Smartphones kunnen vanaf juni ingebouwde simkaart krijgen

Smartphones kunnen vanaf juni ingebouwde, programmeerbare simkaarten krijgen, waarbij gebruikers een andere provider kunnen kiezen zonder van simkaart te hoeven wisselen. Nu kan dat al bij tablets en wearables.

Veel belangrijke providers en fabrikanten van hardware en netwerken staan achter de standaard voor e-sims, meldt koepelorganisatie GSMA. De e-sim kan ingebouwd in een toestel zitten en is op afstand programmeerbaar om van provider te kunnen wisselen. De specificaties van de standaard voor smartphones volgen pas in juni, maar voor tablets en wearables, die werken zonder spraak en sms, is dat nu al mogelijk.

Samsung brengt in maart het eerste apparaat uit met e-sim, de Gear S2 3G. Bij de aankondiging zei de fabrikant al dat de Gear S2 een variant zou krijgen met e-sim. Het ligt voor de hand dat snel meer wearables en tablets zullen volgen.

Apple gebruikt al een tijdje een 'Apple Sim' in iPads. Dat is een fysieke simkaart die met netwerken van verschillende providers contact kan maken. GSMA noemt Apple niet tussen de deelnemende bedrijven, hoewel het eerder met de Amerikaanse fabrikant overlegde. Apple heeft zich in de afgelopen jaren veel bemoeid met de markt voor simkaarten. Zo pushte het met de iPhone 4 als eerste de microsim en ontwierp het de nanosim.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-02-2016 • 16:26

189 Linkedin

Reacties (189)

189
187
120
15
0
38
Wijzig sortering
Genoeg redenen waarom ik dit liever niet zie gebeuren:
- Als je op vakantie gaat, zou ik toch liever een tijdelijke lokale simkaart willen gebruiken
- Onhandig als je nou 2 nummers hebt, waarvan je 1 alleen naar het buitenland belt (bijv. met zo'n Lebara kaart). Heb liever een kleine simkaart bij me, dan een 2e toestel.
- Dit kan ook voor meer problemen zorgen met overstappen. Stel abonnement gaat pas 1 januari in, maar er is iets fout gegaan. Mag je lekker dokken voor de extra kosten. Met het oude systeem weet je zeker dat als je oude sim nog actief is, dat er nog geen overstap is geworden.

En zo kan ik er nog veel opnoemen.

Ik zeg dus: Nee.
- Als er zo veel nadelen aan zouden zitten, dan zouden er echt niet zo veel fabrikanten achter het systeem staan.

- Als je twee providers gebruikt, kan je ook beter een dualsim telefoon gebruiken.
Vind het een beetje raar eigenlijk. Het grote voordeel van GSM tov CDMA was nu juist dat je bij GSM een SIM kon plaatsen en bij CDMA niet. Uiteindelijk is er zelfs voor CDMA een extensie bedacht R-UIM (Removable User Identiy Module) om de functionaliteit die al jaren CDMA ontbeert toe te voegen namelijk het plaatsen van een andere 'sim'. Wat doet dan de GSM markt: de SIM inbakken in het toestel.

Dat ze bij CDMA juist R-UIM hebben bedacht zegt al genoeg over de behoefte om van 'sim' te kunnen wisselen.. en daar gaan we nu even bij GSM helemaal aan voorbij. Rare jongens die telecomengineers.
Het zijn nog niet eens de telecomengineers, het zijn de fabrikanten die dit willen en de meest gehoorde reden is omwille van de ruimte die een sim slot in zou nemen... wat mijn inziens een beetje overdreven is. De reden genoemd in het artikel vind ik zelfs een drogreden, "het niet meer een SIM hoeven te wisselen bij verandering van provider", daar heb ik nog nooit iemand over gehoord, eerder juist de vraag naar multi-sim toestellen.
Klopt. Je hoeft tegenwoordig ook niet meer van sim te wisselen als je van provider wisselt. Er is nummerportabiliteit.
Nou, als je van provider wisselt, kan je wel het zelfde nummer behouden, maar je moet toch echt een nieuw simkaart hebben, van de nieuwe provider.

Bron: Zelf paar keer meegemaakt
Je nummer staat anders compleet los van je simkaart.

Als je van provider wisselt kun je je nummer meenemen ja. Maar je krijgt altijd een nieuwe sim. Zonder die nieuwe sim krijg je geen toegang tot de diensten van je provider. En je oude sim werkt gewoon niet meer vanaf het moment dat je geen diensten meer afneemt bij je oude provider.
Een ingebouwde simkaart betekent niet dat die dezelfde eigenschappen als een verwijderbare simkaart moet hebben he. Misschien kan je gewoon extra simkaarten downloaden. Of kan je softwarematig wisselen wanneer je maar wil.

Dat CDMA met RUIM kwam was ook een technische zaak van toen, het was met de huidige staat van software en infrastructuur niet goed te bouwen, een simkaart waarbij je softwarematig wisselt in plaats van hardwarematig. CDMA had geen enkele vorm van SIM waardoor het wisselen ook niet mogelijk was. Op z'n best kon je reflashen en hopen dat een andere provider hem in z'n netwerk wil registreren.
Fabrikanten staan achter het systeem (met Apple voorop) omdat ze op die manier een deel van hun 'macht' terug krijgen en deals kunnen sluiten met providers. Stel je het volgende scenario voor:

Telefoonfabrikant X: "Wij willen 5% van de omzet van jullie nieuwe abonnees via onze telefoon"
Provider: "Nee"
Telefoonfabrikant X: "Da's jammer dan, dan kunnen jouw klanten niet meer onze telefoon gebruiken."

En als klant ben je dan linksom (je kan niet de telefoon van je keuze gebruiken) of rechtsom (je betaalt indirect voor 'ondersteuning' van telefoon X)

Wat dual-sim betreft: ja, die zou ik kunnen gebruiken; echter ben ik max 3 weken per jaar in het buitenland, dus dan is een dual-sim overkill (naast dat goede dual-sim modellen dun gezaaid zijn).

Daarnaast heb je natuurlijk het privacy verhaal. Ja, er IMEI nummers zijn uniek, maar een fysieke sim (die je niet kan verwijderen/veranderen) gekoppeld aan jouw telefoon. Zullen de AIVD/NSA leuk vinden.

Tenslotte ben ik tweaker: ik hou er van als ik zelf mijn onderdelen kan wisselen/vervangen.
Het is niet zo dat deze implementatie een PCB-versie van een SIM is, dit is een ander ontwerp. Je kan dus prima een simkaart naar keuze downloaden en gebruiken. Wat dat betreft is er qua functionaliteit weinig anders. Wat wel kan en waarschijnlijk in de toekomst toegestaan wordt ie meerdere SIM identiteiten tegelijk in je ingebouwde SIM hebben en naar keuze aan en uit zetten wat je wil.

Wat tracking betreft: dat kan ook prima zonder SIM of IMEI... En als je je SIM vervangt, dan verandert je IMEI niet, dus de SIM doet er eigenlijk niet eens toe.
Kan mijn provider dan mijn IMEI zien?
Jawel, hoe gaat het systeem anders werken? Met magie weten wie wie is? :p
Mijn provider hoeft toch alleen te weten dat de SIM-kaart authentiek is, niet in welk toestel hij zit?
Je IMSI is je SIM-kaart, of, ID. Je IMEI is je telefoon ID. Zie het als een MAC-adres van je telefoon. De SIM-kaart is niks anders dan een gebruikersnaam+wachtwoord om te vergelijking door te trekken.

Een telefoon kan prima werken zonder SIM-kaart. Sure, in commerciële netwerken is de kans klein dat je iets anders mag doen van het netwerk dan 112 of 911 bellen, maar als je een privé netwerk hebt of een netwerk dat meer toestaat zonder authenticatie middels een SIM werkt het gewoon prima. De SIM kaart is eigenlijk alleen je methode om je aan te melden. Communicatie met de radiotorens gaat dan ook niet op basis van je SIM's IMSI (of tIMSI na de 1e authenticatie) maar op basis van je IMEI en je radio cel.
Huh, communicaties met torens gaat op basis van mijn IMEI? Waarom kan dat niet op basis van de unieke kenmerken van mijn SIM?
Om dat de communicatie plaats kan vinden zonder dat je een SIM hebt, en om dat de communicatie niet met je SIM plaats vindt maar met je telefoon. Je SIM is eigenlijk niks anders dan een autorisatie om een bepaald nummer te gebruiken.
Waarom zou die identificatie niet kunnen plaatsvinden op basis van je SIM?
Het kan vast wel, maar dat is niet hoe het geïmplementeerd is, en dat is nu ook niet meer te veranderen; alle telefoons zouden vervangen moeten worden, overal tegelijk, om het weer te laten werken.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 21 februari 2016 19:47]

Ik ben geen jurist, maar is dat geen machtsmisbruik en daardoor wettelijk gezien niet mogelijk? Laatste punt moest ik om lachen, dan is heel Nederland een Tweaker wanneer ze een SIMkaartje verwisselen 8)7
Wat dual-sim betreft: ja, die zou ik kunnen gebruiken; echter ben ik max 3 weken per jaar in het buitenland, dus dan is een dual-sim overkill (naast dat goede dual-sim modellen dun gezaaid zijn).
Kijk eens naar Chinese (export) telefoons, zoals van Huawei of Xiaomi. Zat modellen (ook met high-end specs) met dual-SIM. Ook zijn er verschillende Lumia toestellen van Microsoft (van low tot high-end) met dual-SIM. En ook Samsung (bekendste Android fabrikant) schuwt dual-SIM telefoons niet.

[edit]
Was een reactie op Tha_Butcha. Om toch nog een reactie te geven op N1ckk:
Ik ben geen jurist, maar is dat geen machtsmisbruik en daardoor wettelijk gezien niet mogelijk? Laatste punt moest ik om lachen, dan is heel Nederland een Tweaker wanneer ze een SIMkaartje verwisselen 8)7
Volgens mij geeft Tha_Butcha aan dat hij ervan houdt om het te doen, en dat hij dit doet omdat hij een tweaker is. Ik kan mij voorstellen dat niet heel Nederland het leuk vindt om een SIM te vervangen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 februari 2016 17:45]

Ik ben ook geen jurist, maar zelfs als het niet zou mogen, moet je het nog aan kunnen tonen.

Het verwisselen van een SIM kaart maakt je geen tweaker, net zo min als het verwisselen van een batterij. Maar ik weet wel dat dat voor mij (en onder mijn tweaker vrienden) eerder een breekpunt is, dan buurvrouw jansen die candy crush speelt.
@N1ckk waarschijnlijk bedoelt hij niet alleen het vervangen of wisselen van zijn simkaart. Denk aan het vervangen van je scherm waar een barst in zit of flex kabel in je telefoon.
maar is dat geen machtsmisbruik en daardoor wettelijk gezien niet mogelijk?
Dat was toch al eens eerder gebeurd?
Sommige iPhones konden toch niet op een bepaald Belgisch LTE netwerk omdat volgens Apple "de ervaring" niet goed genoeg zou zijn tot er betaald werd?
Of zoiets.

link gevonden

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 19 februari 2016 13:33]

Volgens mij was dat gewoon een simlock / partnership met een bepaalde telecom operator of dat een frequentie niet werd ondersteund. Anders redelijk kwalijk, of het nou wel of niet goed is voor de ervaring.
Sim-kaarten stammen uit de tijd dat adresboeken op je sim stonden, en providers niet met elkaar communiceerden over nummerbehoud. Straks kan je in 5 minuten van provider wisselen, thuis, zonder te wachten op eenppakketje via snailmail. Ik snap het wel. Nu nog goed inrichten, inclusief wetgeving.

Aivd laat het denk ik koud, iedereen die via bankrekening betaalt voor abonnement, of beltegoed pint, is denk ik wel te achterhalen.
Prepaid telefoons waren de NSA diensten van deze wereld toch al nooit blij mee.
Of gewoon een dual esim met 2 ingebouwde simkaarten. Probleem opgelost.
Niet echt. Die kan je dan nog niet makkelijk wisselen, bijvoorbeeld als je op reis bent en een goedkope prepay SIM koopt voor goedkoop datagebruik.
Wordt juist makkelijker; je kan je bestaande SIM simpel inactief maken en nog voor vertrek je reis prepay SIM aanschaffen OTA; en die past altijd want geen geneuzel met mini micro of nano, slecht contact of vies of kwijtraken.

Het enige wat SIM wisselen op een abstract niveau inhoudt is het wijzigen van een stukje geheugen in je telefoon, net zoals CDROMS wisselen een stukje geheugen van PC's wisselde. Daar meer van maken is irrationele emotie, of wantrouwen van de technologie.
Helemaal niet irrationeel. Het is nog helemaal niet bekend hoe dit uitgevoerd gaat worden. Het kan best zijn dat je de medewerking van de telefoon leverancier nodig gaat hebben, of van de telefoon provider die het moet provisionen. Ik vrees dat het net zo onhandig gaat worden als met CDMA telefoons destijds. Daarmee zat je helemaal vast.

Ik zou ook blij zijn als het niet zo wordt hoor. Maar dit soort dingen zijn meestal een uitgelezen mogelijkheid om meer restricties in te voeren. Zie ook bijv het online kopen van muziek met allerlei drm er op die op een CD niet zit. En games die je niet meer door mag verkopen als je ze online hebt gekocht terwijl dat met een DVD game (op de console) wel kan.

Het is geen wantrouwen van de technologie maar van de bedrijven er achter. Hun nummer 1 is nooit de consument. Zie ook wat FreshMaker zegt hieronder.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 februari 2016 21:52]

Jawel het is wel bekend, zie spec en mijn opmerking hieronder. Versie 1.1 van de spec dateert van 17 dec 2013, eea onder voorbehoud dat ik de juiste heb gevonden en wijzigingen.

Helaas heeft u gelijk, technisch is het prima mogelijk de klant de SIM ook electronisch te laten wisselen, maar men heeft besloten tot 'een PC waar de eigenaar niet zelf de CDROM schijf kan wisselen', hetgeen mij erg ontstemt. Ik had de spec nog niet gelezen, alleen de promo text waarin wordt beweert dat het gelijk is aan fysieke SIM, dat stemde me te positief en een tegengeluid leek me daarom nuttig. Conclusie is dat ik eerst de spec had moeten lezen voor te discussiëren, maar ja, welke Tweaker die hier reageert doet dat nou?

Ed: Als u die zeldzame Tweaker bent die graag op basis van feiten ipv gebakken lucht discussieert, volgens mij is dit de spec:
http://www.gsma.com/conne...hitecture-Version-1.1.pdf

[Reactie gewijzigd door kidde op 18 februari 2016 22:09]

Dan download je waarschijnlijk die goedkope SIM in plaats van dat je hem fysiek koopt. Lijkt me logisch... Het is ook niet zo dat dit voor Nederland is ofzo; het is wereldwijd.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 18 februari 2016 18:51]

- Als er zo veel nadelen aan zouden zitten, dan zouden er echt niet zo veel fabrikanten achter het systeem staan.

- Als je twee providers gebruikt, kan je ook beter een dualsim telefoon gebruiken.
Alsof fabrikanten echt naar de eindgebruiker luisteren ?
Die luisteren naar de grootste zak geld, en dat is NIET de consument
M2M wil 10 miljard SIMS aansluiten, vaak op onbereikbare plekken (wissel maar eens 10000 SIMS op 50 km dijk) trillende applicaties en in kleine apparaten. Dat zal toch zijn omdat de consument M2M wil lijkt me? In het geval van bijvoorbeeld dijkbewaking bespaart zoiets belastinggeld en levert meer veiligheid, is dat niet wat we graag willen? En geen verkeerd "geknipte" sim kaarten meer?
Die luisteren naar de grootste zak geld, en dat is NIET de consument
En wie is dat dan wel? De consument is juist de grootste zak met geld die bestaat, op dat geld is iedereen van fabrikant, tot provider tot belastingdienst uit.
Fabrikanten staan wel vaker achter systemen die slecht werken...
De fabrikanten vinden het prettig omdat het toestel hierdoor eenvoudiger (goedkoper) word, want ze hoeven het niet meer mogelijk te maken voor de user om de SIM kaart ver vervangen.
Dit zorgt er ook voor dat er minder kapot gemaakt kan worden door de user.

Grote nadeel voor de klant vind ik dat je volledig afhankelijk gaat zijn van de providers.
Als ik nu wil overstappen naar een andere provider kan ik alvast een bruikbare simkaart krijgen van mijn nieuwe provider en deze gebruiken terwijl ik wacht op het overzetten van het nummer.

Er zijn genoeg verhalen waar het met het overzetten van het nummer fout gaat, nou met deze verandering kan er dus nog meer verkeerd gaan. Als 1 van de 2 providers bij een overstap problemen heeft of moeilijk doet zit je gewoon met een onbruikbaar mobiel.

Met deze verandering zal dit niet gaan. Ook zal het onmogelijk zijn om even vlug een prepaid kaart erin te zetten zoals HtheB zegt. Niet alleen vanwege het buitenland was dit handig maar ook als je het netwerk van een andere provider wilt uit testen.
Of als je even van netwerk wilt wisselen omdat het netwerk eruit ligt vanwege een storing en je toch bereikbaar wilt zijn.
- Als er zo veel nadelen aan zouden zitten, dan zouden er echt niet zo veel fabrikanten achter het systeem staan.
Als er zoveel nadelen voor de fabrikanten aan zou zitten, dan zouden er echt niet zo veel fabrikanten achter het systeem staan.
De nadelen die genoemd worden zijn echter voor rekening van de consument, en daar hebben fabrikanten lak aan.
Het zijn niet de fabrikanten die erachter staan. Maar dw providers. Dan moet je altijd met hun netwerk bellen en voorkomen zo dat je van simkaart kunt wisselen.

Zelfde dat in nl bijna geen dual sim toestellen verkocht worden. Ze willen simpelweg niet dat je probeert goedkoper uit te zijn.

Als dit nog ff doorgaat ga ik mijn nokia 6310 weer gebruiken en doek ik mn internet helemaal op.
Kzou daarom zeggen dat er voor de fabrikant geen nadelen aan zitten
Wat denk je van voordelen als;

- Meerdere nummers koppelen aan één simkaart?
- Bij diefstal/verlies een wereldwijde blokkeren toepassen op zowel eSim als op device?
- Tijdens de vakantie gewoon een lokale provider kunnen bestellen/inladen/kiezen?

Het nadeel nu is:
- Meerdere nummers alleen mogelijk bij bepaald abonnement/sim/provider.
- Bij diefstal/verlies IMEI veranderen en andere simkaart plaatsen.
Meerdere nummers koppelen aan één simkaart?
Je weet niet of dat mogelijk gaat zijn.
Bij diefstal/verlies een wereldwijde blokkeren toepassen op zowel eSim als op device?
Dat zou in principe mooi zijn. Je mag er echter van uit gaan dat die esim in principe programmeerbaar gaat zijn.

En net zoals er nu al nauwelijks iets gedaan wordt wat betreft blokkeren en opsporen dmv IMEI, hoef je dat imho ook niet te verwachten met esim.
Tijdens de vakantie gewoon een lokale provider kunnen bestellen/inladen/kiezen?
Als ik de huidige specificaties lees gaat dat niet zo gemakkelijk zijn. Ik zie nergens iets over een mogelijkheid van profielen waartussen je eventueel kan schakelen of esims die je zelfstandig zonder tussenkomst kan activeren.
Met wat ik kan opmaken uit de specificaties gaat het iig niet gemakkelijker worden dan het simpelweg wisselen van een simkaart.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 19 februari 2016 09:14]

Iedereen heeft ook vast wel meegemaakt dat z'n simkaart niet goed contact maakte, met geen bereik als gevolg. Dat soort geintjes kunnen definitief verleden tijd zijn.

Ik koop m'n toestel altijd los, hoop dat het dan ook makkelijk wordt thuis een toestel (gratis) te activeren.
Dat heb ik in 1996 gehad town ik mn eerste mobiel krewg waar een volledige telefoonkaart inging. Daarna met die kleine kaartjes echt nooit meer gehad en ik heb al heel veel mobieltjes gehad.
Zeker valide redenen waar ik het volledig mee eens ben, maar je vergeet het belangrijkste pluspunt; diefstal voorkomen. Het heeft nu totaal geen zin meer om een telefoon te jatten.. (mits die gegevens een beetje internationaal geregistreerd worden welke devices er gejat zijn)

[Reactie gewijzigd door Rowdy.nl op 18 februari 2016 16:57]

Dat is heel erg rooskleurig denken vrees ik. Ook nu zijn er al geen fatsoenlijke gecentraliseerde systemen voor gestolen auto's op internationaal niveau (dan heb ik het nog niet eens over intracontinentaal).
Moet toch best effectief werken lijkt me? Je moet dan contact opnemen met de provider om van sim te wisselen of iets dergelijks lijkt me. Het is dan niet meer ff van een simkaartje erin en factory reset.
Daar heb je geen esim voor nodig. Elke telefoon heeft al een IMEI nummer. Dat nummer kan van netwerken geblokkeerd worden maar dat gebeurd niet. Providers gaan geen klanten blokkeren en fabrikanten verdienen ook aan gestolen telefoons want er is weer iemamd die een nieuwe moet kopen.
Dat is inprincipe niet waar dat je ze er meer aan verdienen wat diegene die een gejat toestel koopt of gebruikt koopt geen nieuwe.
Het heeft nu totaal geen zin meer om een telefoon te jatten.. (mits die gegevens een beetje internationaal geregistreerd worden welke devices er gejat zijn)
Dat hadden ze nu al kunnen doen gebaseerd op IMEI nummers.
Het heeft nu totaal geen zin meer om een telefoon te jatten.
Je mag er van uit gaan dat die esim in principe programmeerbaar is en dat er heel veel kwaadwilligen zijn. Het wordt dus puur afhankelijk van de beveiliging en wat dat aangaat winnen de kwaadwilligen het tot nu toe bijna altijd.

Overigens is het nu al prima mogelijk om gestolen telefoons te blokkeren en/of achterhalen dmv IMEI. Daar doen providers echter helemaal niets mee. En politie/recherche doet er nauwelijks iets mee.

Ik ga er niet van uit dat providers en fabrikanten er geïnteresseerd in zijn of mijn telefoon al dan niet gestolen wordt. Ik koop immers toch wel een nieuwe en met of zonder telefoon schrijft de provider gewoon elke maand z'n rekening af.
Deze esim wordt vooral bedacht omdat het kostenbesparend is voor fabrikanten en providers. En omdat het ze extra mogelijkheden biedt wat betreft vendor-locking.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 19 februari 2016 08:55]

Mee eens, weer een stukje minder controle over je eigen telefoon waarvoor je gewoon betaald.....
In NL hebben we zo een duo poly met KPN en Ziggo. In Belgie heeft het telco duo poly tot dure abbo's en altijd achteraan in de innovatie geleid. Krijgen we hier ook.... 4G terwijl rest van de wereld al op 10G zit voor 5% van de kosten....

Maar, je kan deze toestellen ook gewoon niet kopen.... Dat werkt meestal erg goed als veel consumenten het doen!
Ik zie het al voor mij, neem je een toestel bij KPN en wil je 2 jaar later overstappen.

KPN: Sorry dat kan niet, u kunt uitsluitend bij ons verlengen.

Moet je achteraf een nieuw nummer elders aanvragen en een nieuw abonnement met een toestel, of de slaaf van een provider blijven.

Ik zeg niet dat dit werkelijk gaat gebeuren maar de verleiding is zo groot dat die kans best wel groot is.
Dat KPN dit zal doen, die kans is zeer klein in een land als Nederland.

Wat wel kan gebeuren is dat je bij een provider zit welke zijn zaakjes verre van in orde heeft. Je wilt dan overstappen naar een andere provider met je huidige toestel.

Je huidige provider laat steek na steek vallen (genoeg verhalen dat dit voorkomt) maar je hebt al een contract bij je nieuwe provider en betaald hiervoor, maar omdat je huidige te lang bezig is met het vrijgeven van je toestel kun je dit abonnement nog niet gebruiken en ben je lekker 2 abos aan het betalen.
In NL hebben we zo een duo poly met KPN en Ziggo
We hebben ook nog T-mobile. Maar waarschijnlijk waren we met een duo-poly zelfs beter af. Als je de situatie in grotere Europese landen bekijkt zijn 3 telco's eigenlijk teveel voor een kleine markt als Nederland. Daardoor hebben die elk relatief weinig klanten om de kosten op te verhalen met hoge prijzen als gevolg.
Ik neem aan dat die esim ook gewoon een lokale sim kan "downloaden".
Anoniem: 126717
@HMC18 februari 2016 17:51
En opnieuw? Ik ben een van de velen die een lokale sim gebruikt, maar ergens in de avond even de gewone sim in het toestel plaatst om te kijken of er nog berichten of gemiste belletjes zijn.
Als dat niet kan is het voor mij een groot probleem.

En nee, ik heb niet altijd de beschikking over internet om het via een site aan of uit te zetten. 2G is soms al teveel gevraagd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 18 februari 2016 17:52]

Als je dan toch op 1 toestel meerdere sims (als profiel) kan downloaden, en op het toestel kan schakelen tussen de verschillende gedownloade sims. Dan ben je er toch ook?
Dan kan je dus zonder probleem in de avond even jouw eigen sim inschakelen om te kijken voor berichten en daarna weer de lokale activeren.
Maar dan zonder gepruts met kaartjes
Anoniem: 126717
@blazez18 februari 2016 19:20
Als ze het op die manier implementeren is dat inderdaad prima.
Blijft nog even hoe je alles terugkrijgt na een factory reset (W10 bijvoorbeeld, scheelt echt snelheid en errors na wat updates) maar dat zijn details, hoop ik.
Net in de specificatie versie 1.1 'embedded remote SIM provisioning architecture' gedoken, als ik de juiste had slecht nieuws.

Bij 2.4.1 bij PRO12 staat "there will be no local profile management by the machine to machine device". Dat moet de MNO (provider) doen via een opdracht, en als u de MNO niet kan bereiken om te vragen dat voor u te doen zit u kennelijk vast.
Klopt, daar zeg je wat. Daar zou wat meer info wel welkom over zijn.
Die nadelen kunnen ze ook omzetten in voordelen, zoals multi sim voor elk toestel.
Sterker nog je kan besluiten om in het buitenland nog wel bereikbaar te zijn op je Nederlandse nummer maar bel & internet je zelf met een prepaid kaartje van het land zelf, en je hoeft niet eens een winkel binnen te lopen met de hoop dat ze Engels kunnen want je kan alles zelf doen op je smartphone.
Dit soort technologieën kunnen geweldig zijn als toestel makers het goed uitwerken.
Je vergeet wel even dat de providers er tot nu toe al voor gezorgd hebben dat de afschaffing van roaming met 2 jaar is uitgesteld en dan denken dat ze je het makkelijker gaan maken om een lokale esim kaart te gebruiken?
sim lock phones bestaan ook nog steeds, natuurlijk bestaat dit om jou je te beschermen van de duistere kant van een andere sim kaart (zeker een op vakantie lokale sim kaart, THE HORROR CARD)
en als roaming binnen de EU is afgeschaft (of dat ze het zo krijgen geregeld dat ze je 10min/sms/mb gratis moeten geven en dat je de rest gewoon kan betalen) dat ze je het makkelijk maken om geld te besparen in andere landen?

dit gaan providers NOOOOOIT toelaten, zomaar een cash cow weg nemen.
want je kan alles zelf doen op je smartphone
Waar haal je dat vandaan? Uitgaande van wat nu bekend is kan ik dat nergens uit opmaken. Het tegenovergestelde lijkt eerder waar, volgens de specificaties zoals ze er nu liggen: dat je als eindgebruiker straks niet kan wisselen zonder tussenkomst van een provider.
Omdat ik er van uit ga dat ze het vergelijkbare systeem gebruiken van de Apple sim.
Waar je in de software voor je provider etc kiest.
Is het geen optie om gewoon beide in een toestel te integreren? Dus voor je standaard abonnement een (of meerdere) programmeerbare SIM(s) en voor incidentele zaken nog een SIM-slot. Zoveel extra kost dat lijkt me nou ook weer niet. En dan op zo'n manier dat de slot alleen te gebruiken is als je de geprogrammeerde SIM kunt authenticeren. Op die manier kan er ook voorkomen worden dat een gestolen telefoon gewoon doorverkocht kan worden na een factory reset en een SIM wissel.
Anoniem: 382732
@HtheB18 februari 2016 18:13
Als die dingen kunnen gewoon met een ingebouwde SIM. De procedure is alleen wat anders. Het zou nog veel makkelijker kunnen dan nu, omdat de ruimte voor multi SIM geen issue meer is. Je kunt makkelijk 4 of 8 SIM's kwijt als je geen mechanische onderdelen zoals de connector nodig hebt.
Ik heb even snel over e-sim gelezen en las iets over profielen. Ik kan me voorstellen dat je twee simkaarten kunt toevoegen aan je toestel en dan van profiel wisselt. Makkelijker dan nu dus!
Vanaf volgend jaar zomer geen roaming kosten meer in Europa, dus SIM wissel is daar voor niet meer nodig 😆.

Duo SIM wordt vaak gebruikt voor zakelijk/privé of voor extra data abo.
Dat zou dan mogelijk niet kunnen (maar misschien kunnen ze virtueel meerdere koppelen).

Verder denk ik dat het wel zal meevallen qua overstappen, alhoewel het koppelverkoop weer sterker kan maken. De toekomst zal ons laten zien of het een goede ontwikkeling is of niet, ik denk zelf dat het allemaal wel mee zal vallen.
Anoniem: 475099
@HtheB19 februari 2016 06:35
- Onhandig als je nou 2 nummers hebt, waarvan je 1 alleen naar het buitenland belt (bijv. met zo'n Lebara kaart). Heb liever een kleine simkaart bij me, dan een 2e toestel.
Antwoord van de fabrikanten en providers:
"SIM-kaarten zijn ouderwets. Ze worden steeds kleiner. We krijgen vaak te maken met klanten die hun SIM-kaart kwijt zijn. Een telefoon raakt men meestal niet kwijt, dus vandaar het idee om de SIM-kaart in te bouwen in de telefoon. Als u in het buitenland bent, dan kunt u een tweede telefoon kopen. Sterker nog, u krijgt het helemaal gratis (als u een abonnement afsluit). Bovendien, het hebben van 2 telefoons is handiger dan steeds verwisselen van die kleine SIM-kaartjes. We zullen voortaan ook abonnementen aanbieden waarbij u keuze heeft tussen 3 of 4 telefoons. Denk maar bijvoorbeeld aan het Family-pakket.
Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag."
Omgekeerde is ook niet meer mogelijk. Als ik naar een festival ga, wil ik mijn simkaart eenvoudig in een budget phone kunnen stoppen.
Eigenlijk is dit allemaal perfect te regelen mits wat goede wil. Er is nu al een simkaart verkrijgbaar met een Belgisch én een Luxemburgs nummer. Technisch is er geen enkele reden waarom het niet zou kunnen. Het zijn al bij al ook maar routing tables.
Ben het helemaal mee eens. We moeten niet wegkijken voor problemen die nieuwe technologieën met zich mee (kunnen) brengen.

Het probleem is dat de consument geen keuze meer heeft als fabrikanten dit massaal gaan omarmen. De markt wordt voornamelijk bepaald door de standaarden die grote ondernemingen met elkaar afspreken zelfs als dat in het nadeel is voor de consument. Dezelfde ondernemingen laten hun marketingafdeling halve waarheden vertellen aan de consument.
Ben beniewd wat hier de beperkingen gaan zijn. Ik zie al een paar moeilijke scenario's:

- Kan de oude provider het wijzigen van de SIM blokkeren? (bij bijvoorbeeld een lopend abbo)
- Kan ik nog even snel sim wisselen als ik op reis ga?
- Wat gebeurt er met cross-world compatability in andere regio's? Kan in in Nederland nogsteeds een buitenlands DualSim toestel gebruiken?
- Wat gebeurt er bij een defect/reparatie? kun je je eigen sim gauw overzetten naar je reserve toestel?

Een mogelijk pluspunt kan zijn formaat, en wellicht een klein beetje stroom verbruik. Maar ik zie echter ook enkele problemen welke bij fysieke simkaarten niet bestaan (zoals boven genoemd).

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 18 februari 2016 16:58]

- Kan de oude provider het wijzigen van de SIM blokkeren? (bij bijvoorbeeld een lopend abbo)
Nu mag je toch ook je simkaart eruit halen? Al sluit je 5 abonnementen af, betalen doe je toch.
Hoe haal je de simkaart eruit dan? Stel, ik heb een provider die niet meewerkt aan nummerbehoud of einde abbo. Hoe stap ik over als ik de fysieke sim niet kan wijzigen?
- Wat gebeurt er met cross-world compatability?
Cross-world? Wanneer ben je van plan deze planeet te verlaten dan? :)
elke avond reis ik af naar Tyria :P
Anoniem: 382732
@kid198818 februari 2016 18:14
De functionaliteit van de SIM blijft hetzelfde. Hij zit alleen vastgesoldeerd.
De functionaliteit van een Subsrciber Identity Module is dat je je nummer en aansluiting op het netwerk ook in geval van een lege accu of defect toestel naar hartelust kunt verplaatsen naar een ander toestel van je eigen keuze, op ieder willekeurig moment dat je daar zelf de wens toe hebt. Zonder externe zaken nodig te hebben. Dat kan dus helemaal niet als hij zit vast gesoldeerd. }> Laten ze er een "ouderwetse" dip8 van maken }>
invented by .. "Buck" Rogers in 1964
Of is de gewone sim toch het beste?
Hoe doe jij dat als je toestel in het water is gevallen? Ik doe de SIM in een ander toestel...
Iemand die je vraagt of hij even mag bellen omdat zijn accu leeg is? Even zijn sim erin...

[Reactie gewijzigd door onetime op 20 februari 2016 15:17]

De e-sim kan ingebouwd in een toestel zitten en is op afstand programmeerbaar om van provider te kunnen wisselen.
Ik wil nooit te veel doemdenken, maar dit zinnetje laat bij mij wat alarmbellen rinkelen. Dit betekent dat de SIM kaart met het daarop draaiende besturingssysteem, ineens een heel stuk vatbaarder wordt voor exploits. Gaan we deze SIM's dan ook gegarandeerd levenslang van updates voorzien? Gezien de wanprestatie die veel fabrikanten leveren als het op updaten van het hoofdbesturingssysteem van telefoons aankomt, vrees ik voor het ergste.
Dat is wel een erg algemene opmerking: sommige provider gebruiken SIM kaarten die "oude" beveilingsopties nog "aan" hebben staan. In dit geval beveiling met behulp van DES (56-bits keys).

Dat is dus geen algemeen probleem van SIM kaart technologie, maar meer een probleem van individuele telecom operators die hun SIM kaart op deze manier configureren.
Op dit moment is de SIM ook al op afstand te wijzigen. Dat wil zeggen dat er applicaties (applets) geladen kunnen worden en geconfigureerd.

In veel gevallen dit is gebaseerd op JavaCard en GlobalPlatform. Uiteraard zijn deze platformen niet 100% veilig, maar ze zijn wel volledig ontworpen en getest voor dat doel.
Welk besturingssysteem draait er op een simkaart dan?
Zolang we maar niet krijgen dat providers de toestellen achteraf gaan simlocken: http://arstechnica.com/ap...and-sprint-leave-it-open/
Ik ben heel erg enthousiast over dit punt. Multisim functionaliteit zie ik niet snel terug, maar als dat erin zit gaat er een hele nieuwe wereld open naar mijn beleving. Wel met als randvoorwaarde dat je zelf absolute controle moet kunnen houden / houdt.

Wat ik voor me zie is dat je dan de minuten inkoopt bij T-Mobile, de data bij Vodafone en bijvoorbeeld wat SMS'jes (als je die nog nodig hebt) bij KPN. Dat zou al extra concurrentie bieden in een markt die vaak bekritiseerd wordt door te weinig concurrentie. Zeker in combinatie met bedrijven als Apple die nu ook zelf lease-achtige constructies beginnen aan te bieden met hun smartphones en wetgeving die veranderd en begint te vereisen dat we abonnementen met toestellen voor "0 euro" als een lening gaan zien. Hierdoor gaan providers verkopen wat ze behoren te verkopen tegen conforme prijzen: de verbinding. En dus niet het totaalproduct; telefoon + verbinding (even plat gezegd).

Ook met vakantie / buitenland zie ik enorm veel kansen. Je kunt van te voren rustig vergelijken welke aanbieder je gaat nemen voor je vakantie, een D-Reizen kan het er zelfs bij verkopen als een soort bijbestel dingetje op de site, en voila je hebt tegen een normale prijs (lokale prijs) internet - en je blijft tegelijkertijd ook verbonden op je eigen nummer en dus bereikbaar (multisim). Sowieso zou multisim functionaliteit een uitkomst zijn voor heel veel mensen (zakelijk / prive telefoon).

Wat daar het gevolg van is? Marktwerking. Vodafone/KPN/T-Mobile Nederland kan dan niet meer 12 euro per MB gaan vragen in Cambodja, als Cambodja Telecom voor hetzelfde bedrag 10GB aanbiedt (bij wijze van spreken).
Zolang we van provider kunnen blijven wisselen... okay!
Gedeeltelijk ...

Want hoe zie je dat voor je ?
Nu rij ik Frankrijk binnen, en wissel mijn KPN naar een Orangesim, 1 minuutje en het is geregeld.
Terug naar huis, vice versa ....

Hoe moet ik dat met een Esim doen ?
Moet ik contact met de provider maken, gegevens doornemen, en hopen dat het een 24/24 nummer of service is.
Wat zijn de kosten ?
Want providers hebben mensen in dienst, die een salaris verwachten
Precies hetzelfde: je gaat naar de Orange website, besteld een "SIM" en de settings worden geladen. De kosten zullen eerder lager worden: nu moeten SIM cards worden ingekocht, geprogrammeerd, op voorraad worden gehouden (als iets duur is, is het voorraad), mensen die jouw de SIM moeten verkopen en bij de operator heb je dezelfde mensen nodig als met het nieuwe systeem. Ik snap jouw laatste punten dan ook niet zo.
Precies hetzelfde: je gaat naar de Orange website, besteld een "SIM" en de settings worden geladen.
En dat doe je dan als je de grens over gaat tijdens het rijden? (of bij de éérste [P] plaats?)
Nu heb ik hier een BT-Simkaart liggen die ik zó in mijn toestel schuif in de trein/boot.
Dankzij de EU is die hele stoelendans met sim kaarten in Europa straks niet meer nodig.
Hoe moet ik dat met een Esim doen ?
Gewoon inloggen bij je andere provider en op downloaden klikken.
Want providers hebben mensen in dienst, die een salaris verwachten
Klopt. Maar het echte werk wordt net als bij de banken gewoon door computers gedaan. Dit zijn gewoon geautomatiseerde processen.
Gewoon inloggen bij je andere provider en op downloaden klikken
Na legitimatie en betalen neem ik aan.
En waar blijkt je oude 'ESIM' kaart met je oude nummer dan? Kan je die gewoon terug wisselen? Kan je die naar een andere telefoon brengen?
Ik heb liever losse simkaarten, dan kunnen we tenminste in het buitenland gewoon een prepaidkaart gebruiken .......
Anoniem: 112442
@VHware18 februari 2016 16:42
Ik heb liever losse simkaarten, dan kunnen we tenminste in het buitenland gewoon een prepaidkaart gebruiken .......
Inderdaad, en ook binnenlands veel gemakkelijker om van provider te wisselen als je je nummer niet wil/hoeft te behouden.

Ik vind het raar dat dit toegestaan wordt. Ik voel de bui al hangen, providers die moeilijk gaan doen als hun klant wil overstappen, fouten bij het omzetten etc.
Wat me vooral stoort is dat het niet flexibel is, zoals met losse kaarten wel.... Nu kun je elke willekeurige SIM gebruiken en wisselen op elk moment dat jij wil. Met zo'n e-sim heb je er zelf geen controle over en dat is iets wat mij stoort.
Dat is dus de vraag. Ik heb mij niet verdiept in het systeem, maar als het (bij wijze van) zo simpel is dat je zelf elk willekeurig moment kunt 'wisselen' van Simkaart, bijvoorbeeld door een app, dan zie ik er misschien nog wel voordelen in. Misschien zou je bijvoorbeeld een app kunnen hebben waarmee je on de fly tussen meerdere simkaarten kunt 'wisselen' met een druk op de knop. Misschien is het 'kopen' en toevoegen van een Simkaart dan niets meer dan het scannen van een QR-code ofzo.

Ik zeg niet dat het zo gaat, maar de uiteindelijk implementatie zou misschien best wel eens heel flexibel kunnen zijn...theoretisch. Ik vermoed wel dat in het begin het e.e.a. nog fout zou kunnen gaan ja.
Misschien is het 'kopen' en toevoegen van een Simkaart dan niets meer dan het scannen van een QR-code ofzo.
Met alle risico's van dien. Bellen op kosten van een ander.
Gemak en veiligheid gaan meestal/ in veel gevallen niet samen.
Dit is zo'n geval IMO.
Anoniem: 310408
@VHware18 februari 2016 17:02
Wat me vooral stoort is dat het niet flexibel is, zoals met losse kaarten wel.... Nu kun je elke willekeurige SIM gebruiken en wisselen op elk moment dat jij wil. Met zo'n e-sim heb je er zelf geen controle over en dat is iets wat mij stoort.
Voor zover ik de standaard begrijp kan je tot 10 providers opslaan en een nieuwe (als je op vakantie gaat) er een aan toevoegen door simpel je nummer op een site in te voeren. Wisselen doe je net zoals dat nu met een dual sim telephone gaat. Je kan ook een simulated sim uitschakelen.

Snap dus de ophef niet. En geloof me, alle telefoon makers gaan meteen over want dit is gewoon makkelijker voor de consument, goedkoper en bied nieuwe mogelijkheden. Simkaartjes zijn binnen 10 jaar geheel verdwenen. Maar goed ook, heb altijd al een hekel gehad aan die priegelige kaartjes die je altijd verkeerd in een gluefje probeert te duwen.
Snap dus de ophef niet. En geloof me, alle telefoon makers gaan meteen over want dit is gewoon makkelijker voor de consument, goedkoper en bied nieuwe mogelijkheden. Simkaartjes zijn binnen 10 jaar geheel verdwenen.
Dit is helemaal niet gemakkelijker voor de consument. Dit legt de macht steeds meer bij de provider.
Maar goed ook, heb altijd al een hekel gehad aan die priegelige kaartjes die je altijd verkeerd in een gluefje probeert te duwen.
Mensen met twee linker handen zul je altijd hebben.
Ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Eerst kijken dan doen.
Ik had me er verder nog niet in verdiept, maar gezien in het nieuwsbericht specifiek doel staat voor provider wisselen, gaat de gedachte al snel naar wisselen van abonnement / nummer meenemen, een permanent iets dus. Als het mogelijk is zoals je zegt meerdere "SIMs" in die e-sim op te slaan, dan heb ik er wat minder moeite mee.
"er een aan toevoegen door simpel je nummer op een site in te voeren."

Als dat de enige controle is op de vraag of je met een provider in zee wilt? Dan kan ik jouw nummer dus bij Vodafone invoeren...
idd ik zit nog wel eens in het buitenland en voor 10 euro een simkaartje kopen is er dan niet meer bij. Dat zou wel erg storend zijn. Tenzij je meerdere simkaarten digitaal kan opslaan en kan wisselen, desnoods met een herstart van je telefoon, dan zou het prima zijn.
Kom je aan op vakantie in Alanya met een last-minute hotel en vlucht. En hebben ze daar geen ondersteuning voor e-sim. :+
Het ligt er beetje aan hoe dit geïmplementeerd wordt. Wellicht wordt wisselen wel makkelijker, softwarematig. Laten we het hopen :)

[Reactie gewijzigd door davasch op 18 februari 2016 19:49]

Dit lijkt stiekem net zo ondoordacht als de OV chipkaart, snel invoeren die handel terwijl het nog bij lange na niet af is.
Ze hebben het hier al een hele tijd over, dus ondoordacht? Niet af?
Dat was ook het geval met de OV chipkaart, die is ook niet uit de lucht gevallen hoor.
Er is een groot verschil tussen een technologie bedrijf en een overheid.
Dus? Nogmaals ze willen een systeem invoeren dat ervoor zorgt dat je straks fysiek je kaart niet meer kunt vervangen.

Het is niet zo dat ik de eSim een slecht idee vind, maar maak het dan fysiek verwijderbaar net als nu met de normale sim kaart.
Ze introduceren inderdaad een systeem dat je je SIM-card niet meer kunt/hoeft te vervangen. Een belletje naar je provider of het ingeven van een code zorgt voor de overgang naar een andere SIM.

Waarom zou je ervoor kiezen om hardwarematig een kaart te wijzigen terwijl je dat softwarematig kunt doen.

Bijna alles in een telefoon is software-driven.
Waarom dit niet.

Naar een andere provider gaan was nog nooit zo simpel.
Geen nieuwe SIM-kaart meer moeten halen/ontvangen.
Geen telefoon die (vaak) uit/open/aan moet.
Tot je op vakantie naar het buitenland gaat, het klinkt zo makkelijk maar of dat werkelijk ook zo gaat worden?

(Om maar over te zwijgen als je naar een land gaat waar dit systeem niet of nog niet gebruikt wordt)
Gelukkig is dit een WERELDwijde standaard, net zoals GSM een (zowat) wereldwijde standaard is.....niet te vergelijken met onze polder-ov-chipkaart-oplossing die volgens mij alleen op deze manier in Nederland wordt gebruikt.
Dus? Dat iets "wereldstandaard" is maakt het niet meteen een goed systeem.
Dus? Omdat iets vernieuwend is, is het ondoordacht en niet af?
Het is eerder terug naar af i.p.v. vernieuwend. Vroeger voor de SIM kaart was je nummer ook onlosmakelijk aan je telefoon verbonden en kon je zelf offline ook niet een SIM kaart overzetten. Een groot deel van het succes van GSM komt door de SIM kaart.

SIM kaarten zijn gewoon handig.

Ik snap ook al niet waarom er nu ineens onhandige micro en nano SIM kaarten zijn terwijl de telefoons juist groter zijn.
Waar staat dat je nummer niet veranderd kan worden met dit systeem?

De Sim kaart in al zijn vormen heeft zijn tijd gehad en wordt vervangen voor een variant waarbij je geen hardware hoeft uit te wisselen. Lijkt mij een verbetering.

Moet je eens voorstellen als het andersom zou zijn.
Ik denk dat er dan ineens heel veel mensen gaan klagen.
Kaartje veranderen om je telefoonnummer en provider te wijzigen? Wat een onzin.
Je kan je nummer wel veranderen maar het hangt aan de telefoon i.p.v. een verwijderbare SIM dus het is vergelijkbaar met een nummer op een SIM veranderen zonder te verwijderen.

Je zal wel te jong zijn om dit te weten maar het is in het verleden juist veranderd naar SIM kaart. De eerste SIM kaart was zo groot als een credit kaart. (Zo wordt het nu nog geleverd maar je kan er nu een klein kaartje uitdrukken.) dus groot en onhandig en nog steeds was het een hele verbetering op hoe het daarvoor was (ingebakken in de telefoon) en pas toen is de concurrentie begonnen en dienstverlening verbeterd zodat we nu allemaal een mobiele telefoon hebben en goedkoop kunnen bellen..

De nieuwe ingebakken variant kan dan waarschijnlijk wel veranderd worden zonder naar de winkel te hoeven maar het is toch een stap terug. Je kan niet eenvoudig meer een kaartje vervangen maar hebt de operator nodig om je 'SIM' naar een andere telefoon te brengen en terug. Je wil misschien juist een andere 'SIM' als je geen dekking meer hebt. Of ver van opladers wil je 'em even in een telefoon stoppen die nog batterij over hebt. Hoe doe je dat dan? Even een kaartje kopen in de supermarkt en als je 'em niet meer nodig hebt aan een ander geven zal ook minder makkelijk gaan.
Ik heb nog zelf met ATF gebeld, dus ja. best jong.
Je weet wel, dat was zo'n systeem die nog niet software gestuurd was en zo ongeveer alles werd in hardware geregeld.

Tegenwoordig, en dat is best wel handig, kun je heel veel in software doen, en is het onzinnig om bepaalde dingen in hardware te doen. Een SIM kaart vervangen is er daar een van.
Aanhalen dat er vroeger geen SIM kaart in de telefoon zat en dat de revolutie ontstond omdat de SIM kaart geïntroduceerd werd is, mijn inziens, onzin. De revolutie ontstond omdat je geen 4 kg zwaar apparaat mee moest zeulen en er in de plaats daarvan een handzaam licht apparaat kwam.

Verder is het niet perse zo dat je je operator nodig hebt om je nummer en operator te wijzigen. In een telefoon kunnen meerdere operator-profiles naast elkaar bestaan waarbij je simpelweg dmv een code om kunt schakelen.
Wat zijn de voordelen? :? Nog dunnere smartphones? Ik verwissel namelijk niet op regelmatige basis mijn simkaart.
Het niet heen en weer hoeven te sturen van Simkaarten en ze kwijtraken, simkaarten die stuk kunnen gaan, geen nieuwe 'formaat/grootte' standaarden meer etc.
Niet echt. De drive om simkaarten kleiner te maken blijft. Immers, ruimtebesparing. Dus op een gegeven moment is je simkaart te oud, te groot of niet van nieuwe techniek voorzien en moet je een nieuwe telefoon kopen...
De volgende stap is natuurlijk dat de sim kaart gewoon een stuk software is. Eigenlijk is een SIM kaart ook niets meer dan een user ID. Dat kan ook heel goed zonder hardware.
De noodzaak om te updaten blijft. En als je kijkt hoeveel invloed providers en fabrikanten nu al hebben op het OS, dan is ze software geven om de sim-acties te bepalen, ongeveer even slim als vrijwillig Cryptolocker te installeren.
Idd ruimtebesparing zal vanuit de fabrikant de belangrijkste reden zijn. Vanuit de providers waarschijnlijk dat het gemakkelijker te managen is.
Het ontbreken van een simslot geef inderdaad een ruimtebesparing maar laat ook een zwakke plek verdwijnen: de simkaart moet op een of andere manier in het toestel kunnen door het openmaken van je toestel of door een gleuf (met klepje).

De ruimtebesparing bij telefoons en tablets valt best mee nog daar deze gemiddeld steeds groter worden en simkaarten de laatste jaren zijn verkleint. Je moet eerder denken aan smartwatches, fitnessbanden, google glass,...enz.waar het moeilijker is een simkaartslot in te verwerken en de extra ruimte relatief wel veel kan zijn.
Niet meer als klant hoeven te wisselen van simkaart als je met nummerbehoud overstapt van provider naar provider. Ja, ik weet het: dat is niet heel moeilijk. Maar voor sommige mensen is dat al een hele stap.
Handig, maar ook niet... Telefoon stuk, even binnen brengen, 2 weken kwijt, krijg je een vervangtoestel zonder eSim, naar de provider gaan om een simkaart te krijgen, deze laten activeren, 2 weken later, toestel ophalen, weer laten activeren... Handeeuuuugg!
<off topic> Zo oud zal die simkaart toch niet zijn?

Nee, een blijvend probleem. Vervanging/storing/ruzie is niet iets wat alleen bij introductie voorkomt. Je ontkomt er niet aan om hiervoor een proces te bedenken. Dat bovendien veilig is, zodat je fraude voorkomt.
Zolang duurt het niet om een simkaart te halen bij de meeste providers. Bij o.a. KPN kan je in de winkel een werkende sim meekrijgen
Dat klopt, maar je moet je wel gaan verplaatsen. Ik koop mn telefoons niet bij mn provider. Lekker over en weer rijden voor een simkaartje.
Anoniem: 382732
@Nees18 februari 2016 18:18
Een reparatiebedrijfje kan ook reserve SIM gaan uitgeven natuurlijk. Bij mij op het werk maakt de telecommanager de SIM gereed. Dan kan in een winkeltje net zo goed natuurlijk.
Ik zoek nog beetje praktisch nut hiervan, of meer.. een simkaart heeft op dit moment een hoger praktisch nut. Telefoon kapot, batterij leeg en geen juiste lader, tijdelijke dual-sim, zaken die je nu simpel even kan wisselen. Natuurlijk heb je nog wel het nano/micro/mini/sim probleem, maar heb je eenmaal een nano kan je met simpele houdertjes je simkaart gebruiken in elk denkbare telefoon.

Daarbij heb je ook nog eens het buiteland (even cheap prepaid sim kopen), ze moeten wel opeens wereldwijde support op zo'n e-sim krijgen, anders heb je er niets aan. Maar ook het gezeur met overstappen/omzetten, nu kan je met de overloop periode gewoon beide sims nog even gebruiken, hoe wil je dat precies met zo'n e-sim gaan doen? Hoe gaat dual-sim uberhaubt werkten?

Bij al die punten heb ik m'n vraagtekens hoe dit bij zo'n e-sim gaat, als ze zulke zaken goed regelen, of in iedergeval zelfde niveau als huidige sims, kan ik er nog mee leven. Alleen dat 'op afstand programmeren', ik mag hopen dat ze dat redelijk waterdicht maken?
Op afstand programmeren leg ik uit als de instellingen pushen die je normaal op de sim kaart meegelevert krijgt.

Grote voordeel, je kunt je telefoon op elk mobiel netwerk aansluiten zoals je een stekker in het stopcontact steekt voor elk stroom netwerk.
Telefoon kapot, batterij leeg en geen juiste lader, tijdelijke dual-sim, zaken die je nu simpel even kan wisselen.
In de praktijk werkt dat toch al niet. Je nieuwste toestel wil een nano kaart en je reserve toestel wil een micro sim kaart. We hadden in de tijd van steeds groter wordende telefoons gewoon bij normale sim kaarten moeten blijven. Nu dat misgegaan is zin downloadbare user IDs een betere oplossing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee