Apple, Samsung en providers overleggen over ingebouwde simkaart

Apple en Samsung, die samen de helft van de smartphonemarkt in handen hebben, zijn in gesprek met telecomproviders om ingebouwde simkaarten mogelijk te maken. Volgend jaar zouden de eerste apparaten met ingebouwde sims al kunnen worden uitgeleverd.

Met de ingebouwde sim zouden gebruikers niet meer een aparte simkaart in hun toestel te hoeven doen. Ook zouden gebruikers dan naar een andere provider kunnen overstappen zonder dat ze daarvoor een nieuwe simkaart in hun telefoon hoeven te doen.

Het is niet bekend of naast Apple en Samsung ook andere fabrikanten aan de gesprekken meedoen, maar van de grote providers is de meerderheid in ieder geval vertegenwoordigd, schrijft de Financial Times. Daarbij gaat het ook om Deutsche Telekom en Vodafone, die in Nederland met een mobiel netwerk actief zijn - Deutsche Telekom onder de vlag van T-Mobile.

Een overeenkomst over de specificaties van de 'e-sim' is dichtbij, zegt de directeur van de GSM Association tegenover de krant. De eerste smartphones met een 'e-sim', die op afstand kan worden geconfigureerd, zouden volgend jaar al kunnen worden uitgeleverd.

De ingebouwde simkaarten zijn enigszins vergelijkbaar met een simkaart die Apple meelevert met de laatste generatie iPad. Die kaart kan echter alleen worden gebruikt met drie providers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Die simkaart levert Apple mogelijk ook mee met de eerstvolgende iPhone die het bedrijf uitbrengt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

16-07-2015 • 19:22

234 Linkedin

Submitter: Maurits van Baerle

Reacties (234)

234
224
167
12
1
0
Wijzig sortering
Een sim kaart is in feite slechts een aanmeldingstoken: Je "logt daarmee in" op het telefoonnetwerk van je provider.

Hoewel het beveiligingsimplicaties heeft, kan de fysieke kaart gemakkelijk worden vervangen door configuratie: Je stelt de aanmeldgegevens dan in op je telefoon.

De voorgestelde oplossing komt uit een land waar de providers alle telefoons levert en dus alle macht hebben. Een land waar ze simlocks en regiocoderingen bedacht hebben. Het consolideert de dictatuur van de grote bedrijven.

Ik hoop dat we het buiten de deur kunnen houden.
Je SIM is niet slechts een token, het is ook een integraal onderdeel van de security. Op een SIM kaart staan pre-shared keys en cryptografische configuratie die er zo goed als onmogelijk uit te halen zijn. Een telefoontoestel laat de SIM afgeleide sleutels genereren en andere cryptografische handelingen uitvoeren.

Verder bevat een SIM essentiële informatie over welke netwerken je wel en niet op kan, wat met name het aanmelden in het buitenland moet versoepelen.

Daarnaast draaien er op SIM kaarten ook kleine apps van providers, die bijvoorbeeld zorgen dat je andere IMSI's gebruikt afhankelijk van het land waar je bent. Providers als Truphone maken daar bijvoorbeeld gebruik van om goedkopere roaming aan te kunnen bieden.

Ik ben met name erg huiverig wat dit voor kleinere operators en MVNO's betekend, die vaker van dit soort apps gebruik moeten maken om een complete dienst te kunnen leveren. MVNO's mogen in principe geen lid worden van de GSMA, dus deze samenwerking tussen de GSMA en fabrikanten is met name een samenwerking tussen de grote jongens.
Inderdaad. Zeer lastig om zomaar te kraken. Zodra je het programmeerbaar maakt is het open voor misbruik.
Zeer slechte evolutie !
"Hoewel het beveiligingsimplicaties heeft"

Het was misschien een understatement, maar omdat ik denk dat een deel van de benodigde beveiliging ook op andere manieren te bereiken is, ben ik er maar niet direct op in gegaan. Ik ben blij dat jij de belangrijkste zaken aanstipt.

Beveiliging die voor een deel gebaseerd is op "wat je hebt" is inherent beter dan beveiliging op grond van een code alleen.

Overschat echter ook het beveiligingsniveau dat een simkaart biedt. En overige functionaliteiten, zoals de lijst met vookeursnetwerken, kunnen ook eenvoudig softwarematig worden opgelost.
Ik heb vanuit mijn werk bij een MVNE veel met SIM's en RFM OTA etcetera te maken, dus mijn reactie was inderdaad op basis van de reflex 'weer één die denk dat een SIM alleen maar een geheugenkaartje is'. Ik ben het met je eens dat een aantal zaken technisch ook anders opgelost zouden kunnen worden, net zo goed als dat bijna niemand nog zijn telefoonboek op een SIM heeft staan.

Ondertussen heb ik mijzelf ook wat verder ingelezen in de embedded SIM technologie. Als dit inderdaad de techniek is die gebruikt gaat worden, voorzie ik technisch niet zo'n probleem. Het biedt in principe dezelfde functionaliteit als een reguliere GlobalPlatform smartcard. Het is best interessante technologie, die zorgvuldig ontwikkeld lijkt te zijn.

Mijn grootste zorg blijft dat 'de grote jongens' nieuwe melkkoeien zien. Op dit moment hebben wij als MVNE alleen maar te maken met een SIM-leverancier en alleen tot op het moment dat de SIM's geleverd zijn. Straks ontstaat er een keten:
  • leveranciers van eSIM hardware (bijv. NXP)
  • telefoonfabrikant (Apple, Samsung)
  • secure routing provider, verzorgt mobiele connectie om uiteindelijke abonnement in te laden (grote telecom operators, leveranciers van de eSIM hardware of Apple en Google?)
  • data provider (huidige SIM fabrikanten of de grote operators zelf)
  • service provider, degen bij wie je uiteindelijk een contract hebt
Dat zijn een hoop meer partijen die een stukje van de taart willen, zowel op het gebied van controle als financieel... Voor een kleine partij is daar waarschijnlijk niet tussen te komen en een deel van de CAPEX worden opeens OPEX. Immers, een doos SIM's die ik op de plank heb liggen, werken over 10 jaar ook nog. Als echter iemand over tien jaar een toestel met eSIM opstart, moet de hele keten nog bestaan om het abonnement in de eSIM te kunnen laden.
Maar het bestaat allang in de US iig. Sprint heeft daar altijd toestellen (zoals de Motorola Photon Q) met een 'sim ic' intern. Daar kunnen dus geen sim-kaarten in. Ooit achter gekomen toen ik zo'n toestel via e-bay kocht :P
Raar dat apple en samsung het er nu pas over hebben als het al meer dan 3 jaar bestaat, en motorola is toch geen 'kleine' telefoon speler.
Wat er hier anders aan is, is dat de chip geconfigureerd moet kunnen voor verschillende providers, en deze moeten er ook allemaal aan mee willen werken. Er komt dus heel wat meer bij kijken, wat betreft software en interfaces. En bij zulke grote stappen wil iedereen zijn ideeën kwijt kunnen en is er heel wat overleg nodig, zodat iedereen met de uiteindelijke afspraken akkoord gaat. Waar jij het over hebt is een chip die maar voor 1 provider werkt. Ook een slimme manier van klanten binding.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 16 juli 2015 20:24]

De sim kaart dient volgende dingen te leveren:
- confidentiality (jij en de provider zijn de enigen die je pakketen kunnen zien)
- Identification (wie ben je, waar heb je recht op)
- Authentificatie (ben je wel wie je zegt te zijn)
- Non repudiation (niet kunnen ontkennen dat jij hun dienst hebt gebruikt)
Het is dus een element waar alleen jij en de provider iets mee te maken hebben.

Door het een vast element in je telefoon te maken kan je ze niet vervangen indien nodig. Door het een vast element in je telefoon te maken komt er nog een derde partij bij kijken die je dient te vertrouwen. (in se weet je device fabrikant al meer over jou dan de service provider, ma toch)

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 16 juli 2015 21:12]

Geen idee wat de ideeën zijn voor deze software-sim, maar uiteindelijk is het toch gewoon mogelijk om al deze wensen door te voeren in een software sim? Als er maar een goede API is die beschikbaar is voor de telco's, en dat de info van de sim goed encrypt en gesigned wordt. Lijkt me prima oplosbaar.

Het belangrijkste waar je de fabrikant meer mee moet vertrouwen is dat uit ook echt uit is. Nu betekend de sim eruit 100% zeker dat je offline bent. Theoretisch is dat bij een software-sim lastiger te zien voor de gebruiker. Maar ja, het is natuurlijk nu al zo dat de maker van het mobieltje al betrokken is in de circle of trust, zoals je zelf ook al aangeeft.
Dat je de sim kunt vervangen is juist een kern-punt van het nut van de software sim; geen geklooi met een beperkt aantal sim-slots, maar het lijkt me prima mogelijk om softwarematig te switchen tussen een x aantal software-sims die je op je toestel hebt staan. Lekker handig voor mensen die veel reizen en werk/prive gescheiden hebben.
ik vermoed juist dat multisim-toestellen niet meer mogelijk zullen zijn (toch zeker niet met de eerste generatie e-sim).
Bovendien heeft elke simkaart ook een eigen Identifier-nummer, een beetje zoals het imei nummer van je telefoon, maar dan een nummer voor de simkaart. je kan niet met 1 simkaartnummer op meerdere netwerken tegelijk aanmelden en ik zal je een voorbeeld geven waarom.
je kan bv niet aanmelden bij KPN en tegelijk 1 van haar mvno's; je werkt namelijk via dezelfde accesspoints en kunt nooit met dezelfde login twee keer tegelijk ingelogd zijn op een ander profiel.
op jouw computer heb je ook users staan, als je inlogt met gebruiker 1 heeft die een profiel dat inlaadt met bijhorende desktop en verbonden data. Je kan niet nog eens inloggen met die account als je al ingelogd bent, en je krijgt dan zeker niet ineens een andere desktop te zien dan de vorige keer dat je jezelf aanmeldde.
wat wel kan is op 2 verschillende providers inloggen met dezelfde simkaartnummer; weliswaar op voorwaarde dat ze niet aan netwerkdelen doen (bv bij grote stoornissen in NL gaat dit in werking en kan je bv met een kpn sim bellen via het netwerk van T-Mobile; met een e-sim kom je op dat moment in de problemen; want jouw "dual sim configured e-sim" probeert met KPN gegevens in te loggen via de t-mobile mast terwijl diezelfde account al ingelogd is op het netwerk van t-mobile zelf.
Dual E-Sim zal misschien wel mogelijk worden in een later stadium, maar dan moeten er ook twee e-sim modules (met elk een eigen simkaartnummer) in de telefoon zitten; dan is het probleem opgelost...

IVM custom roms; dit mag in principe geen probleem zijn; de e-sim wordt gewoon gezien als een normale sim door het OS. Waar je wel op moet letten is dat je bij het verkopen van jouw "oude" telefoon met e-sim je provider hebt ingelicht om de e-sim te deactiveren.

bovendien is de e-sim niet zomaar bedoeld als 'vervanger' van gewone simkaarten; het systeem moet een einde maken aan anonieme bellers (bv dealers en andere minder koosjere gebruikers van die kaarten, maar ook voor 'snel even een simkaart tijdens vakantie' ) zodat die niet meer ongeregistreerde simkaarten kunnen gebruiken. Ik heb altijd al in het land van mijn reisbestemming een lokale simkaart gekocht om goedkoop op internet te kunnen of om goedkoper te kunnen bellen naar huis toe. soms plukte ik hiervoor een extra telefoon uit de kast (mijn vorige gsm) maar soms nam ik gewoon mijn huidige gsm en stak ik daar de 'vakantiesim' in het slot en mijn 'thuis-sim' hield ik altijd in de buurt (vroeger stak ik die gewoon tussen de batterij en het klepje) zodat ik bv 's avonds op de hotelkamer toch eens kan nakijken of ik geen berichten heb ontvangen van de mensen die mijn 'vakantienummer' niet hebben. Dit zal dus ook al niet meer gaan want je kan niet even snel je simkaart wisselen en een half uurtje later weer de oude erin pleuren; de providers moeten namelijk jouw e-sim telkens opnieuw verwerken/registreren in hun netwerk én een datapakketje naar je e-sim sturen ter configuratie van het toestel zoals frequenties, servicenummers (bv sms-centrale), roamingprofielen, custom adresboek entries (oa de helpdiensten) en nog een een paar parameters; allemaal dingen die gewoon op de simkaart worden meegeleverd.
De E-Sim heeft dus vooral voordeel voor de providers (geen simswappen = dure roamingtarieven, buiten de EU) én voor de overheid (weet altijd wie er met de telefoon belt).
op zicht denk ik dat je verhaal hier en daar wel wat steken laat vallen, want vlan tagging en dergelijken is al sinds jaar en dag mogelijk, en zou ook hier prima van toepassing kunnen zijn, jou hele idee wat betreft het bij je batterij stoppen van een simkaart hoeft straks niet meer. mits goed geimplementeerd kun je gewoon flight inschakkelen en uitschakkelen om vervolgens te kiezen met welke e-sim je prcies wilt aanmelden, ik zou bijna denken dat hier mee multi-sim non-dual-standby dus in een klap de defacto standaard kan worden. en dat dual-standby een kwestie wordt van software

ik wil niet zover gaan dat je dual standy zult kunnen krijgen door een custom rom (want die kans acht ik iets minder waarschijnlijk) maar het opend zeker weten wel deuren, de vraag blijft waar de belangen van een bedrijf als apple liggen, en in hoeverre ze geneigd zijn de belangen van een UPS te laten preveleren boven die van vodafone en DT
Volgens mij gaat er juist een partij af; degene die nu de Simkaarten bouwt gaat er als 4e partij tussenuit

Ik vraag me wel af wat dit voor Custom-Roms gaat betekenen, want op de SIMchip zit een hoop beveiliging die ze vast niet met het publiek willen delen.
Iemand bouwt die e-sim, en het zal niet je telefoon ontwerper zijn.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 17 juli 2015 08:47]

Het zal in deze gevallen zeer zeker wel om respectievelijk Samsung en Apple gaan die de e-sim bouwen. Het zou dom van ze zijn om dat niet te doen.
Anoniem: 672930
@Terracotta17 juli 2015 09:36
Inderdaad, dit is een slecht plan

Ik wil zelf m'n SIM kunnen overzetten naar een ander toestel ... bij sporten of op vakantie (bv wintersport) neem ik vaak een anders GSM toestel (vooral kleiner) om toch bereikbaar te zijn. Dit zou met een ingebouwde SIM vrijwel onmogelijk zijn.
Tsja gelukkig is bellen en sms-en ook heel veilig enzo wat betreft privacy.

Bellen, smsen en internetten via een mobiel netwerk is net zo veilig als al je persoonlijke gegevens met een megagoon op straat gaan verkondigen. Telecom providers en overheden kunnen alles meelezen en justitie kan dit vrij gemakkelijk opvragen. Dat weten we nu ondertussen wel.

Dus hoeveel slechter gaat het worden als een derde partij dit nu wel eens op een slimme manier aanpakt inclusief bijbehorende encryptie van de gegevens overdacht tussen je apparaat en de provider?

De vier dingen die een simkaart bieden kan net zo goed via een username en password gaan. Dat maakt geen drol uit.
Bellen en SMS-en ovr 3 en 4G is op radiogedeelte best behoorlijk veilig en is al geencrypteerd, dankzij die sim. Dat is ook het enige stuk waar je SIM iets in tussen komt. Zolang je niet end-to-end encrypted belt of SMS-t zal er altijd een tussenpersoon bestaan die je kan afluisteren, is compleet ongerelateerd aan je SIM.

Bellen over 2G is te vergelijken met een megafoon, maar ook daar komt (zeer zwakke) encryptie kijken.

Hoeveel slimmer gaat het worden als je net dezelfde functionaliteit op een software bestuurbare en van op afstand veranderbare chip gaat zetten? Komt nog bij kijken dat je echt wel functionaliteit verliest: hoe verander je snel van telefoon zonder veel last te hebben?

De vier dingen die een simkaart bieden kan je echt niet via username en password implementeren. Je password over een netwerk sturen is encryptie/beveiliging van de jaren negentig. Zelfs indien je password geencrypteerd over het netwerk passeert (I hear the nillies calling) is dit een no-go voor zo'n gevoelige materie als je geldzaken. Er is een reden waarom je een bakje hebt van je bank ipv gewoon een gebruikersnaam en password.
Dit ligt alleen niet aan de techniek, maar aan menselijk falen. ING gebruikt ook gewoon username password combinaties, maar om echt wat te doen heb je 2 staps verificatie nodig via een tan code die je opgestuurd krijgt.

Bij rabobank kan ik zonder enige tussenkomst van readers, scanners of tan codes bedragen overmaken tot €250 en daar heb ik alleen een 5 cijferige pincode voor nodig.

Maar wat ik duidelijk wilde maken is dat bellen en SMS-en momenteel de meest onveilige manier van communicatie is. Waar apps als Telegram en whatsapp (op android) E2E encryptie gebruiken en VOIP applicaties ondertussen ook. Alle dingen die je in je post noemt zijn zeker belangrijk, maar de gebruikte technieken zijn ondertussen al zo oud dat het tijd wordt om het hele systeem op de schop te gooien.
Raar dat apple en samsung het er nu pas over hebben als het al meer dan 3 jaar bestaat, en motorola is toch geen 'kleine' telefoon speler.
Apple was hier bijna 5 jaar geleden ook mee bezig maar toen wilden de telco's nog niet zo meewerken. Hopelijk gaat het nu wel lukken alhoewel ik verwacht dat de telco's een normale sim optie wel behouden naast een e-sim. Dan kan je tenminste een alternatief toestel meenemen voor b.v. op vakantie of zo.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 17 juli 2015 11:35]

Moet je back up toestel wel gewone sim kaarten accepteren... Mijn back up toestel is gewoon mijn vorig toestel altijd.
Raar dat apple en samsung het er nu pas over hebben als het al meer dan 3 jaar bestaat, en motorola is toch geen 'kleine' telefoon speler.
Apple is hier al langer dan 3 jaar mee bezig. Dit is al een paar keer op T.net langsgekomen.
Anoniem: 298674
@realbart17 juli 2015 00:45
Naast aanmeldingstoken, is het ook een minicomputer in je telefoon die javacard software draait onder controle van je provider. ;)
Ik wordt hier niet enthousiast van! In het verleden had ik een Amerikaans toestel. Toen ik daarmee naar een andere provider wilde overstappen moest ik eerst medewerking krijgen van mijn bestaande provider. Via internet kon je loskoppelen bij je oude provider aanvragen, waarna je koppeling bij je nieuwe provider kon invoeren. Een lastig en langdurig proces wat natuurlijk de nodige problemen gaf in technische zin + in de onwil van je oude provider om snel mee te werken aan een overstap. Door deze ervaring ben ik hier huiverig voor vaste simkaarten of software simkaarten. Een simlock is niet meer nodig: je oude provider vertraagt je overstap wel door de code niet te geven of laat te geven die je ingebouwde sim weer vrijgeeft.

Geef mij dus maar een simkaart die toestel en netwerk onafhankelijk laat zijn. Even een dinerspel in het buitenland en ik heb daar voor een paar euro 10GB te verstoken. Of ik verkoop mijn toestel: nu loopt de koper bellen bij mij de deur uit. Straks moet er eerst een parade langs de beide providers aan te pas komen. Nee dank je.
Dit is overigens niet de eerste keer dat Apple hiermee bezig is:
nieuws: 'Providers straffen Apple om plan geïntegreerde simkaart iPhone'
nieuws: 'Apple zwicht voor bezwaren tegen geïntegreerde iPhone-sim'
nieuws: Providers: iPhone wordt duurder door geïntegreerde simkaart
En dat is van 2010. Blijkbaar zijn de providers nu eindelijk ook zover om dit te willen
Ik weet niet wat ik hier van moet vinden... Maar het lijkt me in eerste instantie wel handig maar ook weer onhandig als ik effe me sim in een simpele nokia wil stoppen omdat me batterij leeg is.
Ik zit daar echt niet op te wachten. Ik doe al zeker 5 jaar met mijn huidige simkaart, omdat ik elke keer een sim-only abbo verleng en een toestel los koop dat ik zelf wil hebben. Je zult zien dat als dit doorzet dat de toptoestellen enkel met sim worden aangeboden, of dat je een absurd dure prijs moet betalen voor een toestel waarbij je de sim kunt wisselen.

Ik vind dit een slechte ontwikkeling.
Volgens mij willen ze naar een virtuele simkaart, ipv een fysieke. Deze virtuele sims worden opgeslagen in een specifieke (geheugen)locatie.

Dit maakt juist veel nieuwe dingen mogelijk:
- multiple sims in een telefoon, zonder dat je een speciale dualsim phone nodig hebt
- meerdere apparaten op hetzelfde abonnement, zonder dat je meerdere fysieke sims moet bestellen bij je provider

Bezwaar is wel dat je dan geen oude telefoon kunt gebruiken. Maar daarvoor bestaan de fysieke sims nog wel een tijdje.
De andere aangehaalde bezwaren in de posts zijn volgens mij onjuist.

[Reactie gewijzigd door menke op 16 juli 2015 19:55]

Exact!

Het verhaaltje van makkelijk overstappen is wel larie. Het gaat om de andere voordelen. In aanvulling van de voordelen die jij geeft zijn er ook het simpele feit dat men een slot moet inbouwen. Dat is duur (in een wereld waar elke cent geldt) en die slots zijn ook heel vaak storingsgevoelig. En het er vaak in en uithalen van een SIM-kaart is niet bevorderlijk voor de levensduur van en die SIM-kaart en het slot waar het in moet.

In de CDMA wereld is het trouwens wel grappig dat dit juist lange tijd zo werkte (geen kaartje in steken, maar of via een protocol of een speciaal nummer activeren) en men bij LTE invoering terug naar SIM-kaarten gestapt is.

Het verhaaltje van makkelijk overstappen is overigens zoals gezegd wel onzin, want kunnen overstappen of niet is natuurlijk niet beperkt door het wel of niet een SIM-kaart kunnen plaatsen, maar veel meer door het hebben een contract, het aanwezig zijn van een SIM-lock of andere lock, of je toestel de juiste frequentiebanden heeft en of je toestel uberhaupt wel de juiste instellingen heeft voor die andere provider.

In Europa zijnveel van die nadelen wat minder zichtbaar omdat veel mensen tegenwoordig een telefoon los van de provider kopen, en ook telefoons die via de provider lopen niet altijd even dichtgetimmerd zijn. Maar in China of de USA is een telefoon vaak fysiek niet in staat te commniceren met sommige andere netwerk zonder beperkingen, dus dan heeft zo'n e-SIM heel weinig voordelen betreft overstappen.

Integendeel, omdat de daad van het fysiek kunnen verwisselen van een SIM-kaart weggaat en je nu afhankelijk wordt van een provider om de gegevens 'remote in te schieten' kan dat zelfs beperkingen geven. Bij de eerder aangehaalde CDMA providers werd daar dan ook dikwijls gebruik van gemaakt.

Voorbeeld: "Oh u heeft dit toestel. Nee, dan kunt u helaas enkel dit duurdere abbonement nemen. Dat andere is niet compatible met uw toestel".
Nee, geen hypothetisch grapje, maar al jaren de gangbare praktijk in de USA. Nu moeten de GSM providers zich nog in bochten wringen (zoals verplichte registratie van je toestel IMEI bij AT&T), maar met e-SIM gaat er een nieuwe wereld open die niet enkel in ons klantbelang is...

Overigens, let wel, ik ben niet enkel negatief. Dat geklungen met kaarten en niet passende slots ben ik ook wel zat. Maar ik benniet zo naief te denken dat dit in ons voordeel gedaan wordt O-)
En wat inmiddels nu in Nederland gangbaar is dat providers veel populaire telefoons massaal opkopen en jij met je "vrije simkaart" een toestel moeilijk kunt bemachtigen of een langere wachttijd hebt. Of zoals bijvoorbeeld Belsimpel het noemt
info Levertijd: 24 uur (provider afhankelijk)
Als je op de info klikt kun je zien welke providers ze op voorraad hebben... }:O
Nou volgens mij valt dat heel erg mee.
Providers hebben juist vaker geen voorraad dan wel, en ook de toestellen zijn vaak duurder.

Een voorbeeldje is bijvoorbeeld de iPhone 6. Bij het 16GB moet je bij KPN 100 EUR bijbetalen, maar bij toko's als CoolBlue krijg je hem helemaal gratis.
Waarom? CoolBlue heeft veel grotere voorraad (en hoeft zich minder aan wat Apple eist te houden) en dus betere prijzen, aldanniet via verschillende leveranciers.

Dat "provider afhankelijk" kan namelijk ook slaan op de verschillende type toestellen. Vooral T-Mobile heeft er nog altijd een handje in om te proberen branded toestellen te krijgen; waar op z'n minst een T-Mobile bootscreen in zit en eventueel wat bloatware. Dan krijg je bijvoorbeeld 40 a 50 euro korting op je toestel. Het kan dus prima zo zijn dat T-Mobile die toestellen prima op voorraad heeft, maar dat andere providers die enkel de normale unbranded modellen (die je over 't algemeen dus graag wil ;)) verkopen het toestel niet meer op voorraad hebben of een veel lagere voorraad hebben; en dat natuurlijk mede vanwege 't feit dat branded toestellen veelal een stuk minder populair zijn.

Het gaat niet per definitie om dat providers massaal voorraden opkopen, want dat lijkt:
1.) Absoluut niet het geval
2.) Om werkelijk voorraden van bedrijven als Samsung, zeker op oudere toestellen (eg: Galaxy S4, Galaxy S5) op te kopen zou achterlijk veel geld kosten; zeker als ze dat dus met meerdere zeer populaire modellen gaat bij meerdere verschillende fabrikanten. Dat loont echt niet. :)

Belsimpel kan bijvoorbeeld ook deels uit voorraad leveren, en deels uit de voorraad van de provider. En ga zo maar door.

Ik denk dat het idee dat de providers hier werkelijk hele voorraden opkopen zodat er nergens anders meer geleverd zou kunnen worden behoorlijke onzin is.
Het gaat ook niet. Bedrijven als Samsung en Apple proberen altijd om de orders een beetje te distribueren; bij popular demand krijg je dan bijvoorbeeld: KPN krijgt 250 toestellen, Vodafone krijgt 250 toestellen, T-Mobile krijgt 250 toestellen, CoolBlue krijgt 250 toestellen, Media Markt krijgt 250 toestellen; en dan kleine variaties op basis van contracten en algemene yields: maar er wordt 9 van de 10 keer prima aan een groot scala verschillende vendors tegelijk geleverd.

Het valt wat dat betreft volgens mij dus reuze mee dat ze alle voorraad zouden opkopen; en dus mede omdat dit gewoon veels teveel geld zou kosten voor de providers: en als niemand 't toestel dan nog wil hebben, zitten ze opeens met een overschot... Dat gaat 'um niet worden. :)
Mooi verhaal en beredeneren kunnen we allemaal, maar bij Tweakers is het de gewoonte om met bewijzen te komen. Volgens jou valt het erg mee, dit suggereert iets wat je helaas niet kunt onderbouwen. Net als ik matig kan onderbouwen dat het wel zo is :)
Quote: Ik denk dat het idee dat de providers hier werkelijk hele voorraden opkopen zodat er nergens anders meer geleverd zou kunnen worden behoorlijke onzin is. Dat hoopte ik ook, maar de Huawei P8 Lite Black bij belsimpel was voor mijn vrouw niet los te koop, maar omdat zij een Vodafone abonnement had wel...en als ze een Tele2 abonnement had gehad , kreeg ze het de volgende dag in huis. Op mijn vraag aan de verkoper, gebeurt dit vaker, was het antwoord Ja hoor veel vaker...
Of er dan sprake is van massaal opkopen kan ik niet bewijzen, maar opvallend is dat nu ook al sommige toestellen bij bepaalde providers niet (meer) te koop zijn. Het is trouwens niet nieuw hoor dat grote providers bepaalde (nieuwe) modellen wegkapen
Dat hoopte ik ook, maar de Huawei P8 Lite Black bij belsimpel was voor mijn vrouw niet los te koop, maar omdat zij een Vodafone abonnement had wel...en als ze een Tele2 abonnement had gehad , kreeg ze het de volgende dag in huis. Op mijn vraag aan de verkoper, gebeurt dit vaker, was het antwoord Ja hoor veel vaker..
Ja, en dat kan ook prima.
Er zit sowieso een verschil tussen verlengen en nieuwe abo's, maar dat even terzijde.

Belsimpel heeft een voorraad Huawei P8 Lite's. Daar zijn ze doorheen. Je kan het dus niet los kopen.
Belsimpel heeft ook contracten met providers; en derhalve als er een abonnement wordt afgesloten/verlengd mag er dus zo te zien geleverd worden direct uit de voorraad van de providers. Zo kan het dus zijn dat je bij de ene provider wel, en bij de andere niet het toestel kan bestellen.

Ik zie het probleem niet?
Waarom mogen die providers geen voorraad voor hunzelf aanleggen?

Ik zie echt helemaal niets dat ook maar in de verste verte suggereert dat de providers hele oplages opkopen. :X
Of er dan sprake is van massaal opkopen kan ik niet bewijzen, maar opvallend is dat nu ook al sommige toestellen bij bepaalde providers niet (meer) te koop zijn.
Waarom is dat opvallend?
In het geval van de Huawei P8 Lite:
Ik heb even zitten kijken, en die is zo te zien nergens meer leverbaar op het moment.
Coolblue? Uitverkocht. Mediamarkt? Uitverkocht. Studentmobiel? Uitverkocht. KPN? Uitverkocht. Vodafone? Uitverkocht.

Stuk voor stuk, allemaal uitverkocht.
Wat zegt dat dan?
1.) Huawei levert kennelijk geen of te weinig toestellen uit
2.) De providers hebben alles opgekocht en zijn nu door hun voorraad heen

... Is 1 niet veel plausibeler als *alle* shops en providers het toestel niet kunnen leveren? ;)
Het is trouwens niet nieuw hoor dat grote providers bepaalde (nieuwe) modellen wegkapen
Huh? Ze geven daar enkel aan dat ze enorme problemen hebben met het krijgen van leveringen van Apple.
Niets in dat artikel suggereert dat ze de gehele oplage van aan Nederland geleverde Apple iPhone's hebben gekaapt. :S

De providers is zo te zien gevraagd: "Waarom is de iPhone niet leverbaar", waarop de providers reageren "Omdat we minder geleverd krijgen dan de bedoeling was.".
Iets waar zaken als CoolBlue, MediaMarkt, et cetera ook mee kampen bij iPhone leveringen; want die worden elk jaar, keer op keer weer, te weinig of gewoon helemaal niet geleverd.

Ik snap dus niet helemaal hoe je op basis van dat artikel kan concluderen dat providers hele voorraden zouden wegkapen. :P
[...]
Ik zie het probleem niet?
Waarom mogen die providers geen voorraad voor hunzelf aanleggen?
Er is ook helemaal geen probleem hoor denk ik. De reden dat ik reageer op dit artikel en jou 1e reactie is dat providers nu ook al (een soort van) beslag leggen op bepaalde toestellen, zo werkt de markt waarschijnlijk, je kunt het keiharde concurrentie noemen, asociaal of slim, dit doet wat mij betreft niet ter zake. Met een 'ingebouwde simkaart' is het straks lekker duidelijk :)
... Is 1 niet veel plausibeler als *alle* shops en providers het toestel niet kunnen leveren? ;)
Het gaat niet om of iets plausibel is, bij tweakers wil ik bewijzen zien. Helaas heb ik die ook niet/nauwelijks. Maar als de worst van de HEMA alleen nog te bestellen is via de Blokker mits ik er Marners mosterd bij bestel, is er iets niet helemaal okay. Toegegeven dat het zover nog niet is, maar meer tussenhandel betekent niet dat de handel zelf goedkoper wordt...
Ik snap dus niet helemaal hoe je op basis van dat artikel kan concluderen dat providers hele voorraden zouden wegkapen. :P
Dat de P8 Lite bijna nergens meer leverbaar is, is niet waar,
Mijn vrouw krijgt dinsdag 1 opgestuurd van Belsimpel van Vodafone...
Slimme fabrikanten (die je dus ook asociaal of keihard concurrerend kunt noemen) brengen hun artikelen net onder de verwachte verkoopgetallen op de markt, dan leveren ze het meest op en blijven ze er niet mee zitten als ze na 3 maand met een nieuw model komen... Als providers en grote winkels (al dan niet in overleg met de fabrikant) daarop inkopen is dat prima, niks mis mee, ze moeten winst maken, zo werkt handel... Maar de sympathie die je oproept voor providers en Cool Blue en Media markt die 'te kampen hebben' _O- met de leveringen van de nieuwe iPhone...
De kans dat een provider alle iPhones op kan kopen is vrij klein. De Apple store zelf heeft altijd de hoogste prio voor Apple zelf.

Misschien dat het geld voor de andere fabrikanten...
Ik denk ook dat de grootste reden de toegankelijkheid is.waar moeten ze nu nog altijd die sim kaart kwijt? Nu zelf dat de s6 volledig gesloten achterkant heeft.

Ingebouwd ben ik wel voorstander van maar hopelijk veranderen producenten terug van mening dat een verwisselbare accu en micro sd kaart goud waard is...
Goed, stel je bent de mobiele guru van een bedrijf. Hoe ga je om met het feit dat de encryptie keys van de SIM opeens bij een partij liggen (of meerdere partijen liggen) waar je geen controle over hebt?
Het is een soortgelijke chip. Hij zit enkel in een telefoon rechtstreeks op de PCB ipv op een plastic plaatje waar die via dure en storingsgevoelige contacten uitgelezen wordt.
Het argument is dat bij een losse ICCID de sleutels alleen maar bekend zijn bij de SIM leverancier en de MNO. Bij de eSIM moet er minimaal een partij tussen die de provisioning voor je zal verzorgen. Daarbij moet ik nu als MNO gaan vertrouwen op de security van de handset leverancier qua bruteforce/cochannel-attack bestendigheid. Even van SIM leverancier wisselen is er dan niet meer bij.
Ik snap je argument, maar ik denk dat dat meer een verschuiving van security dan het toevoegen van een extra partij is.

Nu kiest de provider de security partner (al wordt dat meer op basis van lage kosten en andere business argumenten gedaan dan security is mijn ervaring O-) en straks kiest de telefoonmaker dat. Maar uiteindelijk blijft het één enkele chip-leverancier die je moet vertrouwen.

Qua mogelijkheden van bruteforce/cochannel verandert er immers niet veel. Immers dat kan nu ook. Og juist niet aangezien de chips op de SIM-kaart qua protocol juist zo gemaakt zijn dat ze vaak zo min mogelijk of zelfs nihil interactie hebben met het telefoon OS. Dat gaat niet veranderen met eSIM. Vgl betalingen met NFC waar de key-security volledig door de chip gedaan wordt en niet het OS.

Wel heb je provisioning gevaren. Maar die heb je nu in principe ook al. Plus dat ik ervanuit ga, dat men hardware modules gebruikt. Ofwel de key wordt gegenereerd door de chip en nooit direct over de lucht gestuurd. Het is dus vooral wennen voor de providers dat niet zij de touwtjes in handen hebben. Maar mijn ervaring is dat men dat nu ook al uitbesteed aan de chipmakers.

Tenslotte in de CDMA wereld is dit concept al jaren oud.
Het verschil is dan misschien dat je MNO waarschijnlijk gemakkelijker te benaderen is dat de maker van je device. Het kan maar een idee zijn, maar heb je meer vertrouwen in zeg KPN dan in een device fabrikant uit een ver land?
Stel dat je als (corporate) klant overstapt op een andere MNO, hoe gaat dat dan met de keys? Voordeel is misschien dat je geen SIM's hoeft te wisselen voor al je toestellen, maar daar zijn ook andere opties voor, zoals je eigen virtuele provider oprichten. Je hebt dan in elk geval de sleutels in handen.
Dit maakt juist veel nieuwe dingen mogelijk:
- multiple sims in een telefoon, zonder dat je een speciale dualsim phone nodig hebt
Hoe zou 1 telefoon met 1 radio met meerdere netwerken tegelijk moeten functioneren? Meerdere IMSIs in 1 SIM kan al jaren, maar bent actief op 1 netwerk met slechts 1 van de IMSIs.
Je zou in principe dan met 1 verbinding naar de mast, op meerdere nummers bereikbaar kunnen zijn. Ben je bv in Nederland, dan ben je op je Nederlandse nummer 'thuis' op het KPN netwerk, en roamt je Belgische abonnement tegelijkertijd op dezelfde KPN mast.
Dat kan nu ook al lang.
Dat heeft namelijk niets met de simkaart te maken. Maar de instelling op HLR en het IN.

Zie hier provider teleur
http://telesur.nl/ontdek/telesur-mobiel-nederland/
Met de 'tweelandensim' van TMN heb je twee keer voordeel, want je krijgt twee telefoonnummers: een Nederlandse en een Surinaamse. Waar je in beide landen tegen het lokaal tarief kunt bellen. Handig, toch?

Je bent dus altijd op 2 nummer bereikbaar
Met 1 simkaart

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 juli 2015 11:06]

Nee, het is niet EN maar OF.

In Nederland kan je bellen met je Nederlands nummer, in Surinamië met het ander.

Er zal altijd maar 1 IMSI actief zijn als je maar 1 SIM-kaart hebt.
Nee het is EN
Je kan de gebruiker op zijn NL bellen maar ook op zijn SU nummer.

Het voordeel is hier bij dat wanneer de gebruiker in SU is je geen buitenlandse kosten betaald als naar het SU of NL nummer belt. Maar je kan hem ook gewoon op het NL of SU nummer bellen als hij NL of waar dan ook is
Zie filmpje
http://youtu.be/5Fymo83iNKQ

De gebruiker heeft ook gewoon 2IMSI op de simkaart (netzo als een Hollands nieuwe gebruiker maar dat technische een ander verhaal met een geleende imsi om mee te kunnen liften of de roaming afspraken van een andere provider )

Door de roaming app op de simkaart herkent het toestel in welk land hij is en gebruikt de juist imsi( dus ook telefoon lokale nummer om uit te bellen)
http://telesur.nl/klanten...ndensim/handleiding-imsi/

Ik heb zelf simkaarten gezien met 3imsi. (Een uk er bij )

De imsi is alleen belangrijk voor het uitbellen en toegang tot lokale of roaming netwerk.
Het IN weet welke nummers bij welke klant hoort daar heeft de simkaart of imsi niet mee te maken.

Vroeger had je hier in NL toch vast mobiel van Vodafone. Dan had je toch een 2 de msisdn waar op je gewoon bent
https://my.vodafone.nl/Vo...s/VastOpMobiel_folder.pdf

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 juli 2015 11:09]

Multi-IMSI kaarten gaan tot 9 IMSI's, dus 3 IMSI's op één kaart kan gerust. Een veelgebruikt scenario's is 2 IMSI's voor MVNO's die met een roaming partner werken.

Er kan echter maar 1 IMSI tegelijkertijd op de SIM actief zijn waarmee je je kan authenticeren op het network van een provider. Afhankelijk van in welk land je zit krijg je dan een andere IMSI.

Dat je altijd met een lokaal nummer belt en mensen je op 2 MSISDN's kunnen bereiken wordt echter afgevangen in de backend (HLR, VLR, HSS, radius, SGSN,....) en niet door de SIM.
Dat zeg ik Niet door de sim

Maar dan is het toch niet OF dan is toch EN

Dan is de gebruiker toch met 1simkaart op medere nummers bereikbaar en is een simpel apje genoeg een de gebruiker het uitbellende nummer handmatig te laten selecteren.

Dat telesur (Teleena) hier software op simkaart heeft staan die dit automatisch doet bij het wisselen van land. Geeft toch aan dat simkaart veel meer kan dan alleen verbinding maken de 2imsi is alleen om niet te hoeve roamen in Suriname)

Het uit bellen en nummer keuze gebeurt nog steeds op het IN en niet op HLR of VLR en SGSN ( waarom je radius zou gebruiken is mij een raadsel die heb je niet eens op een mobiel netwerk)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 juli 2015 11:05]

MSISDN's is idd EN, IMSI's niet.
1 SIM = 1 IMSI tegelijk. Daar ging het mij om, heb je eerste bericht verkeerd gelezen.

Operators kunnen uiteraard routeringen toepassen in de back-end.

SIM kaarten kunnen uiteraard meer dan enkel authenticeren op het netwerk. Een SIM kaart kan java applets draaien waardoor veel mogelijk is, IMSI switchen, netwerk/telefoon monitoren (maar daar wordt niemand blij van), payment apps draaien,...

Een e-sim kan goed werken als er eindelijk eenduidige afspraken gemaakt worden waar iedereen zich aan houdt. Ik heb tot 2014 bij een SIM vendor gewerkt (smart card application engineer bij G&D) en daar hadden we al een 'standaard' om alle types SIM kaarten te kunnen personaliseren maar dat werkt nooit 100% omdat iedereen maar propietary commando's blijft gebruiken.

Echter voor Belgische banking werkte dit wel perfect doordat er een 3de partij tussenzat, die waarschijnlijk ook wel optimalisaties per chip moest toepassen, net zoals wijzelf.
Multi IMSI kaarten gaan tot zoveel IMSI's als jij (als vendor of MNO) wilt, daar zit geen beperking aan. Ik heb hier kaarten die tot 11 IMSI's aankunnen en die beperking zit er vooral op omdat dat zo gekozen is door mij en de SIM leverancier.
Tuurlijk, maar hoe minder IMSI's hoe beter :). Dat switchen tussen IMSI's werkt namelijk niet altijd perfect.

De meeste MVNO's hebben 1 voor binnenland en 1 voor de rest waar dan een roaming broker tussen zit.
Da's 1 provider met 2 nummers, ik heb het hier over 2 verschillende providers.
Goed lezen ;-) dat is bij veel mvno's al het geval die hebben een eigen imsi op de simkaart staan plus 1 van een andere provider.

Zo kom je bijv in België daar heeft je mvne/mvno een roaming over eenkomst op de eigen imsi.
En in bijv Spanje niet het probleem is dan dat imsi van je eigen provider nergens word toegelaten op mobiel netwerk (jij kan dus niet bellen) dan lenen ze vaak een imsi van bijv Vodafone of KPN. Op het moment dat jij in Spanje komst wisselt de simkaart van imsi en bel je eigenlijk via KPN of Vodafone.

Dat is precies hoe de 2landen sim van telesur werkt. Zo dra je in Suriname komt bel je via mnt en niet via telesur (daarom hen je geen roaming kosten ) 2 providers op 1 simkaart

Dus technisch heb je 2 providers op 1 simkaart ;-)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 juli 2015 18:31]

Als je in het buitenland een IMSI van bijvoorbeeld KPN 'leent' dan bel je niet via KPN. Dat staat volkomen los van elkaar. Het enige dat er gebeurt is dat de signalering (oa de locaties updates) van je toestel in het buitenland via KPN naar je eigen operator loopt. Het eigenlijke bellen staat daar helemaal los van.
Dat ligt er aan of een mvno/mvne zijn eigen signalering kan doen. En welke afspraken ze hebben gemaakt over gebruikt. Het kan dus allebei.

Maar laten we het hier simpel houden hier. En niet beginnen over SS7. Mobiele netwerken is toch voor veel mensen een tak sport die helaas door veel ICTer niet begrepen word.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 26 juli 2015 20:36]

Een MVNO die geen eigen signalering doet is geen MVNO maar simpelweg een SP of label/brand van de MNO. Echte virtual operators hebben een eigen core netwerk, zeker MVNE's (enablers, wat enable je immers zonder eigen core).

Overigens is het SS7 (of C7 of N7), geen S7 :-)
;-) Pepijn ?
Dacht misschien ben je hem
Ik werk niet bij Teleena nee :)
Van der oest ;-) wie heeft het over Teleena ?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 27 juli 2015 11:54]

Oh ik dacht dat je Pepijn van Teleena bedoelde.
Ja dan zal het met een "Mijn-account" gaan, denk ik. Waar je de sim in kan ontkoppelen enz.
Ik denk dat het hetzelfde blijft.
Dat je je provider de wissel moet laten doen a een x bedrag.
Geloof me vrij, een virtuele SIM kaart geeft je een veiligheidsniveau van 0. De reden dat we nog blij mogen zijn dat SIM kaarten bestaan, is dat de encryptie/signing sleutels veilig zijn. Wanneer deze sleutels in software belanden is het op 1.2.3 gepiept om de sleutels er uit te halen.

Wat vendors wel kunnen doen is meer geavenceerde SIM kaarten laden die verschillende profielen kunnen bevatten. En dan biedt je wel weer de mogelijkheid van het multiSIM gebruik. De kans dat dit niet standaard gaat geleverd worden, maar enkel bij bepaalde modellen die nu ook enkel DualSIM geleverd worden, is groot.

Vendors en telco's zullen er goed aan doen van een hardware SIM in de toestellen te leveren, maar niet in een apart socket (verwisselbaar), Dat scheelt ook weer veel ruimte. Dat de SIM kan hergebruikt worden door een andere telco is maar een aanpassing van de huidige (PKI-)infrastructuur.
Ik snap het voordeel niet echt. Hoeveel moeite is het nu om een andere simkaart in je toestel te zetten?

En de nadelen die bij dit systeem horen worden weer eens vergeten.
Als je wilt overstappen van provider ben je volledig afhankelijk van de provider. Dus zal de dienst om dit te doen 24/7 beschikbaar zijn.

En het andere nadeel is wat Falastine aangeeft. Je kunt niet meer zomaar je simkaart in een ander toestel duwen zonder de provider erbij te betrekken.
Anoniem: 406468
@Deadsy16 juli 2015 19:37
Daarom moet er dus een ingebakken alternatief komen dat uberhaupt geen SIM meer gebruikt, en open is, zodanig dat letterlijk alle providers bevestigd kunnen worden. Dit is extreem simpel te implementeren op client en server basis en ik verbaas me er over dat dit nog steeds niet is gedaan.
Dat het niet is gedaan in grote oplage komt door de telco's die hier een stokje voor hebben gestoken de afgelopen jaren. Apple wilde hier in 2010 al aan.
'Nieuwe iPhone krijgt geïntegreerde simkaart'
'Apple zwicht voor bezwaren tegen geïntegreerde iPhone-sim'

Ik snap niet dat er hier onder Tweakers zoveel weerstand is tegen het idee. Het zal juist veel veelzijdiger zijn dan de huidige situatie. Je kan er donder op zeggen dat als het gebeurt, er een veel betere gebruikservaring ontstaat.
Ja maar ik bedoel het compleet teniet doen van de SIM-kaart zelf, dat alle nodige hardware standaard al aanwezig is, geen ingebouwde SIM-kaart nodig is, net zoals je voor Internet geen SIM-kaart hoeft te gebruiken.

Sterker nog, nu ik dit zeg, kan alles meteen gewoon via Internet gebeuren, en je telefoonnummer is dan slechts een alternatief voor een IP-adres. Telefoonverkeer kan prima via het Internet. SIM is zo ongelovelijk primitief in vergelijking.
Telefoonverkeer kan prima via het Internet. SIM is zo ongelovelijk primitief in vergelijking.
Dan denk ik dat je niet daadwerkelijk weet wat de functie van de SIM eigenlijk is:
een smartcard in de PKI infrastructuur van de telefonie netwerk, het doel is authenticatie.
Anoniem: 406468
@Dorank17 juli 2015 20:30
Ja... en? Dat kan supermakkelijk ook via 'gewone' hardware.

Echt nonsense dat we nog vastzitten aan dat verouderde SIM.
Het voordeel is dat je geen extra opening in je behuizing hoeft te maken. Met niet verwijderbare accu's zal dat ergens in de zijkant moeten, wat met steeds dunner wordende telefoons toch lastig word.
Is volgens mij ook de hoofdreden. Telefoons zijn steeds groter geworden en de sim kaarten steeds kleiner. Dat lijkt onlogisch maar heeft alles te maken met de dikte en de ruimte voor de batterij. Inmiddels is de SIM card reader een vervelende sta-in-de-weg bij het dunner maken van het toestel.
Je kan je afvragen hoe zinvol het is om toestellen nog dunner te maken. Je ziet bij Apple nu al dat het design er onder begint te lijden (camera module steekt noodgedwongen uit omdat de behuizing perse zo dun moest zijn). Daarbij worden toestellen steeds kwetsbaarder voor doorbuigen en dat soort geneuzel. Dun is leuk, maar net als bij vrouwen moet het ook niet TE dun worden hoor...
Ik deel jou mening en moet wel zeggen dat ik heel veel mensen zie strompelen omdat ze eenmalig hanissen met 3G nano/ultra/micro SIM kaarten die ze moeten activeren.... het sim is zo klein dat je het per ongeluk in de MicoSD slot stopt of je zet de SIM andersom....
Anoniem: 455646
@donderdraak16 juli 2015 21:54
of je laat de sim kaart vallen en dan kan je weer je de @##@ gaan zoeken om hem te vinden.
Nieuwe sim kaart bestellen is niet altijd goedkoop btw... kan zomaar 20 euro kosten.
Ik denk dat je inplaats van de simkaart veranderd een account krijgt waarmee je kan inloggen op je telefoon, ik hoop niet dat je je provider moet vragen of ze je sim willen veranderen

En wat je ook kan doen is meerdere e-simkaarten in een telefoon zetten zodat je een prive en zakelijk nummer in een iphone kan hebben.

Tenzij de simkaart niet digitaal is maar in de telefoon vast zit

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 16 juli 2015 19:52]

Zou het dan niet gewoon mogelijk zijn om op toestel #2 je abonnement 'in te schakelen' wat automatisch voor toestel #1 betekend dat je hier niet meer op bereikbaar bent? Of zie ik dit te simplistisch in? Klinkt mij logisch in de oren.

Na dit alles een herstart van desbetreffende toestellen uiteraard, belangrijk voor de netwerk update.

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 16 juli 2015 22:40]

Anoniem: 455646
@Deadsy16 juli 2015 21:53
Je hebt 2 verschillende sim kaarten, nano en micro.
Dat is knap irritant.
2? Zullen we er drie van maken? De normale mini sim is ook nog een veelvoorkomende hoor.

Edit @dinnuk

Ik doelde meer op simkaarten die nu nog in het wild voorkomen. Die bankpas simkaart is al jaren niet meer actief in gebruik aangezien je dan een sim slot ter grootte van je telefoon nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 17 juli 2015 15:38]

4 formaten 8)7 8)7

1FF simkaart (ter grote van bankpas, waar je je simkaart tegewoordig uitdrukt, heel oud :9 )
2FF mini sim
3Ff micro Sim
4Ff Nano Sim
Als je dit al irritant vindt moet je wel een heerlijk leven hebben.
Niet kunnen wisselen als je wil. Zoals op vakantie. Dat is irritant.(ik heb ook een heerlijk leven)
Zolang de provider naast de virtuele sim altijd een fysieke sim levert die altijd geactiveerd is wanneer de virtuele sim niet actief is dan vind ik dit een goed idee. Als ze dit niet doen kan het onhandig zijn. 2e telefoon voor baterij is alleen onzin, koop gewoon een powerbank. Goedkope 2e telefoon kan wel handig zijn als je ergens heen gaat waar je telefoon beschadigd kan worden of makkelijk kan verliezen en je dure telefoon liever thuis laat.
Natuurlijk gaan ze geen fysieke sim bijleveren, dat zou alle voordelen van dit systeem teniet doen.
In mijn ogen niet... Je moet het voordeel van geen simkaart niet zien als zijnde een stukje plastic wat je provider niet hoeft te leveren... maar als dat de hardware fabrikant geen rekening hoeft te houden met de te plaatsen simkaart. Buiten dat de simkaart zelf ook nog een bepaalde afmeting heeft, moet hij ook ergens in vastzitten en uitgelezen worden. Ofwel... het scheelt ruimte!. Al is dit relatief weinig ruimte... met de steeds dunner wordende telefoons is elke % er een! Minder ruimte voor onnodige zaken = ofwel dunnere telefoon ofwel meer accuplek!
Precies mijn reden ja, vooral bij de high end telefoons is het zonde om een compromis te moeten maken op ruimte. Niet voor niets dat de rand om de chip al bijna verdwenen is bij de simkaarten. Bij ingebouwd kan de chip waarschijnlijk zelfs vele malen kleiner naast het feit dat je geen bevestigingssysteem nodig hebt.
Er zijn niet veel mensen die zo werken... dus ik denk dat er met deze groep weinig rekening gehouden wordt.
Ben ik ook bang voor ja...
Ze zijn dual-sim ook vergeten lol. Of gaan die toestellen ook 2, 3 of 4 ingebouwde simcards hebben....
Moet je eens indenken hoeveel ruimte het gaat opleveren als de simkaart slots niet hoeft te maken. Twee sloten geeft ruimte aan 32 (en binnenkort waarschijnlijk 64) GB aan extra opslag.
Er zal extra ruimte bijkomen maar je gaat er niet ineens extra geheugen voor krijgen. De moederbordjes van 16 of 32Gb telefoon zijn dikwijls hetzelfde met uitzondering van de nand chips. Dit vereenvoudigt het ontwerp van de moederbordjes.
Je zal eerder een wat grotere batterij krijgen.

[Reactie gewijzigd door FragileM64 op 17 juli 2015 08:08]

Sure, maar om het even in context te zetten. Diezelfde ruimte is net zo groot als de complete soc.
Anoniem: 455646
@uchiha16 juli 2015 21:58
die zijn er niet zoveel ;-)
Anoniem: 601896
@Falastine16 juli 2015 19:29
Twee sims op een contract kan nu ook gewoon.
Ik kan mij voorstellen dat providers naast de virtuele sim, ook nog een fysieke gaan meeleveren.

Nog interessanter is de techniek van twee 'contracten' op één (ingebouwde) sim, zo ben je via een verbinding zowel privé als zakelijk bereikbaar, met elk het eigen nummer.
Anoniem: 126717
@Falastine16 juli 2015 19:32
Ik heb het batterij probleem niet zo zeer, maar tijdens mijn vakantie koop ik een prepay simkaart.
Dat om geen roaming problemen te hebben (vakanties zijn buiten de EU), maar ik wil soms wel even kijken of ik smsjes heb op mijn gewone sim.
Hoe wordt dat opgelost?
Wie weet kan je wel gewoon heel gemakkelijk switchen met een menuutje zonder je toestel uit elkaar te hoeven trekken. Of kan je meerdere verbindingen opzetten...

Ik denk dat hier sowieso wel een oplossing voor komt
Of andersom, natuurlijk. Op reis buiten Europa even een goedkope lokale SIM scoren om onder die roaming ellende uit te komen zal er ook niet makkelijker op worden.

Ik vind het een slechte ontwikkeling. Wat mij betreft mogen telefoon een provider zoveel mogelijk los van elkaar staan.
Apple had al iets geregeld hiervoor. Op de ipad air 2 zit ook een virtual sim https://gigaom.com/2014/1...ip-flop-between-carriers/

ga je naar een ander land, dan is het een kwestie van effe via de App Store een aankoop doen en je hebt de "sim" van dat land tijdens het taxieen van je vliegtuig.
Hoef je niet zelf op zoek naar een prepaidsim provider. Misschien heb je niet de beste deal, maar wel veel makkelijker.
Dit is heel handig om de 2e handse handel in telefoons aan banden te leggen.
Oftewel ze kunnen er nog meer verkopen, mensen willen toch graag hun nummer behouden, dus dan is zon toestel niks meer waard als de sim er niet uit kan.

En natuurlijk ook intressant voor de veiligheidsdiensten.
Dan vult de koper zijn code in en hoeft dan dus niet een simkaart te vervangen. Veranderd dus niks aan 2e hands toestellen behalve de handeling.
MAAR dan moet het toestel die functie wel aanboord hebben. Is je toestel defect, heb je nog een samsung galaxy s6 in de la? PECH. koop maar de nieuwste die deze functie heeft of wacht een weekje op een sim ( bewijzen van spreken )
Ja hèhè, zo blijft het. Als je nu je sim uit een modern toestel haalt past deze ook niet zonder meer in een oud toestel. Alles hoeft niet altijd maar per sé backwards compatible te zijn.
Dit is heel handig om de 2e handse handel in telefoons aan banden te leggen.
Oftewel ze kunnen er nog meer verkopen, mensen willen toch graag hun nummer behouden, dus dan is zon toestel niks meer waard als de sim er niet uit kan.

En natuurlijk ook intressant voor de veiligheidsdiensten.
Een voordeel wat ik zelf meteen zie, is dat het stelen van toestellen steeds minder interessant wordt. Je kunt nu al via het IMEI een telefoon laten locken, maar dat kan nog niet bij iedere provider. Apple heeft een systeem, waarbij je de telefoon moet activeren, maar dat weerhoudt iemand er niet van om de eigen sim erin te stoppen (denk ik). Als ern virtuele sim gebruikt wordt, dan kan die alleen geactiveerd worden als de eigenaar hem gedeactiveerd heeft. Een extra hobbel dus.
Anoniem: 614
@feuniks17 juli 2015 01:13
Dat kan bij alle modern phones+providers..
Er is zelfs al de beveiligingsoptie dat je telefoon niet meer geflashed kan worden.
Waarom? Ik neem aan dat ze dat wel regelen. Je haalt jouw gegevens uit de sim zodat die later weer door de koper gevuld kan worden.
Anoniem: 455646
@T-Forever16 juli 2015 21:55
veiligheidsdiensten kunnen afluisteren omdat providers VERPLICHT een backdoor in moet bouwen.
Hoe kom je daar nou bij. Een simkaart is niets anders dan een opslagkaartje waar wat gegevens op staan. Die kunnen ook in de telefoon.

Ik snap eerlijk gezegd niet dat ze nu pas willen overstappen, de simkaart is al heel lang overbodig.
Waar kom ik nou weer bij?

Dus jij denkt dat het straks makkelijker is om van toestel te switchen?
Stel je hebt een SGS7 waarbij geen losse sim erin zit, je hebt nog een SGS6 in de la liggen, je SGS7 gaat defect om wat voor reden dan ook en je wilt je SGS6 weer tijdelijk gebruiken.

Met een simkaart ben je binnen enkele sec weer online ( om het zo maar te noemen ), hoe ga je dat binnen enkele sec doen wanneer de SGS7 een ingebakken sim heeft en je SGS6 niet?

Maar goed, om 1 of andere reden krijg ik om deze gedachten gang ( wat als. ) een dikke -1 hiero?

Een extreem voorbeeld wat mij een paar maanden terug is overkomen:
SGS5 was kwijt, incl de sim ( ergste wat kan overkomen in sommige situaties ). Gelijk naar de KPN gereden en een nieuwe sim gekregen, dit doordat ik in de fam met een ernstig geval zat en ik bereikbaar wilde zijn. Een oude samsung ( niet smartphone, zo 1 die een week op de accu meegaat ) uit de la getrokken en was binnen enkele uren weer online. (maar had hier wel een nieuwe simkaart voor nodig, stel die worden niet geleverd omdat het allemaal anders moet had ik niks)
Stel me toestel was niet kwijt maar had waterschade waarbij de sim het meestal wel overleefd, kon ik direct de sim eruit halen en in me oude samsung dumphone stoppen en was dan binnen enkele sec weer bereikbaar. Succes met deze '' nieuwe techniek '' om dat te doen?

Uiteraard kan dit gehele systeem de toekomst zijn, mits alle toestellen in omloop het ook kunnen gebruiken, dus ook de reserve telefoons die men vaker in de la heeft liggen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 17 juli 2015 08:53]

Waar kom ik nou weer bij?

Dus jij denkt dat het straks makkelijker is om van toestel te switchen?
Stel je hebt een SGS7 waarbij geen losse sim erin zit, je hebt nog een SGS6 in de la liggen, je SGS7 gaat defect om wat voor reden dan ook en je wilt je SGS6 weer tijdelijk gebruiken.

Met een simkaart ben je binnen enkele sec weer online ( om het zo maar te noemen ), hoe ga je dat binnen enkele sec doen wanneer de SGS7 een ingebakken sim heeft en je SGS6 niet?
Als je een SGS6 als reservetelefoon in de la hebt liggen, dan heb je daar bij het afsluiten van je abonnement rekening mee gehouden en heb je alvast een fysieke SIM-kaart besteld. Die heb je in je SGS6 gestopt, en die ligt opgeladen en wel klaar in de la om aangezet en gebruikt te worden.

Je bent dankzij deze nieuwe techniek dus sneller weer online!
Maar goed, om 1 of andere reden krijg ik om deze gedachten gang ( wat als. ) een dikke -1 hiero?
Dat is omdat je dramatische toon ("dat wordt 99% zeker een heel drama") overkomt als een flamebait.
Een extreem voorbeeld wat mij een paar maanden terug is overkomen:
SGS5 was kwijt, incl de sim ( ergste wat kan overkomen in sommige situaties ). Gelijk naar de KPN gereden en een nieuwe sim gekregen, dit doordat ik in de fam met een ernstig geval zat en ik bereikbaar wilde zijn. Een oude samsung ( niet smartphone, zo 1 die een week op de accu meegaat ) uit de la getrokken en was binnen enkele uren weer online. (maar had hier wel een nieuwe simkaart voor nodig, stel die worden niet geleverd omdat het allemaal anders moet had ik niks)
Stel me toestel was niet kwijt maar had waterschade waarbij de sim het meestal wel overleefd, kon ik direct de sim eruit halen en in me oude samsung dumphone stoppen en was dan binnen enkele sec weer bereikbaar. Succes met deze '' nieuwe techniek '' om dat te doen?
Om Van Gaal even te quoten: "Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom!?". Er verandert aan jouw verhaal helemaal niets als de SGS5 in je verhaal een ingebouwde SIM had. Je bent namelijk naar KPN toegegaan voor een nieuwe SIM om in je reservetelefoon te stoppen. Dat kan ook als er telefoons zijn met een ingebouwde SIM.
Uiteraard kan dit gehele systeem de toekomst zijn, mits alle toestellen in omloop het ook kunnen gebruiken, dus ook de reserve telefoons die men vaker in de la heeft liggen.
Natuurlijk niet. In eerste instantie gaan beide systemen gewoon naast elkaar werken: De ingebouwde SIM is geen vervanger maar een alternatief van de SIM-kaart. Als mensen zo ontzettend veel waarde hechten aan het hebben van een reserve-dumbphone, dan bestellen die mensen een SIM-kaart bij hun abonnement om in hetzelfde laatje te bewaren.
Je kan al die nummers tegenwoordig in de cloud opslaan... dus zo'n ramp is dat niet,
Nee precies, mits je een reserve toestel hebt die er gebruik van kan maken -.-
EJ MOEDERS, VERGEET JE NIET EEN BACKUP IN DE CLOUD TE MAKEN VAN JE CONTACTEN LIJST, KAN ZIJN DAT JE TOESTEL DEFECT GAAT, DAN BEN JE NIET AL JE FOTO'S KWIJT MAAR OOK AL JE TEL NR'S.
Ja he-he dat gaat wat frustraties opleveren denk ik ;)
Zie mezelf al een icloud backup vanaf mijn iphone 6 terug zetten naar mijn samsung met alleen een wap functie |:(

Ondanks dat ik een gadget freak ben heb ik nooit 2x het duurste - high end toestel thuis liggen. Ik heb vrijwel altijd 1x een high end toestel, en al zeker 10 jaar een samsung dumbphone voor het geval dat.
Zelf denk ik dat bijna iedereen wel zoiets als een back-up heeft, zowel de jongere als de oudere generatie. En een oud/simpel toestel is tot heden perfect als back-up te gebruiken om bereikbaar te zijn / te kunnen bellen. Straks met deze techniek zou dat min of meer over moeten zijn en zullen providers balen om bij alle defecte toestellen ( met ingebakken sim ) alsnog een sim te moeten leveren voor een oud toestel die de ingebakken sim functie niet heeft :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 17 juli 2015 08:59]

Ik zeg kom maar op! Lijkt me ideaal als je op vakantie gaat: even van provider wisselen en je hebt een maandje internet via de buitenlandse provider. In de avond even van 'sim' switchen om je gemiste oproepen te checken etc en weer terug. De e-sim lijkt me een hele mooie stap, MITS veel fabrikanten én providers ermee aan de slag gaan. Als de helft van de Europese providers er niks mee doet en alleen Samsung en Apple het gebruiken, dan wordt het weer een nutteloze stap.
En dat is het probleem, even makkelijk een avond voor je vakantie van provider wisselen zal ook denk ik niet zomaar kunnen, je provider loopt wel geld mis als jij op vakantie niet hun kaart gebruikt maar met de goedkopere uit de land van bestemming op vakantie gaat.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 16 juli 2015 20:36]

Maar dat kan nu ook al. 99% van de mid-high end telefoons zijn al simlockvrij. Wie een andere provider wil gebruiken kan dat al doen door een ander sim te plaatsen. Het wordt makkelijker voor de gebruiker, maar niets wordt mogelijk wat hiervoor niet mogelijk was.
Met dit systeem zou sim lock weer eens kunnen terugkeren helaas.
Zie ik niet snel gebeuren. Sim-lock staat namelijk los van dit systeem. Sim-lock werd door de providers gebruikt om telefoons goedkoper aan te kunnen bieden. Met de huidige prijzen en fabrikanten zoals Apple die niks met sim-lock te maken willen hebben, zie ik ze niet snel weer sim-locks introduceren, zeker in de mid en high-end segmenten.

Maargoed, vooralsnog zijn dit allemaal plannen. Er is nog helemaal niks bevestigd, enkel plannen en overleggen tussen paar partijen. Hoe en of het allemaal gaat werken zien we op termijn.
Het kan al, met dual-SIM telefoons. Die worden ook niet geboycot door providers. Oftewel dit zou nog best een goede mogelijkheid kunnen worden.
Als je toestel kapot is kun je ook niet meer even je simkaart in een andere proppen, mooi k*t systeem dus.
Daarom is het zo belangrijk dat het een nieuwe standaard wordt ;) Als alle grote providers en Apple en Samsung het gaan gebruiken, heb je kans dat de kleinere partijen volgen. Hoe fijn is het dan, je hebt een nieuw toestel even inloggen, je provider selecteren en je kan verder.

Als de helft het niet gebruikt, dan is het inderdaad niet een fijn systeem voor iemand die verschillende merken telefoons gebruikt.
Waar staat dat er een overdraagbare functie komt?

Je kunt mogelijk niet inloggen als je telefoon of tablet kapot, defect of gestolen is dan is namelijk je nummer ook niet toegankelijk.

De SIM zal als SMD op het PCB geintergreerd zijn met een unieke ID. Als je telefoon kapot is en je hebt ook geen toegang tot een EMEI sticker, zeker bij tsblets en Apple producten. Je zult dus bepaalde gegevens zeer goed moeten bewaren als je gadget het in toekomst begeeft of gestolen zal worden.
De SIM zal als SMD op het PCB geintergreerd zijn met een unieke ID
Zoiets vind je in apparaten als die TomToms die online gaan.
Maar hier gaat het om wat anders. Hier gaat het om een dataset die vanuit de provider op een toestel te laden is.
The M2M SMD module performs the same function as an M2M SIM card. Its other names include "MFF2" and "QFN8"

In tomtoms zit ook een oud simmetje. We zullen het vanzelf zien wat de toekomst brengt, maar ik blijf van mening dat het volgend station is geen plastic kaart zal hebben.
Ok. Wij (niet TomTom) hebben IoT achtig een product gemaakt met daarin een SMD sim. Lijkt me logisch dat een SMD sim ook in TomTom achtige apparaten ingezet wordt, goedkoper en minder fraude gevoelig dan een echte SIM kaart.
Anoniem: 455646
@donderdraak16 juli 2015 22:15
Je kan de imei nummers ook vinden op de doos van de toestellen...
Dat was ik nog vergeten te schrijven, volgens mij bewaart merendeel van de consumenten die doosjes niet.
Anoniem: 601896
16 juli 2015 19:26
Het wordt helemaal mooi, als die simkaarten direct ook gebruik zouden kunnen maken van 2 abbonmenten (dubbele bereikbaarheid) op een sim.

Zodat je tegelijkertijd met twee nummers bereikbaar bent, maar ook 'via' zowel je persoonlijke nummer, als je zakelijke nummer een sms kan sturen of gesprek kan beginnen.

De technologie bestaat. Nu de implementatie nog.
Proximus bied dit al aan, voor 5 euro extra per maand, kan je een tweede nummer nemen op je sim
Ik zou eigenlijk liever een tweede nummer/dataverbinding hebben met een andere provider.
Een soort dual-sim concept, maar dan beter.

Redundantie is altijd fijn; zeker als je veel van mobiel internet afhankelijk bent.
Dan is het met meerdere providers kunnen internetten, dus als de 1 eruit ligt pak je de ander (en op vakantie de gene met de beste prijzen ;)), wel erg fijn.
Een tweede nummer voor 5 EUR/maand is wel een rip-off overigens; dan kan je net zo goed een SIP accountje nemen.
Is handig voor zakelijke gebruikers, en wat is 5 euro als je het kan betalen van de vennootschap
Tegenwooridg is dit bedrijf onderdeel van BlackBerry en wordt de diens aangeboden onder de naam WorkLife.Het jammere van de technologie is wel dat je provider het dient te ondersteunen i.v.m. dat er meerdere nummers alsnog aan 1 sim gekoppeld dienen te worden.
http://us.blackberry.com/enterprise/products/worklife.html
Ojee, toen was je telefoon stuk. Staat je vrouw op het punt van bevallen maar kan jou niet bereiken. Miste je net dat eenu telefoontje van de directeur voor promotie, en sta je met auto pech langs de weg. Werd je ook nog eens op geroepen voor de vrijwillige brandweer, waardoor dat omatje net niet gered kan worden. En dat je zoontje in het ziekenhuis ligt door een auto ongeluk, omdat hij met iemand anders mee moest rijden omdat jij met pech stond en jij niet te bereiken was. Ondertussen is vrouw bevallen en heb je een 50km file veroorzaakt omdat je nog steeds met pech op de a2 staat en niemand kan bellen omdat iemand heeft bedacht om je simkaart vast te maken in je kapote telefoon en niet even de kaart in je oude telefoon kon stoppen. Waardoor ik nu niet mijn dyslectie les niet kan bellen dat ik ziek ben.
Succes met de vaste simkaarten.

[Reactie gewijzigd door Cosmo_nl op 16 juli 2015 22:48]

Je kan het ook heel simpel verwoorden:

Ik ga op (zaken)reis naar het buitenland en neem mee een torenhoge telefoonrekening naar huis als souvenir
Hoe ik het zie is een e-sim is eigenlijk geen vaste sim, maar gewoon de configuratie om connectie te leggen met de gekozen telecomprovier die softwarematig op je gsm staat.
Het enige wat je hier verliest is de mogelijkheid om je sim te gebruiken als opslagmedium voor sms/telnr's etc...
Waar in de tekst staat dat je de config niet op meerdere toestellen kan doen, en waar in de tekst staat dat een telecomprovider bij je abbo geen SIM meer gaat leveren voor de 'oude' toestellen?

En ivm je verhaal is het slechte planning om een oude opgeladen nokia mee te nemen als je geen sim hebt... :-p
1) In je oude toestel laat je dan een simkaart zitten die wel werkt. Anders heeft het toestel meenemen toch geen zin
2) Misschien kun je dan zelfs in die oude nokia je nieuwe nummer activeren zodat je niet alleen kunt bellen, maar ook geen extra kosten hebt.

Het probleem dat je je simkaart niet over kunt zetten is jammer, maar dat is nou iets wat je dan straks anders oplost. Niet fysiek maar digitaal.
Stap in de goede richting... maar we zijn er nog niet, want de SIM blijft bestaan tot mijn ergernis, weliswaar in 'andere vorm'.

Waar ik meer op hoop is dat men op een soort van auto-discovery methode gaat standaardiseren waarbij je gewoon aanmeld op je telefoon met bv e-mail adres. Aan dit e-mail adres zitten je provider gegevens gekoppeld. Dan wordt principe van SIM helemaal overbodig, en komen alle TelCo instellingen adhv e-mail adres mee zodat de telefoon optimaal werkt.

Dit maakt het mogelijk om op een andere telefoon aan te melden wanneer eigen telefoon 'leeg' is.
Anonimiteit blijft behouden omwille dat e-mail adressen te anonimiseren zijn. Bv., e-mail adres wordt uitgegeven vanuit instantie (eigenaar e-mail domein) waar persoon 'klant' is. Maar keuze is om ook persoonlijke e-mail adres toe te passen.
Wat is die ergenis dan? Je plaatst 1 keer een SIM en daarna weet je niet eens meer dat die in je phone zit. En dat zou een ergenis zijn. 8)7
Het heeft dus wel duidelijke nadelen zoals eerder genoemd zijn.
Een stap in de verkeerde richting dus.
Ergernis omdat je per SIM bv slechts 1x telefoonnummer hebt, lees: identificatiemiddel.
Indien je een account hebt, kan je hieraan meerdere identificatienummers koppelen.
Zo kan je dus zakelijk naast prive koppelen, of bv na 18.00 uur je zakelijke 'afmelden' zonder dat je hiervoor meerdere telefoons voor op zak hoeft te hebben.

Technologisch gezien is de SIM kaart zo 1990...
Ja maar even een andere kaartje op je vakantie gebruiken wordt een ergere erfenis, vrolijk op een buitenlandse site een account aanmaken voor een sim kaart.
Hrmz... Ik weet het niet. Wel handig aan de ene kant, aan de andere kant:
- Even sim van andere provider erin, om wat voor (bereik/kosten) reden dan ook? Kan niet.
- Je toestel moet weg voor reparatie, even je simkaart eruit halen... Ohnee, kan niet.
- Je gaat naar Amerika, en moet 10 EUR per MB betalen. Ff lokale sim erin! Oh... Damn, kan niet!
- Je wilt je simkaart in een ander toestel stoppen omdat je daar ff verbinding nodig hebt? Too bad!
- Je wilt je simkaart in een routertje of MI dongle proppen? Vergeet het maar.
Nee echt, fijn verhaal... Ik word er helemaal warm van.

Doch, het zal mogelijk wel goed werken tegen diefstal. e-sim nummertje blokkeren en voila; je hebt geen ruk meer aan de telefoon, want geen enkele provider wil hem nog op 't netwerk hebben. Alhoewel; daar hebben ze nu ook al middelen voor: en die zetten ze totaal niet in, beetje jammer.
Maarja, dat is gelukkig toch echt nog relatief zeldzaam; dus dat weegt niet op tegen de nadelen.
Dus dan ga je naar Amerika. Activeert daar een Amerikaanse prepaid op je telefoon en maakt die actief.

Punt is dus dat in plaats van een fysieke simkaart wordt het een digitale simkaart. Dat betekend dat je juist heel makkelijk kunt wisselen of een nieuwe kunt aanschaffen.

En anders hou je een huidige telefoon waar je dan je simkaarten in doet. Het is niet alsof je telefoon van nu over 5 jaar niet meer werkt.
Dus dan ga je naar Amerika. Activeert daar een Amerikaanse prepaid op je telefoon en maakt die actief.

Punt is dus dat in plaats van een fysieke simkaart wordt het een digitale simkaart. Dat betekend dat je juist heel makkelijk kunt wisselen of een nieuwe kunt aanschaffen.
ALS dat wordt toegestaan... En ALS dat wordt toegestaan als je SIM al geregistreerd is bij je huidige provider met een abo erop.
En anders hou je een huidige telefoon waar je dan je simkaarten in doet. Het is niet alsof je telefoon van nu over 5 jaar niet meer werkt.
Ik heb niets aan een telefoon van 5 jaar oud. And that's the truth. :)
Ik heb voor werk gerelateerde aangelegenheden echt krachtige smartphones nodig met een zeer goede accuduur. Het "dan koop je het toch lekker niet" argument is natuurlijk niet iets dat het probleem dan maar wegwuift. :P
Zijn dit niet veronderstellingen? Ze zijn bezig met nieuwe specificaties; dit betekent toch dat er een hoop kan wijzigen.
Ik maakte, toen ik het las, direct een vergelijking met een VPN connectie.
De oude sim is de CISCO hardware die een connectie legde;
De nieuwe sim is een VPN profiel in Windows (puur ter vergelijking hé)

Wie zegt dat de nieuwe sim niet meerdere profielen ondersteund? Wie zegt dat hij geen username/password authenticatie heeft die je kan aanpassen? Wss kan je in Amerika bij een Telecomprovider naar binnen stappen, abbo of prepayed ding kopen en via QR, NFC oid de configuratie in je telefoon laden. (hup, nog een profieltje erbij). Niets meer wisselen van kaartjes, kaartjes kwijt geraken, etc...
Voor thuis kan je mss wel 'inloggen' met meerdere profielen tegelijk. eentje van het werk, eentje voor privé en eentje voor data.
Is je telefoon gestolen? je hebt een kaartje met daarop de QR barcode of zo wat je op een andere gsm kan inscannen => wachtwoord ingeven en profiel geladen. Mss zelfs de vraag of de 'oude' gsm ook nog contact mag leggen. Beter is GSM's blokkeren bij diefstal dan sim kaarten. Dat zal de diefstal van een gsm veel minder aantrekkelijk maken.

Ik zie hier voordelen in, afhankelijk van hoe de specs eruit zien. En ik ben ervan overtuigd dat als ze zo uitvoerig over de specs spreken, het niet exact hetzelfde zal zijn als wat er nu is bij een reguliere SIM.
Ook de vendor lock-in's zijn mogelijk; "die gsm" mag enkel een bepaalde config laden. En na bvb 3 jaar mag ie dat wel (zou mooi zijn om een gsm die je bij een abbo krijgt na de loop van het abbo vrij te stellen nadien)

Ik weet natuurlijk niet of het erin zit, maar ik ga ook niet direct het besluit nemen dat het er niet in zit omdat het vroeger niet bestond. (Tweakers is toch ook open staan voor nieuwe mogelijkheden en 'The sky is the limit' ideeën?)
Met andere woorden: (tijdelijk) overstappen van een telefoon van één van die twee merken naar een ander merk dat dit niet heeft, of naar een ouder model, wordt een stuk lastiger gemaakt.

Ieder voordeel heeft z'n nadeel... Toen mijn toestel laatst voor RMA weekje weg was, was ik opeens erg blij dat ik m'n oude toestel nog had rondslingeren.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel praktischer voor merendeel van de use cases, mits goed geïmplementeerd. Ik vraag me wel af of dit systeem ondersteuning biedt voor dual of tripple sim, en/of tijdelijk loaden van prepaid als je in het buitenland bent, bijvoorbeeld.
Ja je zal maar pech hebben en je provider dan 2 dagen bezig is om je nummer naar een ander toestel over te zetten omdat de huidige RMA is.

Of nog beter, provider zegt niks te kunnen doen omdat je oude toestel een fysieke sim gebruikt.
Heb onlangs een aantal nummers moeten overzetten, en kan je zeggen dat dit bijzonder snel en simpel ging.
lees: Ja je zal maar pech hebben Je creeert een afhankelijkheid.
Je zal maar pech hebben en je sim-kaart in de put laten vallen bij het wisselen...
Doemscenario's zijn voor alle keuzes te verzinnen.
Anoniem: 614
@Zer017 juli 2015 09:25
Dat doe je dan echt zelf :+
Dit is een gecreeerde afhankelijkheid.
Zonder sim kun je nu niks, dus dat is ook een afhankelijkheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee