Qualcomm Snapdragon 888 heeft geïntegreerde e-sim

De Qualcomm Snapdragon 888-soc heeft een ingebouwde e-sim. Dat zegt de chipontwerper. Voor zover bekend heeft nog geen enkele telefoonmaker gebruikgemaakt van de 'geïntegreerde simkaart' van de soc.

Qualcomm duidt de technologie aan als 'iSim', een geïntegreerde versie van de e-simchip die sommige telefoons aan boord hebben. De geïntegreerde versie van de Universal Integrated Circuit Card, zoals de standaard officieel heet, moet het makkelijker maken om simkaarten in telefoons te stoppen zonder extra ruimte kwijt te zijn. De iSim zit in de Secure Processing Unit van de soc.

Qualcomm is al enkele jaren bezig met deze technologie, maar had niet eerder gezegd dat de iSim al op de Snapdragon 888 zit. De interesse voor e-sims is vooralsnog beperkt. Er zijn wel telefoons die het ondersteunen, maar veel telefoons hebben nog altijd geen e-sim aan boord. Met een e-sim kunnen gebruikers van abonnement wisselen via een app of via het instellingen-menu, in plaats van via het wisselen van een simkaart. Voor smartphonemakers zou het ruimte moeten besparen, omdat het simslot relatief veel ruimte inneemt in de telefoon.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-08-2021 • 08:02

58 Linkedin

Submitter: Balance

Reacties (58)

58
56
42
1
0
8
Wijzig sortering
De matige ondersteuning voor de e-sim door providers is toe te schrijven aan het motto 'gebruikers het niet te makkelijk maken om over te stappen naar een concurrent'? Of zit daar een andere (technische reden) achter?
Volgens mij ondersteunen alle grote providers nu gewoon eSIM in NL, en een groot aantal virtuele providers ook. De ondersteuning is best goed hoor, in NL tenminste.
Ik vind het qua Nederlandse (virtual) providers nog tegenvallen:
KPN
Simyo
T-Mobile
Vodafone
Dat is gelijk 70-85% van de markt? Zo weinig is dat toch niet??

Pagina 7: https://www.acm.nl/sites/...-tweede-kwartaal-2020.pdf
Ging niet om de markt, maar om het aantal (virtuele) providers.
Aantal virtuele providers is 5-6?? En dan alleen die geen onderdeel zijn van een echte provider zoals Hollandsnieuwe en Ben. Dan hebben we Robin Hood,Simpel, Lebara, youfone en Simyo dat valt ook weer mee?
Hollandsnieuwe en Ben. Dan hebben we Robin Hood,Simpel, Lebara, youfone en Simyo dat valt ook weer mee?
Van al die providers die je noemt heeft alleen Simyo een e-sim. Sterker nog, Simyo is de enige virtuele provider die e-sim aanbiedt.
Deze niet: Tele2, Hollandsnieuwe, Ben, Simpel, Lebara, Robin Mobile, Youfone en Budget Mobiel

1 van de 9 virtuele providers biedt e-sim aan. Mag ik dan zeggen dat het merendeel het niet aanbiedt?
Dit soort veranderingen komen toch altijd eerst bij de grote providers. Deze partijen brengen iets aan de man, men raakt er aan gewend en op een gegeven moment wordt het een standaard.

Deze kleinere providers bieden je vaak ook geen zaken als WiFi-bellen. Er is toch altijd een reden waarom providers goedkoper of duurder zijn en dat heeft veel te maken met hetgeen wat je koopt.

Nu denk ik zelf ook dat de mensen die gebruik maken van de kleinere providers dit soort zaken gewoon niet interessant vinden en het gross van deze mensen ook geen telefoon hebben die 't überhaupt ondersteunen
Dit soort veranderingen komen toch altijd eerst bij de grote providers. Deze partijen brengen iets aan de man, men raakt er aan gewend en op een gegeven moment wordt het een standaard.
Dat is niet correct. Simyo had eerder e-sim dan KPN

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Geim op 16 augustus 2021 10:41]

Ik doelde meer op nieuwe technieken in het algemeen, niet op specifiek het feit dat Simyo wel of niet als eerste e-sim ondersteunde. Dat maakt voor het punt wat jij probeert te maken ook niet uit.
Ja ik ook. Reden voor KPN om het eerst bij Simyo in te voeren was omdat ze het eerst in het klein wilden testen. Bij mijn weten was Simyo de eerste e-sim provider in Nederland
Dit soort veranderingen komen toch altijd eerst bij de grote providers.
Dat zegt helemaal niks. Als dat zo was, waarom waren Apple Pay en Google Pay dan eerder bij de kleine banken beschikbaar dan bij de grote banken? Het zijn júist regelmatig kleine spelers die voor vernieuwing zorgen.
Waar simyo een volledige dochter van kpn is.
En Ben van T-Mobile. Wat is je punt?
Zie reactie van @Bouddieehh
Waarin hij zegt “geen onderdeel van “echte” providers” waar Ben al genoemd wordt. Ik geef aan dat simyo ook een onderdeel van kpn is.
Ach en dan heb je nog Bliep, Hollandse nieuwe, Lebara en noem maar op. Allemaal zonder e-sim.

Stelling blijft. Meeste virtuele providers bieden geen e-sim aan.
Bedrijven zijn er om winst te maken en denken vaak niet na aan de gevolgen voor klanten en het Milieu

Moet je nagaan hoeveel plastic er wordt bespaard als we e-sim hier verplicht maken.. Al die plastic pasjes en rommel die vrijkomt bij het maken ervan...

Maarja anders wordt overstappen te makkelijk en dan worden "aansluitkosten" verleden tijd. Dusja is niet zo belangrijk voor ze.
Dat valt wel mee denk ik, ik gebruik al 7 jaar diezelfde simkaart (eerst als microsim, daarna als nano), als men gewoon minder vaak onnodig een nieuwe stuurt los je het probleem grotendeels op.

er zijn wel ergere dingen waar plastic aan verspild wordt dan een sim kaart

Ik zou dus eerder klagen over hoeveel korter een gemiddelde smartphone meegaat (op meerdere fronten)

Aansluitkosten worden waarschijnlijk toch niet verleden tijd, ze komen allemaal vast wel met een excuus om deze alsnog te gaan hanteren.

Ik ben niet tegen eSim, het is gewoon dat ik niet eens ben met het plastic argumenten, zoals ik zei genoeg andere dingen waar plastic aan verspild wordt, wat in mijn ogen eerder aangepakt zou moeten worden dan dit.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 16 augustus 2021 11:14]

Er worden er jaarlijks 6 miljard verkocht. Dat zijn heel wat pasjes per jaar. Met het afval kan je inmiddels een heel groot eiland aanleggen in zee. En daar komt nu dus de e-sim bij, die wel geproduceerd en verkocht wordt, maar in de praktijk niet gebruikt wordt. Allemaal verspilling op een absurd grote schaal.
Ik ben zelf wel een beetje klaar met het excuus "er zijn andere dingen die meer plastic verspillen". Als we zo blijven denken met zijn alle gaat echte verbetering nog heel lang duren.

Tuurlijk zijn er dingen die meer plastic verspillen maar dat is toch geen excuus om dit uit te stellen? Wat een onzin!

Per dag worden er wereldwijd honderdduizenden simkaart "pasjes" geproduceerd. Want het gaat niet alleen om de simkaart maar ook om het pasje waar de simkaart inzit, wat om een of andere reden 20x zo groot als de simkaart zelf is. En waar blijven die pasjes direct nadat jij je simkaart hebt geinstalleerd? Juist in het vuilnis want je pukcode kun je tegenwoordig ook online opvragen. Die pasjes zijn dus totaal nutteloos geworden en nog produceren we ze.

Dan nog niets gezegd over de bijbehorende rommel die vrijkomt bij de productie.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 16 augustus 2021 11:36]

Die kaartjes zijn pas nutteloos als alle telefoons met e-sim zijn uitgerust. En zo ver is het nog lang niet; zelfs al verplicht je dat vanaf vandaag, dan duurt het nog wel een paar jaar voordat simkaarten werkelijk uitgefaseerd kunnen worden. En zoals het artikel al aangeeft: vooralsnog zijn er maar heel weinig toestellen met e-sim ondersteuning. Dat aanbod zal steeds groter worden maar voordat de onderkant van de markt ermee is uitgerust duurt nog wel even.

Om het bij een praktisch punt te brengen: als consument zie ik het niet zitten om honderden Euro's extra te betalen voor een toestel dat e-sim ondersteunt, als ik daarmee een paar gram plastic van de simkaart mee kan besparen. Vooralsnog is een simkaart voor menigeen de enige manier om de mobiele verbinding tot stand te brengen, zo nutteloos is het kaartje dus niet.
Ik zeg niet dat de simkaart zelf nutteloos is, tuurlijk dat zal nog jaren blijven tot het ooit verplicht wordt om e-sim in te bouwen in alle nieuwe telefoons en de kosten lager worden.

Maar de het pasje waar je nieuwe simkaart inzit en de pukcode op staat, is vandaag de dag volkomen nutteloos en gewoon zonde. Dat ding is 20-30x zo groot als je nano sim zelf en er staat alleen een pukcode op, simkaart nummer en het logo van je provider.

De pukcode kun je ook gewoon online opvragen en simkaartnummer staat ook op de sim zelf dus weet iemand de reden waarom we simkaartjes nog in die pasjes leveren aan klanten?

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 16 augustus 2021 14:30]

Mensen met een prepaid, of met een mobiel van de baas hebben niet zomaar even een online account waar ze de pukcode kunnen opvragen.

Daarnaast is een nanosim zo klein dat je er wel even wat extra 'body' omheen moet doen, anders raakt-ie zoek in de envelop. Het kan vast wel kleiner dan het creditcard formaat dat we nu hebben, of dat ooit gaat gebeuren hangt een beetje af van de kosten van zo'n omschakeling en wat ermee bespaard wordt.
Het nadeel van e-sim is dat het OS het moet ondersteunen. Als je een OS op je telefoon zet wat het nog niet ondersteunt, dan heb je dus een probleem. Maar goed, dat natuurlijk oplosbaar. Ik ben het er wel mee eens dat e-sim uiteindelijk een betere oplossing is, zowel vanuit milieu-oogpunt alsook dat je niet meer zit met een fysiek kaartje dat na een (paar jaar) ineens niet zo goed van staat meer is waardoor je storingen krijgt. Of dat je provider vindt dat je een nieuwe simkaart nodig hebt, je oude deactiveert en je vervolgens nog een week mag wachten op je nieuwe (zoals bij ik, maar ook anderen, bij Tele2 begin dit jaar had).
Dat is nooit een probleem. Elke telefoon met e-SIM heeft een OS dat het ook ondersteunt. Het gaat hier tenslotte om nieuwe telefoons en de huidige OS versies van mobiele OS’en iOS en Android ondersteunen dat. Dan heb je meteen 99% van de markt te pakken.

Het zijn de providers die het nog niet ondersteunen (en dan doel ik vooral op het onboarden en registreren. Technisch is er op het netwerk zelf geen enkel probleem.)
Moet je nagaan hoeveel plastic er wordt bespaard als we e-sim hier verplicht maken.. Al die plastic pasjes en rommel die vrijkomt bij het maken ervan...
Zo'n verplichting is alleen haalbaar als verreweg de meeste toestellen die in gebruik zijn daar ook mee zijn uitgerust. Anders verplicht je iedereen die z'n abbo omzet, of bij wie de simkaart stuk gaat, ook meteen een nieuw toestel te kopen en dat is qua duurzaamheid nou precies wat je niet wilt.

Bij mij gaat een simkaart overigens best wel een stuk langer mee dan een telefoon, en daar doe ik al 3-4 jaar mee... Qua milieubelasting bereik je een stuk meer door die planned obsolescence aan te pakken.
Vind echt allemaal onzin...mijn simkaart is van 2011
Waarom moet er elke keer iets nieuws worden verzonnen?
En over vervuilling.....pak de grote vervuilers aan zoals China en amerika en wij Tatasteel
In theorie is dat inderdaad zo. Tot blijkt dat je provider de qr code voor eSim opstuurt via… de post |:(

Een website bouwen die een qr code toont was duidelijk te moeilijk. Past wellicht niet in de huidige processen. :?

Operator: Comviq (Zweden)

Wel wordt inderdaad alvast geen plastiek meer verspild + grondstoffen om Sim chip te maken.
Is overstappen nog een issue dan? Ik betaal een paar euro per maand en als het al ergens goedkoper kan dan gaat dat om een paar cent, dat lijkt me zelfs met iSim teveel gedoe.
Als je een bedrijf hebt met 1000 werknemers met een telefoon van de zaak dan moet het al echt de moeite zijn voor je wilt overstappen. Begin maar met 1000 simkaartjes te vervangen waarbij die 1000 nummers daar geen hinder van mogen ondervinden. Een dergelijke overstap is kostelijk zowel in hinder als in personeelskosten waarbij je dat geen 2 keer moet proberen op 5 jaar tijd.

Met een iSim zet je die heel gemakkelijk zo over en dat is net de reden dat providers dit niet willen, dan barst er een concurentiestrijd los op de zakelijke verkoop.
Nee. Dat somt het wel op. En doordat het nu in the SoC wordt ingebakken, wordt het veel moeilijker om het te weigeren. En nu zullen de kleinere aanbieders wel overgaan met eSim als USP.
Overstappen kan een reden zijn maar waarschijnlijk ook het gemak van meerdere simkaarten. Een klant kan er nu voor kiezen om data bij partij A te nemen, bellen bij partij B en data op reis bij partij van ander land C. Gedaan met kiezen tussen dure roamingpakketten of onaantrekkelijke voorwaarden en dat is in het nadeel van de providers.
De 3 grote providers ondersteunen het allemaal, sommige vragen er nog een eenmalige vergoeding voor en anderen niet.

Het zijn vooral de kleine providers die de e-SIM niet ondersteunen.
Deels komt het natuurlijk door de angst voor overstappen, maar dat was natuurlijk met een simkaart ook al mogelijk.
Deels komt het doordat op dit moment enkel de duurdere toestellen het ondersteunen, de goedkopere ondersteunen liever 2 simkaarten.
De duurdere toestellen zijn echter niet de toestellen, die abonnees van budget providers aanschaffen.

Dus hebben budget providers naast de interesse ook de noodzaak niet.
Is dit nou echt een reden voor mensen om niet over te stappen? Het feit dat je 30 seconden een plastic kaartje moet uitwisselen? e-SIM ziet er geinig uit, maar zoiets kleins mag toch geen reden zijn om niet over te stappen?

Het enige echte nadeel dat ik kan bedenken is dat sommige merken gewoon weigeren multisim te implementeren zonder e-SIM. Zelfs dan hoeft maar één van de twee providers ondersteuning te hebben (en dat hebben de grote drie gewoon) dus lijkt het me in Nederland eigenlijk niet zo'n enorm probleem.

Ik vraag me af hoeveel mensen daadwerkelijk nou overstappen van provider met alleen een SIM. In mijn omgeving zie ik een nieuwe provider bijna altijd gepaard gaan met een nieuwe telefoon, en vice versa. Mensen zien de korting op een nieuw toestel, het oude apparaat begint na een jaar of twee/drie toch af te takelen en slaan twee vliegen in één klap. Zoveel geld scheelt zo'n overstap vaak ook niet, tenzij je bij een hele rare virtuele provider zit en je gebruik niet meer aansluit bij je abonnement.
Zeer waarschijnlijk zijn de fabrikanten afhankelijk van de certificering van de eSim functionaliteit bij elke provider op de hele wereld voordat dit als feature verkocht kan worden.

Meestal duren certificeringen van nieuwe sim producten, eSim of gewoon, op deze manier jaren.

Het zou daarom ook niet vreemd zijn dat pas als providers in landen van hele continenten het goedgekeurd hebben men dit begint aan te prijzen. Anders krijg je dit soort slogans: "Nieuw! 5G in Nederland! En ook alleen te gebruiken in Nederland! Bij alleen provider A!" :)

Het enige pluspunt is dat meestal eSim implementaties gewoon gedeeld kunnen worden in toekomstige producten van dezelfde fabrikant, waardoor in de toekomst een dergelijke feature dan sneller in gebruik kan worden genomen.

Bron: ik werk bij een concurrent die dit soort dingen maakt.
een nadeel van een e-sim is naar mijn mening als je toestel defekt is je over moet naar een ander toestel en dan moet je of een simkaart regelen. Ook in het geval van een leentoestel zul je dus een simkaart moeten hebben en dus bestellen of via de winkel moeten halen. Ik adviseer meestal om een bedrijfsnummer die belangrijk is op een simkaart te zetten en je prive nummer op een e-sim. Niet bereikbaar zijn kan je orders kosten, opdrachten etc.

uiteindelijk is de keuze aan de gebruiker :)

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 16 augustus 2021 22:08]

verklaar je nader. Hoezo is het met e-sim moeilijker over te stappen?
Wordt echt tijd dat dit een verplichte standaard wordt, zeker in de EU maar het liefst ook daarbuiten. Het draagt bij aan flexibiliteit voor de klant, voorkomt sim problemen (in het verleden al meerdere keren gehad) en natuurlijk minder plastic en co2 uitstoot (productie en verzending).

Twee jaar geleden op vakantie heel eenvoudig via een de app van FlexiRoam de eSIM geïnstalleerd op mijn iPhone en een super goedkoop data plan gekocht. Mocht je buiten de EU op vakantie gaan dan is dat zeker de moeite waard om even te checken, scheelt weer gedoe in een lokale telefoon winkel of op het vliegveld.
helemaal mee eens. Het heeft veel voordelen. Ook nog eens sneller online, want je hebt meteen je e-sim in bezit, terwijl je moet wachten op de fysieke verzending en bezorging van de gewone sim.
Een verplichte standaard misschien maar dan ook verplicht geen beperkingen erop (dus zo vaak kunnen veranderen als je wilt, zonder rare apps of compatibiliteits checks zoals met bijvoorbeeld VoLTE). Anders blijft het een teruggang van de flexibiliteit die je met een SIM kaart hebt, die kan je zo vaak wisselen als je wil.

Het plastic gebruik valt natuurlijk in het niet bij ook maar elke blisterverpakking van een kabeltje van 2 euro :) En er kan nog een hoop bespaard worden door alleen het microSIM kaartje te geven en niet de hele credit card eromheen (wie heeft er nog een motorola waar die dingen in kunnen? :) )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 augustus 2021 12:57]

De geïntegreerde versie van de Universal Integrated Circuit Card, zoals de standaard officieel heet, moet het makkelijker maken om simkaarten te in telefoons te stoppen zonder extra ruimte kwijt te zijn.
Zoals dit geschreven is wordt er gesuggereerd dat het nog steeds gaat om fysieke simkaarten. Daar gaat het dus niet om. Er wordt ruimte bespaard omdat de gebruiker in het geheel geen SIM kaart meer in de telefoon hoeft te stoppen. ;)

Voor deze techniek zie ik niet enkel nut in smartphones, maar ook (juist?) voor andere apparaten. Denk bijvoorbeeld aan alarmsystemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 augustus 2021 12:08]

Waarom een apart data-abbo op je telefoon? Dat kon in het verleden al, de belangstelling was beperkt. Zal ongetwijfeld een niche voor zijn, maar ik denk niet dat het in de mainstream terug gaat komen.

De meeste mensen hebben een telefoon bij de hand; met wifi of bt in je smartwatch kun je gemakkelijk gebruik maken van dataabbo in je telefoon.

Maar misschien mis ik ergens een extra voordeel; bijv dat e-sim geen ruimte vraagt in je smartwatch en dat daardoor mogelijkheden ontstaan voor iets dat per se via e-sim wil werken omdat op dat moment telefoon buiten bereik is. bijv duursporter of zo.
Het voordeel is dat je je telefoon niet mee hoeft te nemen, lijkt me. Als je een rondje gaat hardlopen is het eigenlijk natuurlijk gek om twee computers mee te nemen in plaats van één puur om muziek te luisteren (Spotify, ja je kan ook mp3's pakken).

Er zijn smart watches te koop met e-SIM dus de vraag is er blijkbaar. Onder andere de Apple Watch en diverse Samsung watches zouden het bijvoorbeeld kunnen, al moeten providers (in elk geval voor Apple) vanwege incompatibiliteit met de standaard voor door extra hoepels springen, waardoor het voor nu in Nederland niet kan.
Wat betreft Spotify, ja er zijn al smartwatches die playlisten offline opslaan; geheugen is tegenwoordig geen beperkende factor meer.
Ik ben nog niet overtuigd. Het was er al, het sloeg niet aan; dus denk ik: het is een niche. Zie daar de grote jongens nog niet op inspringen.

Leuk, we verwachten verschillende dingen, we zien vanzelf wat het gaat worden :) ;)
Uiteindelijk is het natuurlijk volstrekt logisch dat een apparaat als een smartwatch zelfstandig online kan zijn. Dat daar eerder geen markt voor was, soit.

Wat mij betreft kan het hetzelfde abo zijn hoor (dus data uit dezelfde bundel), ben benieuwd of zoiets kan met eSim.
Dat is een goede aanvulling. De crux in het verleden is idd 1 device per abbo, dus extra kosten. Goede vraag, kun je 1 abbo voor data delen over meerdere devices?
het hele esim gebeuren is hier in belgië toch ingewikkeld
proximus ondersteund esim maar je moet ervoor naar de winkel en kan niet online aangevraagd worden (serieus? is toch niet zo moeilijk om u een qr code via email te sturen tja das hun "vooruitgang" zeker?)
mobile vikings ondersteund ook esim en kan je online aanvragen maar wel enkel voor gsm
telenet kan je ook esim aanvragen maar enkel voor smartwatches,etc
esim wordt hier in Verenigd Koningrijk zo goed als niet ondersteund. 2 (EE en O2) van 7 grote mobiele telecom providers die het ondersteunen. En ook maar 2 kleinere providers. Zelfs providers die hetzelfde netwerk gebruiken als EE en O2 hebben geen ondersteuning.
Waar ik erg benieuwd naar ben is of deze functionaliteit geactiveerd kan worden (en te gebruiken) als je een toestel hebt waar esim niet standaard in zit ?
kan er sprake zijn van vendorlocking: eens een qualcomm altijd een qualcomm?

Of is dit een standaard? Kan je zonder last of ruggespraak makkelijk wisselen van providen met nummer portability?
iSim? Die krijgen vast een rechtzaak van Apple aan hun broek... :P
De i is niet van appel. Gelukkig niet. En als ze dit wel claimen dan kan Cisco wel eens heel hard die kant op slaan. Zij gebruiken al jaar en dag ios op hun netwerkapparatuur.
Kom je daar ff mee naar buiten maanden nadat je product gelaunched is en al in tig telefoons zit, toch een beetje vreemd?
Ik denk dat smartphonefabrikanten dit gewoon keurig gecommuniceerd hebben gekregen in alle tech briefs hoor.
Hoe sneller e-sim de standaard wordt hoe beter, hoef ik de telefoon tenminste niet meer open te maken om de simkaart te vervangen, of uberhaupt er in te steken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee