ARM presenteert 'simkaart' in soc

ARM heeft de iSIM gepresenteerd, een 'simkaart' die in een soc zit en zo geen extra ruimte inneemt in de behuizing van apparaten. De iSIM is bedoeld voor internet-of-thingsapparaten en werkt met een door de koepelorganisatie van providers goedgekeurde standaard.

De iSIM zit samen met een radiomodem en een beveiligd gedeelte van een chip op een enkele soc met een ARM-microcontroller, legt de processorontwerper uit. ARM heeft daarvoor Kigen OS ontwikkeld, een stuk software voor de ingebouwde simkaart.

De iSIM is nog kleiner dan de al bestaande e-sim, een chip van 5x6mm die onder meer in de Pixel 2-smartphones van Google zit. Dankzij de ingebouwde simkaart moeten apparaten makkelijker kunnen wisselen van provider. Bij iot-apparaten, die soms op moeilijk bereikbare locaties staan, is het kunnen wisselen van provider op afstand belangrijk, omdat bedrijven soms de ene provider voor de andere inwisselen en dan hun apparaten op een ander netwerk kunnen overzetten.

ARM kondigt de technologie aan, die makers van socs kunnen gebruiken. Er zijn nog geen socs met ingebouwde simkaart aangekondigd. Het is onbekend of en wanneer dat precies zal gaan gebeuren. De iSIM voldoet aan de door de GSMA opgestelde standaard voor ingebouwde simkaarten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-02-2018 • 19:45

75 Linkedin

Reacties (75)

75
70
41
1
0
19
Wijzig sortering
De simkaart mag van mij puur software worden zo snel mogelijk. Daar hoopte ik al jaren geleden op. Het is niet nodig om een stukje hardware hiervoor te gebruiken. Dual of meer-sim is dan eindelijk ook mogelijk. Niet meer van deze tijd eigenlijk, de simkaart.
Software, met name bij betaalde diensten, brengt de nodige nadelen met zich mee (bijvoorbeeld hacken, om maar iets te noemen). Een fysieke simkaart is veiliger en waarschijnlijk sowieso de makkelijkste oplossing.
Kwestie van unieke hardware hash koppelen aan een abonnement. Is IMEI al niet zoiets? En tot slot, alarm wanneer er twee apparaten hetzelfde unieke nummer gebruiken. Herkenning kan o.a. door locatie via mast, bij gespoofd nummer. Niet?
Je simkaart biedt niet alleen toegang tot het netwerk, het is ook een identificatiemechanisme. Dat ontbreekt nog in jouw oplossing. In een situatie waarin IMEI (of een vergelijkbare simpele code) het enige identificatiemechanisme is, kan iedereen die deze code kent, mijn telefoontjes beantwoorden en SMS ontvangen. "Alarm bij meerdere apparaten" maakt het vervolgens weer erg eenvoudig om mijn telefoon uit de lucht te halen.

De SIM kaart bevat een klein processortje en een beetje geheugen en is daarmee in staat cryptografische berekeningen te doen om je te identificeren aan het telefoonnetwerk. Er zijn allerlei redenen om dit zo te houden, op z'n minst omdat het voor een stukje malware op de telefoon zelf niet mogelijk is om het geheugen van een simkaart uit te lezen en te kopiëren. Daarnaast is het heel prettig om de simkaart uit te kunnen wisselen met een nieuwe wanneer je overstapt van provider. Dat geeft providers de vrijheid hun eigen SIMs te implementeren. Ik weet niet in hoeverre dit gedaan wordt en in hoeverre er een standaard is voor SIM authenticatie. De telecom industrie kennende zijn daar twee of drie grote standaarden voor die allemaal net niet compatibel zijn..

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 21 februari 2018 20:30]

De simkaart is overbodig voor identificatie. Het IMEI nummer, of te wel het "International Mobile Equipment Identity" nummer is hier uitermate geschikt voor. Het is wereldwijd uniek.

Een simkaart kan ook gekopieerd worden. Ik kan je een bron geven, maar als je "clone simcard" googled dan is dat effectiever.

Vrijwel niemand slaat meer iets op, op zijn simkaart. Vrijwel alles staat op het (encrypted) geheugen van het toestel.

Overstappen van provider kan met een digitale simkaart zelfs buiten kantooruren, direct, achter je PC. In plaats van dat providers een fysiek simkaartje per post moeten sturen.

Digitale simkaarten zijn mijn inziens in alle opzichten superieur. Het is innovatief en gebruiksvriendelijk zelfs. Door middel van encryptie, hashes, hmacs en andere oplossingen kan men absoluut met dezelfde of betere veiligheid een digitale sim aanbieden mijns inziens.
In alle opzichten superieur? Innovatief vast wel, gebruiksvriendelijk? Allemaal heel leuk maar dan wil ik zelf zonder gedoe instant kunnen wisselen tussen telefoons met de sim. Ik heb een dubbele sim. Als ik mijn werknummer voor die dag in een andere tel wil doen (iemand anders in mijn plaats bereikbaar) of een andere tel wil meenemen omdat ik daar zin in heb of omdat er een barst in het scherm zit of gewoon vanwege lege accu of noem een rede, dan moet dan kunnen zonder 24 uur wachttijd en zonder uitgebreid inloggen op een of andere service site. Wisselen en klaar in 30 seconden is wel zo makkelijk. Hoe zit dat in elkaar?

Van wat ik kan vinden over testen met esims is het of een papier meeslepen met activatiecode voor je provider, of je moet achter een pc (of een eventueel kapotte/lege tel dus onderweg gaat niet) zitten en inloggen dan duurt het enkele minuten (tot 15). Meer gerommel en wachten vind ik niet superieur. En dan heeft AT&T blijkbaar gedemonstreerd met de hybride sim dat als je hun netwerk kiest de hele telefoon gelockt wordt voor dat netwerk.

Ik zie het niet zitten maar ik zal er over zoveel jaar wel weer aan vast zitten omdat het zo geweldig is.
Goed voorbeeld. Zonder website wisselen moet kunnen met een digitale sim. Waarom niet al je digitale simkaarten downloaden op elk van je telefoons? Stopt één met werken? Dan activeer je hem op je andere telefoon en voila. Sterker nog, zo voorkom je dat gestolen, beschadigde of verloren fysieke simkaarten nog een probleem vormen.
Gestolen, beschadigd of verloren ... hoe vaak komt dat voor? Ik heb zelf al meer dan 15 jaar een GSM op zak en zit geloof ik aan mijn derde SIM. De eerste was gestolen en de tweede was te groot voor mijn nieuwe toestel. Bij de eerste shrink heb ik er nog zelf de schaar in gezet. De tweede keer toch maar een nieuwe gaan halen omdat ik het niet zag zitten om door de contacten te knippen.
Zwartkijken ten top? Verandering avers? Elke moderne software licentie wordt tegenwoordig in de cloud beheerd en het werkt gewoon instant. Waarom zou het niet met een simpele admin app kunnen van de privider? Wifi iemand? En het zou mij niet verbazen dat de EMei switch gewoon via 4g kan, ook al heb je nog geen (nog) een geactiveerdd abbo bij een provider. Net zoals je ook een noodoproep kan maken zonder sim.

Bedrijven die nog permanentie voorzien door sims te switchen vertrouw ik al voor geen meter. Daar bestaat software voor om nummers en contactenlijsten en tickets door te sturen.

Sims zijn echt niet meer van de tijd. Het is niet meer dan een plastiekje met een paar bits informatie op ter indentificatie.
Zwartkijken? Ja nieuwer dus gegarandeerd altijd beter zeker. Wacht het maar af. Als je de tests erop naleest en hoe het werkt met Apple hybrid sim, en dat heb je neem ik aan gedaan, dan zie je dat in zowel US als AUS switchen in het geheel niet instant was (esims, 85% in 15 minuten, 3% >24 uur, rest ertussen, werkt inderdaad cloud instant) en niet via apps kan maar in management paneel danwel via een toegestuurde code (en daarop wachten is net zo handig als wachten op een sim, en dat was geen succes, zal wel niet in de uiteindelijke implementatie komen). Dat en er waren ideeën om geld te vragen voor teveel omschakelen (en daar zit ik écht niet op te wachten) omwille van de verwerking in backends bla bla je kent het wel. Soms moet ik 2 sims in 1 tel soms niet voor een dag, en als ik dan moet gokken op x aantal uur wachten gaat dat em niet worden al helemaal niet als ik ervoor moet betalen.

Ik vind het best, maar dan wil ik sim schakelen gratis zien (als doe ik dat 24 keer per etmaal) met net zoveel gemak als met de hand wisselen, dat is 30 seconden en 0% langer dan 24 uur wachten. En dat zonder inloggen en bij 1 of 2 providers voor de omschakeling. Vind maar iets anders, pin of zo. Meer moeite wil ik niet doen.
Ik weet niet of je door hebt dat uw use case maar 0,001% voorkomt. Om dan te argumenteten dat iets niet superieur is is gewoon wat raar. Er zijn heus wel andere manieren om bereikbaar te zijn op een anders toestel dan elke dag sim switchen :)

En daarbij. E-sims bestaan amper. Dus om daar en heel drama van te maken dat de eerste anekdotische tests wat vertraging oplopen is wat kort door de bocht.

Het grote voorseel van de software-sim is dat je het centraal kan beheren en je niet in elk connected device (alarmsysteem, tuinsproeier, webcam, tablet, smartwatch) een sim moet kopen, activeren, geld opladen etc.

Nu wordt het simpeler. 1 account met meerdere connected devices, een mooi overzicht van het gebruik per devices, je kan devices toevoegen, verwijderen etc.
De esims bestaan nu amper. Ze zijn hard aan het testen en bezig het in te voeren. De tests zijn meer dan n=1, dat is het hele punt van grotere tests. Als er wordt gezegd superieur, dan verwacht ik dat. Niet minder.
Om een simkaart te kunnen clonen moet je die fysiek in je bezit hebben en kwetsbaar zijn. Bij een software matige oplossing zou je ook de simkaart op afstand kunnen clonen.

Als ik zo dom ben malware te draaien en mijn ssh private key geen afzonderlijk wachtwoord geef hebben ze ook gewoon toegang tot m'n servers. Hoe veilig die authenticatie methode ook moge zijn.

Daarnaast kun je gewoon gespooft worden als je het puur baseert op IMEI. Je wil in feite terug naar hoe e-mail werkte in de jaren 90. En stel je digitale simkaart wordt gespooft, wat dan? Het kan niet over the air aangepast worden want dan pakt je clone het ook op.

Dus dat moet weer via een alternatieve methode, waarna (aangezien je waarschijnlijk geclond werd door malware die je nog steeds draait) even later je weer van het netwerk af gegooid wordt omdat er een clone is.

Nee de simpelste oplossing, een kleine hardware simkaart rechtstreeks geintegreert in de SoC lijkt me de beste oplossing.

Bron: https://www.tech2hack.com/how-to-clone-sim-card-easily/
IMEI was wellicht niet het juiste middel, dan moet er een ander komen. Fijn dat je aangeeft dat fysieke sims veilig zijn. Ik weet dat er op fysieke sims geschreven kan worden. Als ze die jongens dan eens vast inbouwen, dan kunnen ze overschreven worden als je van provider wisselt. En voila; digitale sim gerealiseerd.
Feit blijft: zolang het puur softwarematig gebeurd is het zeer eenvoudig om te dupliceren en dat wil je net voorkomen. Vandaar dat er een stukje hardware bij zit. En waar denk je dat ze vandaag mee bezig zijn en waar dit artikel over gaat? Juist ja, een vast ingebouwde SIM.
Veel meer controle door de provider, zie het Amerikaanse 2G CDMA netwerk over wat er dan allemaal mogelijk wordt. De Amerikanen zijn niet voor niets zo gewend aan provider-branded telefoons. Oh, en het IMEI nummer zou misschien uniek moeten zijn maar is het beslist niet in de praktijk.
Wat de Amerikaanse markt normaal vindt dar houd ik me niet zo mee bezig. In Nederland willen we een beetje coulance, redelijkheid en waar nodig wetten. Ik ben niet bang dat digitale sims tot vendor-lock-ins zullen leiden hier.

Tot slot, IMEI is wellicht niet het juiste middel zoals andere ook al aangaven. Nogmaals, dit was een voorbeeld. Vergeet IMEI. Er zijn genoeg oplossingen te bedenken los van IMEI. Zoals ik hierboven al aangaf; het kan een soort vaste fysieke simkaart zijn welke met de juiste sleutels te overschrijven is als je van provider wilt wisselen.
> Een simkaart kan ook gekopieerd worden. Ik kan je een bron geven, maar als je "clone simcard" googled dan is dat effectiever.

Zolang je in het bezit bent van de privé sleutels van de simkaart (die heb je niet en krijg je nooit, geloof mij) kan het. In elk ander geval, zelfs als je de simkaart hebt, kan je een kopie op je buik schrijven :)

En daarom worden simkaarten nog steeds gebruikt.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 februari 2018 00:01]

je vergeet het verschil tussen identificatiemiddel (IMSI van de SIM of bv IMEI van het toestel) en authenticatiemiddel (de cryptografische geheimen waarmee de identificatie geautheticeerd wordt).

Puur softwarematig authenticatie aanbieden gaat voor voor providers te ver omdat de risico's te hoog zijn.
Zouden sommige van deze security concerns opgelost kunnen worden door een activeerperiode m.b.v. een NFC chip die de provider je opstuurt? Deze zou alleen in een specifiek timeframe gebruikt kunnen worden en er wordt meteen contact opgezocht met de provider tijdens de activatie. De NFC chip zou dan de iSIM flashen met de benodigde informatie, voor hoever dit mogelijk is.
'omdat het voor een stukje malware op de telefoon zelf niet mogelijk is om het geheugen van een simkaart uit te lezen en te kopiëren'

Vgm is dit is theorie prima mogelijk hoor, je kunt zelf ook in het geheugen komen dus moet het voor malware niet onmogelijk zijn
Hoe zit het dan met multi-sim? Tegelijk?
Elke provider kan zelf kiezen of ze èèn of meerdere toestellen toelaten. Waarom niet. Gebruik is gebruik. En los daarvan, bij dual sim heb je twee digitale sims, waarschijnlijk van twee verschillende providers. Dat het 1 toestel deelt dat zien ze niet en benadeeld ze niet. Handig voor werk/prive-telefoon.
Wat je beschrijft is een manier om het sterk te beveiligen, maar ik kan me voorstellen dat providers en fabrikanten geen zin hebben in de moeite :).
Er is ooit een hoop gedoe geweest over een partij Chinese telefoons die allemaal hetzelfde IMEI nummer hadden. In India hebben ze die zelfs verboden maar dat wordt sowieso steeds meer een controlestaat als je de berichten van daar hoort.
Wat als, jouw telefoon / device leeg op de lader ligt en de gespoofde versie komt online, wordt de jouwe dan geblokkeerd als je je apparaat weer aanzet en heeft de spoofer dan alle controle?
Euhm je weet dat een simkaart een afgeslankte microcontroller is met simpele programma's op https://youtu.be/31D94QOo2gY?t=4m5s Nu dit was in 2013, ik weet neit of er veel veranderd is maar zal niet echt.
Een fysieke simkaart heeft natuurlijk ook voordelen: je kunt zelf bepalen op welk toestel je je abonnement inzet of gebruikt. Stel dat je bijvoorbeeld even “een simpele Nokia” wil gebruiken of toch dat wat oudere toestel dat geen e-Sim ondersteunt. Gaat ‘m niet worden met een e-sim. Daarnaast bepaal ik graag zelf waar/in welk apparaat ik mijn abonnement gebruik en niet de provider.
Ook disposal is simpeler. gewoon SIM kaart uit de GSM halen en klaar. Met eSIM heb je een boel achterloop om zeker te zijn dat de GSM die je wil disposen ook gedeactiveerd is.

Nee, geef mij maar een fysieke SIM.
Als je de digitale sim via de website van de provider beheert dan kun je hem zelfs “op afstand” deactiveren, in tegenstelling tot een fysieke simkaart.
Een fysieke sim is net zo makkelijk op afstand te blokkeren.
Wat ik niet snap, is dat mensen niet snappen dat er qua werking en mogelijkheden totaal geen verschil zit tussen de "kaartje" sims en de electronische.
Ik wil echter zo weinig mogelijk met mijn provider te maken hebben, zo weinig mogelijk interactie. Ik betaal wat ik gebruik, en de provider geeft mij toegang via de fysieke SIM die ik van hem gekregen heb. Voor de rest moet die mij gerust laten en heeft die niets te zeggen over mij.
Een digitale simkaart vereist niet méér interactie met je provider mijns inziens. Noem eens een voorbeeld als je wilt?

Met een digitale simkaart zie ik ook geen reden voor je provider om je meer lastig te vallen dan nu, met de fysieke simkaart.

De fysieke en digitale simkaart is altijd eigendom van je provider. Enkel je telefoonnummer is zo persoonlijk dat de wet geloof ik aangeeft dat providers deze mee moeten geven als een klant opstapt. Maar wie wil er nou dagen wachten op een nieuwe fysieke kaart? Vroeger werd je huidige sim wel eens gedeactiveerd en zat je een paar uur tot wel dagen zonder functionerende telefoon. Met softsim kun je zelfs buiten kantoor uren direct zelf je digitale simkaart van de ene naar de andere provider verhuizen, met nummerbehoud, en direct verder.
Met softsim kun je zelfs buiten kantoor uren direct zelf je digitale simkaart van de ene naar de andere provider verhuizen, met nummerbehoud, en direct verder.
Volgens mij is dit niet helemaal waar. Kort door de bocht heeft je simkaart een imsi nummer (zeg maar gebruikersnaam op het netwerk van je provider). Het actuele wachtwoord kan op elke telefoon op elk moment berekend worden met behulp van de crypto software in de simkaart. De provider kan simkaarten immers ongeldig maken dus dat wachtwoord moet steeds gevalideerd worden.

Je provider koppelt jouw telefoonnummer in een database aan de imsi zodat ze weten welke gebruiker ze moeten signallen (telefoon laten overgaan) als dat nummer gebeld wordt. Uiteraard is er ook een systeem dat bepaald welke provider gesignalled moet worden voor welk nummer (mits gesprek tussen verschillende providers wordt opgezet)

Bij nummerbehoud moet jouw nummer aan je nieuwe imsi (gebruikersnaam) bij de nieuwe provider gekoppeld worden.

Deze uitleg was al kort door de bocht maar als je landcodes (+31, +49 enz. ) en roaming gaat meenemen wordt pas echt duidelijk hoe het eigenlijk werkt.

[Reactie gewijzigd door wouter6022 op 21 februari 2018 22:24]

Dan zie ik het probleem nog niet? Wat je zegt is dat vanuit de database van de ene provider iets overgezet moet worden naar de andere? Dit is toch prima allemaal softwarematig af te handelen zonder tussenkomst van medewerkers van de providers?
Het is theoretisch zeker mogelijk om gewoon de imsi van de ene naar de andere provider te verhuizen.

Dan loop je ertegen aan dat de authenticatie software in de simkaart niet helemaal standaard is. Deze software is provider specifiek en hoewel de werking zeer vergelijkbaar is kan niemand garanderen dat het compatibel is. Je krijgt dan problemen die ook nog verschillen per model telefoon en per land. Ik geloof dat er wereldwijd zeker 2 grote standaarden bestaan.

Verder is het als je ala minute gaat wisselen ook lastig om te factureren. Als je bijv. gebeld wordt in het buitenland moet de provider die roaming aanbied wel weten wie aan wie hij kosten mag doorberekenen. Dit is een ingewikkeld proces dat niet echt te vereenvoudigen is op wereldwijd niveau. Met bellen via lte is hier wel een begin mee gemaakt.

Wat wel kan is gewoon geen gebruik maken van nummerbehoud en gewoon de nieuwe software van je nieuwe provider downloaden. Simkaart verwisselen in software dus.
Ik begrijp ook niet zo goed welke uitdaging je ziet? Wat ik wel kan opmaken uit je uitleg (waarvoor dank) is dat het systeem overmatig complex is gegroeid met de tijd.

Het routeren van telefoonnummers kan net als met domeinen. Als je telefoon buiten de deur is, dan leg je continue contact met masten. Zo kan er dus een mast-broadcast uitgestuurd worden voor een inkomende oproep. Mits het unieke toestel nummer veilig is, dan kan enkel dat toestel opnemen. Dit staat niet echt ter discussie, want wat een fysieke sim nu kan, dat kan met een software sim ook.

Vergeet niet dat ik niet een "app" bedoel. Ik bedoel met een software sim een stuk code waar niet mee gerotzooid kan worden, ergens in je toestel. Maar zonder een fysiek los kaartje. Een soort vaste fysieke simkaart aan boord, welke met de juiste sleutels te overschrijven is als je wilt wisselen.

Het wisselen is puur bits. digitaal papierwerk. kwestie van een industriestandaard. Zeer goed mogelijk. Ze houden ze zich industriebreed ook aan andere standaarden allen tezamen.
Wat jij zegt klopt (in grote lijnen, alleen routeren is tot aan lte niet vergelijkbaar met domeinen/IP protocol)

Waar jij over begon is nummerbehoud en qua facturering is dat ingewikkelder omdat je een mobiel mee kan nemen naar een ander land (roamen) een domein hoort altijd bij een server, die wisselt niet eens van mast.

Verder is er met mobieltjes geen client / server gezagsverhouding. In principe initieert bij ip de client altijd de verbinding en dan servet de server waar de client om vraagt. Met een mobieltje kan je bellen en gebeld worden. Deze vergelijking gaat dus niet op.

Je kan straks met esim gewoon snel een nieuwe simkaart gebruiken in een app maar nummerbehoud heeft met veel meer dan de simkaart te maken dus dat kan je met de esim standaard alleen niet mogelijk maken.
Maar een digitale sim zou je net zo eenvoudig kunnen wisselen, je “download” hem op elk gewenst toestel. Maximaal 1 toestel tegelijk (als de provider dat wilt). Beheer via de site van de provider. Je kaart is nu immers ook van je provider.
Met bestaande digitale sims is het wellicht wachten. Maar technisch gezien is hier geen reden voor. Het zal een handmatige controle zijn waarschijnlijk. Kwestie van een goed systeem maken, dan kan dit sneller of zelfs direct.

Het zou kunnen zijn dat er kosten aan verbonden worden. Laten we dat overlaten aan marktwerking. Als een provider hier extreem in blijkt dan verliezen ze vanzelf klanten.
Anoniem: 310408
@Naafkap21 februari 2018 20:44
Stel dat je bijvoorbeeld even “een simpele Nokia” wil gebruiken of toch dat wat oudere toestel dat geen e-Sim ondersteunt.
Ik zie best waar je heen wilt maar je beschrijft een omstandigheid die wellicht voor een promille van de klanten van een grote provider geldig zijn. Als jij denkt dat dat belangrijk is, prima. Als jij denkt dat Orange zich daar wat van aan zal trekken, illusie.

Je krijgt er plusjes voor op Tweakers maar je kan net zo goed stellen dat het uitleveren van MS Office op floppies nog zinvol is. e-Sim kan je niet tegenhouden, de 2019 generatie smartphones heeft geen gaatje meer waar je kostbare sim in kan. En omdat dat een heleboel nieuwe mogelijkheden mogelijk maakt (ik heb twee dual sim telefoons en zou er een moord voor doen om dat in een phone te hebben) is het onmogelijk tegen te houden.

Het argument dat het veiliger is zou zijn in onzinnig. Zolang we software gebruikt word om de informatie van de sim te lezen en te verwerken blijft de kwetsbaarheid de software en niet de hardware. Alle belangwekkende hacks op sims tot nu toe zijn gedaan op software, niet op het namaken van sims.
En in plaats van de SIM slot een (extra) geheugen kaartje! :)
Ik heb liever dat ze die ruimte gebruiken voor de accu. Ruimte is op de meeste toestellen afdoende (en cloud diensten nemen een hoop van ruimte zorgen weg). Accu daarintegen is nog steeds om te huilen en dit geldt eigenlijk voor alle flagship modellen. Een dag of misschien 2 is wel te halen met de meeste toestellen nu (ligt natuurlijk aan het gebruik) en het is al flink verbeterd ten opzichte van eerdere androids/iphones maar nog altijd meh.
Origineel was het best een goed plan; we hadden toen auto-telefoons en als je dan in een taxi of huurauto zat kon je zo je eigen SIM card insteken (bankpas size) en dan met je eigen nummer bellen en gebeld worden. De 1e gen. GSMs boden optie om SIM uit te nemen met foon aan (Motorola microTAC). Maar toen kwamen de mobieltjes die kleiner werden en netwerken overal dekking boden zonder externe antenne e/o booster, en al vanaf toen was HW-based SIM eigenlijk onzin... Maar commercieel mean get beter uit...
Puur software SIM, dat kan niet.

De informatie die in de SIM kaart zit is namelijk eigendom van de provider en niet van jou. Doel van de SIM is om ervoor te zorgen dat je de gegevens die erin zitten (encryptie keys meestal) wel kunt gebruiken, maar niet kunt uitlezen. Als je de gegevens kunt uitlezen, kun je namelijk ook een kopie maken en delen op meerdere apparaten.

Een SIM kun je dus vragen "versleutel deze boodschap", maar niet "wat is de sleutel".

Van een "software" SIM kun je de geheimen zo uit je werkgeheugen plukken, dat is niet de bedoeling.
Ik ben juist helemaal niet blij met deze trend, kijk naar CDMA waar je de provider moet smeken je huidige toestel over te nemen en in de praktijk altijd een telefoon via die provider moet kopen met hun vendor lock, locked bootloader, oude firmware met extra bloat. Een simkaart garandeerd mij dat ik zelf een telefoon kan uitzoeken en daarna direct kan gebruiken zonder contact met de provider te hebben voor het overzetten van mijn abbonement. Ik hoop dan ook dat ze nog lang blijven.
Dit geeft een boel mogelijkheden. Naast IoT zou ik best een dual of trippel sim in m'n smartphone willen hebben. Een router met ingebouwde sim is natuurlijk ook handig voor providers die internet via 4g of 5g aan willen bieden.

Ik ben ook erg benieuwd naar wat voor creatieve toepassingen we gaan zien als de eerste arduino met ingebouwde sim op de markt komt.
er zijn nu al tal van goedkope SIM-modem voor arduino en RPi, met tal van applicaties!
Hoe gaat dit in zijn werk met prepaid nummers?
Stel ik wil een anoniem nummer dan kan ik nu simpelweg naar de lokale AH gaan om een simmetje te halen van AHMobiel, een eSim/iSim moet op een andere manier gekoppeld worden aan de telefoon.
Hoe gaat dit in zijn werk met prepaid nummers?
Dit is niet bedoeld voor jouw telefoon. Dit is voor M2M en IoT-devices die 3G/4G willen gebruiken om data uit te wisselen. Volkomen irrelevant voor bellende consumenten.
Je kunt toch je toestel contant betalen? Het ingebakken digitale simkaartje is net zo anoniem. Sterker nog, is prepaid wel zo anoniem als je denkt? Als je een goede 60% of meer van de locatie van een prepaid nummer achterhaald als provider, dan heb je vaak ook het woonadres. Digitale sims zijn net zo anoniem als losse sim-only's.
Ja, je kunt je toestel contant betalen. En dan moet je die ingebouwde simkaart ergens activeren, en de verleiding voor de providers om dan meteen maar erg veel gegevens te vragen wordt natuurlijk wel erg groot zo.

Toestellen trianguleren via telefoonmasten op adres is erg onnauwkeurig. Tenaij je in een afgelegen boerderij of landgoed o.i.d. woont denk ik niet dat dat zo makkelijk is.
Anonieme nummers zijn dan niet meer (makkelijk) mogelijk. Veel bedrijven vinden dat helaas een voordeel.
Waarom voel ik een naamclaim van Apple aankomen bij het horen van de naam iSIM :?
Het staat Apple natuurlijk altijd vrij om te vragen of te dreigen, maar hun claim op de letter i is in meerdere landen afgewezen en sindsdien proberen ze het ook niet meer (lijkt).

http://www8.austlii.edu.a...ases/cth/ATMO/2010/7.html
Dikke kans dat dit in samenwerking van Apple is gemaakt, Apple wilt dit al jaaaaaren
Apple heeft het al wat jaren inmiddels.
Nu wil ik niet heel lastig klinken, maar voor consumenten is dit toch helemaal niet zo'n issue? Kijk, dat je devices op afstand misschien makkelijk kan overzetten snap ik, maar hoe vaak verander je als consument van simkaart? Ik heb me nog nooit gestoord aan die handeling die ik 1 - hooguit 2 - keer doe in de levensduur van mijn toestel.

Daarbij, als mijn toestel kapot is vind ik het wel fijn dat ik die SIM er uit kan trekken en in elke telefoon ter wereld kan steken, ik heb al m'n adapters nog voor elk beschikbaar formaat... nou daar zit je dan met je eSIM, even een simkaartje aanvragen hoor!
Ik heb 3 keer een nieuwe sim nodig gehad, wegens de maat of omdat het ding gewoon kapot was. In alle drie de gevallen was een ritje naar de telecomboer en 5 minuten wachten voldoende om een nieuwe sim te hebben.
Kan de provider dan in de toekomst je koelkast overnemen, als ze toegang tot de sim hebben en dan via een man in de midden aanval kan je dus iemand zijn koelkast overnemen met de juiste sim gegevens. en dan i.p.v Heineken, cola bestellen... o dat zou echt een gemene hack zijn
Zelfs al zou het cola van de Lidl zijn dan is het nog minder gemeen dan Heineken.
Kan de provider dan in de toekomst je koelkast overnemen, als ze toegang tot de sim hebben
Nee, dat kan de provider niet. De SIM doet alleen encryptie/authenticatie, de verbinding loopt via het (draadloze) modem.
authenticatie wijzigen op afstand en de encryptie wijzigen op afstand... en dat niet als een beveiligingsrisico zien. nu staan die hard op de chip. en als er iets niet klopt wijzigen ze het in de back-bone.
echter met het nieuwe systeem zal dit proces tegenovergesteld gaan lopen. je gegevens staan vast. alleen de codes van deze chip worden dan gemigreerd. als er iets fout gaat is je device waardeloos (clones).
Had Apple niet ook zoiets op de planken liggen?
e-sims bestaan zeker al langer, maar dan gaat het om een aparte, maar kleine chip op het moederbord.

Het nieuws is dat ARM het nu in kan bouwen in een soc, en er daarmee geen aparte chip meer nodig is.
Gewoon een login met een token voorzien waarom nog hardwarematig?
pass...

Daar zit ik echt niet op te wachten.
Er zijn toch redenen te bedenken waarom je dit nooit moet willen.
Het feit dat telecom bedrijven je straks zo goed als ongevraagd met een contract op kunnen zadelen is er 1 van.
Energie bedrijven doen dit nu al vaak zat meer van dit soort ongein hebben we als consument echt niet nodig.
Als je het serieus teveel moeite vind om 1x in de 2 jaar even je sim te wisselen heb je echt het toppunt van luiheid bereikt.
Ik wil een ring voor mijn vinger met ingebouwde nfc voor het ov en snelle contactloze betalingen.

Moderne trouwring. Bestaat zoiets?

Echter kunnen mensen denken dat ik een chip in mijn hand heb. Hahaha, zie ze kijken, al die passagiers :? :? :? :o

Dit wil ik kunnen syncen met mijn telefoon "sim?" met ingebouwde nfc. Als het toch zo makkelijk "herprogrammeerbaar" is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee