Qualcomm introduceert flagship-soc Snapdragon 8+ Gen 1 en midrange 7 Gen 1

Qualcomm heeft twee nieuwe socs gepresenteerd, waaronder een verbeterde versie van zijn flagship-soc de Snapdragon 8 Gen 1. De verbeterde plusversie is volgens Qualcomm sneller, verbruikt minder energie en gebruikt TSMC's 4nm-procedé in plaats van Samsungs variant.

De fabrikant claimt dat zowel de gpu als de cpu van de Snapdragon 8+ Gen 1 tien procent sneller zijn en dertig procent minder energie verbruiken ten opzichte van de 8 Gen 1. Qualcomm geeft niet veel details over hoe dit is bereikt, al zegt de fabrikant wel dat de cpu van de 8+ Gen 1 een 0,2GHz hogere kloksnelheid heeft, met maximaal 3,2GHz. Hierbij gaat het om de snelle Cortex-X2-kern.

Volgens Anandtech hebben de andere kernen ook een hogere kloksnelheid gekregen. De drie Cortex-A710-kernen stijgen met 0,3GHz tot 2,8GHz. De vier Cortex-A510-kernen stijgen met 0,2GHz tot 1,8GHz. Dit medium meldt ook dat de chip door TSMC op 4nm wordt gemaakt, terwijl zijn voorganger door Samsung werd gemaakt.

Waarschijnlijk is de verschuiving van Samsungs 4nm-node naar TSMC's variant reden voor de energieverbeteringen. Door alle energieverbeteringen moet een apparaat tachtig minuten langer video kunnen streamen en vijftig minuten langer kunnen browsen, al geeft de fabrikant geen nadere details over het soort apparaat. Tijdens het gamen moet een apparaat een uur langer mee kunnen gaan en een apparaat moet 5,5 uur langer kunnen bellen. Net als zijn voorganger kan de 8+ Gen 1 8k-video's opnemen met 30fps en hdr, en 720p-video's schieten op 960fps.

Qualcomm verwacht dat in het derde kwartaal van dit jaar de eerste smartphones verschijnen met de Snapdragon 8+ Gen 1-soc. Merken als ASUS ROG, Honor, Lenovo, OnePlus, OPPO en Xiaomi werken aan smartphones met de flagship-soc, stelt de fabrikant.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 ten opzichte van 8 Gen 1Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 ten opzichte van 8 Gen 1Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 ten opzichte van 8 Gen 1

Snapdragon 7 Gen 1

Naast de flagship-soc, kondigde Qualcomm ook de Snapdragon 7 Gen 1 aan. Deze is bedoeld voor midrange toestellen en is de opvolger van de 778G+-soc. Daarmee is het de tweede soc na de Snapdragon 8 Gen 1 die de nieuwe naamgeving krijgt. De 7 Gen 1 is een octacore waarbij de snelste core op 2,4GHz is geklokt, drie snelle cores op 2,36GHz zijn geklokt en de vier efficiënte kernen op 1,8GHz draaien, meldt Android Authority. De gpu is twintig procent sneller dan die van de originele 778G.

Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1De 7 Gen 1-soc ondersteunt qhd+-schermen met een verversingssnelheid van 60Hz, terwijl de 778G+ maximaal fhd+-schermen ondersteunde. De nieuwe soc ondersteunt ook camera's met meer megapixels. Zo kan de 7 Gen 1 drie camera's met 25-megapixelsensoren ondersteunen, of een enkele 84-megapixelsensor. Bij zijn voorganger was dit drie 22-megapixelsensoren of een enkele 64-megapixelsensor.

Qualcomms 7 Gen 1-soc verschijnt nog in het huidige kwartaal voor het eerst in smartphones. Onder meer Honor, Oppo en Xiaomi hebben gezegd de soc in hun smartphones te gaan gebruiken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-05-2022 • 15:38

46

Reacties (46)

46
44
16
1
0
13
Wijzig sortering
Daarmee is het de tweede soc na de Snapdragon 8 Gen 1 die de nieuwe naamgeving krijgt.
Nee, het is de 5de reeks die deze naamgeving krijgt. De 8cx, 7c, 8c en 8 gingen al voor.
Dat is niet <modelnummer> Gen <generatienummer> . Maar dat is dit ook niet, want er zit ergens een '+' tussenin geflatst. Er is toch serieus geen touw aan vast te knopen, wie bedenkt het. :O :?

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 22 juli 2024 22:10]

Marketeers, zodat je per ongeluk een minder goeie koopt die goedkoper is te maken maar ze wel met een hogere marge kunnen verkopen.
Ze hadden net een nieuw naamschema gemaakt om de chaos op te ruimen, heeft net één generatie gewerkt... Beetje slap.
Ik dacht dat Qualcomm de namen van de cpu's een tijd geleden veranderd had, zodat het makkelijker werd, maar er is gee touw aan vast te knopen.
Ik denk dat de concurrentie de inhaalslag aan het winnen is.

Jarenlang was qualcom toch wel the best. Maar die tijd lijkt voorbij...
Mediatek is tegenwoordig een sterke concurrent inderdaad.
Maar dat de eerste Snapdragon 8 gen 1 niet zo'n succes was kwam vooral doordat ze gebakken waren op de Samsung procedé, en de huidige Mediatek flagship cpu gemaakt op TSMC's 4nm-procedé.
Nu Qualcomm ook met een versie komt op TSMC's 4nm-procedé zullen ze nagenoeg weer even snel zijn als de flagship cpu van Mediatek.
Gebruiken Samsung en TSMC niet gewoon dezelfde machines van ASML? Zo ja, hoe kan er dan een verschil zijn in performance en energieverbruik?
Volgens mij gebruikt Samsung hun eigen machines, wat dan ook gelijk de reden is waarom hun procedé iets achter loopt op dat van TSMC.
Dat is ook de reden waarom de nieuwe AMD gpu's iets betere energie efficiëntie hebben dan de Nvidia gpu's, de Nvidia gpu's zijn Samsung procedé en de AMD gpu's zijn TSMC procedé

edit: Blijkbaar gebruikt Samsung wel machines van ASML, wellicht de ''mindere'' ?

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 22 juli 2024 22:10]

Samsung gebruikt degelijk wel machines van ASML. Bron.

Je hoeft zelfs niet ver te zoeken, ASML beschrijft haar samenwerking met Samsung op hun eigen website.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 22 juli 2024 22:10]

Zouden ze dan de '' mindere'' machines gebruiken? Aangezien TSMC hun procedé beter is.
Ze gebruiken dezelfde machines. Een ASML machine is als een hamer. Het resultaat is voor een groot deel afhankelijk van hoe je die gebruikt. Er gaat zeer veel R&D in het creëren van het procedé, waarbij uitgezocht wordt hoe met de beschikbare spullen het beste resultaat bereikt wordt.

De ene timmerman is nu eenmaal in staat om met dezelfde hamer, minder hout en tijd, een steviger huis te bouwen.
Qualcomm is ook heel goed in marketing. Waaronder software te laten optimaliseren voor hun chips(want marktleider), en zelf de benchmarks schrijven.
Die tijd is ook wel voorbij.
Dat hou je een week vol voor je obvious met de billen blood gaat.
Ask 3dmark, geekbench etc.
Ik herinner me een Android 3D-benchmark die gewoon van Qualcomm was. Werd wel her en der gebruikt.
En de software-optimalisaties omdat ze veel bijdroegen aan het Android-project. Daar heb je als klant ook wel wat aan natuurlijk.
8k-video's opnemen met 30fps en hdr, en 720p-video's schieten op 960fps.

Ja, dat is echt een feature waar ik op zit te wachten.

#zucht

Ben benieuwd hoe het thermisch werkt met deze Qualcom en hoeveel ie zal throttlen.
...
Ja, dat is echt een feature waar ik op zit te wachten.
...
Ik wel. 8K kan ik niet kijken, maar ik kan het wel downscalen naar 4K, zodat ik minder of geen last heb van invloed van chroma subsampling. Dan is het net weer een tandje scherper ...
Nog beter zou 8K op 60fps zijn.
Ik wacht op 720p op veel hoger dan 960fps maar 960 is ook al erg fijn
Mmm ben benieuwd naar de benchmarks en of die 30% verbetering waar is.
Waarom zou je in 720p willen filmen? Minimaal 1080p toch?
Omdat 1080p meer vergt van de hardware.
1080p kan ook maar dan niet met de zelfde FPS en een hoge FPS is mooi voor slowmotion video
Maar waarom zou iemand nog in 720p willen filmen.
Voor de hogere FPS, ik dacht dat ik duidelijk was. Als jij high fps haalt met 1080p dan is dat heel mooi. Ik moet net als de rest van ons met normale apparatuur helaas terug naar 720p

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 22:10]

Maar dat wil toch niemand?
Je bent dom of je speelt dom, voor de derde en laatste keer: Jawel er zijn meer specs die mensen van belang vinden dan resolutie.
Kom er nog iets voor de PC markt?
Ja, maar dit artikel gaat over smartphones.
Zou toch ook wel supercool zijn als je 10 van smartphone procs op een moederbord van je pc kunt planten.
Ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren.
Dat doen ze al maar niet voor consumenten, voor consumenten kan je bijv een raspberry pi cluster maken.
Goed ook met TSMC want zodra Samsung een soc maakt is het altijd energie zuiper.
Met deze kan je eieren bakken? :+
Nog steeds worden soc te warm, je kunt beter een soc nemen van Snapdragon 888, deze hebben namelijk geen overhit issue.
meen je dat ik heb een ASUS ROG phone 5 en de 888 erin word behoorlijk heet en dan heb ik nog voordeel dat ie minder throttlet dan non gaming high end phones dankzij betere koeling
De 888 was ook een heethoofd, mede daardoor hadden fabrikanten deze chipset generfed en dan een aparte power toggle in de settings geplaatst omdat deze te warm werd en uw batterij leeg trok.
Reden genoeg om voor een 870 chipset te gaan tot er eindelijk weer een chipset uitkwam die niet door Samsung werd gebakken. In dagelijks gebruik was er geen verschil in snelheid te merken, wel in hitte en batterij duur.
Hoe fabrikanten de koeling van de SOC voor elkaar hebben maakt het verschil.
Iedere SOC van de laatste paar jaren wordt warm en het ligt aan de fabrikant van het toestel om deze goed af te voeren.
Is de koeling slecht dan is het snelste toestel al gauw een blok aan je been onder belasting.

Ik heb pas de Xiaomi 12 Pro aangeschaft.
Xiaomi brengt eerst (meestal) hun toestellen uit in China en een paar maanden daarna de Global versies.
Zo kunnen ze nog wat plooitjes gladstrijken zoals bij de 12 Pro waar ze de koeling van de SOC verbeterd hebben en deze onder hoge belasting niet meer zo warm wordt en vooral niet meer de klokfrequentie terugschroeft.
De accu is niet de grootste van de huidige topmodellen maar 5 min aan de 120W lader en je kunt eigenlijk weer de hele dag vooruit en dat is voor mijn gebruik gewoon super handig gebleken.
Voor sommigen een niet te overkomen bezwaar maar voor velen denk ik een prima methode die goed werkt als je weet dat je de nodige uren op weg moet en niet kunt optoppen.
Heb nog naar de Fold 3 gekeken maar de laadsnelheid heeft mij weerhouden deze aan te schaffen.
Dat de accu dan aan de kleine kant is voor zo'n groot scherm wordt dan wel een probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.