Tele2, T-Mobile en Vodafone gaan ingebouwde simkaarten ondersteunen in Nederland

Tele2, T-Mobile en Vodafone gaan allemaal e-sims ondersteunen in Nederland. De ingebouwde simkaart zit onder meer in iPads, Apple Watch Series 3, diverse Samsung-horloges en de Google Pixel 2-telefoons.

Tele2 zegt dat het dit najaar begint met het aanbieden van diensten via e-sims in diverse landen. De provider weet nog niet of dat ook in Nederland zal zijn. "Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud en het mogelijk maken van nieuwe soorten verbonden apparaten", aldus woordvoerder Robin Janszen. "Tele2 heeft al 'remote SIM provisioning' geïmplementeerd voor IoT-producten. In essentie betekent dit dat Tele2 als groep apparaten met e-simtechnologie kan activeren en verbinden. We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt."

T-Mobile noemt geen datum. "T-Mobile NL zal esims op het moment dat de marktontwikkelingen hier aanleiding toe geven gaan ondersteunen", aldus woordvoerder Rick Janse Kok. Vodafone stelt zich op hetzelfde standpunt: de provider gaat het ondersteunen, maar geeft geen planning. "Over de geplande beschikbaarheid voor klanten kunnen we nog geen mededelingen doen", zegt Alexis van Liebergen. KPN bevestigt niet iets met e-sims te gaan doen. "Uiteraard houden we de marktontwikkelingen op dit vlak nauwgezet in de gaten", aldus woordvoerder Elsie van Spronsen. "We hebben er op dit moment niks over te zeggen."

De Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn de eerste smartphones met e-sim, maar de chip werkt vooralsnog alleen op Project Fi, de naam voor Googles virtuele provider in de Verenigde Staten. Op netwerken in de Benelux werkt de e-sim niet en valt de telefoon terug op de nanosimkaart in het apparaat.

Tweakers heeft eind vorige week ook contact opgenomen met alle grote Belgische providers, maar geen van hen heeft antwoord gegeven op vragen. De e-sim is een chip in het apparaat en van provider wisselen gaat via de software. De telefoon maakt verbinding met een server om de benodigde sleutels om op het netwerk te kunnen, het zogenoemde simprofiel, te downloaden. Tweakers publiceert binnenkort een achtergrondverhaal over de ontwikkelingen van e-sims in smartphones.

Update, 11:04: Tele2 heeft benadrukt dat de provider bedoelde dat het in enkele landen dit najaar zal beginnen met de ondersteuning voor e-sims. De provider weet nog niet of Nederland daartussen zal zitten. Het artikel is daarop aangepast.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-10-2017 • 06:25

109 Linkedin

Reacties (110)

110
109
40
4
0
58
Wijzig sortering
eSIM zou fijn zijn; meer profielen en hopenlijk gemakkelijk kunnen switchen.

Hier wat achtergrond info over de huidige staat van eSIM;
https://www.engadget.com/amp/2017/06/19/its-esim-time/
DistriConnect heeft op dit moment de eUICC simkaart en kan daarbij de verschillende profielen leveren die global coverage bieden met meerdere netwerken per land open, waarbij de focus ligt op QoS.

De eUICC simkaarten die DistriConnect biedt, zijn zowel de embedded versie, die rechtstreeks op het moederbord gesoldeerd kan worden, of de eUICC simkaart met het plastic, zodat het voor ieder apparaat geschikt is.

Voor meer info, check de website www.districonnect.com en vraag de brochure aan.
Ongetwijfeld 'voordelen' voor de providers, ze willen blijkbaar de apple watch kunnen verkopen, maar hoe gaat dat werken als je regelmatig simkaarten wilt wisselen als je in het buitenland zit of werk/privé? Heeft dit überhaupt enig voordeel voor consumenten?
En wat denk je voor jou?
Je nieuwe Note 8, Pixel 2 of iPhone 8 is na diefstal niets meer waard;
- De activatielock van Android/iOS is buffer 1
- Met een eSim kan je er geen andere SIM meer in plaatsen, en de SIM die er inzit is geblokkeerd.
(want je deze gemeld als gesloten)
Ze kunnen dit voor onderdelen gebruiken, maar ook de GSM's worden steeds minder herstelbaar, waar dit weer een voordeel voor is; veel minder interesant voor diefstal.
Die 2% van het jaar in het buitenland ga ik wel WiFi bellen hoor :)
Hoe zit dat dan als je hem doorverkoopt? Moet de nieuwe eigenaar dan ook de SIM overnemen?
Ik denk dat je die deactiveert en de nieuwe eigenaar zijn eigen gegevens (SIM/IMEI nummer oid) moet registreren voordat die actief wordt.
Hoe zit dat dan als je hem doorverkoopt? Moet de nieuwe eigenaar dan ook de SIM overnemen?
Scenario 1: je verkoopt je telefoon voor een nieuwe, dan je nieuwe al geactiveerd en je oude gedeactiveerd.
Scenario 2; je verkoopt je telefoon om een andere te kopen.
Dan laat je je Sim verhuizen naar een andere Sim. Kan ook nog een prepaid zijn, want jjj als huurder van het nummer geeft je provider opdracht tot portering.
Nee hoor, je download gewoon een nieuwe esim.
Ik kan me voorstellen dat je de simkaart kunt registreren op meerdere providers. Zoals dat nu ook gewoon gebeurt. Er veranderd eigenlijk niks. Er zit nog steeds een sim in met een uniek simkaart nummer. alleen zit deze nu op het moederboard gebakken in plaats van los in het toestel.

Je registreert je straks bij een provider geeft het sim nummer op wat je kunt terug vinden op je toestel of in de verpakking waar je toestel in zat. Dit nummer wordt bij de provider net als nu geregistreerd en je kunt aanmelden bij deze provider.

Mensen zien beren op de weg. maar feit blijft dat het eigenlijk niet veel anders werkt dan nu. Je zit alleen de eerste keer even met de activering.
Ik wil bijvoorbeeld anoniem kunnen bellen zonder registratie, dat gaat daar niet mee.

Het wordt toch tijd dat ik mijn medeplichtigen eindelijk eens aan Signal krijg.

[Reactie gewijzigd door Morgan4321 op 5 oktober 2017 10:55]

Er zullen ongetwijfeld opties blijven bestaan om zonder registratie te bellen. Wellicht hetzelfde idee als de anonieme OV chipkaart.
Waarom zouden die blijven bestaan? Zowel overheden als de meeste providers willen daar graag vanaf.
En daarmee sterft de schrale extra privacy die een anonieme simkaart bood dus ook volledig.
Dat is sowieso al aan het uitsterven. In de meeste landen kan je al geen anonieme prepaid meer krijgen. Het verbaast me dat het in NL nog steeds kan.
esim heeft voor maar ook nadelen.

Je telefoon heeft een probleem, bij in het water, gevallen. Nu haal je je oude sim er uit, hup in andere telefoon en werkt weer.

Met esim moet je eerst naar je provider bellen, e-sim deactiveren, dan wachten op een ander e-sim toestel, deze dan weer activeren. De vraag is hoe snel providers daarmee zijn. Mooiste zou zijn dat je dit bijv zelf online zou kunnen doen.
Dus je telefoon valt nu in het water, je haalt je sim eruit en hop, dan heb je al wel een nieuwe toestel?
Maar bij e-sim moet je wachten op een ander e-sim toestel?
Wat een rare vergelijking, bij de 1 laat je het heel moeilijk klinken, bij de ander makkelijk.
Ik zie voornamelijk voordelen.

En om nu alleen maar beren op de weg gaan benoemen heeft geen zin, die kunnen we in de huidige situatie ook wel bedenken.
Ik heb thuis een reserve toestel liggen en nog een stapel oude. In verleden mooi mijn reserve toestel kunnen gebruiken omdat een nieuwe accu vanuit China moest komen.
Echt een reden om in 2016 te blijven hangen voor de komende 30 jaar inderdaad. Hou maar op met die vooruitgang want als m'n niet waterdichte telefoon (zijn die er nog ja?) in het water valt wil ik de simkaart over kunnen zetten naar een nog oudere telefoon die in de kast ligt..

Je zal toch een keer de nieuwe technologie moeten gaan gebruiken, of zit je ook nog met je platenspeler (oke retro is weer hip) omdat je platen anders nutteloos zijn enz. Enz.
Zolang beide in feite aanwezig is zowel e sim als fysiek dan heb je voordelen. Ikzelf wil geen e sim simpele reden: als ik een andere sim wil kunnen gebruiken wil ik niet achter de pc moeten zitten om op 1 of ander platform wat never gaat komen van provider wisselen. Ik noem het naïef dat er zo gedacht gaat worden want er word niet aan gemak van de klant gedacht in de telecom tak alleen aan operationele winst. Al is het wel nobel zo te denken.
Over het algemeen kan dit binnen enkele minuten geregeld zijn. Dat was in ieder geval wel zo toen ik een nieuwe simkaart kreeg waar mijn oude nummer aan gekoppeld werd.
Ik weet dat ik het al een keer zelf heb gedaan zelfs. Mijn abonnement stond 'klaar', moest alleen de simkaart er nog op activeren. Nadat ik het SIMkaart nummer ingevoerd had was deze eigenlijk direct actief. (en die simkaart kwam gewoon van de stapel in de winkel, geen enkele koppeling vooraf mogelijk geweest.)
In de hoop dat je sim dan ook in een ander toestel past, of dat je een nieuwe sim moet halen of van die adaptertjes omdat de andere simkaartslot groter is :P.
Ik denk dat dit in een later stadium online geregeld kan worden.
Ik zie alleen maar nadelen eerlijk gezegd want je hebt geen mogelijkheid om sim te wisselen dus die telefoon is eeuwig aan je gekoppeld, ook al hem je 'm allang niet meer. Privacy issues anyone? Straks ga je krijgen dat door 1 of andere administratieve fout je de telefoon niet kan overzetten en andere ellende. Dus van mij hoeft dit niet.
Alle losse onderdelen van een smartphone leveren anders nog, never mind, had je laatste zin over het hoofd gezien.

[Reactie gewijzigd door Jimijames75 op 5 oktober 2017 08:52]

Ze kunnen het nog wel voor onderdelen gebruiken, wat nu ook al veel gebeurt met gestolen telefoons.
Gebeurt dat echt zo vaak? Zo ontzettend veel zal dat toch niet opleveren, als je alle moeite en arbeid ervan aftrekt? Een vervangend scherm in het zwarte circuit is, lijkt mij, maximaal een paar tientjes waard, en daar moet je dan nog die arbeid e.d. van aftrekken. Een complete telefoon is veel makkelijker te verkopen, levert denk ik ook een stuk meer op dan de onderdelen, en vereist geen arbeid.
Je kunt meerdere profielen op de e-sim naast elkaar hebben, bijvoorbeeld Vodafone voor binnen Nederland en AT&T in de US. Daar kun je via de instellingen van je apparaat tussen wisselen. Ik kan op de iPad ook nog de nanosim selecteren, dan is de e-sim niet in gebruik. Zodra ik weer in de US ben, kies ik natuurlijk weer m’n T-Mobile US-profiel op de e-sim in plaats van m’n reguliere Vodafone NL-abonnement als actieve dataverbinding.
Ik mag toch aannemen dat dit ook automatisch kan?
Er zullen vast wel dualsim mogelijkheden blijven bestaan. Ook zal dit niet direct in alle toestellen zitten waardoor het wel geleidelijk zal lopen en er wel keus over blijft voor toestellen met gewone simkaart.
Niet echt, hoogstens gemak en geen sim slot (in de toekomst) dus een klepje minder waar vocht in kan lekken.

Nadeel: even snel sim omwisselen, om welke reden dan ook. Als die procedure zo moeilijk mogelijk gemaakt wordt (en waarom niet als provider...) dan kan dat vervelend zijn.
Zal het niet zo zijn dat je de softwarematig kan schakelen naar een andere eSim? Dus in de instellingen een eSim optie, nu VodafoneNL en even later "klik" thailand-1 (of zo).
Dan zou het nog makkelijker zijn dan in het land waar je heen gaat een telecom winkel opzoeken, kaartje kopen, in je tablet/telefoon doen en activeren.
Misschien een domme vraag, maar ik kan me ook voorstellen dat dit een rol kan gaan spelen bij het onbruikbaar maken van dergelijke apparaten na diefstal. Klopt dat?
De ontwikkeling is in eerste instantie gedaan om ruimte binnen de telefoons te creëren voor andere dingen. Ook is het verdwijnen van de simkaart slot bevoordelijk voor waterdichtheid. Mits de uitwerking van esim goed gedaan is zal niemand er last van hebben, het zou eventueel ook misbruikt kunnen worden door fabrikanten door bijvoorbeeld geld te vragen voor provider wissels.

Apparaten kunnen trouwens al onbruikbaar gemaakt worden aangezien ze geregistreerd staan op serie nummer, bij diefstal kunnen telefoons gevolgd en geblokkeerd worden (mits verbonden met WiFi of 4g). Vandaar dat gestolen telefoons vaker ingeleverd worden voor recycelen dan te koop worden gezet
Bovendien is ook op de samsung/apple schaal de BOM kosten voor de ejectieunit niet heel laag. De chips zijn iig goedkoper.
En het een nieuw chantagemiddel is voor boze ex-en etc. Telefoon opgeven als gestolen en diegene kan nooit meer updaten (iPhone). Dit reeds enige keren van dichtbij meegemaakt en je kunt er helemaal niets meer aan doen behalve een nieuwe kopen en een ander iCloud-account voor aanmaken.
Aangifte misschien? Want door jouw telefoon onbruikbaar te maken heeft ze een eigendom van jou vernietigd. En vandalisme is gewoon strafbaar voor zover ik weet.

Ps advocaten kosten je niks bij een rechtszaak die je sowieso gaat winnen

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 5 oktober 2017 18:40]

Oh, het waren gelukkig niet mijn telefoons, maar dan nog inderdaad.
Is het straks ook mogelijk voor een leverancier van telefoons exclusief telefonie abonnementen van één of enkele aanbieders toe te staan op een e sim (of misschien wel van zichzelf als nieuwe telefonie aanbieder)? We zien dat nu ook al bij Apple met betalen via de NFC chip van het toestel. Lijkt mij geen fijne ontwikkeling en ik hoop dat daar vanuit de wetgever iets aan gedaan wordt/gaat worden.
Dat is/was ook mogelijk door een SIM-lock op de telefoon aan te brengen.

Daar heb je geen e-SIM voor nodig.
Lijkt me wel. Aangezien eea software technisch gedaan kan worden. Je kunt zo ook een provider lock creeëren. Je krijgt je toestel goedkoper (let op geld lenen kost geld) als je hem bij provider x koopt. Maar dan is het toestel wel gelocked voor provider x en werkt hij bij geen andere provider. Aan het einde van de contract periode kun je dan je profiel laten aanpassen zodat deze vrijgeschakeld word. En als ze het helemaal goed aanpakken mag je dat tegen een vergoeding doen.

Dit zal allemaal door alle vriendelijke jongens en meisjes die hier niet tegen kunnen wel gehacked worden.

Maar toch het is zeer goed mogelijk om deze exclusiviteit te bouwen door leveranciers en providers.

[Reactie gewijzigd door MR_VIPER op 5 oktober 2017 07:38]

Dat hadden we vroeger met een simlock maar wordt in nl niet meer toegepast volgens mij, in andere landen doen ze er volgens mij nog wel aan.
Zelfs branden van telefoons opstart logo van de provider enzo, daardoor ook langer wachten op uitrol van updates etc.
Dan wordt dit de reden waarom ik van KPN naar Vodafone van overstappen. Tijdje terug de vraag al bij KPN neergelegd over het ondersteunen van e-sim, toen gaven ze idd hetzelfde antwoord. E-sim is de toekomst, plus dan heb ik nog wat meer aan m'n Gear S3 (LTE model).
Welke functionaliteiten mis je op dit moment?

De woordvoerder geeft gewoon een standaard antwoord maar niet lang na deze providers zal KPN volgen. Trust me...
Dat lijkt mij ook een zekerheid.
Als je ziggo als aanbieder voor internet en tv hebt is het sowieso voordelig om naar Vodafone te gaan vanwege het gratis zenderpakket, de dubbele data en de 5 euro p/m korting op je abbo van Vodafone. En als je een smartwatch hebt (die vermoedelijk allemaal esims gaan gebruiken) heb je sowieso een provider nodig die dat ondersteund.

Ps ondanks dat KPN niet word genoemd in dit artikel denk ik niet dat ze esims niet gaan ondersteunen leesfout excuus

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 5 oktober 2017 06:58]

KPN wordt wel genoemd
"KPN bevestigt niet iets met e-sims te gaan doen. "Uiteraard houden we de marktontwikkelingen op dit vlak nauwgezet in de gaten", aldus woordvoerder Elsie van Spronsen. "We hebben er op dit moment niks over te zeggen.""
Excuus! Gecorrigeerd! ;)
Ja, die zin las ik eerst zo:
'Kpn bevestigt dat ze niks met esims gaan doen.'
Maar uit de vervolgzin blijkt dat het zo bedoeld was:
'Kpn bevestigt op dit moment nog niet, dat ze iets met esims gaan doen'

Toch heel wat anders :)
Anoniem: 315662
@vrow5 oktober 2017 09:45
Inderdaad een beetje verwarrende zin. Ik vatte het precies op zoals jij.
Wel jammer dat ze er niets mee doen, ook op het gebied van VoLTE loopt KPN erg achter (alleen qua bereik is het voor mij gewoon ideaal vergeleken met andere providers)
Vodafone is zelfs na 5 euro korting nog duurder dan de concurrentie. Hetzelfde geldt voor KPN met z'n compleet korting.
Tele2 en T-mobile zijn veel interessanter.
Ik heb nu een leuk contractje bij vodafone onbeperkt bellen/sms 1,5Gb data voor 15 euro, nu is de 1,5gb verdubbeld naar 3Gb door dat ik ziggo thuis heb.
Maar als deze over 2 jaar afgelopen is zal mijn 50% kortings actie wel weg zijn, dus dan inderdaad eens verder kijken.
Of na zo virtuele provider simpel ofzo kijken naar een simpel abbotje.
Ik heb 10Gb bij Tele 2 en betaal €22,- ...
Ik wil geen 22 euro aan een mobiel abbo uitgeven vind ik te veel, als ik niet eens 1,5gb gebruik waarom meer betalen en 10Gb krijgen ?
Tsja, ik pak gewoon de beste prijs waar ik het meeste voor terug krijg of ik het nou wel of niet volledig gebruik, ik weet dan wel zeker op de dagen dat ik het wel volledig gebruik niet naast grijp. Ik ga ook geen computer kopen die langzamer is maar bijna dezelfde prijs is dan de snellere computer omdat ik die snelheid toch niet volledig gebruik. Het is maar net wat je voorkeur is.
Klopt ik ben juist alleen maar gaan afbouwen met data, ik zat een paar jaar geleden op 4 of 5gb maandelijks.
Ik ben toen 2 jaar geleden voor 2gb maandelijks gegaan en nu voor 1,5gb, en ik maak het niet op dus ja waarom voor betalen.

Kijk ik ga niet zeggen als ik krap zit bij de 1,5gb dat ik niet meer wil, maar ik red ruim voldoende met die 1,5gb ga er nooit overheen(En houd mij niet in ofzo omdat ik niet veel data heb).
Maar een laptop vind ik dan toch anders daar ga je niet het minimale specs kopen, je weet dan dat het slecht is.

je kan niet alles vergelijken met elkaar dit is ook een maandelijkse terug komende vaste last, net als de elektra enzo.
Computer kopen doe je 1 keer voor een paar jaar.
Heb je ook wel gelijk in maar nee zo ben ik nu eenmaal. Of het nu een computer is, abbo of wat dan ook. Het zal dan toch in me hoofd blijven hangen dat ik voor die paar euro niet krap had hoeven te zitten.
Of ik moet echt krap bij kas zitten dat het gewoon echt niet kan, dan is het wat anders.
Ik zit ook niet krab bij kas alleen vind het zonde van mijn geld, ik zet het liever op mijn spaarrekening dan of ga een keer extra uit eten ofzo :).
Heb thuis abbo ook downgrade gegeven van 150/15 ziggo naar 40/4, ik merk er echt niks van en scheelt mij weer 10/12 euro per maand.
Lol niet denken dat ik het zo ruim heb hoor ;)
Ja lekker wegsparen is ook wel fijn en 10/12 per maand dat is ook wel lekker elke keer.
Bij T-mobile en Tele2 heb je dus 5gb voor dat geld. Mocht je minder bellen dan kan het zelfs nog fors goedkoper.
Bellen doe ik inderdaad bijna nooit dus heb geen onbeperkt nodig, maar vond het wel een leuke aanbieding en mooi bedrag.
Onbeperkt internet hoef ik ook niet aangezien ik nog geen eens die 1,5gb op krijg.

Ik zie dus tele2 tientje 100 min/sms en 1gb data kijk leuk bedrag, hun ook eens inde gaten houden dan.
Kijk in dat geval eens bij Simpel :P
Ja die zag ik laatst ook 5 euro nu voor 1gb en 250min :P, is ook zeker 1 om te onthouden.
Het is niet alleen de 5 euro korting grote vriend. Als je dubbele data krijgt kan je dus een goedkoper abonnement nemen. De korting is dus sowieso meer dan 10 euro. Plus een zender pakket a 10 euro. Dan is het wel voordelig (tenzij je glas of “snelle” adsl op je adres kan krijgen, al kan geen vorm van adsl tippen aan de snelheden van glas of kabel)
Ja, ook die verdubbeling heb ik meegenomen. De standaard databundels bij Vodafone zijn sowieso om te huilen.

Noem maar 1 simonly abonnement bij Vodafone die volgens jou goedkoop is, dan zal ik een gelijkwaardig abo zoeken bij een concurrent voor minder geld of betere voorwaarden.

Dat zenderpakket kan het verschil maken inderdaad. De vraag is echter of je dat pakket ook had genomen als het niet gratis was.
Ik betaal op het moment €15/mnd voor 6GB & onbeperkt bellen/SMSen bij Vodafone via m'n overstap vanaf Ziggo Mobiel. Daar komt voor zover ik heb kunnen vinden niemand aan. Simpel komt het dichtste bij met €17,50.

Of weet jij wat goedkopers?
Nee, exclusieve overstapdeals die je op dit moment niet als gewone consument af kan sluiten, daar heb ik geen alternatief voor.

Als we niet naar het huidige aanbod kijken, maar naar zeer specifieke acties uit het verleden: mijn vriendin heeft een jaar geleden bij T-mobile een 6gb + onbeperkt bellen abo + S7 Edge gekocht, de S7 verkocht en betaalt daardoor onder de steep minder dan €11 per maand exclusief cashback. Sterker nog, inmiddels de maximale 5 vrienden ook als vriendenkorting toegevoegd; €125 extra korting. So far heeft ze er nog geen cent voor hoeven te betalen haha :P
Inderdaad. Daarom zit ik ook niet bij Vodafone ondanks dat ik wel bij Ziggo zit.
Idd, de Apple smartwatch met LTE support en e-sim wordt maar in een paar landen verkocht. Nederland vooralsnog hoort daar niet bij.
Als je ziggo als aanbieder voor internet en tv hebt is het sowieso voordelig om naar Vodafone te gaan vanwege het gratis zenderpakket, de dubbele data en de 5 euro p/m korting op je abbo van Vodafone.
Niet direct, als dat zenderpakket je niet bevalt, dan is Tele2 een betere optie met grotere bundels en lagere prijzen.
Dat is inderdaad een voorwaarde. Ik vond het echter triviaal om erbij te vermelden omdat iedereen voor zichzelf wel kan bedenken of hij/zij een extra zenderpakket wil, en eventueel of zijn/haar pakket ertussen staat
Lijkt me een zeer logische ontwikkeling. Er kleven veel technische nadelen aan simkaarten en staat innovatie gewoon in de weg. Er moeten betere manieren zijn om providers datgene te laten doen dat nodig is.
Alsof we terug zijn in 2000. Toen we nog AMPS hadden 8-)
De simkaart heeft in ieder geval z'n beste tijd wel gehad.
kwam laatst nog iemand tegen die haar luxe smartphone had geconfigureerd dat alle contacten op de SIM moesten worden opgeslagen. Vond het maar irritant dat lange namen werden afgekort. Tsja, dat is pas de 90-er jaren. Heb haar maar uitgelegd dat ze de contacten beter in haar S8 kon opslaan en kon synchroniseren met outlook want dat gebruikte ze ook voor haar contacten.
Grappig. Als je nog een 8K simkaart had, dan kon je inderdaad maar hele korte namen kwijt. Maximaal 65 contacten en maximaal 8 SMS berichten. 8K simkaarten waren echter wel zeer snel.
Misschien een stomme vraag, wat als je in een niet eu land op vakantie (of zaken) gaat en een tijdelijke simkaart uit dat ander land wil kopen, met de esim kan je de simkaart niet wisselen.
Hoe gaat dit in zijn werk dan?

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 5 oktober 2017 07:31]

Ik zie twee opties, maar weet niet welke de juiste is of dat ze allebei kunnen

Bij het aanmelden / kopen van een startpakket zul je dan ofwel online het nummer van je esim moeten doorgeven en wordt dat naar de centrale esim-server gestuurd en maakt je telefoon daarmee verbinding. Dan stelt de telefoon zichzelf in. Dit vereist echter wel dat je eerst al internet hebt.

Optie twee is dat in het simpakket dat je koopt een unieke code zit en je die invoert op je esim, die daarna een gewone sim eigenlijk is en zich kan registreren op het netwerk.
Als de provider geen eSIM ondersteunt en jou toestel geen fysieke SIM is het einde verhaal.
Het zal allemaal uit constructie oogpunt makkelijker zijn, maar uit privacy overwegingen zie ik toch wel wat problemen. Met zo'n ingebouwde simkaart ben je dus altijd traceerbaar, terwijl een normale simkaart je zelf kunt verwijderen. Als ik het goed begrijp heeft een ipad dit ook? Dus elke ipad gebruiker kan worden gelocaliseerd door de aivd of een dergelijke instantie, ook al maakt de gebruiker geen gebruik van de wwan verbinding? Ouch, ik zou daar toch niet prettig bij slapen.
Lol, en je dacht dat dat nu al niet kan omdat je je simkaart kunt wisselen? Een apparaat heeft ook een imei-nummer dat in de basis uniek is, dus op basis daarvan kun je al getraceerd worden als je online bent met welke aanbieder dan ook.

En wat is het verschil tussen je simkaart er uithalen of je apparaat op airplanemodus te zetten? (of andere manier om netwerken uit te zetten)
simkaart eruit = geen mogelijkheid om te traceren.
Airplane mode = geen idee hoe zeker dat is? Heb je garanties dat je geen verbinding hebt en niet kan worden getraceerd?
Je kunt zonder simkaart ook 112 bellen, dus voor connectie met het netwerk heb je helemaal geen simkaart nodig.

Dat is proven, dat airplanemode niet zou werken niet.
Dit is inderdaad mogelijk een punt van zorg.
Gewoon een rol aluminiumfolie kopen, om je toestel heen wikkelen en het probleem is opgelost. Maar dan kun je er ook niet meer mee bellen en internetten.
Het zal allemaal uit constructie oogpunt makkelijker zijn, maar uit privacy overwegingen zie ik toch wel wat problemen. Met zo'n ingebouwde simkaart ben je dus altijd traceerbaar, terwijl een normale simkaart je zelf kunt verwijderen.
Je telefoon heeft ook een uniek IMEI nummer hoor, ook makkelijk te traceren :-)
Dat plaatje bij artikel is volledig uit verhouding.
Zo moet het eruitzien - https://nl.wikipedia.org/wiki/Simkaart#Techniek

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee