. http://gigaom.com/2010/11...s-to-allow-the-apple-sim/
De briljante move van de GSMA was daarna om te zeggen dat ze een standaardisatietraject zouden starten voor eSIM. Hierbij wisten ze dat er een aantal aanbieders, bv de Chinese, mordicus tegen dit soort nieuwlichterij was. Gevolg, jarenlang werd er gezegd dat de standaard over 6 maanden klaar zou zijn.

Uiteindelijk kwam er vanuit de autofabrikanten en M2M partijen genoeg druk om toch iets van een standaard te regelen. Dat is nu een GSMA standaard en dat is raar. De GSMA is namelijk een belangengroep en doet normaliter niet echt aan standaardisering. Maar het is dus wel schattig dat aanbieders nu op hun kop krijgen voor anti-competitief gedrag, terwijl we maar een jaar of 20 bezig zijn. https://www.gsma.com/esim/

[Reactie gewijzigd door Raindeer op 23 april 2018 16:57]

Goede omschrijving van de geschiedenis en organisaties.

Rond 2006 werd de downloadeble SIM's inderdaad door de operators heel hard afgebrand. Ze wilden het switchen tussen providers niet makkelijker maken. Het is echt niet alleen apple die dat er door gedrukt heeft, vooral de IoT markt heeft daar veel belang bij om remote te kunnen switchen, maar bij het grote publiek zijn die spelers onzichtbaar. ESIM is live en wordt al toegepast, maar de interface is nog wel erg SIM vendor specific.

GSMA is als tradeorganization normaal heel strikt als het om concurrentievervalsing aankomt en dat wordt je bij het aanmaken van een infocenter account ook heel duidelijk verteld. Ze maken wel zeker standaarden, de beroemdste is IR.31 die roaming en interworking regelde (nu IPX) en het connected living program leverde al veel gestandaardiseerde api's.
is IR.31 die roaming en interworking regelde
IR.31 regelt roaming interworking testen. Het is een test set/procedure.
Een klein detail mis ik hier, en ook in het plaatje bij het artiekel: De originele, echte, full-size sim-kaart. Het credit-card formaat plastic waar de chip in geleverd wordt: Dat is de reden waarom de hier getoonde kaartjes 'mini' heten.

De reden van zo'n credit-card formaat sim-kaart was dat die ook in vaste telefoons gebruikt zou moeten kunnen worden. Er zijn in die tijd ook telefoon's geweest waar zo'n kaart in past. Het idee was toen dat dergelijke toestellen in taxi's en eventueel in openbaar-vervoer zou kunnen komen en iedereen zijn/haar eigen sim-kaart kan gebruiken om te bellen.

Natuurlijk: de rest is geschiedenis: De toestellen zijn kleiner (!) en goedkoper (?) geworden. Maar in de mind-set van de toenmalige ptt-s was dat niet voorzien.
Man, dat wist ik zelfs niet ;-)
Er ging nog zo'n hele kaart in mijn eerste GSM een Philips DIGA
Als het om een toestel gaat dat je op krediet koopt zal het geen probleem zijn. Zolang je je contract maar uitzit zal het een provider worst wezen of je ook nog elders geld gaat uitgeven. Het gaat hier echt om gesubsidieerde toestellen die je aanzienlijk goedkoper krijgt dan wat je er normaal voor moet betalen.
Volgens mij zit er niet meer zo veel subsidie op een toestel tegenwoordig. In ieder geval niet in Nederland.
Klinkt meer als een geval van "geforceerde klanten binding". Iets waar providers en Apple natuurlijk van watertanden.
Apple boeit het weinig, dat is een hardwarebedrijf, geen telefoon abo boer.

En ook: wat keenan zegt klopt logischerwijs wel, immers, je sluit een contract / abonnement af voor twee jaar, als je tijdens die periode overstapt naar een ander zul je nog steeds onder dat contract vallen. Logischerwijs natuurlijk. En de originele provider zal mogelijk wel geld mislopen voor bijv. buiten de bundel internetten of dat mensen in het buitenland zitten.
Op zich wel maar exclusieve deals met 1 operator in een land is apple ook nooit vies van geweest.
win win situatie provider kon de nieuwste iphone leveren anderen niet, een lock past daar heel mooi bij.
Apple boeit het weinig, dat is een hardwarebedrijf, geen telefoon abo boer.
Dat kun je momenteel best denken, maar zodra een eSim is geintegreerd in het hardware device, is het natuurlijk maar een heel kleine stap om telefonie diensten aan te gaan bieden via de Store.
Waarmee ik dus niet wil zeggen dat Apple zelf het telefonie signaal gaat aanbieden, maar simpelweg een contract maakt met een aantal (grote) providers in ieder werelddeel en vanuit de Store gewoon databundels gaat aanbieden.

Overigens is dit iets dat ik andere hardware/OS fabrikanten ook wel zie proberen.
Soms wel. Ik zag bij de Huawei P10Pro een hoop subsidie zitten als je 'm bij een bepaalde winkel kocht, in combinatie met T-Mobile. Dan hoefde je 'maar' €599 voor het toestel te betalen (even uit het hoofd).
Samsung doet ook altijd wel wat acties samen met een abo.
Telecomoperators mogen toestellen niet meer onder inkoopsprijs verkopen, wat vroeger wel gebeurde. Maar als een operator een goeie inkoopdeal weet te sluiten door een lagere inkoopsprijs te bedingen, dan kan je een (meestal branded) toestel met een mooie korting kopen icm een abonnement op het netwerk van de desbetreffende operator. Geen subsidie dus :)
Maakt niet uit of het subsidie heet of niet, het is netto voor de klant hetzelfde. Je hebt een flinke korting op je toestel. Wat ik in de loop der jaren gezien heb, gaat het ook helemaal niet om een branded toestel. Zowel de netwerk operator geeft een korting, en ook de shop waar je 'm koopt. Ik heb het dus niet over de provider zelf, maar een shop die ze in combinatie met een abo van een specifieke operator met extra korting (het stapelt) verkoopt. Ze zullen echt niet onder de inkoopprijs komen, want ik vermoed dat die best laag is.
Wat is er op tegen om het toestel pas simlock vrij te geven, nadat het abonnement e.d. is afgelopen.
Omdat je dan niet een goedkoper abonnement van een concurrent erbij kan nemen zonder dat je telefoon waardeloos wordt. (soms ben je zelfs met je telefoonabonnement plus een extra budget sim-only abonnement goedkoper uit dan met een extra duur telefoonabonnement).

[Reactie gewijzigd door lonaowna op 23 april 2018 16:48]

Nu kan je de simlock ook niet ontlopen door er een andere simkaart in te stoppen.
Dat kan pas na het simlock vrij maken en dat gebeurt pas nadat het abonnement is afgelopen (en de telefoon is afbetaald.)
Ik vind een simlock sowieso maar raar. Je spreekt een bepaald bedrag aan abonnementskosten af en een bepaald bedrag voor je mobiel erbij. Die moet je altijd betalen, of je er nou nog een abonnement van de concurrent bijneemt en die in je toestel wilt gebruiken of niet. Wat zou het hen een rotzorg zijn zolang je netjes je rekening aan hun betaald?

In Nederland zijn er naar mijn weten overigens geen toestellen meer met simlock bij abonnementen.
Sterker nog, zijn er uberhaupt nog simlocked telefoons in Nederland op prepaid? Volgens mij zelfs dat niet meer. o0
Stel je neemt een hele goedekope gesubsidieerde telefoon bij een duur abonnement waar de kosten vooral per seconde worden betaald. Vervolgens neem je een andere abonnement waar toestellen duur zijn maar belminuten spotgoedkoop en die simkaart stop je in je gesubsidieerde telefoon, dan kun je goedkoop bellen met een goedkope telefoon en belminuten terwijl de subsidie-verlener dat geld niet terugverdient via jouw belminuten. Ik denk dat dat de reden was voor simlock.

Daarnaast werd de simlock volgens mij niet verwijderd na een bepaalde periode, waardoor je tussentijds niet kon wisselen. Wissel je alsnog dan moest je nieuwe telefoon aanschaffen, en dat vind Apple vast ook niet erg.

Ik heb overigens nog gesimlockte telefoons waar de provider (vodafone) van zei dat ze die niet meer konden unlocken omdat deze al te oud was of zo.. heel vaag, maar voor mij reden om bij Vodafone weg te gaan want ik voelde me daardoor benadeeld. Gaat om een pcmi gsm modem kaart die in een wifi access point zat.
Je hoeft de sleutels van je huis of auto toch ook niet af te geven omdat je daarvoor een lening hebt? Zolang je het abonnement maar betaald mag je met je telefoon doen wat je wilt naar mijn mening.
bellen.com Mobiele aanbieders mogen een simlock toepassen, omdat zij (hoge) subsidies verstrekken aan hun verkooppunten. Hierdoor kunnen mobiele telefoons onder de werkelijke waarde aan klanten worden verkocht. De Europese Commissie en ACM vinden het redelijk dat de aanbieders deze subsidie vervolgens (gedeeltelijk) willen terugverdienen, deze terugverdienperiode mag maximaal 1 jaar bedragen.

Dus een jaar na de aanschaf van de telefoon kun je de unlockcode aanvragen en/of de simlock verwijderen bij de provider. Jouw telecomaanbieder is verantwoordelijk voor het verstrekken en verwijderen van de simlock en niet de fabrikant van de telefoon.
Natuurlijk vindt een provider het wel vervelend als je je geld ergens anders gaat uitgeven. Het liefst heeft de provider natuurlijk dat je nog wat extra geld bij hem uitgeeft.
Maar ik heb nooit gesnapt waarom providers wensen dat je dat met het toestel moet doen dat je bij je contract hebt gekocht. Uiteindelijk ga je met zo een toestel meestal direct een contract aan gelijk aan de afbetalingstermijn van je nieuwe GSM. Maakt het dan echt uit of je die GSM zelf gebruikt, danwel alsnog een ander toestel neemt en je 'gratis' toestel doorverkoopt?
Je beperkt de verhandelbaarheid van het toestel. Oplichting (wanbetalers die de telefoon verkopen voor het contract op is) maakt dan minder kans omdat het toestel alleen onder voorwaarde wordt Geunlockt.

Zie het als een onderpand. Bij een hupotheek mag je je huis ook niet verkopen zonder de hypotheek af te lossen.
Anoniem: 428562
23 april 2018 17:28
Hopelijk wordt uitstel omgezet in afstel.
Niets in eenvoudiger om van provider te wisselen dan oude sim eruit en nieuwe sim erin.
Dat organisaties en providers die grote aantallen sim's beheren het liever anders hebben is jammer voor ze maar voor consumenten is een sim kaart het meest gebruiksvriendelijk. Als je genoeg hebt van je provider gewoon de sim uit je telefoon zonder gedoe.
Met esim nog eenvoudiger. Je hoeft niet eens meer te wachten tot je nieuwe simkaart binnen is, maar kan zonder je telefoon uit elkaar te halen instant overstappen.
Ja maar voor zover ik gelezen heb, kan het niet zonder hulp van je provider. Dus je kan het niet zomaar even doen als je accu leeg is en de sim ff in je andere telefoon knallen. Geeft dus ook extra macht aan de provider om je door zoveel mogelijk hoepels te laten springen.
Het maakt het wel lastiger in het buitenland, wanneer je daar van het lokale netwerk gebruik wilt maken.
Nu zoek je een verkooppunt waar de verkoper voldoende Engels begrijp om je wensen kenbaar te maken. Lukt het je niet in het Engels, is er altijd wel een poster of folder in de buurt met en een begrijpelijke aanduiding van het aantal GB in de bundel en de prijs, waar je naar kunt wijzen.
Met eSim ben je waarschijnlijk afhankelijk van de site van een provider. Dan moet je dus al ergens internettoegang hebben én de site moet voor jou begrijpelijk zijn én je moet gebruik kunnen maken van de aangeboden betaalmogelijkheid.

Maar inderdaad, wanneer je abonnement na twee jaar afloopt en je naar een andere provider over wilt stappen is een eSim erg handig.
Instant? Hoe dan?
Stel ik heb een esim en ik wil een telefoon uitproberen. Hoe gaat dat eenvoudiger?

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 april 2018 18:53]

Esim zit in de telefoon, je hebt dus geen los kaartje. Door middel van instellingen bepaal je telefoonnummer en imsi.
Dit kan bijvoorbeeld door scannen QR-code.
Het kan ook mogelijk worden om de esim te blokkeren bij diefstal. Je toestel is wereldwijd geblokkeerd zonder mogelujkheid dat iemand er een andere sim indrukt.
Jammer, dan blijven we maar simmetjes wisselen.
Voor persoonlijk gebruik nog niet zo'n probleem maar als je straks 1000+ IoT devices in het veld hebt staan dan is dat een dure aangelegenheid en dát is precies wat die aanbieders NIET willen, dat je dan dus eenvoudig kan switchen.

Enige fabrikant die blijkbaar wél eSim kan afdwingen is Apple (smartwatch)......
Iemand die 1000+ IoT devices in het veld heeft staan, kan rustig een dealtje sluiten met providers om te werken met e-sims of gewoon zijn simkaarten zodanig gebruiken dat andere providers hier ook wat mee kunnen.

Dit hele onderzoek gaat over consumentenbescherming, wat men B2B of IoT doet, doet hier niet ter zaken.
Een fysieke chip heeft een groot voordeel - je kan nog weg - terwijl met een e-sim je toch wel bepaalde gevaren kan lopen. Dus liever die laatste niet, laat die gifbeker maar voorbij gaan.
Jongens, ik weet het, je houdt van vulgaire meisjes
Hoe zit het met online-communicatie met hen zonder grenzen? Hier http://sexbadoo.ga vind je geile echte meisjes uit verschillende landen.
Apple ondersteund al een tijdje eSIms in hun Apple Watch series 3 en sommige iPads. Zover ik weet zijn dit Apple implementaties. Nadeel is alleen dat Providers niet echt mee willen werken aan eSim. Las ik gister op zdnet geloof ik.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 23 april 2018 16:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee